V cene zájazdu sú raňajky.
Raňajky v hoteloch sú riešené väčšinou formou bufetových stolov. V Strednej Ázii je na výber vždy niečo z mäsa, syrov, zeleniny, vajcia na rôzne spôsoby a nechýba chlieb alebo chlebové placky. Obľúbenými v Strednej Ázii sú aj palacinky (bliny), džemy, lekvár, jogurt či tvaroh. K raňajkám sa podáva vždy čaj a káva (nečakajte kávu zo stroja, ale často obyčajnú, zalievanú), prípadne voda alebo džús. Niekde je k raňajkám aj výber ovocia. Obedy ani večere (výnimkou je noc v jurte, kde sa večera podáva) v cene nie sú. Obed si často dáme spoločný počas našej prehliadky a večera je väčšinou individuálna, no váš sprievodca vám veľmi rád poradí, kam sa najesť a čo ochutnať.
Neberte si so sebou potraviny a ak niečo potrebujete, nech je to len malá drobnosť, bez ktorej sa nezaobídete. V krajinách Strednej Ázie nájdete menšie či väčšie potraviny, dokonca supermarkety, tak rôzne drobnosti si zoženiete aj cestou. Na jedlo miniete za celý zájazd podľa nášho odhadu menej než 100 euro. V Strednej Ázii nie je s alkoholom problém (hoci sú to moslimské krajiny)
Stredoázijská kuchyňa nie je prispôsobená pre turistov, ktorí vyhľadávajú a uprednostňujú vegetariánsku stravu, ale k šalátu sa dostanete takmer vždy. Sú to mäsové krajiny a v niektorých menších, lokálnych podnikov je na výber iba šašlík alebo šašlík. Mäsožravci si prídu na svoje, ale ani oni sa nemusia báť, že by jedli 24 hodín denne iba mäso. Región milujeme, poznáme a vieme nájsť rôzne zaujímavé jedlá, aby vás obohatili tieto oblasti aj po gastronomickej stránke.
Najtypickejšími jedlami Strednej Ázie a je jedno či hovoríme teraz o Kirgizsku, Kazachstane, Uzbekistane, Tadžikistane alebo Turkmenistane, pretože to platí pre všetky, sú najmä šašlík na viacero spôsobov alebo plov. Šašlíky tu nájdete z mletého (hovädzie alebo baranie) mäsa a vtedy ich volajú lule kebab. Tiež sú tu šašlíky z kúskov baranieho, jahňacieho alebo hovädzieho mäsa, a tie často dostanete, ak si pýtate „kuskovoj“. Najlepšie šašlíky na svete robia práve v oblasti Strednej Ázie, tak si ich zamilujete a ochutnáte ich na mnohých miestach, aby ste si vedeli určiť vlastného favorita. Aj domáci často zájdu len na šašlíky, k tomu misku čaju, chlieb a skvelá hostina je na svete. Plov predstavuje „rizoto“, ale nie také aké poznáte z Talianska, no rizoto, ktoré pozostáva z dusenej zeleniny, kusov mäsa, hrozienok alebo cíceru a môžeme k nemu dostať aj maličké, prepeličie vajcia. Plov je jedlo, ktorým tieto národy často oslavujú akúkoľvek príležitosť. Ochutnať tu môžete aj skvelé jedlo zvané Lagman, ktoré sem prišlo od Ujgurov. Ide o hrubé rezance, podobné špagetám, s mäsom, dusenou zeleninou a môžete si vybrať, či chcete lagman ako polievku alebo ako hlavné jedlo. Pre Uzbekistan budú okrem šašlíkov a plovu typické aj Manty, taštičky plnené, buď kúskami mäsa, alebo v sezóne dokonca aj s tekvicovou plnkou. V Chive ochutnáme unikátne jedlo zvané Šivit Oši, zelené rezance (s príchuťou kôpru) s mäsom, zeleninou a čerstvou smotanou. Z polievok vám bude chutiť Šorpa, silný vývar s hovädzím alebo baraním mäsom, mrkvou a zemiakom, no nájdete tu aj ruský Boršč alebo Mastavu, polievku s ryžou. Zelenina sa často v Strednej Ázie podáva len ako príloha vo forme šalátov. Najobľúbenejší je tzv. Sveži salat alebo šalát Ačičuk. Často ide len o nakrájané uhorky, rajčiny či cibuľu a jemne posypané kôprom. Ačičuk má v sebe aj pikantné papričky.
Nápoje v Strednej Ázii sú skutočne rozmanité a za najobľúbenejší a najbežnejší nápoj sa tu považuje čaj. V celom regióne sa najviac pije zelený čaj, ale nájdete aj čierny, no nie všade. Čaj sa tu pije na litre od rána do noci a aj vy podľahnete tomuto príjemnému rozmaru. Sedieť v Buchare pod starými morušami a sŕkať misky zeleného čaju bude patriť k dokonalým zážitkom. Obľúbené nealkoholické nápoje sú aj kompóty alebo čerstvé šťavy z ovocia. Hoci je región Strednej Ázie moslimskou oblasťou, alkohol tu nie je žiaden problém a nájdete tu takmer všetko od značkového alkoholu až po rôzne lokálne varianty. Obľúbený je tu koňak, ktorý určite neobídeme a samozrejme aj vodka. Ak máte radi pivo, nie je problém nájsť tu lokálne pivá (Uzbekistan – Sarbast) a často ich dokonca aj čapujú. Nájdete tu aj víno (Samarkand – Chovrenko), ale región nie je vinárskou oblasťou. Ak milujete kvalitnú kávu, tú nájdete vo veľkých mestách v novovzniknutých kaviarničkách (kaviarenská kultúra tu prakticky roky neexistovala), ale mimo nich si musíte vystačiť so zalievanou kávou.
Aj najväčší gurmáni budú nadšení, pretože tento zájazd je rozhodne gastronomickým zážitkom. Máme vybrané veľmi kvalitné reštaurácie, ale aj overené lokálne podniky.
V tejto stati apelujeme na dodržiavanie rád Vášho sprievodcu. Nikto z našich klientov ešte vážne neochorel a nedoniesol si domov neželaný suvenír vo forme exotickej choroby aj preto, lebo sa vždy dodržiavali pokyny sprievodcu. Základnou vecou je, že vodu budeme počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budeme kupovať. Vždy si skontrolujeme, či je uzáver zatvorený naozaj originálne. Vodu nebudeme piť z kohútika ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpeme a väčšinu vecí budeme konzumovať až po tepelnom spracovaní.
Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie reštaurácie a čajovne.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Uzbekistane:
Afsona (Taškent) – T. Shevchenko St.,30, Tashkent, Uzbekistan – Chcete ochutnávať tradičnú uzbeckú kuchyňu v príjemnom a tradičnom prostredí? To presne ponúka Afsona. Zamilovali si ju nielen domáci, ale aj zahraniční návštevníci a určite tu ochutnajte ako sa popasujú so šašlíkmi, plovom alebo lagmanom. Ponúkajú aj chutné šaláty, uzbecké víno, a tak je zážitok na svete.
Caravan (Taškent) – Abdulla Qahhor 22, Tashkent, Uzbekistan - Podobne ako Afsona, aj Caravan sa pýši ponukou tradičných jedál, no kým Afsona zláka aj luxusnejšiu klientelu, Caravan je veľmi jednoduchý, tradičný podnik so skvelou kuchyňou. Dajte si polievku Šorpa, ryžový Plov alebo Manty a skúste či majú čerstvé Somsy, buchtičky plnené mletým mäsom. K tomu misku čaju a viete, že ste tu dobre. Za obed zaplatíte cca 5 EUR.
MONA Restaurant and Lounge (Taškent) – Yusuf Hos Hojib 69, Tashkent 100031, Uzbekistan – Kto sa preje šašlíkov a plovu, alebo si len chce posedieť v štýlovom podniku, toho zachráni MONA so svojou ponukou európskeho, ale aj ázijského jedla. Jedlo je krásne naaranžované, a tak poteší aj oko, no dôležitá je chuť a tá je tu výborná. Stejky sú tu veľmi obľúbené, no pripravia tu aj čerstvé suši a azda najlepšie šaláty v meste.
Bazár Čorsu (Taškent) – Ak chcete zažiť nefalšovanú atmosféru uzbeckého trhoviska a najesť sa priamo na ňom, tak bazár Čorsu v srdci mesta vám tento zážitok ponúkne. Na okraji trhoviska si stačí všimnúť grily, z ktorých sa dvíha jemný dym a to znamená, že tam grilujú šašlíky. Často iné jedlo ako šašlík na viac spôsobov ani nemajú, no stojí to za to. K tomu chlieb, nakrájaná zelenina a čaj. Nič viac, nič menej. Takéto miesta navštevujú domáci a najete sa tu mimoriadne lacno, kedy za porciu zaplatíte cca 1-2 EUR.
Neo (Nukus) - Kamalov, 21, Nukus Uzbekistan - Gastronomická scéna Nukusu ešte nie je tak prepracovaná ako v Buchare či v Samarkande, ale Neo je veľmi dobrá stávka na istotu. V ponuke nájdete výborné polievky ako Šurpa či dokonca Boršč a z hlavných jedál si vyberte výdatný Lagman alebo grilované šatlíky na drevenom uhlí.
Khorezm Art Restaurant (Chiva) - Madrasa Allah Kulikhan, Khiva 220900 Uzbekistan - Unikátny podnik zaujme svojou polohou, kedy sa ocitnete v starej, historickej medrese Kulikhan. Práve do nej je zasadená tradičná, uzbecká reštaurácia. Ponúka lokálne, chivské špeciality ako Šivit Oši, ktoré tu robia vynikajúce, ale nájdete tu aj uzbeckú klasiku od chutných šašlíkov cez manty až po plov s hrozienkami.
Cafe Zarofshon (Chiva) - Near Islam Khodja Minaret, Khiva Uzbekistan - Malá, lokálna reštaurácia v sebe spája mix kvalitného, tradičného aj typického jedla a dokonalej atmosféry. Práve kvôli nej sa sem oplatí skočiť minimálne na kanvicu čaju. Sedíte vonku priamo medzi starobylými pamiatkami Chivy a k tomu vám na stole rozvoniava čaj. Presne ako pred stáročiami a vďaka tomu je Zarofshon kúsok vašej Tisíc a jednej noci. Ak sem zájdete, ochutnajte Plov alebo rôzne dokonalé predjedlá.
Minzifa (Buchara) – Old Town 1st trading dome, Bukhara 200118, Uzbekistan – Minzifa umiestnená v starom srdci Buchary len pár krokov od námestia Ljabi Chauz patrí medzi najlepšie podniky mesta. Nájdete tu špeciality uzbeckej, ale aj európskej kuchyne, a tak si tu budete vedieť rozhodne vybrať. Majú dokonca čo to aj pre vegetariánov. Je drahšia ako priemerné podniky v meste, ale stále sa bavíme o sume 8-15 EUR za večeru.
Chinar (Buchara) – Bakhowuddin Nakshabandi, Bukhara, Uzbekistan – Podnik zvaný Chinar sa nachádza vo veľmi príjemnom prostredí starého domu neďaleko hlavného námestia. Prevláda tu uzbecká strava a výborne tu pripravia manty, šašlíky aj Jiz z pečeného mäsa. Na výber máte veľké množstvo šalátov a lokálnu atmosféru.
Dolon Restaurant (Buchara) – Khakhikat Str. 27, Bukhara, Uzbekistan – Reštaurácia Dolon leží v starom meste, neďaleko starobylého hammamu v bazárových uličkách. Je niekoľko poschodová a z vrchnej terasy máte dokonca príjemný pohľad na Bucharu. Podávajú tu rôzne šašlíky, šaláty, ale skúste ochutnať aj mäsové jedlo Jiz, grilovaný baklažán alebo Kazan Kebab. Jedlo vás vyjde v priemere cca 5 EUR. Majú tu aj pivo, víno či iný alkohol.
Silk Road Teahouse (Buchara) – Halim Ibodov 5, Bukhara, Uzbekista – Čajovňa Hodvábnej cesty ako znie názov tohto miesta v preklade nie je reštauráciou, ale fantastickým miestom, ak si chcete odpočinúť od Buchary v krásnom, prostredí tradičného domu. Vojdete dnu a ucítite vôňu korenín a čajov. Namiešajú vám tu čaj so šafranom, škoricou a ponúknu miestne sladkosti. Zaplatíte za kanvicu čaju a keď sa vám minie, automaticky vám ju znovu doplnia.
Registon (Samarkand) – Registan st. 5, Samarkand 140164, Uzbekistan – Tento podnik máme radi kvôli jeho polohe priamo oproti slávnemu námestiu Registan, a tak viete večeru na tomto mieste spojiť aj s prechádzkou k týmto monumentov. Registon je malý, rodinný podnik, kde čapujú miestne pivo, ale kde dostať na ochutnávku Karahan, mäso na cibuľke s marhuľami alebo Chatlamu, slané palacinky plnené syrom. Ochutnajte tu aj boršč, je vynikajúci! Za večer tu zaplatíte cca 4-5 EUR
Plov Center (Samarkand) – Plov Center je kultová záležitosť a v Samarkande ich nájdete niekoľko. Stačí povedať domácemu túto čarovnú formulku a on vám ukáže najbližší z nich. Plov Center je miesto, kde dostať iba Plov, uzbecké rizoto v najdokonalejšej forme. Pozor! Ak ho chcete ochutnať tak na Plov choďte maximálne okolo 12:00, pretože okolo jednej ho už takmer nikde nenájdete. Plov, chlieb, čaj a zážitok.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Platan
Ak sa chcete najesť v najlepšej reštaurícii v celom meste Samarkand, tak práve Platan je tou najlepšou voľbou. Jedna z novších reštaurácii, ktorá zaujme nielen veľmi príjemným interiérom, ale aj výberom jedál a obsluhou. Reštaurácia sa nachádza v hoteli a je prístupná nielen pre hostí hotela, ale aj pre Vás. Milovníci dobrého a kvalitného jedla si prídu na svoje, pretože práve tu môžete ochutnať to najlepšie z celého Uzbekistanu. Okrem tradičných jedál tu nájdete aj európsku stravu na prestriedanie. My v BUBO odporúčame ochutnať plnené vínne listy alebo jahňacie kotlety. A k podčiarknutiu výbornej chuti si nezabudnite objednať kvalitné samarkandské víno, nakoľko práve vinárstvo Samarkand dostalo viac ako 80 medzinárodných ocenení.
Rezervovať