Vitajte v Lime, hlavnom meste Peru. Ide o administratívne, ekonomické a kultúrne centrum krajiny, zároveň je zďaleka najväčším peruánskym mestom. Lima leží na prímorskej rovine na západnom úpätí Ánd vo vzdialenosti 12 km od pobrežia Tichého oceánu. Je modernou metropolou s koloniálnymi pozostatkami, ktoré mestu udelili Španieli. A tiež výborným východiskovým bodom na spoznávanie Peru.

Lima Počasie

oblačno

oblačno

22°C

Predpoveď 02.May

Východ slnka 06:15

Západ slnka 17:54

Obsah

    Lima je rušné mesto, ktoré založil španielsky dobyvateľ Francisco Pizarro v 16. storočí. Postupne sa stalo jedným z najväčších v Južnej Amerike. Lima, kedysi známa ako Mesto kráľov, je dnes rozľahlou metropolou, ktorú lemujú malebné kopce a údolia, ako aj nedotknuté pláže pri Tichom oceáne.

    V Lime zažijete všetko - či už ide o prvotriedne jedlo, nočný život, architektúru v koloniálnom štýle alebo surfovanie. Tento peruánsky klenot, ktorý v BUBO milujeme, skutočne poskytuje niečo iné pre každého cestovateľa. Poďme si ho predstaviť bližšie.

    Stručne o Lime

    • S populáciou takmer 11 miliónov obyvateľov ubytuje Lima takmer tretinu celej peruánskej populácie.
    • Lima ponúka historické pamiatky, centrum s nádychom kolonializmu, mnoho parkov, múzeí, obchodíkov, ale i streetfoodov či reštaurácií so širokou škálou miestnych špecialít - určite stoja za ochutnanie.
    • Mesto Lima je považované za politické, kultúrne, finančné a obchodné centrum Peru. Je domovom jednej z najstarších inštitúcií vyššieho vzdelávania: Národnej univerzity San Marcos založenej v roku 1551. Táto univerzita je prvou oficiálne založenou a najstaršou nepretržite fungujúcou univerzitou v celom tzv. Novom svete.
    • Lima je tiež jednou z tridsiatich najľudnatejších mestských aglomerácií na svete.
    • Disponuje aj najväčším námorným prístavom v krajine – Callao, kde sa nachádza okrem aj medzinárodné letisko Jorge Chávez. Predstavuje tak strategickú polohu a do hlavného mesta 20. najväčšej krajiny sveta sa dostanete po zemi, po vode i vzduchom.

    Stručná história Limy

    História Limy #

    Lima bola založená v roku 1535 najväčším dobyvateľom Južnej Ameriky a pokoriteľom ríše Inkov – spomenutým Franciscom Pizarrom. Pôvodne ju nazval „Mesto kráľov“ (Ciudad de los Reyes). Vzniklo to z toho dôvodu, že založenie mesta pripadlo na deň katolíckeho sviatku Troch kráľov - 6. januára.

    Španieli prišli do Peru hľadať zlato a striebro, ktoré by mohli vziať späť do vlasti. Hľadali bohatstvo a slávu, keď pristáli na pobreží Peru, pripravení založiť kolóniu v novoobjavenej krajine na novom kontinente (Nueva España – Nové Španielsko). Jednou z výhovoriek, ktorú mali Španieli na kolonizáciu Peru, bolo, že chceli dosiahnuť spásu ľudí tým, že im prinesú slovo Božie. A preto dávalo zmysel pomenovať mesto po tomto náboženskom sviatku.

    Názov sa ale neujal a krátko po založení mesto stratilo pôvodný názov. Pôvodní obyvatelia oblasti Lima počas príchodu Španielov, ktorí boli podriadení Inkom, nazývali oblasť „Limaq“. Španieli však nedokázali vysloviť posledné „q“, a tak ho upustili, čím vytvorili mesto, ktoré teraz poznáme a milujeme ako „Lima“.

    Dnes je Lima pre Peruáncov väčšinou známa ako „Lima la gris“ (v preklade Sivá Lima) práve kvôli hustej hmle, ktorá pokrýva mesto takmer po celý rok. Ale zatiaľ čo názov „Mesto kráľov“ sa prestal používať, Lima zostáva hlavným mestom Peru a najväčším mestom v krajine.

    6 fotografií

    Lima - tradície a karnevaly

    Francisco Pizarro splnil svoj sľub, ktorý dal svojim trinástim verným a do Peru sa vrátil. Po návrate do Panamy v roku 1528 sa musel pre povolenie na tretiu výpravu pobrať až do Španielska. Zobral so sebou vzorky zlata, striebra, ba dokonca aj jednu lamu. Mali to byť jeho tromfy, ktoré presvedčia kráľa Karola I., aby mu výpravu umožnil.

    A, naozaj, jeho popis bohatej krajiny, ktorú si v mene jeho veličenstva podmaní, na kráľa veľmi zapôsobili. V roku 1529 už mal v rukách dekrét, ktorým bol menovaný guvernérom Novej Kastílie (Nueva Castilla), ktorou sa mala stať ríša Inkov po jej dobytí. Kým zariadil všetko potrebné, trvalo to ešte dosť dlho, ale 27. decembra roku 1530 už bol naspäť v Paname. A v roku 1532 už viedol boje na území Inkov v dnešnom Peru.

    V meste Cajamarca zajal kráľa Atahualpa, ten sa musel vykúpiť zlatom, ale aj tak mu to nepomohlo a Španieli ho popravili. Dobyvačná vojna nemilosrdne pokračovala až do úspešného konca a Pizarro sa ujal vlády, preto potreboval nové sídlo ako symbol zmeny. A tak bolo založené Mesto kráľov. Názov sa ale neujal, všetci ho volali Lima.

    Architektúra nového hlavného mesta Novej Kastílie kopírovala systém výstavby koloniálnych hlavných miest v Latinskej Amerike. Všimnite si, že všetky kolonizované mestá v Latinskej Amerike majú rovnaké centrum mesta – jadro tvorí hlavné námestie, v Južnej Amerike sa často nazýva Plaza de Armas (Námestie zbraní, kvôli tomu, že to bolo miesto, z ktorého sa distribuovali zbrane v prípade nejakého útoku nepriateľa), na ktorom boli postavené najdôležitejšie historické budovy - katedrála, dom guvernéra, mestská radnica a ostatné honosné stavby, šľachtické domy a rezidencie pre bohatú vrstvu.

    Lima zhora.

    Lima zhora.

    Kolmo na námestie sa zo všetkých strán budovali ulice do šachovnicovej schémy a po ich stranách ďalšie luxusné domy pre Španielov, ktorí sem prichádzali najprv ako dobyvatelia a neskôr ako administrátori alebo obchodníci. Každý z nich bol príslušníkom vládnucej triedy. Tú tvorili len ľudia narodení v Španielsku. Pod nimi bola vrstva ich potomkov, ktorí sa už narodili v Peru a mali španielskych predkov (nazývali sa criollos alebo kreolovia).

    Žien sem však prichádzalo stále podstatne menej ako mužov, a tak si Španieli často brali za manželky domorodé krásavice. Vznikla ďalšia kasta – mestici (miešanci). Tí zastávali spodné rebríčky v hierarchii spoločnosti. Niektorí z nich sa narodili v manželskom zväzku, ale väčšina mimo neho, a to sa prísne rozlišovalo. Napríklad miešanci mimo manželského zväzku nemohli dediť. Najnižšiu vrstvu novej spoločnosti tvorili domorodí obyvatelia, ameroindiáni, ktorí boli často utláčaní a diskriminovaní.

    V súčasnosti má Lima takmer 10 miliónov obyvateľov. Je to obrovské mesto s množstvom problémov. Ale k tomu sa ešte dostaneme.

    Geografia, počasie a doprava

    Geografia Peru a klimatické pásma #

    Až 2 500 km dlhé peruánske pobrežie je posiate pieskovými plážami. Je tu aj raj pre surfistov a nájdete tu jedny z najlepších vĺn pre nadšencov surfovania. Geograficky je Peru veľmi zaujímavé, keďže územie je rozdelené na 3 úplne odlišné územia: pobrežia (Costa), horský masív Andy (Sierra) a oblasť tropického dažďového prales (Selva).

    Pobrežná časť je oddelená Andami, teda druhým najvyšším pohorím na svete a vysočinou Altiplanom - druhou najväčšou náhornou plošinou na svete. Klíma v pobrežnej oblasti je suchá a drsná, keďže zrážky od Pacifiku zachytia práve tieto majestátne hory a vzduch sa ochladí.

    Tretie klimatické pásmo je džungľa ležiaca v Amazonskej panve, ktorá zasahuje do našich pľúc Zeme, najväčšieho tropického dažďového pralesa na Zemi - Amazonského pralesa.

    Počasie v Lime

    V Lime je priemerná teplota počas roka okolo 20 stupňov a ročné zrážky sú na úrovni iba 48 mm. Je to mesto, kde takmer vôbec neprší. Tieto suché klimatické podmienky ovplyvňujú aj morské prúdy, konkrétne studený oceánsky Humboltov prúd (prezývaný aj Peruánsky) na západnom pobreží juhoamerického kontinentu, ktorý zabraňuje tvorbe zrážok a jeho vplyvom vznikla aj najsuchšia púšť na svete – Atacama na západnom pobreží Južnej Ameriky.

    Rozprestiera sa 1 000 km od pobrežia a tento prúd prináša živiny do povrchových vôd oceánu, čo podporuje mimoriadne bohatý morský život (približne 18 až 20 % svetového úlovku rýb pochádza z Humboldtovho prúdu). Hovoríme hlavne o sardinkách, ančovičkách a makrelách. Okrem rýb tu nájdete aj tulene ušaté či veľryby, množstvo a druhov morských vtákov. 

    Ako sa dostať do Limy #

    Medzinárodné letisko Jorge Chávez - medzinárodné letisko, hlavné a zároveň najväčšie v Peru. Nachádza sa približne 11 km od mesta centra mesta Lima. V roku 2017 letisko odbavilo viac ako 22 miliónov cestujúcich. Pravidelné medzinárodné lety spájajú hlavné letiská v Južnej Amerike, Latinskej Amerike, USA, Kanade a Európe.

    Z letiska, ktoré je vzdialené 12 km od centra, sa doň dostanete pohodlnou autobusovou linkou Airport express. Táto linka premáva takmer každú hodinu a ceny začínajú na 15 soles (4 doláre). Môžete využiť aj online taxi službu Uber alebo Cabify (cena je okolo 15 eur) či regulárny taxík (cena od 20 eur vyššie – treba zjednávať).

    Námorný prístav Callao - prístav El Callao, ktorý založil v roku 1537 Francisco Pizarro, sa čoskoro stal hlavným prístavom španielskeho obchodu v Peru. O roku 1550 je známy pod názvom Callao. Niektoré zdroje poukazujú na podobnosť portugalského slova „calhau“, čo znamená kamienkový a mohol by sa vzťahovať na skalnaté pláže.

    Keď došlo k vývozu tovaru vyrobeného v Peru, Bolívii a Argentíne, tovar najprv previezli cez pohorie Ánd mulicami alebo koňmi prichádzajúcimi do Callao, len aby ho dodali loďou do Panamy. Potom sa opäť prepravil po súši a nakoniec do Španielska z prístavu Panama. Dnes ide o jeden z najväčších prístavov Južnej Ameriky.

    Vlakové spojenie - železničná doprava v Peru má pestrú históriu. Nikdy nevytvorila skutočnú sieť pozostávajúcu predovšetkým zo samostatných tratí, ktoré vedú z pobrežia do vnútrozemia a sú postavené podľa potreby nákladnej dopravy a nie podľa potrieb cestujúcich. Hlavná železnica, Ferrocarril Central del Peru, bola otvorená 17. mája 1851 a spája tichomorský prístav Callao a hlavné mesto Lima.

    Železnica Tacna-Arica prechádza hranicou s Čile a premáva dvakrát denne, raz ráno a raz neskoro popoludní. Južná železnica zabezpečuje spojenie s Bolíviou loďou cez jazero Titicaca.

    Problémy Limy (nielen dopravné):

    Lima je obrovské mesto s množstvom problémov. Doprava je tu chaotická. Niekedy môže trvať hodiny, než sa dostanete z jedného konca mesta na druhý. Zápchy sú veľmi bežné a vzdialenosti obrovské.

    Unikátny a intenzívny zážitok je miestna mestská hromadná doprava. Autobusy Metropolitano sú síce v špičke preplnené, ale majú vyhradený pruh a často predstavujú rýchlejší spôsob dopravy ako auto či taxík. Pre turistov sa ale odporúča taxík na presun mestom.

    Na zastávkach je, našťastie, vždy nejaký zamestnanec, ktorý usmerňuje cestujúcich, dáva im rady a najmä nás cudzincov nasmeruje na správny spoj.

    V dôsledku sucha tu natrafíte na veľa domov bez strechy alebo autá bez stieračov. V meste je často problém s vodou a stretnete sa s ním v Lime aj v oblastiach, kde je voda k dispozícii len niekoľko hodín za deň. Niektoré dediny dokonca musia kupovať vodu z cisterny.

    Prehliadka alebo čo vidieť v Lime

    Prehliadka Limy – top pamiatky mesta #

    Prehliadku Limy začíname v rámci BUBO zájazdov do Peru na Plaza de San Martínide o jedno z historických námestí, ktoré spája hlavné námestie s ulicou Jirón de la Union (sem sa ešte dostaneme). V strede námestia sa týči socha národného osloboditeľa Josého de San Martína. Výstavba budov, ktoré obklopovali námestie, prebiehala postupne.

    Divadlo Colón a budova Giacoletti boli prvé stavby, ktoré tu postavili v roku 1914 – pred výstavbou námestia. Ostatné budovy postavili neskôr, postupne v troch etapách. Dve budovy obklopujúce námestie v posledných rokoch zachvátil požiar: Giacoletti v roku 2018 a Marcionelli v roku 2023.

    K najdôležitejším pamiatkam tohto námestia patrí Gran Hotel Bolivar. Postavili ho v roku 1924 ako prvý veľký moderný hotel v Lime. Navrhol ho Rafael Marquina. Club Nacional postavili v roku 1929 Ricardo de Jaxa Malachowski a Enrique Bianchi. V tretej a poslednej etape projektu z rokov 1935 až 1945 vybudovali zostávajúce boky námestia výstavbou Cine Metro, Fénix, Boza a Sudamérica – budov v neokoloniálnom štýle.

    Vďaka tomu si námestie zachováva jednotnosť vzhľadom na fasády svojich budov. Jeho celkový vzhľad je predovšetkým barokový. Architektonický štýl, ku ktorému patrí väčšina okolitých budov, je teda neohispánsky alebo neokoloniálny.

    Gran Hotel Bolívar zažíva dnes zašlú slávu, no v polovici minulého storočia tu boli ubytované osobnosti ako Carlos Santana, Rolling Stones (tých vraj museli vyhodiť kvôli nevhodnému správaniu), Orson Welles, Ava Gardner, John Wayne, Charles de Gaulle, Robert Kennedy, cisár Akihito, William Faulkner či Ernest Hemingway.

    V 70. rokoch začal hotel upadať kvôli zlému hospodáreniu a rôznym podvodom, ba dokonca začal manažment hotela rozširovať fámy o duchoch, ktorí sa v hoteli objavujú. Viac ako desať rokov boli preto najvyššie poschodia zatvorené a nikto sa tam neodvážil. Dnes je hore otvorený bar, kde kedysi pili Pisco Sour známe hviezdy. Dáte si aj vy?

    Prechádzame obchodnou ulicou Jirón de la Union. Na začiatku tejto ulice si vieme zameniť peniaze, ak potrebujeme soles v hotovosti. Po tejto obchodnej ulici prichádzame do centra. Prechádzame okolo krásneho jezuitského kostola – Iglesia de La Merced s nádherným zlatým barokovým oltárom a prichádzame k hlavnému námestiu.

    Plaza Mayor - tu sa odohráva a nachádza všetko podstatné.
    Foto: Laura Lackovičová — BUBO

    Hlavné námestie Limy

    Plaza Mayor alebo Plaza de Armas - srdcom celého mesta je hlavné námestie Plaza Mayor. Toto hlavné námestie je obostavané najkrajšími a najvýznamnejšími historickými budovami, medzi ktorými dominujú katedrála a prezidentský a arcibiskupský palác. V strede námestia je fontána. Tá dnešná je z roku 1651 a na jej vrchole stojí anjel slávy, ktorý trúbi smerom na palác guvernéra.

    Toto námestie je rodiskom historickej časti Limy a je obostavané najkrajšími a najvýznamnejšími budovami, medzi ktorými dominujú katedrála, prezidentský a arcibiskupský palác. Plaza Mayor je spojená rušnou nákupnou pešou zónou s námestím Plaza San Martín. Všimnite si chilské palmy vysadené na námestí a pozornému oku neuniknú ani krásne drevené balkóniky, ktoré zdobia okolité domy.

    Typické balkóny na budovách historického centra Limy boli jedným z dôvodov, prečo mesto zaradili na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Môžete ich vidieť na budovách okolo hlavného námestia. Sú to domy, kde bývala bohatá šľachta v koloniálnom období. Najkrajšiu ukážku udržiavaných balkónikov nájdete na ulici Jirón Ucayali - len kúsok od hlavného námestia.

    Palacio de Torre Tagle má nádhernú fasádu postavenú v andalúzskom barokovom štýle a zobrazuje vyrezávané kamenné portikusy, oblúky a dva umelecké drevené balkóny z mudéjarskeho dreva, kde nájdete cédrové a mahagónové drevorezby. Čo sa týka architektonického štýlu tohto domu, architekt Héctor Velarde Bergmann špecifikuje:

    "Palacio de Torre-Tagle je symbolom Limy a je bezkonkurenčný pre svoj štýl, pôvab a bohatstvo. Táto luxusná elegancia a estetická kvalita je dokonalá ako jeho vyjadrenie času a miesta.“ Materiály použité pri stavbe Palacio de Torre Tagle priviezli zo Španielska, Panamy a ďalších krajín Strednej Ameriky.

    Palacio de Torre Tagle v Lime.
    Foto: Laura Lackovičová — BUBO

    Povinnou zastávkou je aj Metropolitná katedrála. Oficiálne bola dokončená v roku 1622, aj keď hlavný vstup vystavali až v roku 1632 a vežu v roku 1649. Dve veľké zemetrasenia v rokoch 1687 a 1758 poškodili aj katedrálu a musela byť rekonštruovaná. Jej dnešný výzor jej dal pôvodom český architekt Juan Rher prestavbou v rokoch 1755 až 1778.

    Fascinuje vás Peru a jeho kultúra? Prečítajte si aj ďalší môj blog, ktorý som pre vás napísala: Cuzco - prehliadka pupku sveta.

    Vo vnútri je katedrála zmesou rôznych štýlov. Strop je gotický, oltár bol pôvodne barokový, dnes skôr neoklasický. Vyzdobený je sochami od najlepších sochárov koloniálnej éry. Vnútri má pätnásť kaplniek, z ktorých jedna obsahuje telesné pozostatky zakladateľa Limy - Francisca Pizarra.

    Hrobka Pizarra je pokrytá mozaikami dobytia ríše Inkov. Na sarkofágu je vidno, že hlava je oddelená od tela. Tak ho totiž pôvodne pochovali v útrobách starej katedrály. Nachádza sa tu aj významné múzeum s cennou zbierkou náboženského umenia. Na jednej zo stien môžete vidieť erb Limy. Metropolitná katedrála je považovaná za najvýznamnejší kostol v Peru a je dejiskom veľkolepých katolíckych podujatí vedených arcibiskupom z Limy. Cez týždeň slúži katedrála ako múzeum, v sobotu a v nedeľu sa tu konajú bohoslužby. Cez sviatky je kostol pre verejnosť uzavretý.

    Arcibiskupský palác sa nachádza hneď vedľa Metropolitnej katedrály. Arcibiskupa môžete v súčasnosti vidieť v podobe, akú mu dal architekt Malachowski. Fasáda je baroková s typickými drevenými balkónmi. Interiér má nádhernú výzdobu venovanú hlavne pamiatke svätej Barbory, patrónky Kuby. Cez strop presvitá denné svetlo cez farebné sklíčka vo francúzskom štýle. Všetky vnútorné schodiská sú vyrezávané z dreva.

    Palacio de Gobierno (Palác guvernéra), dnešný prezidentský palác na námestí, začal stavať Francisco Pizarro v roku 1536. Pôvodná stavba mala dve podlažia a dva veľké dvory pre vojakov. Toto bolo aj miesto, kde Pizarra zavraždili. Po ňom tu bývalo ďalších 43 guvernérov až posledný z nich, José de la Serna, bol vyhnaný v roku 1821. Samozrejme, palác prešiel mnohými prestavbami. V roku 1687 bol zničený zemetrasením, znovu postavený a znovu zničený ďalším zemetrasením v roku 1746.

    V roku 1821 z neho vyhlásil generál José de San Martín nezávislosť Peru a stal sa prezidentským palácom. Keď máte šťastie, môžete pred palácom vidieť slávnostnú výmenu stráží (ale nie je to pravidlo). Je to aj miesto protestov proti nestálej politickej situácii v Peru.

    Na rohu námestia sa nachádzajú písmenka LIMA, čo slúži ako vďačný fotoobjekt pre turistov. Vedľa toho si všimnite fontánu, miesto ktorej kedysi stála socha Francisca Pizzara. Po nespokojnosti miestnych však. Túto sochu presunuli ďalej od centra - do parku Parque de la Muralla.

    Prechádzame popri ulici Jirón Conde de Superunda  a zbadáme zaujímavé sochy. Sú to tapadas limeñas. Toto označenie v čase miestokráľovstva Peru v prvých rokoch republiky poukazovalo na označenie žien v Lime, ktoré si zakrývali hlavy a tváre pohodlnými hodvábnymi mantónmi odhaľujúcimi len jedno oko.

    Jeho používanie sa začalo v 16. storočí a rozšírilo sa až hlboko do 19. storočia. To znamená, že jeho používanie trvalo tri storočia a neobmedzovalo sa len na „Mesto kráľov“, ale aj na ďalšie významné mestá v regióne. V Lime tento zvyk zostal až do hlbokej republiky, keď ho francúzska móda zavrhla.

    Je možné, že išlo o maurský vplyv silný hlavne v Andalúzii, a teda vplyv moslimských žien. Tapada bola symbolom slobody limských žien a tento symbol sa používal na odlíšenie sa od žien iných tried a koreňov.

    Ženy Tapadas mali tajné spolky, mohli fajčiť, chodiť samé po ulici bez sprievodu (v tom čase bolo napríklad vo Francúzsku neprístupné, aby išla žena bez muža po ulici). Zakladali si rôzne politické spolky alebo boli ich súčasťou – jednoducho peruánska emancipácia, ktorá prišla do Európy oveľa neskôr.

    Tapadas limeñas boli ikonou starovekej Limy, ktorá neexistovala v žiadnom inom meste v Hispánskej Amerike. Symbol tajomnosti ženskej slobody upútala pozornosť umelcov či spisovateľov, napr. francúzskej spisovateľky peruánskeho pôvodu Flory Tristan v knihe Peregrinaciones de una paria.

    Zabočíme doprava na ulicu Jirón Camaná a popri dominikánskom kláštore Convento de Santo Domingo a pouličných streetfodových obchodoch prichádzame k rieke Rimac. Z kamenného mosta (Puente de Piedra) je výhľad na farebnú štvrť Santa Rosa. Z kopca Cerró San Cristóbal sa na nás trpko usmievajú farebné domy chudobnej štvrte neslávne známe pod názvom pueblos jovenes, v ktorých by sme podmienky miestnych obyvateľov mohli prirovnať k brazílskym favelám.

    Na vrchu kopca ľudom požehnáva socha Ježiša Krista. Hneď za mostom môžete vidieť najmenší kostol na svete - Iglesia Virgen Del Rosario v rozmeroch len osem metrov na šírku a dvanásť metrov dĺžku.

    Z kopca Cerró San Cristóbal sa na nás trpko usmievajú farebné domy peruánskej favely.
    Foto: Natália Kapinová — BUBO

    Bývalá vlaková stanica

    Pokračujeme ďalej, smerom k bývalej vlakovej stanici. Casa de la Literatura Peruana - Budova bola pôvodne hlavnou vlakovou stanicou v Lime (Estacion de Desamparados) a bola otvorená v roku 1912. Nachádza sa za prezidentským palácom pri rieke Rimac a bola symbolom pokroku a rozvoja mesta na začiatku 20. storočia.

    V tom čase bolo hlavné mesto Peru úplne prerobené. Vzorom pre „Novú Limu“ bol Paríž (v Latinskej Amerike považovaný za hlavné mesto kultúry sveta). Mnoho starých koloniálnych budov muselo uvoľniť miesto tejto modernizácii centra - aj sirotinec a kostol, ktorý stál na mieste, kde dnes nájdeme Estacion Desamparados a ktorý dal vlakovej stanici aspoň meno.

    Budova pekne zapadá do starého mesta a zároveň odráža modernosť tejto éry. Pôsobivá fasáda je určite neoklasicistická. Interiéru staníc dominujú železné konštrukcie a množstvo skla. Na začiatku 20. storočia bol „Desamparados“ okrem iných destinácií východiskovým bodom pre jednu z najväčších svetových železničných ciest - cestu z Limy do Huancayo v centrálnych Andách.

    Žiaľ, služby pre cestujúcich boli ukončené už dávno. Ale od začiatku roka 2007 trasu obnovili. Približne raz za mesiac si môžete urobiť toto úžasné a vzrušujúce turné. V roku 2009 získala budova nový účel a premenovali ju na „Casa de la Literatura Peruana“ (Dom peruánskej literatúry). Dnes tu sídli Kultúrne centrum s dočasnými výstavami umenia a rozsiahlou knižnicou. Múzeum pozostáva z 13 izieb, kde nájdete ukážku významných peruánskych literárnych štýlov a autorov.

    Zastávky na jedlo – čo a kde ochutnať

    Na rohu pred Domom peruánskej literatúry si všimnite Restaurante Cordano – jednu z najstarších reštaurácií v meste, ktorá sa od svojho vzniku v roku 1905 veľmi nezmenila.

    V tradičnom interiéri s drevenými stoličkami so žulovými podlahami, starožitným nábytkom a fotografiami na stenách významných Peruáncov, ako sú maliar Victor Humareda, spisovatelia Alfredo Bryce Echenique a Julio Ramon Ribeyro, fotograf Mario Testino, laureát Nobelovej ceny za literatúru z roku 2010 Mario Vargas Llosa či množstvo prezidentov a významných peruánskych politikov.

    Založili ju talianski prisťahovalci, ponúka kreolskú kuchyňu nielen peruánskym umelcom, bohémom a celebritám. Nie je tu televízia, hudba a určite ani wifi. Ochutnajte dve ikonické jedlá reštaurácie - butifarra, teda francúzska bageta plnená plátkami vidieckej šunky s kreolskou omáčkou (cibuľa, limetka a korenie) a tacu tacu. Toto je tradičné jedlo z ryže a fazule vyprážanej na panvici.

    Alebo dajte prednosť tradičnému lomo saltado (marinované prúžky sviečkovice zmiešané s cibuľou, paradajkami, hranolkami, obvykle podávaná s ryžou). Osviežte sa peruánskou Inca kola – úplne iná ako slávnejšia Coca Cola.

    Pokračujeme ďalej po ulici Jirón Carabaya a zastavujeme sa v čokoládovom múzeu. V Choco Museo môžete ochutnať rôzne druhy peruánskych čokoládok a kúpiť si lahodné sunýri domo. Môžete tu ochutnať aj Pisco, národný peruánsky nápoj. Hneď vedľa sa nachádza Museo de Pisc, pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť čo najviac o tomto obľúbenom alkoholickom nápoji a ochutnať rôzne druhy miešaného nápoja Pisco Sour.

    Na konci ulici prichádzame opäť na hlavné námestie a kroky nás vedú do podzemia Limy. Ideme navštíviť Basílica y Convento de San Francisco de Lima.

    Predtým sa ale občerstvime najlepším churros v meste. Na ulici Jr. Lampa nevynechajte churros san francisco. Ide o tradičné španielske šišky v podobe chrumkavých tyčiniek z odpaľovaného cesta, ktoré sú navyše obalené vo voňavom škoricovom cukre. Táto neodolateľná maškrta je obľúbená na Pyrenejskom polostrove a tiež v Latinskej Amerike.

    Don Ramón Falco - Španiel, ktorý prišiel do hlavného mesta Peru, keď mal iba šesť rokov, upravil španielsky recept na churros a dodal mu peruánsky nádych, ktorý potreboval, aby sa stal obľúbeným dezertom Peruáncov všetkých vekových kategórií. Vyskúšajte churros con dulce de leche – churros plnené lahodnou karamelovou omáčkou.

    Bazilika a konvent Sv. Františka

    Basílica y Convento de San Francisco de Lima je svetložltý františkánsky kláštor. Kostol je známy pre svoje kosťami vykladané katakomby (obsahujúce odhadom až 70 000 pozostatkov). Spájajú ich dlhé chodby, ktoré boli objavené iba v roku 1951. Údajne sú takto prepojené s inými kláštormi v meste, dokonca aj s palácom guvernéra.

    Prvú podobu kláštora začali stavať ihneď po založení mesta v prvej polovici 16. storočia, no v roku 1655, pri prvom väčšom zemetrasení, sa kláštor zrútil. Nový kláštor začali stavať v roku 1657 presne na mieste starého. S veľkou slávou ho v roku 1672 uviedli do prevádzky, ale dokončený bol až v roku 1729.

    Táto baroková stavba má mnoho ďalších pokladov a najpozoruhodnejšia je geometrická kupola v maurskom štýle nad hlavným schodiskom, ktorá bola vyrezaná v roku 1625 z nikaragujského cédra a zreštaurovaná v roku 1969. Okrem toho tu nájdete aj niekoľko religióznych obrazov, nádherný neoklasický interiér kostola, peruánsky obraz poslednej večere, malebné štvorcové nádvorie či pozoruhodnú knižnicu s 25 000 starožitnými textmi.

    Nesmie sa tu fotiť a prehliadka so sprievodcom v angličtine alebo španielčine stojí necelé 4 eurá a múzeum je otvorené každý deň od 9.00 do 17.30 h. Pre BUBO klientov je tu BUBO sprievodca, ktorý vám výklad preloží a často vám umožní byť tu privátnou skupinou.

    Chcete spoznať Peru? Odporúčam zájazdy:

    Múzeá, trhy, štvrte a promenády v Lime

    Múzeá, trhy, štvrte a promenády v Lime #

    Museo de Oro – múzeum zlata obsahuje súkromnú zbierku, ktorú zostavil Miguel Mujica Gallo a má široký sortiment predkolumbovských zlatých remesiel, zbraní, slávnostných predmetov, šperkov a zlata z civilizácie Inkov aj predinkského obdobia.

    Museo LarcoMuseo Larco sídli v nádhernom vicekráľovskom kaštieli z 18. storočia, ktorý je postavený nad predkolumbovskou pyramídou zo 7. storočia a je obklopený krásnymi záhradami. V galériách múzea sú vystavené tie najlepšie a najkrajšie zlaté a klenotnícke poklady zo starovekého Peru a preslávenou je erotická zbierka, jedna z najslávnejších peruánskych keramík.

    Museo Larco, ktoré bolo založené v roku 1926 a nachádza sa v Lime, má najväčšiu a najvýznamnejšiu archeologickú zbierku starovekého Peru na svete, ktorá obsahuje až 30 000 exponátov. Návštevníkovi zobrazí pútavý príbeh, ktorý rozpráva o 5 000 rokoch vývoja predkolumbovskej histórie Peru, sa tak stáva ideálnym prostriedkom na pochopenie a vychutnanie si starovekého Peru.

    Na terasách múzea s výhľadom na jeho živé a ohromujúce záhrady nájdete reštauráciu Museo Larco's Café, kde si môžete vychutnať to najlepšie z peruánskej a medzinárodnej kuchyne. Celkovo je správne povedať, že ak chcete byť fascinovaní peruánskou históriou, cesta sa začína v Museo Larco! Otvorené je denne od 10.00 do 19.00 h a lístok stojí 35 soles.

    Miraflores – už vyššie spomínaná štvrť Miraflores je rezidenčná a luxusná nákupná štvrť južne od centra Limy. Je to tiež jedna z najbohatších štvrtí, ktoré tvoria mesto Lima. Nachádzajú sa tu tie najlepšie hotely (vrátane Hilton, JW Marriott a Belmond), najlepšie reštaurácie, bary, nočné kluby a obchodné domy. Miraflores je jednou z hlavných turistických destinácií v Lime.

    Inca Market - Trh Inka je známy ako jeden z najlepších trhov v Peru. Remeselnícky trh má širokú škálu tovaru. Tí, ktorí nakupujú suveníry, určite nájdu tovar za rozumnú cenu a zároveň ulovia jedinečný peruánsky zážitok z nakupovania.

    Inca Market sa nachádza v nákupnej štvrti Miraflores a návštevníci tu nakúpia rôzne ručne ušité andské textílie ako vlnené šály, pončá, rukavice, čiapky, keramické výrobky, kožené výrobky, maľby a umelecké diela miestnych umelcov. Nájdu tu aj štandardné suveníry ako magnety na chladničku, korálky, sklenené predmety a hračky. Inca Market je otvorený denne od 9.00 do 20.00 h.

    Chinatown – Barrio Chinoa (alebo čínska štvrť) bola založená v polovici 19. storočia čínskymi prisťahovalcami. Najväčšia emigrácia čínskych prisťahovalcov do Peru nastala v 60. a 70. rokoch 20. storočia. Dnes zaberá niekoľko blokov okolo Jiróna Ucayaliho v historickej štvrti Limy známej ako El Centro alebo Cercado de Lima.

    Hlavnou ulicou je pešia zóna Calle Capón, no čínske reštaurácie a obchody sú rozmiestnené po celej oblasti. V roku 1971 bol oblúk darovaný obyvateľmi Taiwanu postavený na rohu ulíc Ucayali a Andahuaylas. Označuje vstup do Barrio Chino. Promenáda Calle Capón je otvorená každý deň v roku ako kultúrna a turistická atrakcia a oslavujú sa tu tradičné sviatky ako Čínsky nový rok.

    Barrio Chino je zdrojom čínskych surovín a centrom čínskej kuchyne. Lima sa môže pochváliť viac ako 6 000 čínskymi reštauráciami nazývanými „chifas“. V súčasnosti sa k čínskemu pôvodu hlási viac ako 14 000 Peruáncov, čiže ide o najväčšiu čínsku komunitu v Latinskej Amerike.

    Promenáda Malecón  – zostávame v najobľúbenejších štvrtí Limy Miraflores. Hladko vydláždený chodník, ktorý sleduje prirodzené krivky pobrežného útesu Limy, je ikonickou súčasťou hlavného mesta Peru. Malecón v dĺžke približne 2 kilometre láka miestnych Limeños, ale aj turistov.

    Požičajte si bicykel, choďte si zabehať, alebo sa jednoducho prejdite po tejto ceste, ktorá je posiata zeleňou, umením a detskými parkami. Sledujte západ slnka nad Pacifikom, ale pozorujte aj surfistov, ktorí si užívajú chladné vlny Tichého oceánu.

    Parc de AmantesPark zaľúbencov sa nachádza na útesoch Chorrillos s výhľadom na Tichý oceán. Je obklopený stenami s romantickými citátmi napísanými v mozaikových dlaždiciach a monumentálnou sochou dvoch milencov, ktorí sa objímajú v strede parku. Tento park určite nevynecháte prechádzajúc sa romantickou promenádou Malecón.

    Obchodný dom Larcomarv blízkosti promenády Malecón, v štvrti Miraflores, sa nachádza aj nákupné centrum Larcomar. Vlastní ho čilská spoločnosť Parque Arauco SA. Otvorili ho v roku 1998 a často ho navštevujú medzinárodní turisti, ako aj miestni obyvatelia z Miraflores a iných častí Limy.

    Nachádza sa na Avenida Jose Larco pozdĺž útesu pri oceáne (mar znamená „more“ v španielčine), preto sa volá Larcomar. Larcomar má vnútorné a vonkajšie priestory, zahŕňa kino, bowlingové dráhy, food court, múzeum, turistické obchody, reštaurácie, kníhkupectvá, obchody s oblečením a elektronikou. Nachádza sa priamo cez ulicu, oproti hotelu JW Marriott.

    Barranco - táto štvrť je považovaná za najromantickejšiu a najbohémskejšiu v meste a je domovom mnohých popredných peruánskych umelcov, hudobníkov, dizajnérov a fotografov. V 19. storočí to bolo veľmi módne plážové letovisko pre aristokraciu Limeño a mnoho ľudí tu a v susednom Chorrillos trávilo leto.

    Pláže Barranca dnes patria medzi najobľúbenejšie v rámci svetovej komunity surfistov. Prístav dokončený v roku 2008 poskytuje svojmu jachtárskemu klubu najmodernejšie služby.

    Zájazdy

    K

    Austrália a Oceánia  

    Papua Nová Guinea, Austrália


    náročnosť

    17 dní

    Trvanie

    5620 7025€
    K

    Guinea, Libéria, Sierra Leone


    náročnosť

    12 dní

    Trvanie

    4291 4990€
    K

    Ázia  

    Thajsko, Singapur, Malajzia


    náročnosť

    15 dní

    Trvanie

    4215
    K

    Amerika  

    Karibik, Mexiko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    2725 3893€

    El Circuito Mágico del Agua – tento čarovný vodný okruh s 13 fontánami situovaný v v Parque de la Reserva v Lime je uznaný Guinessovou knihou svetových rekordov ako najväčší vodný fontánový park na svete. Je jedným z veľkých mestských projektov, ikonou mesta Lima a symbolom obnovy verejných priestorov Limy.

    Má trinásť kybernetických fontán podporovaných najvyššou technológiou, kde sa miešajú hudba, voda, zvuk a laserové svetlá, aby nám ponúkli jedinečné a neuveriteľné predstavenia. Dojem dotvárajú svetlá, hudba a interaktívne prvky, vďaka čomu je noc v Lime magická. Fontány sú otvorené denne od 15.00 do 22.00 h a vstupné je len 4 soles. Hlavné večerné šou sú každý deň o 19.15, 20.15 a 21.10 h.

    Čo ochutnať v Lime

    Lima a gastronómia - čo ochutnať #

    Lima je vyhlásenou gastronomickou mekou a zároveň je to kulinárske hlavné mesto Južnej Ameriky. Ponúka neuveriteľnú škálu chutí a nachádza sa tu až 25 reštaurácií s Michelinskou hviezdou. Ak ste do Južnej Ameriky vycestovali kvôli gurmánstvu a ochutnávkam, Lima je tou najlepšou možnou voľbou!

    4 fotografie

    Gurmánstvo v Lime

    Národné jedlo ceviche

    Tradičná peruánska surová ryba marinovaná v limetkovej šťave si podmanila nielen Latinskú Ameriku, ale takmer celý svet. Pripravuje sa z bielej morskej ryby, ako je morský vlk, ktorá sa potom naloží v čerstvo vytlačenej limetke alebo horkom pomaranči a zmieša sa s nakrájanou cibuľou, čili papričkami a soľou.

    Prílohami sú zvyčajne zmes obrovskej peruánskej kukurice, plátky varených sladkých zemiakov a nejaké chrumkavé lupienky či kukuričné placky.

    Stručná história ceviche

    Ceviche pochádza z tichomorského pobrežia Peru takmer pred 2 000 rokmi. Civilizácia Moche, ktorá oblasť obývala, pripravovala ryby so šťavou z miestnej mučenky známej ako tumbo. Príprava ceviche, ako ho poznáme dnes, pochádza z obdobia príchodu Španielov. Asi pred 400 rokmi začali dovážať stredomorské ingrediencie ako limetku a koriander.

    Potom bolo obľúbené a široko konzumované jedlo upravené a limetku alebo pomaranč nahradila tumba alebo chicha (nápoj z fialovej kukurice). To bolo doplnené čerstvým koriandrom. Potom prešiel ešte ďalšou fázou úprav s vplyvom Japoncov. Ingrediencie zostali rovnaké, ale zmenila sa metóda. Predtým sa ryba „varila“ (bez tepla) v šťave celé hodiny.

    Japonci, ktorí sú tak dobre oboznámení so surovými rybami prostredníctvom národných jedál, ako je sashimi a sushi, prešli na obkladanie ihneď po nakrájaní a udusení v šťave. Výsledkom je, že v Peru sa ceviche servíruje čerstvé a tepelne neupravené, teda najlepšie je konzumovať ceviche z morských rýb v prímorských oblastiach. Po celom meste nájdete obľúbené Cevicherie s ceviche na všetky spôsoby.

    Peru miluje svoje národné jedlo natoľko, že si na jeho počesť urobilo štátny sviatok. Každý rok 28. júna oslavujú Peruánci obľúbené ceviche. Hotely a reštaurácie ponúkajú špeciálne menu inšpirované ceviche. Konajú sa tu pouličné veľtrhy, oslavy a súťaže, kde možno nájsť a ochutnať všetky druhy úžasného jedla.

    Návštevníci, peruánski aj zahraniční, si počas tohto sviatku plného chuti vychutnávajú celý rad ceviche - od tradičných až po úplne nové a vynaliezavé.

    Jedna z najlepších reštaurácií v Lime, ak chcete ochutnať peruánske ceviche, je La Mar Cevicheria Peruana - La Mar je reštaurácia s morskými plodmi v metropole. Jej jedálny lístok sa často denne mení podľa toho, „čo more prináša“.

    Priekopnícka cevicheria sa nachádza v luxusnej mestskej štvrti Miraflores a otvoril ju šéfkuchár Gastón Acurio. Jedálny lístok La Mar sa môže zdať na prvý pohľad ohromujúci, ale ponúka inováciu aj tradíciu tým, že má klasické peruánske jedlá, ako je ceviche.

    Ďalšie výborné reštaurácie v Lime:

    • Reštaurácia Sonia – táto tradičná reštaurácia s nádherným interiérom, ktorú vlastnia manželia Sonia a Freddie, zdobí pobrežnú štvrť Chorrillos v Lime už takmer 40 rokov. Obdivujú ho milovníci ceviche zo širokého okolia, dokonca aj zosnulý Anthony Bourdain sedel pri jedle so šéfkuchárkou Soniou a jej manželom rybárom Freddiem. Živý interiér inšpirovaný oceánom je zladený s neuveriteľným menu z morských plodov. V ponuke je 10 druhov ceviche, vrátane čiernej mušle, dennej ryby, chobotnice, kreviet, platýs a ďalších. Nezabudnite tiež vyskúšať niečo zo stránky ponuky „Sonia odporúča“.
    • Reštaurácia  Chez Wong - Chez Wong je doslova považovaný za „kráľa Ceviche“. Jeho kultoví nasledovníci sa hrnú do neopísateľnej reštaurácie v neturistickej oblasti La Victoria v Lime. V skutočnosti sa nachádza v obývačke jeho domu s 10 stolmi a bez obsluhy alebo jedálneho lístka. Naservíruje vám čokoľvek, čím sa momentálne inšpiruje. K čomu, samozrejme, nebude chýbať ani klasické ceviche, ktoré pozostáva z čerstvo narezanej soley, limetky, aji, cibule a čierneho korenia. Vyžaduje sa rezervácia vopred.

    Obed je pre väčšinu Peruáncov a obyvateľov Limy, teda Limeños, najväčším jedlom dňa. Príďte do cevicherías pred 13.00 h, aby ste sa vyhli dlhému čakaniu v reštaurácii.

    Top reštaurácie #

    Reštaurácia Central, ktorá sa nachádza v štvrti Miraflores, patrí šéfkuchárovi Virgiliovi Martinezovi, ktorý je známy aj michelinskou reštauráciou LIMA v Londýne. Central má stabilnú pozíciu medzi najlepšími reštauráciami na svete, v roku 2017 ju vyhlásili za reštauráciu číslo jeden v Latinskej Amerike, pričom sa umiestnila na piatom mieste spomedzi 50 najlepších na svete.

    Prostredníctvom súčasných peruánskych jedál, ktoré vytvára, Martinez predstavuje hosťom rozmanitosť ingrediencií, ktoré sa nachádzajú v Peru a oslavuje tak biodiverzitu krajiny od dažďového pralesa a pobrežia až po vysoko v Andách. Vynaliezavé degustačné menu sú tu vnímané ako gastronomický objav Peru.

    Maido je vlajkovou loďou reštaurácie šéfkuchára Mitsuharu Tsumuru, ktorá predstavuje limskú kuchyňu Nikkei – jedlo, ktoré bolo výsledkom príchodu japonských prisťahovalcov do Peru a kuchyňu, ktorá sa odvtedy stala populárnou na celom svete.

    Reštaurácia ponúka degustačné menu popri možnostiach a la carte, a to vrátane radu klasických sushi. Zažite príkladnú kuchyňu Nikkei s prémiovými ingredienciami a jedinečnými textúrami v jedlách, ako je Cau Cau dim sum s morským slimákom, ktoré sú všetky príťažlivo prezentované na tanieri.

    Reštaurácia Rafael

    Kriticky uznávaná ako jedna z najlepších reštaurácií v Lime. Šéfkuchár tejto reštaurácie Rafael Osterling, podľa ktorého je pomenovaná, vyvinul osobitý štýl modernej peruánsko-talianskej kuchyne s vplyvom Nikkei. Čerpajúc z rozmanitosti peruánskeho kulinárskeho dedičstva, Osterling kombinuje použitie ingrediencií z okolitej krajiny s medzinárodnými vplyvmi, ktoré tu dominujú.

    Vytvára ponuku chutných tanierov, ako je galícijská pečená chobotnica s bielym cesnakom, údenými príchuťami a cibuľovými okvetnými lístkami. Rovnako tak pečené kukuričné ravioly s langošom a byvoľou mozzarellou a grilovaný konfitovaný homár s koralovým maslom, penou z kôrovcov s hľuzovkou, žltými zemiakovými haluškami a špargľou.

    Ak ste milovníkmi streetfoodu, výborné pouličné jedlo nájdete v parku Kennedy. Miestni sa stavujú často na ulici, a tak sú rušné ulice či parky obsiate vozíkmi s pouličnými predavačmi, v ktorých nájdete rôzne tradičné jedlá. Nevynechajte Parque Kennedy, kde môžete ochutnať slávne picarones (vyprážané šišky z tekvicového cesta poliate miestnym sirupom chancaca) alebo pan con chicharron (vyprážaný bravčový sendvič).

    TOP pamiatky planéty

    TOP pamiatky planéty

    Cesty za históriou našich predkov. Najkrajšie pamiatky sveta, ktoré…

    Zobraziť

    Bonusový tip: Huaca Pucllana

    Zastrčená v srdci rušného Miraflores. Tu nájdete ruiny starého posvätného mesta, ktoré kedysi slúžilo ako administratívne a obradné centrum starovekej kultúry Limy. Pyramída z nepálených tehál, postavená okolo roku 400 n. l., predchádza majstrovským dielam Inkov, ako je Machu Picchu.

    Huaca Pucllana bola hlinená pyramída postavená zo siedmich stupňovitých platforiem. Slúžila ako dôležité obradné a administratívne centrum pre rozvoj limskej kultúry - spoločnosti, ktorá sa vyvinula na peruánskom centrálnom pobreží medzi rokmi 200 a 700 nášho letopočtu. Skupina múmií bola objavená na mieste v roku 2010. Prehliadky tu ponúkajú denne. Nachádza sa tu aj slávna reštaurácia, ktorá v noci ponúka neuveriteľný výhľad na osvetlené ruiny.

    Tipy na ubytovanie v Lime

    3 fotografie

    Girasoles - BUBO hotel v Lime

    Tipy na ubytovanie v Lime #

    V Lime nájdete celú škálu ubytovania od lacných hostelov cez guesthousy, apartmány, ba až luxusné hotely. Najlepšie hotely nájdete v modernej a bezpečnej štvrti Miraflores.

    My v BUBO máme radi Girasoles Hotel - príjemný hotel v blízkosti rôznych atrakcií v oblasti Miraflores. Príjemná voľba v bezpečnej zóne mesta, kde zrelaxujete a načerpáte sily. Priestranné izby disponujú TV, chladničkou, majú aj trezor a vo svojich privátnych kúpeľniach nájdete fén, drobnú kozmetiku a uteráky. V priestrannej jedálni sa podávajú raňajky formou bufetu, kde nájdete aj teplé jedlo v podobe praženice, čerstvé pečivo, cereálie, ovocie, kávu, čaj, džúsy a iné.

    Ak v Miraflores hľadáte najlepší hotel vôbec, v BUBO odporúčame Belmond Miraflores Park. Špičkový luxusný hotel kvalitnej značky, ktorý sa nachádza tesne pri pobreží. Pre dosiahnutie ešte lepšieho zážitku odporúčame opýtať sa na vyššiu kategóriu izieb s ocean view. Hotel má aj bazén s neskutočným výhľadom na Tichý oceán. Oddych iba pre náročných. Belmond svojmu menu neostáva nič dlžný.

    Continental Hotel v starom meste je príjemný hotel v hlavnom meste Peru, ktorý spĺňa štandard 3 hviezdičiek. Jeho poloha je vynikajúca a pre vás bude aj strategická. Nachádza sa iba zopár metrov od historického centra Limy, takže k pamiatkam to budeme mať doslova na skok. Ráno si pochutnáme na kontinentálnych raňajkách a deň strávime vonku - v tzv. Meste kráľov. V okolí hotela nájdete niekoľko podnikov, reštaurácie, nákupné ulice, obchody do cca len 10 minút chôdze. Izby sú nefajčiarske s privátnou kúpeľňou, dreveným nábytkom, TV a wifi. Samozrejme, poskytnú aj priestor pre dobrý oddych po celodennom programe.

    Costa del Sol Wyndham Lima Airport je vhodný, ak potrebujete prenocovať blízko letiska v Lime. Izby siete Wyndham sú luxusné a špičkovo zariadené. Pohodlné postele, príslušenstvo na prípravu kávy, čaju, pracovný stôl, TV, súkromné kúpeľne vybavené uterákmi a drobnou kozmetikou. Tento hotel vyhral prvé miesto v rebríčku o najlepší letiskový hotel v Južnej Amerike na World Travel Awards! Ide o skvelú možnosť, ak nechcete bývať v centre Limy (cesta do centra môže trvať okolo 45-60 min. vzhľadom na aktuálnu dopravnú situáciu), požadujete komfort a polohu blízko letiska.

    TOP 10 Limy a tipy na okolie

    TOP 10 Limy #

    1. Hlavné námestie Plaza Mayor – hlavné námestie v Lime. Nájdete tu významné a krásne budovy ako Vládny palác, Metropolitná katedrála Lima, Arcibiskupský palác v Lime či Mestská radnica
    2. Metropolitná katedrála - Rímskokatolícka katedrála nachádzajúca sa na námestí Plaza Mayor v centre Limy. Táto tretia a súčasná katedrála v bola postavená v rokoch 1602 až 1797. Je zasvätená svätému Jánovi, apoštolovi a evanjelistovi.
    3. Katakomby v kláštore sv. Františka – Trúfate si prejsť sieťou podzemných chodieb ukrytou pod ulicami historického centra Limy? Pred vybudovaním prvého cintorína v Lime bolo tesne pod kláštorom Monasterio de San Francisco zo 16. storočia uložených na odpočinok 25 000 krýpt.
    4. Moderná štvť Miraflores - rezidenčná a luxusná nákupná štvrť južne od centra Limy. Je to tiež jedna z najbohatších štvrtí, ktoré tvoria mesto Lima. Nachádzajú sa tu tie najlepšie hotely, reštaurácie, bary, nočné kluby a obchodné domy. Miraflores je jednou z hlavných turistických destinácií v Lime.
    5. Promenáda Malecón - hladko vydláždený chodník v noblesnej štvrti Miraflores, ktorý kopíruje prirodzené krivky pobrežného útesu Limy, je ikonickou súčasťou hlavného mesta Peru.
    6. Múzeum Larco – navštívte jedno z najzaujímavejších predkolumbovských múzeí. Súčasťou je aj slávna erotická zbierka peruánskej keramiky.
    7. Vychutnajte si osviežujúce pisco sour s tradičným ceviche v jednej zo skvelých reštaurácií. Hladní neodídete.
    8. Farebné fontány – nevynechajte nočnú show v Parque de la Reserva a pozrite si najväčší vodný fontánový park na svete.
    9. Aj vy milujete peruánsku čokoládu? Nevynechajte Choco Museo, kde môžete ochutnať rôzne druhy peruánskych čokoládok a kúpiť si lahodné čokosuveníry.
    10. Kochajte sa ikonickými drevenými balkónikmi na domoch v historickom centrom Limy, ktorá je zapísaná v zozname UNESCO.

    Čo vidieť a zažiť navyše #

    1. Paragliding nad mestom - Vychutnajte si pohľad na Mesto kráľov a pobrežie Limy z vtáčej perspektívy na nezabudnuteľnom paraglidingovom výlete. V časti Miraflores na Malecóne môžu turisti nájsť renomovanú agentúru, ktorá každý deň v roku ponúka tandemové paraglidingové kurzy. Let trvá 10 minút a je to čistý adrenalín.
    2. Surfovanie - Playa Costa Verde v Miraflores prezývaná Waikiki je obľúbená medzi miestnymi surfermi a ponúka dobré prestávky po celý rok. Vážni surferi mieria na Playa La Herradura v Chorrillos, ktorá má pri dobrých vlnách až 5 metrov vysoké vlny.
    3. Navštíte bohémsku štvť Barranco - bohémska, trendová a umelecká štvrť má množstvo prívlastkov, ktoré ju označujú za jednu z najobľúbenejších štvrtí v Lime. Môžete sa bezplatne ponoriť do kreatívnej scény návštevou galérií a butikov, ako sú Las Pallas, Dédalo a Crisis Galeria. V Barranco, mimoriadne prechádzkovej štvrti, ktorá je tiež plná pouličného umenia, nie je núdza o umenie a kultúru.
    4. Múzeum umenia - Museo de Arte de Lima je zbierka peruánskeho umenia, ktorá pozostáva z vyše 12 000 diel. Táto rozsiahla stála zbierka, ktorá je svedkom niekoľkých storočí kultúrnych premien, zahŕňa predkolumbovské a koloniálne predmety, ako aj republikánske a súčasné diela.
    5. Pachacamacarcheologické nálezisko vzdialené asi 40 kilometrov juhovýchodne od Limy v Peru v údolí rieky Lurín. Miesto bolo prvýkrát osídlené okolo roku 200 n.l. a bolo pomenované podľa „Tvorcu Zeme“ - boha Pacha Kamaqa. Miesto prekvitalo asi 1 300 rokov, kým ho nenapadli Španieli. Pachacamac pokrýva asi 600 hektárov pôdy.
    6. Púštna oáza Huacachina – je jedinou púštnou oázou Južnej Ameriky. Nachádza sa asi 300 km južne od hlavného mesta. Ako jedna z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich atrakcií Peru je sandboarding po dunách v Huacachine nevyhnutnosťou pre každého, kto hľadá adrenalín. Vyskúšajte sandboarding na najväčších dunách Južnej Ameriky! Denná prehliadka oázy Huacachina je dokonalým spôsobom, ako uniknúť z mesta a užiť si slnečné lúče v objatí púšte. Po ceste sa môžete vydať na prehliadku so sprievodcom v najstaršom nepretržite fungujúcom liehovare v Južnej Amerike a ochutnať pisco (peruánske tradičné hroznové brandy). Ak hľadáte dobrodružnejšiu aktivitu, môžete vymeniť prehliadku vinárstva za návštevu ostrovov Islas Ballestas, kde môžete vidieť tučniaky a uškatce v ich prirodzenom prostredí.
    7. Pobrežné mesto Paracas, ktoré sa nachádza približne 4 hodiny južne od hlavného mesta Peru, si môžete spojiť s návštevou národnej rezervácie Paracas s úchvatnými ostrovmi Ballestas (známe aj ako peruánske Galapágy).
    8. Ostrov Palomino - Domov veľkej kolónie uškatcov, ktoré žijú na tomto neďalekom ostrove bez prirodzených predátorov. Zatiaľ čo uškatce sú stále divoké zvieratá a je zakázané sa ich dotýkať, turisti z Limy vedia vyraziť na vyhliadkovú plavbu, ktorá vám umožní dostať sa do vody a zaplávať si s nimi. Navyše, počas jazdy do Palomina budete prechádzať popri iných ostrovoch, ktoré sú domovom mnohých peruánskych vtákov, napr. endemického nástražníka peruánskeho. Alebo môžete zahliadnuť aj tučniaky humboldtove. V cene je zahrnuté vyzdvihnutie a odvoz z Limy a treba si na tento výlet vyhradiť celý deň.
    9. Požičajte si bicykel a prejdite sa na dvoch kolesách po miestnych parkoch a zákutiach moderných štvrtí.
    10. Museo de Oro - Inkovia považovali zlato za esenciu ich slnečných bohov. Zlato symbolizovalo Slnko. Mesiac bol zastúpený striebrom. Tieto drahé kovy stelesňovali sily bohov a mohli ich preto používať iba tí, ktorí mali blízke vzťahy k božským bytostiam. Navštívte múzeum zlata a dozviete sa viac o tom, čo znamenalo zlato pre synov Slnka.
    Posledná úprava článku | Prečítané: 604

    Mohlo by Vás zaujímať

    Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

    Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

    Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

    Ivana Tomášová 24 min. čítania
    Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

    Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

    Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

    Martin Karniš 48 min. čítania
    Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

    Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

    Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

    Ľuboš Fellner 19 min. čítania
    Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

    Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

    Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

    Ľuboš Fellner 35 min. čítania
    Čo ochutnať v Peru - tipy na top jedlá Blog

    Blog Čo ochutnať v Peru - tipy na top jedlá

    Peruánska kuchyňa je zmesou rozličných prvkov. Len v priebehu 400 rokov sa andské pokrmy premiešali s ázijskými technikami prípravy jedál. Vnikli…

    Daniela Mihaldová 6 min. čítania
    Kam cestovať za jedlom? Gastronomické tipy zo sveta Blog

    Blog Kam cestovať za jedlom? Gastronomické tipy zo sveta

    Kam sa oplatí vycestovať kvôli jedlu? Predstavte si, že momentálne máme stále viac klientov, ktorí považujú jedlo za jeden z dôvodov cestovania.…

    Ľuboš Fellner 18 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Amerika  

    Južná Amerika, Peru, Bolívia


    náročnosť

    17 dní

    Trvanie

    3992 4990€
    E

    Amerika  

    Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    4168 5210€
    E

    Amerika  

    Južná Amerika, Peru, Paraguaj, Chile, Brazília, Bolívia, Argentína


    náročnosť

    29 dní

    Trvanie

    5788 7235€
    K

    Amerika  

    Južná Amerika, Peru, Bolívia


    náročnosť

    14 dní

    Trvanie

    4350

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.