V cene zájazdu sú raňajky, ktoré sa podávajú v hoteli. Z domu si zoberte iba minimum stravy. Snáď iba obľúbenú malú čokoládku či cukríky. Potraviny bez originálneho obalu Vám pri colnej prehliadke pri vstupe do krajiny vezmú. Stravovať sa budeme každý podľa svojej chuti v miestnych reštauráciách a často aj na ulici alebo na trhu. Váš sprievodca sa v oblasti vyzná a ochotne poradí, čo a na ktorom mieste ochutnať. Ak si vyberáte reštaurácie sami, navštevujte také, ktoré sa Vám zdajú čisté a kde je veľká frekvencia ľudí a teda varia chutne a majú čerstvé jedlo. Štýl jedla, ktoré sa predáva na ulici, často nikde inde nedostať. Niekedy je to jediná a najjednoduchšia cesta, ako vyskúšať odporúčané miestne špeciality.
V tejto stati apelujeme na dodržiavanie rád Vášho sprievodcu. Nikto z našich klientov ešte vážne neochorel a nedoniesol si domov neželaný suvenír vo forme exotickej choroby aj preto, lebo sa vždy dodržiavali pokyny sprievodcu. Základnou vecou je, že vodu budeme počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budeme kupovať. Kontrolujte si aj jej originál uzáver. Vodu nebudeme nikdy piť z kohútika ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpeme a väčšinu vecí budeme konzumovať až po tepelnom spracovaní. Sú to jednoduché pravidlá, ako všetky dôležité pravidlá v živote. Keď ich budete dodržiavať, problémy mať nebudete!
Ekvádor to je gastronomický zázrak pod Andami, ktorý sa rozprestiera okolo rovníka. V ekvádorských kuchyniach sa spojili až 4 biodiverzity a vytvárajú gurmánske zážitky, z ktorých sa točí hlava. Pobrežie Pacifiku, Amazónia, Andy a Galapágy. Čo sa gastronómie týka, príprava populárnych jedál je rôzna z regiónu na región. Je však jedno, v ktorom sa práve ocitnete, pretože chuť jedla bude bohatá, štipľavá a jednoducho vynikajúca.
V Andách sa pripravujú jedlá, ktorých častou súčasťou je quinoa, ktorá je aj v našich končinách v posledných rokoch tiež už dobre známa, potom je to kukurica, pšenica, morské prasiatko a bravčové mäso. Odporúčame ochutnať napr. Humitas. Ak ste cestovali po Mexiku, tak Vám bude toto jedlo trochu pripomínať mexické tamales. Humitas sa v Ekvádore jedlo ešte skôr než prišli po prvý krát do krajiny Španieli a jedia ho hlavne v chladnejšom období. Humitas pripravujú z kukurice, vajíčok, syra a smotany a servírujú ho v takej forme, že Vám ho zabalia do kukuričných listov. Domáci toto jedlo zvyčajne jedávajú na raňajky a pijú k tomu ovocný džús a svoju rannú kávičku. Na obed si môžete dať napr. Locro de Papa (zemiaková polievka) a Seco de Pollo alebo Codero (dusené kuracie alebo jahňacie mäso s ryžou a šalátom), ktoré sú v Andách tiež rozšírené a obľúbené. A nezabúdajme ešte na dezert, Helado de Paila. Je to tradičná miestna zmrzlina, ktorú vám namiešajú a pripravia vo veľkom hrnci, ktorý je vložený v ďalšom hrnci plnom ľadu (tieto predmety, ktoré používajú k príprave sa volajú „paila“). Zmrzlina bude najprv z tropického sladkého ovocia. V tajomnom Amazonskom regióne, ktorý je dotváraný divokými orchideami, hučiacimi vodopádmi a neskrotnými riekami, si domorodé kmene dodnes uchovávajú tradície svojich predkov aj čo sa varenia týka. Čerstvá ryba uvarená na listoch a energetický čaj guayusa, rôzne druhy exotického nám neznámeho ovocia arazá, cocona, borojo či chonta. Džúsy chutia odrazu ináč, akosi jednoducho čerstvo a dokonalo. Pobrežie Pacifiku už však neprekvapí čerstvým ceviche, koktailom z morských plodov, spolu s čerstvou paradajkovou šťavou, citrónom, cibuľkou a s smaženými banánmi. Podstate morské plody budú na jedálnom lístku takmer v každej reštaurácii. Veď ste pri oceáne. Ich milovníci si teda prídu na svoje a je ozaj z čoho vyberať. Ochutnávajte nám netradičné a čerstvé dobroty. Populárne sú ich krevety, z ktorých vedia pripraviť aj vynikajúcu polievku, homáre upečené na cesnaku a paradajkách alebo zamiešané v špagetách. Podobne sú na tom aj Galapágy. Langusty alebo homáre sú dve delikatesy, ktoré sa najčastejšie objednávajú v reštauráciách na Galapágoch. Skutočne sa až rozplývajú v ústach. Potom nechýba ani kaviár, krevety alebo exoticky okorenená ryža ako príloha. Čo sa týka homárov, tak len podotýkame, že ich sezóna býva od januára do júna. Krevety môžete ochutnávať či už ako súčasť ceviche alebo akéhosi „rizota“ z morských plodov, zo zeleniny, cesnaku okorenenom koriandrom. Mnoho návštevníkov Galapág býva v šoku, keď sa dopočujú, že káva z Galapág je jedna z najlepších v celom Ekvádore, pod ktoré vlastne aj Galapágy spadajú. Pýtajte sa na najlepšiu miestnu kávu a prineste si ju ako malý darček či už pre svoju radosť alebo niekoho z rodiny a priateľov. Na ostrove Santa Cruz ju určite choďte pohľadať do OMG Galapagos Coffee House a potom aj do Coffee Lab. Ak by Vaše fakultatívne/individuálne cesty viedli až na vzdialený ostrov Isabela (je to 2,5 hod. dodatočnej cesty navyše mimo náš štandardný BUBO program), tak tam odporúčame zastaviť sa po kávu v El Cafetal. Každopádne na Santa Cruz sú vynikajúce možnosti a budete aj s nimi určite veľmi spokojní. Miestni BUBO sprievodcovia sú s Vami a radi Vám tieto zážitky taktiež sprostredkujú.
Odporúčané reštaurácie v Quito:
Restaurante Achiote – v štvrti La Mariscal, táto reštaurácia sa nachádza na adrese Juan Rodríguez 282 a varia tu vynikajúcu lokálnu kuchyňu. Je to v centre mesta, blízko nášho obľúbeného hotela Ikala, malý kúsok za nenápadným námestím Plaza Foch pri parku Gabriela Mistral. Uvaria vám tu chutné lokálne jedlo. Atmosféra je uvoľnená, servírovanie je slušné, prostredie je čisté, no nie je nutné formálne oblečenie. Vyskúšajte chutné ceviche napr. Ceviche de Chochos (zo strukoviny lupina) s rôznymi omáčkami či už tradičná, tamarilo alebo z maracuje. Odporúčame aj špecialitu llapingachos, ktoré vyzerajú ako karbonátky, ale tieto sú z roztlačených zemiakov a syra. Prípadne, ak máte chuť na hranolčeky, siahnite po tých, čo sa pripravujú z manioku, yucas fritas. Bolones de Verde sú taktiež fantázia, a sú to akési banánové koláčiky, ktoré sú naplnené mäsovou plnkou alebo syrom. Dostupné sú možnosti aj pre vegetariánov.
Restaurante Miskay - v štvrti La Mariscal, na adrese Joaquín Pinto E6-43, blízko obľúbeného hotela IKALA. Aj tu sa varia lokálne jedla. Ak nechcete začať zhurta, zvoľte si hustú polievku Locro či krémovú polievku Crema de la Abuela, do ktorej Vám pridajú kus avokáda (aguacate). Prípadne kuracie mäso na vínovej a rozmarínovej omáčke chuťou ktorého budete milo prekvapený. Miskay ma neformálnu atmosféru, prijateľné ceny, vegetariánske možnosti.
De La Llama – aj táto reštaurácia ponúka výborné lokálne jedlá. Nachádza sa na adrese Suiza N33-113 pri parku Jardín Botanico. Predstavte si ekvádorské plodiny, ktoré sa premieňajú na lahodné jedlo špičkovými medzinárodnými technikami. Výsledok bude jedna fantázia chutí na tanieri. Odporúčame husté polievky Locro de Chochos (strukovina, lupina) alebo Locro de Mariscos (morské plody), či andské rizoto, kde namiesto ryže používajú quinou, ktorú dovážajú z divokého vnútrozemia. Jedlo, ktoré Vám prinesú na tanieroch vyzerá doslova na zjedenie, ale aj na fotografovanie. Na prípitok pisco sour alebo ešte lepšie pisco coco, s príchuťou kokosu, mäty a citrónu. V menu budú označené vhodné možnosti aj pre vegetariánov, aj pre vegánov. Malá príjemná reštaurácia, priateľská atmosféra. Nie je nutné formálne oblečenie.
Reštaurácia Urko - nachádza sa na adrese Av Isabel la Católica N24-862 y Julio Zaldumbide, Guapulo a je považovaná za jednu z najlepších v Quite. K tomu zodpovedajú aj ceny. Priemerné ceny na osobu sa šplhajú na 45 USD a za Tasting menu na 80 USD tiež na osobu. Rezerváciu odporúčame robiť vopred na telefónnom čísle +593 2 256 3180 alebo tu [email protected]. Zaručujú vždy veľkú kvalitu surovín. Svoje menu pripravujú podľa toho či majú dané plodiny práve najväčší rozkvet, alebo práve už zber a nájdete v nich plodiny, ktoré rastú či už v Andách, Amazónii, alebo pri pobreží a aj na Galapágoch. Všetko priamo od miestnych farmárov. Odporúčame napr. Ceviche z úlovku dňa či Yuca Veggie, vynikajúce predjedlo, amazonský maniok na tropickej omáčke z ovocia tamarilo, potom Amazonic fish na pomarančovej omáčke, kakaový dezert Crema de Cacao zo 70% kakaa. Útulná atmosféra, fantastická obsluha a servírovanie, príjemné prostredie, moderné zariadenie, odporúčame slušné oblečenie.
Chez Jérôme Restaurante - keď šéfkuchár a k tomu Francúz zavíta do Ekvádoru, kde sa rozhodne prežiť 20 rokov, tak jeho reštaurácia bude patriť k TOP odporúčaním miestam, kde sa treba ísť v Quite najesť. Nájdete ju na adrese Whymper N30-96 y Coruña, Quito, Ecuador, +593 2223 4067. Puntičkárske poctivé lokálne jedlo, v ktorom precítite chute Ekvádoru a to zaručene.
Čierne zlato z República del Cacao - nachádza sa pri Plaza Grande, kde treba zabočiť do ulice Venezuela a o pár krokov bude po vašej ľavej strane nadpis Republica del Cacao. Niekoľko miestnych obyvateľov si dopyt po kvalitnom kakau v Ekvádore všimlo až oveľa neskôr a v roku 2002 vytvorili trvalo udržateľný Fair-Trade model pestovania a distribúcie kakaových bôbov, pričom ohľad je braný na lokálnu produkciu od malých farmárov, ktorý za svoju prácu dostávajú primeranú odmenu. Po 250 rokoch exportu surového kakaa tak vznikajú prvé čokoládovne, ako aj tá, ktorú nájdete na tejto adrese. Jej názov je República del Cacao. Založená bola v roku 2005 a patrí medzi najvýznamnejšie čokoládovne v Ekvádore. V jej priestoroch sa nachádza malá kaviarnička, múzeum, priestory na degustáciu čokolády a samozrejme obchod, kde sa dajú tie najlahodnejšie produkty zakúpiť. Kakaové bôby, ktoré považujú miestni farmári za „čierne zlato“ sa po čiastočnom vysušení uložia do drevených debien, kde získavajú pod prísnou kontrolou svoju neodolateľnú arómu. Baktérie a cukor v bôboch naštartujú päť dňový proces fermentácie, pri ktorom sa teplota v debnách zvýši prirodzene až na 50 stupňov. Následne sa kakaové bôby pražia, čím sa zníži zostatková vlhkosť a vytvorí sa mimoriadna chuť a aróma. Pri prvom drvení a rafinácii sa odstráni kakaové maslo a vytvorí sa pasta, ktorú nazývame „kakaový likér“. Do nej sa následne pridávajú ostatné dôležité ingrediencie na výroby najlepšej čokolády, ako lecitín, cukor alebo mlieko. Nasleduje tzv. konšovanie, pri ktorej sa kakaový prášok, maslo a ostatné ingrediencie poriadne zmiešajú. Opätovným ohrievaním a chladením sa vytvorí mimoriadne jemná hmota a táto putuje po degustácii do foriem. Najlepšia čokoláda na svete je pripravená na ochutnanie. V República del Cacao vyrábajú kakaový prášok, kakaový likér, čokolády na varenie a neuveriteľných 18 druhov tabuľkových čokolád. Na všetkých produktoch je vyznačené miesto a farma, odkiaľ suroviny pochádzajú. Lesklosť znamená, že čokoláda je čerstvá a všetky ingrediencie sú dobre zmiešané. Čokoládu pošúchame prstom, troška ju ohrejeme a hlbokým nádychom vnímame jej vôňu. Ekvádorská čokoláda ju má jemne bylinkovú a práve táto jej vlastnosť je cenená po celom svete. Potom čokoládu prelomíme a počúvame či a ako praskne, čím sledujeme, či nie je zvlhnutá. Nasleduje samotné ochutnávanie. Podobne ako víno, aj čokoláda reflektuje chute a vône regiónu, kde sú kakaové bôby pestované a akým spôsobom sú sušené a následne spracované. Čokoláda z Ekvádoru alebo kakao je jednoduchý skvelý darček z Ekvádora pre niekoho z rodiny a priateľov. V Quito nájdete skvelé čokolády okrem v Rebública de Cacao, ešte aj v Pacarí alebo odporúčame tiež Yumbos. Všetky tri sú v poriadku. Ak hľadáte miestnu kávu, tak zamierte do Piedra Negra.
Ďalšie veľmi slušné reštaurácie, ktoré my v BUBO máme v obľube sú v štvrti La Floresta:
La Gloria Restaurante - je reštaurácia, ktorá sa špecializuje na stredomorskú kuchyňu a nachádza sa na adrese Valladolid N24-519.
Restaurante Segundo Muelle Floresta - je reštaurácia, ktorá sa špecializuje na peruánsku kuchyňu a nájdete ju na adrese Av. Isabel la Católica N24-883
Pavarotti Restaurante - je taktiež luxusná reštaurácia, ktorá je zameraná na stredomorskú kuchyňu a nájdete ju na adrese Luis Cordero 535.
Lo Nuestro - a takisto sa nám osvedčila aj táto neformálna reštaurácia, ktorá je zameraná na lokálnu kuchyňu a nájdete ju na adrese Av. Isabel la Católica N24-535
Odporúčané reštaurácie v Puerto Ayora, Galapágy:
El Muelle de Darwin - obľúbený podnik BUBO klientov. Koktaily, drinky a hlavné jedlá ako cestoviny, stejky, rizotá, ryby, morské plody v reštaurácii s otvorenou strechou sa tešia veľkej obľube. V ponuke je aj detské menu, burgre, šaláty a dezerty.
Midori Sushi & Pub - kto má rad sushi, tak večera v Midori bude príjemným prekvapením. Taktiež majú výborne drinky.
Angermeyer´s Waterfront Inn – reštaurácia hotela Angermeyer je jedna z najobľúbenejších pri návšteve Galapág. Atmosféra je útulná a priateľská. Odporúčame požiadať o stôl na terase s výhľadom na oceán. Vychutnávajte polievku z morských plodov (Sopa Frutos del Mar), ktorá kombinuje chute kokosu, zázvoru a koriandru. Veľmi dobré chutí hovädzie s rozmarínom servírované na horúcich kameňoch či ryba na salse zo šampanského, krevety na koňaku, homár ulovený tu na Galapágoch na vínovej omáčke so syrom Gruyère. A ako dezert kokosový flan.
Almar – je ďalšia výborná možnosť, kde sa na Galapágoch dobre najesť a vychutnať si lokálnu kuchyňu. Odporúčame Gordon Rock polievku z morských plodov, dochutenú s paradajkami, zázvorom a morskými riasami wakame, Piqueo chutná grilovaná rybka, krevety a chobotnica so smaženým banánom na koriandrovej omáčke. Vynikajúco chutí aj klasický grilovaný losos na pomarančovej omáčke s rozmarínom a aj rizoto z morských plodov (z úlovku dňa) s parmezánom a citrónovou príchuťou.
Kolumbijská kuchyňa je založená na tradíciách gastronómie oblasti Karibského pobrežia, pobrežia Pacifiku, hôr, džungle a územia rančov. Líši sa podľa jednotlivých regiónov a je ovplyvnená španielskymi, africkými, arabskými, ale aj ázijskými receptúrami a technologickými postupmi prípravy jedál.
Medzi najreprezentatívnejšie predjedlá a polievky patria patacones (vyprážané zelené banány) a ajiaco (zemiakovo – kukuričná polievka). Typické sú Arepas (kukuričná torta), aborrajados (vyprážané sladké plantajny so syrom), torta de Choclo, empanadas a almojábanas.
Medzi typické hlavné chody patria Bandeja paisa, Lechon tolimense, mamonu, tamales a rybie pokrmy, a to najmä v pobrežných oblastiach. Ako tradičné prílohy sa používajú papas criollas al Horno (pečené andské zemiaky), papas chorreadas (zemiaky so syrom) a arroz con Coco (kokosová ryža).
Kolumbijskú kuchyňu prezentujú aj tradičné dezerty. Medzi najznámejšie patria buñuelos, Natillas, torta Maria Luisa, bocadillo z guayaba (guava jelly), cocadas (kokosové guľôčky), casquitos de guayaba (kandizované guava šupky), torta de Natas, obleas, torta de Arequipa, roscón, milhoja, a tres Leches torta (piškóty namočené v mlieku so šľahačkou). Typické omáčky (salsy) sú höga (paradajkovo- cibuľová omáčka) a kolumbijský druh ajú.
Ajiaco je tradičné andské jedlo, ktoré pochádza z Bogoty. Ide o kuracie mäso a zemiaky dusené s príchuťou miestnej byliny Guasco.
Sancocho je tradičný pokrm, ktorý vznikol na severnom pobreží. Je pripravovaný s akýmkoľvek druhom mäsa spolu s kukuricou a zemiakmi.
Bandeja Paisa pochádza z Medellinu a skladá sa z niekoľkých druhov potravín: fazule, ryže, vyprážaných vajec, choriza, bravčových koží a iných zložiek.
Tamales sú dusené kukuričné “koláče” zabalené do kukuričnej šupky. Bývajú plnené kuracím mäsom, zemiakmi, hráškom, mrkvou alebo ryžou. V každom regióne sa líšia tvarom a obsahom výplní a takmer každý región má svoje vlastné variácie.
Fritanga je ďalšie populárne kolumbijské jedlo z mäsa, vyprážaných banánov, chicharrones a žltých zemiakov s omáčkou.
Odporúčané reštaurácie v Bogote:
Andrés DC je reštaurácia položená na 5 poschodiach. Hore je nebo a dole je diskotéka – peklo. Aj keď je obrovská, bez rezervácie Vás možno nezoberú. Odporúčame zavolať si z hotela a rezervovať si stôl. Všade hrá živá hudba “Kto je kráľovnou a kráľom tohoto stola?” opýtajú sa možno hudobníci a dostanete obaja koruny na hlavu a kráľovské šerpy vo farbách kolumbijskej vlajky. Ceny všetkého sú vyššie než v Bratislave.
La Puerta de la Catedral je reštaurácia len 2 minúty peši od hlavného námestia a 2 minúty od múzea Botera. Vhodné na obed. Takto môžeme varírovať program + reštaurácia je úžasná. Obed začíname hustou polievkou Ajiaco. V hustom kuracom vývare so zemiakmi (3 druhy) a guascas (Galinsoga parviflora) je nahádzané všetko, čo mali v kuchyni, zdá sa mi. Teda donesú to zvlášť a vy si to do polievky nahádžete sami. Aj kukuricu, avokádo, kapari, aj ryžu. Je to vynikajúce! Celkovo Kolumbijci varia ako naše babičky. Nevyzerá to na pohľad na haute cuisine, ale je to vynikajúce a výživné. Po Ajiaco (čítaj achiáko) by ste na Monserrate vybehli, toľko máte energie.
Antigua Santa Fé je reštaurácia na hlavnom námestí, kde taktiež varia tradičnú kuchyňu a chvália sa vynikajúcou Ajiaco. Zaujímavé sú veľké porcie. Na Bogotu relatívne drahšie, no na druhej strane v skutku famózny personál a niekedy Vám tu zahrá aj živá hudba.
Casa Vieja, ak túžite po niečom menšom a útulnejšom, tak zavítajte do Hotela Tequendama. Tradičná chutná kuchyňa.
Odporúčané reštaurácie v Salente:
Portal de Cocora je krásny podnik v prírode, ktorý má obrovskú terasu, ktorá ponúka výhľad na celé údolie a chodí tu celkom málo ľudí. Je to rodinný podnik, cenovo je tu drahšie ako v Bogote ale prostredie je v skutku nádherné a varia vynikajúco.
Donde Laurita je ďalšia latinoamerická tradičná reštaurácia. Príjemne farebné a živelne ladená. Neformálne prostredie. Cenovo to tu je už primeranejšie a vidno to aj na tom, že tu často jedia miestni. Možnosti aj pre vegetariánov. Odporúčame trucha - pstruh na bylinkách s platanes.
Odporúčané reštaurácie v Medelline:
Restaurante Barcal– špičková reštaurácia, jedna z najlepších v Medellíne, ponúka tradičnú kolumbijskú kuchyňu cez recepty jedného z najznámejších šéfkuchárov, Miguela Warrena. Adresa: Calle 7D #43A – 70. Odporúčame zavolať z hotela vopred a spraviť si rezerváciu.
Envy Rooftop Bar – bar s TOP výhľadom na streche hotela The Charlee Boutique hotel. Navyše bazén, výborné jedlo vrátane Sushi a Dj. Adresa: Calle 9A No 37-16. Taktiež odporúčame zavolať z hotela vopred a spraviť si rezerváciu.
Mondongo´s Pobalo je reštaurácia, ktorá sa nachádza pri hoteli Diez a je modernejšia. Ceny na mesto Medellín sú však obstojné, vyhovujúce a majú v skutku široký výber. Vyskúšali sme jedlo Bandeja Paísa, tanier banditov, a chutilo nám. Je to taký sladko slaný mix chutí s ryžou, volským okom, bravčovým bôčikom, klobáskou avokádom, fazuľkami a platanom. Šialene chutná kombinácia. Energia na celý deň.
Odporúčané reštaurácie v Cartagene:
Restaurante Interno je unikátna reštaurácia v ženskej väznici, kde ženy a slečny vo výkone trestu vám pripravia jedlo, aj vám ho naservírujú. Špičkový gurmánsky zážitok pod dohľadom top šéfkuchárov. Otvorené od 19:00. Interno bola v roku 2018 vybratá časopisom TIME ako jedno zo 100 najlepších miest na svete, ktoré by ste mali navštíviť. Adresa: Cárcel de mujeres, Calle 39, San Diego.
Salsa donde Fidel je príjemný salsa bar, kde pravdepodobne začnú, ale aj skončia vaše večery v Cartagene. Ideálne, keď sa podarí uchmatnúť si stôl vo vnútri. Hudba je až príliš nahlas, niekedy viac ľudí, ale atmosféra výborná. Adresa: Portal de los Dulces, Carrera 4, Cartagena.
El Baluarte je podnik, kde si nielen západy slnka, aj noci užijete. Slušný večerný/nočný bar na hradbách, v ktorom sa pitie drinku stane zážitkom. Adresa: Calle San Juan de Dios.
Hotelová reštaurácia Caribe pri bazéne s nočným barom. Vynikajúce! Z polovice karibská kuchyňa, kde je dostatok čerstvých plodov, darov mora, ryby, mušle...a z polovice európska, ak budete mať náladu na cestoviny či pizzu. Cenovo mierne vyššie, ale vynikajúce chute. Užívajte jednoducho život.
La Mulata je tradičná reštaurácia s kolumbijskou kuchyňou a vedia Vám pripraviť aj morské plody. Cenovo prijateľnejšia možnosť. Ináč La Mulata je pomenovanie po rozšírenom karibskom vtákovi. Odporúčame ceviche, surovú rybku v náleve so zeleninou a chili alebo dezert Raspados, čo je niečo ako ľadová drť s ovocím.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Harry Sasson
Vysokohodnotená reštaurácia Harry Sasson v Bogote sa nachádza v anglickom dome architektúry 19. storočia, charakteristická s vysokými štítmi. Tu sa chodievajú najesť veľmi významní a slávni ľudia žijúci nielen tu v meste Bogota, tak prečo to nevyskúšať? Cítime sa vítaní od príchodu až po odchod. Starostlivo vyberané jedlá spájajú chute Latinskej Ameriky, Ázie a Európy. V roku 2016 oslavovali svoje 20. výročie. Harry Sasson je vysoko hodnotená a uznávaná reštaurácia v Bogoté, v mnohých medzinárodných portáloch označená za reštauráciu, kde sa musíte ísť najesť, ak ste prišli do Kolumbie. Harry Sasson je v Kolumbii najslávnejší šéfkuchár a nepatrí mu iba rada niekoľkých reštaurácií v krajine, ale aj bary, pekárne a steakhouse. Svoj podnik nazval podľa svojho mena a bezpochýb to je akýsi drahokam v širokej ponuke reštaurácií v celej krajine. Fantastické jedlo, tradičné empanady a štavnaté mäsa opekané v ohni na dreve, takisto využívajú japonskú techniku prípravy jedla Robatayaki. Odporúčame vyskúšať napr. stedené gazpacho s krabom a vyúdeným avokádom. Široký výber kvalitných latino-amerických vín.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Zazu
Zazú založil šéfkuchár David Picco a patrí medzi prvé labužnícke reštaurácie špecializované na zážitkovú gastronómiu v tejto krajine. Zazú so svojou tichou atmosférou a bezchybným dizajnom ponúka explóziu chutí v 7 chodovovom tasting menu a takisto aj A la carte, kde nájdete špeciality ako rôzne druhy polievok, ceviche, ryby, čerstvé šaláty a pod., medzinárodnú, národnú kuchyňu, morské plody a latinské jedlá. Vedeli ste, že ceviche sa umiestnilo na Netflix street food championship na druhom mieste? Tu Vám ho pripravia dokonalou technikou. Tá chuť bude nezabudnuteľná. Odporúčame Ossobuco, dusené teľacie vo vlastnej šťave, ale majú tu aj morča guinea pig a aj kraby. Zazu je jedna z najtrendy a najviac šik reštaurácii v Quite a medzinárodné uznávaná napr. aj na CNN ako "must-try", resp. čo musíte vyskúšať, ak ste na návšteve v Quito. Takisto je uznávaná aj v Relais Château Group, ktorá združuje najlepšie hotely sveta a najlepšie reštaurácie sveta. Reštaurácia má neuveriteľnú reputáciu. Rezervácia vopred sa odporúča. Klienti si väčšinou zvolia jej návštevu v deň príletu okolo 20:00 (záleží od letenky) prípadne bezpečnejší čas je druhý deň zájazdu po 19:00, po prehliadke mesta. Dopraviť sa môžete s Uber.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Leo
Majiteľka reštaurácie, šéfkuchárka Leonor Espinosa je lokálna celebrita. V roku 2017 ju zvolili na The World´s Best za najlepšiu latinskoamerickú šéfkuchárku. Vo svojej kuchyni využíva aj tie menej známe kolumbijské ingrediencie v podobe ovocia corozo, drinku arrechón (afrodiziakum), rastlinku bijao atď. Povedať, že iba jedno konkrétne jedlo či jedná konkrétna chuť reprezentuje Kolumbiu, je nemožné. Mágia kolumbijskej kuchyne je v tisíckach receptoch a Leonor používa aj tie ingrediencie, ktoré pochádzajú od ťažko dostupných komunít v krajine a premieňa ich na majstrovské diela. V každom jednom chode je kus histórie Kolumbie a Leonor ma k nemu vlastnú spomienku. V menu môžete vidieť jednotlivé názvy a body na mape, kam po dané prísady museli ísť. K menu je pripravená excelentná ponuka vína, ale aj nealkoholických nápojov v podobne džúsu corozo a kukuričného drinku. Leo patrí medzi 10 najlepších reštaurácií v Latinskej Amerike.
Rezervovať