Miláno – čo vidieť v meste módy

Prehliadka

Miláno – čo vidieť v meste módy

Miláno. Mesto krásy, mesto luxusu, mesto kvalitných futbalových a gurmánskych zážitkov. V minulosti patrilo medzi tie talianske mestá, ktorým sa podarilo udávať smer celého polostrova. Dnes udáva smer hlavne v móde, a to už po celom svete. Moderní Michelangelovia - Armani, Prada, Gucci, Moschino, Versace... prispeli k tomu, že Miláno môže hrdo nosiť prívlastok ako hlavné mesto módy.

Miláno Počasie

oblačno

oblačno

18°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 06:28

Západ slnka 18:34

Ak však viete, kde hľadať, Miláno vám ponúka viac ako len nakupovanie. Lovenie zážitkov v nablýskaných uličkách, ktoré sú doslova iba „kúsok“ od Slovenska, kde ani samotní Milánčania nedajú dopustiť na najnovšie módne kúsky, vás bude s BUBO baviť. Ponorte sa do životného štýlu extravagancie, v skrytých uličkách objavte starodávne pamiatky, ktoré pripomínajú veľký Rím a dômyselný systém kanálov pripomínajúci Benátky... Miláno za domácou konkurenciou rozhodne nezaostáva a má čo ponúknuť. Poďte ho odhaliť v spoločnosti BUBO!

Ako sa sem dostať? #

Ako sa sem dostať, čo si musíte pozrieť a kde je najlepšie miesto na večeru... sa dozviete práve tu. Či už sa vyberiete na nočnú jazdu naprieč Rakúskom a prekročíte Alpy to horúceho Talianska, alebo sa rozhodnete pre pohodlný rýchly let (1,5 hod.) z Bratislavy/Viedne bez prestupu, Miláno sa oplatí vidieť v rámci jedného víkendu, kedy zvládnete navštíviť najdôležitejšie pamiatky, zájsť si na luxusnú večeru, páni pôjdu na zápas na San Sire a dámy si zatiaľ nakúpia od značiek Versace či Prada, ktoré práve tu v Miláne začínali svoju úspešnú cestu do sveta módy. Miláno je úchvatné talianske mesto, ktoré rozhodne môžete a musíte navštíviť, tak sa poďte s nami naň pripraviť.

Luxusné obchody pod majestátnou strechou.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Miláno - čo treba vidieť #

Dominantou celého mesta je katedrála Il Duomo, kam povedú Vaše prvé kroky. Oplatí sa vidieť aj hrad Sforza Castle, ktorý sa nachádza uprostred mesta a má krásny park. Určite navštívte aj Galleria Vittorio Emanuell II. a presvedčte sa sami, že to je azda to najkrajšie nákupne stredisko v celej Európe. Pri prechádzke mestom sa zatúlate až k Porta Ticinese a medzitým sa vám odrazu zjavia románske ruiny Colonne di San Lorenzo z druhého storočia a uznáte, že Miláno má krásnu históriu. Na záver dňa naskočte na plavbu po kanáloch alebo vybehnite na Aperitivo do jedného z mnohých podnikov popri nich. A že práve toto je strašný gýč? Vôbec nie! Tieto kanály na žiadosť mesta prišiel zrekonštruovať Leonardo da Vinci. Plavte sa v jeho stopách a medzi okenicami, v úzkych uličkách, v korunách stromov, umeleckých mostoch nájdete čaro pravého Milána. Teraz sa budete na atrakcie mesta dívať úplne ináč, všakže? Miláno je mesto, ktorého potenciál videl, vnímal a vedel aj vysoko ohodnotiť samotný majster Da Vinci a aj Napoleon! Ten, ak by mohol, tak by si tu celkom isto nahlásil prechodný pobyt. Tak veľmi toto mesto zbožňoval. Uvidíte tu krásu ich očami? 

Miláno - pamiatky #

Katedrála v Miláne - Il Duomo #

Ako sme už spomínali, Il Duomo je srdce a dominanta celého mesta. Nádherná katedrála na námestí s názvom Piazza del Duomo, s honosným zdobením tiahnucim sa k nebesám, bude terčom vašich prvých fotografií. Katedrála sa stavala až 500 rokov, a teda z každého obdobia zachytila aktuálne preferovaný štýl v architektúre. V katedrále sa ukrýva mnoho svätých relikvií. Je zároveň aj tretím najväčším kostolom v Európe a na jej najvyššom vrcholku je pozlátená socha Panny Márie, ochrankyne mesta. Kúpte si lístky vopred online na oficiálnej stránke Il Duomo, zaraďte sa do rýchleho radu Fast Track a dostaňte sa na vrchol katedrály medzi prvými návštevníkmi. Máte na výber lístok vrátane výťahu alebo vybehnete schody po svojich v rámci ranného kondičného tréningu a čosi málo ušetríte? Príďte hneď ráno, pred raňajkami a vystúpte medzi prvými na strechu katedrály, z ktorej uvidíte prebúdzajúce sa mesto do nového dňa. Pozorujte, ako vežičky katedrály zalievajú prvé slnečné lúče. Sledujte a obdivujte z blízka bezchybnú architektúru a umenie talianskych majstrov. Ranná modlitba pred oltárom ukrývajúcim svätú relikviu - klinec z kríža, na ktorom zomrel Ježiš, a potom, ak vás Duomo nadchlo, vedzte, že majú aj múzeum (súčasť vstupenky), ktoré sa nachádza v kráľovskom paláci napravo od katedrály, kde sa dozviete všetky informácie z histórie stavby tohto dôležitého miesta. V múzeu sa nachádza aj pôvodný skelet sochy Panny Márie po zásahu blesku. Zábery na detaily tohto majstrovského diela navodia zimomriavky na rukách a aj nekatolík vzdá hold jej staviteľom.

Vyfotografujte si Duomo počas rána alebo večer v čase zlatej hodinky, kedy mramor na katedrále sfarbia slnečné lúče do zlatista. Nádherná stavba, na ktorej je bádať hlavne vplyv gotiky, je sídlom arcibiskupa, spravuje viac ako 1000 farností čo z nej robí jednu z najväčších diecéz na svete. Je to zároveň najväčší chrám v Taliansku (ak myslíme na to, že Bazilika sv. Petra je vo Vatikáne). Unikátny je aj v tom, že má na svojej fasáde snáď najvyšší počet sôch, reliéfov a chrličov, čo dokopy činí viac ako 4000 kusov.

Po návšteve katedrály a prvých ulovených zážitkov, sa nechajte zlákať do jednej z kaviarničiek pri Duomo na typické talianske raňajky, ktoré pozostávajú z kávičky alebo cappuccina a sladkého pečiva, ktoré práve vybrali z piecky. Ostatní turisti ešte tvrdo spia alebo si s nevôľou vyberajú studené jedlo z hotelového raňajkového bufetu, a vy s úsmevom na tvári, sa cítite ako pravý Milánčan, ktorého uchvátilo nevídané dielo. Usaďte sa pri okne alebo vonku na terase s výhľadom na čelo katedrály a vychutnajte si tak o niečo dlhšie ten pohľad. Pomaly spracujete gurmánsky a umelecký zážitok v jednom. Mesto sa prebudilo do života, ulice postupne zaplavuje viac a viac ľudí a Milánčania sa hrdo nesú odetí v najaktuálnejších módnych kúskoch, no a vy sa medzi nimi o chvíľu stratíte. Užívajte si pokračovanie prehliadky.

Náš tip:
Cukráreň Pasticceria Marchesi 1824
Či už na sladké raňajky alebo poobednú kávičku a zákusok, Marchesi je miesto, ktoré stelesňuje štýl Milána z roku 1824. Vkročte dnu a okamžite vás očarí elegantné prostredie, a za lahodnej vône sladkého pečiva a pozornosti profesionálneho personálu sa dopracujete ku tomu talianskemu gurmánskemu zážitku, o ktorom ste doteraz snívali. Doprajte si to! Zaslúžili ste si to. Dúšok sladkej kávy, kúsok z koláčika a ste ihneď ako v siedmom nebi. Stojí to za to. Marchesi sa nachádza v Galérii Vittorio Emanuelle nad butikom PRADA. Všetky svoje legendárne lahôdky vyrábajú ručne, z kvalitných ingrediencií a podľa starých receptov rodiny Marchesi. Ochutnáte práve tu to najlepšie panettone? Je to vysoko pravdepodobné. Všetko to je o detailoch, ktoré aj my v BUBO dôsledne doťahujeme. Umiestnenie podniku, výzdoba interiéru, výhľad do galérie, správanie personálu, spôsob servírovania, úprava koláčikov, ikonické balenie...Na tomto mieste zrejme nie je nič, čo by sa vám nepáčilo. Rozhodne mu dávame za nás iba to najpozitívnejšie hodnotenie. Kochajte sa prostredím, za vytvorenie ktorého zodpovedá Katerina Kovalenko, dizajnérka zo 725.design studio. Originálny nábytok zo začiatku 20. storočia, staré zrkadlá, art deco lampy, kazetový strop. Žiadny výlet v Miláne by sa nemal zaobísť bez zastávky na takomto skvostnom mieste.

Pod kupolou Galérie sa 3x zatočíte na erbe Turína, aby ste sa do Milána znova vrátili...
Foto: Michal Mihalda — BUBO

Obchodná pasáž Galleria Vittorio Emanuele II #

Hneď naľavo od Duomo snáď nikto neodolá vkročiť pod pompéznu presklenú strechu tohto architektonického skvostu s prvkami barokovej architektúry. Je toto najkrajšie a najdlhšie pôsobiace nákupné centrum v Taliansku? Jednoznačne to však bude jedno z najlepších, v akých ste kedy boli. Prada, Gucci, Armani, Louis Vuitton...všetci významní tu majú svoje butiky. Okrem najluxusnejších módnych značiek tu nájdete aj mnoho reštaurácii a kaviarní, dokonca aj hotel. Nádherná galéria bola navrhnutá Giuseppem Mengonim a postavená v rokoch 1865 - 1877. Strecha bola niekoľkokrát opravená či už po vojne, alebo kvôli výstave EXPO. Pravdepodobne práve tu, kedy pri stavbe strechy použili prvýkrát v histórii oceľ a sklo. Vchod v tvare gigantického archu z námestia Duomo je vysoký 38,5 metra a vstup je široký 14,5 metra. Galéria má 4 poschodia a je v tvare kríža, čím aj akoby symbolicky sama spájala 4 významné mestá v ťažkých časoch. To zobrazuje zaujímavá mozaika na zemi, kde znak ľalie reprezentujú Florenciu, býk reprezentuje Turín (tradícia hovorí, že kto sa na ňom otočí trikrát, tak sa do Milána ešte vráti; už bol párkrát úplne zodratý a zrekonštruovaný), vlk zastupuje Rím a biela vlajka s červeným krížom symbolizuje samotné Miláno. 4 hlavné mestá Talianska v priebehu bohatej histórie. Zaujímavosťou je, že Mengoni nešťastne zomrel tesne pred jej otvorením priamo tu na tomto mieste, keď chcel iba doladiť posledné záležitosti. 

Biffi je jeden z najdlhšie pôsobiacich podnikov na tomto mieste.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

A ktoré obchody sú tu od počiatku? Je to napr. kaviareň z roku 1867, Café Restorante Biffi, ktorá nesie meno po slávnom pekárovi Paolo Biffi, ktorý sa dostal až na kráľovský dvor. Potom to je Ristorante Savini z roku 1868, ktorá síce párkrát zmenila majiteľa a istý čas bola zatvorená, ale objavili sa tu aj také slávne osobnosti ako Charlie Chaplin, Luchino Visconti či Grace Kelly. Medzi najstaršie sa radí aj butique Borsalino špecializujúci sa na luxusné klobúky. Toto je podstate aj najstarší taliansky obchod s danou špecializáciou (od roku 1857). Nádherná architektúra, noblesné podniky, pompézny vzhľad... aj toto robí z Milána hlavné mesto módy. Na druhej strane galérie vyjdete na námestie Piazza della Scala a stojíte chrbtom k soche Leonarda, ktorý je otočený čelom k divadlu La Scala. Tam prejdite.

Bravo!!! Milano...

Legendárne divadlo Teatro alla Scala #

Legendárne divadlo a najslávnejší operný dom Teatro alla Scala bol po prvýkrát otvorený v roku 1778 za vládkyne Márie Terézie (o dva roky na to zomrela). Pre zaujímavosť, práve v tomto roku v Amerike vymyslel businessman Oliver Pollock symbol "$" pre doláre, kapitán James Cook hľadal prechod medzi Tichým a Atlantickým oceánom, Mozart mal svoje turné po Európe a Ludwig van Beethoven bol ešte malým dieťaťom, ktoré otec privezoval ku stoličke pri klavíri, aby mal istotu, že trénuje a že sa z neho stane taká istá legenda akou bol Mozart. La Scala má kapacitu takmer 3000 divákov. V čase vzniku ešte nebolo iné osvetlenie ako stovky sviečok. Len zatvorte oči a predstavte si tu tajomnú atmosféru, ktoré toto miesto muselo mať. Prvá odohraná opera bola Salieriho L’Europa riconosciuta (Spoznaná Európa) a taktiež tu malo premiéru posledné dielo od Giuseppe Verdiho, Falstaff. Po týchto chodbách kráčali samé legendy. Každý, kto miluje umenie, bude večerné predstavenie v La Scale patriť medzi najkrajšie zážitky, ktoré v živote absolvuje a na konci zatlieskate a zakričíte hlasno talianske „Bravo!“. Pozrite si kalendár predstavení online vopred a zabezpečte si svoj lístok. Najgeniálnejších operných spevákov, najkrajší balet či orchester uvidíte a zažijete práve tu. Luxusný zážitok, ktorý sa oplatí.

Samotný názov „scala“ je taliansky výraz pre schodisko alebo stupnicu, ale divadlo dostalo toto pomenovanie podľa námestia, pri ktorom sa nachádza. Toto námestie zas dostalo názov po mene kostola (Santa Maria della Scala), ktorý stal presne na mieste dnešného divadla a kostol zas po šľachtičnej menom Regina Beatrix della Scala. Potom ešte navštívte kostol San Fedele na námestí Piazza San Fedele, ktorý sa nachádza oproti La Scale (za budovou radnice Palazzo Marino - ktorú celú obídete zľava). V kostole San Fedele nájdete baletnú kaplnku Cappella delle Ballerine so zaujímavou inštaláciou. Práve tu sa chodili baletky modliť za úspech pred svojím predstavením.

Všimli ste si ten detail, že budova radnice nemá hlavný vchod z Piazza della Scala, ale z Piazza San Fedele? Je to kvôli tomu, že v čase jej stavby námestie Piazza della Scala ešte nejestvovalo. Palazzo Marino neskôr zrekonštruovali a pribudol vchod aj z druhého námestia. A ak máte doma malú nádejnú tanečnicu či tanečníka, tak rozhodne navštívte obchod Porselli (obíďte La Scalu zľava do ulice Piazza Paolo Ferrari), kde nájdete všetko čo Vaše talentované ratolesti pre balet môžu potrebovať.

Keď ste si pozreli námestie a divadlo, ktoré má okrem iného aj zaujímavé múzeum (je tu miestnosť venovaná výhradne Giuseppe Verdimu, nájdete tu aj Beethovenové noty, originálny plagát Verdeho opery Nabucco...), pokračujeme z tohto námestia ďalej. Teatro alla Scala obíďte z prava a vykročte po ulici, ktorá sa volá Via Giuseppe Verdi. Na najbližšej križovatke odbočte doľava a kráčate po Via dell´Orso priamo pred hrad uprostred mesta. Táto trasa je dlhá iba necelých 900 metrov. Na jej konci prídete na kruhový objazd, kde uvidíte pred sebou sochu Giuseppe Garibaldiho, ktorý sedí na koni otočený chrbtom vstupnej bráne do hradu Castello Sforzesco. Tam smerujete. Nepripomína vám tá veža tak trochu Kremel v Moskve? Je to možné... stavali ho podľa rovnakej predlohy. 

Náš tip: Zmrzlináreň Grom
Ak dostanete pri divadle ešte chuť na zmrzlinu, BUBO vám odporúča zmrzlináreň Grom. Nejde o "nastajlovanú" zmrzlinu, akoby ste možno očakávali, ale na druhej strane ju dostanete v špeciálnej nádobe, ktorá udržuje nízku teplotu. Grom je produkt dvoch mladíkov z Turína, ktorý sa rozhodli vytvoriť zmrzlinu podľa starých talianskych receptov, bez arómy, farbiva a všetkých tých moderných umelých zložiek, s ktorými sa dennodenne stretávame pri potravinách. Môžeme hovoriť o sezónnej zmrzline nakoľko využívajú práve to ovocie, ktoré má v danom období svoju sezónu. Výber sa môže počas roka líšiť, no okrem ovocných príchutí si môžete vychutnať aj tu moju obľúbenú Latte e Cacao, ktorá sa vyrába zo 70% ekvádorskej čokolády. Vychýrená je aj ich príchuť Guatemala Coffee a citrónová Siracusa Lemon. Nechýba ani vanilka z Madagaskaru či pistácie zo Sýrie.

Všetka zmrzlina sa mieša na jednom mieste, a to v Turíne pod prísnym dohľadom. No a potom sa pravidelne rozváža do zmrzlinárni Grom po celom Taliansku, kde sa už za správneho uchovania, manipulácie a minimálneho zásahu naservíruje vám do špeciálneho pohárika. Dostanete tak 100% kvalitný produkt. Talianska zmrzlina Grom prerazila následne aj do sveta a môžete na ňu natrafiť v Jakarte, Shanghaji, Lisabone, Londýne, Marseille, Paríž či u susedov v Prahe. Oveľa viac pobočiek má v Taliansku samozrejme, nie len v Miláne a Turíne, ale aj v mestách ako Sienna, Verona, Rím, Benátky, Perugia, Janov, Bologna, Parma, Florencia či Padova. V Miláne nájdete zmrzlináreň Grom iba 100 metrov od Teatro La Scala. Príďte si k ním osladiť život. Majú možnosti aj pre tých, ktorý trpia intoleranciami. A ak nemáte práve chuť na zmrzlinu, robia aj výbornú horúcu čokoládu. Ako sa k nej dostať? Od La Scala sa vydajte smerom doľava, pôjdete pár metrov ulicou Via S. Margherita. Grom uvidíte po svojej ľavej ruke. V uličkách Milána majú však viac podnikov.

Hrad Castello Sforzesco #

Ak ste si mysleli, že v Miláne históriu nenájdete, tak tu sa presvedčíte o opaku. Miláno má svoj hrad, má svoje skvelé múzea a zaujímavú históriu. Hrad Castello Sforzesco dala postaviť ešte v 15. storočí rodina Visconti. Na tomto mieste bol v tom čase iný menší hrad ešte z roku 1360. Počas svojho dlhého života prešiel mnohými rekonštrukciami a prestavbami po tom, čo čelil požiaru, úderu blesku a prestavbe na kasárne. Prejdite sa jeho chodbami a nadýchnite sa dávnej histórie po stenách ktorých maľoval Leonardo da Vinci, Cesario Cesariano alebo Filarete. V hrade je niekoľko múzeí, a my vám odporúčame Múzeum antického umenia kvôli nedokončenej Pietá Rondanini od Michelangela (neúnavne na nej pracoval dokým vo veku 89 rokov zomrel) a výzdobu Sala delle Asse od da Vinciho.

V objatí histórie.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Hneď ako vyjdete z hradu von do parku Sempione, ocitnete sa najprv na Piazza del Cannone (názov získal vďaka odstavenému kanónu z 1. svetovej vojny, no dnes tu už nie je) a oproti Vám sa ukáže Oblúk mieru (1807-1838), ktorý je postavený smerom k Parížu. Spomínali sme už Napoleóna, ktorý bol Milánom úplne nadšený a pravidelne sem chodieval. Pohľadajte akvárium, ktoré je postavené vo fotogenickej secesnej budove, ktorá bola pôvodne pavilónom Svetovej výstavy v roku 1906. Čítate správne! Toto miesto pamätá na obe vojny a táto budova tu ostala ako jediná stáť dodnes.

5 fotografií

Niektoré z pamiatok Milána

Potom si to namierte k Arena Civica a predstavte si ako asi vyzerali rekonštrukcie námorných bitiek, ktoré robili práve tu na tomto mieste a ktoré sledovalo neuveriteľných 30 000 divákov. Aj takúto zábavu si vedeli naši predkovia spraviť. A futbaloví nadšenci budú isto vedieť, že sa tu v minulom storočí odohrali aj dôležité zápasy a že tu bol istý čas domov oboch klubov AC Miláno a Inter Miláno. Doprajte si luxusný zážitok a vkročte na toto miesto ako legendárny Napoleon cez Palazzina Appiani. Z tribúny budete mať kráľovský výhľad na celý areál.

Z tejto tribúny sledoval predstavenia aj samotný Napoleón.
Foto: Daniela Mihaldova — BUBO

Po návšteve hradu a parku je čas na chutný taliansky obed. Potom sa vyberte nakupovať! Veď o tom Miláno je. No a po nákupoch si doprajte pauzu vo svojom hoteli, a keď sa bude blížiť večer, vyberte sa naspäť do ulíc mesta na tradičné aperitivo a chutnú večeru.  

Miláno - tip na večerný program #

Štvrť Navigli #

Ak niekde v Miláne vládne nočný život, tak to bude napr. aj tu. Zájdite si po 18:00 na tradičné aperitivo, čo je niečo ako večerné posedenie pri drinku pred tým ako sa pôjdete navečerať (na večeru sa zvyčajne chodí až po 21:00). Za 10-20 eur si kúpite koktail a máte prístup k bufetu, kde nájdete dobroty od výmyslu sveta. Niektoré podniky ponúkajú light jedlo, ale niektoré ponúkajú bohatý bufet. Taliani dobré jedlo milujú, vy sa chcete k ním pridať, a tak rátajte s tým, že toto ešte nebude vaša hlavná večera. Potom naskočte do loďky a plavte sa večerným vysvietením mestom po milánskych kanáloch aj do tých menej navštevovaných miest. Samotný systém kanálov ma na svedomí legendárny Leonardo da Vinci, ktorého pozvali toto rekonštruovať. Systém pozostáva z 5 kanálov, a to menovite Naviglio di Bereguardo, Naviglio di Paderno, Naviglio Pavese, Naviglio Martesana a Naviglio Grande. Kanál Grande, Martesana a Pavese tvoria vnútorný okruh (Fossa Interna). Prípadne si od pouličného predajcu kúpite Aperol Spritz a posadíte sa na brehu kanála a budete pozorovať ruch v uličkách tejto nádhernej štvrte. Po dobrej večeri sa vrátite na Piazza del Duomo a pozrite si vysvietené centrum mesta. Takisto je krásne vysvietený aj hrad Castello Sforzesco. 

Večerné romantické prechádzky v historických štvrtiach majú svoje čaro.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Pre najlepšie nákupy zamierite na Corso di Porta Ticinese, Corso Buenos Aires, Corco Vittorio Emanuelle II a do nákupnej štvrte Quadrilatero d'Oro neďaleko centra mesta, ktorú vytvárajú ulice Via Monte Napoleone, Manzoni, Spiga, Sant´Andrea a Venezia.

6 fotografií

Nákupy v bohatých uličkách

TOP reštaurácia v Miláne #

Bice Ristorante, Via Borgospesso 12 Milano #

Ak ste v Miláne a máte chuť na tradičnú taliansku kuchyňu, máme pre vás výborný tip. Ocitnete sa akoby v roku 1939! No a to jedlo bude chutiť starým Milánom. Fantasticky, noblesne a dokonalo. Bola to práve Beatrice Mungai, známa pre miestnych ako Bice, ktorá za málo peňazí, ale odhodlane začala podnikať a otvorila si svoju tratoriu. Bice ako najstaršia sestra (mala ešte 10 súrodencov) varila absolútne dokonalo a jej jedlá sa stali okamžitou senzáciou v celom meste. V roku 1939, v ťažkej dobe, presťahovala svoju reštauráciu na ulicu Via Borgospesso, ktorá sa stala známa aj za oceánom. Bola považovaná za takú skromnejšiu verziu 5. Avenue v New Yorku alebo Michigan Avenue v Chicago. Beatrice dnes už samozrejme nežije, ale o jej reštauráciu sa naďalej starajú jej vnukovia a vnučky, a zastávka na tomto mieste rozhodne stále stojí za to rovnako ako pred vyše 80 rokmi.

Bice je miesto, ktoré navštívil, ochutnal a vysoko ocenil aj Oscar de la Renta či Calvin Klein. Američania boli z nej takí nadšení, že otvorili jej pobočku na Manhattane. Ak budete niekedy v New Yorku, tak iba 3 bloky od hotela Plaza a Central parku na 55th Street medzi 5 a 6 Avenue ju najete. Ak porovnáte, zistíte, že pravá talianska atmosféra sa dá iba ťažko napodobniť, takže využite svoju šancu v Miláne.
Vojdete dnu a ihneď vás uchváti elegantná, ale stále útulná atmosféra. Všimnite si koberec zo škótskeho tartanu a steny ozdobené starými obrazmi. Váš zrak následne upriamite na zaujímavé menu, kde nájdete bohatú ponuku talianskych jedál, ale aj takých jedál, ktoré sú typické práve pre Miláno a Toskánsko.

Domáce cestoviny, Beatricine obľúbené tiramisu, široká ponuka talianskych vín. Ak nechcete trafiť vedľa, tak na úvod odporúčame začať s predjedlom s toskánskou letnou panzanellou, čo je tradičný ľahký šalát pozostávajúci z pokrájanej čerstvej zeleniny a zálievkou. Z cestovín odporúčame lahodné tortelloni s citrónovým krémom. Nechýba ani tradičné milánske rizoto, ktoré si možno môžete dopriať priamo tu, a ktoré sa pripravuje z talianskej ryže arborio, ktorá má o niečo väčšie zrniečka než ste zvyknutí. Takisto odporúčame aj rizoto z kreviet a pomarančov nazbieraných na Sicílii. Jedálny lístok ma čosi do seba a budete nadšení. Instagram @bicemilano

#

5 fotografií

Kam v Miláne chodí Calvin Klein a Oscar de la Renta

Nobu Restaurante, Via Gastone Pisoni 1 Milano #

Obed alebo večera v štýle hollywoodských hviezd? Veď prečo nie. Zájdite si do Nobu. Nachádza sa blízko nákupnej štvrte. Nobu je sieť reštaurácii, ktorú založil Nobu Matsuhisa a Robert de Niro. Decentne sa oblečte, čaká na vás fantastický gurmánsky zážitok. Vojdete dnu a ihneď vás uchváti to spojenie štýlu Armani a tradičného japonského dizajnu. Nobu spája chute tradičnej japonskej kuchyne s peruánskou a talianskou kuchyňou.
V menu na obed či večeru nájdete mnoho možností a to nielen sushi, ale aj fantastické cestoviny, steaky, homáre, lososa, kráľovského kraba... Nobu v Milane neobíde zrejme žiadna celebrita či TOP modelky, a takisto budete kvalitu jedla iba chváliť. Nobu nie je otvorené celý deň, majú vyhradené hodiny na obed/večere, ktoré si viete skontrolovať online na ich webovej stránke. Instagram @nobumilano

Luxusná reštaurácia spájajúce chute Japonska, Peru a Talianska - NOBU.
Foto: Nobu

Enrico Bartolini, Via Tortona 56 Miláno #

Miláno ako mesto noblesného dizajnu, nenapodobiteľného štýlu a fantastického jedla samozrejme musí mať taktiež svoje reštaurácie ocenené Michelinskou hviezdou. Nie je ich málo.

Jednou z nich je Reštaurácia Enrico Bartolini (3 hviezdičky). Enrico je pravdepodobne stále jediný taliansky šéfkuchár, ktorý obdržal 6 Michelinských hviezdičiek. Elegantná reštaurácia v Miláne s nadčasovým dizajnom sa nachádza na treťom poschodí múzea Museo delle Culture. Ak milujete život, musíte milovať aj jedenie," takto sa vyjadril Enrico, ktorý sa narodil v roku 1979 v Toskánsku. Enrico vo veku 29 rokov získal svoju prvú hviezdičku, vo veku 33 rokov získal ďalšiu. Chcel však viac, chcel niečo výnimočné a tak jeho ďalšie kroky viedli do Milána. Tu si otvoril svoju reštauráciu v roku 2016, ďalšiu má v Bergame, ďalšiu v Castiglione della Pescaia, ďalšiu v Benátkach. Vďaka svojej vytrvalosti a chuti pracovať dokázal získať v jednom roku dokopy 4 Michelinské hviezdičky. Ak budete najbližšie v Benátkach, aj tam zájdite do jeho reštaurácie Glam a posúďte sami.

Innocenti Evasioni, Via Privata della Bindellina, Miláno #

Iba kúsok od centra mesta sa nachádza táto reštaurácia, ktorá bola ocenená 1 Michelinskou hviezdičkou. Otvorili ju v roku 1998 a ocenenie získala v roku 2009. Nevieme či sa nám viac páči kvôli jedlu, alebo kvôli úžasnej atmosfére, ktorá tu je vytvorená. Atraktívny moderný dizajn so ZEN záhradkou. Ak je príjemný letný večer, neváhajte a rezervujte si stôl v záhrade. Ak sa nad Milánom zatiahne obloha a spustí sa svieži dážď, usaďte sa za oknom a v prítmí sviečok si vychutnávajte dokonalý pocit pokoja, pohody a mieru, a to všetko len kúsok od pulzujúceho Milána. Lepšie spojenie sme zatiaľ nikde nenašli. Skvelé miesto na rande v Miláne či oslavu vášho výročia... Varí pre vás oceňovaný šéfkuchár Tommaso Arrigoni a vína k vášmu jedlu páruje Lucia Gatti. 

6 fotografií

Innocenti Evasioni

Samozrejme, miest v Miláne, kam sa ísť dobre najesť, je nespočetne veľa. Tam, kde varia Taliani, tak tam sa asi len ťažko niečo pokazí. Z malých barov, kaviarní, reštaurácii odporúčame aj iné miesta:

Ako prvú chceme spomenúť historickú kaviarničku Taveggia, kde musíte vyskúšať ich špecialitu, ktorú vynašli práve tu a tou je „bomba di riso“, čo je podstate jemné čerstvé pečivo naplnené krémom a ryžou. Doprajte si k nemu espresso a budete nadšení. Nájdete ich cca 700 metrov od námestia Duomo, na rohu ulice Via Francesco Sforza a Via Cesare Battisti.

Ďalšou zaujímavou zastávkou môže byť pre vás De Santis na ulici Corso Magenta 9, kde na vás čakajú desiatky rôznych druhov panini. Ak preferujete rýchly obed, De Santis je miesto, kde vždy nájdete niečo dobré pod zub. Vnútri to je veľmi malé, a tak odporúčame nechať si panini zabaliť a zájsť do skrytého malého parku za rohom na ulici Via Brisa. Nájdete tam vežu Torre dei Gorani s lavičkami. Veža pochádza ešte z 11. storočia a bola súčasťou paláca Palazzo Gorani. Na tomto mieste vybuchla v roku 1943 počas vojny bomba a odvtedy toto miesto takto vyzerá. Okolité stavby sú samozrejme už mladšieho dáta.

4 fotografie

Niečo malé pod zub v Miláne

Pri námestí Duomo na ulici Via Spadari sa nachádza nákupne stredisko Peck (naľavo od hotela Spadari). Budova, kde to rozvoniava talianskym syrom, prosciuttom, cestovinami, olivami, vínom, koláčikmi a čerstvou zeleninou a ovocím... bude pre vás ako raj na zemi. Rozhodne zaujímavé miesto, kam sa oplatí nakuknúť. Odporúčame reštauráciu Al Peck a z menu určite neodolávajte rizotu Milanese risotto na šafrane, majú taktiež výborne lasagne aj ravioli s ricottou a tekvicovou omáčkou. Na prízemí je predajný pult, kde vám jedlo radi aj zabalia so sebou. Ak ste preferovali jedlo so sebou, tak si na ňom môžete pochutnať v najbližšom parku a to je už vyššie spomínaný park pri Torre dei Gorani (700 metrov).

7 fotografií

Peck - prísady do varenia z Talianska

Len asi 200 metrov od Pecku sa nachádza Palazzo Broggi, v ktorom nájdete snáď ten najkrajší Starbucks na svete. Vieme, že teraz spomíname niečo, čo s Talianskom nemá nič spoločné. Starbucks prišiel do Talianska iba v roku 2018 a bolo to práve tu, kde otvorili prvú kaviareň v krajine. Vnútorne priestory Starbucks Reserve Roastery určite rád uvidí každý fanúšik tejto značky. Síce „cudzie", ale Taliani do architektúry a dizajnu odovzdali svoje srdce.  

Neďaleko hradu Castello Sforzesco je pizzeria Biagio (Via Vincenzo Monti 28). Na prvý pohľad vás toto miesto nevábi, ale je to jednoducho atmosféra minulého storočia, staré reklamy na stenách, tradičná pizza z pece a to všetko za prijateľné ceny. Určite stojí za zastávku, aj keď to je mimo turistickej trasy.

Talianska kuchyňa je vášeň. Jedným nádychom sa úplne zamilujete.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

TOP 10 Milána #

1. Duomo – katedrála mesta, ktorú stavali 500 rokov a preto dokonalo odráža rôzne architektonické štýly používané v danom období. Z množstva relikvií priťahuje najviac klinec z kríža, ktorý umiestnili nad hlavný oltár. Ak budete v Miláne 15. 9., uvidíte ako ho nesie procesia.

2. Galleria Vittorio Emanuele II – jedna z najkrajších obchodných pasáži v Európe, ktorá bola pomenovaná na počesť prvého kráľa zjednoteného Talianska a v ktorej sa necháte strhnúť luxusnými butikmi – Versace, Prada, Gucci... sa nachádza presne medzi la Scala a Duomo. Doslova vás núti vkročiť dnu.

3. Teatro alla Scala – budova divadla vás na prvý pohľad neohúri, no davy ľudí láka vďaka vždy kvalitnému programu. Pozrieť si harmonogram predstavení a zabezpečiť si na večerný program vstupenku a v Miláne budete mať tak o luxusný zážitok okamžite postarané.

4. Hrad Castello Sforzesco – tu, za mohutnými hradbami, Miláno ukrýva kus svojej histórie a umeleckých pokladov. Na hrade budete obdivovať múzea, kde si rozhodne nenechajte ujsť Michelangelovu Pieta Rondanini a rukopis Leonarda da Vinciho Codex Trivulzianus.

5. Park Parco Sampione – najväčší mestský park je práve tu v areáli hradu. Ak sa po návšteve hradu nepoberáte na prechádzku, oddýchnuť si do tieňa vysokých stromov, celkom isto si tu môžete prísť ráno zabehať, tak ako to robia miestni obyvatelia. Park má 47 hektárov, romantické zákutia, nechýba rybník a postriehnete v ňom rôzne anglické prvky.

6. Štvrť Navigli – kedysi dávno bola táto štvrť súčasť hustej siete kanálov, predstavte si ho ako Benátky! Musel to byť nádherný obraz. Avšak dnes je to už skôr miesto, kde sa chodia Milánčania v noci zabávať. Skrášlite si večer príjemnou prechádzkou okolo kanálov, ktoré sú spestrené mostíkmi a nakuknite do vnútorných nádvorí, ktoré obklopujú ľudové domčeky.

7. Porta Ticinese Medievale – brána obklopená masívnymi vežami, ktorá bola vo svojej podstate južným vstupom do Milána. 

8. Quadrilatero d´Oro - doslova štvoruholník ulíc Sant´Andrea, Della Spiga, Borgospesso či Monte Napoleone pozná každý správny nákupný maniak v Miláne. Ak niekam na shopping, tak zamierte práve sem. Špičkové butiky Gucci, Prada, Armani... kto ma najkrajší výklad? Vedeli ste, že Versace mal svoj prvý obchod práve na Via della Spinga? Moderní umelci" Milána budú pokúšať Vaše peňaženky. Všimnite si to spojenie historických budov s luxusom.

9. Systém kanálov - systém kanálov nenájdete iba v Benátkach, ale aj tu v Miláne. K ich renovácii bol privolaný samotný Leonardo da Vinci v roku 1482. Prechádzka popri kanáloch s vedomím, že sa dívate na miesta, ktoré vytváral samotný majster da Vinci naháňa husiu kožu.

10. Jedlo - talianska kuchyňa je veľká vášeň, všetko chutí úplne ináč, akosi lepšie. Milánske rizito, cestoviny od výmyslu sveta či sladkosti... ochutnávajte, jedzte a milujte život.

Bosco Verticale (Vertikálny les) zelené rezidenčné veže v štvrti Porta Nuova district v Milane.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Pri prechádzke Milánom natrafíte aj na rezidenčné budovy Bosco Verticale, dve zelené" veže, na ktorých by sa malo nachádzať vyše 500 stromov. Boli dokončené v roku 2014 a pod ne sa podpísalo Boeri Studio. Kto je zo Žiliny, tak možno bude vedieť, že ide o to isté štúdio, ktoré sa podielalo na tvorbe turistickej lávky - prístrešku na Straníku. A tí z vás, ktorí pochádzajú alebo boli v Piešťaňoch, môžete vedieť, že UWO - neidentifikovaný drevený objekt, tiež spoluvytváralo Boeri Studio. 

Tipy, čo vidieť navyše v Miláne:

San Siro - futbalový stánok pre 80 000 divákov. O tento zážitok nemôžu byť ukrátení žiadni futbaloví fanúšikovia. Domov klubov AC Miláno a Inter Miláno. Ak Vaša návšteva padla na deň, kedy sa koná futbalový zápas, určite choďte. A keď už budete na San Siro, odskočte si ešte na Piazzale dello Sport. Nachádza sa tam 8-metrová najväčšia bronzová socha koňa na svete so zaujímavým príbehom. Tzv. Leonardov kôň. Leonardo da Vinci bol poverený zostrojením tejto sochy ešte v roku 1482. Ten dlhých 16 rokov pracoval iba na samotnom návrhu. Vzhľadom na vojnové konflikty a iné problémy ju nikdy nedokončil. Podarilo sa to až v roku 1997 Ninovi Akamu. Jednotlivé diely boli dokonca odlievane v New Yorku. Tie sa následne previezli do Milána a dielo dostalo svoju konečnú podobu. 

Cyklistické preteky - ak ste fanúšikom cyklistiky a vždy ste chceli stretnúť hviezdy ako napr. Sagan, Oss, Ganna, Viviani...... naplánujte si výlet do Milána a príďte si užiť atmosféru na štart Milano - Sanremo, Milano - Turín či Giro d´Italia (sledujte však aktuálny kalendár pretekov a ich trasy). Úprava článku 19.3.2023: Peťo Sagan sa zúčastnil Milano - Sanremo 18.3.2023 poslednýkrát.

Kostol Santa Maria al Paradiso – nachádza sa tu istá doska, v ktorej je otvor s 13 lúčmi, do ktorej apoštol Barnabáš postavil kresťanský kríž. Malo sa tak stať 13. 3. roku 51 a tento dátum Milánčania považujú za oficiálny dátum, kedy do mesta prišlo kresťanstvo. Ak zavítate do Milána v tomto období, celkom isto natrafíte aj na kvetinový trh. Podľa legendy príchod tohto apoštola sprevádzal topiaci sa sneh pod jeho nohami a kade prešiel, tam sa zrazu na zemi objavili prvé jarné kvety.

Kostol Santa Maria delle Grazie – dominikánsky kláštor a kostol, kde sa nachádza jedáleň (refektárium) s významným dielom (Je to nástenná maľba. Nie freska.) od da Vinciho – Posledná večera. Detaile tvári apoštolov v momente, keď im Ježiš povedal, že ich jeden z nich zradí, sú neuveriteľné. Samotný detail tváre Ježiša Krista ostal nedokončený, pretože da Vinci vedel, že ho nedokáže namaľovať. UNESCO. Kostol sa radí medzi najkrajšie renesančné stavby mesta a bol postavený medzi rokmi 1466-1490. Pre zaujímavosť, v tom čase sa na Slovensku zakladala prvá univerzita Universitas Istropolitana (Academia Istropolitana). Ak toto chcete vidieť, celkom určite si zabezpečte lístok vopred online nakoľko v deň návštevy býva takmer stále vypredané.

Bazilika San Lorenzo Magiore – bazilika zo 4. storočia ukrývajúca krásnu mozaiku: Kristus s apoštolmi a Nanebovzatie Eliáša. Pred bazilikou je Colonne di San Lorenzo, 16 osem-metrových stĺpov korintského štýlu. Dotyk s dávnou históriou uprostred mesta, presne ako v Ríme. 

Čínska štvrť - je jedna z najstarších v Európe, ale nájdete tu napr. jednu zaujímavú vináreň Cantine Isola (1896), kde objavíte stovky a stovky rôznych druhov vín, ktoré servírujú s jednohubkami. Pre zaujímavosť - v tom roku sa konali prvé moderné letné olympijské hry v Aténach, v Kanade si už v tom čase Stanley Cup začali medzi sebou striedať mestá Ottawa, Montreal a Winnipeg a na Slovensku sa začína po prvýkrát premietať film. Hlavnou tepnou štvrte je Via Sarpi a rozhodne sa oplatí zavítať na čínsky nový rok. Ak máte radi čínsku kuchyňu, tak tu si na ňu hojne zaspomínate.

3 fotografie

Dotyky s históriou uprostred pulzujúceho mesta

Cintorín Cimitero Monumentale - spomienkové miesto s tajomnou a fascinujúcou atmosférou, kam vojdete cez monumentálnu bránu. Mnoho hrobov, hrobiek známych a popredných Milánčanov sú skutočným umeleckým dielom. Okamžite máte pocit, že to vyzerá ako nejaký skanzen. Za najlepšie pohrebné miesta sú milánske rodiny schopné zaplatiť aj 30 000 eur. Nachádza sa tu aj miesto, kde určitý čas boli uložené pozostatky Evity Perón, obľúbenej argentínskej političky, aktivistky, spisovateľky a herečky.

Monte Stella Park - aj Miláno má svoj park s výhľadom a je ním neformálne nazývaný kopec Montagnetta di San Siro (Kopček San Siro"). Vybudovali ho po II. svetovej vojne, kde použili aj sutiny z bombardovaných budov mesta. Kopec je vysoký iba 45 metrov, no pôvodne mal byť raz tak vyšší. Od pôvodného plánu však ustúpili vzhľadom na to, že by tlak sutín určite zdemoloval okolité ulice. Z kopca, ktorý nie je až tak vysoký, sa vám naskytne stále krásny výhľad na mesto a za jasného počasia môžete obdivovať Apeniny a Alpy. Park upravoval architekt Piero Bottoni, ktorý ho venoval svojej manželke Stelle. Pozrite si aj časť Giardino dei Giusti, kde je pekný pamätník venovaný odporcom genocídy a pri známych menách vysadili stromčeky. Medzi osobnosťami je aj Svetlana Broz, autorka z Bosny, pravnučka Tita. 

Národný park Val Grande - ak máte dostatok času a máte radi turistiku, môžete navštíviť Alpy a národný park Val Grande, ktorý sa nachádza iba hodinu jazdy z mesta. Je tu nádherné a v čase jesene, keď sa príroda zmení do tých najpestrejších farieb, vás čakajú nevídané zábery. Niečo pre milovníkov prírody. 

Vedecko-technické múzeum Leonarda da Vinci (Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci) - nájdete ho na ulici Via San Vittore. So svojimi 50 000 m² je to jedno z najväčších múzeí svojho druhu v Európe. Bohatá zbierka (okolo 16 000 rozličných diel) sa zhromažďovala od cca roku 1930. Časť z toho je venovaná Leonardovi da Vinci, kde budete obdivovať jeho nákresy, modely, poznámky.

Ambroziánska knižnica (Biblioteca Pinacoteca Accademia Ambrosiana) - na námestí Piazza Pio XI. Vznikla v roku 1609, čo z nej robí jednu z najstarších knižníc v Európe. Obsahuje okolo 400 000 zväzkov a k najznámejším patrí samozrejme diela od Galileo Galilei, Leonardo da Vinci a Boccaccio. A kto miluje obrazy, zavíta aj do Pinacoteca Ambrosiana a bude obdivovať diela Raffaela, Tiziana, da Vinciho či Botticelliho.

9 fotografií

Cintorín Cimitero Monumentale

Výlet z Milána - výhľad na Como #

Ak si chcete predĺžiť pobyt v Taliansku o návštevu jazera Como, máme pre vás jedno zaujímavé riešenie. 98 km severne sa nachádza mesto Pigra (2 hodiny vlakom, 1,5 hodiny cesty autom) a tam na kopci priamo nad jazerom, je Villa Peduzzi, ktorá si zaslúži Vašu pozornosť. Zabudnite na loď plnú turistov. Ubytujte sa vo vile a recepcia vám poradí nielen privátneho kapitána s loďou po jazere, ale aj helikoptéru, lietadlo alebo jazdu autom po miestach, kde sa turisti bežne nedostanú. Okrem toho sú tu možnosti turistiky, hrania tenisu či golfu. Ukončite svoju dovolenku vo veľkom, v pool house vily Peduzzi a v jej bazéne vo výške 800 metrov nad jazerom s výhľadom, ktorý si želá zažiť aspoň raz v živote snáď každý. Skvelé ako darček pre svoju polovičku napr. k výročiu. 

Zaujalo vás Taliansko? Na našom BUBO blogu nájdete kopec ďalšej inšpirácie z tejto krásnej krajiny:

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 32842

Mohlo by Vás zaujímať

Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Talianske regióny s najlepším vínom Prémiový blog

Prémiový blog Talianske regióny s najlepším vínom

Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

3328 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2512 3140€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek