Orientácia a prestup na letisku

Orientácia a prestup na letisku

Nakoľko nie každý je rovnako zbehlý v cestovaní lietadlom, dovoľujeme si vám predložiť malý návod, ako leteckú cestu komfortne a bezpečne zvládnuť.  

Príchod na letisko #

Odporúčaný čas príchodu na letisko je vždy aspoň 2 hodiny pred plánovaným odletom. Zároveň je dôležité vedieť, z ktorého terminálu odlieta váš let.

Podľa elektronickej letenky, ktorú nájdete vo vašom konte na bubo.sk, nájdete na letisku Schwechat TERMINAL, z ktorého odlietate a číslo svojho letu Flight Number

Letisko Schwechat je rozdelené na 2 terminály podľa leteckých spoločností, ktoré vo Viedni operujú, nasledovne:

TERMINAL 1 – Air Cairo, EasyJet, Eurowings, Ryanair, Turkish Airlines, Vueling, WizzAir, Aeroflot.

TERMINAL 3 – Austrian, Air France, KLM, Iberia, Emirates, Qatar, Ethiopian, Etihad, Lufthansa, Air Canada, Air China, airBaltic, British Airways, Brussels, Arilines, Condor, Egypt Air, Eva Air, Finnair, Lot, Korean Air, Norwegian, Swiss, Tap Air Portugal.

Kompletný zoznam všetkých leteckých spoločností rozdelených podľa terminálu a čísel prepážok určených na registráciu nájdete na stránkach letiska Schwechat.

Ak letíte v triede Business class, či First class, letisko Schwechat, žiaľ, nemá osobitný terminál pre tieto triedy, avšak každá letecká spoločnosť má pri registrácii vyhradenú špeciálnu prioritnú prepážku pre týchto pasažierov. Zároveň môžte čas pred odletom príjemne stráviť v niektorom zo salónikov.

Interaktívna mapa letiska Schwechat Vám pomôže naplánovať si príchod a pobyt na letisku, nájsť vybranú reštauráciu, či odletovú bránu.

Registrácia na let a odovzdanie batožiny #

Po príchode na terminál, z ktorého odlieta vaše lietadlo, nájdete informačnú tabuľu odletov DEPARTURES. Na tejto tabuli si vyhľadáte svoje číslo letu Flight Number. Pri čísle letu na tejto tabuli je uvedená informácia, pri ktorej prepážke prebieha váš CHECK-IN (registrácia na let).

BUBO odporúča každému cestujúcemu vybaviť registráciu na let už vopred online na stránke leteckej spoločnosti. Vyhnete sa tak prípadným problémom pri overbookingu.

Následne sa zaradíte do radu, kde prebieha check in. V prípade, že cestujete ako rodina môžete pristúpiť k prepážke spolu. V ruke majte pripravený cestovný doklad (pas, občiansky preukaz) a elektronickú letenku (prípadne víza, ak ich vaša cieľová destinácia vyžaduje). Pri prepážke zaregistrujete na let aj veľkú batožinu. Dostanete batožinový lístok a palubný lístok Boarding pass, na ktorom bude uvedené číslo odletovej brány - Gate. 

Batožina má smerovať do cieľovej destinácie (skontrolujte batožinový lístok, kde je destinácia uvedená). V prípade, že batožina smeruje len na letisko, na ktorom prestupujete, batožinu si na prestupovom letisku vyzdvihnete a opätovne zaregistrujete na ďalší let. Postup je identický. Príručnú batožinu môžu pracovníci leteckej odvážiť alebo zmerať aby sa uistili, že nepresahuje povolený váhový a veľkostný limit. Batožinový lístok nestraťte. Slúži na prípadnú reklamáciu v príletovej destinácii.

Pred odchodom z prepážky leteckej spoločnosti si skontrolujte, že máte so sebou cestovný pas, palubný lístok, batožinový lístok a svoju príručnú batožinu, nič ste si nezabudli a môžte pokračovať na bezpečnostnú kontrolu do odletovej zóny.

Na palubnom lístku je uvedená odletová brána GATE, z ktorej vaše lietadlo odlieta.

SAMOOBSLUŽNÉ AUTOMATY NA CHECK-IN

Niektoré letecké spoločnosti (najmä pri krátkych letoch v rámci EÚ) požadujú, aby pasažier vykonal registráciu na let a odovzdanie batožiny pri samoobslužných automatoch.

V takom prípade po príchode na letisko prejdite k samoobslužným check-in automatom, nad ktorými svieti nápis Check-in & Bag Tag. Automat ovládate dotykom ruky. Postup na automate je nasledovný:

  1. Dotknite sa obrazovky tam, kde svieti logo leteckej spoločnosti, s ktorou letíte.
  2. Po zmene obrazovky kliknite na ponuku jazykov v ľavom dolnom rohu na obrazovke (pri rakúskej vlajke) – Sprache andern a z ponuky jazykov si následne vyberte slovenčinu.
  3. Ďalej si vyberte z ponuky možností identifikácie – Cestovný pas.
  4. Oskenujte cestovný pas na skeneri, ktorý sa nachádza v ľavej spodnej časti automatu. V prípade, ak by skenovanie zlyhalo, zvoľte z ponuky identifikácie – Manuálna identifikácia a do automatu zadajte svoje meno,  priezvisko a šesťmiestny rezervačný kód, ktorý nájdete na letenke (confirmation number/reference number) alebo 13-miestne číslo letenky (e-ticket number).
  5. Následne sa dostanete do vašej rezervácie, kde si môžete vybrať sedadlo a vytlačíte si palubné lístky a batožinový štítok. V prípade, ak letíte do cieľovej destinácie s prestupom, je možné, že vám automat vytlačí palubný lístok len na prvý úsek letu. Druhý palubný lístok si vyzdvihnete na prestupovom letisku pri prepážke Transfer desk leteckej spoločnosti, ktorou letíte.
  6. Menšiu časť batožinového štítku si ponechajte u seba (slúži ako doklad o odovzdaní batožiny prepravcovi a na prípadnú reklamáciu) a zvyšný pás si nalepte na bočnú úchytku batožiny.
  7. Ďalej pokračujte k prepážkam s označením Self Baggage Droff Off, kde odovzdáte veľkú batožinu. Batožinu položte na pás a ručným skenerom nasnímajte čiarový kód na batožinovom štítku vášho kufra. Pri samoobslužných check-in automatoch aj pri prepážkach, kde budete odovzdávať batožinu sú k dispozícii zamestnanci letiska, ktorí vám v prípade potreby ochotne pomôžu s celou procedúrou. Batožinu si nechajte poslať priamo do cieľovej destinácie, ak vaša letecká cesta zahŕňa prestupové letisko.
  8. Pri odchode z prepážky sa uistite, že ste si nič nezabudli a máte so sebou cestovný pas, palubné lístky a ústrižok od batožiny.

Bezpečnostná kontrola #

Po odovzdaní batožiny pokračujte smerom k bezpečnostnej kontrole SECURITY CONTROL, počas ktorej budete prechádzať detektorom kovov a batožina prejde röntgenom. Obsahom príručnej batožiny nesmú byť tekutiny s objemom väčším ako 100 ml, väčšie množstvo liekov, ostré a iné nebezpečné predmety.

Z batožiny treba vybrať elektronické zariadenia ako prenosný počítač, fotoaparát, tablet, mobilný telefón. Po bezpečnostnej kontrole si vezmite svoju batožinu. Uistite sa, že ste si pri bezpečnostnej kontrole nič nezabudli.

Odletová zóna a nástup na palubu #

Po absolvované bezpečnostnej kontroly máte už všetky formality za sebou. Skontrolujte si informačné tabule a uistite sa, že nedošlo medzičasom k zmene odletovej brány (GATE). Ak na zájazd letíte Business class či First class a plánujete navštíviť salónik (lounge), majte na pamäti, že pokiaľ odlietate mimo EÚ, salónik sa nachádza ešte pred pasovou kontrolou. Nechajte si dostatok času na príchod k odletovej bráne, aby ste váš let nezmeškali.

Ďalej už len sledujte šípky a informačné tabule, ktoré vás bez problémov zavedú priamo k vašej odletovej bráne. Pred odletovou bránou musíte byť minimálne 45 minút pred plánovaným odletom. Na letisku si neustále sledujte čas. Ak by z akýchkoľvek dôvodov došlo k zdržaniu a dostali by ste sa do časovej tiesne, oslovte zamestnancov letiska/leteckej spoločnosti a požiadajte o pomoc. Zamestnanci letiska sú ochotní a radi vám pomôžu. 

Akonáhle je lietadlo pre pasažierov pripravené, začne sa Boarding (nastupovanie na palubu). V ruke majte palubný lístok, na ktorom je uvedené číslo vášho sedadla a cestovný pas (alebo občiansky preukaz, pokiaľ necestujete mimo EÚ). Palubný lístok ukážete stewardom a v lietadle sa už len pohodlne usadíte. Vaša dovolenka práve začala. Prajeme vám šťastnú cestu!

Sledujte aj hlásenia a oznamy v ampliónoch. Buďte obozretní v prípade, že by nastala zmena odletovej brány alebo by na letisku vyhlasovali vaše meno. Informácie uvedené v tomto blogu sú orientačné. Riaďte sa údajmi uvedenými na vašej letenke, informáciami leteckej spoločnosti, údajmi na obrazovkách a hláseniami na letisku. Informácie o časoch odletov a leteckej spoločnosti sa môžu meniť. 

Prestupy na letiskách #

Nie všetky lety sú priame a často je do exotických destinácií treba prestupovať. Po prílete na prestupové letisko nasledujte smer Transfer/Connecting Flights. Na informačných obrazovkách DEPARTURES (odlety) si vyhľadajte informáciu, z akej brány odlieta váš ďalší let. Rátajte minimálne s 30 minútami na prechod k novej odletovej bráne. V rámci presunu absolvujete bezpečnostnú kontrolu. Postup je podobný ako na letisku vo Viedni. Hodinky si nezabudnite nastaviť na miestny čas. 

Počas pobytu na letiskách nenechávajte vašu batožinu bez dozoru ani na chvíľu. Každá opustená batožina je na letisku potenciálnou výbušninou. Cestujúcim, ktorí spôsobia poplach, nie je umožnené odletieť a hrozí aj finančná pokuta. Majte svoju príručnú batožinu stále so sebou. Vyvarujte sa aj nadmernému užívaniu alkoholu. Neustále si sledujte čas. 

BUBO nezodpovedá za poškodenie alebo stratu batožiny. Ak by vaša batožina z nejakého dôvodu neprišla, treba ju reklamovať u príslušnej leteckej spoločnosti v oddelení Baggage Inquiries hneď po prílete do finálnej destinácie, kde nahlásite svoje údaje a adresu prvého hotela na zájazde. Obdržíte reklamačné číslo – nestratiť!

Pred cestou odporúčame pribaliť si do príručnej batožiny zopár vecí (nabíjačky, najdôležitejšie lieky, rezervné oblečenie), ktoré vám v prípade nedoručenia veľkej batožiny pomôžu „prežiť“ prvé dni na zájazde.

Prílet do finálnej destinácie #

Po prílete do cieľovej destinácie najskôr absolvujete pasovú kontrolu - Immigration/passport control. Po pasovej kontrole nasledujte smer „baggage claim“ (vyzdvihnutie batožiny). V batožinovej hale si na pohyblivom páse s označením čísla vášho letu Flight Number nájdete svoju batožinu. Po vyzdvihnutí batožiny pokračujete smerom na colnú kontrolu – customs.

Následne sa presuniete smerom k východu. V príletovej hale letiska vás bude čakať BUBO sprievodca. Spoznáte ho podľa trička s nápisom BUBO alebo tabuľky BUBO.

Ak máte objednaný obojsmerný letiskový transfer, pri návrate zo zájazdu bude prenajatý transfer pristavený na letisku 30 minút po pristátí lietadla. Po vyzdvihnutí batožiny prejdite do príletovej haly. Držte sa vpravo a pokračujte k prevádzke Burger King, kde vás v tejto časti haly čaká vodič s BUBO tabuľkou. Prosím nevychádzajte von z príletovej haly. Prenajatý transfer vás dovezie späť do Bratislavy na parkovisko Osobný prístav na Fajnorovom nábreží.

Pozrite si krátke video s informáciou kde nájdete kanceláriu omeškanej batožiny a ako nájdete cestu k Vášmu vodičovi:

Juraj Ondrejčík

Juraj Ondrejčík

Juraj Ondrejčík

Juraj vyštudoval cestovný ruch a svoje znalosti ako sprievodca uplatňuje už od roku 2006. Niet divu, že poznávacie zájazdy ako Čína, Tibet, Nepál, India, Vietnam, Kambodža, Kuba, Bhután, či Jordánsko, Libanon, ale i Nový Zéland prešiel všetky už niekoľkokrát. Zároveň sprevádza cesty do Pakistanu, Laosu, do Barmy, na Taiwan, Srí Lanku, do Severnej Kórey, Bruneja, USA i Indonézie aj polárnych oblastí. Tvrdí, že navštívené krajiny nepočíta ale má ich aktívne precestovaných viac než 111. Navštívil všetky kontinenty a určite ho zaskočíte otázkou "Kde sa ti najviac páčilo?". Zbiera palubné lístky z leteckých ciest a priateľom priniesol ako suvenír už viac magnetiek než pokryje desať chladničiek. Venuje sa výberu a výchove nových sprievodcov, v kancelárii školí kolegyne pri predaji a buduje BUBO cestovateľskú akadémiu. Pri riadení kancelárskych procesov je známy pozitívnou energiou. Jeho skúsenosti sú neuveriteľné, no vždy je pripravený prispôsobiť sa požiadavkam klienta. Pokora je pre cestovateľa nevyhnutná rovnako ako pri kreovaní vzťahov medzi ľuďmi. Jeho obľúbenou špecialitou je indický dal makhni a cesnakový chlieb naan.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
India – veľký okruh

Zo zájazdu:

Juraj Ondrejčík

Posledná úprava článku | Prečítané: 20682

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2381 3968€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3893

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.