Divoká Guyana

Divoká Guyana

Vedeli ste, že krajiny Surinam (predtým Holandská Guyana), Guyana (predtým Anglická Guyana) a Francúzska Guyana sú spoločne známe ako Guyanas? Napriek spoločnému označeniu sú však tieto štáty Južnej Ameriky v mnohom rozdielne. V Suriname sa hovorí po holandsky, vo Francúzskej Guyane po francúzsky a v Guyane po anglicky. Guyana je jediná anglicky hovoriaca krajina Južnej Ameriky a teda interakcia s veľmi milými obyvateľmi bude o to ľahšia. Guyana kombinuje amazonskú divočinu v nedotknutých dažďových pralesoch s karibskou pobrežnou faunou a flórou. Celkom príjemná kombinácia, čo poviete.

Guyanu obmýva Atlantický oceán na severe, južným susedom je obrovská Brazília, na západe sa nachádza v ekonomickej kríze zmietajúca sa a politicky nestabilná Venezuela a východným susedom je najmenší suverénny štát Južnej Ameriky Suriman. Guyana je malý štát, žije tu len približne 780 000 obyvateľov z toho 200 000 tisíc žije  v hlavnom a zároveň najväčšom meste krajiny, v Georgetowne. Obyvateľstvo je veľmi multikultúrne, nájdete tu mix z Javy, Indie, Číny, Afriky, Južnej Ameriky a pôvodného karibského obyvateľstva. Vďaka takémuto pestrému obyvateľstvu tu oslavujú dokonca aj Divali či Holi.

Guyana je chudobným štátom, avšak jej ekonomika v posledných rokoch vykazuje mierny hospodársky rast. Vďaka ťažbe, produkcii a vývozu najmä šiestich komodít - cukru, zlata, bauxitu, kreviet, dreva a ryže. Guyana je najmenej navštevovanou krajinou Južnej Ameriky a turistov tu nájdete minimum. Takýto stav nemusí však trvať večne, Guyana má totiž obrovský potenciál v podobe nedotknutého Amazonského pralesa a prekrásnej fauny. V Guyane sa nachádza jeden z posledných nedotknutých úsekov amazonského pralesa. Až 85% guyanského územia pokrýva les, ktorý v sebe ukrýva nedotknutú džungľu a obrovskú biodiverzitu, akú možno nenájdete na takom malom území nikde inde na svete.

Rovníkové podnebné pásmo Guyany #

Podnebie je v Guyane teplé a vlhké po celý rok. Teplota je celoročne veľmi stabilná a takmer sa nemení, mení sa len množstvo padnutých zrážok. Počas roka majú 2 obdobia dažďov, od decembra do začiatku februára a od konca apríla do polovice augusta. Relatívne sucho je od februára do marca a od septembra do októbra. Do Guyany sa chodí za prírodou a teda najlepší čas na cestu do tejto nepoznanej exotiky je po období dažďov, kedy je všetko ešte zelenšie ako zvyčajne a kedy je objem vody vo vodopádoch najväčší. Ideálnym obdobím je teda koniec februára a začiatkom augusta.

Hlavné mesto Georgetown #

Svoju cestu za poznaním tohto relatívne málo známeho kúsku sveta pravdepodobne začnete v hlavnom meste. Georgetown je prístavné mesto, leží na pobreží Atlantického oceána pri ústí rieky Demerara. Už na prvý pohľad je jasné, že Georgetown má kultúrne bližšie k anglicky hovoriacemu Karibiku, ako ku latinsko-americkému zvyšku Južnej Ameriky. Založili ho Holanďania v 17. storočí, neskôr prišli Briti aj Francúzi, pričom každé koloniálne obdobie zanechalo svoje odtlačky na dnešnej architektúre mesta.

Georgetown je tiež najlepším miestom v krajine, kde môžete vyskúšať guyánske jedlo. Tak ako aj iné aspekty guyanskej kultúry aj jej kuchyňa je zaujímavým mixom. Mieša sa v nej východoindická, africká, indiánska, brazilská, ale aj čínska kuchyňa. Opäť tu platí, že by sa dala ich kuchyňa charakterizovať viacej ako karibská než latinsko-americká. Nájdeme v nej rôzne kari, ktoré sa často konzumuje s roti, ryža varená v kokosovom mlieku, vyprážané kuracie mäso, ryby a všetky suroviny sú samozrejme lokálne a úplne čerstvé.

Dominantou mesta je jedna z najvyšších drevených budov na svete, Katedrála svätého Juraja. Tento anglikánsky kostol so žiarivo bielou fasádou bol postavený v roku 1892 a dnes je sídlom biskupa a národnou pamiatkou. Ak trávite v Georgetowne nejaký čas, túto pamiatku rozhodne nevynechajte. Stabroek Market je ďaľšou zastávkou, ktorú by ste mali do programu v Georgetowne zaradiť. Železno oceľová konštrukcia červeno bielej farby, ktorú postavila spoločnosť Edge Moor Iron Company v Delaware v roku 1880, je pravdepodobne najstaršou budovou v meste. Atmosféra na trhovisku je podmanivá a panuje tu vždy živý ruch, ale zostaňte tu v strehu, vyskytujú sa tu drobné krádeže.

Majestátny Kaieteur. Video: Daniel Fellner - BUBO

Majestátny Kaieteur. Video: Daniel Fellner - BUBO

Majestátny vodopád Kaieteur #

Ak si začnete o Guyane robiť malý prieskum na internete, fotka vodopádu Kaieteur bude medzi prvými, ktoré sa Vám zobrazia. Dôvod je jednoduchý, je totiž považovaný za jeden z najkrajších vodopádov na svete, je dvakrát vyšší ako Viktóriine vodopády a štyrikrát vyšší než Niagarské vodopády. Vodopád sa nachádza v rovnomennom prírodnom parku Kaieteur, s rozlohou takmer 63 000 hektárov hlboko v pralese a navštíviť ho nie je jednoduché, ani lacné. To je hlavný dôvod, prečo sa tomu miestu masový turizmus zatiaľ vyhýba a ponúka lahôdku pre skutočných fajnšmekrov. Ročne ho navštívi iba šesťtisíc turistov. K vodopádom sa dá dostať dvoma spôsobmi. 5 až 7 dňový trek pre dobrodužné duše je tou zložitejšou a paradoxne aj nákladnejšou voľbou. Letecky sa viete k vodopádom dostať hodinovým letom z hlavného mesta Georgetownu. Let stoji približne 175 až 250 dolárov, cena závisí od výberu spoločnosti, ktorá výlet organizuje. Odporúčame si rezervovať takýto výlet hneď prvý deň po príchode do Guyany, hrozí tu totiž riziko zrušenia pre nízku účasť. Malé chartrové lietadlá vzlietnu pri minimálnom počte okolo 12 osôb. Väčšina ľudí volí pohodlnejšiu leteckú cestu. Medzinárodné letisko Kaieteur, na ktoré poletíte, má síce v názve slovo medzinárodné, ale v skutočnosti je to len jedna malá pristávacia dráha. Nachádza necelý kilometer od miesta, pre ktoré sem všetci prichádzajú. Po prílete Vás čaká už len príjemných 15 minút chôdze k vodopádom. S niekoľkodenným trekom sa to naozaj nedá porovnávať.

BUBO chodí do Guyany už dve desaťročia, premiérovú cestu vedúcu z Cayenne cez Surinam do Amazonskej džungle Guyany zorganizoval náš dlhoročný sprievodca Jozef Zelizňák, ktorý si na ňu spomína takto: "V tom čase sa o Guyanách vedel zlomok z toho mála, čo vieme dnes. Na internete som sa dozvedel len to, že sa takáto cesta nedá zorganizovať. My sme dokázali opak. Prichádzali sme na Ostrovy spásy, kde okrem nás siedmich boli len dvaja francúzski expati. V Suriname sme za celý čas nestretli jediného turistu a na let k vodopádu Kaieteur museli prestavovať lietadlo, lebo tunajšie cestovky v tom čase takú službu bežne neponúkali. Letieť ponad nekonečný prales do neznáma a následne preplávať rieku z Britskej Guyany do Brazílie bol zážitok na celý život. A som veľmi rád, že Guyana sa stala pevnou súčasťou nášho katalógu." 

Guyanská fauna #

Guyana sa môže pochváliť viacerými prvenstvami v ríši zvierat. Žije tu pavúk Vtáčkar, ktorý je považovaný podľa hmotnosti za najväčšieho pavúka na svete, žije tu aj najväčší druh vydry na svete, ktorý dosahuje dĺžku až 1,7 metra, Kapybara je zase najväčším hlodavcom na svete, Arapaima je najväčšou sladkovodnou rybou južnej Ameriky. Guyana je domovom taktiež najväčšieho mravčiara na svete a 4 druhov Kajmanov, vrátane Čierneho Kajmana. Ten je jeden z najväčších plazov na svete a môže dosiahnuť dĺžku viac ako 5 metrov. Na území Guyany žije viac ako 225 druhov cicavcov a ak budete mať šťastie, môžete tu spozorovať aj najväčšie mačkovité šelmy kontinentu. V džungli tu žije plachý jaguár, či vzácna puma.

Pavúk Vtáčkar nazývaný tiež Goliaš sa vyskytuje v džungli v severnej časti Južnej Ameriky: Suriname, Guyane, Francúzskej Guyane, severnej Brazílii a v južnej Venezuele. Váhovo najťažší pavúk na svete môže vážiť až 170 gramov s rozpätím nôh až 30 centimetrov. Pomenovanie Vtáčkar indikuje, že sa tento pavúk živí vtákmi. V skutočnosti loví malých vtákov len zriedkavo, avšak tento fakt je natoľko ohromujúci, že bol podľa neho pomenovaný. Vtáčkar je považovaný za neškodného pre človeka. Jeho jed nie je príliš silný a jeho hryznutie sa dá prirovnať k bodnutie včiel alebo ôs. Ak sa ubytujete v niektorej z eco lodgi situovaných uprostred džungle, možno budete mať šťastie a toto desivé stvorenie sa Vám podarí zahliadnuť.

Jaguár sa v Guyane vyskytuje najmä pozdĺž pásu dažďového pralesa, vo vnútrozemí. Podľa niektorých odborníkov je práve les Iwokrama v Guyane najlepším miestom na svete na pozorovanie divokého jaguára. Ak si chcete zvýšiť svoje šance na zahliadnutie jaguára, odporúčame pobyt v jednej z miestnych eko-lodži a absolvovať safari s vyškoleným miestnym sprievodcom. V lese Iwokrama sa nachádza sústava niekoľkých poprepájaných chodníkov v korunách stromov nazývaná Iwokrama's Canopy Walkway vo výške 30 metrov nad zemou. Z vtáčej perspektívy tak môžete pozorovať život džungle. Najrušnejšie hodinky a teda najlepší čas na prechádzku v korunách stromov je za úsvitu a neskoro popoludní.  

Arapaima je najväčšia sladkovodná ryba na svete a jej domovom je práve Guyana. Toto prehistoricky vyzerajúce monštrum môže dosahovať gigantické rozmery. Najväčší odchytený jedinec vážil úctyhodných dvesto kilogramov. Rozsiahla riečna sieť na juhozápade krajiny vytvárajú ideálne podmienky pre tohto giganta. Vyskytuje sa v riekach Essequibo, Rupununi a v povodí Amazonky. Malá indiánska dedinka Rewa je vynikajúcim miestom pre rybárov túžiacich po takomto úlovku. Je to zároveň  jedno z najkrajších miest v Guyane. Rewa Eco Lodge leží v srdci dažďového pralesa a klientom ponúka ubytovanie v jednoduchých tradičných chatkách. Takmer každému, kto sem príde kvôli rybolovu, sa podarí počas svojej návštevy uloviť aspoň jednu Arapaimu. Táto úžasná bilancia je výsledkom dobre riadeného rybolovu a vysokej odbornosti sprievodcov.

Mravčiar je jedno z najunikátnejších divokých zvierat v Guyane. Toto divné stvorenie má malé oči a uši k neprimerane veľkému ňufáku, telu a chvostu. Mravčiar žije v lese Iwokrama a na savanách Rupununi. Nie je vôbec ľahké ho nájsť, preto ak chcete mať nejakú šancu mravčiara vo voľnej prírode vidieť, je dobré využiť služby skúsených sprievodcov, ktorí sú vyškolení a vedia ako ich lokalizovať.

Kajman čierny je najväčší aligátor a zároveň najväčší predátor Amazonského pralesa. Ak Vás tieto prehistorické tvory zaujímajú, Caiman House v Guyane je to pravé miesto. Táto nezisková organizácia sa zaoberá výskumom kajmanov a ponúka klientom možnosť priamo zapojiť sa. Klienti pomáhajú napríklad pri zbere údajov, a  značkovaní kajmanov. 100% zisku venuje Caiman House na podporu projektov na ochranu životného prostredia a podporu ochrany kultúrnych pamiatok.

Patrícia Kardošová

Patrícia Kardošová

Patrícia Kardošová

Vyštudovala Ekonomiku podniku na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Radšej však investuje do zážitkov ako do akcií na burze. Myslí si, že cestovanie robí ľudí lepších, otvára im oči a rúca predsudky. Miluje divokosť juhovýchodnej Ázie a na svojich cestách rada zažíva kultúrne
šoky. Vo svojom voľnom čase sa venuje rôznym športovým aktivitám, má rada tanec, hudbu, hudobné festivaly a cez víkend sa rada túla po horách. Stretnete ju v našom frontoffice kde Vám rada poradí s výberom dovolenky.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

https://bubo.sk/zajazd/najkrajsie-pamiatky-sveta

Zo zájazdu:

Patrícia Kardošová

Posledná úprava článku | Prečítané: 378

Mohlo by Vás zaujímať

Vodopády Kaieteur - top zážitok Guyany Blog

Blog Vodopády Kaieteur - top zážitok Guyany

Exotické Guyany patria medzi najmenej navštevované štáty Južnej Ameriky. Ide o lahôdku pre skutočných cestovateľov - autentické krajiny takmer bez…

Ľubor Kučera 7 min. čítania
Ako vybaviť víza Blog

Blog Ako vybaviť víza

Do niektorých krajín je k vstupu potrebné byť držiteľom víz. Prečo sa nebáť navštíviť krajiny, ktoré majú vízovú povinnosť zavedenú? Uznávam,…

Martin Lipinský 5 min. čítania
 Divoká Guyana Blog

Blog Divoká Guyana

Vedeli ste, že krajiny Surinam (predtým Holandská Guyana), Guyana (predtým Anglická Guyana) a Francúzska Guyana sú spoločne známe ako Guyanas?…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3609 4246€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.