V cene zájazdu sú raňajky, ktoré sa budú podávať v hoteloch v ranných hodinách, pričom niekedy budeme musieť kvôli programu dostať na recepcii iba raňajkové balíčky a tie si vezmeme so sebou. Obedy a večere v cene nie sú. V Hurghade je all inclusive stravovanie. Obedy budeme mávať v Egypte často spoločné kvôli plynulosti nášho programu a večer máte voľno, no váš sprievodca vám poradí, čo dobré viete ochutnať a kam sa vybrať.
Počas celého pobytu v Egypte miniete na stravu a nápoje v prepočte cca 110-130 USD.
Egyptská kuchyňa je veľmi rôznorodá v závislosti od lokality, v ktorej sa práve nachádzate. Väčšinou však ide o zmes libanonskej, tureckej, sýrskej, gréckej a tiež francúzskej kuchyne. Jedlá sú jednoduché a zdravé. Mäso sa väčšinou podáva grilované a v skoro všetkých reštauráciách nájdete tzv. „grill mix“ čo je zmes rôznych druhov grilovaného mäsa, väčšinou kuracie a hovädzie, prípadne jahňacie. Bravčového tu v Egypte veľa nepojete, keďže sa nachádzame v moslimskej krajine.
Základom egyptskej stravy je ich tradičný egyptský chlieb - áiš, čo v preklade znamená „život“. Egypťania ho konzumujú na raňajky, ako prílohu k obedu a tiež na večeru. Pre chudobnejšiu časť obyvateľstva je to mnohokrát jediná strava počas viacerých dní. Chlebík sa pripravuje dvoma spôsobmi a to buď kysnutý z bielej múky alebo tmavý pripravovaný z hrubej celozrnnej múky. Jedlo je tu bezpečné a chutí veľmi dobre. V Egypte treba počítať, že ku základnej cene na jedálnom lístku sa pripočítava ešte miestna daň a automaticky sa očakáva aj sprepitné, čo väčšinou navýši výslednú sumu asi o 20%.
Typickým egyptským jedlom Foul, bôb, ktorý sa pripravuje viacerými spôsobmi, napríklad roztlačený so sezamovou pastou tahini, olivovým olejom a s rajčinami, cibuľou a korením. Národné jedlo, ktoré v Egypte určite ochutnáte je Košari, čo je zaujímavá zmes ryže, cestovín, rezancov, šošovice a cibule. Všetko sa napokon zaleje rajčinovou omáčkou, cesnakovým octom a ak chcete, pridáte si aj čili. Z rýchlych jedál odporúčame Falafel (tu v Egypte ho volajú aj Tamiya) alebo Šawarmu s mäsom do ruky. Falafel sú cícerové placky v egyptskom chlebe s kúskami šalátu a omáčkou tahini - omáčka zo sezamovej pasty. Šawarma je s kúskami kuracieho alebo jahňacieho mäsa. Čo sa týka stredomorskej kuchyne ryby sú vynikajúce v Alexandrii pri Stredozemnom mori, v Asuáne a na pobreží Červeného mora. Luxor je tiež známy svojimi reštauráciami s pečenými holubmi alebo špecialitami z čerstvých rýb dovezených z Červeného mora. Pre vegetariánov odporúčame aj jedlo zvané Mahshi – kúsky zeleniny plnené zmesou ryže a korenín. Mahshi môže byť plnená paprika, baklažán, cuketa alebo dokonca aj vínne listy, ktoré bývajú často ako mezze, teda predjedlo.
Pre milovníkov ovocia a zeleniny bude z čoho vyberať. V Egypte sú ceny nižšie ako na Slovensku. V početných podnikoch sú dobré výbery čerstvo vylisovaných džúsov – asab (cukrová trstina), bortugán (pomaranče) Predovšetkým v období Ramadánu si miestni obyvatelia vychutnávajú viac ako kedykoľvek predtým sladké šťavy z cukrovej trstiny, datlí a sezónneho ovocia, medzi ktoré by sme mohli zaradiť predovšetkým mango, granátové jablko, pomaranče, jahody, banány, kokos alebo plody kaktusu - opuncie, ktoré majú sezónu v auguste a v septembri. Pitie šťavy na ulici je pomerne bezpečné, ale vždy je lepšie si ju vypýtať bez ľadu.
Nápoje v Egypte: Káva sa pripravuje klasicky na ohni na „turecký spôsob“ v džezve a podáva sa v malých šálkach alebo sklenených pohároch. Treba sa však dopredu dohodnúť aké množstvo cukru si želáte, pretože sa pridáva už počas prípravy. Podobne je to aj s egyptským národným nápojom, ktorým je čaj alebo „šaj“ a bežne sa pripravuje varením čajových lístkov, väčšinou ju dostanete aj s mätou. Egypťania majú v obľube aj klasický čierny čaj, do ktorého pridávajú veľké množstvo cukru podobne ako v Maroku. Typickým nápojom, predovšetkým v južnej časti krajiny okolo Asuánu, je tmavočervený nálev z čerstvých alebo sušených kvetov ibišteka - karkadé. Osvieži horúci alebo tiež vychladený ako limonáda. Je veľmi chutný a má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie, predovšetkým prečisťuje a okysličuje krv. Zoberieme Vás na miestny asuánsky trh, kde si tieto kvety v najvyššej kvalite môžete zadovážiť domov, či už pre seba alebo ako originálny darček pre rodinu a priateľov. Egypťania pijú viacero odvarov z bylín a korení ako napríklad helba, jansún alebo ifra, teda odvary anýzu, kurkumy alebo škorice. Za chladných zimných večerov popíjajú tiež nápoj zvaný sahleb, čo je hustý krémový nápoj pripravovaný z mlieka, mnohokrát z ťavieho, ktorý sa zahusťuje mletým koreňom orchideí a posypáva orechmi a škoricou. V horúcich mesiacoch popíjajú domáci od smädu taktiež kysnuté mlieko rajeb, ktoré je však dosť horko-kyslé a treba si na jeho chuť najskôr zvyknúť, aby vám nápoj zachutil. Pouliční predajcovia často ponúkajú tiež studený horko-kyslý nápoj so sladkého drievka „asír limún“, ktorý nenájdete nikde inde.
Cena teplej stravy v reštauráciách sa blíži k cenám u nás, v turistických centrách ju dokonca prekračuje, avšak sprievodca sa o Vás dobre postará. Láska ide cez žalúdok a láskou k egyptským jedlám zahoríte určite. Aj najväčší gurmáni budú nadšení. Sprievodca Vám ukáže kde, ako, za koľko a čo sa oplatí konzumovať.
V tejto stati apelujeme na dodržiavanie rád Vášho sprievodcu. Nikto z našich klientov ešte vážne neochorel a nedoniesol si domov neželaný suvenír vo forme exotickej choroby aj preto, lebo sa vždy dodržiavali pokyny sprievodcu. Základnou vecou je, že vodu budeme počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budeme kupovať. Vždy si skontrolujeme, či je uzáver zatvorený naozaj originálne. Vodu nebudeme piť z kohútika ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpeme a väčšinu vecí budeme konzumovať až po tepelnom spracovaní. Počas celého zájazdu dodržiavajte pitný režim minimálne 2,5 l čistej vody denne.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Egypte:
Café Riche (Káhira) - 29 Talaat Harb, Káhira, Egypt - patrí k ikonickým podnikom Káhiry, kde sa miešala história 20.storočia. Otvorili ju už v roku 1908 a miestni doteraz hovoria príbeh o tom ako práve v tejto kaviarni uvidel kráľ Farouk svoju druhú ženu. Sedával tu Naguib Mahfouz, držiteľ Nobelovej ceny za literatúru a obľúbil si ju aj prezident Násir. Kaviareň dýcha históriou, ale viete sa v nej aj vynikajúco najesť. Ochutnať tu môžete typickú Molokhiu s pečeným králikom a sladkú bodku za obedom vám dá lahodný puding Mahalabia. Vychutnajte si tu aj kávu, karkáde alebo čaj.
Pharaonic restaurant (Sakkara) - Abu Sir Rd. Al Badrashin, Saqqara 12919 Egypt - ochutnávame tradičný egyptský „grill mix“ s veľým množstvom omáčok a dipov ako tahiny alebo hummus. Jedlo je servírované so šalátom a čerstvo upečeným egyptským chlebom priamo v peciach pred reštauráciou. Mäso prinesú na malých griloch, v ktorých je stále oheň- kuracie, hovädzie a jahňacie. Do reštaurácie nás víta skupinka hudobníkov. Menu sa pohybuje cca 15 USD. Nápoje sú za extra príplatok a k dispozícií sú aj lokálne pivá alebo egyptská verzia Stelly. Odporúčame mangový džús alebo malinovku/drink karkadé.
Delaa restaurant (Alexandria) - reštaurácia v centre mesta medzi budovami. Menu stojí cca 12-15 USD. Výber je prispôsobený podľa toho, čo majú čerstvo ulovené. Odporúčame čerstvé krevety - varené alebo grilované. Špecialitou reštaurácie je krevetová polievka.
Marhaba hotel (Asuán) - Abu AR Rish Qebli, Aswan First, Aswan Governorate, Egypt - v našom základnom hoteli v Asuáne máme výbornú hotelovú reštauráciu na streche hotela s výhľadom na mesto. Na výber máte egyptskú + interkontinentálnu stravu (polievky, cestoviny, šaláty) V tomto hoteli odporúčame predovšetkým typickú lokálnu šošovicovú polievku a grill mix.
El Dokka (Asuán) - Elephantine Island | Hessa Island, Aswan, Egypt - odporúčame dať si grill mix menu (cca. 15 USD) alebo čerstvú riečnu rybu priamo z Nílu (cca. 20 USD). Nápoje nie sú v cene.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Fish Market
Najlepšie miesto na grilované ryby a morské plody v Alexandrii? Jednoznačne je to reštaurácia Fish Market, ktorú navštevujeme už roky a ktorá sa stala symbolom gastronómie tohto mesta. Nemyslíme si to len my, pretože sa tu zastavila smotánka z celého sveta od kráľov cez kráľovné, sultánov, prezidentov a určite si pri vstupe všimnete aj fotografie Jásira Arafata či Jamesa Bonda. Lepšie ryby v tomto meste nenájdete a súčasťou zážitku je aj výhľad na legendárnu promenádu a Stredozemné more s prístavom. V reštaurácii priamo pečú svoje vlastné, čerstvé, chlebové placky a tie sa hodia k dokonalému mezze. Ochutnajte tu grilované ryby, grilované krevety a ak máte chuť, pokojne si vyberte aj z pultu s čerstvými rybami. Stačí ukázať a kuchár sa dá do práce.
Štýlové reštaurácie
Fishawy café
Táto najznámejšia káhirská kaviarnička vznikla asi pred 240 rokmi, keď vždy po večerných modlitbách, muž menom al-Fishawy, servíroval kávu svojim priateľom v uličke káhirskej islamskej štvrte Khan al-Khalili. Na mieste sa zhromažďovalo čoraz viac ľudí, a tak bol nútený založiť kaviareň. Egypťania dodnes trávia čas práve v tejto kaviarni pri káve, čaji či tabaku. Len pár metrov od nej sa nachádza 1000 ročná Al-Azhar – jedna z najstarších univerzít na svete. Vďaka svojej skvelej polohe sa v nej zhromažďovalo mnoho egyptských spisovateľov, hudobníkov a umelcov. Najobľúbenejším nápojom je čaj s vetvičkami čerstvej mäty servírovaný v čajovej kanvici a miskou cukru. Nenechajte si ujsť chuť egyptského čaju s vyše 200 ročnou tradíciou! Milovníkom kávy naservírujú nápoj v tradičnej arabskej medenej nádobe Kanakah s dlhou rúčkou. Alebo dáte prednosť sladkému smotanovému nápoju Sahlab s orechmi a hrozienkami? Karkadé, ibištek, infúzia anízu, či čerstvý nápoj? Ku skvelému nápoju podľa Vášho výberu si nezabudnite objednať shishu s najrozličnejšími tabakovými príchuťami. Staňte sa aj vy na chvíľku pravým Egypťanom!
Štýlové reštaurácie
Reštaurácia Luxor
Fantastická reštaurácia v centrálnom Luxore sa síce špecializuje na čerstvé ryby a dary mora, ale my do nej chodíme preto, lebo vieme, že nám tu pripravia unikátne jedlo. Pre Luxor sú typické pečené holuby a my ich tu máme možnosť ochutnať. K holubom sa servíruje tradičné mezze s čerstvými chlebovými plackami a k jedlu si pokojne dajte aj osviežujúce, studené karkáde.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Abou El Sid Restaurant
Práve v tejto reštaurácii zažijete ten najintenzívnejší a najautentickejší zážitok z egyptskej kuchyne. Miesto zamknuté v čase a priestore, v ktorej sa slávna egyptská pohostinnosť preukáže ako nadčasová a ponúka tie najchutnejšie špeciality egyptskej kuchyne. Recepty sú zostavené práve z knihy Abou El Sida, ktorý bol kuchárom samotného sultána počas vlády Osmanskej ríše. Krásne prostredie a vynikajúce špeciality na tanieri. Dáte si ako predjedlo baklažán s cesnakom alebo chutné Tahini? Ako hlavné jedlo odporúčame Molokheya s kuracím/králičím mäsom a bielou ryžou. Alebo si vyberte z ďalších 30 špecialít. Nechajte si poradiť od miestnych čašníkov, ktorí Vám veľmi radi pomôžu s výberom.