Čo ochutnať v Peru - tipy na top jedlá

Čo ochutnať v Peru - tipy na top jedlá

Peruánska kuchyňa je zmesou rozličných prvkov. Len v priebehu 400 rokov sa andské pokrmy premiešali s ázijskými technikami prípravy jedál. Vnikli do nich aj španielske prvky a zrodila sa tzv. kreolská kuchyňa. V posledných rokoch sa však v Peru objavili neuveriteľne nadaní šéfkuchári, ktorí dokázali peruánsku kuchyňu vyšvihnúť do gastronomického neba a ich reštaurácie sa ocitli na vrchole rebríčka najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky, a to je už čo Peru závidieť.

Zemiakové špeciality v Peru #

Peru má rozlohu viac ako 1,2 mil. km² a každý región krajiny má vo svojej kuchyni niečo charakteristické. Viac-menej však všetko stojí a padá na zemiakoch. V peruánskych Andách majú pôvod všetky odrody zemiakov.

Začnime teda od nich. K najznámejším jedlám zo zemiakov patria ocopa - zemiaky s arašidovou omáčkou, causa - zemiaky prekladané so zeleninou, mäsom či plodmi mora, ale aj papa a la huancaína - zemiaky v krémovej omáčke zo syra alebo smažená papa rellena - z roztlačených zemiakov s hovädzím mäsom.

Zemiaky používajú aj pri polievkach chupe. Tieto polievky sú skutočne chutné, keďže sú krémové a husté. Caldo de Gallina, slepačia polievka so zemiakmi a bylinkami je vhodná napríklad na druhý deň "po opici". Chupe de Camarones (hustá polievka z kreviet), Sopa a la Criolla (krémová polievka s hovädzím mäsom, rezancami a zeleninou).

Medzi obľúbené jedlá patria aj kukuričné taštičky tamales, ktoré majú mnoho druhov. Do peruánskej kuchyne až na pobreží Pacifiku prenikol aj kus Amazónie, ktorá ostávala dlho v ústraní.

Kuchári až dnes s obľubou varia z rôznych plodov pochádzajúcich až z džungle, používajú rôzne druhy riečnych rýb alebo používajú napríklad aj aguaje (plody palmy moriche) či maniok. Nechýbajú plody mora a hlavnou hviezdou je, ako ináč, svetoznáme ceviche.

Ceviche, cuy a morské jedlo Peru #

Ceviche je vychladená zmes rýb, plodov mora, ktoré sú marinované v citrónovej šťave s cibuľou a koreninami. Pri návšteve Peru je ceviche priam gurmánskou povinnosťou. Obľúbené je aj ají de gallina, čo je kuracie v pikantnej omáčke s vlašskými orechmi.

Definícia ceviche

Pod týmto pojmom si predstavte tradičnú peruánsku surovú rybu marinovanú v limetkovej šťave. Pripravuje sa z bielej morskej ryby (napr. morský vlk), ktorá sa naloží v čerstvo vytlačenej limetke alebo horkom pomaranči. Potom sa zmieša s nakrájanou cibuľou, čili papričkami a soľou. Ako príloha sa obvykle podáva zmes obrovskej peruánskej kukurice, plátky varených sladkých zemiakov a chrumkavé lupienky či kukuričné placky.

Ceviche je jedlo, ktoré pochádza z tichomorského pobrežia Peru a bolo známe už pred 2 000 rokmi. Peru miluje toto typické národné jedlo natoľko, že si na jeho počesť urobilo štátny sviatok a každý rok, presnejšie 28. júna, oslavujú Peruánci obľúbené ceviche. Hotely a reštaurácie vtedy ponúkajú špeciálne menu inšpirované ceviche rôznych chutí.

Z horských oblastí Peru pochádza známe cuy - pečené morča. V Andách ho jedli už oveľa skôr než sa v Európe stal obľúbených domácim zvieratkom. Pripomína mäso králika a často sa podáva v celku, no dá sa požiadať o to, aby vám ho naservírovali už naporciovaného.

Zaujímavosťou je, že na mnohých domorodých vyobrazeniach Poslednej večere uvidíte, že na stole majú naservírované práve jedlo cuy.

Prípadne treba jesť ešte aj trucha - pstruhy, ktoré pripravujú na mnoho spôsobov. Medzi obľúbené patria aj steaky z alpaky či mäso z lamy.

Dezerty v Peru #

Medzi obľúbené dezerty patria napr. puding z fialovej kukurice s kúskami ovocia mazamorra morada, potom aj karamelový suspiro limeno alebo flan - crema volteada či alfajores - sušienky spojené s karamelom.

Obľúbené sú aj Choclo co queso - kukurica, ktorú vám podávajú s kusom syra (toto jedlo pochádza z Posvätného údolia).

Tradičné nápoje Peru #

Čo sa nápojov týka, po Peru budete narážať takmer neustále na modré fľašky naplnené žltou tekutinou Inca Kola (veľmi sladký nápoj). V reštauráciách bude v ponuke národný nápoj pisco. S pisco sa pripíja na všetky podstatné a aj na tie nepodstatné udalosti a recept na jeho prípravu nájdete tu - recept na pisco.

Z Peru pochádza aj vynikajúca káva a, samozrejme, aj čokoláda. V oblastiach s vyššou nadmorskou výškou, napríklad v Cuzco, je v hoteloch bežnou praxou, že budete ponúknutí čajom z koky (Maté de Coca), ktorý vám pomôže s aklimatizáciou.

Peruánske víno a olivy #

Peru sa môže pochváliť jednou z najlepších gastronómií na svete. Hádali by ste však, že sa tu pestuje vinič? V južnej časti krajiny nájdeme malý vinársky región, kde sa víno produkuje od roku 1540 a mali ho sem priniesť Španieli. Je to jedna z najstarších vinárskych oblastí v Južnej Amerike. Vinice sa rozširovali najmä do oblastí Arequipa, Ica, Moquegua a Tacna.

V 17. a 18. storočí sa peruánske víno predávalo po celej Južnej Amerike. V 19. storočí sa však vinohradníctvo dostalo do úzadia a dôvodom boli prírodné katastrofy v podobe sopečnej erupcie a zemetrasenia. Prežívajúce vinice sa zameriavali na výrobu tradičného peruánskeho destilátu z hrozna - pisca.

Konkrétne v údolí Ica nájdeme cca 85 producentov. Je to oblasť na okraji púšte Atacama a je teda pomerne suchá a horúca. Napriek tomu, chladivý vietor z Tichého oceánu v kombinácii s nadmorskou výškou približne 500 metrov spôsobujú, že sa v noci teplota môže zmeniť až o 15 stupňov.

Hádali by ste, že v Peru sa pestuje aj vinič?
Foto: BUBO archív

To spolu s ílovitou a piesočnatou pôdou umožňuje v tejto oblasti pestovať hrozno. V Peru sa nachádza približne 15 000 hektárov viníc určených na výrobu Pisca a sladkých vín. Oblasť Monquegua bola dôležitým vinohradníckym centrom v 17. storočí známa ako “Bordeaux Ameriky”.

Pri cestách po Peru sa s BUBO dostávame aj k oázam, kde sa pestujú pestujú olivovníky a olivy z tejto oblasti sú známe po celom Peru. Olivy sa v Peru používajú na ozdobu jedál, podávajú sa ako predjedlo, dávajú sa do koláčov, koktailu alebo dusených pokrmov. Vraj sa prvé olivovníky do Peru dostali ešte v roku 1519 - taktiež zo Španielska.

Mal ich vtedy dať priviesť bohatý kolonizátor Antonio de Ribera. Zo 100 ks prežili cestu len tri kusy a o tieto olivovníky sa museli otroci poctivo starať. V tých časoch bola konzumácia olív absolútnym luxusom. Podľa jedného jezuitského kronikára mali hostia na peruánskych večierkoch veľké šťastie, keď dostali jednu olivu ako predjedlo.

Dnes sa olivy pestujú vo viacerých častiach Peru. Nájdete ich v mestách ako Tacna, Arequipa, Ica a dokonca aj v Lime, kde sa v luxusnej štvrti San Isidro stále nachádza starý olivový háj. V súčasnosti sa v Peru pestuje 95 % olív pôvodnej odrody criolla, ktorú priniesli Španieli ešte v 16. storočí.

Peruánska káva #

Kávičkárom nebude peruánska káva žiadnou neznámou. Na mieste vás však prekvapí, že miestnu kávu musíte akosi viac hľadať. Prečo to tak je? Často smeruje tá najkvalitnejšia káva na export do Európy a Severnej Ameriky, a teda v krajine ostane len káva druhej triedy. Všeobecne miestni obyvatelia neholdujú pitiu kávy, a preto na vás dobrá kaviareň nečaká za každým rohom.

Na našom BUBO zájazde zájazde do Peru nevynecháme návštevu Cusca - vstupnú bránu pre všetkých, ktorí sa rozhodli navštíviť slávne Maccu Picchu. Pre milovníkov kávy BUBO odporúča kaviareň Florencia y Fortunata Café na Calle Suecia (švajčiarskej ulici). Zaujímavosťou je, že pôvodne sa táto ulica volala Sucia (špinavá), ale tento nelichotivý názov časom premenovali na Suecia (švajčiarska).

Táto kaviareň funguje ako sociálny podnik, ktorý sa snaží zviditeľniť prácu žien vo svete kávových špecialít. Hlavným cieľom je odstrániť rodové rozdiely v sektore kávy. V tejto kaviarni je celý kávový proces zabezpečovaný výlučne andskými ženami - od zberu kávových čerešní cez produkciu a obsluhu. Káva je na 100 % peruánska.

Zakladateľka Carolina Peralta Minaya vzdeláva o káve, ale predovšetkým rozpráva príbehy žien, ktoré sú súčasťou tohto procesu. V príjemnom interiéri si všimnite na stene motto, ktoré znie: 'Nech je vaša káva a sebaláska silná'. Ku výbornej kávičke odporúčame tradičný argentínsky zákusok populárny v mnohých juhoamerických krajinách, tzv. alfajores - lahodné maslové koláčiky plnené pistáciovo-kokovou náplňou.

Mohli by vás zaujímať naše prehliadky peruánskych miest:

Mohol by vás zaujímať aj náš rozhovor s najscestovanejšou Peruánkou - čo ona odporúča ochutnať?

Najlepšie reštaurácie Latinskej Ameriky sú v Peru #

Luxus tu nie je ťažké nájsť. Peru má v rebríčku TOP 10 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky až troch zástupcov. Veľakrát po sebe vyhrávajú tie isté reštaurácie, a to menovite Maido, Mayta a Kjolle. Vysoko hodnotené sú však aj Cosme, Central, Mérito, Osso, La Mar a Rafael.

Peru vyhralo až päť ráz po sebe v rebríčku TOP gastronómia sveta podľa World Travel Awards.

Pokiaľ vám niekde má chutiť, tak je to práve Peru. Presvedčte sa o tom, že ide o jednu z najlepších kuchýň na našej planéte a ulovte s nami gastronomické zážitky na celý život. Inšpirujte sa, čo ochutnať, aj v ďalších našich BUBO blogoch na tému:

Gurmánske zážitky

Gurmánske zážitky

Najlepšie reštaurácie sveta, ale aj gurmánske špeciality, na ktoré…

Zobraziť
Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 79

Mohlo by Vás zaujímať

Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Čo ochutnať v Peru - tipy na top jedlá Blog

Blog Čo ochutnať v Peru - tipy na top jedlá

Peruánska kuchyňa je zmesou rozličných prvkov. Len v priebehu 400 rokov sa andské pokrmy premiešali s ázijskými technikami prípravy jedál. Vnikli…

Daniela Mihaldová 6 min. čítania
Kam cestovať za jedlom? Gastronomické tipy zo sveta Blog

Blog Kam cestovať za jedlom? Gastronomické tipy zo sveta

Kam sa oplatí vycestovať kvôli jedlu? Predstavte si, že momentálne máme stále viac klientov, ktorí považujú jedlo za jeden z dôvodov cestovania.…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

17 dní

Trvanie

3992 4990€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4429 5210€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Paraguaj, Chile, Brazília, Bolívia, Argentína


náročnosť

29 dní

Trvanie

5788 7235€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.