Najväčší z Baleárskych ostrovov ponúka oddych s krásnymi plážami Stredozemného mora, bohatú históriu, svetoznámu gastronómiu a celoročnú príjemnú klímu. Vitajte na Malorke, ktorá si vás podmaní fantastickou prírodou, horami, tradičnými dedinkami a nespočetnými plážami. Vamos!

Malorka Počasie

jasná obloha

jasná obloha

18°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 06:54

Západ slnka 19:00

Malorka (čítaj Majorka) je najväčší ostrov zo súostrovia Baleárskych ostrov, ktoré tvoria ešte susedná Ibiza, Menorca a Formentera. Tento španielsky ostrov obklopuje Stredozmené more a leží zhruba 270 km od Barcelony - hlavnej katalánskej metropoly a 200 km od Valencie. Nájdete tu všetko - oddych, krásne pláže, podmanivú prírodu, hory, malebné dedinky. V dĺžke 110 km a šírke 70 km vytvára z tohto ostrova ideálne destináciu na predĺžený víkend. Odísť sa vám ale nebude chcieť! 

Baleárské ostrovy vznikli už v treťohorách asi pred 10 miliónmi rokmi. Na rozdiel od známeho súostrovia Kanárskych ostrov, ktoré tvoria (ostrovy Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote a La Palma) a ktoré sú sopečného pôvodu, Baleárske ostrovy boli vytvorené vrásnením a sú útržkom pevninskej kry Pyrenejského polostrova. Okrem obývaných ostrov tvoria Baleársky ostrovy dokopy až 160 ostrovov, z ktorých najväčší je práve Malorka s rozlohou 3 618 km2. Cez západnú časť sa tiahne vysoké pohorie Sierra de Tramuntana, ktoré presahuje výšku 1000 metrov od mora. Najvyšší vrch tohto pohoria Puig Mayor je so svojimi 1445 metrami nad morom najvyšším vrchom celého súostrovia. Väčšinu zrážok zachytí práve toto pohorie, kde prší priemerne 3x viac ako na zvyšnom území. Zvyšok ostrova pokrývajú prevažne nížiny. Malorka ma vápencové podložie, ktoré ľahko zvetráva, výsledkom čoho bol vznik mnohých jaskýň, ktoré sa na ostrove nachádzajú. Zhruba 85 % povrchu ostrova leží na jaskynných dutinách, väčšinou zaliatych sladkou alebo morskou vodou, no len 5 z nich je ale prístupných.

Zaujímavosťou je, že na ostrove netečie žiadna stála rieka. V minulosti sa voda získavala z podzemných zdrojov, preto môžete dodnes vidieť schátrané vodné čerpadlá na veterný pohon budovaných v začiatku 19.storočia. Dôsledkom sucha v 90.rokoch a kontinuálneho čerpania vody sa znížila hladina podzemnej vody natoľko, že sa do nej prevalila slaná morská voda a znehodnotila podzemné zdroje na veľkej časti ostrova. Pitná voda sa draho dovážala z pevninského Španielska a dodnes, tak ako v celom Španielsku, si vody musíte kupovať v balených fľašiach. 

Ostrov je domov zhruba 610 000 obyvateľov, z toho asi 350 000 obyvateľov žije v hlavnom meste Palma de Mallorca. Ta je hlavnou metropolou ostrova, ale aj provincie Baleárskeho súostrovia. Kedysi poľnohospodársky ostrov dnes žije hlavne z turizmu. Ročne Malorku navštívi asi 8 miliónov turistov, najviac z nich je z Nemecka a Veľkej Británie. Na ostrov sa dostanete letecky z Viedne alebo Prahy nízkonákladovou spoločnosťou Ryanair. Len 2,5 hodinový let a pristanete na medzinárodnom letisku v Palma de Mallorca, ktoré je mimochodom najfrekventovanejším charterové letisko na svete - celoročný priemer na vzlet a pristátie sú 3 minúty, v špičke je to tento interval len jedna minúta. Ceny leteniek začínajú mimo sezóny na neuveriteľných 7 eur (jeden smer). Na ostrov sa dostanete aj z pevninského Španielska, keďže lodné spojenie zaisťujú trajekty z Valencie a Barcelony.

Prehliadka ostrova #

Na návštevu ostrova si vyčleňte minimálne 4 dni. Najlepší čas pre letnú dovolenku na Malorke je v období od mája do septembra. Počas hlavnej sezóny júl - august je voda aj vzduch najteplejší, no ceny leteniek a ubytovania sú najvyššie a turistov je najviac. Ostrov ponúka 300 slnečných dní ročne, takže pravdepodobnosť, že si užijete krásne počasie a jasnú oblohu je aj mimo týchto mesiacov. Odporúčam jún alebo september.

Po prílete na medzinárodné letisko Palma de Mallorca si môžete zobrať do centra mesta taxík alebo pôjdete autobusom L1 (lístok si kúpite u vodiča a stojí 5 eur). Cesta do mesta trvá len 15-20 minút. Ak budete využívať autobusovú formu dopravy, lístok stojí v závislosti od vzdialenosti od 5 do 12 eur a z autobusovej stanice Estació Intermodal sa dostanete do všetkých väčších miest. V prípade, že ste ubytovaní v iných častiach ostrova, tak odporúčam požičanie auta. Bezproblémové vypožičanie nájdete v spoločnosti wiber , kde neplatíte žiaden depozit a vo výhodnej cene je zahrnutá aj tzv. "full insurance" - plné poistenie. Autom sa dostanete prakticky kdekoľvek a môžete slobodne objavovať krásy tohto prekrásneho ostrova. Možnosti ubytovania na ostrove sú nespočetné. Luxusné hotely, hostely, penzióny, rezorty, Bed and Breakfast... možností je mnoho. Najkrajšie pláže ostrova sa nachádzajú na východnom pobreží. Známe oblastí vhodné ku kúpanie sa nachádzajú v troch veľkých zálivoch ostrova - Palmy, Pollensy a Alcúdie. Malé pôvabné pláže sú rozmiestnené na južnom a východnom pobreží v malých zátokách, ktoré sa nazývajú calas a ponúkajú ideálne podmienky k relaxu pri pláži.

Pobrežie Malorky dosahuje dĺžku až 555 kilometrov, 10% z toho tvoria pláže. Takmer všetky pláže sa denne čistia a vďaka tomu nejedna pláž sa môže pýšiť vlajkou Európskej únie, teda označením "vzorná" pláž, ktorá splňuje náročné hygienické a návštevnícke požiadavky.

Gastronómia ostrova #

Malorská kuchyňa je založená na tradičných receptúrach v kombinácii s prírodnými ingredienciami pochádzajúcich z ostrova. Celá ostrovná kuchyňa je založená na čerstvých potravinách  (citrusové plody a iná čerstvá zelenina a ovocie, olivy, olivový olej, atď.), bravčovom mäse, rybách a morských plodoch. Ide o stredomorskú stravu, ktorá sa vyznačuje kvalitnými ingredienciami.

Ochutnajte typické jedlo Koka z Trampó - malorská koka sa pripravuje z cesta, ktoré sa urobí z múky, vajíčka, vody, oleja, masla a soli. K tomu sa pridá červená paprika, zelená paprika, paradajky, cibuľa, paprika, olivový olej a soľ. Môžete si ho vychutnať ako predjedlo alebo hlavné jedlo.

Arrós Brut (špinavá ryža) - ide o ryžu v horúcom vývare, ktorá sa pripravuje v hlinenom hrnci s mäsom, klobáskou, zeleninou, korením a hubami, aj keď sa tieto prísady môžu meniť v závislosti od sezóny. Ryža získava tmavšiu farbu, čo viedlo k názvu „špinavá ryža“.

Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa a ensaïmadas sú tu tradičným raňajkovým pečivom už od 17. storočia. Tomuto pokrmu dokonca Európoska Únia udelila štatút chránenej regionálnej potraviny.

Forn Fondo na Plaça del Mercat v Palme je pekáreň, v ktorej si dáte tieto tradičné raňajky od roku 1911. Pau Llull je štvrtou generáciou, ktorá ju prevádzkuje. Kto by vám tieto raňajky pripravil lepšie?

Malorské frito (malorská polievka) -ide o obľúbený vývar zo zeleniny, najmä cibule a papriky, ozdobený plátkami ražného chleba payés nakrájanými na veľmi tenké plátky. Legenda hovorí, že toto jedlo existuje už od 15. storočia, čo z neho robí jeden z najstarších receptov na ostrove. Hoci môže byť doplnené rybami alebo zeleninou, tradične sa frito pripravuje z chudého bravčového alebo jahňacieho mäsa. K tomu sa pridávajú: zemiaky, červená paprika, cibuľa, hrášok, cesnak, olivový olej, fenikel a soľ.

Malorské pečené prasiatko - Malorka je domovom konkrétneho plemena ošípaných, ktoré sa bežne používa v mnohých tradičných malorských jedlách. V tomto prípade sa pečené prasiatko pripravuje len na podávanie počas významných sviatkov a iných výnimočných príležitostí.

Tumbet - obľúbený pokrm pre vegetariánov. Tumbet obsahuje vyprážaný baklažán, zemiaky a omáčku zo zrelých paradajok, oleja, cesnaku a soli. To všetko sa potom podáva v hlinenej nádobe. Niekedy sa pridáva mäso alebo ryba.

Malorský escargot - v tomto tradičnom námorníckom jedle si prídu na svoje najmä tí, ktorí majú radi slimáky. Podáva sa navyše so zemiakmi a vývarom z petržlenovej vňate, cesnaku, feniklu, mäty a čili.

Návšteva Španielska sa nezaobíde bez tradičnej paelly - ľahké letné jedlo plné ryže a zeleniny, ktoré vonia olivovým olejom a korením. To je španielska paella. V každom regióne sa varí trošku ináč, základom je však vždy kvalitný olej, sezónna zelenina a čerstvé ryby, morské plody alebo kuracie mäso.

Španielska kuchyňa je spojená s konzumáciou tapas. Tak ako taliani si dajú radi aperitivo, Španieli milujú tapas. Slovo tapa predstavuje malú porciu jedla, ktorá sa k nápojom podáva v reštauráciách a baroch. Tapas je najlepšou formou socializácie a najkrajšie na celej tradícii je, že sa pri nej stretáva rodina a priatelia. V každej taperii si môžete objednať tapas od výmyslu sveta. Môže to byť ruský šalát (ensaladilla rusa), toast s údeným syrom a medom, studená polievka salmorejo, vyprážaná sépia, bravčové škvarky s cícerom, patatas bravas (opekané zemiaky s pikantnou omáčkou) alebo tortilla (španielska omeleta).

Tapas zapijete cervecou San Miquel alebo Estrella, alebo dáte prednosť osviežujúcej Sangrii?

Dobrú chuť! 

Palma de Mallorca #

Hlavné mesto Malorky je prezývané aj Perla Stredomoria. Palma ponúka pulzujúci životný štýl vo dne i v noci a prekypuje stredomorským nádychom, ktorý každoročne priťahuje tisíce návštevníkov. 'The Sunday Times' označili Palmu za jedno z najlepších miest na život na svete. 

Prejdite sa mestským rušným trhom Olivar na Plaça de l'Olivar, kde nájdete čerstvé úlovky z mora, morské plody, ryby, ovocie a zeleninu. Trh je otvorený každý deň od 7:00 do 14.30 okrem nedele. Odporúčame prísť čo najskôr.

Odtiaľ sa vydáme na majestátne námestie Plaça Mayor (Hlavné námestie), ktoré určite neprehliadnete svojou rozlohou. Plaza Mayor je veľké pozdĺžne námestie postavené na mieste kláštora San Felipe Nerí v Palme. Až do roku 1838 bolo sídlom španielskej inkvizície, dnes sú tu byty na námestí kancelárie a obytné domy a na prízemí sú reštaurácie a bary. Na námestí sa pravidelne konajú remeselnícke trhy, takisto sa tu oslavuje množstvo festivalov so živými koncertmi a skupinovým tancom. Je to východiskový bod pre ohnivý sprievod bubeníkov a čertov na sviatok Sant Sebastiàn, ktorý sa koná 17. januára.

V roku 1969 bolo vybudované podzemné obchodné centrum a parkovisko. Nájdete tu tiež veľa galérií, pretože štvrť je známa aj ako „štvrť umelcov“. Pouliční umelci vás často aj zabavia. Hlavná nákupná aktivita však zostáva nad zemou. Plazu Mayor spája s autobusovou stanicou ulica La Rambla, ulicou Calle Colón, prídete na Plaza de Cort.

Na námestí Plaça de Cort, dominuje 600-rokov starý olivovník a stredoveká radnica. Tento krásny strom, známy ako Olivera de Cort, bol prevezený do Palmy z vidieckeho sídla z provincie Pollença v pohorí Serra de Tramuntana. Cieľom ho bolo zasadiť na tomto námestí ako symbol mieru a trvalých koreňov v krajine. Dnes je symbolom mesta.

V Cappucino Grand Café si  môžete dať kávu alebo čerstvú pomarančovú šťavu a vychutnať si výhľad na tento prastarý strom a Radnicu mesta - barokovú budovu, ktorá zaujme na prvý pohľad. Všimnite si lavičku, ktorá je prezývaná aj „banc de sinofós“ alebo lavička lenivcov. Preklad „si no fos“ je „keby to nebolo“ a bol to spôsob, akým leniví ľudia zvykli odpovedať, keď im ponúkli prácu - "keby to nebolo kvôli mojej reume", "keby to nebolo preto, že musím robiť niečo iné", "keby to nebolo preto, že ma bolí ruka, atď ...rád by som pre vás pracoval. 

Zastavte sa na zmrzlinu Giovanni L. Gelato Deluxe, je to len pár metrov od námestie a určite si pochutnáte a osviežite sa. Oproti je krásna budova - budova Can Corbella. Jeho zdobená fasáda s mešitami a oslnivými vitrážami pripomína časy Maurov, keď  okupovali Španielsko. Tento štýl, nazývaný aj Neo Mudejar (Nový maurský), si získaval popularitu na konci 19. storočia a zhodoval sa so vzostupom modernizmu v Palme a inde na Malorke. Budova pochádza z roku 1900 majster staviteľ Nicolau Lliteras.

Dominantou mesta je určite katedrála Le Seu postavená na múroch starého mesta. Katedrála bola postavená za vlády Jaimeho II. na hradbách, ktoré obklopovali staré mesto Palmy. Gotická rímskokatolícka katedrála má 44 metrov vysokú loď – druhú najvyššiu loď zo všetkých gotických katedrál na svete (po katedrále v Beauvais vo Francúzsku). Príbeh La Seu sa začal, keď bol panovník Jaume I. na svojej ceste na ostrov - bojoval na rozbúrenom mori, jeho flotila lodí a mužov čelila veľkému nebezpečenstvu a mladý kráľ prisahal, že ak uspeje vo svojej misii zbaviť ostrov Maurov, na počesť víťazstva postaví mohutnú katedrálu, ktorá sa stane viditeľným dôkazom jeho úspešnej misie. Katedrála v Palme je na mieste mešity, ktorá stála oproti Kráľovskému palácu La Almudaina počas maurskej okupácie Malorky. Vstúpte do katedrály a pochopíte, prečo ju mnohí nazývajú „Katedrála svetla“. Celkovo je v La Seu 61 vitráží - najpozoruhodnejšie je centrálne rozetové okno, ktoré využíva ranné slnko a zaplavuje budovu lúčmi farebného svetla. Štíhle stĺpy podopierajúce strechu sú jedny z najtenších nosných stĺpov na svete a skutočnosť, že toto miesto stále stojí, je spôsobená robustnými vonkajšími ozdobnými oporami - hoci západná stena katedrály bola vážne poškodená počas zemetrasenia v roku 1851.

Na začiatku 20. storočia prešiel La Seu niekoľkými zmenami v rukách katalánskeho modernistického architekta Antoniho Gaudího. Jedným z najdramatickejších doplnkov bol obrovský osvetlený baldachýn s tŕňovou korunou, ktorý visí nad oltárom; hoci sa pripisuje Gaudímu, dielo v skutočnosti dokončil jeden z jeho žiakov a kolega. V katedrále nájdete aj kaplnku Najsvätejšej sviatosti vytvorená malorským umelcom Miquelom Barcelóom z Felanitxu. Jeho moderný dizajn nie je po chuti každému, no rozhodne vyvoláva záujem. Návšteva La Seu začína pri vchode do Kapitulského múzea a je tam malý vstupný poplatok (obyvatelia ostrova majú vstup zdarma na základe dokladu o pobyte). Katedrála v Palme je prístupná pre osoby so zdravotným postihnutím; má tiež obchod so suvenírmi a toalety. Za príplatok si môžete prenajať aj audio sprievodcu. Katedrálu môžete navštíviť každý deň od 10:00 do 14:30 okrem nedele.

Najkrajší výhľad na katedrálu je z Parc de la Mar. Tento scénický park sa stal centrom osláv a udalosti mesta a práve z tohto miesta môžete obdivovať túto impozantnú katedrálu v celej svojej veľkosti. Vychutnajte si drink na terase niektorej z kaviarní alebo barov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti. Ak chcete získať krásny výhľad na park s palmami a Stredozemné more za ním, prejdite sa pozdĺž starého múru Passeig Dalt Murada. V najvzdialenejšom mieste nájdete trávnaté plochy a detské ihrisko. Pokojné umelo vytvorené jazero so slanou vodou bolo vytvorené v 70. rokoch 20. storočia, aby odzrkadľovalo more, ktoré predtým vyplavilo až k stenám, ale bolo zatlačené späť, aby mohli vybudovať diaľnicu Llevant.

Pobrežie v týchto častiach lemeju tzv. námornícka promenáda (Paseo Marítimo) a v celkovej dĺžke 16 km spája mesto neďaleký záliv. Ponúka krásny výhľad na more a domčeky v rybárskom štýle a láka do tejto časti mesta množstvo chodcov, bežcov, cyklistov a korčuliarov. Požičajte si bicykel a prevezte sa pri mori, alebo sa prejdite popri prístave Marina, kde kotví nepočetne veľa jácht a lodí. Navštívte jednu zo skvelých reštaurácii, ktoré ponúka čerstvé rybacie jedlá a fantastický výhľadom na Stredozemné more. Odporúčame - El Pesquero, Ca'n Eduardo, Arrocería Sa Cranca alebo Baluard Restaurant & Lounge.

Neďaleko sa nachádza Auditórium, kde si môžete vychutnať niektoré z najlepších vystúpení, koncertov a podujatí, ktoré Malorka môže ponúknuť. Toto centrum múzických umení bolo postavené priamo v zálive Palma v roku 1969 a má deväť sál pre koncerty a tanečné, divadelné alebo baletné predstavenia. Vystupujú ti špičkoví umelci, nezabudnite si pozrieť kalendár predstavení počas vašej návštevy Palmy.

Pre milovníkov umenia odporúčame návštevu múzea Es Baluard, kde si môžete prezrieť eklektickú zbierku neoklasického, abstraktného a moderného umenia. Dajte si obed v kaviarni pod holým nebom na zadnej terase obklopenej modernými sochami a vychutnajte si nádherný výhľad na mestské hradby a na záliv v Palme. Múzeum je otvorené denne od 10:00- 20:00 okrem nedele.

Hneď za ňou je Casco Antiguo štvrť, ktorú definujú úzke kamenné uličky s obchodíkmi a reštauráciami, ktorými sa môžete túlať a užívať si úžasnú atmosféru tohto miesta. A milovníkom čokolády padne určite vhod návšteva najstaršej čokoládovne Can Joande S’Aigo.

Naskočte do taxíka a odvezte sa pár kilometrov z centra mesta k zámku Bellver, ktorý sa nachádza na pokojnom zalesnenom kopci s výhľadom na záliv Palma. Pochádza zo 14. storočia a je to jediný kruhový hrad v Španielsku a jeden z mála v Európe. Urobte si hodinovú návštevu (otvorený denne okrem pondelka od 10:00 do 19:00, vstup stojí 4 eurá), pretože sa oplatí vidieť nádvorie, múzeum a historickú kuchyňu, potom nasadnite do taxíka a vydajte sa do nadácie Joana Miróa v Cala Major, len päť minút jazdy odtiaľto. Nájdete tu rozsiahlu ukážku diel plodného umelca, vrátane obrazov, sôch a keramiky. Medzitým umelcovo prerobené štúdio a domov dodávajú miestu autentický pocit. Po prehliadke voňavých záhrad si vychutnajte kávu v areáli.

Santa Catalina je v BUBO naša obľúbená štvrť v Palme. Toto je miesto, kde bývali rybári, a hoci je táto oblasť pravdepodobne najobľúbenejšia pre svoj obrovský krytý trh, Mercat de Santa Catalina, najstarší potravinový trh v Palme, radi sa túlame po pekných uličkách a predstavujeme si, aké by to bolo žiť v jednom z tých bytov. Je tu aj veľa krásnych reštaurácií, kde sa dá stráviť nejeden krásny, malorský večer. Odporúčame Café Sa Lonja, kde ochutnáte chutné tapas na príjemnej terase. Kto chce elegantnú večeru v TOP reštaurácii môže zamieriť do Vandal Palma. Argentínsky šéfkuchár vám tu pripraví perfektné špeciality a medzinárodne uznávané vína - zážitok ide aj cez žalúdok! V časti La Lonja sa zas oplatí vybrať do Calle Apuntadores. Po prechádzke  mestom sa nezabudnite zastaviť na výborné tapas v reštaurácii Forn de Sant Joan a drink v bare Abaco.

Večernú atmosfúru si užijete návštevou Sky Baru Terrazas s úžasným výhľadom na more s drinkom v ruke na terase. Na strešnej terase si môžete rušnú atmosféru mesta.

Na nakupovanie si to namierte na Avenida Jaime III a Paseo del Borne. V obchodoch a butikoch v týchto a priľahlých uličkách nájdete tie najlepšie svetové značky a dizajnérské kúsky.

Ak preferujete ubytovanie v srdci mesta, v rušnejšej časti, no zároveň vyhľadávate pokoj, odporúčame Can Bordoy Grand House & Garden. Tento hotel má najväčšiu súkromnú záhradu v Palme, ktorá je ideálna na kávu, obed alebo večeru. Môžete si tu posedieť a počúvať spev vtákov pri poháre vína alebo šálky kávy.

Pre náročných cestovateľov odporúčame päťhviezdičkový kaštieľ a butik z 19. storočia - Sant Francesc Hotel Singular, ktorý sa nachádza v historickej štvrti hlavného mesta s rustikálnou atmosférou. Hotel, ktorý navrhol známy architekt a dizajnér Maria José Cabré. K dispozícii je 42 elegantných a individuálne zariadených izieb; Mnohé z nich majú balkóny a verandy a zasnený výhľad na námestie Sant Francesc alebo do hotelovej záhrady. 

Miestna legenda hovorí, že počas 17. storočia drak údajne v noci hltal obyvateľov Palmy, až kým naň nenarazil kapitán Coch, v tom čase guvernér Alcúdie, a zviera nezabil. V skutočnosti to bol krokodíl, ktorý ušiel z lode v prístave a prežil v kanáloch. Neskôr bol zabalzamovaný a dnes je vystavený v Radnici mesta.

9 fotografií

Malebné ulice hlavného mesta Palma de Mallorca, prezývanej aj Perla Stredomoria

Historickým vláčikom do dedinky Soller #

Vyberte sa dreveným vláčikom, ktorý spája Palmu a mesto Sóller. Je to jedna z najobľúbenejších atrakcií Malorky. Vláčik bol pôvodne postavený na prepravu citrusových plodov z údolia Sóller do hlavného mesta.
Vlak odchádza zo stanice hneď vedľa autobusovej stanice z miesta Ferrocarril de Sóller a spiatočný kombinovaný lístok Palma - Sóller vláčikom a Sóller - Puerto de Sóller električkou stojí 32 eur. Lístky sa kupujú v hotovosti na mieste pred odchodom.

Ide naozaj o panoramatickú cestu, na ktorú si treba vyčleniť celý deň. Počas cesty môžete sledovať malebnú scenériu a hornatý povrch ostrova. Prechádza sa trinástimi  tunelmi, viaduktmi, mostmi a cesta zahŕňa aj „zastávku na fotografovanie“. Mestečko Sóller sa nachádza v údolie pohoria Serra de Tramuntan obklopené najvyššími horami na ostrove. Je to jedno z najunikátnejších miest na Malorke vďaka svojej prirodzenej izolácii a krásnej prírode. V roku 1912 bolo údolie Sóller spojené so zvyškom Malorky otvorením železnice, ktorá spájala údolie s Palmou de Mallorca. Železnica si zachováva svoje pôvodné čaro, no v súčasnosti je viac turistickou atrakciou ako dopravným prostriedkom.

Nájdete tu úzke kamenné uličky, domy s kamennými fasádami, niektoré majú vnútorné nádvorie s pomarančovníkmi, ktoré boli v minulosti hlavnou zložkou miestnej ekonomiky. Jednou z charakteristických čŕt mesta sú veľké rodinné domy, ktoré si koncom 19. a začiatkom 20. storočia postavili miestni ľudia, ktorí zbohatli v Latinskej Amerike, najmä v Portoriku, ale aj vo Francúzsku a iných európskych krajinách a vrátili sa na Malorku. Niektoré z nich sú v koloniálnom štýle a iné sú v štýle katalánskej secesie s rastlinnými a geometrickými motívmi na fasádach a kovaním, ktoré je autentickým umeleckým dielom, pričom štýly závisia od toho, kde majitelia emigrovali.

Námestie La Plaça de la Constitución je centrom Sólleru a prechádza tadiaľto električka, ktorá premáva do pobrežného mesta Port de Sóller; Námestie je plné života, s množstvom barových a reštauračných terás a je miestom kultúrnych a voľno časových aktivít. Najvýraznejšou stavbou je tu farský kostol Sant Bartomeu, ktorý bol založený v roku 1248. Koncom 14. storočia bol kostol na pokraji skazy a bol prestavaný v gotickom slohu, pričom fasáda bola umiestnená v mieste bočného vchodu.

Po preskúmaní Sólleru sa môžete odviezť historickou električkou, ktorá pravidelne premáva cez citrusové háje, do prístavného mestečka Port de Sóller, kde sa môžete skvelo okúpať. 

4 fotografie

Jazda historickým vláčikom do dedinky Sóller a historickou električkou do Port de Sóller

Horské dedinky Valdemossa a Deià #

Deià

Malá pobrežná dedina Deià na severozápadnom pobreží Malorky je jednou z najkrajších dedín na ostrove. Deià, posadená v rokline na úpätí hory Teix, s výhľadom na Stredozemné more pod ňou, bola odjakživa magnetom pre slávnych umelcov, spisovateľov a mnohých bohatých a slávnych umelcov Dedinka sa preslávila najmä vďaka Robertovi Gravesovi, ktorý si z neho urobil svoj domov v 30. rokoch. Kniha uznávanej autorky Helen Walshovej z roku 2014 The Lemon Grove bola inšpirovaná drsným zvodným prostredím Deià a odohrávala sa práve tu. Ako jedna z najvyššie obývaných oblastí Serra de Tramuntana je Deià súčasťou krajiny, ktorá získala štatút svetového dedičstva za spôsob, akým sa príroda, kultúra a tradície triumfálne spájajú. Dedinku navštevujú radi aj celebrity, ktoré si v tomto očarujúcom stredomorskom prostredí užívajú svoju ničím nerušenú dovolenku.

Valldemossa

Mesto Valldemossa sa nachádza len asi 15-20 minút jazdy od Palma de Mallorca v pohorí Tramuntana, ale pôsobí pokojnou atmosférou ďaleko od hlavného mesta. Valldemossa, posadená na kopci, obklopená terasovitým terénom, bola pomenovaná po pôvodnom maurskom vlastníkovi pôdy v tejto oblasti, Muzovi. So svojimi dláždenými uličkami bez áut a bohatým kultúrnym dedičstvom je mesto pôžitkom na návštevu. Je to jedna z najelegantnejších dediniek na Malorke je známa aj tým, že tam trávili zimu 1838-1839 v prenajatých priestoroch kláštora poľský skladateľ Frédéric Chopin a jeho milenec, francúzsky spisovateľ George Sand. Aj v dôsledku toho je to pravdepodobne jedno z najnavštevovanejších miest Malorky. Sandova kniha Zima na Malorke sa stala bestsellerom a predáva sa takmer v každom obchode vo Valldemossa v rôznych jazykoch. Valldemossa je tiež domovom Costa Nord – súčasného kultúrneho centra, ktoré založil hollywoodsky herec Michael Douglas, ktorého domov S’Estaca sa nachádza pri pobrežnej ceste Valldemossa to Sóller, neďaleko Deià.


Cuevas del Drach (Dračie jaskyne) #

Mesto Porto Cristo na východnom pobreží Malorky sa pýši podzemným pokladom, jaskyňami Cuevas del Drach, ktoré patria k jedným z najväčších jaskynných systémov v Európe. O existencii jaskýň sa vedelo už od stredoveku, no výskum francúzskeho geológa Edouarda Martela v roku 1896 odhalil ich celý rozsah, ako aj obrovské tyrkysové podzemné jazero, ktoré dnes nesie jeho meno – jazero Martel, jedno z najväčšie podzemných jazier na svete. Samotná veľkosť a rozsah jaskýň vzbudzuje obdiv. Pozostáva z troch komôr, Cueva Negra (Čierna jaskyňa), Cueva Blanca (Biela jaskyňa) a Cueva Luis Salvador (Jaskyňa Luisa Salvadora). 

Jaskyňa bola sprístupnená v roku 1935 a prehliadka trvá približne hodinu. Jaskyne sa rozprestierajú v dĺžke asi 2400 metrov a dosahujú výšku asi 25 metrov. Lístok je v cene 15 € (detský stojí 8 €) súčasťou lístka je aj plavba loďou po jaskyniach rovnako a aj živý koncert v podaní hudobného kvarteta. Systémy majú rozlohu až 1 200 metrov a čakajú vás v nich rôzne jaskynné útvary, tyrkysové vody kúpeľov Diana aj cesta loďou. Vyvrcholením prehliadky je koncert živej hudby keď sedíte pri jazere Martel, a zvuk klasickej hudby sa nesie krištáľovo čistou vodou a zrazu vyplávajú rozsvietené orchestrálne lode. Jaskyne Drach sú otvorené po celý rok a ponúkajú štyri denné výlety počas zimy, ktoré sa v letných mesiacoch zvýšia na sedem. Po návšteve jaskýň si urobte čas na prechádzku do krásneho Porto Cristo s chránenou zátokou a jemnou piesočnatou plážou. Kedysi stará rybárska dedina je dnes rušným prístavom s barmi a reštauráciami.

Horský trek pohorím Tramuntana na skrytú pláž Sa Calobra #

Chrbát ostrova tvorí pohorie Serra de Tramuntana, dlhé skoro 90 km, zaradené do svetového dedičstva UNESCO. Dominantou tejto časti krajiny sú starobylé suché kamenné terasy, steny a prírodnými storočnými olivovníkmi, ale aj mestá a dediny, ktoré stoja za návštevu pre ich kultúrne a historické pamiatky. Turistická trasa GR221, tiahnuca sa od dedinky Andratxu až po Pollença, ponúka turistom autentický zážitok trochu inej Malorky. Vrchmi pohoria vás prevedú staré dláždené chodníky, ktoré kedysi spájali horské komunity.

Serra de Tramuntana je najvyšším pohorím a najrozsiahlejšou prírodnou oblasťou na Malorke, ktorá predstavuje zónu veľkej ekologickej hodnoty. Pohorie je dlhé približne 90 km, vedie od mysu Formentor v Pollença po mys Sa Mola v Andratx, s priemernou šírkou 15 km. Najvyššie vrchy na Malorke sa nachádzajú v centrálnej časti pohoria, s Puig Major (1 447 m), Massanella (1 352 m), Tossals Verds (1 115 m) a Puig Tomir (1 103 m). Tieto hory zaberajú väčšinu územia v rámci obcí Andratx, Banyalbufar, Bunyola, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Mancor de la Vall, Pollença, Puigpunyent, Selva, Sóller a Valldemossa a zaberajú aj významnú časť rozlohy obcí Alaró, Alcúdia, Calvià, Campanet, Lloseta, Palma de Mallorca a Santa Maria del Camí. Pobrežie pozdĺž Serra de Tramuntana je veľmi členité, s niekoľkými zátokami a strmými útesmi. Je to najvýznamnejšia krasová oblasť na Malorke značne vápencovitého charakteru, ktorý bol erodovaný vplyvom počasia a vody. Vznikajú tak hlboké bystriny a kaňony, ako napríklad Torrent de Pareis, ktorý v oblasti známej ako Sa Fosca dosahuje výšku aj 300 m.

Z fauny sa tu vyskytujú rôzne cicavce, ako sú kozy a ovce, ktoré pomáhajú udržiavať vegetáciu a slúžia ako zdroj potravy pre hlucháňa. Vyskytujú sa tu aj kuny borovicové, pleskáče a lasice. Existuje mnoho druhov vtákov, ktoré obývajú Serra de Tramuntana alebo prechádzajú počas ich migrácie

Torrent de Pareís

Vydajte sa na turistickou trasou a dych berúcim kaňonom Torrent de Pareís na známu pláž Sa Calobra. Vyčleňte si na túru 3 až 5 hodín a zaparkujte auto v Escorca. Späť k autu sa potom dostanete buď autobusom 355, taxíkom, alebo si stopnete nejakého ochotného turistu v požičanom aute. Obtiažnosť trasy je stredná až vysoká a to z dôvodu prechádzania cez, pod, okolo obrovských skál. V dĺžke asi len 5 km tento kaňon v horách Serra de Tramuntana končí až pri mori, kde sa schladíte v krásnej piesočnatej pláži v zátoke Sa Calobra. Strmé útesy, ktoré definujú roklinu, sú také vysoké, že nikde na ceste nie je ľahké vyjsť odtiaľ von. Torrent de Pareis je zapísaný v svetovom dedičstve UNESCO ale pozor, od jesene do jari môže byť kaňon občas zaplavený. V prípade veľkých povodní sú dlhé úseky spodnej polovice kaňonu pešo neprechodné. Ľudia sa utopili pri pokuse kúpať sa v týchto povodiach kvôli nízkej teplote vody a nedostatku ľahkého výstupu z uvedenej zamrznutej vody. Aj keď je kaňon zvyčajne priechodný, mimo sezóny je potrebná určitá informovanosť o počasí. V lete je zas v kaňone veľmi horúco. Vezmite si so sebou dostatok vody a pripravte sa na teploty nad 30 stupňov Celzia. Je takisto potrebné zvážiť svoju fyzickú kondíciu. Na trase nie je žiaden signál, a preto sa neodporúča absolvovať trasu sám. 

Značenie je takisto slabo značené. Vždy hľadajte dobre vyšliapaný priechod, ktorý zvyčajne prezrádza dobre vyleštená skala (rukoväte na nohy a ruky). Ak to vyzerá ťažko, nebezpečne a nie sú tam žiadne značky, stopy, namontované lano alebo háky, idete nesprávnou cestou. Vráťte sa, hľadajte značky, niekedy je potrebné obísť kaňon z boku.

Pláž Sa Calobra

Zaslúženým bonusom po tejto trase vám bude pláž Sa Calobra. Dostanete sa tu aj autom (cesta cez pohorie Tramuntan je neuveriteľný zážitok). Vstup do mora je veľmi prudký, takže nie veľmi vhodný pre deti. Nachádza sa pri ústí rokliny Torrent de Pareis. Pri príchode treba zaparkovať na kopci, a odtiaľ vás dole k pláži privedie pôsobivý, do skaly vysekaný, tunel.

Cesta tam autom je jedna z najpozoruhodnejších panoramatických ciest na planéte. Je radosť sledovať jej zložité a nebezpečné kľukaté zákruty

Milovníci hudby by si nemali nechať ujsť príležitosť zúčastniť sa každoročne bezplatného zborového koncertu, ktorá sa koná pod holým nebom v prostredí Torrent de Pareis na severozápade pohoria Tramuntana. Tieto koncerty, ktoré prvýkrát zorganizoval v roku 1964 katalánsky maliar Josep Coll Bardolet, pokračujú od jeho smrti v roku 2007. Od roku 1984 banka Sa Nostra propaguje podujatie, ktoré sa koná prvú júlovú nedeľu v neskorých popoludňajších hodinách. Hudobné žánre v priebehu rokov zahŕňali klasiku, gospel, jazz a piesne zo sveta kinematografie. Dramatický kaňon je veľkolepou kulisou týchto koncertov so zvukom umocneným jedinečnou akustikou – vytvára prirodzené hľadisko. Aj keď Torrent de Pareis nie je najdostupnejším miestom na Malorke, tisíce miestnych obyvateľov a návštevníkov sa zúčastňujú tohto symbolického letného podujatia a cestujú do Sa Calobry a do Torrent de Pareis. Mnohí riadia hadovitý priesmyk Sa Calobra, ale jednoduchšia možnosť je vziať si jednu z lodí z Port de Sóller. Prineste si jedlo a vodu a prikrývku na sedenie. A, samozrejme, váš fotoaparát.

5 fotografií

Horská turistika v pohorí Tramuntana láka hlavne aktívnych cestovateľov

Pollença #

Mesto Pollença založili Katalánci v 13. storočí asi 6 km od pobrežia v snahe vyhnúť sa pirátskym útokom. Najstaršie stopy na miestnej krajine sú od Talaiotov, ktorí sem prišli pred viac ako 3000 rokmi. Tie najznámejšie tu zanechali Rimania v roku 123 a nájdete ich na okraji mestečka, ktoré má dnes okolo 16 000 obyvateľov. Starý rímsky most – El Pont Romà – prechádza cez Torrent de Sant Jordi, ktorý postavili vynaliezaví Rimania, aby zásobovali mesto vodou. Mier vládol až do roku 440, kedy zaútočili Vandali, spôsobili skazu a spôsobili útek preživších obyvateľov do vnútrozemia. História formovania Pollensy je navždy spätá s legendárnym rádom templárskych rytierov, hoci základy mesta položili Arabi, ktorí vybudovali zavlažovacie systémy, ktoré umožnili rozkvet poľnohospodárstva. V roku 1229 ich vyhnal kráľ Jaime I., podporovaný stovkami rytierov. Až v 14. storočí rytieri z ostrova zmizli po sprisahaní vedenom francúzskym kráľom. Po templároch prišli jezuiti, ktorí v roku 1697 postavili Pollensov kostol Monti Sion. Pirátske nájazdy boli v tejto časti Malorky pravidelnou udalosťou a najznámejšou bola maurská invázia v roku 1550. Miestny muž Joan Mas viedol malú skupinu spoluobčanov do boja proti útočníkom a napriek tomu, že boli vyzbrojení iba palicami, porazili nepriateľov.

Plaça Mayor, ktorému dominuje kostol Parroquial z 18. storočia, je dejiskom jedného z najlepších nedeľných trhov na Malorke, ktorý priťahuje mnoho národností. Námestie ponúka niekoľko dobrých kaviarní, kde si môžete vychutnať „café con leche“ a sledovať svet. Nenechajte si ujsť prechádzku uličkami, aby ste objavili umeleckú tradíciu a významné pamiatky mesta. Ak máte radi umenie a remeslá, ocitnete sa v raji. Návšteva Monti-sion, bývalého kláštora a vysokej školy, vás zavedie k 365 schodom vedúcim k El Calvari. Toto rovné schodisko končí pri kostole z 18. storočia. Tradícia hovorí, že sochu zo 14. storočia nájdenú vo vnútri ukrižovaného Krista objavili rybári v Cala Sant Vicenç. Prechádzka hore je orámovaná cyprusmi a sem-tam sa vám naskytne pohľad na malé záhrady a očarujúce domčeky. Schody môžu byť únavné a oplatí sa vziať si so sebou fľašu vody – najmä v horúcom počasí. Vašou odmenou na vrchole je nádherný výhľad na okolie Pollensy. Pri kostole je malá kaviareň, ktorú prevádzkuje švédsko-španielsky pár, kde si možno kúpiť osviežujúce nápoje a zmrzlinu.

Ochutnajte výber najčerstvejšieho a najchutnejšieho vína v Bodegas Ca'n Vidalet, 4 km od mesta len kúsok od cesty Pollensa do Alcúdie. Táto moderná, príjemná vinica je skvelým miestom na oddych a ochutnávku vín chardonnay, sauvignon blanc, moscatel, merlot a syrah.

Alcúdia #

Alcúdia si zachovala len malú časť svojich pôvodných múrov, ktorý obklopoval mesto a bol po stáročia jedným z najdôležitejších symbolov Alcúdie. Stavba začala v 13. storočí (1298) a skončila až v polovici 14. storočia (1360). Strategická poloha Alcúdie ju tiež vystavila nebezpečenstvu blízkosti pobrežia, a preto kráľ Jaime II vymyslel systém ochrany, ikonickú stenu Alcúdie. Myšlienka múru slúžila nielen ako obrana pre miestne obyvateľstvo, ale vytvorila aj bezpečné útočisko na severovýchode ostrova v prípade cudzieho útoku. Pôvodne to bola štvoruholníková stavba vybavená 26 vežami rozmiestnenými po obvode 1,5 km s priemernou výškou 6 metrov. To všetko a dodnes viditeľná priekopa vyznačovali historické centrum Alcúdie, ktoré bolo v roku 1974 vyhlásené za Historicko-umelecké miesto spolu s pozostatkami rímskeho mesta Pollentia. Dnes existujú len dve dvere k stene: Porta del Moll alebo Xara, na východe a na západe Porta de Sant Sebastià. Porta de Mallorca a Sant Sebastià spájali mesto Alcúdia s hlavnou tepnou do Palmy. Porta des Moll alebo Xara spájala mesto Alcúdia s prístavom a práve tu možno dodnes vidieť pôvodné padacie mreže.

Staré mesto Alcúdia je stredoveký klenot na severe Malorky. Mesto vzniklo z rímskej osady Pollentia - ktorej pozostatky sú medzi mestom a prístavom Port d'Alcúdia a oplatí sa ich vidieť. Za kráľa Jaume II z Malorky bola v roku 1362 dokončená impozantná mestská hradba so cibuľovými vežami. Jej časti, ako napríklad mestské brány Porta de Mallorca a Porta del Moll, sa zachovali dodnes. Mestské hradby sú čiastočne prístupné a na prechádzke po starom opevnení si môžete vychutnať fantastický výhľad na staré mesto. Úzke uličky sa vinú centrom mesta Alcúdia, v ktorom sa nachádza aj impozantná radnica Casa Consistorial na námestí Plaça Espanya, ktorá bola postavená v renesančnom štýle. S láskou zrekonštruované fasády domov odhaľujú maurské aj rímske vplyvy, ktoré v tomto severnom meste zostali.

Jednou z najstarších budov v Alcúdii je gotický kostol Orati de Santa Anna, ktorý pochádza z 13. storočia. Týči sa na južnom okraji mestskej hradby. Kaplnka Sant Crist bola postavená v charakteristickom architektonickom štýle renesancie. Inaugurácia sa uskutočnila koncom 17. storočia. Farský kostol Sant Jaume (Svätý Jakub) vypĺňa medzeru v mestských múroch a pochádza z konca 19. storočia. Vnútri je malé múzeum, ktoré zobrazuje posvätné exponáty a zbierku historických cirkevných rúch. V Monografickom múzeu sú vystavené archeologické exponáty z rímskych čias. Patria sem amfory, mince, mramorové tabuľky a mozaiky zo staroveku. Výstavné miestnosti sa nachádzajú v budove zo 16. storočia, ktorá sa v minulosti používala ako nemocnica.

Starodávne mesto Alcúdia by ste na svojej ceste naprieč ostrovom vynechať nemali, akoby tu zastal čas.
Foto: zafirohotels.com

Najkrajšie pláže Malorky #

Pláž Cala Mondrago leží v zátoke Mondrago v chránenej prírodnej rezervácii blízko obľúbeného letoviska Cala d´Or na juhovýchodnom pobreží Malorky. Dovolenkári ju milujú kvôli krásnemu prostrediu skál a pínii, bielemu piesku a priezračnému moru, ktorého sfarbenie prechádza všetkými tónmi od modrej až po smaragdovú farbu. Vďaka jej kráse a čistote patrí k plážam oceneným modrou vlajkou. Ak hľadáte vhodnú pláž pre rodiny s deťmi, tak toto je jednoznačne jedna z najlepších. Vstup do mora je pozvoľný, piesok je jemný a nájdete tu všetko vybavenie, ktoré k pohodlnému dovolenkovaniu potrebujete – slnečníky, lehátka, bar, reštaurácie, požičovňu vodných bicyklov a dokonca aj stanicu prvej pomoci. Ak by vám to predsa len bolo málo, tak sa s deťmi zastavte na vedľajšej pláži S´Amarador, kde toho pre ich zábavu nájdete ešte viac. - Cala d Or, Cala Barca, Cala Mandia, Cala Ferrera, Portocolom. Alebo zamierte do oblasti Alcúdie a severnej časti ostrova. Nájdete tu krásne dlhé pláže s pozvoľným vstupom do mora a pred slnkom si deti môžu oddýchnuť v osviežujúcom tieni borovíc.

Ak ste si prišli na Malorku užiť windsurfing, zamierte si to na veternejší sever ostrova.

V prípade, že ste sa na Malorku vybrali kvôli jej povestným nočným klubom a nikdy nekončiacej zábave, pre vás budú skvelým tipom oblasti nachádzajúce sa v blízkosti hlavného mesta Palma de Mallorca – Palmanova, Magaluff, Can Pastilla alebo El Arenal.

Južné pobrežie a jeho tradičné stredomorské letoviská s pohodovou atmosférou (napr. Paquera či Santa Ponca), bielymi plážami a pokojným morom budú pre rodiny s deťmi takisto veľmi vhodné. Ak budete mať prenajaté auto, určite zájdite do romantických zátok v tejto oblasti.

Z ďalších pláži na ostrove odporúčame:

Pláž Es Trenc

Ide o veľkú prírodnú pláží na ostrove. Je dlhá 3,5 km a široká 60 metrov. Na čo sa môžete tešiť, je to najpriezračnejšie more krásnej „karibskej“ tyrkysovej farby a biele piesočné duny.

3 fotografie

Pláž Es Trenc

Pláž Cala Blava

Opäť krásna pláž na juhu ostrova obklopená skalami a krištáľovo čistým morom.

Portal Vells

Nádherná pláž na juhozápade, ako stvorená na dokonalý oddychový deň pri mori s vôňou borovíc.

Cala Varques

Tento záliv sa nachádza na východe ostrova, južne od Porto Cristo a je jednou z najokúzľujúcejších panenských zátok na Malorke. Nebuďte ale prekvapení, ak neuvidíte žiadne označenie, ani poriadnu cestu, ako sa k nej dostať. Vstup na túto, nie až tak známu pláž je trošku drsnejší, ale rozhodne stojí za to! Cala Varques je jedna z mála tajných pláží v Európe, takže nájsť ju nie je vôbec jednoduché. A to je aj jeden z hlavných dôvodov, prečo je taká atraktívna. Nachádza sa medzi mestami Portocolom a Porto Cristo a je prístupná iba loďou alebo po skalistom pobreží. Ak budete blízko týchto oblastí, opýtajte sa na cestu miestnych. Odmenou za dobrodružné pátranie vám bude nádherné, krištáľovo priezračné, tyrkysové more s pokojnou vodou rámované útesmi, ale najmä božské ticho ako v raji. Buďte však pripravení, že tam môžete natrafiť na pár nudistov, a že tam nenájdete žiadny plážový bar, ani občerstvenie, takže ak sa chcete zdržať dlhšie, príďte nabalení ako na piknik.

4 fotografie

Cala Mesquida - pre rodiny s deťmi

Pláž Cala Mesquida

Krásna pláž takmer bez ľudí na severovýchode Malorky. Veľmi príjemná pre rodiny s deťmi. Výhodou je minimum hotelovej zástavby, je tu v podstate jediný hotel Viva Cala Mesquida, nevýhodou možno absencia pestrejšieho výberu reštaurácií. Ale ak hľadáte pokoj ďaleko od barov Palmy, tu ho určite nájdete. A krásne more k tomu.

4 fotografie

Malorka sa pýši mnohými krásnymi plážami - hlavne na východnom pobreží

Pláž Formentor

Na tejto nádhernej pláži na severovýchode Malorky oddychovali svojho času aj Agatha Christie alebo Winston Churchill. Po ceste, počas ktorej si užijete naozaj veľkolepé prírodné scenérie, vás čaká dlhá úzka pláž lemovaná stromami s jedinečným výhľadom na záliv. Nájdete tu osviežujúci chládok v tieni borovíc. Táto pláž je právom prezývaná aj ako Európske Bahamy. Pláž síce nie je taká široká ako väčšina tunajších pláží, čo však nie je na škodu, keďže si pri opaľovaní môžete užívať nikým nerušený výhľad na trblietavé more a záliv Pollensa. 

Pláž Alcúdia

Príjemná pláž s bielym pieskom a priezračným morom, obľúbená najmä medzi rodinami s deťmi, pretože má plytký vstup do vody ideálny na detské hry. Široká piesočnatá zátoka Bahia de Alcudia spájajúca Can Picafort a Port ďAlcúdia je tou najdlhšou plážou na Malorke. Vďaka pozvoľnému vstupu do mora, perfektnej vybavenosti rezortmi a hotelmi všetkých cenových kategórií, množstvu reštaurácií a možnosti užívania vodných športov, je to jedna z najobľúbenejších pláži ostrova.

Cap De Formentor #

Na severnom cípe Malorky sa nachádza Cap de Formentor, kde sa horný koniec pohoria Serra de Tramuntana stretáva so Stredozemným morom. Cap de Formentor doslova znamená ‚koniec Formentoru‘ je nesie názov 20-kilometrového polostrova, severovýchodne od prístavu Pollença. Na tomto výbežku stojí vetrom ošľahaný maják a aj keď nie je návštevníkom prístupný, môžete sa po jeho skalnatom okolí prechádzať a pozerať sa na dych berúce útesy. Môžete tiež spozorovať tisícky morských vtákov počas obdobia migrácie. Pri jazde na tomto polostrove si určite vezmite fotoaparát: scenéria je úchvatná a po ceste sú skvelé príležitosti na fotografovanie v Mirador de Mal Pas a strážnej veži Talaia d'Albercutx. Platja (alebo Playa) de Formentor je krásna pláž pokrytá borovicami v krásnej zátoke na polostrove s výhľadom na hory. Môžete sa tam dostať aj loďou, z prístavu Pollensa. Hotel Formentor stojí pokojne na jednom konci pláže. Tento renomovaný hotel otvorený v roku 1930 mal mnoho slávnych hostí vrátane Charlieho Chaplina, Winstona Churchilla a spisovateľa Scotta Fitzgeralda. Dnes je súčasťou hotelovej skupiny Barceló, no zachováva si nádych nenápadnej elegancie. Formentor bol námetom pre slávnu malorskú báseň „El Pi de Formentor“ (Borovica Formentor), ktorú napísal Miquel Costa i Llobera – kňaz, ktorého rodina kedysi vlastnila polostrov. Tento dramatický severný cíp Malorky bol tiež inšpiráciou pre známych aj začínajúcich umelcov.

TOP 10 vecí, čo zažiť na Malorke: #

1. Palma de Mallorca - hlavné mesto Malorky počas vašej návštevy nechcete vynechať. Prejdite sa pri promenáde a prístave, kde kotvia miestni jachty a večer zavŕšte v bohémskej štvrti La Catalina

2. Navštívte staré rybárske dedinky Cala Figuiera, San Telmo alebo Porto Cristo. Dnes sú to živé prístavy s barmi a reštauráciami. 

3. Prevezte sa loďou popri východnom pobreží až do rybárskej dedinky Cala Figuiera. Skoro ráno môžete zažiť vylovenie čerstvých rýb a počas plavby zas pozorovať členité malorské pobrežie.

4. Navštívte skrytú pláž Sa Calobra, na ktorú sa dostanete cez vysekaný tunel alebo skalný kaňon. V oboch prípadoch platí, že cesta je cieľ. Cesta dole prechádza pohorím Tramantan a je pretkaná množstvom prudkých zákrut. Trollstigen (Trolia cesta) v Nórsku sa môže schovať. Pre zdatných turistov odporúčam zaparkovať v Escorca a zísť do Sa Calobra po vlastných horským kaňonom Torres de Pareís.

5. Navštívte horské dedinky Valdemossa, Deia a Sóller. Možno sa vám zapáči tak, že tam strávite noc. Do dedinky Soller sa dostanete historickým vláčikom z Palma de Mallorca a odtiaľ pokračujete do Port de Sóller historickou električkou a ste pri mori!

6. Preskúmajte pláže v prírodnom parku Mondrago alebo zamierte na jednu z pláži na východnom pobreží - Cala Mesquida, Cala Agulla alebo Portals Vells. Oddych si predsa zaslúžite.

7. Ak chcete naozaj skvelé dobrodružstvo, môžete ísť na jaskyniarsku exkurziu. Počas 5-hodinovej exkurzie preskúmate najkrajšie jaskyne Malorky a uvidíte úplne inú stranu ostrova. Alebo navštívite najznámejšiu jaskyňu Cuevas del Drach s jedným z najväčších podzemných jazier na svete?

8. Na svojej ceste nemôžete vynechať fotogenický Cap de Formentor - najseverejnejší cíp ostrova s dych berúcimi výhľadmi. Schladiť sa môžete na Playa de Formentor - slávnej pláže s gýčovou vodou.

9. Vyskúšajte vodné športy - potápanie, šnorchlovanie, surf, jazda motorovým člnom, vodné lyže, kite surfing, windsurfing či surfovanie.

10. Prejdite sa starodávnymi uličkami mestami Alcúdie, Pollency alebo Banyalbufar - autentické miesto, ktoré bolo v 10. storočí založené Arabskou ríšou. 

Prečítajte si o Španielsku viac a pozrite si aj naše ďalšie blogy

  • Madrid - ako vyzerá hlavné mesto Španielska a ako si ho užiť?
  • Barcelona - chystáte sa do Barcelony? Náš blog vás zorientuje a poradí vám najlepšie miesta
  • Zelené Španielsko - hovorí vám niečo Galícia, Astúria, Kantábria a Baskicko? Teraz bude!
Ivana Ďurčová

Ivana Ďurčová

Ivana Ďurčová

Rok štúdia na miestnom gymnáziu v Švédsku a vysokoškolské letá strávené v Španielsku a Kanárskych ostrovoch. Túlavé topánky ju od vtedy neopustili. Stretnete ju na zájazdoch v severnej Európe a Južnej Amerike. V Škandinávii a na Islande je ako doma, latinské krajiny jej imponujú svojou rôznorodosťou. Mexiko, Argentína a Brazília si ju získali. Okrem Európy precestovala aj Juhovýchodnú Áziu a Kubu. Cestovanie jej dáva obrovskú dávku samostatnosti a slobody, otvára myseľ a učí rešpektovať kultúry po celom svete. Pochutná si na thajskom massaman curry, nórskej treske a mexickom guacamole.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
Mexiko - veľký okruh

Zo zájazdu:

Ivana Ďurčová

Posledná úprava článku | Prečítané: 26804

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania
Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť Barcelona

Barcelona Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť

Mesto Barcelona je metropola Katalánska. V tomto blogu vám ukážeme nakrajšie pamiatky Barcelony, zavedieme vás na top pláže mesta, povieme si, čo…

Marek Melúch 21 min. čítania
Zelené Španielsko pre pútnikov Prémiový blog

Prémiový blog Zelené Španielsko pre pútnikov

Astúria, Baskicko, Galícia a Kantábria sa súborne nazývajú España Verde a teda Zelené Španielsko. Príznačnejší názov si ani neviem predstaviť.…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2478 2985€
K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1255
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2288 2860€
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1868 2490€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek