Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní, historické Benátky Južnej Ameriky pod patronátom UNESCO. Spontánnosť, temperament, usmiate tváre, a hlavne plno zážitkov. Vydajte sa s nami do mesta, ktoré považujeme za najfarebnejšie a najkrajšie mesto Karibiku!

Základné informácie – Cartagena #

Cartagena de Indias formálne známe ako Cartagena (čítaj Kartachéna) je hlavným mestom samostatného regiónu Karibik. Takisto je centrom hlavného departamentu Bolívar, pomenovanom po slávnom politikovi a bojovníkovi za slobodu Simónovi Bolívarovi, ktorému sa prikladajú najväčšie zásluhy za oslobodenie severu Južnej Ameriky spod španielskej koloniálnej nadvlády. Mesto je pomenované podľa rovnomenného mesta v Španielsku (námorný prístav v regióne Murcia). Mnoho conquistadorov (dobyvateľov), ktorí prišli na toto územie, pomenovávali nové miesta pre nich známymi názvami zo Starého sveta, preto napríklad môžeme v hlavnom meste Bogote obdivovať vrchy s názvami Monserrate a Guadalupe, prebraté taktiež zo Španielska. 

Počet obyvateľov mesta je okolo 1 milión, no domáci sprievodcovia tvrdia, že spolu s priľahlými metropolitnými urbánnymi časťami tento počet dosahuje až 2 milióny. 

Cartagenu mimo pevninskej časti tvorí 5 ostrovov: Manzanillo, Bocagrande, Bocachica, Manga a Tierra Bomba. Posledný ostrov dostal názov podľa opakujúcich sa pirátskych útokov, pri ktorých obyvatelia na pevnine počuli neustále výbuchy. Preto „zem výbuchov“. 

Historické koloniálne jadro a priľahlé pamätníky sú od roku 1984 súčasťou Zoznamu svetového dedičstva UNESCO

Cartagena je prekrásna a v celom Karibiku jej vie konkurovať iba stará Havana. Cartagena je, ako keby, vystrihnutá z románov Gabriela Garciu Marquéza, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru a jej historické jadro je neuveriteľne kompaktné. 

BUBO odporúčanie: Majte nabité batérie svojich fotoaparátov a na SD karte viac miesta než si myslíte!

Historické centrum miliónovej Cartageny je od roku 1984 súčasťou zoznamu svetového dedičstva UNESCO

Bezpečné mesto pirátov #

Cartagena je posledným mestom na našej ceste poznávania čarovnou Kolumbiou, víta nás do svojej teplej a farebnej náruče. Vitajte v najpohodovejšom a najexotickejšom kolumbijskom meste, kde si po aktívnych dňoch plných poznávania a niekoľkých nenáročných turistikách oddýchneme v tieni paliem pri šťavnatom ovocí a čerstvých rybách. Naozaj, ak sa dostanete za staré hradby mesta môžete sa tu prechádzať do ľubovôle a budete sa viac cítiť vo Florencii než v „nebezpečnej“ Latinskej Amerike. Plus už ste na ceste dlhšie, ste skúsení a vo vašej skupine sa vytvorila výborná partia. 

Mesto miloval spisovateľ Gabriel García Marquéz, ktorý tu má aj svoj dom. Cartagena je zároveň pravé pirátske mesto, v ktorom polovicu svojho života prežil aj neohrozený pirát Sir Francis Drake – aj ten tu má svoj nádherný dom (dnes krásny boutique hotel). Po večernom prílete z Medellínu sme sa pohodlným autobusom prepravili do komfortného hotela a na druhý deň po výdatnom spánku môže naše dobrodružstvo začať. 

Ak doteraz Cartagena vo vašich cestovateľských plánoch nefigurovala, vedzte, že my z BUBO sa sem vraciame veľmi radi a chceme predstaviť aj vám toto originálne mesto tak, ako ho poznáme. Zvykneme sa ubytovať v hoteli, odkiaľ máme historické jadro doslova na skok. Štvrť Bocagrande sa nazýva aj Malé Miami, kvôli svojej typickej panoráme. Je to moderná časť mesta, charakterizovaná luxusnými hotelmi a elegantnými apartmánovými domami. Ak máte chuť na niečo malé, v okolí sa nachádza veľa stánkov, kde pripravujú obľúbené ceviche  - kúsky surovej ryby v mierne kyslom náleve. Typické jedlo, ktoré si môžete dať aj v iných častiach Latinskej Ameriky (Peru, Chile), vám tu pripravia naozaj dobre. 

Napríklad, u Bonyho – domácej boxerskej legendy, ktorý má stánok priamo na pláži, neďaleko nášho hotela. Za ceviche zaplatíte od päť do sedem eur, záleží od toho, akú kombináciu a veľkosť chcete (ryby, mix morské plody, poháriky vo veľkosti S, M, L, ..) 

Ako sa vychystať na prechádzku po meste? #

Na prehliadku mesta si môžete so sebou zobrať ruksak, do ktorého si dáte všetko potrebné. Cez deň sa teplota pohybuje medzi 30°C – 35°C, takže odporúčame si obliecť krátke nohavice a tričko s krátkym rukávom, prípadne klobúk. No oblečte sa „luxusne“ ako Marquezoví hrdinovia, tak aby ste si užili nádherný deň na úrovni. Cartagena je totižto podobne ako Florencia o vysokej kultúrnej úrovni. Ak Vám niečo bude chýbať, viete si to poobede v luxusných butikoch dokúpiť.

Zoberte si so sebou fľašku vody. Voda z kohútika nie je v Kolumbii pitná a pitný režim treba dodržiavať. V meste však vodu kdekoľvek kúpite. 

Ešte raz, určite nezabudnite na fotoaparát. Od jedinečných výhľadov na Karibské more až po obrazy každodenného života v historickom centre ponúka Cartagena mnoho príležitostí na tie najkrajšie fotografie. 

Pri vysokých teplotách, ostrých slnečných lúčoch a tropickom podnebí sa môžeme veľmi rýchlo spáliť, hoďte si so sebou do vaku aj opaľovací krém. Počas teplých večerov býva pri vode veľa komárov, vhodné je použiť repelent. 

BUBO poznámka o bezpečnosti: V mestách Kolumbie odporúčame dávať si pozor na veci pred zlodejmi (nenosiť drahé náhrdelníky, netelefonovať príliš dlho osamote na verejnosti,..). Cartagena je našťastie v tomto ohľade veľmi vrúcna a krádeže v starom meste nie sú ani časté, ani rozšírené. Pozor iba na príliš veľkú spotrebu rumu a kokteilov. Tá uvoľnená atmosféra k tomu totižto zvádza.

Predstavujeme Vám ľudí Cartageny

Z histórie Cartageny #

Osada na pobreží zátoky Bahia de Cartagena bola založená v roku 1533 a pomenovaná podľa rovnomenného španielskeho mesta. Podľa archeologických vykopávok však bola táto oblasť osídlená už pred šesťtisíc rokmi. Počas španielskej nadvlády bola Cartagena dôležitým centrom krajiny a rušným prístavom. Keďže bola viac než často atakovaná pirátmi, vyrástlo okolo nej impozantné opevnenie – jedno z najväčších v Latinskej Amerike. Jej prístav slúžil aj na prepravu vzácnych kovov do Starého sveta. Súčasťou španielskej koloniálnej ríše bola Cartagena do prvej polovice 19. storočia, keď sa po víťazstve Simona Bolivara stala významným mestom samostatnej Kolumbie. 

Začíname prehliadku – cez bránu hodinovej veže #

9:00 Po raňajkách sa stretávame na recepcii, kde si necháme pristaviť niekoľko typických cartagenských taxíkov a odvezieme sa do srdca mesta, do jeho historického koloniálneho jadra, pod hodinovú vežu Torre del Reloj, ktorú pozná každý taxikár.

Hodinová veža je rovnako ako centrum postavená v štýle španielskej koloniálnej architektúry a zaraďuje sa medzi najkrajšie mestské budovy. Po ľavej strane bijú na pobrežie vlny Karibského mora a pred nami sa začínajú tiahnuť do diaľky 11-kilometrové mestské hradby, ktoré postupne v priebehu dvoch storočí postupne dostavali, keďže sa mesto neustále rozširovalo. Tie si neskôr obzrieme aj zblízka.

Svätý Pedro Claver - mierotvorca #

9:20 Odfotíme si Hodinovú vežu a cez hlavnú vstupnú bránu pod hodinovou vežou Puerta del Reloj (alebo Boca del Puente) vstupujeme do historického centra a ihneď sa ocitáme v rozprávke. 

Sme na námestí Plaza de los Coches. Áno, aj dnes tu jazdia koče ťahané koníkmi. Neskôr budeme mať možnosť si taký koč objednať, ceny sú tretinové oproti tým vo Viedni. 

Ale teraz sa vyberieme pešo vľavo a po 250 metroch prichádzame ku Kostolu San Pedro Claver. Prechádzame okolo Hard Rock Cafe a známe Colné námestie Plaza de la Aduana. Obchod bol v Cartagena vďaka výbornej polohe vždy čulý, išlo o veľmi veľmi bohaté mesto, a práve tu sídlil colný úrad. 

Z obchodu malo mesto veľa peňazí, a tak vedelo stavať prekrásne stavby aj v tak vzdialenom svete. Koloniálny svätostánok Paroquia San Pedro Claver bol postavený na pomedzí 16. a 17. storočia a pôvodne mal prevziať meno po sv. Ignácovi z Loyoly. Neskôr ale vzhľadom na skutky a bližšiu národnosť bol zasvätený sv. Pedrovi. Do areálu vstupujeme bočným vchodom, pretože hlavné drevené dvere by z hľadiska udržateľnosti už nemali byť používané. Vchádzame do zeleného, tichého a pokojného parku, v ktorého centre stojí obrovský strom a za ním je studňa. Zo studne brali mnísi kedysi pitnú vodu, predtým než ale bol kostol dostavaný, práve vodou z tejto studne pri nej krstili deti. Po pravej strane vstupujeme do priestorov kostola.

Pri vchode nás prekvapivo víta tzv. pražské jezuliatko, ktoré bolo na toto územie prinesené misionármi a pod hlavným oltárom sa pozeráme na hrobku sv. Pedra. Je to naozaj miesto jeho posledného odpočinku a na lebke môžeme vidieť, ako má sánku spojenú drôtom. San Pedro trpel Parkinsonom. Ale kto to vlastne bol? 

Na územie Kolumbie sa po španielskych vojskách dostalo mnoho náboženských skupín, v centre mesta sa usídlili jezuiti. V roku 1580 sa v Španielsku v katalánskej oblasti narodil Petrus Claver. Múdry, inteligentný a komunikatívny muž sa počas svojich štúdií rozhodol, že svoj život zasvätí Bohu. Vstúpil do jezuitského rádu, ale v Španielsku dlho nezostal. Prišiel do Nového sveta a začal šíriť osvetu. 

Bol zhrozený a sklamaný pri pohľade na aktívny systém otroctva, na zlé zaobchádzanie s týmito ľuďmi, a na choroby, ktoré priviezli Európania so sebou, a ktoré brali jeden život za druhým. Aj keď vedel, že je to boj s veternými mlynmi, a dokonca mnohí jezuiti z jeho vlastných radov kritizovali jeho kroky, zasvätil svoj život pomoci a liečeniu černošských otrokov, a tak isto aj každému, kto by vyhľadal jeho pomoc a požiadal o ňu. Stal sa obeťou mnohých intríg, porazeným mnohých nepekných situácií, a práve tie nám odzrkadľujú maľby, ktoré sa nachádzajú na druhom poschodí kláštora. Vyjdeme z kostola, prejdeme nádvorím a drevenými schodmi sa dostávame na terasu s galériou.

Atmosféra na Plaza San Pedro Claver. V pozadí katedrála
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Cartagena:

  • najkrajšie mesto v Karibiku – čosi prekrásne
  • 1/3 ceny prenajatých kočov oproti Viedni
  • luxusné a vkusné butiky, ideálne na nákup TOP suvenírov
  • rum Dictador – excelentný Karibský XO rum chutí ako cognac
  • reštaurácie, ktoré majú úroveň tých Michellinských
  • smaragdy s certifikátom (tie najlepšie na našej planéte)
  • zmrzlináreň so 100 druhmi zmrzliny (kokos, lulo, graviola, guava,...)
  • 2. najčítanejšie diela hneď po Biblii – sme súčasťou magického románu

Jednotlivé body sú bližšie vysvetlené v samotnom blogu. Prajem príjemné a obohacujúce čítanie.

Obrazy pochádzajú od mnohých autorov, všetky ale oplývajú spoločnou vďakou za činy San Pedra v časoch, kedy mier a porozumenie boli vzácne pojmy. Na konci terasy je po ľavej strane malá výstava sošných zobrazení, ktorá jemne pobúrila kresťanskú verejnosť. Podľa mnohých sú tieto diela okázalé a nemali by byť vystavené na svätom mieste, hoci ich provokácia je v ponímaní abstraktom. Po pravej strane vchádzame do miestnosti, ktorej podlaha je narušená, preto iba z diaľky obdivujeme repliku mumifikovaného tela sv. Pedra, ktorá bola kedysi vystavená namiesto skutočného tela. V miestnosti za ním sa ale nachádza môj najobľúbenejší obraz galérie. San Pedro a černošský chlapec spoločne pozerajú na more, nad ktorým prelietava čajka. San Pedro stojí a opiera sa o hradby, chlapec má okolo krku obojok a sedí na zemi, napriek tomu sú si na tom obraze rovní. Obaja hľadajú niečo, čo nemajú a dúfajú v najlepšie. Spodné podlažie je venované archeologickým nálezom, ktoré našli na svätých pôdach v Cartagene.

BUBO poznámka: keď vyberáte ten najlepší smaragd, pozerajte sa na „4 C“ (Cut, Clarity, Color, Carat), teda na: brúsenie, čistotu, farbu a počet karátov. 

Námestie Simona Bolívara (smaragdy, najkrajšie ženy a inkvizícia) #

10:30 Od kostola pokračujeme severnými uličkami historickej štvrte a po ľavej strane vstúpime na námestie Bolívara. Nie je veľké, ale za to je plné života a temperamentu. V strede pri soche osloboditeľa na koni často sedávajú traja chlapci. Jeden hrá na gitaru, druhý na perkusie a tretí na cajon. Títo mladíci sú vždy neskutočne dobre naladení, do parku vnášajú úsmev a pohodu, ale z hudobného hľadiska je veľmi zaujímavý ich štýl. Hudba, ktorá spája latinskoamerické rytmy, jazzové a bluesové harmónie, a zároveň dych vyrážajúce sóla na rôzne hudobné nástroje, láka mnohých na krátku zastávku a búrlivý potlesk. Hlavná budova na námestí patrí Múzeu Inkvizície, ktorá bola v meste udomácnená od začiatku 17. storočia, a práve na tomto námestí upaľovali bezbožných pôvodných obyvateľov. Múzeum je skôr pre silnejšie povahy, otvorené denne do 18:00, v sobotu do 16:00. Nemusíte ísť dovnútra a stačí obdivovať nádhernú budovu s množstvom barokových prvkov, ktorá je jednou z najkrajších v meste a odzrkadľuje silu katolíckej cirkvi. 

Ďalšie dôležité budovy na námestí sú mestská katedrála Santa Catalina a palác Gobernación Bolívar. Napravo od paláca Gobernación sa nachádza Múzeum zlata a smaragdov. Námestie je dôležitým centrom mesta, kde to večer pekne ožíva. 

Keď sa od sochy pozeráme na Palác Inkvizície, tak vpravo odporúčame (priamo na tomto námestí) navštíviť obchodík so smaragdami, kde Vám vysvetlia podľa čoho si vybrať tie najlepšie, takzvané 4 C:  Cut, Clarity, Color, Carat.

V ľavom krídle námestia, vedľa Banky de la Republica, pod arkádami nájdete na zemi nalepené portréty najkrajších dievčat Kolumbie – známych missiek. Veď súťaž Miss Colombia vznikla v roku 1934 práve v tomto meste. Viete, ktorá misska je tá najznámejšia? Nie je to ani jedna z víťaziek Miss Universe, ale Ariadna Gutierrez, ktorú vyhlásili ako Miss Universe. Po prvých slzách radosti sa však opravili, že Ariadna v skutočnosti skončila druhá. No čierny humor funguje všade. 

Za chrbtom máte múzeum zlata Museo del Oro, hoci kvalitnejšie je práve múzeum zlata v Bogote. 

Tu vyhlasujú Miss Kolumbia. Niektoré dosiahnu aj na víťazstvo v Miss Universe

Katedrála, Drakov dom a tučná Gertrúda #

Pokračujeme v pohodovej prechádzke ďalej a po pravej strane vojdeme do Cartagenskej katedrály, ktorá je dôkazom usilovnosti a detailnosti staviteľov Španielskeho nového veku. 

La Catedral de Santa Catalina de Alejandría trčí nad starým mestom a na vašich individuálnych prechádzkach bude často vašim orientačným bodom, podľa ktorého sa budete v starom meste riadiť. 

Od námestia osľoboditeľa po dom piráta je to 50 metrov

Naša ďalšia zastávka je dom slávneho piráta Francisa Drakea, Casa Drake. Na sýtočerveno natrený nádherný dom, iba zopár metrov od katedrály na druhej strane cesty, ponúka príbehy plné odvážnych (ale aj zbabelých) činov, histórie, ale aj legiend. Životný príbeh piráta, ktorého kráľovná Alžbeta I pasovala v roku 1581 na rytiera je obdivuhodný. 

Známy korzár „sa zastavil“ aj v tomto meste, ktoré vydrancoval, ale nevypálil, a tak môžeme dodnes obdivovať jeho ulice a námestia. V dome oproti katedrále pri námestí Plaza Bolívar, kde v roku 1586 býval vyše mesiaca, viete prenocovať aj Vy. 

Následne odbočíme vľavo na ulicu Calle 35 (pozor na koče s koňmi) a po 2 minútach prídeme k tučnej ležiacej žene. Toto umenie už poznáte z BogotyMedellinu. Ide o nádhernú sochu od najznámejšieho kolumbijského umelca súčasnosti, Fernanda Botera. Dielo s názvom La Gorda Gertrudis, v preklade Tučná Gertrúda, leží na nádhernom námestí Plaza Santo Domingo. Socha bola zaslaná z Florencie a zdobí námestie od roku 2000. 

Večer sa toto námestie premieňa na reštauráciu, rozložia sa stoly, a preto určite odporúčame sa sem vrátiť a Cartagenu si vychutnať nielen cez deň, ale aj v noci. Hrajú tu hudobníci, a keď je v meste  fiesta, tak ulovíte neuveriteľný zážitok. Teraz cez deň si na námestí všimneme najstarší kostol v meste, ktorý pochádza už z roku 1551. 

Aj na obed sa tu dá sadnúť na pohár vínka, či nakúpiť si ručne vyrábané suveníry, ako šperky zo semienok chirilla, či typické kolumbijské tašky cez rameno - mochilla z prírodnej vlny. 

BUBO tip: Kryté brány na domoch sa v tejto časti nazývajú Portal de los Dulces, kde ponúkajú rôzne sladkosti typické pre Cartagenu, v rôznych farbách a tvaroch, ale hlavne z kokosu. Kúpite ich aj v bežných obchodoch, ale nikde nemajú takú ponuku, ako práve tu.

Deň ako stvorený pre užívanie si #

Už je to iba kúsok (270 m) na mestské hradby. Ukážeme si kaviareň Cafe del Mar, kde sa stretneme dnes poobede o 18.30 a o 19.00 sa vydáme za ďalším BUBO zážitkom. Pôjdeme na luxusnú večeru, a keď si trúfnete, tak aj do ženskej väznice! Toto zažijete jedine v Cartagene. 

Teraz sa z hradieb pokocháme Karibikom a ešte si ukážeme, kam sa môžete vybrať poobede. Vydáme sa po hradbách vľavo na juh – smerujeme na námestie Plaza Santa Tereza. Práve tu predávajú staré korpulentné černošky odeté v koloniálnych šatách chutné ovocie. Ak sa chcete s takouto ikonou Karibiku odfotiť, môžete. Ale pozor – za fotografiu sa platí, no je to zároveň super suvenír. Claustro de Santa Teresa, bývalý kláštor, je dnes už pekný hotel (tak ako väčšina historických budov v centre), no práve odtiaľto vypravujú koče s koňmi. Zároveň toto miesto odporúčame ako východiskový bod z historického jadra – je to miesto, odkiaľ odchádzajú cez druhú mestskú bránu taxíky späť do hotela či inej časti mesta. 

11:30 Tu oficiálna prehliadka starej Cartageny končí. Slnko začína poriadne pripekať, takže je čas na dobrý drink a na obed.  Či už sa rozhodnete stráviť deň v centre mesta alebo sa vrátite na hotel a trochu si oddýchnete, prípadne vyskúšate teplotu vody v mori (alebo v bazéne), je na Vás. 

Neexistuje, aby sa akýkoľvek turista sťažoval, že bol v Cartagene pridlho. Tak ako byť vo Florencii, Prahe či Ríme pridlho, to jednoducho nejde. Zážitok je už len si sadnúť na kávu a sledovať život okolo Vás. Ste v najkrajšom meste Karibiku

Cartagena nádherná a prekvapujúca až do detailov

Preprava taxíkmi je veľmi jednoduchá, praktická a lacná. Jazda z hotela do centra Vás na jedno auto bude stáť okolo 12 000 kolumbijských pesos (2,30 €), čiže pokiaľ si zoberiete jeden taxík štyria, pre jedného bude cena 3 000 pesos = 0,70€. Rátajte 4 eurá na taxík z centra do hotela aj s tringeltom a nedajte sa znechutiť, ak to nebude práve 2,30 €. Proste je to lacné a dáva Vám to značnú flexibilitu. Mnohí sa do hotela aj popri mori prejdú (cesta pešo z centra do štvrte Boca Grande popri mori trvá približne 45 - 60 minút). Tu sú najznámejšie pláže Cartageny.

My odporúčame ostať v meste. Najprv si dať aperitív, potom obed, zákusok a trošku pobehať butiky s nádhernými výrobkami na vysokej úrovni. O 17:30 až 18.00 sa stretneme na aperitív v Cafe del Mar a o 19.00 vyrazíme na sľúbenú večeru, a následne tancovať do baru. TOP zážitok garantovaný! 

Ďalšia možnosť je odskočiť si do umeleckej a cool štvrte Getsemani. Nachádza sa hneď oproti historickému centru v pešej dostupnosti. Bývalá židovská štvrť je dnes centrom mládeže, umenia, zájdete do kaviarne a galérie - prečítajte si časť Čo vidieť navyše? 

Cartagena ako ju opisuje Gabriel Garcia Marquez

Tak isto sa môžete odviezť na dobových kočoch. Zábavy chtiví môžu nastúpiť do párty busu, ktorý sa označuje ako Chiva. Staré farebné autobusy jazdia po meste (mimo historického centra, kde sa teraz nachádzame) a vy môžete na ne nastúpiť kdekoľvek. Majú aj niekoľko zastávok, hlavne v Bocagrande, kde je náš hotel a zaplatíte cca 15-20 € a môžete sa vyše tri hodiny voziť, zabávať a popíjať rôzny alkohol, a to všetko na palube autobusu. 

Reštaurácie na obed #

La Cevicheria 
Reštaurácia, ako už názov hovorí, sa zameriava na karibskú a kolumbijskú kuchyňu, prevažne Ceviche (čítaj seviče). Ide o čerstvé marinované rybičky v limetke. Japonci majú suši, Južná Amerika má ceviche. Jednoduché, ale skutočne skvelé jedlo! La Cevicheria je príjemné miesto vhodné na obed, na večeru, aj na neskorý drink. Možnosť sedenia aj na príjemnej terase. Pozor, vo večerných hodinách sa zvykne čakať približne 30 - 45 minút, reštaurácia neberie rezervácie. Čas môžete využiť na kávu, alebo drink v blízkych baroch. Nachádza sa na ulici Calle Stuart 714. 

El Santisimo 
Jedlo prvej triedy so zaujímavým menu. Reštaurácia sa zameriava na karibskú, kolumbijskú a latinskoamerickú kuchyňu a patrí k najlepším. Príjemná atmosféra, vhodná na pokojný obed, či kľudnú večeru, kde vás nebude rušiť hluk okolitých ulíc. Nájdete ju na ulici Calle del Torno 39. 

La Mulata
Obľúbená Cartagenská reštaurácia s nekonvenčným nádychom sa zameriava na tradičnú kolumbijskú kuchyňu. Jednoduché, ale veľmi chutné jedlo, ktoré zahŕňa morské plody na banánových listoch, ale aj chutné ceviche. Kvalitné suroviny pochádzajú od drobných pestovateľov v okolí mesta. Nachádza sa na ulici Calle del Quero #9 58. 

Carmen
Reštaurácia Carmen sa nachádza v historickom centre a zameriava sa na miestnu kuchyňu s použitím množstva kvalitných surovín, ktoré táto prírodne bohatá krajina ponúka (Kolumbia je krajina s najväčšou biodiverzitou na km²). Špičkové plody mora, mäso, zelenina, ovocie, a iné. Príjemné, elegantné prostredie s patiom v strede. Objednajte si a la carte, alebo ich známe 7-chodové menu. Nájdete ju na rohu ulíc Calle 38 a Carrera 8. 

El Gobernador 
Na prvom poschodí luxusného hotela Bastión, reštaurácia El Gobernador ponúka jedlá, ktoré osobne pripravil oceňovaný šéfkuchár Jorge Rausch. Spojením špičkových francúzskych gastro-techník a lokálnych produktov vznikli výborné jedlá, ako napr. arroz Cremoso – risotto s kokosovým mliekom, alebo morský vlk s Gruyere syrom. K dispozícii je hlavný salón a tichý mezanín vhodný na príjemnú večeru, alebo vonkajšie patio na chutný obed. Nachádza sa v hoteli Bastión na ulici Calle del Sargento Mayor 6. 

Zaitún 
Pôvodný Zaitún založil Álex Quessep v neďalekom meste Barranquilla na počesť svojich kolumbijsko-libanonských koreňov. Mary Zapa a jej manžel Fabián Cerro sa rozhodli otvoriť jednu pobočku aj v Cartagene - vylepšili už aj tak výborné originálne menu, ktoré obsahuje morské plody, falafel, hummus, plnenú kapustu, alebo ich legendárny sirloin steak na cartagenský spôsob s omáčkou z cukrovej trstiny, zeleniny a byliniek. Reštaurácia sa nachádza na ulici Calle 35, medzi ulicami Carrera 4 a Carrera 5. 

Don Juan
Šéfkuchári Juan Felipe Camacho a Alejandro Ramiréz vytvorili zaujímavú kombináciu klasického bistra a tradičných chutí karibskej kuchyne. Výsledok je viac ako obdivuhodný. Čerstvé ryby a morské plody, kolumbijské mäso, a množstvo lokálnej zeleniny a ovocia. Dajte si, napr. crudo de róbalo, surový morský vlk s koriandrom, tapiocou a lulom. A na záver tropický dezert. Reštauráciu nájdete na ulici Calle del Colegio # 34-60. 

Gran Inka Gastrobar 
Áno, v Cartagene nájdete aj peruánsku reštauráciu. Špičková peruánska kuchyňa, s prímesou Karibiku priamo na hlavnom námestí Plaza de los Coches. 100 m odtiaľto sme dnes ráno vystúpili z taxíkov. Peruánska strava si získava veľmi rýchlo medzinárodné uznanie, v Kolumbii ste dlho, zmena nezaškodí, a tak to nie je zlý tip. 

Reštaurácia dlhodobo patrí medzi najlepšie v meste. Ako predjedlo skvelé Ceviche, a následne Lomo Saltado s Quinoa šalátom. Do tejto reštaurácie sa budete chcieť vrátiť. 

Luxusný hotel Santa Clara v historickej časti Cartagena

1621 V historickom srdci Cartageny, v hoteli Sofitel Legend Santa Clara, sa nachádza špičková reštaurácia, ktorá kombinuje súčasnú kolumbijskú gastronómiu spolu s francúzskymi kulinárskymi technikami, s použitím tých najlepších ingrediencii, ktoré ponúka kolumbijský Karibik. Výborné gourmet menu, TOP vína, špičkové kokteily. Reštaurácia získala ocenenie World luxury restaurants 6x za sebou (od roku 2012 do roku 2017), a tiež vinárske ocenenie Wine Spectator Award of Excellence 7x za sebou (od roku 2012 do roku 2018). Vyžaduje sa Dress code pre pánov - dlhé nohavice a topánky. Reštauráciu nájdete v hoteli  Sofitel Legend Santa Clara na ulici Calle del Torno 39-29. 

Ako dezert odporúčame, dať si Raspados na ulici alebo si dajte zmrzlinu. Raspados je osviežujúci sladký dezert z ovocia, ľadovej drte a vlastne všetkého dobrého (rôzne sirupy, tekutá čokoláda, karamel - fantázii sa medze nekladú). Počas teplého dňa nám raspados padne náramne dobre. Potom si obehnite obchodíky, nakúpte suveníry a nasajte atmosféru tohto jedinečného mesta. Odfoťte sa s farebnými „ovocinárkami“ (často sú z Venezuely), navštívte miestne galérie, poseďte si v tieni útulných atmosférických parkov

Na zákusok môžete skočiť, napríklad, do Gelateria Paradiso - podľa mnohých najlepšia zmrzlináreň v meste. Odporúčame všetkými desiatimi. Počas horúceho dňa dobre padne sa osviežiť chutnou zmrzlinou, a navyše, môžete si vybrať z viac ako 100 príchutí, spomenieme karibské príchute ako lulo, kokos-limetka, guava, alebo graviola, známa aj ako guanabana (mení sa podľa sezóny).

Dať si zmrzlinu v Cartagene je absolútne bezpečné. Gelateriu Paradiso nájdete na rohu ulíc Carrera 5 a Calle 36.

Cafe del Mar #

17:30 sa stretávame na mestských hradbách v bare Cafe del Mar, hrá hudba, nad hlavou Vám vlajú kolumbijské a mestské vlajky a my popíjame kolumbijskú slušnú kávičku, prípadne aperitív. Pod Vami sa rozprestiera Karibik a vľavo mrakodrapy modernej Cartageny. Slnko každoročne zapadá okolo 18.00 (prispôsobte čas príchodu!). 

Dobre sa tu sedí a diskutuje o tom, čo každý z nás dnes zažil. Obrovská otvorená terasa priamo nad Karibským morom ponúka najromantickejšie cartagenské výhľady, kam chodia ľudia pozorovať západy slnka. DJ, ktorý hrá lounge melódie, osviežujúce drinky a všade navôkol usmiati ľudia. Každodenná pohoda Cartageny. Túto návštevu môžeme využiť na "prípravu na večeru" na malý aperitív, pretože máme rezerváciu v rozhodne najpozoruhodnejšej reštaurácii, akú si viete predstaviť. 

Atmosféra západu slnka v Cafe del Mar

19:00 Odchádzame z príjemnej terasy a čaká nás približne 15 minútová prechádzka. Vyrážame do väzenia. Smerujeme popri mori okolo žltého domu Gabriela Garcíu Marquéza. Tento kolumbijský spisovateľ patril k najznámejším predstaviteľom magického realizmu, hoci jeho tvorba bola tak rozsiahla, že sa nedá začleniť do určitého žánru. Písal romány a poviedky. V roku 1982 mu bola udelená Nobelova cena za literatúru. Hoci sa narodil v mestečku Aracataca neďaleko mesta Barranquilla, Cartagenu miloval a prežil tu časť svojho plodného života. Jeho diela sú v Latinskej Amerike hneď po Biblii druhé najčítanejšie! 

Odbočíme od mora doprava a mierime do štvrte San Diego, smerom k jazeru Lago del Cabrero. Ide o funkčnú ženskú väznicu, kde BUBO začalo chodiť ako prvá cestovná kancelária – veď lovíme unikátne zážitky. 

Táto väznica ponúkla takúto atrakciu ako prvá na svete. Tým, že prídete na večeru – ide o jednotné gurmánske menu – podporíte zároveň tento projekt, a tiež ženy vo výkone trestu. Tieto ženy sú kuchárkami aj čašníčkami a vy sedíte v  úzkom priestore, ktorý je na reštauráciu prerobený iba teraz večer. Ako hovorí aj podtitul reštaurácie - Segundas Oportunidades (Druhá šanca). Ide o druhú šancu, o zaradenie sa späť do štandardného životného kolobehu. Menu je pripravené v spolupráci so špičkovými kuchármi a ide teda aj o gastronomický zážitok. Alkohol sa platí zvlášť. Päťhviezdičkový podnik oplýva perfektným servisom a ponúka špičkové jedlá. Slušnosť, luxus, profesionalita. Priestor, kde si nás, zákazníkov a návštevníkov, úprimne vážia, nám dlho zostane v pamäti a získame tak jeden z najvýznamnejších svetových gurmánskych zážitkov.

20:30 Ak by ste po dobrej večeri mali záujem, večerná Cartagena je ako z obrazu, podmanivá, úprimná a spontánna. Opäť uzatvárame okruh a spoločne ideme pešo k Torre Reloj, ktorú poznáme už z rána. Tu priamo na Plaza de los Coches je jednoduchý tanečný bar Salsa Donde Fidel, kde sa naozaj denne tancuje salsa a popíja rum (Dictador, prípadne Medellín).

Za rohom doprava, približne 20 metrov ďalej na Plaza de la Aduana sa nachádza  Hard Rock Café – ak ste zberateľom tričiek s nápisom, odnesiete si ďalší super suvenír.

Jedno z najexotickejších Hard Rock Cafe v akom ste boli

Noc je v Cartagene mladá, ako všade po zotmení v Karibiku. Začína neuveriteľná párty – Cartagenu spoznáte ráno a aj večer, keď je celá nasvietená a sexi romantická.

Reštaurácie a bary na večer #

RESTAURANTE INTERNO – unikátna reštaurácia v ženskej väznici, kde Vám ženy a slečny vo výkone trestu pripravia jedlo, aj Vám ho naservírujú. Špičkový gurmánsky zážitok pod dohľadom top šéfkuchárov. Otvorené od 19:00. Interno bola v roku 2018 vybratá časopisom TIME ako jedno zo sto najlepších miest na svete, ktoré by ste mali navštíviť. Adresa: Cárcel de mujeres, Calle 39, San Diego, Cartagena.

Unikátna reštaurácia v ženskej väznici. BUBO ju pre slovenských turistov objavilo

SALSA DONDE FIDEL – príjemný salsa bar, kde pravdepodobne začnú, ale aj skončia Vaše večery v Cartagene, tak rýchlo si ho zamilujete. Ideálne, keď sa podarí uchmatnúť si stôl vo vnútri. Hudba je pre niekoho možno až príliš nahlas, niekedy viac ľudí, ale atmosféra výborná. Adresa: Portal de los Dulces, Carrera 4, Cartagena.

EL BALUARTE – Nielen západy slnka, aj noci si tu užijete. Slušný večerný/nočný bar na hradbách, v ktorom sa pitie drinku stane zážitkom. Adresa: Calle San Juan de Dios, Cartagena.

Ubytovanie pre našich hostí #

Hotel Caribe 
Prichádzame k hotelu Caribe a on sa na nás už z diaľky usmieva. Hotel s najstaršou tradíciou v rámci hotelierstva v Cartagene, a zároveň s najväčším menom ponúka to najlepšie, čo by sme mohli na miestnych karibských plážach nájsť. Architektúrou španielskeho koloniálneho veku odkazuje na to najvzácnejšie dedičstvo, ktoré Cartagene prislúcha. 

Hotel je súčasťou ostrova Boca Grande a ponúka hotelovú pláž na Playas de Bocagrande, kde si zaplávate v otvorenom Karibiku. Hneď pred hotelom sa v rámci pešej prechádzky viete napojiť na ulicu Carrera 2, kde to žije nočným životom. Vítajú vás bary, reštaurácie, rýchle občerstvenia, pouliční hudobníci a párty autobusy, v ktorých si viete s DJ-om užiť Cartagenu na plné pecky. Hotelový areál ponúka mnoho zákutí pre Váš oddych. Priamo za recepciou sa za menším sedením pod palmami rozkladá veľký vonkajší bazén s detským bazénom, kam chodia počas dňa oddychovať ubytovaní v hoteli, napriek tomu sa nemusíte báť o obmedzený priestor. Pri bazéne sa nachádza reštaurácia s vnútorným klimatizovaným aj vonkajším sedením, kde si na gastronómii dávajú rozhodne záležať, a tak veríme, že svoju voľbu jedla neoľutujete. A ak sa náhodou budete večer vracať z prechádzky, nezľaknite sa krásnych tukanov alebo malých antilop, ktoré sa voľne pohybujú v areáli hotela. Izby ponúkajú k využitiu všetko potrebné. Pobyt nám spríjemní klimatizácia, chladnička a budeme mať čo robiť, aby sme odolali minibaru. Pobyt v hoteli si treba užiť, veď, čo ak sa jedného dňa vrátia piráti?

TOP suveníry: ručná výroba, vysoká úroveň a stále prijateľná cena

TOP 10 suvenírov, čo kúpiť v Cartagene: #

Cartagena je posledným miestom, ktoré navštívime na našej ceste po úžasnej Kolumbii. Či už letíme domov, alebo ďalej do Panamy, alebo do Ekvádoru, teraz je ten ideálny čas niečo si kúpiť. Cartagena je, ako ste mohli vidieť, aj podľa nášho popisu a našich fotiek, kultúrnym mestom a viete si odtiaľto odniesť tie najkrajšie výrobky.

1/ Vélez sú vysokokvalitné kožené výrobky, od opaskov, cez topánky po kabelky či luxusné  tašky. Ich bohatá kolekcia je určená pre ženy aj mužov. Vďaka vysokej kvalite  sú výrobky od Vélez veľmi žiadané a aktuálne táto značka patrí medzi veľmi žiadané v rámci celého regiónu, čo môžeme vidieť aj na expanzii do viacerých krajín Ameriky.

Vélez je v BUBO našim obľúbencom - skutočne kvalitné

2/ Guayabéra – košele typické pre Karibik, inšpirovali sa, čo sa týka dizajnu, na ďalekých Filipínach. Následne sa vďaka španielskym koloniálnym cestám dostali až do oblasti Karibiku. Košeľa pôvodne nazývaný La camisa de Yucatán (Yukatánska košeľa), sa udomácnila v Mexiku, ale aj na Kube a v Kolumbii, všade s iným, charakteristickým vzorom. Košeľu spopularizoval Gabriel García Marquéz, ktorý v nej preberal Nobelovu cenu, ale Guayabéru rád nosil aj Comandante Fidel Castro, alebo aj Johhny Depp. Kúpte si v Cartagene luxusnú kolumbijskú košeľu, ktorá sa hodí nielen do trópov. Nájdete ich vo viacerých butikoch, ale skúste nájsť výrobky od Lina Cantillo, alebo navštívte butik Ketty Tinoco na rohu ulíc Calle 33 a Carrera 3.

3/ Rum - hoci nám pri slove rum príde na um Kuba, Dominikánska republika alebo Jamajka, kvalitné rumy sa vyrábajú aj v Kolumbii. Z kolumbijských rumov Vám odporúčame Ron Viejo de Caldas, Medellín alebo La Hechicera. Dáte prednosť overenému kvalitnému vyzretému rumu Dictador s tónmi čokolády a kávy, alebo dáte šancu novej značke Parce, ktorá zbiera ocenenia po celom svete?

4/ Cigary - ak máte chuť na kvalitnú cigaru, nemusíte hneď kvôli tomu odletieť na Kubu. V Cartagene si prídete na svoje, navštívte La Cava del Puro na  ulici Calle 31 (vedľa námestia  Plaza San Pedro Claver), kde si môžete zakúpiť rôzne cigary podľa vašej chuti. Alebo radšej zbehnete do kubánskeho baru House Habano? Nájdete ho na rohu ulíc Calle 38 a Carrera 8.

5/ Smaragdy – smaragdy patria ku Kolumbii, tak ako káva alebo Marquéz. Kamene vysokej kvality a v krásnom spracovaní si viete zakúpiť aj v Cartagene, napr. v Museo Esmeraldas Y Artesanías Colombianas - hneď vedľa vstupu do múzea inkvizície na námestí Bolívar. Dôležité je sledovať tzv. 4 C: Cut, Clarity, Color, Carat (rez, čistota, farba, karáty). Drahé kamene sú dnes investícia.

Kolumbia = smaragdy. Kde inde by ste ich svojej láske mali kúpiť, ak nie tu? Ide o drahokam lásky a krásy

6/ Obrazy a iné umenie - investícia do umenia je vždy dobrá investícia. V meste sa nachádza niekoľko zaujímavých galérii, kde sa viete ísť pokochať umením, a prípadne nejaké dielo aj pridať do svojej zbierky. Odporúčame galériu NH, ktorá je venovaná súčasnému kolumbijskému umeniu (contemporary art), ktoré si viete aj zakúpiť. Vstup je zdarma. Galéria sa nachádza na rohu ulíc Carrera 2 a Calle 35, rovno oproti baru na hradbách Café del Mar.

Cartagena - mesto umenia

7/ Tašky a handmade šperky - tieto ručne vyrábané suveníry sme si spomínali na Plaza Santo Domingo. Šperky zo semienok chirilla, či typické kolumbijské tašky cez rameno - mochilla z prírodnej vlny, ručne vyrábané doplnky a bižutéria, plné farieb ako kolumbijská kultúra samotná. Indiáni kmeňa Wayuu ponúkajú svoje výrobky prevažne na ulici, za nízke ceny. Ak sa vám niečo zapáči, určite ich podporte.

8/ Káva a čokoláda - už vieme že Kolumbia je krajina kávy (v oblasti Pereiry sme navštívili počas našej BUBO cesty aj kávovú plantáž) a kolumbijská káva patrí medzi najlepšie na svete. Navyše, v krajine sa pestuje aj kakao, a tak lokálna čokoláda je minimálne tak dobrá ako ich káva. Navštívte niektoré z obchodíkov s čokoládou, prípadne navštívte Choco Museo, múzeum venované kakau a čokoláde. Vstup je zdarma a nájdete ho na ulici Carrera 8.

9/ Kolumbijské klobúky - klobúky sú pre Cartagenu rovnako typické ako košele Guayabéra. Ručne vyrábané pletené, alebo slamené, pre pánov, aj pre dámy. Tvarom sú podobné panamskému "panamáku". Ideálne do slnečného Karibiku. V centre nájdete niekoľko butikov, kde si ten váš klobúk určite vyberiete.

Klobúk - praktický darček do trópov

10/ Pablo Escobar – ak ste si suvenír nekúpili v Medelline, tak tu je posledná šanca. Nemyslíme kokaín, ale tričko s portrétom zločinca, napríklad, na Vašom tričku.

Čo vidieť navyše? #

1. štvrť Getsemani 

Getsemani je bývalá štvrť chudobných obyvateľov, ktorá dlhé storočia nemala ani opevnenie. Keď si pirát Francis Drake hľadal vhodné miesto na vpád do mesta, prešiel práve od Getsemani. Začnite v okolí Plazuela de Pozo a kochajte sa farebnými uličkami, ako napr. Callejón Angosto (Calle 27). My prejdeme až do srdca štvrte – na námestie Plaza de la Santísima Trinidad, kde sa nachádza kostol Svätej Trojice. V okolí námestia je niekoľko milých kaviarničiek, ideálny čas osviežiť sa šálkou kávy, či drinkom. Getsemani je také malebné, že máte chuť len tak sa dívať okolo a túžite, aby tieto miesta zostali také nedotknuté, aké sú teraz, aj so svojimi farbami, štýlom a stopami histórie. Je autentické, hemží sa to tu umelcami, študentmi, bohémami, zvedavcami. Večer tu na ulici tancujú talentovaní tanečníci, nájdete tu zvláštne graffiti, žije to tu. Na Getsemani si vyhraďte minimálne 60 minút. 

2. Výlet na ostrovy Rosario 

Ak máte deň navyše v tomto romantickom meste, určite vám odporúčame sa vydať na ostrovy Rosario - toto súostrovie tvorí 27 ostrovov neďaleko Cartageny, kde sa nachádza aj známa Playa Blanca, pláž s bielym pieskom. Plavba bežnou loďou trvá približne dve hodiny (cena cca 90-100 €), plavba rýchlo loďou približne do hodiny. Možnosť šnorchlovania a potápania sa. 

Výlet na ostrovy Rosario

3. Kláštor Santa Cruz de la Popa 

Najvyšší kopec nad mestom bol kedysi miestom stretávania černošskej komunity a uctievania ich bohov. Od príchodu augustínov tu však stojí kostol a okolitý kláštor, ktorý reflektuje nielen dejiny augustínov a kresťanov v tejto oblasti, ale históriu Cartageny všeobecne. Najkrajší pohľad na mesto je práve z najvyššieho bodu v meste, vo výške 150 m. n. m. Vyhliadka na prístav, historické centrum v pozadí, aj novšie štvrte Cartageny. A tiež škola, ktorú nechala postaviť Shakira znevýhodneným deťom. V stánkoch okolo parkoviska možnosť nákupu rôznych suvenírov. 

4. Pevnosť San Felipe de Barajas 

Nedobytná pevnosť španielskych conquistadorov, ktorá chránila mesto stovky rokov pred pirátmi, Angličanmi, Holanďanmi a Francúzmi. Pre mesto významná pevnosť získala svoje meno po španielskom kráľovi a hrdí sa superlatívom – je najväčšou a najmohutnejšou pevnosťou, akú Španieli vo svojich kolóniách postavili. Nájdete tu pôvodné delá, väznicu, tunely. Do areálu je možné vstúpiť (otvorený je denne od 8:00-18:00), návšteva trvá približne šesťdesiat minút. Zvážte však teplo, pribúdajúce s každou hodinou. 

5. Múzeum smaragdov Caribe 

Nádherné a jedinečné múzeum smaragdov, v ktorom vás prevedú procesom výroby a úpravy tohto drahého kovu. Budete obdivovať rôzne druhy a formy smaragdov, pozorovať ich jednotlivé odtiene, a prípadne si môžete výrobky zo smaragdov aj zakúpiť a darovať svojim najbližším. Certifikované výrobky sú krásnym darčekom a sú známe aj medzi populárnymi svetovými celebritami. 

6. Múzeum moderného umenia MAMC 

Ak sa zaujímate o moderné umenie, toto miesto je pre vás. Prvé múzeum moderného umenia v Kolumbii otvorilo svoje brány v roku 1960 a aktuálne ponúka viac ako 400 rôznych diel, prevažne maľby a sochy od autorov, ako napríklad Alejandro Obregón alebo Enrique Grau. Nájdete ho na námestí Plaza San Pedro Claver, Calle 31. 

Top zážitky tohto mesta #

1. Prechádzka večernou Cartagenou 

Vône a farby s nami zostávajú aj naďalej, slnko akosi nezapadá, pretože stále je svetlo, teplé oranžové pouličné lampy svietia nad hudobníkmi, dobovými kočmi so zapriahnutými koníkmi a usmievajúcimi sa „Karibčanmi“. Chuť „Mesta temperamentu“. 

Cartagena má v noci snáď ešte väčší šmrnc

2. Prechádzka dennou Cartagenou 

História, atmosféra pokoja, ovocie na každom kroku a zvuky neustávajúceho prílivu a odlivu. Cartagena, akoby do Kolumbie ani nepatrila. Karibik srdcom aj dušou sa nám otvára a ponúkne nám jeden z najpohodovejších dní na našom zájazde. 

3. Svetový gurmánsky zážitok v reštaurácii ženskej väznice 

Dokážeme si predstaviť na Slovensku reštauráciu hodnotenú najvyššími číslami so špičkovými kuchármi a profesionálnym servisom otvorenú v ženskej väznici? Toto svetovo jedinečné miesto nemôžeme vynechať. Okrem zážitku z prostredia si odnesiete aj zážitok gurmánsky. Odporúčame rezerváciu vopred, majú otvorené od 19:00. 

4. Západ slnka na mestských hradbách v Cafe del Mar 

Pokiaľ by sa Rómeo a Júlia narodili tomto meste, asi by boli spolu ešte dodnes. Romantický západ slnka z najvyhľadávanejšej otvorenej terasy v Cartagene. Cuba libre dostáva hneď inú chuť. Vietor vo vlasoch, sloboda za horizontom a láska všade okolo - aj taká je Cartagena. 

V pravom čase na pravom mieste
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

5. Ranné kúpanie v Karibskom mori 

Akosi inak sa nám kúpe, pokiaľ je miesto niečím výnimočné. Teraz máme jedinečnú príležitosť zaplávať si počas jedného zájazdu v dvoch oceánoch – najskôr v Cartagene v Karibskom mori a neskôr v Paname, priamo v Tichom oceáne. Nie je nič lepšie, ako keď sa po horúcej letnej prehliadke hodíte do vĺn. Pláže v Cartagene sú verejné, aj keď niektoré lepšie hotely môžu mať vyhradené svoje časti. Nikomu neplaťte žiadny „vstup“, ani pobyt na pláži. Ak chcete pivko z plážového baru, ideálne, ak vstanete a pôjdete si ho kúpiť sami. Ak si ľahnete na barové lehátko a prinesú Vám drink, niekoľkonásobne ho preplatíte. 

6. Pouličná umelecká scéna a hudobné vystúpenia 

Asi bude niečo pravdy na tom, keď sa hovorí, že najspontánnejší a najinvenčnejší umelci prišli z ulice a na ulicu sa zase so svojimi vystúpeniami aj vracajú. Zvuk gitár, perkusií a slobodný spev ľudí, ktorí to robia od srdca. 

7. Pokoj a pokora Kostola sv. Pedra 

Sv. Pedro Claver je možno pre nás neznáma osobnosť, po jej predstavení si však zaslúži naše sympatie a pocit uznania. Osvietený jezuitský mních prišiel do Cartageny v roku 1610 a medzi prvými začal s osvetou a ochranou ľudských práv otrokov. 

8. Party bus Chiva – latinskoamerická zábava naprieč celým mestom 

Dnes večer nás nečaká žiadny popík, rock, ani folklór. Dnes to bude latinskoamerická zábava v pravom slova zmysle, plná kriku, basov, tanečných rytmov. Autobusy Chiva sú staré farebné autobusy, na ktoré môžete nastúpiť na niekoľkých zastávkach, zaplatíte cca 15-20 € a môžete sa vyše tri hodiny zabávať a popíjať rôzny alkohol, a to všetko na palube autobusu. 

9. Denník princeznej – prehliadka večerného mesta na koči s vlastným lokajom 

Už vieme, že v Cartagene je romantika prítomná na každom kroku, ale skúste zobrať svoju partnerku do pohodlného vystlaného koča, ponúknite jej pohár vína, darujte malú pozornosť. Benátky majú gondoly, Cartagena má dobové koče. 

Do Cartageny, tak ako ju pre Vás pripravilo BUBO sa určite zamilujete
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Cartagenou Vás najprv prevedieme. Poznáme ju dokonale, ale objednávame aj lokálnych profesionálnych sprievodcov, a tak je výklad ešte lepší, a zároveň dostanete odpoveď na všetky svoje otázky. Potom je čas na individuálne túlanie. Zároveň  sa naša cesta končí a je čas na rozlúčku. Na BUBO zájazdoch, kde sa stretnú kvalitní ľudia s obdobnými záujmami sa vždy vytvoria super partie. Dnes je čas záverovať cestu a oslavovať život... 

Sme v jednom z najstarších miest v Novom svete, v meste večného leta, v meste rytmov, farieb a vôní. Spontánnosť a temperament nás všetkých dostane a my sa budeme  usmievať a vychutnávať si nádherný život. 

BUBO tip: odporúčame prečítať si román 100 rokov samoty od Gabriel Garcia Marqueza. V Cartagene sa budete cítiť ako súčasť románu. 

Poznámka: tento blog bol napísaný v spolupráci s hispanistom Ľuborom Kučerom a BUBO sprievodcom Štefanom Bielikom, ktorý každý z nich Cartagenu navštívil opakovane. 

Cartagenu považujeme za najkrajšie mesto Karibiku. Nádherné scenérie a fotogenické miesta, zážitky na každom kroku a temperament každodenného života, ktorý ho robí tou najkrajšou skúsenosťou. Príjemné podnebie, bezpečnosť a širokú ponuku už aj kvalitných služieb. Poďte s nami do Cartageny! Na všetkých našich zájazdoch do Kolumbie Cartagenu navštívite (https://bubo.sk/zajazdy/kolumbia). Zároveň si príjemne oddýchnete. A čo viac predsa chcete? 

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 3274

Mohlo by Vás zaujímať

Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku Karibik, Cartagena

Karibik, Cartagena Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku

Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní,…

Medellin – mesto Pabla Escobara Medellin

Medellin Medellin – mesto Pabla Escobara

Medellín, mesto večnej jari a druhé najväčšie mesto Kolumbie, je veľkým prekvapením. Mladý úspešný starosta mesto mení s dôrazom na ekológiu a…

Ľubor Kučera 23 min. čítania
Pablo Escobar, Narcos - originálne videá Prémiový blog

Prémiový blog Pablo Escobar, Narcos - originálne videá

Keď zavriete oči a máte povedať 3 charakteristiky Kolumbie, tak v nich určite bude kokaín, Pablo Escobar či Narcos.

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Bogota - prehliadka Bogota

Bogota Bogota - prehliadka

Bogota leží štyri stupne od rovníka a tak musí byť slnečná a horúca. Chyba! Bogota je iná, než si predstavujete.

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
ROZHOVOR: Na semafore v Kolumbii svietila červená a motorkár začal predávať sáčky s drogami Blog

Blog ROZHOVOR: Na semafore v Kolumbii svietila červená a motorkár začal predávať sáčky s drogami

Kolumbia je fénix vstávajúci z popola, no zároveň skrýva mnoho rarít. Na zopár metroch štvorcových tu vidíte kňaza a miništrantov, ako idú slúžiť…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3514 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek