Čo vidieť vo večnom meste? Najkrajších desať pamiatok Ríma a systém, ako ich čo najlepšie vidieť. Ako prejsť Rím zadarmo, aby ste videli všetko? Ponúkame vám rady na Rím s mapou odporúčanej prehliadky so zopár dobrými tipmi.

Rím Počasie

oblačno

oblačno

19°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 06:15

Západ slnka 18:21

S vašou milenkou alebo rodinou je Rím ideálnym miestom na strávenie predĺženého víkendu. Rimania hovoria o najkrajšom meste sveta a s opovrhnutím sa pozerajú na mesta ako New York, ktoré nemajú žiadnu históriu.  

Výhoda Ríma je, že ho na rozdiel od Londýna či Paríža možno ľahko prejsť pešo! Predtým, ako začnete čítať, si napíšte všetky pamiatky, ktoré by ste radi uvideli a budete prekvapení ako ľahko sa to všetko dá stihnúť.

7 fotografií

Rím sa dá prejsť peši a je to veľký zážitok. Foto: Ľ: Fellner

Ako teda najlepšie vidieť Rím? My, sprievodcovia BUBO pre vás píšeme prehliadky miest na celom svete, aby ste sa vedeli ľahšie zorientovať a aby vaša ďalšia cesta bola lepšia. Sme profesionáli v tom, čo robíme, a naše blogy píšeme po mnohoročných skúsenostiach a návratoch na tie isté miesta. Ja som bol po prvý raz v Ríme v lete roku 1990 a trasu, ktorú vám predstavím, som brúsil dlhé roky pri desiatkach návštev hlavného mesta Talianska.  Nejde teda o náhodné zistenia a vy viete poľahky celú trasu prejsť za jeden jediný deň.

Na konci blogu nájdete itineráre a rady na návštevu Ríma na viac dní, 2, 3, 4 alebo 5 dní. Ak idete do Ríma tretí raz, mám pre Vás blog: Rím pre pokročilých - špeciality. Na konci tohoto blogu nájdete moje návrhy najlepších ubytovaní a reštaurácii v závislosti od vášho rozpočtu. Aké sú teda najlepšie miesta Ríma a ako ich najlepšie vidieť? Poďme zistiť! No najprv krátky úvod o duši Rimanov.

Hrdí Rimana #

Ľudia zo severu volajú všetkých na juhu Talianska terroni (sedláci). Teraz sa neurazte, ale aj mnohí starí Bratislavčania považujú každého iného s prízvukom za menejcenného. Nevie sa správať, je nekultúrny, človek druhej kategórie.

Smrť sa na nás všetkých usmieva; Jediné, čo môžeme urobiť, je úsmev opätovať. Marcus Aurélius

Na severe Talianska v Turíne, ak chcete niekoho navštíviť, vopred zavoláte, dohovoríte sa na deň a hodinu. Teda tak ako u nás. V Ríme je váš byt otvorený. V Ríme sa proste dostavíte a ste tu. Rím je značne otvorené mesto, tento postoj tu cítiť.

 Rímsky prízvuk je silný a mnohí ním hrdo rozprávajú, aj keď už desaťročia v Ríme nebývajú. V Ríme boli ako deti obklopení neuveriteľnou krásou. Krása je v Ríme všade, na každom rohu, silná, strhujúca a hlboká krása. Vojdete doma do pivnice a nájdete tu starý rímsky oblúk. Toto človeka ovplyvní, veľmi.

Pamätajte, že na šťastný život stačí veľmi málo. Marcus Aurélius

Tieto slová vyššie napísal najmocnejší človek danej doby, rímsky cisár a tak ich treba brať vážne. Vojska Marca Aurélia prezimovali v roku 179 v Laugaríciu (Trenčín) a samotný cisár zomrel vo Vindobone (Viedeň), aj z tohto hľadiska je nám blízky.

Rimania sú so svojou históriou zžití a berú si z nej príklady. Za tých tridsať rokov, čo Rím navštevujem, mám s Rimanmi iba tie najlepšie skúsenosti. Sú to elegantní ľudia bez toho, že by boli pozéri. Sú otvorení, priateľskí a priami. Turistov je tu však veľa a tak sa turistickým pasciam nevyhnete.

1. tip: Koloseum #

Práve tu, pri najznámejšej pamiatke Ríma odporúčam našu prehliadku začať. S kapacitou viac ako 50 000 divákov je Koloseum najväčší amfiteáter v rímskom svete. Jediný novodobý div sveta, ku ktorému lietame na našej ceste okolo sveta privátnym lietadlom. V tejto obrovskej aréne sa konali slávne gladiátorské zápasy, zápasy zvierat, boje lodí a veľké rímske hry a prelialo sa tu množstvo krvi. Keď Koloseum otvorili, prvé hry trvali nepretržite sto dní.

4 fotografie

V Koloseu sa konali slávne gladiátorské zápasy. Foto: Ľ. Fellner

Návšteva vnútra nie je zadarmo a pravdepodobne budete musieť stáť niekoľko hodín, kým sa dnu dostanete, ak idete v hlavnej sezóne. A ak si nekúpite lístok, ktorý vás oprávňuje obísť rad.

O tomto píšem v ďalšom blogu pre tých, čo chcú v Ríme stráviť viac dní. Ak idete prejsť Rím za jeden deň, vnútro nestihnete. Lístok do Kolosea vás oprávňuje navštíviť susedný vŕšok Palatinum, kde podľa legendy založil Romulus večné mesto. A tretím vstupom už v cene lístka je Fórum Romanum. Krátke video je zvonku a takto môžete Koloseum, jednu z najkrajších antických pamiatok sveta, vidieť úplne zadarmo.

2. tip: Forum Romanum #

Vstupenka zakúpená v Koloseu zahŕňa aj vstup na Forum Romanum a na Palatinum, takže by bola škoda ich vynechať, pretože všetky tri turistické lokality sú navzájom prepojené.

Fórum bolo centrom mesta a môžete tu vidieť ruiny starovekých trhovísk, administratívnych a cirkevných budov. Na samotnom mieste však nenájdete žiadne vysvetlenie, takže ak vás zaujíma história, mali by ste sa naozaj rozhodnúť pre prehliadku so sprievodcom.

Ak ste nezainvestovali do kvalitného osobného sprievodcu, prejdite popri Forum Romanum vpravo (viď mapka) po širokánskej ulici Via dei Fori Imperiali a na ľavej strane cesty budete mať na Forum Romanum pekné výhľady. Prehliadka Kolosea aj Forum Romanum takto zvonku sa oplatí a budete mať veľký zážitok aj bez toho, aby ste museli platiť.

3. tip: Kapitol (Campidoglio) #

Ďalší zo siedmych vrchov, na ktorých bol Rím založený. Tvar dnešného Kapitolu navrhol geniálny Michelangelo. Vyjdete hore a uvidíte sochu vlčice, ktorá kojí Romula a Réma. V tomto kontexte odporúčam pozrieť si film režiséra Sergia Corbucciho. Film z roku 1961 nájdete na Netflixe a kulturista Steve Reeves, ktorý hrá zamilovaného Romula má obrovské svaly aj na dnešnú dobu. V prostriedku námestia, ktoré bolo centrom politického aj náboženského života, dnes stojí socha vyššie spomínaného Marca Aurélia na koni. Obíďte budovu, zájdite smerom na Via del Campidoglio, odkiaľ je najkrajší výhľad na Forum Romanum a aj na „Pupok sveta.“ Všetky cesty vedú do Ríma, všetky sa končia v tomto bode nula.

4. tip: Pamätník Viktora Emanuela II. #

Mnohým Slovákom sa tento veľkolepý pamätník na Benátskom námestí (Piazza Venezia) páči najviac z celého Ríma. Starší Rimania ho posmešne volajú písací stroj, či torta. Možno to bude prekvapením, ale Taliansko je vcelku moderný výmysel a prvým kráľom bol Viktor Emanuel II., ktorý nastúpil na trón v roku 1861. Obrovský pamätník je nazývaný aj Oltár Vlasti. Za poplatok sa môžete preskleným výťahom vyviesť hore a budete mať centrum Ríma ako na dlani. 

Na obrovskom Benátskom námestí pred pamätníkom sú umiestnené iba dve pamätné tabule. Prvá pripomína, že v tom paláci žil a zomrel Michelangelo a druhou je tabuľa ako pocta M.R. Štefánikovi. Na Benátskom námestí je známy balkónik z ktorého roky rečnil fašistický vodca Benito Mussolini.

Tip: vedľa námestia sa nachádza slávny Trajánov stĺp s basreliéfmi, ktoré pripomínajú vojenské výboje úspešného cisára.

5. tip: Piazza Navona #

Naše kroky teraz smerujú na najkrajšie námestie Ríma, do úzkych krivolakých uličiek, medzi staré domy, kde je každý iný a spolu je všetko také krásne. Ideme asi štvrťhodinku, čo je doteraz najdlhší presun. Všetko zvládame peši. Môj sused Giulio, ktorý sa v Ríme narodil, vždy hovorieva: „Na prehliadku Ríma potrebuješ dobré topánky a dobrú kreditku.“ Ak budete nasledovať rady tohoto blogu, tak vám stačia iba dobré topánky.

Prekrásne barokové námestie má tvar podlhovastého antického štadióna, na ktorom sa konali preteky záprahov a gladiátorské hry. Vo filme Anjeli a démoni práve tu topili kardinála vo fontáne. V tej fontáne, ktorá zaberá prostriedok námestia. Fontánu štyroch riek navrhol a v roku 1649 zostrojil génius Gian Lorenzo Bernini. Okolo egyptského obelisku nájdete štyri mužské postavy vyobrazujúce rieky štyroch svetadielov: Níl (Afrika), Rio de la Plata (Amerika), Ganga (Ázia), Dunaj (Európa).

Je to skvelé miesto, kde si môžete dať drink alebo zjesť zmrzlinu na jednej z mnohých terasiek, ale dajte si pozor, keďže toto miesto je veľmi turistické a ceny tým pádom tiež.

Tip: Najlepšia zmrzlina Ríma (a niektorí hovoria, že na celom svete) je Giolitti, ktorá sa nachádza v blízkosti námestia Navona. Ak nie je najlepšia, tak je najstaršia (1890). Najprv si vystojíte radu a zaplatíte a s týmto lístočkom (malá, stredná, veľká zmrzlina) si ju idete vyzdvihnúť. Mňam!

6. tip: Panteón #

Známy Panteón v centre Ríma je najstaršou samostatne stojacou budovou, ktorá sa používa do dnešných dní. Hovorí sa, že to bol najstarší kostol Ríma, ale to nie je pravda. Tento pohanský chrám sa kostolom stal až v siedmom storočí. Panteón je najzachovalejšia staroveká budova v Ríme a bude to vaša TOP! A vstup dovnútra je zdarma. Budete obdivovať obrovskú kupolu a okulus (otvor v kupole), ktorý dodáva miestu jedinečné osvetlenie.

Tip: V Panteóne môžete vidieť aj hrobky Raphaela (slávneho umelca), Viktora Emanuela II. (1. kráľa Talianska) a jeho nasledovníka Umberta. Všetko zdarma. O Panteóne viac píšem v blogu o najstarších pamiatkach sveta.

7. tip: Fontana di Trevi #

Teraz sa nestraťte a sledujte hnedé šípky s označením fontány. Mierime k najznámejšej fontáne Európy k Fontane di Trevi. Musí ju vidieť jednoducho každý, kto navštívi Rím. Je známa aj tým, že hostí veľké množstvo svadobných návrhov! Legenda hovorí, že na to, aby si mladé dievča zachránilo panenstvo, muselo Rimanom prezradiť polohu prameňa.

Početné sochy na barokovej fontáne predstavujú alegóriu mora s Neptúnom na voze v strede. Podľa tradície by ste mali hodiť dve mince: jednu pre želanie a druhú pre opätovný návrat do Ríma. Vraj sa ich tu ročne nahádže za 600 000 až milión eur. Všetky idú na charitu.

Za fontánou kúzlu miesta výrazne prispieva veľký barokový palác. Je tu veľa ľudí a dávajte si pozor na vreckárov. Vo fontáne sa už nedá kúpať a na poriadok dohliadajú vždy prítomní karabinieri. Napriek tomu bude Fontána di Trevi natlačená v neuveriteľne malom priestore hlavným bodom vašej prechádzky Rímom. Na Via della Panatteriasa nachádza konkurent Giolitti, zmrzlináreň San Crispino. 

TIP: Ak chcete fotografiu bez turistov, stačí vám privstať si a prísť pred siedmou ráno. Toto funguje všade, aj na Piazza Navona.

8. tip: Španielske schody #

Ďalšia topka na našej veľkej prechádzke Rímom, ktorá je od fontány di Trevi desať minút peši. Piazza di Spagna sa nachádza na úpätí monumentálneho schodiska vedúceho ku kostolu Trinità dei Monti. Veľkolepé schodisko je ideálnym miestom na krátku prestávku a obľúbené miesto stretávania! Pozor, už pár rokov je zakázané tu sedieť a hrozia veľké pokuty. Dole pod schodmi na námestí môžete vidieť aj fontánu Barcaccia, ktorá dodáva miestu čaro. Postavte sa na fontánu a urobte si fotografiu.

Tip: Sto metrov od námestia nájdete najstaršiu (r. 1760) kaviareň mesta, Caffe Greco.

9. tip: Anjelský hrad #

Prejdete sa po najluxusnejšej ulici Ríma, po Via del Ciondotti, kde väčšina turistov praktizuje „window shopping.“ Budovy aj výklady najluxusnejších svetových značiek sa s pravidelnosťou menia a ide skutočne o zážitok.

3 fotografie

Prejdite sa po najluxusnejšej ulici Ríma, po Via del Ciondotti ! Foto: Ľ: Fellner

Odbočíte vpravo k rieke a okolo Palazzo Borghese zamierite na Karlov most Ríma na Ponte Sant'Angelo postavený v rokoch 134-139. Most zdobí desať sôch znázorňujúcich anjelov, ktoré navrhol Bernini. Z mosta budete mať nádherný výhľad na mesto a rieku. Anjelský hrad na druhej strane rieky Tiber bol postavený ako mauzóleum cisára Hadriána a je to obdivuhodná stavba. Je tu pochovaných sedem veľkých rímskych cisárov. Neskôr začal zohrávať dôležitú vojenskú úlohu: slúžil dokonca ako útočisko pre pápežov počas invázií. Vytvorili aj priamy tajný prístup do Vatikánu. Keď si pozriete film Anjeli a démoni, budete mať z hradu viac.

4 fotografie

Anjelský hrad sa nachádza na druhej strane rieky Tiber. Foto: Ľ: Fellner

10. tip: Chrám svätého Petra #

Najvzácnejší kostol kresťanstva, najväčší a mnohými považovaný za ten najkrajší kostol sveta. Nachádza sa kúsok od Anjelského hradu, už v inom štáte Vatikán, čo je najmenší štát planéty. Nepotrebujete pas a ani nezistíte, že ste tam. Samotný chrám sa nachádza na mieste, kde dolu hlavou ukrižovali svätého Petra, prvého pápeža. Kupolu naprojektoval génius Michelangelo. Námestie svätého Petra pred samotnou bazilikou obklopujú dve kolonády, ktoré tvorí 284 stĺpov a 140 sôch svätých. V strede Námestia svätého Petra stojí egyptský obelisk s dvomi veľkými fontánami. Tu sa postavíte do radu. Rad ide veľmi rýchlo a neplatíte nič. Máte zakryté ramená, dlhé nohavice, prehľadajú vám batožinu a ste vo vnútri.

Vatikán chráni Švajčiarska garda, uvidíte ju pri vstupe do chrámu. Oblečenie navrhol sám Michelangelo a prestížne zamestnanie môžu vykonávať len Švajčiari, samozrejme katolíci. Skladajú prísahu vernosti samotnému pápežovi. Táto tradícia siaha do vyplienenia Ríma v roku 1527, keď švajčiarske stráže chránili pápeža počas jeho úteku na Anjelský hrad.

TIP: Po vstupe do chrámu sa poberte vpravo. Nachádza sa tu prenádherná socha Michelangela, slávna Pieta.

Tak toto bola prehliadka Ríma. Ak dodržíte postup, stihnete ju za jeden deň. Ak dodržíte postup, máte prehliadku najznámejších pamiatok Ríma úplne zadarmo. Až na zmrzlinu či kávičku.

Na obed ste možno mali iba pizzu, či panini, no navečerať sa treba. Z Vatikánu vyrazte preto (áno naďalej peši) na to najlepšie miesto a to do Trastevere. Po návšteve baziliky sa ďalej pohybujte na pravom brehu Tiberu. Dlho zaznávaná štvrť Trastevere je čoraz viac trendy a trochu hipsterská, no zatiaľ si zachovala všetko svoje pôvodné čaro a pre prvú návštevu Ríma je preto ideálna. Budete (relatívne) ďaleko od davu ostatných turistov a máte šancu objaviť typické úzke a krivolaké uličky a ako keby ste skočili o storočia dozadu. Mne sa veľmi páčila Bazilika Panny Márie v Trastevere založená vraj v roku 222 a otvorená dlho do noci. No ste tu hlavne pre fluidum typickej talianskej štvrte. Reštaurácia vedľa reštaurácie, najlepší nočný život Ríma. Ak vám ostali sily, na záver dňa sa môžete vydať na kopec Gianicolo, aby ste mohli obdivovať krásnu panorámu mesta. Už sa vyznáte.

Rím na viac dní #

Odporúčam prečítať si môj rozsiahly blog Rím pre pokročilých

1. deň v Ríme

Prvý deň si prejdite oblasť starovekého Ríma. Začnite Koloseom a lístok majte taký, aby ste preskočili rad. Potom sa vydajte na ďalšie turistické miesta starovekého Ríma: Forum Romanum a pahorok Palatine, odkiaľ je nádherný výhľad na mesto.

Následne je čas ísť na námestie Piazza del Campidoglio a navštíviť Kapitolské múzeá. Svoj deň zakončite návštevou na námestí Piazza Venezia s Pamätníkom Viktora-Emmanuela II.

2. deň v Ríme

Začnite návštevou Vatikánu, jeho múzeí a Sixtínskej kaplnky. Potom sa vydajte do Baziliky svätého Petra a vystúpte hore do kupoly. Je to stiesnené, nič pre klaustrofóbov, ale stojí to za to. Navštívte vnútro Anjelského hradu.

3. deň v Ríme

Prehliadku historického centra mesta začnite na námestí Piazza Navona, odkiaľ navštívte Panteón a zastavte sa pri fontáne di Trevi. Choďte nakupovať na Via Condotti a zamierte na Španielske schody. Ak si chcete na konci dňa oddýchnuť, mali by ste navštíviť záhrady Villa Borghese. Ak máte čas (a motiváciu), môžete navštíviť jedno z múzeí, ktoré sa nachádzajú v záhradách. Galeria Borghese je topkou, ale aj sem musíte mať lístky kúpené na presnú hodinu a dlho vopred. Západ slnka si vychutnajte z Terrazza del Pincio a potom zbehnite dole na kávičku do luxusného Rosati či uvoľneného baru Canova.

4. deň v Ríme

 Začnite návštevou trhu Campo di Fiori pri soche Giordana Bruna, ktorého na tomto námestí cirkev v roku 1600 upálila. Dajte si tu pripraviť priamo v stánku žemľu so syrom a salámkami. Lepšiu ste nikdy nejedli. Nájdite si čas na prechádzku po štvrti Trastevere. Oddýchnite si na kopci Aventine, vychutnajte si záhrady a výhľad na Rím. Navštívte katakomby. Viac každú z týchto lokalít rozberám v blogu Špeciality a pikošky Ríma pre skúsených

5. deň v Ríme

Dnes môžete vyraziť do okolia. Odporúčam štvrť EUR, ktorú Mussolini naplánoval pre EXPO v roku 1942 (pre vojnu sa neuskutočnila, ale budovy zostali). Najmä Palazzo della Civilta Italiana, prezývaný aj Kockové Koloseum, je neskutočný. Vyrazte do okolia Ríma: odporúčam Frascati (20 km juhovýchodne), Tivoli (30 km východne) či Viterbo (120 km severne). Všetky tri mestá sú doslova geniálne.

Čo v Ríme jesť? #

Antipasti, primi piati, secondi piati, dezert. Klasické štvorchodové menu možno zvládnete prvý deň. Základom preto budú pre vás „špagety.“ Prakticky v každej reštaurácii nájdete tie typické pre Rím. Pasta all’amatriciana so slaninkou a rajčinovým pretlakom. Rajčiny samozrejme až do objavenia Ameriky Janovčanom Krištofom Kolumbom neboli. V Ríme sa používajú duté bucatini. Cestoviny na paradajkovom základe obsahujú aj chrumkavé guanciale (sušené bravčové laloky). Buďte opatrní, pretože sa môžete zamazať a preto v niektorých reštauráciách ponúkajú štýlový podbradník, aby ste sa vyhli akýmkoľvek nehodám.

Pasta carbonara so slaninkou a surovým vajcom. Vo všeobecnosti sa jedlo pripravuje z pancetty, žĺtka alebo celého vajíčka, Pecorino Romano alebo kombinácie Pecorino Romano a Parmigiano-Reggiano a čierneho korenia. Vajcia sa jemne zahrejú, aby sa vytvorila zahustená omáčka, ktorá by mala priľnúť k cestovinám pre hodvábny a nemiešaný efekt. 

Pasta Cacio e pepe (kačio e pépe), kde caccio je slangový výraz pre Pecorino Romano. Už jednoduchšie to nemôže byť:  syr a čierne korenie. Geniálne.

6 fotografií

Čo v Ríme jesť? To je veľmi dôležitá téma ! Foto: Ľ. Fellner

V Ríme, v oblasti Lazio sa pije biele víno, odporúčam to z Frascati.

Ak chcete jesť skutočne rímsku stravu, risknite držky (tripa) a volský chvost. To už samozrejme nie je pre každého, ale naozaj aj túto stravu vedia Rímania výborne pripraviť.

Artičoky sa stali symbolom rímskej kuchyne a ja osobne sa ich tu neviem dojesť. Ak ste dvojica, dajte si carciofi alla romana (artičoky dusené s olejom a bylinkami) a v reštaurácii vám veľký artičok rozdelia napoly. Carciofi alla giudia (vyprážané artičoky na židovský spôsob) sa objavujú na zozname hitov každého gastronomicky zameraného cestovateľa. Dnes tu artičoky nájdete celoročne, ale hlavná sezóna je v zime.

Najlepšie zmrzlinárne Ríma sú Giolitti, Fatamorgana, Fior di Luna, Otaleg, Rivareno, San Crispino Ľuboš Fellner

Zmrzlinu si dajte v kvalitných zmrzlinárňach s menom, napríklad: Otaleg, Fatamorgana, Rivareno, Giolitti, San Crispino či Fior di Luna a vyhnete sa tak umelým farbám a sladidlám.

 Rimania raňajkujú kávičku – odporúčam cappuccino – a koláčik. Večeria sa o ôsmej a reštaurácie najskôr otvárajú o 19.30. Predtým sa chodieva do barov na aperitív – na drink. Po večeri, aj keď skončíte o polnoci, sa bežne pije káva. Espresso sa tu povie jednoducho caffee. Jedlo pokojne zakončite digestívom ako limoncelo alebo grappa.

Mohlo by Vás zaujímať: Talianske vínne regióny

Kde v Ríme bývať? #

Rím je plný hotelov a možností ubytovania. Odporúčam bývať v centre, lebo Rím sa dá naozaj prejsť peši. Ako profesionál som prešiel desiatky hotelov, býval som iba v zlomku z toho, čo si pozriem. Vybrať si dobrý hotel je súčasťou veľkého zážitku, podobne ako pri reštaurácii a je dobré si nechať poradiť. Čo sa týka lokácii, na začiatku som býval pri Koloseu, kde je skutočne mnoho hotelov strednej triedy. Hotely tu si píšu štyri hviezdičky, ale ide o značne rušné miesto a hotelu som vždy musel jednu hviezdičku ubrať.

Najstarším hotelom v Ríme je Antico Albergo del Sole hneď vedľa Panteónu. Oficiálne ide o trojhviezdičkový hotel. Bývať tu, či pri fontáne di Trevi znamená, že musíte ísť so svojou batožinou dlho peši. Keď som býval pri Španielskych schodoch – tu nájdete vskutku luxusné hotely, alebo priamo na Piazza Campo di Fiori (býva sa v starých domoch. V roku 2022 som býval v dome z roku 1400), tak ma taxík doviezol až pred dvere.

Ďalšia veľká koncentrácia hotelov je okolo Vatikánu. Tie hotely sú často pútnické. Podobné, aké nájdete na juhu pri Laterane.

Pre mladých odporúčam ubytovanie v štvrti Monti. Monti je Rione 1 teda štvrť, kde sa to všetko začína, a mne sa táto eklektická, bohémska štvrť veľmi páči.

Pre tých, čo už dlhšie pracujú a stihli si zarobiť, odporúčam hotely na ulici Via Veneto nad Piazza Barberini a jej okolie. Tu nájdete najlepšie päťhviezdičkové hotely Ríma. V mnohých naše skupiny spávajú. Hotely tu pomenovávajú ako 5 L (čiže päť hviezdičkový ale s luxusom navyše) a často patria do siete malých butikových hotelov. V roku 2019 som býval v Baglioni Hotel Regina oproti veľkolepej budove ambasády USA a tento rok v hoteloch Aleph a The St. Regis. Všetky tri sa nachádzajú v starých zreštaurovaných palácoch plných mramoru. Z obsluhy som nadšený a keď mi niekto tvrdí, že Taliani sú leniví, hovorím nie!

Čo robiť, ak v Ríme prší #

Navštívte rímske múzeá: vzhľadom na počet múzeí v meste vás to na pár dní určite zabaví, najmä ak idete na dve hodinky do Galérie Borghese, alebo na celý deň do vatikánskych múzeí a Sixtínskej kaplnky.

Choďte do Panteónu: možno to neviete, ale keď v Ríme prší, zmoknete aj v Panteóne! Centrálny deväť metrov široký okulus je len diera, takže cez ňu padá dovnútra dážď. Zažil som to a je to úžasné. Vnútri má zem mierny sklon a niekoľko otvorov, vďaka ktorým môže voda odtekať.

Objavte (a nakúpte si!) úžasné miestne produkty v Eataly, krytom trhovisku výlučne venovanom talianskej gastronómii. Najťažšie bude nepreťažiť si batožinu!

Objavte katakomby a zrealizujte nezvyčajnú podzemnú návštevu Ríma.

Zúčastnite sa kurzu talianskeho varenia a naučte sa robiť cestoviny alebo pizzu ako profesionál!

Choďte na jednu z krytých motokárových pretekárskych dráh: Beyond Roma, Karting Roma, Holykartroma.

Choďte si zahrať bowling: Bowling Roma je najbližšie od centra mesta, adresa: 181 viale Regina Margherita. 

Zopár tipov: #

Je Rím nebezpečný? Nie. Ale dávajte si klasický pozor na vreckárov na miestach, kde je mnoho turistov. Vyhnite sa miestam ako Tor Bella Monaca, Romanina, San Basilio, Corviale a dávajte si pozor na stanici Termini.

Rím si zaslúži elegantnejšie oblečenie, v ktorom sa budete cítiť dobre aj v kostoloch.

Pozorne si vyberte zmrzlináreň aj reštauráciu. Skutočne dobré reštaurácie si musíte rezervovať vopred a keď je reštaurácia otvorená pred 19.00, nie je to ona.

Mnohé lístky do pamiatok sa rezervujú vopred on-line a často ponúkajú aj možnosť preskočiť rad. 

Vyhnite sa tlačeniciam v najvyššej sezóne a počas náboženských sviatkov. V auguste čerpajú aj Rimania dovolenky a všetko funguje nielen kvôli otrasnému horku tak na pol plynu.

Keď odchádzate na letisko, skontrolujte si kam chcete ísť. V Ríme mnohé aerolinky odlietajú z letiska Ciampino. Najväčším je letisko Leonarda da Vinciho – Fiumicino. Tu si pozrite aj terminál (I., III.), aby ste si ušetrili nohy. Z centra to trvá na obe letiská taxíkom pol hodinku, ale zažil som aj dvojhodinovú zápchu. Tá sa udeje, keď prší, Rimania nechajú skútre doma a vytiahnu autá. Na letisko sa dá preto dostať pohodlne zo stanice Termini.

Pri prechádzkach Rímom narazíte na Michelangelove sochy, Caravaggiove temné plátna, Raphaelove jasné fresky a opulentné fontány od Berniniho. Všetko toto sa dá vidieť v Ríme zadarmo, ak viete kam ísť.

Odporúčam prejsť Rím so skúseným sprievodcom a čím viac sa sem vraciate, tým dôležitejší je dobrý sprievodca, ktorý vám vysvetlí, na čo sa vlastne pozeráte.

Ak sa chcete cestovaniu venovať hlbšie, objednajte si blogy autora (kliknutím na jeho fotografiu vyššie) a ak máte o Rím hlbší záujem začítajte sa do jeho blogu: Rím pre pokročilých

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Autor prešiel všetky regióny Talianska. Vzťah ku krajine dostal ešte od svojej mamy, ktorá miluje Florenciu a prehĺbil sa keď sa stratil v Benátkach. Mal desať rokov. Po prvý raz ako dospelý bol v Taliansku na jar 1990, ako študent LF UK, iba pár mesiacov po Nežnej revolúcii. Ešte v to isté leto prešiel Taliansko stopom od Álp až po Pompeje.
Postupne boli jeho cesty luxusnejšie. Ľuboš má rád víno a po celom Taliansku navštevuje vinohrady a účastní sa ochutnávok vín. Spal tu v najlepších hoteloch a ako profesionál každoročne prejde zopár nových, aby vedel dať tip svojim klientom. Po Taliansku sprevádzal za posledných tridsať rokov mnoho skupín po „klasických trasách“ no zároveň sa snaží vybočiť z cesty a zažiť „niečo navyše.“
Taliansko je známe svojimi obrovskými príspevkami do sveta umenia, architektúry, módy, opery, literatúry, dizajnu a filmu – zoznam pokračuje a jedlo a víno sme ešte ani nespomenuli. Človek je taký aké je jeho okolie, myslí si autor tohoto blogu a preto sa rád necháva kultivovaným Talianskom ovplyvňovať. Verí, že jeho blogy o Taliansku ovplyvnia trošku aj Vás, budú pre vás inšpiráciou a vylepšia vašu ďalšiu cestu.

Obľúbený zájazd z Talianska:

Toskánskom k večnému mestu

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 39076

Mohlo by Vás zaujímať

Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Talianske regióny s najlepším vínom Prémiový blog

Prémiový blog Talianske regióny s najlepším vínom

Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

10001 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1611 2120€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek