V cene zájazdu nie je strava. Ak si objednávate v závere zájazdu ubytovanie v lepších hoteloch na pláži v Cancune alebo na Playa del Carmen, tak v cene je aj all inclusive (4 noci). Viac o ponuke nájdete v doplnkových službách k zájazdu.
Z domu si zoberte iba minimum jedla. Snáď iba obľúbenú čokoládku či cukríky. Potraviny bez originálneho obalu Vám pri colnej prehliadke pri vstupe do Mexika vezmú (toto platí niekedy aj na vnútroštátnych preletoch) a o kontrole rozhoduje náhoda. Rátajte s tým, že v hotelových izbách chladničky nebudú.
Stravovať sa budeme každý podľa svojej chuti v miestnych reštauráciách. Odporúčame stiahnúť si čítačku na QR kódy do svojho mobilu. Mnoho reštaurácii takto poskytuje svoje Menu namiesto papierovej podoby. Váš sprievodca sa v oblasti vyzná a poradí, čo na ktorom mieste ochutnať. Ak si vyberáte reštaurácie sami, navštevujte také, ktoré sa Vám zdajú čisté a kde je veľká frekvencia ľudí a teda varia chutne a majú čerstvé jedlo. Jedlo, ktoré sa predáva na ulici, zvyčajne nikde inde nedostať. Často je to jediná a najjednoduchšia cesta ako vyskúšať odporúčané miestne špeciality. Jedlo a pitie je bezpochyby jedným z vrcholov našej cesty.
V tejto stati apelujeme na dodržiavanie rád Vášho sprievodcu. Nikto z našich klientov ešte vážne neochorel a nedoniesol si domov neželaný suvenír vo forme exotickej choroby aj preto, lebo sa vždy dodržiavali pokyny sprievodcu. Základnou vecou je, že vodu budeme počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budeme kupovať (kontrolujte si aj či je uzáver originál). Vodu nebudeme nikdy piť z kohútika, ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpeme a väčšinu vecí budeme konzumovať až po tepelnom spracovaní. Sú to jednoduché pravidlá ako všetky dôležité pravidlá v živote. Keď ich budete dodržiavať, problémy mať nebudete. Každý deň myslíte aj na hygienu rúk. Odporúčame mať po ruke vlhčené servítky alebo antibaktérialny gél (Dettol a pod.).
BUBO sa snaží o priblíženie miestnej kuchyne a o gurmánske zážitky na 6-tých kontinentoch. Dobré jedlo je niekedy lepšie ako najkrajšia pamiatka. Každopádne užívajte s mierou!
Nielen Mexiko, no všeobecne Stredná Amerika dala svetu nám známu kukuricu, rajčiny, čokoládu, avokádo, fazuľu, guavu, papaju či chilli papričky. V Mexiku, samozrejme, zabudnite na mexický guláš, ktorý v Mexiku vôbec nepoznajú. Choďte do niektorej mexickej reštaurácie na Slovensku - to je slabý odvar toho, čo na Vás čaká, keď do Mexika zavítate. Mnoho klientov ostalo z mexickej kuchyne doslova v šoku (v dobrom slova zmysle) a označujú ju za najlepší zážitok celého zájazdu. Mexická kuchyňa je v každom regióne veľmi rozmanitá a je veľmi pestrá. Pripravme sa na feferónky a chilli. Najznámejšou omáčkou v Mexiku je čokoládové pikantné mole, ktorá sa podáva s mäsom a tortillami, tzv. enchiladas. Jedlá ako Enchiladas de Mole, vajičkové Juevos Rancheros, polievky Sopa Azteca, Sopa de Lima, Taco de Cochinita sú v krajine preslávene. Stretnete sa aj s nám už známym guacamole. Rovnako je na tom miestne pivo (špan. cerveza) Corona a národný nápoj tequila. Keď ste v Mexiku ochutnať treba aj mezcal, pulque či margaritu. Odvážni môžu siahnuť aj netradičnej michelade, čo je pivo so soľou, chilli, limetkou s rajčinovou príchuťou. Z nealkoholických nápojov odporúčame horchatu (z mlieka, ryže, vanilky a škorice), s ktorou sa Vám bude možno veľmi dobre brzdiť napr. pikantná chuť jedla. Mexická kuchyňa má tri základné zložky: kukuricu (maíz), fazuľu (frijoles) a papričky (chiles). Aj najväčší gurmáni budú nadšení, aké skvelé a rozmanité jedlá a nápoje dokážu Mexičania z týchto zdanlivo nesúrodých surovín pripraviť. Pri pobreží odporúčame jesť čerstvé plody mora, mariscos . Na ulici sú bežné dostupné klasické tacos, malé kukuričné placky s rozličnými plnkami (zelenina, mäso a pod.). Tortillu vedia aj uvariť. Jedlo Chilaquiles sú na kúsky potrhané tortilly v pikantnej omáčke s maslom a papričkami často podávame napr. so syrom alebo vajíčkami. Z tortilly radi vyrábajú aj známe burritos na mnoho spôsobov (sladké, slané, z mäsa a pod.). Odporúčame ochutnať aj tamales, ktoré sa zvykne variť v centrálnom a južnom Mexiku a je to kukuričné cesto s mäsom zabalené v kukuričnom alebo banánovom liste a následne uvarené. Môžu byť mäsové alebo aj sladké (z kokosu a banánov). V reštauráciách bežne dávajú na stôl misky s rozličnými omáčkami, salsa, a rátajte s tým, že budú najskôr veľmi ostré. Veľa krát prinesené jedlo nie je príliš pikantné a za jeho dochutenie si teda budete môcť sami, podľa vlastného gusta. Z dezertov odporúčame pastel de queso - ľahký mexický syrový koláč.
Naši BUBO sprievodcovia Vám odporúčajú pri cestách po Mexiku navštíviť tieto reštaurácie a ochutnať špeciality, ktoré určite uspokoja chute každého gurmána:
Mexico city
Vyskúšajte tortas pred Antropologickym múzeom. Tortas sú v Mexiku veľmi obľúbené. Predstavte si ich ako veľkú plnenú bagetu. Veľmi typická je torta s milanesou, čo je ako náš rezeň, obsahuje veľa druhov syra, avokádovú pastu, fazuľky a štipľavé papričky. Garantujeme, že sa z tohto napapáte do sýta.
Reštaurácia Caldos Riesi na adrese Av Ejército Nacional 1014, Polanco. Je to výborná reštaurácia, kde chodila len domáci a BUBO a ktorá sa zameriava na veľké porcie polievok. U nás je polievka súčasťou obeda a v Mexiku je polievka hlavné jedlo. Absolútna špecialita je aztécka polievka, tú si určite v Mexiku dajte.
Mexická čokoláda Que Bo! - triumfovala aj v medzinárodnej súťaži o najlepšie čokolády Ameriky. Konkrétne excelovala jeho tmavá čokoláda, pomarančová, mandľová, mliečna a rozmarínová príchuť. Exkluzívnu čokoládu, za ktorou je drina a v ktorej každý kúsok má svoju hodnotu, vyrábajú výlučne z mexických surovín, ktoré pochádzajú, konkrétne, z oblasti Chiapas a Tabasco. Čokoládovne môžete navštíviť momentálne na týchto adresách (aktuálne k r. 2019) v hlavnom meste:
- v centre mesta na adrese Isabel La Catolica 30 locales 15-16, kde sa nachádza len 2 bloky od centrálneho námestia Plaza de la Constitucion a Metropolitnej katedrály
- v štvrti Polanco, na adrese Julio Verne 104, local B, len 200 metrov od slovenskej ambasády
- na Mercado Roma na adrese Querétaro 225, Col. Roma Norte, CDMX
- v štvrti Coyoacán, na adrese Cuauhtémoc 180, Col. Del Carmen, len 500 metrov od Múzea Fridy Kahlo.
Mayahuel Teotihuacan
Odporúčame navštíviť túto reštauráciu, ktorá v sebe kombinuje tie najsilnejšie gastronomické zážitky. Dajte si skvelý obed alla BUBO pod jednou z najslávnejších mexických historických pamiatok Pyramídou slnka na slávnom archeologickom nálezisku Teotihuacán. Zatiaľ čo vám energickí mariachi budú hrať známe mexické melódie, môžete si pochutnať na špecialitách tejto kuchyne - aztéckej polievke a mixioto - dôsledne pripravenom jahňacom mäsku dochutenom koreninami z rodinnej záhrady. Hovorí sa, že mexickú kuchyňu tvorí kukurica, fazuľa a chilli. Reštaurácia, ktorá vám nielen z týchto surovín dokáže vyčarovať tie najlepšie kombinácie chutí. Závideli by vám samotní bohovia!
Acapulco
Zamierte do prístavu, kde kotví pirátska loď a v nej je reštaurácia Barba Roja a Paradise, kde ponúkajú ako ináč svoje čerstvé úlovky, ryby. Každopádne, ak nemáte chuť na ryby, pripravia Vám tu napr. aj vynikajúce kuracie krídelka. Vyskúšali sme a jedlo bolo famózne. Samozrejmosťou sú aj miešané drinky. Dobrú chuť rovno nad majestátnym Pacifikom!
Cholula
Jedna príjemná reštaurácia La Enamorada na adrese Portal Guerrero 1 na hlavnom námestí. Ak je obdobie, tak špecialitou býva Chile en Nogada, čo je tradičné mexické jedlo, v ktorom dominujú tri farby inšpirované mexickou vlajkou a toto jedlo Vám bude pripomínať našu veľkú plnenú papriku, v ktorej je plnka z mäsa, do ktorej pridávajú med a hrozienka.
Oaxaca
Odporúčame reštauráciu Pitiona, ktorú nájdete na adrese Calle de Ignacio Allende 114, Ruta Independencia a je v skutku vynikajúca. V Pitiona pripravujú lokálne jedlo na nadštandardnej úrovni. Odporúčame prípadne pohľadať ešte podnik Los Danzantes, na adrese Calle Macedonio Alcalá 403, ktorý sa nachádza v typickom pattios, vo dvore domu, čo je veľmi typické pre španielske koloniálne mestá. Je to nádherný priestor a varia geniálne.
Vyskúšajte tlayudas, ktoré v júli 2020 vyhralo na Netflixe súťaž o najlepší latino-americký street food. Je to kukuričná tortilla typická pre štát Oaxaca v Mexiku. Spravidla má priemer 30 centimetrov alebo viac, a na rošte je opečená do chrumkava. Vďaka svojej hrúbke a opečeniu má dlhú dobu spotreby, pokiaľ je umiestnená na suchom mieste. Aj keď je tlayuda jedným z typov kukuričných tortíl, ktoré sú v Mexiku podávané takmer ku všetkým jedlám, jej chuť je úplne odlišná. Je pripravovaná v bežnej hlinenej miske, následne sa uloží do tenate (misa vyrobená z palmových listov). Získava charakteristickú konzistenciu: od pružnej po polo krehkú, mierne vlhkú, čerstvú, ťažko žuvateľnú pre tých, ktorí nie sú zvyknutí. Tiež je známa ľahkou arómou spálenej tortilly, ktorá je však naozaj jemná a dodáva jej špecifickú chuť. Klasická tlayuda je zvyčajne potretá nerafinovanou bravčovou masťou, pomazánkou z pomixovaných fazúľ, kapustou a avokádom. Často sa pridá syr, známy tiež ako oaxacký syr, pražená repa alebo hovädzie mäso a pikantná omáčka molcajete. Samotné náplne závisia od reštaurácie či pouličného predajcu, alebo od toho, na čo máte zrovna chuť vy. Placka sa servíruje buď otvorená, alebo prepolená.
Tr3s 3istro Restaurant & Oyster Bar - gurmánsky raj priamo v centre Oaxaca, ďalšia fantastická reštaurácia priamo na Zocalo, kde Vám pripravia mole poblano. Namiešať omáčku mole je ako alchýmia. Musíte presne vedieť namiešať čokoládu s mandľami, anizom alebo klinčekmi. Reštaurácia ponúka najskôr ochutnávku mole zdarma a následne si vyberiete hlavne jedlo s tou omáčkou, ktorá Vám najviac zachutí. Skvelý zážitok a guransky zázrak!
Los Amantes Mezcalería - malý a malebný podnik, resp. bar, kde odporúčame ochutnať Mezcal, ktorý pochádza práve z tejto oblasti. Pre zaujímavosť, nemenej známa Tequila pochádza zo severu, zo štátu Jalisco.
MayorDomo - čokoládovňa. Predkolumbovské kultúry dôverne poznali kakao a začali ho ako prvý aj pestovať. Neobíďte tento podnik a kúpte si čokoladovú omáčku na mole poblano, ktorá je predpripravená. Po návrate z Mexika si môžete vyskúšať jej recept.
El Paríso v Agua Azul - pre BUBO obľúbená zastávka. Majiteľa Carlosa dobré poznáme a chodíme k nemu už roky. Pripravia Vám tu vynikajúce tradičné pokrmy z lokálnych surovín. Odporúčame praženú rybu na cesnaku - pescado frito con ajo, ktoré sa podáva s ryžou, hranolčekmi a šalátom. V cene budete mať aj polievku a za symbolický príplatok si pripijete mexickým pivkom El Sol alebo celosvetovo známou Coronou.
Palenque
Keď budete prechádzať cez Palenque odporúčame zájsť do hotela Maya Tulipanes, kde vedia pripraviť vynikajúcu aztécku polievku, rajčinová polievka s kukuričnými plackami so syrom a avokádom. Kto prišiel do Mexika a neochutnal ešte tacos, tak nech sa ponáhľa do Tacos del Triciclo. Toto je snáď najznámejšie jedlo, malé placky plnené rôznymi plnkami. Ktorá bude pre Vás ta najlepšia či najštiplavejšia?
Ak pôjdete popri Mexickom zálive napr. z Palenque v smere do Meridy, zastavte sa na adrese Playa Bahía de Tortugas, Champotón 2, Belisario Domínguez, Camp. (https://goo.gl/maps/78aHTEq49dDZM5xR7). Nielen, že sa tu môžete okúpať, ale aj sa výborne najesť. Spravia Vám tu krevety na všetky spôsoby a BUBO odporúča krevety v ananáse. Usaďte sa pri pláži, s výhľadom na more.
Merida
Pre labužníkov a milovníkov mäsa odporúčame odskočiť si do La Parrila, kde pripravujú výborné steaky, výborne hovädzie mäsko, veľké kokteily a nájdete tam dokonca aj mexické farebné sombréra, s ktorými sa môžete odfotiť.
Top raňajky v Méride? Choďte do La Chaya Maya, na adrese Calle 57 x 62, Parque Santa Lucia, Centro, a objednajte si ich Huevos rancheros.
Pri návšteve jedného z novodobých divov sveta Chichen Itzá, odporúčame vyhľadať podniky Kante Maya prípadne Hacienda Xaybe - bufetový štýl obsluhy, kde určite nájdete aj typickú sopa de lima a kura či bravčové na spôsob pibil.
Villa Rica - fantastický mexický rum, ktorý odporúča aj samotný International Taste Institute (tím ľudí vytvorený nezávislými profesionálnymi ochutnávačmi, 200 šéfkuchárov a someliérov, absolútni experti vybraní cez Le Guide Michelin a Gault & Millau). Mať certifikát od takýchto odborníkov a vážených ľudí chce nejeden výrobca. Villa Rica 23 Años Gold Edition vyrába mexická firma Licores Veracruz of Córdoba. Mexický rum bol testovaný na základe 5 bodov: prvý dojem, vizuál, aróma, chuť a dojem po ochutnaní. Rum získali prestížne 3 hviezdičky, najvyššie hodnotenie, ktoré znamená, že jeho celkové hodnotenie je nad 90%, a to už 6 rokov po sebe. Zároveň Villa Rica sa dostáva rovno aj do výberu rumov na Diamond Awards a tam dostavajú "vstupenku" iba tie rumy, ktoré dostali 3 hviezdičky 7 rokov po sebe. Takže pri svojich cestách po západnom Mexiku, nemusíte hľadať už iba domácu tequilu, pulque či mezcal. Ak natrafíte na rum Villa Rica, už budete vedieť, že to bude fantastický výber, ktorý dozrieva v sude z kanadského duba. V jeho vôni a chuti budete cítiť vanilku, kakao, čokoládu, karamel, med aj tabak. Licores Veracruz je firma, ktorá v roku 2021 bude oslavovať 70 rokov existencie.
Odporúčané reštaurácie v hotelovej zóne Cancun:
Crab House - Tento podnik sa nachádza v hotelovej zóne Cancún a nájdete ho priamo oproti hotelu JW Marriott Resort. Nehľadajte ho však zo strany pláže a Karibského mora, ale za hotelom, zo strany lagúny Nichupté, rovno za hlavnou cestou Kukulkán. Pre lepšie priblíženie: Nachádza sa aj v tesnej blízkosti nášho prémiového hotela Paradisus Cancun (stačí vyjsť von z hotela na hlavnú cestu Kukulkán a dať sa doprava, Crab House uvidíte po ľavej strane za čerpacou stanicou). Ste veľký romantik? Zavolajte do reštaurácie vopred a požiadajte o stôl na terase a o rezerváciu v čase západu slnka. Stôl sa dá rezervovať aj online cez ich stránku tu: http://crabhousecancun.com/open-table-restaurant-cancun/. Oceňovaná reštaurácia pôsobí už od roku 1998 a ako už názov napovedá, krabov nájdete aj v menu a nájdete tam aj rôzne iné plody mora (krevety, homáre, krokodílie tacos, ustrice) a takisto aj ryby, grilované mäso či cestoviny. Chcete sa pred svojou polovičkou ešte viac ukázať? Crab House vie zabezpečiť aj privátnu večeru na jachte v trvaní 3 hodiny. Čerstvé menu pripravuje šéfkuchár Crab House vopred. Jachty spravuje táto reštaurácia a sú hneď vedľa nej v lagúne. Aj táto rezervácia sa dá zabezpečiť vopred online na ich webovej stránke. Príjemné prostredie, stolovanie, servírovanie aj personál.
Mikado - táto japonská reštaurácia sa nachádza vedľa hotela JW Marriott Resort (z južnej strany). Nachádza sa uprostred polostrova, medzi plážou a hlavnou cestou Kukulkán. Elegantná reštaurácia ponúka kvalitnú a chutnú japonskú kuchyňu, obľúbené sushi, možnosť vyskladať si svoju vlastnú noodle polievku. Samozrejmosťou sake, pivo, martini či mojito. Ak máte záujem o zážitok Teppan Yaki Table, jedlo pripravované na grile pred vami, rezervácie sú možné vopred.
Bubba Gump Shrimp - Tento podnik sa nachádza v hotelovej zóne Cancún, v jeho severnej časti, pri nákupnom centre Flamingo. Nachádza sa na strane lagúny Nichupé. Bubba Gump je podnik vhodný na posedenie pre priateľov, pri vychladenej cerveze a dobrom jedle. Veľmi neformálna atmosféra. Drevený interiér, terasa. Na niekoho môže pôsobiť možno trochu "krčmovo" a preto ho pre romantickú večeru neodporúčame, ale jedlo je tu v skutku výborne, atmosféra je veľmi uvoľnená a pohodová. Odporúčame drink Wildberry Coronarita, kde už ako názov napovedá zloženie bude kombinácia ovocia, margarity a piva. Majú aj rôzne nealko drinky, limonády, džúsy. K tomu niečo na zahryznutie? Plody mora, tacos, burgre, šaláty, polievky, dezerty alebo niečo z grilu, steak či rebierka s omáčkou, ktorú si sami vyrábajú..všetko v ponuke menu. Užívajte si život!
Parque de las Palapas - v meste Cancun sa nachádza park Palapas na adrese Tulipanes LB, 22, kde sa aj miestni obyvatelia Cancunu radi chodia najesť do niektorého z výborných osvečených street food stánkov a trávia tu svoj voľný čas. Počas stmievania, miesto naberá skvelú atmosféru. Odporúčame vyskúšať ich burrita, tarty a tlayudy. Môžete ochutnať aj nám už známe jedlá ako guacamole a nachos. Budú chutiť inač ako u nás doma?
Marakame Café - pohodová kaviareň, kde servírujú aj jedlo, má vonkajšiu aj vnútornú sekciu. Je ladená do štýlu domčeku na strome. Z bohatej ponuky (obrázkové menú) si môžete vybrať rozličné mexické špeciality ale aj medzinárodné jedlá. Z domácich špecialít treba ochutnať ich quesadilly, čerstvé kukuričné tortilly či barbacoa (dusené mäso, ovčie alebo aj kozie, v tradičnej podzemnej piecke), potom fajitas, bohatý výber šalátov, cestovín aj pizze.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
La Destileria
Táto reštaurácia sa nachádza v hotelovej zóne mesta Cancún a varia tu tradičnú aj modernú mexicku kuchyňu. Typické guacamole, svieže margarity a usmiati Mariachi Vás môžu doprevádzať autentickým večerom. Zo širokého menu budete ľutovať, že nemôžete zjesť úplne všetko, takisto široký výber kokteilov a viac ako 100 značiek mexickej Tequily. Reštaurácia patrí k tým štýlovým, ktoré sa v meste nachádzajú a má veľmi priateľskú atmosféru.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Pujol
Táto reštaurácia je v TOP 3 najlepších reštaurácii celej Latinskej Ameriky a môžete si tu pochutnať na fantastickom 7 chodovom tasting menu, ktoré ponúkajú v dvoch druhoch. Rybie taco s domácim avokádom a riasami, tradičná karfiolová polievka s mušľami a s yukatanskou salsou xnipec či špecialne ľahučké mole madre. Jednoducho jemne sa zahryznete do lahodného jedla a mierne sa pousmejete nad tou fantastickou chuťou. Toto je v súčasnosti najlepšia a vysokohodnotená reštaurácia celého Mexika. Založená na prelome tisícročí Enrique Olverom, ktorého tu považujú za najlepšieho mexického šéfkuchára a ktorý sa inšpiruje celým svetom, stále mení svoje techniky, postupy prípravy jedla, recepty, všetko vždy zdokonaľuje a pritom dbá na mexické tradície. Kombinácie chutí, ktoré dokáže vytvoriť nás nechávajú iba v nemom údie. Enrique sa objavil aj na Netflixe v jednej epizóde Chef´s Table a takisto bol aj porotcom v seriáli The Final Table. Ak obľubujete americké programy a poznáte Somebody feed Phil, tak aj tu sa objavila táto reštaurácia Pujol. Enrique napísal aj populárnu knihu Mexico from the Inside Out.
Rezervovať