Počas pobytu v Egypte sú v cene raňajky, ktoré sa budú podávať v hoteloch v ranných hodinách, pričom niekedy budeme musieť kvôli programu dostať na recepcii iba raňajkové balíčky a tie si vezmeme so sebou. Obedy a večere v cene nie sú. Obedy budeme mávať v Egypte často spoločné kvôli plynulosti nášho programu a večer máte voľno, no váš sprievodca vám poradí, čo dobré viete ochutnať a kam sa vybrať. Počas celého pobytu v Egypte miniete na stravu a nápoje v prepočte cca 110-130 USD.
Počas pobytu v Sudáne sú raňajky v hlavnom meste v Chartúme a PLNÁ PENZIA expedičného charakteru, teda aj raňajky, obedy aj večere. Nečakajte však opulentné hody, vždy sa však dobre najeme lokálneho jedla. Strava v Sudáne je zaujímavá, hoci o pestrosti nemôže byť veľmi reč. V hlavnom meste si vychutnáme exkurziu do sudánskej kuchyne v reštaurácii, ale po tom ako opustíme Chartúm už natrafíme na rôzne obmedzenia a slabší výber. Sú miesta, kde ak by sme nemali vlastného kuchára, nenajedli by sme sa. Je to nákladné a preto je tento druh expedícii cenovo náročnejší. Tam, kde bude možnosť sadnúť si do miestneho bistra či podniku, najeme sa tam, no kde to možné nebude, vtedy nám náš kuchár pripraví čo to zo sudánskej kuchyne.
EGYPT:
Egyptská kuchyňa je veľmi rôznorodá v závislosti od lokality, v ktorej sa práve nachádzate. Väčšinou však ide o zmes libanonskej, tureckej, sýrskej, gréckej a tiež francúzskej kuchyne. Jedlá sú jednoduché a zdravé. Mäso sa väčšinou podáva grilované a v skoro všetkých reštauráciách nájdete tzv. „grill mix“ čo je zmes rôznych druhov grilovaného mäsa, väčšinou kuracie a hovädzie, prípadne jahňacie. Bravčového tu v Egypte veľa nepojete, keďže sa nachádzame v moslimskej krajine.
Základom egyptskej stravy je ich tradičný egyptský chlieb - áiš, čo v preklade znamená „život“. Egypťania ho konzumujú na raňajky, ako prílohu k obedu a tiež na večeru. Pre chudobnejšiu časť obyvateľstva je to mnohokrát jediná strava počas viacerých dní. Chlebík sa pripravuje dvoma spôsobmi a to buď kysnutý z bielej múky alebo tmavý pripravovaný z hrubej celozrnnej múky. Jedlo je tu bezpečné a chutí veľmi dobre. V Egypte treba počítať, že ku základnej cene na jedálnom lístku sa pripočítava ešte miestna daň a automaticky sa očakáva aj prepitné, čo väčšinou navýši výslednú sumu asi o 20%.
Typickým egyptským jedlom Foul, bôb, ktorý sa pripravuje viacerými spôsobmi, napríklad roztlačený so sezamovou pastou tahini, olivovým olejom a s rajčinami, cibuľou a korením. Národné jedlo, ktoré v Egypte určite ochutnáte je Košari, čo je zaujímavá zmes ryže, cestovín, rezancov, šošovice a cibule. Všetko sa napokon zaleje rajčinovou omáčkou, cesnakovým octom a ak chcete, pridáte si aj čili. Z rýchlych jedál odporúčame Falafel (tu v Egypte ho volajú aj Tamiya) alebo Šawarmu s mäsom do ruky. Falafel sú cícerové placky v egyptskom chlebe s kúskami šalátu a omáčkou tahini - omáčka zo sezamovej pasty. Šawarma je s kúskami kuracieho alebo jahňacieho mäsa. Čo sa týka stredomorskej kuchyne ryby sú vynikajúce v Alexandrii pri Stredozemnom mori, v Asuáne a na pobreží Červeného mora. Luxor je tiež známy svojimi reštauráciami s pečenými holubmi alebo špecialitami z čerstvých rýb dovezených z Červeného mora. Pre vegetariánov odporúčame aj jedlo zvané Mahshi – kúsky zeleniny plnené zmesou ryže a korenín. Mahshi môže byť plnená paprika, baklažán, cuketa alebo dokonca aj vínne listy, ktoré bývajú často ako mezze, teda predjedlo.
Pre milovníkov ovocia a zeleniny bude z čoho vyberať. V Egypte sú ceny nižšie ako na Slovensku. V početných podnikoch sú dobré výbery čerstvo vylisovaných džúsov – asab (cukrová trstina), bortugán (pomaranče) Predovšetkým v období Ramadánu si miestni obyvatelia vychutnávajú viac ako kedykoľvek predtým sladké šťavy z cukrovej trstiny, datlí a sezónneho ovocia, medzi ktoré by sme mohli zaradiť predovšetkým mango, granátové jablko, pomaranče, jahody, banány, kokos alebo plody kaktusu - opuncie, ktoré majú sezónu v auguste a v septembri. Pitie šťavy na ulici je pomerne bezpečné, ale vždy je lepšie si ju vypýtať bez ľadu.
Nápoje v Egypte: Káva sa pripravuje klasicky na ohni na „turecký spôsob“ v džezve a podáva sa v malých šálkach alebo sklenených pohároch. Treba sa však dopredu dohodnúť aké množstvo cukru si želáte, pretože sa pridáva už počas prípravy. Podobne je to aj s egyptským národným nápojom, ktorým je čaj alebo „šaj“ a bežne sa pripravuje varením čajových lístkov, väčšinou ju dostanete aj s mätou. Egypťania majú v obľube aj klasický čierny čaj, do ktorého pridávajú veľké množstvo cukru podobne ako v Maroku. Typickým nápojom, predovšetkým v južnej časti krajiny okolo Asuánu, je tmavočervený nálev z čerstvých alebo sušených kvetov ibišteka - karkadé. Osvieži horúci alebo tiež vychladený ako limonáda. Je veľmi chutný a má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie, predovšetkým prečisťuje a okysličuje krv. Zoberieme Vás na miestny asuánsky trh, kde si tieto kvety v najvyššej kvalite môžete zadovážiť domov, či už pre seba alebo ako originálny darček pre rodinu a priateľov. Egypťania pijú viacero odvarov z bylín a korení ako napríklad helba, jansún alebo ifra, teda odvary anýzu, kurkumy alebo škorice. Za chladných zimných večerov popíjajú tiež nápoj zvaný sahleb, čo je hustý krémový nápoj pripravovaný z mlieka, mnohokrát z ťavieho, ktorý sa zahusťuje mletým koreňom orchideí a posypáva orechmi a škoricou. V horúcich mesiacoch popíjajú domáci od smädu taktiež kysnuté mlieko rajeb, ktoré je však dosť horko-kyslé a treba si na jeho chuť najskôr zvyknúť, aby vám nápoj zachutil. Pouliční predajcovia často ponúkajú tiež studený horko-kyslý nápoj so sladkého drievka „asír limún“, ktorý nenájdete nikde inde.
Cena teplej stravy v reštauráciách sa blíži k cenám u nás, v turistických centrách ju dokonca prekračuje, avšak sprievodca sa o Vás dobre postará. Láska ide cez žalúdok a láskou k egyptským jedlám zahoríte určite. Aj najväčší gurmáni budú nadšení. Sprievodca Vám ukáže kde, ako, za koľko a čo sa oplatí konzumovať. V prípade záujmu zorganizuje hromadnú večeru, obed a podobne.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Egypte:
Pharaonic restaurant (Sakkara) - Abu Sir Rd. Al Badrashin, Saqqara 12919 Egypt - ochutnávame tradičný egyptský „grill mix“ s veľkým množstvom omáčok a dipov ako tahiny alebo hummus. Jedlo je servírované so šalátom a čerstvo upečeným egyptským chlebom priamo v peciach pred reštauráciou. Mäso prinesú na malých griloch, v ktorých je stále oheň- kuracie, hovädzie a jahňacie. Do reštaurácie nás víta skupinka hudobníkov. Menu sa pohybuje cca 15 USD. Nápoje sú za extra príplatok a k dispozícií sú aj lokálne pivá alebo egyptská verzia Stelly. Odporúčame mangový džús alebo malinovku/drink karkadé.
Fish market (Alexandria) - El Corniche Rd. Beside Scout Club, Alexandria 21599, Egypt - viete si vybrať z množstva druhov rýb. Výber vždy záleží od toho, čo majú práve ulovené. Menu tanier stojí (cca 15-18 USD) a skladá sa z čerstvej ryby + príloha (ryža) + zelenina. Alebo si môžete objednať akúkoľvek rybu podľa výberu na gramáž. Cena nápojov v menu je vždy za extra príplatok. Ako nápoj si viete objednať víno alebo pivo.
Delaa restaurant (Alexandria) - reštaurácia v centre mesta medzi budovami. Menu stojí cca 12-15 USD. Výber je prispôsobený podľa toho, čo majú čerstvo ulovené. Odporúčame čerstvé krevety - varené alebo grilované. Špecialitou reštaurácie je krevetová polievka.
Marhaba hotel (Asuán) - Abu AR Rish Qebli, Aswan First, Aswan Governorate, Egypt - v našom základnom hoteli v Asuáne máme výbornú hotelovú reštauráciu na streche hotela s výhľadom na mesto. Na výber máte egyptskú + interkontinentálnu stravu (polievky, cestoviny, šaláty) V tomto hoteli odporúčame predovšetkým typickú lokálnu šošovicovú polievku a grill mix.
El Dokka (Asuán) - Elephantine Island | Hessa Island, Aswan, Egypt - odporúčame dať si grill mix menu (cca. 15 USD) alebo čerstvú riečnu rybu priamo z Nílu (cca. 20 USD). Nápoje nie sú v cene.
Ibn Hamido Fish restaurant (Luxor) - Odporúčame pečeného holuba (cena menu cca 15 USD), ktorý sa podáva s plnenou ryžou a šalátom. K menu sa podáva typická šošovicová polievka. Na výber máte aj menu, ktoré je zložené z čerstvej ryby s ryžou, šalátom a s množstvom omáčok. K menu je podávaná polievka z morských plodov.
SUDÁN:
Sudánska strava je relatívne jednoduchá, no aj napriek tomu chutná. Ochutnať tu môžete rôzne mäsové kebaby (tradičná Shaiya), ale prevažuje zelenina v rôznych formách. Obľúbeným streetfoodom je Tamia, teda lokálny falafel (guľôčky z cíceru), no za ochutnanie stojí aj fazuľová kaša, fasuliye, zemiakové kari alebo grilované kura na orientálnom korení. Sudánci milujú jedlá z baklažánov, baranie mäso na tisíc spôsobov a čerstvý chlieb, ktorého vedia zjesť niekoľko kilogramov. Sem tam natrafíte aj na polievky, ale tie sa netešia veľkej popularite. Ak majú polievku, často ide o silný vývar s mäsom a kúskami zeleniny. Mäso a zelenina je to, čo hrá v Sudáne prvé husle. Sudán je krajina, kde sa pestujú v každej oáze perfektné datle a tak sa ich nebudete vedieť prejesť.
Alkohol tu nekúpite, pretože je zákonom zakázaný, ale za to budete môcť ochutnávať veľmi dobrú sudánsku kávu alebo sladký čaj s mätou, prípadne čaj so škoricou Typickým pre Sudán je aj ibištekový čaj a miestny ibištek sa považuje za jeden z najlepších na svete. Nekúpite si balíček domov ako suvenír?
V tejto stati apelujeme na dodržiavanie rád Vášho sprievodcu. Nikto z našich klientov ešte vážne neochorel a nedoniesol si domov neželaný suvenír vo forme exotickej choroby aj preto, lebo sa vždy dodržiavali pokyny sprievodcu. Základnou vecou je, že vodu budeme počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budeme kupovať. Vždy si skontrolujeme, či je uzáver zatvorený naozaj originálne. Vodu nebudeme piť z kohútika ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpeme a väčšinu vecí budeme konzumovať až po tepelnom spracovaní. Počas celého zájazdu dodržiavajte pitný režim minimálne 2,5 l čistej vody denne.
Neberte si so sebou potraviny a ak niečo potrebujete, nech je to len malá drobnosť bez ktorej sa nezaobídete.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Sudáne:
Rickshaw / Le Grill / Hotel Corinthia (Chartúm) – Nile Road, Khartoum 11045, Sudan – Obe reštaurácie, teda aj Rickshaw aj Le Grill sa nachádzajú v špičkovom hoteli Corinthia na 18.poschodí a teda ponúkajú nielen zážitok z jedla, ale aj panoramatický pohľad na Chartúm s Modrým Nílom. Je to miesto s atmosférou, kde na Vás čakajú chute sudánskej, arabskej, ale aj medzinárodnej či ázijskej kuchyne. Skúste aj široký výber dezertov a napokon si vychutnajte nealkoholické, ovocné drinky s výhľadom na vysvietené mesto. Ide o drahšie reštaurácie na sudánske pomery, tak čakajte, že tu miniete za večeru okolo 15 euro.
Assaha (Chartúm) – Africa Street, Near Canadian Embassy | Next to the Canadian Embassy, Khartoum, Sudan – Špičková, libanonská reštaurácia je známou gastronomickou firmou v sudánskom hlavnom meste. Libanonská kuchyňa sa často označuje ako najlepšia spomedzi arabských kuchýň a v Assaha budete mať rovnaký pocit. Ochutnajte libanonské predjedlá mezze z maličkých tanierikov či mištičiek a napokon si nechajte priniesť grilované kebaby z jahňacieho mäso, čerstvý chlieb a šaláty. Je to veľmi príjemne miesto na posedenie, pretože má v sebe atmosféru.
Ozone (Chartúm) – khartoum2, Khartoum, Sudan – Takéto miesto by ste v Sudáne nečakali. Ozone je vyhlásená kaviarnička s cukrárňou, kde podávajú najlepšie dezerty a koláče celej krajiny a k tomu vám naservírujú aj lahodnú kávu, čaj alebo džús. Stretáva sa tu stredná a vyššia trieda a tak je zaujímavé byť na chvíľku súčasťou tejto atmosféry. Okrem sladkých chuťoviek tu nájdete aj fast food v podobe sendvičov alebo hamburgerov.
Al Nuba (Chartúm) – Africa Road | Al Salam Rotana, Khartoum, Sudan – Fine dining v sudánskom Chartúme? Stačí len povedať! Reštaurácia Al Nuba sa nachádza v špičkovom hoteli Rotana. Čaká tu na Vás príjemne, luxusné prostredie, kde sa dizajn snúbi s eleganciou. Reštaurácia ponúka zážitok v podobe jedla a jednotlivé dni sa venuje iným, medzinárodným kuchyniam. Jeden deň sa venuje arabskej kuchyni, iný zase talianskym špecialitám a natrafíte tu aj na latino chute. Stačí si len vybrať deň a môžete cestovať gastronomickým svetom.
Souq al Arabi (Chartúm) – Souq al Arabi, Khartoum, Sudan – Ak by ste mali chuť ochutnať aj niečo tradičné priamo na ulici, tak potom sa vyberte na miestne trhovisko Souq al Arabi a nájdete tam niekoľko stánkov, kde priamo pred Vami pripravia čerstvý falafel. Vyberte si ktorýkoľvek, alebo sa pozrite, kde čaká najviac domácich a vezmite si svoj falafel tam. Je super lacný a výborný.
Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme to najlepšie, čo táto krajina ponúka.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Mantis
Zažite jedinečný gurmánsky zážitok z vtáčej perspektívy v reštaurácií Mantis v srdci Káhiry. S pôsobivým výhľadom na Níl si vychutnáte kulinárske špeciality od arabského šéfkuchára Haya Issu. Použitím čerstvých miestnych surovín ponúka výber či už medzinárodných alebo stredomorských jedál. Vychutnajte si známe zemiakové hranolčeky Poutine, ktoré v Mantise vynikajú pridaním miestnej Harrisy a duseného hovädzieho mäsa, potiahnuté omáčkou. Alebo si dáte benátske Carpaccio so šošovičkovými klíčkami a anízom? Tvorivosti sa medze nekladú. K výbornej večeri si objednajte koktejl s ingredienciami ako udený rozmarín, ružová voda, či flambovaný citrón. Alebo dáte prednosť ruskej vodke s citrónovou trávou, kardamónom či uhorkou? Je to na vás!
Štýlové reštaurácie
Fishawy café
Táto najznámejšia káhirská kaviarnička vznikla asi pred 240 rokmi, keď vždy po večerných modlitbách, muž menom al-Fishawy, servíroval kávu svojim priateľom v uličke káhirskej islamskej štvrte Khan al-Khalili. Na mieste sa zhromažďovalo čoraz viac ľudí, a tak bol nútený založiť kaviareň. Egypťania dodnes trávia čas práve v tejto kaviarni pri káve, čaji či tabaku. Len pár metrov od nej sa nachádza 1000 ročná Al-Azhar – jedna z najstarších univerzít na svete. Vďaka svojej skvelej polohe sa v nej zhromažďovalo mnoho egyptských spisovateľov, hudobníkov a umelcov. Najobľúbenejším nápojom je čaj s vetvičkami čerstvej mäty servírovaný v čajovej kanvici a miskou cukru. Nenechajte si ujsť chuť egyptského čaju s vyše 200 ročnou tradíciou! Milovníkom kávy naservírujú nápoj v tradičnej arabskej medenej nádobe Kanakah s dlhou rúčkou. Alebo dáte prednosť sladkému smotanovému nápoju Sahlab s orechmi a hrozienkami? Karkadé, ibištek, infúzia anízu, či čerstvý nápoj? Ku skvelému nápoju podľa Vášho výberu si nezabudnite objednať shishu s najrozličnejšími tabakovými príchuťami. Staňte sa aj vy na chvíľku pravým Egypťanom!
Štýlové reštaurácie
Le Grill / Rickshaw
Obe reštaurácie, teda aj Rickshaw aj Le Grill sa nachádzajú v špičkovom hoteli Corinthia. Na Ázijskú kuchyňu orientovaná Rickshaw sídli na 18.poschodí a teda ponúka nielen zážitok z jedla, ale aj panoramatický pohľad na Chartúm s Modrým Nílom. Le Grill je jednou z najluxusnejších reštaurácií v krajine a radi si sem prídu miestni ľudia doprať luxus. Je to miesto s atmosférou, kde na Vás čakajú chute sudánskej, arabskej, ale aj medzinárodnej či ázijskej kuchyne. Skúste aj široký výber dezertov a napokon si vychutnajte nealkoholické, ovocné drinky s výhľadom na vysvietené mesto. Ide o drahšie reštaurácie na sudánske pomery, tak čakajte, že tu miniete za večeru okolo 15€.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Abou El Sid Restaurant
Práve v tejto reštaurácii zažijete ten najintenzívnejší a najautentickejší zážitok z egyptskej kuchyne. Miesto zamknuté v čase a priestore, v ktorej sa slávna egyptská pohostinnosť preukáže ako nadčasová a ponúka tie najchutnejšie špeciality egyptskej kuchyne. Recepty sú zostavené práve z knihy Abou El Sida, ktorý bol kuchárom samotného sultána počas vlády Osmanskej ríše. Krásne prostredie a vynikajúce špeciality na tanieri. Dáte si ako predjedlo baklažán s cesnakom alebo chutné Tahini? Ako hlavné jedlo odporúčame Molokheya s kuracím/králičím mäsom a bielou ryžou. Alebo si vyberte z ďalších 30 špecialít. Nechajte si poradiť od miestnych čašníkov, ktorí Vám veľmi radi pomôžu s výberom.