Reserva nacional de Salinas y Aguada Blanca

Reserva nacional de Salinas y Aguada Blanca

Peru je krajina púští, hôr a lám. Na našom BUBO zájazde Peru Bolívia máme v jeden deň presun autobusom z Arequipy do Puna. Prechádzame horským priesmykom Crucero Alto (4 528 m n. m.) a počas našej cesty máme panoramatické výhľady nielen na okolitú krajinu a sopky s bielym popraškom snehu majestátne týčiace sa nad svetom ľudí, ale prechádzame aj  Národnou prírodnou rezerváciou Salinas, ktorá je známa vikuňami.

Vikuňa je druh lamy, ktorá spolu s guanaco jediná žije vo voľnej prírode. Nakoľko v 50. rokoch minulého storočia ich počty klesli dôsledkom pytliactva, vláda sa rozhodla vyčleniť územie ochrany pre tieto krásne divoké lamy.

Rezervácia má rozlohu 366 936 hektárov. Priemerná nadmorská výška je 4 300 metrov nad morom. Oblasť zahŕňa niekoľko sopiek ako Misti, Pichu Pichu, Chachani, Tacune a Ubinas, hory a lagúny vrátane lagúny Salinas.

Lagúna Salinas sa vyznačuje vodou s vysokou koncentráciou soli a je obklopená rašeliniskami a mokraďami. Okrem lám a množstva vodného vtáctva tam vídavame aj plameniaky krátkozobé. Na niektorých vodných plochách sú celé kŕdle a to je jeden z najkrajších zážitkov tohto dňa.

Rezervácia sa nachádza 110 km východne od mesta Arequipa, neďaleko miest Huito a Pucarillo. Oblasť sa vyznačuje veľmi riedkymi andskými lesmi a vysokými andskými trávnatými porastmi, typickými druhmi tráv sú Yareta, Queñual a Tola, ktoré sa používajú ako palivo a spásanie dobytkom okolitých fariem. 28. októbra 2003 boli mokrade a lagúna Salinas a lagúna Indio-Dique de los Españoles označené ako ramsarská lokalita.

Mohlo by vás zaujímať:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4168 5210€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: