V cene zájazdu je polpenzia počas poznávacej časti. Tá začína večerou na druhý deň zájazdu. V plážových rezortoch je stravovanie formou raňajok, alternatívne je možné priplatiť si all inclusive.
Srí Lanka ponúka osobitú a hlavne čerstvú kuchyňu, ktorá vznikala spájaním miestnych produktov s receptúrami a korením, ktoré na ostrov priniesli Indovia, Arabi, Portugalci aj Holanďania a Briti. Základom stravy na Srí Lanke je tzv. kari, ktoré môže byť pripravené prakticky z čohokoľvek, zeleninou a hubami počnúc, strukovinami, mäsom či dokonca ovocím končiac.
Názov “kari” označuje spôsob prípravy, kedy sa suroviny varia v omáčke ochutenej zmesou miestnych korenín. Na Srí Lanke vo všeobecnosti prevláda pikantná strava a treba sa pripraviť na to, že aj keď vám domáci povedia že jedlo štípať nebude, pravdepodobne jemne korenisté bude. Ochutnajte kari z množstva miestnych plodín, ale aj veľa druhov čerstvého lokálneho ovocia, či výborné dezerty. Nakuknite aj do tradičnej srílanskej kuchyne a zapojte sa do prípravy tradičných jedál. Vynikajúce sú tu polievky, treba ale rátať s tým, že vďaka čiernemu koreniu bývajú jemne pálivé.
Vo väčšine reštaurácií a hotelov si vyberiete aj z nám blízkej stravy, takže ak nemáte radi pikantné jedlá, hladovať nebudete. Medzi špeciality patria hoppers (ryžové lievance), kottu rotti (špeciálne posekaná placka s rôznymi ingredienciami), lamprais (kombinácia ryže, mäsové kari, krevety a zelenina), nakoniec samozrejme nemôžu chýbať čerstvo ulovené ryby.
Miestni obyvatelia si jedlo vychutnávajú iba vtedy, keď ho jedia rukami, pre lepšie precítenie chuti. Turistom sa samozrejme ponúka príbor, avšak ten pocit slobody, za ten zážitok a skúšku určite stojí.
Ryža a kari – rice and curry (nie ,,kari s ryžou " za hlavnú súčasť sa považuje ryža), Nezabudnite ale, že toto jedlo sa vlastne vôbec nepodobá klasickým karí zo severnej Indie. Typická srílanská kari omáčka (hovorí sa im tu kiri Hodh, teda mlieková omáčka) sa varí z kokosového mlieka, okoreneného chilli a rôznym iným korením. Podáva sa všade na ostrove, pozostáva z taniera s ryžou navrch s niekoľkými porciami zeleninového karí, kúskom kurčaťa alebo ryby a to všetko poliate sambolom.
Sambol má rôzne varianty, najčastejšie sa stretnete s variantom pol sambol (kokosový sambol), čo je zvyčajne veľmi pálivá kombinácia chilli, cibuľa, rýb, soli a čerstvo nastrúhaného kokosu. Ochutnávajte opatrne.
Nie je žiadnym prekvapením, že významnou súčasťou srílanskej kuchyne sú ryby a morské plody, ktoré často nahrádzajú v strave mäso. Bežnou rybou je napríklad tuniak, makrela zvaná SEER, parmice a lahodné, na jazyku sa rozplývajúce ryby zvanej butterfish, pražmy, či žralok. V ponuke nájdete tiež homáre, kraby, krevety či kalamáre. Veľmi ceneným zdrojom krabov a kreviet je Negombská lagúna kúsok na sever od Kolomba, kde sa lovia obrie krevety.
Juho-indická kuchyňa
Kolombo je miestom, kde nájdete "čisto vegetariánske" juhoindické reštaurácie (vegetariánsky znamená, že sa tu nepodáva žiadne mäso, ryby, vajíčka a alkohol). Najviac ich je v Kolombe, ale nájdete ich aj na severe, kde žije početné tamilské obyvateľstvo. Tieto veselé a celkom spoľahlivé jedálne sú obľúbené predovšetkým u miestnych obyvateľov a dostanete tú rozmanité pokrmy za zanedbateľné ceny. Typickým pokrmom je tu dosa, chrumkavá ryžová placka na mnoho spôsobov, s rozpusteným maslom ghí, cibuľou, alebo veľmi často ako masala dosa zo zemiakov na kari. Taktiež tu majú uttapam, čo je hrubší druh placky, ktorá sa zvyčajne podáva s nejakým druhom karí, a idlis, teda ryžové placky s karí omáčkou a čatni.
Rýchle jedlá
Ďalšou tamilskou špecialitou, ktorá sa stala na Srí Lanke bežnou, sú vadami, korenené taštičky zo strukovinovej múky, žiadna cesta vlakom sa nezaobíde bez charakteristického vyvolávanie predajcov tohto pečiva "vada-vadami-vadail".
Ďalšie kuchyne
Všade na ostrove nájdete čínske reštaurácie, ktoré najčastejšie ponúkajú kantonskú kuchyňu so srílanskou chuťou. Ako obvykle je najväčšia ponuka opäť v Kolombe. V turistických reštauráciách sa niekedy stretnete s indonézskou kuchyňou, ktorú sem priviezli Holanďania. Väčšinou je to nasi goreng (vyprážaná ryža s mäsom alebo rybami či plody mora s volským okom) a gado gado (šalát so studenými varenými vajíčkami a arašidovou omáčkou).
Dezerty a sladkosti
Klasickým srílanskému dezertom je Curd (jogurt z byvolieho mlieka) podávaný s medom alebo kitulom (palmovým sirupom). Keď sa sirup kitul uvarí a nechá stuhnúť, stáva sa z neho Jagger, univerzálne cukrovinka alebo tiež sladidlo. Ďalším typickým dezertom je wattalappam, vaječný puding z Malajzie, ktorý chutí trochu ako karamelový krém, je ale sladší a má inú textúru. Kiribath je dezert z ryže varený s mliekom, ktorý sa podáva s jaggery - je to tradičný svadobný koláčik a bábätkám sa dáva ako prvá tuhá strava.
Alkoholické nápoje
Na Srí Lanke nie je alkohol ničím neznámym, pivo sem priniesli európske kolónie. Najobľúbenejšími alkoholickými nápojmi sú pivo a arak (miestna pálenka z palmového kvetu). Pivo (svetlý ležiak - lager) predávajú zvyčajne vo veľkých fľašiach (625 ml) a čapované pivo mimo Kolomba je výnimkou. Hlavným národným alkoholickým nápojom je všade prítomný Lion Lager, lahodný ležiak. Ktorý má dnes na ostrove v podstate monopol. Narazíte aj na Carlsberg (licenciu na jeho výrobu na Srí Lanke má spomínaný pivovar Lion) a hlavne v Kandy, môžete ochutnať lokálne pivo Anchor - jemné, krémové a trochu mdlé. Pivovar Lion, tiež produkuje silné čierne pivo (stout), ktoré je veľmi výživné a tiež obľúbenca miestnych alkoholikov, pivo Lion Strong (8% alkoholu). Pivo je na miestne pomery drahé a v obchode s liehovinami alebo v supermarketom vyjde na 140 rupií. V bare alebo reštaurácii stojí 300 až 400 rupií.
Okrem piva sa tu pijú dva druhy liehoviny. Pri ktorých výrobe sa používa univerzálny kokos. Teda Teddy, šťava z kvetov kokosovej palmy, je za čerstva nealkoholická, ale keď sa nechá skvasiť, pripomína chuť burčiaku. Keď sa nechá ďalej kvasiť a potom sa prečistí a vznikne arak (33% alkoholu). Vychutnajte si vychladený národný nápoj a radšej si ho zrieďte ako to robia aj miestni ľudia.
Kuchyňa exotických Maldív je vo svete pomerne málo známa, ale práve v tom je jej moment chutného prekvapenia. Kuchyňu súostrovia ovplyvňovala poloha v Indickom oceáne a tak v nej prevládajú ryby, dary mora, no svoje dôležité miesto si v nej našli aj indické koreniny či indické vplyvy vďaka ktorým si maldivská kuchyňa vytvorila vlastné osobitosti a špecifiká. Chrbtovou kosťou maldivskej kuchyne sú dve ingrediencie a teda tuniak a kokosový orech. Verili by ste, že ich splynutím dostanete na tanier kúsok raja? Maldivy vás presne o tom presvedčia!
Národným jedlom Maldív je Maashuni. Podľa mnohých je jedlom, ktorým sa na Maldivách začína deň a aj vy sami uvidíte, že to naozaj funguje. Maashuni má v sebe nastrúhaný kokos, tuniaka, cibuľku aj čili a podáva sa s typickými, tradičnými plackami zvanými Roshi. Obľúbeným národným jedlom je Garudiya, silný rybací vývar z rôznych druhov rýb s limetkou, čili a cibuľkou, ku ktorej sa jedáva ryža, placky alebo exotický chlebovník. Značne exotickým jedlom je aj Boshi Mashuni, teda šalát z banánových kvetov. Počuli ste už o niečom podobnom? Nechýba v ňom samozrejme nastrúhaný kokos, kari lístky či kurkuma a tak je o exotiku postarané. Najbežnejším jedlom na Maldivách je kari a jeho viacero variant. Najtypickejším kari je Mas Riha, kedy sa v pikantnej kari omáčke nachádzajú kúsky lahodného tuniaka. Nájdete tu aj kari so zemiakmi, s baklažánom či inými druhmi zeleniny a práve zeleninové kari patrí medzi najobľúbenejšie. Kari tu na Maldivách je úplne iné ako poznáte z Thajska či Kambodže, trochu sa podobá na indické, ale rozhodne vám bude chutiť. Obľúbeným jedlom sú aj grilované alebo pečené ryby, krevety či iné dary mora. Na grile na pláži s nohami v piesku vám budú chutiť ešte viac, než si viete predstaviť. Ak máte radi sladkosti, zaujme vás aj tradičný maldivský dezert Aluvi Boakibaa z kasavy a kokosu.
Alkohol je na Maldivách oficiálne zakázaný a nájdete ho legálne len na rezortných ostrovoch, kde sa podáva v rámci turistických služieb, takže sa niet čoho báť. Obľúbeným nápojom Maldív je čaj, čaj s mliekom, silná káva alebo ovocné šťavy. Ak milujete ochutnávanie exotických drinkov, ani na vás Maldivy nezabudli a môžete skúsiť ochutnať kokteil Maldivian Lady alebo Biyadhoo Special. Maldivian Lady v sebe skrýva biely rum, marhuľovú brandy, grenadinu a pomarančový aj ananásový džús. Biyadhoo Special má svoj základ vo vodke, melónovom likéri a ananásovom džúse. Nebudete sa vedieť rozhodnúť, ktorý vám chutí viac!
Ak trávite dovolenku v jednom z maldivských rezortov, tak v nich nájdete aj lokálne, tradičné maldivské jedlá, ale súčasťou rezortov sú aj reštaurácie s európskou, ázijskou či medzinárodnou stravou. Namiesto tuniaka si tak viete dopriať kvalitný stejk, vynikajúce talianske cestoviny, perfektné suši alebo množstvo iných chuťoviek na aké ste zvyknutí.
Počas prvého dňa jedávame v jednej z dvoch reštaurácií, výber je na sprievodcovi a závisí od príletov klientov: Kincha Dine In alebo Margosa Lake Resort - klasické srílanské reštaurácie. Náš prvý kontakt s miestnou stravou, rôzne druhy Kari, nechýba ryba a čerstvé ovocie. Sprievodca vás zasvätí do miestnych zvykov a poradí čo ochutnať. Na začiatok určite nevynechajte napríklad Dhul Kari zo šošovice, červenú ryžu a ako dezert čerstvú papáju či šťavnatý sladký ananás.
Čaká nás aj unikátny zážitok v podobe obeda pripraveného tradičným spôsobom na ohni v klasickej srílanskej kuchyni. Ukážeme si prípravu niektorých jedál ktoré na dennom jedálničku Srílančanov nesmú chýbať. Skúsite jesť rukami ako domáci? Vysvetlíme si spracovanie kokosu, ryže či prosa.
Odporúčané reštaurácie:
New Sigiri restaurant: bohatý výber domácej aj západnej kuchyne. Jedinečná možnosť ochutnať miestne kraby, langusty, krevety, kalmáre či steak z tuniaka. Ak nie ste fanúšikmi darov mora, odporúčame vyskúšať srílanskú klasiku, tzv. Kottu, posekanú placku z prosnej múky s kuracím mäsom a zeleninou.
Pinnawalla: dnes nás čaká ďalší jedinečný zážitok, obed si vychutnáme z terasy nad riekou Maha Oya, do ktorej sa chodia kúpať slony z miestneho sirotinca. Slony vodu milujú a my sa budeme kochať ich krásou a majestátnosťou. Odporúčame ochutnať rybie fašírky s pečenými zemiakmi a zeleninou, robia ich tu skvele.
Wandora Gedara: malebná naturálna reštaurácia, bohatý výber Kari, budete mať pocit že obedujeme v prírode.
Ambalama Kele restaurant: Stolovanie v tradičných hlineno-drevených altánkoch, výber rôznych tradičných placiek a veľa druhov Kari. Uvidíme v diaľke aj slony?
Počas oddychovej časti zájazdu máte vo všetkých hoteloch “all inclusive” v cene.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie resp. jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Margosa Lake Resort Restaurant
Margosa Lake Resort Restaurant patrí spoločne s Kincha Dine Inn Restaurant medzi naše dve najobľúbenejšie reštaurácie, kde nás vždy prekvapia gurmánske špeciality Srí Lanky. Jedlá sa obmieňajú, no v každom z nich nájdete kus histórie Srí Lanky. BUBO klienti sa zhodujú na tom, že v oboch reštauráciach sú chute a vône jednoducho fantastické. Pochutnáme si na čerstvom ovocí (majú vždy šťavnatý vynikajúci ananás a papáju), čerstvej zelenine, na rybách a kari (Dhul Kari je podľa nás najlepší). Pre Vašu približnú predstavu bufetový stôl bude obsahovať rôzne teplé jedlá (v podobe polievok, jedál z ryže a mäsa) aj jedlá zo studenej kuchyne. Zvyčajne nechýbajú rôzne druhy čerstvých šalátov, ako ovocných tak aj zeleninových. Veľmi obľúbený je napr. cesnakový kankun (druh listovej zeleniny na Srí Lanke) a bude vám pripomínať špenát. Majú chutné polievky, ktoré pripravujú zo zeleniny a podávajú sa s chlebíkom a maslom. Nechýba ryža a curry. Obľúbenou pochúťkou je aj chilli chicken. Ako už názov napovedá, ide o kuracie mäso, ktoré sa vypraží do chrumkava a následne sa vloží do štipľavej omáčky. Skvelé k ryži aj do wrapu. Súčasťou bufetu bývajú obyvkle aj nudle a rôzne omáčky, nálevy a extra koreniny. Medzi nimi nájdete aj pol sambol, ktorý obsahuje kokos. Natrafíte napr. aj na ambulthiya, curry, ktoré sa pripravuije z ryby. Potom sú to rôzne ďalšie exotické druhy, polos curry, maniokové curry a podobne. Bufetový stôl sa pravidelne obmieňa, výber je bohatý a u nás v BUBO si každý v ňom našiel svojho favorita.
Štýlové reštaurácie
Kincha Dine In
Kincha Dine Inn Restaurant patrí spoločne s Margosa Lake Resort Restaurant medzi naše dve najobľúbenejšie reštaurácie, kde nás vždy prekvapia gurmánske špeciality Srí Lanky. Jedlá sa podávajú formou bohatého bufetu a pravidelne sa tiež obmieňajú. Bohatá a čerstva chuť jedla nám dodá energiu na celý deň. Svoje menu pravidelne obmieňajú pozmeňujú, no aby ste si mohli urobiť predstavu, tak bufetový stôl bude obsahovať teplé aj studené jedlá. Môžete sa tešiť na pestré chute, na čerstvé zeleninové aj ovocné šaláty. Pravidelne ponúkajú výborné krémové polievky. Z horúcich jedál býva pravidlom národné jedlo - ryža a curry (omáčky z manioku, šosovice alebo z exotického jack fruitu). Možno už tu sa stretnete s obľúbeným jedlom veg biryani, čo je ryža basmati uvarená v jednom hrnci s marinovanou zeleninou, rôznými bylinkami a korením. Perfektné, rýchle a chutné. Môžete ochutnáť napr. aj rybu obalovanú v strúhanke s citrónovo-maslovou omáčkou. Výborná príloha je napr. aj zelenina pripravovaná na masle. Jemná a lahodná. Takisto nechýbajú jednoduché nudle. V ponuke často býva aj tofu, mapo tofu, štipľavé a jemné. Často sa servíruje aj dhal curry, ktorý sa pripravuje zo šošovice, paradajok, chili a korenia. Pre vylepšenie chute, po ruke bývajú ďalšie omáčky (curry), nálevy a rôzne koreniny. Z BUBO ešte nikto neodišiel nenajedený.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Jing Restaurant Halaveli Island
Táto reštaurácia sa nachádza na ostrove Halaveli, v rezorte Constance Halaveli. Z trojice reštaurácií v rezorte Constance Halaveli je reštaurácia Jing najluxusnejším podnikom. Leží uprostred bungalovov na drevenom móle a jedlo sa tu podáva len počas večere. Na výber máte jedlo a la carte aj to len európske jedlá s ázijským šmrncom. Odporúčame vám, aby ste si na tento podnik pripravili rezerváciu (Tel: (960) 666 7000), pretože je veľmi obľúbeným miestom, ktoré si zároveň vyžaduje formálny dress code. K najpopulárnejším jedlám patrí hovädzia sviečková Wagyu s hlivami a hostia si radi k tomu doprajú francúzské víno Roc d´Anglade 2007, ktoré doporučuje someliér rezertu Cyril Lebeaupin.
Rezervovať