Exotické Guyany patria medzi najmenej navštevované štáty Južnej Ameriky. Ide o lahôdku pre skutočných cestovateľov - autentické krajiny takmer bez turizmu, nedotknutá Amazónia a hlboko v džungli ukrytá jedna z najkrajších prírodných pamiatok našej planéty. V rámci našej prehliadky Guyany (bývalá Britská Guyana) v BUBO navštevujeme top miesto celej krajiny - vodopády Kaieteur. Najväčší single-drop vodopád sveta, ktorý sa postará o nezabudnuteľný zážitok z viacerých dôvodov.

Cesta za touto perlou pralesa nie je jednoduchá a už presun ku Kaieteur Falls je náročný a zážitkový. Musíte tam preletieť - nedá sa inak. Naozaj! Vodopády sa nachádzajú približne 230 km od hlavného mesta Georgetown a sú ukryté hlboko v džungli bez prístupových ciest pre automobily.

Hodinový let do útrob džungle však zvládne skutočne každý. Ide o poldenný výlet, takže rátajte s časom približne 5-6 hodín, ktoré si musíte vyhradiť. A čas sa ešte natiahne, keďže krásu vodopádu budete chcieť obdivovať opakovane ďalšie dlhé hodiny. Skôr, než k vodopádom preletíme, povedzme si zopár dôležitých faktov a odpovedzme na najzákladnejšie otázky.

Kaieteur Falls zhora z najtesnejšej blízkosti - neuveriteľné prírodné divadlo.

Kaieteur Falls zhora z najtesnejšej blízkosti - neuveriteľné prírodné divadlo.

Ako dostali Kaieteur svoj názov? #

Vodopády objavil britský geológ a prieskumník Charles Barrington Brown. Stal sa geológom vymenovaným vládou za prieskumníka v (teraz už ex)kolónii Britská Guyana. S týmto pánom sme sa stretli už v Suriname, nakoľko bol to práve on, ktorý dal meno aj parku Brownsberg neďaleko surinamského hlavného mesta Paramaribo.

Pôvodne cestoval do tejto oblasti v roku 1867 a vodopády mu pravdepodobne ukázali Indiáni z kmeňa Patamona, ktorí na tomto území žili (a v malom počte žijú až dodnes). Brown sa nasledujúci rok vrátil, aby tu vykonal komplexné merania. O tom, čo sa mu podarilo zistiť, sa podelil v dvoch svojich knihách - Canoe and Camp life in British Guiana (Život v tábore a na kanoe v Britskej Guyane) a Fifteen Thousand Miles on the Amazon and its tributaries (Pätnásťtisíc míľ na Amazonke a jej prítokoch).

Meno Kaieteur pochádza zo slov v jazyku Patamona, kde Kayik Tuwuk znamená Starý muž a teur znamená pády. Podľa legendy sa tu odohrala situácia, kedy jedného nepríjemného starca jeho príbuzní umiestnili na loď a pri páde ho strčili. Preto sa Kaieteur Falls prekladá ako Old Man's Falls - Pád starého muža.

Už v roku 1929 britská vláda, ktorá v tom čase región Guyany spravovala, vyhlásila oblasť za národný park. Bol to prvý akt ochrany prírody v regióne Karibiku a Južnej Ameriky. Počet návštevníkov je dodnes prísne regulovaný (menej ako 6 000 návštevníkov ročne), aby bola oblasť čo najlepšie zachovaná.

Panenská príroda v okolí vodopádov - to je kombinácia savany a dažďového pralesa. V regióne sa vyskytujú tropické zvieratá a flóra, ktorá je extrémne bohatá. Pri návšteve možno vidieť jeden z ohrozených a prudko jedovatých druhov žiab.

Kde sa nachádzajú vodopády Kaieteur? #

Vodopády sa nachádzajú v Guyanskej vysočine – v zelenom pohorí na hraniciach Guyany, Venezuely a Brazílie s najvyšším bodom Pico da Neblina s výškou 2 995 m.n.m.

Ide o najvyššie, takzvané single-drop vodopády na svete. S celkovou výškou 251 metrov (niekde sa uvádza 226 metrov, bez strmých kaskád) sú štyrikrát vyššie ako Niagara Falls na hranici USA a Kanady a 2x vyššie ako Viktóriine vodopády medzi Zimbabwe a Zambiou. Sú široké vyše 100 metrov.

Svojou majestátnosťou dominujú celému Národnému parku Kaieteur Falls. Ležia na Potaro River - teda na rieke, ktorá tečie z oblasti Mount Ayanganna v pohorí Pakaraima. S dĺžkou približne 255 km sa vlieva do rieky Essequibo, najväčšej rieky Guyany.  

Priblíženie pojmov

Pohorie Parakaima - zaberá od západu na východ viac ako 800 kilometrov. Jeho najvyšším vrcholom je Mount Roraima vo výške 2 810 metrov, teda ikonická stolová hora so stenami vysokými viac ako 300 metrov (pojmami tepuy alebo tepui sa označujú stolové hory v Guyanskej vysočine, hlavne vo Venezuele). Ide o samostatné hory, ktoré vystupujú strmo nad dažďový prales).

Essequibo - najdlhšia a najširšia rieka v Guyane a najväčšia medzi riekami Orinoco a Amazon. Vlieva sa do Atlantického oceánu, približne 21 km západne od hlavného mesta Guyany, spomínaného Georgetownu. Rieka pramení v pohorí Acarai - vo vlhkom, zalesnenom vysokohorskom regióne hôr v južnej časti Guyany pozdĺž hraníc s Brazíliou.

Rieka tečie na sever cez východnú Guyanu v dĺžke 1 014 km cez les a savanu, kým sa vleje do Atlantického oceánu. Essequibo preteká ekoregiónom vlhkých lesov Guianan, jedným z najrozsiahlejších súvislých úsekov svetových nedotknutých nížinných tropických dažďových pralesov. Jeho systém odvodňuje viac ako polovicu Guyany.

Medzi prítoky Essequiba patria rieky Rupununi, Potaro, Mazaruni, Siparuni, Kiyuwini, Konawaruk a Cuyuni. V jeho 32 km širokej delte sa nachádza množstvo ostrovov. Rieka má veľmi bohatú faunu. Z povodia Essequiba poznáme viac ako 300 druhov rýb vrátane takmer 60 endemitských druhov.

6 fotografií

Odlet ku Kaieteur

Cesta k vodopádom Kaieteur #

Odlet z Georgetownu

Po prehliadke hlavného mesta Georgetown sa presúvame na menej vyťažené mestské letisko – Eugene F. Correia Airport, ktoré leží približne 20 minút od centra mesta. Väčšina medzinárodných letov odlieta z iného letiska – z Cheddi Jagan Int Airport, tento je však vnútroštátny a Kaieteur je akási jeho špecialita.

Nachádza sa tu niekoľko spoločností, ktoré lety organizujú. Pozor – niekedy sa let nenaplní a let sa zruší. BUBO skupiny sa však doteraz vždy k vodopádu dostali. Tiež sa prihliada aj na počasie. Pri našej poslednej návšteve sme boli jediný let, ktorý v ten deň letel. Prvé dva ranné lety zrušili.

Vodopád je, doslova, pre vyvolených a ja som šťastný, že som ho videl. ĽUBOŠ FELLNER

Odporúča sa byť na letisku 1,5 hodiny pred odletom – nakoľko po príchode prebieha check-in a aj váženie. Doklady skontrolujú aj imigrační úradníci. Nasleduje čakanie na samotný let. Priebežne sa vždy treba informovať, či sa nezmenil čas odletu.

Samotný let trvá približne 50 až 60 minút. Realizujú ho malé lietadlá o počte 10 až 12 pasažierov (záleží od počtu ľudí). Zasadací poriadok v lietadle pomáhajú určiť piloti a ostatní zamestnanci, hlavne kvôli váhe jednotlivých osôb. Toto treba rešpektovať. Odlietame a už aj samotný let ponad panenskú Amazónsku džungľu je skutočným zážitkom!

Pokiaľ chcete vidieť Kaieteur Falls, poďte s nami na:

Čo si zobrať

Pred výletom ku Kaieteur z Georgetownu zdôrazňujeme našim klientom, že je potrebné pripraviť sa na počasie. Zobrať si bundu proti dažďu a, keďže ideme do pralesa, hodí sa nám repelent.

Zabudnúť si nemožno mobil, prípadne fotoaparát, pas (fotokópiu), vodu, pohodlnú pevnú obuv, drobný snack (malé občerstvenie dávajú aj po návšteve vodopádov priamo v návštevníckom centre), ktorý si môžete kúpiť aj pri letisku v stánkoch.

3 fotografie

Let ku Kaieteur Falls

Nezabudnuteľné pristátie

Malá pristávacia dráha uprostred pralesa – máte pocit, že ste sa zrazu ocitli v nejakom dobrodružnom filme či prírodovedeckom dokumente. Ak hľadáte miesto, kde bude vysoká pravdepodobnosť, že budete jediní turisti, už nehľadajte. Práve ste ho našli!

Takmer všetci návštevníci prichádzajú letecky (je možnosť aj prísť kombinovanou prepravou – peši/loďou, ale trvá to približne sedem dní a ide o úplne iné dobrodružstvo).

Letieť sem je však úplne iné. Pilot to naschvál stáča nad vodopád, a tak máte vyhliadkový let už v cene letenky.

Mohli by vás zaujímať (porovnajte, uvidíte) blogy:

Čítajte aj naše porovnanie Najkrajšie vodopády sveta - ktoré sa dostali do BUBO rebríčka TOP 10 a na ktorom mieste skončil Kaieteur?

Kaieteur Falls - exkluzívne privítanie #

Vitajte v Národnom parku Kaieteur Falls. Nachádza sa tu správna budova/návštevnícke centrum, kde je aj malá expozícia venovaná parku a miestnej faune či flóre. Z tohto bodu je to k vodopádu približne 15 minút cesty. Čaká vás tu aj váš osobný lokálny sprievodca, ktorý vás zoberie k vodopádom. Po ceste k nim vidíme rôzne výnimočné rastliny a živočíchy. 

Ako sa blížime, počujeme rachot obrovského množstva vody, ktorá sa valí dole skutočne mohutným a dych vyrážajúcim spôsobom. Vodopády majú prietok až 663 metrov kubických za sekundu. Smerujeme k vyhliadke s názvom Johnson’s viewing point, ktorá ponúka niekoľko výhľadov z viacerých uhlov, a tak môžete vodopády sledovať vždy inak, bez zábradlí a zakaždým to bude pre vás, akoby ste ich videli po prvý raz. Ktorý uhol je krajší? Sami sa niekedy nevieme rozhodnúť.

Obrovská sila prírody, ktorú pri vodopádoch cítime, je naozaj dych berúca. Máme pocit, ako keby sme sa zrazu ocitli niekde v Jurskom parku a ak by zrazu z blízkeho pralesa vybehli dinosaury, asi by sme sa nečudovali. Presne tak sa tu cítime, ako v prehistorickej nepreskúmanej prírode z dávnych čias. V Guyanskej vysočine označenie panenský nedotknutý prales získava úplne iný rozmer. 

3 fotografie

Kaieteur zblízka

Kedy navštíviť Kaieteur?

Ideálny čas je po období dažďov – čo ale platí pre celú oblasť pralesa a aj pre všetky Guyany. Obdobie dažďov trvá od začiatku roka až do konca augusta, vďaka čomu je v nasledujúcich mesiacoch skvelý čas na to, aby bol vo vodopádoch silný prúd vody bez blata. Ideálny čas je teda od septembra až do decembra.

V Národnom parku Kaieteur strávime približne 1,5 hodiny, vrátane malého snacku v návštevníckom centre. Počas spiatočného letu si všímajte nekonečný zelený prales pod vami.

Let k vodopádom Kaieteur Falls a následný pobyt pri nich patrí k TOP zážitkom. A to nielen v rámci nášho zájazdu Surinam a Guyany, ale aj v rámci Južnej Ameriky ako takej. Neuveriteľná sila prírody tu vynikne naplno a už tieto samotné vodopády sú dostatočným dôvodom na vycestovanie do málo navštevovaných krajín severu Južnej Ameriky. Dáte sa na toto nezabudnuteľné dobrodružstvo?

Ľubor Kučera

Ľubor Kučera

Ľubor Kučera

Vyštudovaný hispanista, hudobník a hrdý bradáč. V zmysle kalokagatie a carpe diem, miluje cestovanie, španielsku a taliansku kultúru (a ich spôsob života), umenie a kávu. Najprv sa mu BUBO dostalo do ucha a nakoniec aj pod kožu. Zbožňuje ranný beh v Ríme (a následný beh späť na ristretto), davy v New Yorku, jazdu po severoamerických cestách, surfovanie v Peru, očarujúcu Kolumbiu a samozrejme, atmosféru na pláži v Rio de Janeiro. Rozhodol sa o svoje nadšenie podeliť aj s ostatnými a preto prišiel k nám do BUBO. Riadi sa heslom, že cestovanie otvára oči a myseľ. Okrem iného si užíva jazdu na motorke, koncerty, dobré jedlo a dobré víno. K zbieraniu zážitkov pridáva do zbierky aj tetovania.

Obľúbeý zájazd z BUBO katalógu

Kuba - All inclusive

Zo zájazdu:

Ľubor Kučera

Posledná úprava článku | Prečítané: 182

Mohlo by Vás zaujímať

Vodopády Kaieteur - top zážitok Guyany Blog

Blog Vodopády Kaieteur - top zážitok Guyany

Exotické Guyany patria medzi najmenej navštevované štáty Južnej Ameriky. Ide o lahôdku pre skutočných cestovateľov - autentické krajiny takmer bez…

Ľubor Kučera 7 min. čítania
Ako vybaviť víza Blog

Blog Ako vybaviť víza

Do niektorých krajín je k vstupu potrebné byť držiteľom víz. Prečo sa nebáť navštíviť krajiny, ktoré majú vízovú povinnosť zavedenú? Uznávam,…

Martin Lipinský 5 min. čítania
 Divoká Guyana Blog

Blog Divoká Guyana

Vedeli ste, že krajiny Surinam (predtým Holandská Guyana), Guyana (predtým Anglická Guyana) a Francúzska Guyana sú spoločne známe ako Guyanas?…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Južná Amerika, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

10 dní

Trvanie

3113 4150€
K

Amerika  

Južná Amerika, Karibik, Trinidad a Tobago, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4465 5445€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.