V cene zájazdu sú raňajky. Z domu si zoberte iba minimum stravy. Snáď iba obľúbenú malú čokoládku či cukríky. Potraviny bez originálneho obalu Vám pri colnej prehliadke pri vstupe do krajiny vezmú. Stravovať sa budeme každý podľa svojej chuti v miestnych reštauráciách a často aj na ulici alebo na trhu. Váš sprievodca sa v oblasti vyzná a ochotne poradí, čo a na ktorom mieste ochutnať. Ak si vyberáte reštaurácie sami, navštevujte také, ktoré sa Vám zdajú čisté a kde je veľká frekvencia ľudí a teda varia chutne a majú čerstvé jedlo. Štýl jedla, ktoré sa predáva na ulici, často nikde inde nedostať. Niekedy je to jediná a najjednoduchšia cesta, ako vyskúšať odporúčané miestne špeciality.
V tejto stati apelujeme na dodržiavanie rád Vášho sprievodcu. Nikto z našich klientov ešte vážne neochorel a nedoniesol si domov neželaný suvenír vo forme exotickej choroby aj preto, lebo sa vždy dodržiavali pokyny sprievodcu. Základnou vecou je, že vodu budeme počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budeme kupovať. Kontrolujte si aj jej originál uzáver. Vodu nebudeme nikdy piť z kohútika ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpeme a väčšinu vecí budeme konzumovať až po tepelnom spracovaní. Sú to jednoduché pravidlá, ako všetky dôležité pravidlá v živote. Keď ich budete dodržiavať, problémy mať nebudete!
Čo vyskúšať v Kolumbii:
Kolumbijská kuchyňa je založená na tradíciách gastronómie oblasti Karibského pobrežia, pobrežia Pacifiku, hôr, džungle a územia rančov. Líši sa podľa jednotlivých regiónov a je ovplyvnená španielskymi, africkými, arabskými, ale aj ázijskými receptúrami a technologickými postupmi prípravy jedál.
Medzi najreprezentatívnejšie predjedlá a polievky patria patacones (vyprážané zelené banány) a ajiaco (zemiakovo – kukuričná polievka). Typické sú Arepas (kukuričná torta), aborrajados (vyprážané sladké plantajny so syrom), torta de Choclo, empanadas a almojábanas.
Medzi typické hlavné chody patria Bandeja paisa, Lechon tolimense, mamonu, tamales a rybie pokrmy, a to najmä v pobrežných oblastiach. Ako tradičné prílohy sa používajú papas criollas al Horno (pečené andské zemiaky), papas chorreadas (zemiaky so syrom) a arroz con Coco (kokosová ryža).
Kolumbijskú kuchyňu prezentujú aj tradičné dezerty. Medzi najznámejšie patria buñuelos, Natillas, torta Maria Luisa, bocadillo z guayaba (guava jelly), cocadas (kokosové guľôčky), casquitos de guayaba (kandizované guava šupky), torta de Natas, obleas, torta de Arequipa, roscón, milhoja, a tres Leches torta (piškóty namočené v mlieku so šľahačkou). Typické omáčky (salsy) sú höga (paradajkovo- cibuľová omáčka) a kolumbijský druh ajú.
Ajiaco je tradičné andské jedlo, ktoré pochádza z Bogoty. Ide o kuracie mäso a zemiaky dusené s príchuťou miestnej byliny Guasco.
Sancocho je tradičný pokrm, ktorý vznikol na severnom pobreží. Je pripravovaný s akýmkoľvek druhom mäsa spolu s kukuricou a zemiakmi.
Bandeja Paisa pochádza z Medellínu a skladá sa z niekoľkých druhov potravín: fazule, ryže, vyprážaných vajec, choriza, bravčových koží a iných zložiek.
Tamales sú dusené kukuričné “koláče” zabalené do kukuričnej šupky. Bývajú plnené kuracím mäsom, zemiakmi, hráškom, mrkvou alebo ryžou. V každom regióne sa líšia tvarom a obsahom výplní a takmer každý región má svoje vlastné variácie.
Fritanga je ďalšie populárne kolumbijské jedlo z mäsa, vyprážaných banánov, chicharrones a žltých zemiakov s omáčkou.
Odporúčané reštaurácie:
Bogotá:
Andrés DC je reštaurácia položená na 5 poschodiach. Hore je nebo a dole je diskotéka – peklo. Aj keď je obrovská, bez rezervácie Vás možno nezoberú. Odporúčame zavolať si z hotela a rezervovať si stôl. Všade hrá živá hudba “Kto je kráľovnou a kráľom tohoto stola?” opýtajú sa možno hudobníci a dostanete obaja koruny na hlavu a kráľovské šerpy vo farbách kolumbijskej vlajky. Ceny všetkého sú vyššie než v Bratislave.
La Puerta de la Catedral je reštaurácia len 2 minúty peši od hlavného námestia a 2 minúty od múzea Botera. Vhodné na obed. Takto môžeme varírovať program + reštaurácia je úžasná. Obed začíname hustou polievkou Ajiaco. V hustom kuracom vývare so zemiakmi (3 druhy) a guascas (Galinsoga parviflora) je nahádzané všetko, čo mali v kuchyni, zdá sa mi. Teda donesú to zvlášť a vy si to do polievky nahádžete sami. Aj kukuricu, avokádo, kapari, aj ryžu. Je to vynikajúce! Celkovo Kolumbijci varia ako naše babičky. Nevyzerá to na pohľad na haute cuisine, ale je to vynikajúce a výživné. Po Ajiaco (čítaj achiáko) by ste na Monserrate vybehli, toľko máte energie.
Antigua Santa Fé je reštaurácia na hlavnom námestí, kde taktiež varia tradičnú kuchyňu a chvália sa vynikajúcou Ajiaco. Zaujímavé sú veľké porcie. Na Bogotu relatívne drahšie, no na druhej strane v skutku famózny personál a niekedy Vám tu zahrá aj živá hudba.
Casa Vieja, ak túžite po niečom menšom a útulnejšom, tak zavítajte do Hotela Tequendama. Tradičná chutná kuchyňa.
Salento:
Portal de Cocora je krásny podnik v prírode, ktorý má obrovskú terasu, ktorá ponúka výhľad na celé údolie a chodí tu celkom málo ľudí. Je to rodinný podnik, cenovo je tu drahšie ako v Bogote ale prostredie je v skutku nádherné a varia vynikajúco.
Donde Laurita je ďalšia latinoamerická tradičná reštaurácia. Príjemne farebné a živelne ladená. Neformálne prostredie. Cenovo to tu je už primeranejšie a vidno to aj na tom, že tu často jedia miestni. Možnosti aj pre vegetariánov. Odporúčame trucha - pstruh na bylinkách s platanes.
Medellín:
Restaurante Barcal– špičková reštaurácia, jedna z najlepších v Medellíne, ponúka tradičnú kolumbijskú kuchyňu cez recepty jedného z najznámejších šéfkuchárov, Miguela Warrena. Adresa: Calle 7D #43A – 70. Odporúčame zavolať z hotela vopred a spraviť si rezerváciu.
Envy Rooftop Bar – bar s TOP výhľadom na streche hotela The Charlee Boutique hotel. Navyše bazén, výborné jedlo vrátane Sushi a Dj. Adresa: Calle 9A No 37-16. Taktiež odporúčame zavolať z hotela vopred a spraviť si rezerváciu.
Mondongo´s Pobalo je reštaurácia, ktorá sa nachádza pri hoteli Diez a je modernejšia. Ceny na mesto Medellín sú však obstojné, vyhovujúce a majú v skutku široký výber. Vyskúšali sme jedlo Bandeja Paísa, tanier banditov, a chutilo nám. Je to taký sladko slaný mix chutí s ryžou, volským okom, bravčovým bôčikom, klobáskou avokádom, fazuľkami a platanom. Šialene chutná kombinácia. Energia na celý deň.
Cartagena:
Restaurante Interno je unikátna reštaurácia v ženskej väznici, kde ženy a slečny vo výkone trestu vám pripravia jedlo, aj vám ho naservírujú. Špičkový gurmánsky zážitok pod dohľadom top šéfkuchárov. Otvorené od 19:00. Interno bola v roku 2018 vybratá časopisom TIME ako jedno zo 100 najlepších miest na svete, ktoré by ste mali navštíviť. Adresa: Cárcel de mujeres, Calle 39, San Diego.
Salsa donde Fidel je príjemný salsa bar, kde pravdepodobne začnú, ale aj skončia vaše večery v Cartagene. Ideálne, keď sa podarí uchmatnúť si stôl vo vnútri. Hudba je až príliš nahlas, niekedy viac ľudí, ale atmosféra výborná. Adresa: Portal de los Dulces, Carrera 4, Cartagena.
El Baluarte je podnik, kde si nielen západy slnka, aj noci užijete. Slušný večerný/nočný bar na hradbách, v ktorom sa pitie drinku stane zážitkom. Adresa: Calle San Juan de Dios.
Hotelová reštaurácia Caribe pri bazéne s nočným barom. Vynikajúce! Z polovice karibská kuchyňa, kde je dostatok čerstvých plodov, darov mora, ryby, mušle...a z polovice európska, ak budete mať náladu na cestoviny či pizzu. Cenovo mierne vyššie, ale vynikajúce chute. Užívajte jednoducho život.
La Mulata je tradičná reštaurácia s kolumbijskou kuchyňou a vedia Vám pripraviť aj morské plody. Cenovo prijateľnejšia možnosť. Ináč La Mulata je pomenovanie po rozšírenom karibskom vtákovi. Odporúčame ceviche, surovú rybku v náleve so zeleninou a chili alebo dezert Raspados, čo je niečo ako ľadová drť s ovocím.
Gastronómia Peru
Peruánska kuchyňa je zmesou rozličných prvkov. Len v priebehu 400 rokov sa andské pokrmy premiešali s ázijskými technikami prípravy jedál. Vnikli do nich aj španielske prvky a vznikla tzv. kreolská kuchyňa. V posledných rokoch sa však v Peru objavili neuveriteľne nadaní šéfkuchári, ktorý dokázali peruánsku kuchyňu vyšvihnúť do gastronomického neba a ich reštaurácie sa ocitli na vrchole rebríčka najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky a to je už čo Peru závidieť. Peru má rozlohu viac ako 1,2 mil km² a každý jeho kraj má vo svojej kuchyni niečo charakteristické.
Ako to s peruánskou gastronómiou vyzerá? Ak Vás téma zaujíma, čítajte ďalej:
Viac menej však všetko stojí a padá na zemiakoch. V peruánskych Andách majú pôvod všetky odrody zemiakov. Začnime teda od nich. K najznámejším jedlám zo zemiakov sú ocopa - zemiaky s arašidovou omáčkou, causa - zemiaky prekladané so zeleninou, mäsom či plodmi mora, papa a la huancaína - zemiaky v krémovej omáčky zo syra alebo smažená papa rellena - z roztlačených zemiakov s hovädzím mäsom. Zemiaky používajú aj pri polievkach chupe. Polievky sú krémové a husté. Nebojte sa a siahnite po Caldo de Gallina, slepačia polievka so zemiakmi a bylinkami vhodná je napr. aj na druhý deň "po opici", alebo Chupe de Camarones (hustá polievka z kreviet), alebo Sopa a la Criolla (krémová polievka s hovädzím mäsom, nudlami a zeleninou).
Medzi obľúbené jedlá patria aj kukuričné taštičky tamales, ktoré majú mnoho druhov. Do peruánskej kuchyne až na pobreží Pacifiku preniklo aj kus Amazónie, ktorá ostávala dlho v ústraní. Kuchári až dnes s obľubou varia z rôznych plodov pochádzajúcich až z džungle, používajú rôzne druhy riečnych rýb alebo používajú napr. aj aguaje (plody palmy moriche) či maniok. Nechýbajú plody mora a hlavnou hviezdou je ako ináč svetoznáme nakladané ryby, ceviche. Vychladená zmes rýb, plodov mora, ktoré sú marinované v citrónovej šťave s cibuľkou a koreninami. Cevice je pri návšteve Peru malou povinnosťou. Obľúbené je aj ají de gallina, čo je kuracie v pikantnej omáčke s vlašskými orechmi. Z horských oblastí Peru pochádza známe cuy - pečené morča. V Andách ho jedli už oveľa skôr než sa v Európe stal obľúbených domácim zvieratkom. Pripomína mäso králika a často sa podáva v celku, no dá sa požiadať o to, aby Vám ho naservírovali naporciovaného. Zaujímavosťou je, že na mnohých domorodých vyobrazeniach Poslednej večere uvidíte, že na stole majú naservírovaného práve tohto cuya. Prípadne treba jesť ešte aj truchu, pstruha, ktorý pripravujú na mnoho spôsobov. Ak teda máte radi ryby a chcete ochutnať niečo lokálne, v drvivej väčšine reštaurácii truchu nájdete, tak choďte smelo do tohto výberu. Medzi obľúbené patria aj steaky z alpaky či mäso z lamy. Medzi obľúbené dezerty patria napr. puding z fialovej kukurice s kúskami ovocia mazamorra morada, potom aj karamelový suspiro limeno alebo flan - crema volteada či alfajores - sušienky spojené s karamelom. Obľúbené sú aj Choclo con queso - kukurica, ktorú Vám podávajú s kusom syra (toto jedlo pochádza z Posvätného údolia).
Čo sa nápojov týka, po Peru budete narážať takmer neustále na modré fľašky naplnené žltou tekutinou Inca Kola (veľmi sladký nápoj). V reštauráciách bude v ponuke národný nápoj pisco. S pisco sa pripíja na všetky podstatné a aj na tie nepodstatné udalosti. Z Peru pochádza aj vynikajúca káva a samozrejme aj čokoláda. V oblastiach s vyššou nadmorskou výškou, napr. v Cuzco je v hoteloch bežnou praxou, že budete ponúknutý čajom z koky (Maté de Coca), ktorý Vám pomôže s aklimatizáciou.
Odporúčané reštaurácie v Cuzco, Peru:
Restaurante Sumaqcha veľa Plaza de Armas na adrese Suecia 339, Cusco 08002. Vynikajúci cuy, pečené morské prasiatko. Zavolajte do reštaurácie z hotela, objednajte si stôl a dajte im vedieť, že budete mať záujem o cuy, aby ho dali piecť už vopred. Dobre prepiecť cuy trvá aj 2 hodiny. Prípadne odporúčame aj steak z alpaky. Vynikajúce! Čistá peruánska kuchyňa overená BUBOm.
Limo Restaurant – peruánsko–ázijská kuchyňa, pozorná obsluha, elegantné prostredie. Možno si pomyslíte čo tu robí Čína? Veľmi dobrá otázka a vysvetlenie je jednoduché. Po ukončení peruánskeho otroctva sem na prelome 19. a 20. storočia prišli tisíce imigrantov z Číny, ktorí tu pracovali v baniach a na plantážach cukrovej trstiny. Čakali ste niečo také v Peru? Originálna peruánsko-čínska kuchyňa tak dodnes zostala jednou z najobľúbenejších v krajine. Nebojte sa vkročiť, aj toto má svoju tradíciu.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Senzo
Ak preferujete honosnejšie miesto, v rebríčku exkluzívnych reštaurácií Cuzca dominuje Senzo. Senzo je súčasťou luxusného hotela Belmond Palacio Nazarenas a hneď po vstupe vás očarí svojím impozantným koloniálnym zariadením. Je to najlepší hotel v celom Cuzco. V týchto chodbách sa prechádzali svetové hviezdy, Holywoodske hviezdy, princovia a princezné. Reštaurácia sa nachádza na jednom z vnútorných nádvorí hotela, hneď pri bazéne, ktorý sa pýši tým, že je jediný vyhrievaný bazén v celom Cuzcu. Múry hotela sú pôvodne z čias Inkov. V reštaurácii varia prevažne iba zo surovín pestovaných v Andách. Niektoré bylinky si pestujú dokonca aj vo vlastnej záhrade. Všetko čerstvé, kvalitné, chutné. Možnosti sú tu aj pre vegetariánov. Ide o výnimočné miesto.
Rezervovať
Štýlové reštaurácie
Harry Sasson
Vysokohodnotená reštaurácia Harry Sasson v Bogote sa nachádza v anglickom dome architektúry 19. storočia, charakteristická s vysokými štítmi. Tu sa chodievajú najesť veľmi významní a slávni ľudia žijúci nielen tu v meste Bogota, tak prečo to nevyskúšať? Cítime sa vítaní od príchodu až po odchod. Starostlivo vyberané jedlá spájajú chute Latinskej Ameriky, Ázie a Európy. V roku 2016 oslavovali svoje 20. výročie. Harry Sasson je vysoko hodnotená a uznávaná reštaurácia v Bogoté, v mnohých medzinárodných portáloch označená za reštauráciu, kde sa musíte ísť najesť, ak ste prišli do Kolumbie. Harry Sasson je v Kolumbii najslávnejší šéfkuchár a nepatrí mu iba rada niekoľkých reštaurácií v krajine, ale aj bary, pekárne a steakhouse. Svoj podnik nazval podľa svojho mena a bezpochýb to je akýsi drahokam v širokej ponuke reštaurácií v celej krajine. Fantastické jedlo, tradičné empanady a štavnaté mäsa opekané v ohni na dreve, takisto využívajú japonskú techniku prípravy jedla Robatayaki. Odporúčame vyskúšať napr. stedené gazpacho s krabom a vyúdeným avokádom. Široký výber kvalitných latino-amerických vín.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Leo
Majiteľka reštaurácie, šéfkuchárka Leonor Espinosa je lokálna celebrita. V roku 2017 ju zvolili na The World´s Best za najlepšiu latinskoamerickú šéfkuchárku. Vo svojej kuchyni využíva aj tie menej známe kolumbijské ingrediencie v podobe ovocia corozo, drinku arrechón (afrodiziakum), rastlinku bijao atď. Povedať, že iba jedno konkrétne jedlo či jedná konkrétna chuť reprezentuje Kolumbiu, je nemožné. Mágia kolumbijskej kuchyne je v tisíckach receptoch a Leonor používa aj tie ingrediencie, ktoré pochádzajú od ťažko dostupných komunít v krajine a premieňa ich na majstrovské diela. V každom jednom chode je kus histórie Kolumbie a Leonor ma k nemu vlastnú spomienku. V menu môžete vidieť jednotlivé názvy a body na mape, kam po dané prísady museli ísť. K menu je pripravená excelentná ponuka vína, ale aj nealkoholických nápojov v podobne džúsu corozo a kukuričného drinku. Leo patrí medzi 10 najlepších reštaurácií v Latinskej Amerike.
Rezervovať