Catania, druhé najväčšie mesto najväčšieho ostrova celého Stredomoria - Sicílie. Populárna destinácia pre mnoho turistov pre bohatú históriu mesta a okolia, krásnu prírodu a aj preto, že je najlepší možný východiskový bod pre výstup na Etnu.

Catania Počasie

jasná obloha

jasná obloha

23°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 05:50

Západ slnka 18:18

Východ Sicílie učaruje všetkým dobrodruhom a gurmánom. Taktiež fanúšikom starovekej grécko-rímskej architektúry a histórie celkovo. Milovníkov pravého Talianska však môže Sicília sklamať. Správanie sa miestnych a celkový život je tu iný. V tomto blogu vysvetlím, čím to je a uvediem mnoho konkrétnych príkladov.

Obsah

    História Catanie #

    Mesto Catania založili v roku 729 pr. Kr. Chalcidovia z Naxosu. Význam nadobudlo v 5. storočí pred Kristom s Hieronom I., tyranom zo Syrakúz, a jeho synom Deinomenom, ktorí ho dobyli. Premenovali ho následne na Aetnu - podľa sopky. Obyvatelia obnovili staré meno po vyhnaní Deinomenových prívržencov.

    Catania bola jedným z prvých sicílskych miest, ktoré pripadlo Rimanom (263 p.n.l.). Kresťania tam trpeli pre prenasledovanie cisármi Deciom a Diokleciánom a medzi mestských mučeníkov patrila aj svätá Agáta, patrónka mesta. Po barbarských inváziách pripadla Catania postupne Byzantíncom, Arabom a Normanom.

    Mesto bolo takmer úplne zničené pri katastrofálnom zemetrasení v roku 1169, avšak v 14. storočí a v období renesancie bola Catania jedným z najdôležitejších kultúrnych, umeleckých a politických centier Talianska. Cataniu niekoľkokrát zdevastovali sopečné erupcie neďalekej Etny, z ktorých najsilnejšia bola v roku 1669 a v roku 1693 postihlo mesto ďalšie vážne ničivé zemetrasenie.

    Catania bola jedným z predvojov hnutia za sicílsku autonómiu na začiatku 19. storočia. Od roku 1861  však bola Sicília súčasťou novozjednoteného Talianska, ktorého históriu odvtedy zdieľa.

    Letisko v Catanii #

    Z letiska Catania Fontanarossa do centra mesta sa dostanete pomerne rýchlo a jednoducho. Samotné letisko je veľmi malé a jednoduché na orientáciu. Svojou veľkosťou, vnútorným i vonkajším tvarom či malým množstvom obchodíkov a priamou cestou von pripomína letisko v Bratislave, hoci je najväčším letiskom Talianska. Do príletovej haly sa dostanete za menej ako päť minút.

    Tu už čaká mnoho taxikárov s menami svojich zákazníkov či miestni s tabuľkami určenými svojim blížnym. Taxi je jasná voľba, ak sa chcete do centra dostať rýchlo. Niektoré ubytovania ponúkajú možnosť vyslania vlastného taxikára, ktorý vás v rámci objednávky zoberie do hotela či penziónu. Treba si to overiť na stránke ubytovateľa. Ak túto možnosť neponúkne, vyjde vás cesta do centra na zhruba 25 eur. Ceny sa líšia podľa času príchodu a dostupnosti. Bolt na Sicílii nie je dostupný, Uber však áno, no neúčtuje si oveľa menej ako taxikári, s ktorými sa dá zjednávať.

    Pokiaľ vám nevadí verejná doprava, je jasnou voľbou bus MHD s označením ALIBUS. Lístok v ňom stojí 4 eurá a platí po dobu 90 minút. Dá sa kúpiť u vodiča či v niektorom z automatov, ale i novinových stánkoch. V autobuse si ho treba označiť okamžite po vstupe. Dôležité - v MHD treba aj dnes nosiť respirátor FFP2, ako aj v celom Taliansku vo verejnej doprave, k čomu sa bude viazať jedna vtipná príhoda spomenutá pri opise mesta Taormina (dole).

    Fakty o Sicílií:

    • Sicília bola postupne kráľovstvom Vikingov, Nemcov i Španielov
    • Hlavné mesto Palermo založili ľudia z dnešného Libanonu - Feničania, a to v roku 734 p.n.l.
    • Cataniu zaliala láva z Etny do súčasnosti až 17-krát a celé mesto sú akoby vrstvy - spodnú grécku nahradila rímska, tú zase súčasná
    • Messina bola jedným z epicentier Čiernej smrti v 14. storočí. V roku 1347 začali v blízkosti mesta plávať „lode smrti“ - posádka a pasažieri boli mŕtvi alebo umierajúci, choroba sa rozšírila po Európe až tak, že vyhladila minimálne štvrtinu populácie
    • Syrakúzy boli v peaku najväčšie grécke mesto sveta a tiež kultúrna, vedecká a ekonomická veľmoc a jedno z najväčších miest celého sveta
    • Dnes nezávislá Malta bola súčasťou Sicílskeho kráľovstva od roku 1091 do roku 1814, kedy sa stala britským protektorátom
    • Počas 2. svetovej vojny bola Catania cieľom ťažkého spojeneckého bombardovania kvôli dvom nemeckým letiskám a čelila 87 leteckým nájazdom, ktoré si vyžiadali smrť 750 ľudí
    • Existuje aj jazyk sicílčina. Je to románsky jazyk podobný taliančine, ktorý nesie prvky gréčtiny, španielčiny, arabčiny, katalánčiny a francúzštiny. Súvisiacimi dialektmi sa hovorí aj v Kalábrii

    Šoférovanie na Sicílii

    Šoférovanie po Sicílii #

    "Požičali ste si auto?" pýta sa ma taxikár pri ceste z letiska do centra mesta. Po zápornej odpovedi konštatuje, že som dobre urobil. Večer sú cesty pokojné, ale cez deň to dokáže byť poriadny chaos a zmätok, vysvetľuje, pričom mu do cesty vybehne z vedľajšej cesty iný vodič aj napriek tomu, že pruh, do ktorého chce odbočiť, je plný. Tak taxikára iba spokojne zabrzdil a po chvíli pokračuje ďalej.

    Značky STOP či červená na semafore sú prakticky len na okrasu

    Cesty v Sicílii a šoférovanie po nich sú chaos, o čom ma presvedčí celý výlet v tejto destinácii postupne. Značky STOP či červená na semafore sú prakticky len na okrasu. Jazdí sa bez smeroviek a preraďovanie sa je inštinktívne. Tu treba mať dobré reflexy a predvídať nepredvídateľné. Vodiči sú ale pokojní, netrúbia na seba, žijú si vo svojom a tolerujú sa, veď každý tu šoféruje rovnako hlúpo, tým pádom nikto nešoféruje hlúpo, či?

    Catania ukáže svoju tvár už na cestách. Kým autá na seba netrúbia, motorky na červenej zastanú tesne až za prechodom, ktorým prechádzajú ľudia a pokiaľ tí prechádzajú cez prechod pre chodcov na mieste bez semaforu, sú vodiči netrpezliví a kričia "avanti!" Práve tu by sa pritom trpezlivosť zišla. Parkovanie je tu tiež svojské.

    Som svedkom toho, ako pri priečnom parkovaní vodič posunie auto stojace za ním miernym ťukesom. Následne sa posunie o centimeter dopredu, spokojne vystúpi a odíde. Iný vodič si zase v pohode v blízkosti policajnej budovy dáva dole papuču z predného kolesa. Spokojne ju hádže do kufra, ktorý zatvára a pokračuje ďalej. Nikto nemykne plecom. A takto to presne je - Sicília je bezstarostnosť a chaos.

    Doprava na Sicílii #

    Samotná Catania prekvapí tým, že hoci ide o 311-tisícové mesto, disponuje metrom. To má jednu líniu - červenú a 10 zastávok. Lístok naň stojí euro a platí 90 minút. Ľahko sa dá dostať sa do centra mesta či okolitých štvrti, kde sú zväčša ubytovaní turisti. Metro chodí každých 10 minút a načas. Aspoň niečo.

    Trochu slabšie to totiž funguje s MHD. Autobusy tu chodia podľa nálady a niekedy neprídu vôbec. Najmä počas siesty je ťažké spoliehať sa na príchod autobusu, ktorý síce ukazujú Google maps i celkom použiteľná aplikácia Moovit, autobus však neprichádza. A nie všade je novinový stánok či automat, kde sa dá kúpiť lístok – euro za 90-minútový, ak si ho kúpite u vodiča, je to 1,6 €. Pri niektorých zastávkach to vynahradia parkovacie automaty, ktoré ponúkajú aj lístky na autobus. Online si ich nekúpite, lebo ich treba označovať. Sicília, úprimne, čakal som, že budeš modernejšia.

    Sicília má celkovo dobré vlakové aj autobusové spojenia po celom ostrove

    Modernosť je lepšie očakávať v medzimestskej doprave. Sicília má celkovo dobré vlakové aj autobusové spojenia po celom ostrove, interiér busov a sedačky sú síce staršie, ale chodia relatívne načas (rozumej cca 15 min meškanie). Vlaky, to je iná reč. Tie sú parádne, čisté a moderne vybavené. Každý z nich má záchod, dobrú klímu a je naozaj výborným prostriedkom na prepravu po Sicílii, odporúčam.

    Ak sa rozhodnete prenajať si auto, šoférovať a vyskúšať tak svoje nervy, bude to drahšie ako po minulé roky. Autopožičovní je v Catanii neúrekom, najväčšia je pri letisku a za auto zaplatíte tak 50-70 eur na deň. Pred časmi pandémie a inflácie to bolo cca 20-30 eur na deň, niekedy aj menej.

    Prvé dojmy z Catanie #

    Musím úprimne poznamenať, že prvý dojem z Catanie bolo mierne sklamanie. Ulice širšieho centra sú špinavé a neudržiavané, na zemi je mnoho odpadkov, ktoré nikto nečistí a tie lákajú vychudnuté túlavé mačky. Chápem však prečo, košov v meste je minimum a už vôbec nie takých na separovanie odpadu. Steny uličiek sú pografitované a hoci nepovažujem graffiti za formu vandalizmu, ale, naopak, za umenie, toto je veľmi nevkusné.

    Prvý dojem z Catanie bolo mierne sklamanie

    Mnoho budov aj starých s historickým nádychom je tu zanedbaných či premenených na obchodíky ako päsť na oko. Prichádzam však do centra Catanie. Tu sa dojmy pomaly ale isto začínajú naprávať. Kým širšie centrum Catanie pripomenie špinou a tvarom budov okrajové časti Atén, centrum, to už je pravé krásne Taliansko.

    Prekvapenia Catanie

    • Svadobné salóny – Keď som sa vrátil zo Sicílie, zadal som si do Google „svadby na Sicílii. Niežeby som sa tam chcel niekedy oženiť, ale na Ulici 20. septembra bol svadobný salón na každom kroku. Vidíte obchod so svadobnými šatami, prejdete 100 metrov a vidíte ďalší. Takto to pokračuje nejaký čas. Čo v tom však je, to som sa nedozvedel.
    • „Turnikety" na prechodoch – Pri niektorých prechodoch pre chodcov sú otáčacie sa mašinky pôsobiace ako „turnikety“. Nájdete ich na miestach, ktoré pôsobili rizikovejšie.
    • Mnoho mačiek – Catania by sa mohla volať aj mestom mačiek. Túlavých malých mačiek je tu skutočne neúrekom a niektoré sú aj prítulné, aby od vás dostali jedlo. Nepôsobia však zdravo.

    Pamiatky Catanie - čo vidieť

    Čo vidieť v Catanii #

    Prechádzam špinavými ulicami, cestou do centra mesta sa však menia na čistejšie a uhladenejšie. Zrazu veľké množstvo zelene, vysokých stromov spojených do akoby siahleho zeleného múra a pokojné prostredie. Cestou do centra, do ktorého vedie dlhá ulica Via Etnea, neprehliadnem park a verejné záhrady Villa Bellini. Krásna zeleň a ľahké stúpanie ma privedú ku krásnej rozhľadni a tiež do parku s množstvom sôch, v ktorom si všímam, že skoro každý model tváre má odrezaný nos. Naschvál či vandalizmus? Tipujem to na to druhé. Je tu však príjemná atmosféra a prvý dojem z Catanie sa začína meniť k podstatne lepšiemu.

    Neďaleko sa hneď týči ďalšia pamiatka – pozostatky rímskeho amfiteátra. V meste nájdete hneď dva, ten menší, v súčasnosti dočasne uzavretý a viditeľný len z polovice, je na zastávke Piazza Stesicoro, kde končí/začína metro svoju trasu. V časoch najväčšej slávy patril amfiteáter medzi najväčšie v Taliansku z roku cca 300 pr. Kr. Dnes z pôvodného „kolosea“ zostal už len malý kúsok, ktorý reprezentujú tamojšie ruiny.

    5 fotografií

    Záhrady Villa Bellini

    Cestou na hlavné námestie sa zastavujem ešte pri menšom – Piazza Universitá. Ide o malebné námestie s bronzovými stĺpmi, barokovým kostolom Basilica della Collegiata, rovnako krásnou budovou Univerzity Catania či Machiavelliho divadlo, tu si viete posedieť a vychutnávať tamojšiu atmosféru. K samotnej Via Etnea ešte dodám, že je tiež najväčším bulvárom mesta a viete si tu nakúpiť všetko od potravín cez suveníry až po oblečenie a kozmetiku. Tu vaša peňaženka zaplače.

    Piazza del Duomo – to je hlavné námestie Catanie a jej najkrajšia časť. Po stránke architektúry aj atmosféry. Tu nájdete najkrajšie pamiatky mesta, ktorým dominuje Katedrála sv. Agáty – spomenutej patrónky mesta. Miesto bolo sídlom biskupov z Catanie do roku 1859, kedy povýšili diecézu na arcidiecézu. Odvtedy je sídlom arcibiskupov z Catanie a ako zvonku, tak aj zvnútra je prekrásna.

    11 fotografií

    Catania - prehliadka

    Hneď vedľa nej sa týči ďalší kostol Chiesa della Badia di Sant'Agata a z jeho kupoly je krásny výhľad na Etnu i celé centrum Catanie. Námestie tiež skrášľuje Slonia fontána (Fontana dell'Elefante). Dielo, aké by som čakal skôr na Srí Lanke či v Thajsku. Fontána s rímskou sochou slona vytesanou z čadiča je však dnes symbolom mesta. A nemenej krásnou je menšia fontána Amenano, z ktorej voda padá do rovnomennej rieky ako taký minivodopád.

    Prehliadnuť sa nedá ani palác Chierici pri menšej zo spomenutých fontán. Prechádzam okolo nej a zrazu schody zo sopečnej skaly. Po zostupe ma ovalí silná rybia vôňa. Som na La Pescheria di Catania, teda Rybí trh Catanie. Vôňa morských plodov sa zintenzívňuje a tu je trh, kde nájdete všetko, čo chcete ochutnať – okrem plodov mora aj ovocie, zeleninu, pečivo a syry. Tu nakúpite to najlepšie a najčerstvejšie, ak vás teda neodradí skutočne silná rybia vôňa. Zážitok spríjemnia zavesené farebné dáždniky dotvárajúce jedinečnú atmosféru rušného trhu.

    Od špecifického trhu môžem pokračovať rovno ďalej a zamieriť na juh či sever k dvom vychyteným pamiatkam. Južnou je Castello Ursino pripomínajúci skôr typické španielske hrady. Hrad z 13. storočia má bohatú kráľovskú archeologickú zbierku a tiež maľované vozíky. Severne sa zase nachádza najkrajšia zrúcanina celej Catanie - Teatro Antico greco-romano di Catania. Ruiny amfiteátra pod holým nebom, ktorý mieša prvky gréckej a rímskej architektúry. Úžasná prechádzka tribúnami, pri ktorej uvidíte aj „backstage“ a kus histórie.

    3 fotografie

    Rímsko-grécky amfiteáter v Catanii

    Určite pri návšteve Catanie zamierte aj k nádhernému opernému domu Teatro Massimo Bellini. A tiež k benediktínskemu kláštoru San Nicolò l’Arena v Catanii, ktorý je druhým najväčším kláštorov v Európe a je súčasťou svetového dedičstva UNESCO (ten najväčší je v portugalskom meste Mafra).

    Pláže Catanie

    Pláže Catanie #

    Pokiaľ chodíte na dovolenku predovšetkým kvôli kúpaniu sa a hľadáte najkrajšie pláže na svete, nechoďte do Catanie. A rovno dodám, že aj na celý východ Sicílie. Tu sa nájdu pláže, ktoré sú zaujímavé, nie krásne. Poďme najprv k tým v Catanii.

    Bližšie k centru je vulkanická pláž. Čierny piesok, ktorý vás teleportuje na Island. Jeho plocha je ale podstatne menšia. Vulkanická pláž v Catanii, to sú hlavne obrovské čierne kamene a skaly ako na Etne, tu sa však nájdu odvážlivci, ktorým nepohodlnejšie ležanie nevadí a kúpu sa v mori. Doň vedie tiež postavené mólo. Pláž neohúri krásou, ale tým, že je iná a okolité lávové útesy nadchnú vaše oči. A more je naozaj krásne. Tým, že ho obklopujú obrovské skaly zachytávajúce bordel, je extrémne čisté a nenájdete tu jeden jediný lístok plávajúci na hladine mora. Priezračnú vodu ale nečakajte, vďaka skalám je poriadne tmavá.

    6 fotografií

    Pláže Catanie

    Hlavnou plážou Catanie je Playa di Catania. Dá sa k nej dostať busom s označením D z námestia Borsallino a táto pláž je poriadne dlhá. Celá piesočnatá a ťahá sa do dĺžky 18 km až k letisku. Väčšinu plochy z týchto 18 km si obsadili beach cluby a hotely, čiže vyberajú vstupné, pričom za dve lehátka a slnečník zaplatíte 20-30 eur. Sú tu aj pláže zadarmo, tu ale nenájdete nič, len odpadky. Platené časti sú relatívne udržiavané, majú aj malé domčeky ako bunky, kde sa môžete schovať pred slnkom a tiež ihriská a sprchy.

    Samotné more na Playa di Catania však neohúri. Je plné rias, dosť teplé a tiež plytké. Cítil som sa v ňom ako na Balatone. Musíte prejsť značný kus cesty, dokonca až za bóju, aby bola voda hlbšia. Plavčíkovi to ale prekážať nebude. Do Catanie sa kvôli kúpaniu a plážam nechodí, a tak to aj vyzerá.

    Najkrajšie pláže Sicílie

    Hoci Catania a okolie nie sú známe pre najkrajšie pláže sveta, vieme ich nájsť aj na Sicílii, a to skôr na západe krajiny.

    • Isola Bella – Už spomenutá pláž v Taormine, ktorá dá zabudnúť na zvyšok tejto časti ostrova
    • Calamosche - Malá piesočnatá pláž pod mestom Noto (juhovýchod) je ďalším dôkazom výnimky potvrdzujúcej pravidlo v chránenej skalnatej zátoke je ideálnou pre šnorchlovanie v takmer úplnom súkromí
    • Cefalú – Hodina cesty od Palerma a jedno z ikonických pohľadnicových miest v Sicílii, ktorému dominuje veľká skala. A tiež krásne pláže lemujúce pobrežie, ktoré sú ale zväčša súkromné
    • San Vito Lo Capo – Úplný severozápad Sicílie a najlepšie hodnotená a recenzovaná pláž prestížnymi zahraničnými cestovateľskými stránkami. Dohora týčiaca sa skala pri bielej pláži vám pripomenie Gibraltár
    • Mondello – Len 15 minút cesty autom od Palerma je pláž s bielym pieskom, ktorá je ideálna na šnorchlovanie
    • Scala dei Turchi – Alebo po slovensky turecké schody, ktoré pripomenú turecké Pamukkale. Biela skala na juhu Sicílie postupnou kaskádou vlieza do mora a nechýba pri nej ani piesočná pláž
    • Spiaggia dei Conigli – Táto pláž sa nachádza na ostrove Lampedusa, ktorý patrí stále Sicílii. Leží ešte južnejšie ako Malta a tu sú pláže skutočne nádherne biele. Ideálne na dňový výlet loďou

    Sicílska strava

    Sicílske jedlo #

    Typickým sicílskym pokrmom sú talianske špeciality ako pizza, špagety, lasagne, no najmä morské plody - tie vyprážané. Sicílska kuchyňa a talianska kuchyňa. Odlišujú sa tým, že ponúka podstatne viac vyprážaných jedál, najmä cibuľové krúžky a kalamáre. Tie dostanete aj v pouličných stánkoch, aj v reštauráciách.

    Sicílska pizza sa od talianskej tiež odlišuje. Najmä od tej z Neapolu, kde pizza vznikla. Je to niečo medi "zeurópštenou" pizzou a klasickou talianskou. Podáva sa ako nekrájaná, no cesto je hrubšie, lebo ho robia z polohrubej múky namiesto hladkej. Tiež ponúkajú na pohľad netradičné ingrediencie ako karamel či pistácie. Chutí však vynikajúco a cítiť z nej Taliansko.

    7 fotografií

    Jedlo na Sicílii

    Zaujímavosťou je tiež, že Sicília ponúka aj varianty konského mäsa. Výdatná porcia týchto fašírok je zaujímavým gurmánskym zážitkom. Sú mäkšie ako tie klasické, rozplývajú sa v ústach a majú unikátnu chuť.

    Najlepšou na Sicílii je však zmrzlina. Zaplatíte si za kornútik a podľa jeho veľkosti si dáte dvojitú, trojitú či štvoritú zmrzlinu. Tú vám naberú lyžicami pripomínajúcimi malé lopáriky a poriadne ju premiešajú. Rôzne chute vrátane 10 druhov čokolád, ovocie s čerstvými kúskami či koláčové a orechové príchute. Lepšiu zmrzlinu som nikdy nejedol, tu ju robia naozaj s láskou.

    3 fotografie

    Zmrzlina a cannoli

    A okrem zmrzliny je pre Sicíliu, ako aj pre celé Taliansko, typickou sladkosťou cannoli - do krajiny sa dostalo práve z jej najväčšíeho ostrova. Jemné sladké pečivo v tvare rúrky z oboch strán otvorené a vyplnené ricottou je na stranách posypané pistáciami a doplnené kúskom ovocia. Odporúčam ochutnať, nebudete sa toho vedieť nabažiť.

    Tipy na reštaurácie:

    • Al Vicolo Pizza & Vino – Tu vám donesú pizzu, ktorá sa nezmestí už na beztak veľký tanier. Možno si ju necháte zabaliť aj na ďalší deň, je skutočne božská.
    • Vuciata – Reštaurácia pri spomenutom Rybom trhu so skvelými morskými špecialitami a urobia vám tu aj vynikajúce fašírky z konského mäsa
    • Don Peppinu – Najlepšiu zmrzlinu na svete ochutnáte práve tu. Zaplatíte si za kornútok, do ktorého si môžete vypýtať podľa chuti dvojitú či štvoritú zmrzlinu. Netradičné chute, obrovská porcia a len minútové premiešavanie podávaného kopčeka. Naozaj lahôdka

    O sicílskom temperamente

    Akí sú Sicílčania? #

    Niečo som už načrtol v blogu o Etne, tu to ale rozpíšem podrobnejšie. Juh Talianska je chudobnejší. Sever krajiny je čistejší, organizovanejší, plný dobrej nálady, ľudí, ktorí vás na každom kroku oslovujú, pouličných spevákov a neustáleho života. Úžasná mentalita ľudí a Taliansko, ktoré všetci milujeme. A presne taká Sicília nie je. Sicília - to je trochu iné Taliansko.

    Ľudia sú tu zasiahnutí chudobou a nedobrovoľničia pri upratovaní, preto je všade špina. Sicílčania sú skromní a štedrí ľudia a nadelila vám obrovské porcie jedla, neurobia to však s úsmevom, dobrou náladou či malým pokecom. Nebudú vás lákať do svojich podnikov a prihovárať sa vám. Sú uzavretejší a môžu občas pôsobiť nepríjemne a neochotne.

    Riešia si vlastné problémy a vaša existencia ich až tak nezaujíma. Nesnažia sa byť vtipní a za každú cenu vám nechcú urobiť dobrú náladu. Prišli mi tiež ako úzkostlivejší ľudia. Niekomu, kto má však rád pokoj a odmeranejší postoj, to môže vyhovovať. Zároveň treba z dobrých vlastností vyzdvihnúť, že sú skromnejšími ľuďmi a veľmi pohostinnými.

    Sicília - to je trochu iné Taliansko

    Sicílčania ponúkajú pre turistov mnoho vysvetľujúcich príručiek – o ostrove, histórii, mafii, ale aj o samotných obyvateľoch. V poslednej zmienenej upozorňujú turistov na možné „sklamanie“ z ich správania sa.

    Určite však nebudete sklamaní z pohostinnosti - pri obede (najneskôr do 15.00 h) či večeri (najskôr o 19.00 h), medzi ktorými poctivo dodržiavajú siestu a veci tu ešte viac nefungujú, vám donesú výdatné porcie jedla. Automaticky vám na stôl dajú aj pečivo zabalené v sáčku či sezamové tyčinky, ponúknu vám vodu a k jedlu rôzne oleje či nakrájané limetky. A z veľkosti porcií jedla tu budete ohúrení.

    Okolie Catanie - čo vidieť

    Čo vidieť na Sicílii? #

    Okolie Catanie #

    Aci Castello - hrad na útese

    Prakticky stále súčasť Catanie. Okrajová štvrť pôsobiaca ako mini dedinka, ktorá má jasnú dominantu. Ako už vyplýva z jej názvu, nachádza sa tu hrad Castello Normanno či Castello di Aci. Neveľký, ale o to zaujímavejší. Postavili ho na tmavohnedom útese a celý je pokrytý rovnakou farbou.

    Zaujímavou budovou kontrastov v meste je aj Kostol sv. Maura Abata či na druhej strane mesta park so starými vojenskými delami Monumento Ai Caduti Di Aci Castello. Maličké a veľmi pokojné mesto dýcha prázdnotou a pokojom od všetkých turistov.

    Tu odporúčam dať si zmrzlinu v malom podniku Slurp, ktorá je skutočne lahodná ako pravá talianska a posedieť si na Piazza Castello pri úžasnom pohľade na hrad, pod ktorým sa niektorí ľudia aj opaľujú a kúpu, iní zase rybárčia.

    Aci Trezza - útesová lávová pláž

    Tu sa ocitnete v istej forme ako v Austrálii. Aspoň trochu. Pri Melbourne, od ktorého sa odpichnete na Great Ocean Road, je táto cesta ikonická pre útesy vyliezajúce z mora – 12 apoštolov. Európskou alternatívou tohto by mohli byť takzvané Kyklopove ostrovy.

    Pri mestečku Aci Trezza (stále sme na okraji Catanie) je zo skalnatých pláží krásny pohľad na vysoké čierne útesy vyliezajúce z mora. Akoby sopka vychrlila lávu z morského dna a tá v strede cesty stuhla. Naozaj úžasné lávové útesy a zaplávať si pomedzi ne je zážitok minimálne taký, ako pozorovať, ako z útesu skáču do vody odvážni plavci. Už len pohľad, ako sa šplhajú nahor, vás na chvíľu zmrazí aj v teplom mori. Čierne dračie zuby vyliezajúce z mora sú skvostom Aci Trezzy.

    Pozor, tu sa môžete zadarmo okúpať v mori len ak obetujete svoj komfort a budete ležať na skalách. Pri nich sa nachádza aj jeden beach club, ktorý za zostavu dvoch lehátok + slnečník pýta 30 eur. Odporúčam najesť sa v reštaurácii Trattoria Porto Nuovo s vynikajúcimi morskými plodmi i cestovinami.

    Do Aci Castello či Aci Trezza sa dostanete autobusom číslo 534, ktorý prechádza aj cez centrum mesta.

    Taormina - najkrajšie mesto Sicílie

    Mesto, ktoré by si možno zaslúžilo aj samostatný blog. Skúsim však zhrnúť to najdôležitejšie. Východ Sicílie sa mi podarilo pochodiť celkom dobre a hoci som neobišiel celý ostrov, trúfam si na odvážne vyhlásenie – Taormina je najkrajším mestom celej Sicílie a jedným z najkrajších celého Talianska.

    9 fotografií

    Taormina - poklad Sicílie

    Mesto sa ťahá vysoko do kopca a historické centrum sa nachádza vysoko hore. Z Catanie sa sem dostanete za menej ako hodinu a spiatočný lístok vás vyjde na 9 eur na osobu. Cesta autobusom sem a naspäť, to je zážitok, ktorý popisujem dole v sivom bloku.

    Cesta do Taorminy a späť

    Nastupujem v Catanii a pýtam si lístok u vodiča. Ten zavrie dvere, naštartuje autobus a uchádza mestom. Popri tom ťuká do tabletu a šoféruje po pamäti. Zákaz telefónu za volantom? To tu asi nehrozí, a dokonca ani za tablet za volantom. Prístroj však zrazu nefunguje a pošle ma sadnúť si. Keď sme na diaľnici, kričí mi, že lístok je vytlačený a môžem ho zaplatiť. Po ruke mám len 50 eur a vodič bez ubratia rýchlosti začne hľadať výdavok. Na cestu sa nepozerá. Píšem si zápisky: „Ako sa (ne)cítiť bezpečne pri ceste do Taorminy.“

    Zázrakom jeho jazdu všetci prežijú a vchádzame do mesta. Dlhé serpentíny nás vyvezú až hore. Cesty sú také úzke, že vodič si musí „predtrubovať“, teda dávať znamenie autám, ktoré idú oproti, aby zastavili a nechali mu dostatok miesta na okruh.

    Cesta nazad, to je tiež zážitok a ukáže sa aj tu pravý sicílsky chaos. Vraciam sa z pláže k autobusu, čakám na lanovku rovnako ako asi 300 ľudí predo mnou. Autobus, na ktorý mám lístok, čoskoro odíde. Asi to nestihnem. Dlhé rady sa ale hýbu rýchlo a v poslednej sekunde pribieham k autobusu. Nasadzujem si rúško, vodič ma ale explicitne upozorňuje, že musím mať respirátor FFP2, pričom dosiaľ na to nikto nedbal. Utekám do obchodu kúpiť si respirátor, medzitým mi vodič uniká a spoza okna sa čudujú ľudia bez prekrytých horných dýchacích ciest. To naozaj? Pomyslím si. O 15 minút ide našťastie ďalší autobus a berie ma do Catanie aj s exspirovaným lístkom. Aspoňže tak.

    Krátka prechádzka do kopca po vystúpení z autobusu a historická brána Arco di Porta Messina vytvorí vstup do úžasného atmosférického centra. Úžasné ulice, nádherné obchodíky so suvenírmi aj s ochutnávkou, plno reštaurácií, staré budovy a nádherné historické konštrukcie na každom kroku. Toto bola moja predstava Sicílie. Úžasné prostredie, nádherné námestia, hradby Palazzo Corvaja, veža Porta di Mezzo, bazilika Duomo di Taormina – to všetko je predohra dominanty mesta – antického gréckeho divadla Teatro Antico di Taormina.

    Taormina je najkrajším mestom celej Sicílie a jedným z najkrajších celého Talianska

    Prechádzka po hradbách ako pre gréckych bohov. Z tohto miesta srší história aj napriek tomu, že sa tu chystá festival a staré schody sú pokryté modernými sedadlami, čo je ako päsť na oko. Toto je však miesto, kde vznikajú fotky predávajúce Sicíliu, tu sa dočkáte najkrajších výhľadov na priľahlé hory, sopku Etna pobrežie, more, útesy a pláže. Tu by sa oplatilo stráviť celý deň.

    A v Taormine sa nachádza tiež najkrajšia pláž východnej Sicílie – Isola Bella (krásny ostrov) je ako ostrovček s hlavným ostrovom spojený tenkým bielym plážovým výbežkom prechádzajúcim do tyrkysového mora. Konečne pekné kúpanie sa na Sicílii. Problém je len to, že cesty pre peších z centra mesta na pláž nie sú bohvieaké – buď sa vyberiete terénom alebo cestou pre autá. Nič z toho nie je výhra. Tento problém ale rieši lanovka. Štyri lanovkové kabíny idú non-stop hore a dole a slúžia poctivo miestnym i turistom. Za spiatočný lístok na lanovku zaplatíte 6 eur.

    Etna

    Dobrodružstvo, ktoré treba zažiť. Uvidíte mesačnú krajinu na nenáročnej túre, ktorú si viete skrátiť lanovkou. Pozor na pravú sicílsku nefunkčnosť vecí a temperament miestnych. Viac píšem v samostatnom blogu výstup na Etnu.

    8 fotografií

    Syrakúzy - história na dlani

    Hodina cesty z Catanie smerom na juh. Spiatočný lístok na vlak aj bus vás vyjde na 15 eur na osobu. Prechádzky starým mestom vás zavedú po stopách histórie Grékov na Sicílii. Piazza Duomo a starý chrám zasvätený bohyni Aténe, hradby i skalnatá pláž s preplneným mólom. To sú historické atmosférické Syrakúzy na ostrove Ortygia.

    Polhodinovou prechádzkou na sever sa zase dostanete k rímskej zrúcanine Anfiteatro Romano. Historický štadión, v ktorom sa konali rôzne hry, najmä tie vodné. Ruiny, ktoré mi pripomenuli Italicu pri Seville – miesto, kde sa nakrúcal seriál Hra o tróny. Akoby ste nevideli rozdiel, toto je však o niečo menšie. Lístok tu ako do hlavnej atrakcie Syrakúz stojí 13 eur. A neďaleko amfiteátra vás určite zaujme aj moderná pyramídová Basilica Santuario Madonna delle Lacrime.

    V staroveku boli Syrakúzy mimoriadne dôležitým mestom a svojho času patrilo k najdôležitejším na ostrove TOMÁŠ KUBUŠ, BUBO

    Viac o Syrakúzach a pamiatkach mesta si prečítate v blogu Tomáša Kubuša Najkrajšie grécke chrámy starovekej Sicílie.

    Messina - na dotyk kontinentu

    Úplný severovýchod Sicílie. Messina je populárna najmä u ľudí, ktorí idú na Sicíliu autom. Ostrov sa tu prostredníctvom trajektu spája s kontinentálnou Kalábriou. Mestu dominuje katedrála Messina, ktorá stojí na najväčšom námestí Piazza del Duomo od roku 1551 a nádhernou je aj Neptúnova fotnána.

    Sicília - tipy (nielen) pre pokročilých

    Ďalšie miesta na Sicílii #

    Palermo - hlavné mesto Sicílie

    Palermo sa nachádza prakticky na druhom konci ostrova – severozápade Sicílie. Každú hodinu však dva najväčšie sicílske mestá spájajú autobusové a vlakové spoje. Spiatočný lístok cca stojí 30 eur a v oboch prípadoch trvá jazda cca 2,5 hodiny.

    Katedrála Palermo, Normanský palác či Kostol sv. Jána či Divadlo Vittoria Emanuela sú nádhernými stavbami z rôznych období, ktoré treba vidieť. Rovnako tak stráviť čas na atmosférickom trhu Ballaro Market množstvom čerstvého ovocia, zeleniny a syra.

    Enna

    Vymeňte v názve sopky Etna jedno písmeno a máte Enna, krásne mesto v strede Sicílie, ktoré je celé postavené na jednej veľkej skale uprostred úrodných polí. Vo výške 931 metrov je jedno z najvyššie položených miest celého Talianska ponúkajúce úžasnú panorámu.

    Agrigento

    Podľa Tomáša Kubuša najfascinujúcejšie miesto Sicílie. Staroveký Akragas, teda dnešné Agrigento na juhu, sa pýši „Údolím chrámov“ a tu najlepšie uvidíte grécky vplyv na ostrov Sicília.

    Himera

    Medzi mestami Palermo a Celafú leží mesto ruín Himera. Tu v minulosti prebehla bitka Gelóna zo Syrakúz a Theróna z Agrigenta proti Kartágincom, ktorú Gréci vyhrali. Dôležitosť mesta reprezentuje neprehliadnuteľný Chrám víťazstva.

    Sicílska Himera nepatrí medzi najznámejšie miesta tohto krásneho ostrova a mnohí okolo nej len prejdú bez toho, aby tušili, okolo čoho prešli TOMÁŠ KUBUŠ, BUBO

    Selinunte

    Tiež na juhu ostrova Agrigento a taktiež s množstvom starovekých chrámov patrí medzi najfascinujúcejšie staroveké miesta celej Sicílie. Tamojšie chrámy sú ozdobou južnej Sicílie

    Trapani

    Ľuboš Fellner ho opisuje ako strategický položené mestečko na uzučkom polostrove, kde sa stretáva Stredozemné a Tyrhenské more. Mesto nádherných barokových palácov, luxusného korza, ktoré je na večernej passeggiate úplne plné, mesto hradieb popri mori a hneď vedľa uzučké uličky " Magrebu" s tak uzučkým schodiskom, že aj väčší nákup sa oplatí "vyniesť" cez kladku a obrovské okná priamo z ulice. 

    Najväčším nebezpečenstvom tu je, že sa na prechádzke zrazíte s divokým koňom ĽUBOŠ FELLNER O MARETTIME

    Marettimo

    Maličký, možno nenápadný a mierne skrytý najzápadnejší ostrov Sicílie blízko k Trapani. Podľa Ľuboša Fellnera nie pre každého - len pre ozajstných dobrodruhov a cestovateľov. Marettimo dlho opomínali, a preto je z neho ekologický raj. Darmo by ste tu hľadali čo i len jeden taxík, cesty tu neexistujú. Najhlučnejšie sú na tomto mieste kostolné zvony a škrekot čajok. Najväčším nebezpečenstvom tu je, že sa na prechádzke zrazíte s divokým koňom. A najlepším zážitkom tu bude potápanie, ktoré je na ostrovčeku, doslova, božské.

    3 fotografie

    Z ostrova Marettimo

    Ubytovanie si tu musíte rezervovať prípadne aj rok vopred, v hlavnej sezóne je, doslova, všetko obsadené. Niekde dokonca aj dva roky vopred. Kvalitný hotel v ponímaní luxusu tu nenájdete. No sem by sa ani nehodil. Marettimo je pre tých, čo idú na Sicíliu aspoň po tretí raz a sú pravými milovníkmi prírody.

    Aeolské ostrovy

    Sedem vulkanických ostrovov severu Sicílie, z ktorých každý má svoje špecifikum a dajú sa za jeden deň obísť loďou. Najpopulárnejším je Stromboli s nesmierne aktívnou sopkou.

    Milujete Taliansko a chcete si ho vychutnať aj na našom talianskom zájazde? Vydajte sa s nami na zájazd Florencia, Siena a Rím

    Zhrnutie a dojmy #

    Sicília je krásny ostrov, ktorý má čo ponúknuť. Na východnej a južnej strane ostrova sú to pamiatky a úžasná príroda, ktorej dominuje Etna a lávové útesy. Západ Sicílie je zase viac o plážach a kúpaní sa. Nesmie vás od návštevy odradiť špecifický temperament Sicílčanov, veľká dezorganizovanosť a skutočne mnoho špiny, najmä v uliciach Catanie, ale aj na pobreží. Pokiaľ toto všetko prekonáte, dostanete za odmenu najlepšie možné jedlo, krásne pamiatky a čisté more, hoci nie vždy najlepšie prístupné. Arrivederchi, Sicília!

    Prečítajte si tiež:

    • Sardínia - Zájdite po Sicílii aj na Sardíniu a porovnávajte. Alghero, Sardínia a oveľa viac
    • Rím - Najslávnejšie hlavné mesto sveta? Prečítajte si, ktoré pamiatky v Ríme môžete navštíviť úplne zadarmo. Ak ste už mesto pochodili, bude pre vás skvelým čítaním Rím pre pokročilých. Obísť pri návšteve Ríma nemôžete ani Vatikán
    • Miláno - európske hlavné mesto módy a k tomu skvelý futbal. Čo všetko ponúka Miláno?
    • Bologna - mesto, kde sa chodia aj samotní Taliani radi najesť. Presne taká je Bologna
    • Florencia - Santa Maria del Fiore a oveľa viac. Čo vidieť vo Florencii?
    • Neapol - Bájne mesto pod Vezuvom. Čítajte Neapol a Capri
    • Siena - Šperk Toskánska a slávne Palio. Čo ponúka Siena?
    • Cinque Terre - Päť nesmierne fotogenických dediniek v Ligúrii. To je Cinque Terre
    • Bari, Brindisi či Matera - to všetko ponúka čarovná Apúlia
    • San Maríno - štát v štáte, čo všetko ponúka San Maríno?
    • Na gurmánov čakajú talianske regióny s najlepším vínom
    • Taliansko pre pokročilých - netradičné tipy a neznáme miesta
    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 14136

    Mohlo by Vás zaujímať

    Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

    Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

    V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

    Ľuboš Fellner 12 min. čítania
    Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

    Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

    Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

    Ľuboš Fellner 32 min. čítania
    Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

    Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

    Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

    Ľuboš Fellner 39 min. čítania
    Rím pre pokročilých Rím

    Rím Rím pre pokročilých

    Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

    Ľuboš Fellner 40 min. čítania
    Talianske regióny s najlepším vínom Prémiový blog

    Prémiový blog Talianske regióny s najlepším vínom

    Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na…

    Ľuboš Fellner 25 min. čítania
    So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

    Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

    Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

    Ľuboš Fellner 39 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    B

    Ázia   Amerika   Európa  

    Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


    náročnosť

    18 dní

    Trvanie

    12223 22224€
    K

    Európa  

    Vatikán, Taliansko


    náročnosť

    7 dní

    Trvanie

    2120

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.