Kazachstan - doma zvárané limuzíny, historicky významné miesta, konské mäso či fermentované kobylie mlieko, čo všetko vás tu čaká? - Travel tips
Čo viete o Kazachstane? Má hokejové mužstvo, áno. Čo ďalšie sa vám vybaví? Nieje toho veľa, však? Vypočujte si rozhovor so sprievodcom cestovnej kancelárie BUBO Tomášom Kubušom, ktorý región strednej Ázie a všetky "stany" navštevuje pravidelne už bezmála 15 rokov. Milovník Orientu, hodvábnej cesty, histórie, čaju, gastronómie, dávnych príbehov a pouličného chaosu, prezradí čo si tu pozrieť, čo zažiť, či ochutnať.
uchom po mape - BUBO Trips
Centrálna Ázia - cesta za pokladmi Hodvábnej cesty
✿ Cesta, ktorá začína v horách Kirgizstanu, prechádza kazašskou stepou, pozdĺž bájnych riek, prekračuje púšte, zastavuje v svätých mestách a končí sa pod Elborzom. Toto je jeden príbeh a ten píšu národy terajšie a minulé, ktoré sa preháňajú týmto magickým regiónom.
Marek Kovár 10.May 2025
uchom po mape - Travel talks
Americká Samoa a Samoa: ostrovy pokoja, tradícií a opačného času
Viete, kde na svete vítajú Nový rok medzi prvými a o pár kilometrov ďalej medzi poslednými? V tejto epizóde sa ponoríme do života na Samoe a Americkej Samoe, miest, kde „faa Samoa“ udáva tempo dňa, kde sa jazdí pomalšie, žije pokojnejšie a komunita je viac než rodina. Objavíme kultúru, história Navigátorských ostrovov nám vyskočí zo zákulisia, pozrieme sa na pláže, tradičné jedlá a otvoríme aj tému fa’afafine, ktorá fascinuje mnohých cestovateľov. A áno, rozuzlíme aj dilemu: Samoa alebo Havaj?
Róbert Jerga 27.Nov 2025
uchom po mape - BUBO Trips
Z paluby lietadla: pravda o lietaní od sprievodkyne Niny
Ako vyzerá život v oblakoch, keď uniformu letuštky vymeníš za rolu sprievodkyne? Nina ťa vezme do zákulisia lietania a prezradí, ako prebiehal jej prvý let, čoho sa bála, pred čím má rešpekt a čo sa na palube deje, keď to cestujúci vôbec netušia. Odpovie na všetky „večné“ otázky: prečo lietadlá meškajú, čo je slot, čo sú turbulencie a čo znamenajú pojmy pushback či arm/disarm. A možno ťa prekvapí aj to, že vo výške okolo 10 kilometrov sa znižuje citlivosť na sladké a slané až o 30 % a práve preto je jedlo v lietadle vždy trochu iné, nech je akokoľvek dobré. Takéto drobnosti ti zrazu otvoria úplne nový pohľad na lietanie, aj keď si častý pasažier.
Nina Selecká 25.Nov 2025