V cene zájazdu sú raňajky formou bufetových stolov. Obedy počas prehliadok miest aj večere sú individuálne, no váš sprievodca vám vždy rád poradí, kam sa ísť najesť a čo ochutnať. Bežné jedlo v reštaurácii stojí cca 15-30 EUR.
V krátkom čase prejdeme tri zaujímavé krajiny západnej Európy a každá z nich má svoje špecifické predstavy o gastronómii. Pripravte sa na zaujímavú jazdu, ktorá bude chutiť.
Belgická kuchyňa možno nemá taký punc ako susedná francúzska kuchyňa, ale keď ju spoznáte, zmení sa to. Belgičania dávajú dôraz na čerstvosť surovín a ich národné jedlá ovplyvnila blízkosť Nemecka, Francúzska aj Holandska. Aj preto môže miestami pripadať belgická kuchyňa ako spleť viacerých chutí. V belgickej kuchyni sú obľúbené zemiaky, mliečne výrobky, ryby, mäso, dary mora, ale popularite sa teší aj špargľa. Ak sa povie Belgicko, tak medzi najznámejšie jedlá patria hranolky, wafle alebo čokoláda v mnohých obmenách. Hranolky sa považujú za najobľúbenejší streetfood a stretnete ich aj v Bruggách aj v Bruseli. Rozhodne by ste si ich nemali nechať ujsť. Wafle sú tu na slano aj na sladko a ak hľadáte rýchly dezert, je to skvelá voľba. Ochutnajte však aj tradičné jedlá akými je Stoemp, roztlačené zemiaky, ktoré sa dotvoria pórom a mrkvou alebo Waterzooi, teda vývar z kuracieho mäsa či rýb. Labužníci si prídu na svoje pri jedle Paling in´t Groen, ktoré predstavuje úhora v bylinkovej omáčke. Milovníci darov mora si zase obľúbia Moules Frites, dusené slávky s cibuľkou, ktoré sú považované za národné jedlo.
Národným nápojom Belgicka je pivo a v krajine by ste dodnes našli viac než 200 pivovarov. Priemerný Belgičan ročne vypije cca 84 litrov piva a belgické pivo sa dokonca prebojovalo na zoznam UNESCO ako kultúrna záležitosť. Nebol by teda hriech nesadnúť si v Belgicku na pár ochutnávok?
Kuchyňa Francúzska je svetoznáma a patrí medzi najlepšie kuchyne sveta. Ak má nejaká krajina Európy nálepku gastronomickej krajiny, tak je ňou práve Francúzsko. Čerstvé, kvalitné, lokálne suroviny sú alfou a omegou francúzskej kuchyne a presne kvôli tomu si získala takú popularitu. Pracuje so zeleninou, hovädzím, teľacím či baraním mäsom a obľúbené sú dary mora, čerstvé ryby či bylinky. Francúzska kuchyňa ponúka neuveriteľný výber jedál, tak si spravte chuť aspoň na niektoré z nich. Z polievok skúste ochutnať cibuľovú polievku, ktorá sa často dochutí ešte krutónmi a nastrúhaným syrom. Kultovou polievkou je Bouillabaisse, pôvodom z Marseille, no slávna v celej krajine vďaka svojej chuti rýb aj darov mora. Medzi národné francúzske jedlá patrí Pot-au-Feu, jednoduché jedlo z dusenej sviečkovice s koreňovou zeleninou a vývarom. Spájajú sa vám s Francúzskom slimáky? Skúste Escargots, teda slimáky dochutené bylinkovým maslom a uvidíte, že ide o zaujímavé jedlo. Úplne z iného súdku je Cassoulete, ktorý pochádza z južného Francúzska a skrýva v sebe fazuľu, klobásku či údené mäso alebo kačacie mäso. Vegetariánskym, obľúbeným jedlom sú Gratin Dauphinois, teda zemiaky na smotane s kúskom muškátového oriešku. Tradičným jedlom je aj Boeuf Bourguignon, kúsky hovädzieho mäsa duseného na červenom víne s hubami a koreňovou zeleninou. Vynikajúcou voľnou sú aj čerstvé ustrice, mušle na tisíc spôsobov, bretónske sladké alebo slané palacinky či sladké palacinky Crepes s plnou z ovocia.
Najobľúbenejším nápojom Francúzska je víno. Krajina je plná milovníkov vína a nezáleží na tom, či si vyberiete červené, biele alebo rosé, môžete si byť istí, že sa jedná o svetovú kvalitu. Francúzsko je aj domovom slávneho Champagne, a tak môžete ochutnať pravé, kvalitné šampanské priamo v krajine, kde sa narodilo. Vyskúšajte aj jablkový Calvados a svetoznámy Absint, patrí ku kultovým záležitostiam, ktoré k Francúzsku a celkovo k Parížu patria.
Kuchyňa Anglicka, alebo ak chceme Veľkej Británie, je diametrálne odlišná než tá Francúzska, ale nájdete tu niekoľko zaujímavých jedál, ktoré okorenia váš výlet a zážitok. Typická kuchyňa je pomerne ťažká, využíva mäso ako jednu z hlavných ingrediencií. Okrem neho dominujú v kuchyni ryby na desiatky spôsobov alebo čerstvé dary mora. Medzi národné jedlá Anglicka patrí Shepard´s Pie, teda zapečený koláč s dávkou mletého, jahňacieho (môže byť aj hovädzieho) mäsa s hráškom a mrkvou. Na najvyššie priečky sa často prebojuje aj sviečkovica a Yorkshire Pudding zo žĺtku, mlieka a múky. Ak máte radi kvalitnú hovädzinu, skúste Beef Wellington, kus hovädzieho mäsa zapečené v ceste. Často sa stretnete aj s chuťovkou zvanou Black Pudding, no nedávajte si ho ak máte chuť na sladké. Tento názov vás môže zmiasť, pretože ide o druh „klobásy“ z bravčového mäsa a bravčovej krvi. Typickou polievkou je Cullen Skink, teda polievka s údenou treskou, zemiakmi a pórom. Kto rád ochutnáva trošku bizarnejšie jedlá, môže v puboch natrafiť aj na škótsky Haggis. Je zmesou ovčích vnútorností od pečienky cez srdce až po pľúca, ktoré sa premiešajú s koreninami, bylinkami a ovsenými vločkami. Táto zmes sa naplní do črievka a uvarí. Dáte si povedať? Na ulici si vychutnajte aj typický fast food Fish and Chips, kúsky vyprážanej tresky s hranolkami.
Medzi obľúbenými nápojmi Britov sa pomerne vysoko nachádza pivo, často tmavé pivo vlastnej britskej výroby. Nájdete tu aj obľúbený Cider, Ginger Beer alebo tradičný a typický Gin. V Británii môžete objaviť aj dokonalú škótsku whisky. Ochutnávajte single malt whisky z rôznych regiónov, aby ste cítili ten rozdiel. Pochádzajú naozaj najlepšie z ostrova Islay? Okrem whisky je typickým nápojom pre Britániu tzv. „čaj o piatej“, stretnutie pri čaji so sendvičom, sladkosťami a koláčikmi.
Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie a overené reštaurácie.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Belgicku:
De Stove (Bruggy) – 4 Kleine Sint-Amandsstraat, Brugge, Vlaanderen, 8000, Belgium – De Stove je milý podnik v absolútnom srdci Brúg len pár desiatok metrov od námestia. Reštaurácia je medzi domácimi známa ako miesto s vynikajúcimi darmi mora a čerstvými rybami, ktoré sem prichádzajú priamo z pobrežného mestečka Zeebrugge. Medzi špeciality podniku patria ryby na mnohé spôsoby, najmä však treska, sea bass, losos, ale odporučia vám tu aj veľké krevety. De Stove sa špecializuje na lokálne, čerstvé suroviny, a tak si môžete byť istí, že ochutnáte niečo, čo pochádza priamo z regiónu. Na záver si doprajte domáce dezerty s ovocím alebo pohár dobrého vína.
Gruuthuse Hof (Bruggy) – Mariastraat 36, Bruges 8000, Belgium – Podnik Gruuthuse Hof sa nachádza v centre mesta v krásnom, starom, tradičnom dome. Obľúbite si ho tak ešte predtým, než si do neho vôbec sadnete. V ponuke nájdete lokálne, belgické, ale aj európske jedlá v príjemnom prostredí. Ochutnajte tu obľúbené mušle na bielom víne s cesnakom, flámsku dusenú hovädzinu, perfektné stejky na zelenom korení alebo kačacie prsia na malinách a broskyniach. Nepohrdnite ani dezertom a širokým výberom belgických pív.
Bon Bon (Brusel) – Avenue de Tervueren 453 | 1150 Brussels, Brussels 1150, Belgium – Bon Bon patrí medzi najlepšie reštaurácie belgického hlavného mesta. Špecializuje sa na belgickú aj francúzsku kuchyňu, ale nájdete tu aj niekoľko ďalších európskych jedál. Ide o miesto, kam by ste mali vyraziť ak milujete fine dining a ak máte radi, keď má gastronómia aj svoju vizuálnu stránku. Najobľúbenejšie sú ochutnávkové menu, kde sa viete ponoriť do niekoľkých porcií. Kreativita, čerstvosť potravín a lokálne chute, sú to, čím sa podnik vie pochváliť. Skúste jahňacie kúsky na whisky, carpaccio z mušlí sv.Jakuba či hovädzinu Angus na bylinkách.
Le Plattesteen (Brusel) – 41 Rue du Marché au Charbon, Bruxelles, Bruxelles, 1000, Belgium – Zaujímavý podnik Le Plattesteen vyniká nielen polohou neďaleko hlavného námestia Grand Palace, ale aj skvelou belgickou kuchyňou. Belgická kuchyňa nie je vo svete veľmi známa, no tu sa s ňou zoznámite. Vyskúšajte tradičné, flámske zemiakové pyré s mäsovými guľôčkami a zapite ho typickým, belgickým, svetlým pivom. Reštauráciu si obľúbite kvôli jej jednoduchosti a belgickej atmosfére.
L´Auberg´In (Brusel) – Rue au Bois 198, Brussels 1150, Belgium – Miesto, ktoré patrí vďaka svojej atmosfére medzi najpríjemnejšie podniky celého Bruselu. Je situovaná v starom, typickom dome a medzi tradičné môžeme započítať aj jej vnútorné vybavenie, ktoré pripomenie kaštieľ. Dajte si ravioli s krabom, jahňacie ragú alebo čerstvé, hovädzie kúsky so zeleninou z lokálnych záhrad. Vynikajúcou voľbou sú aj jedlá z čerstvých rýb či dary mora, ktoré Belgičania milujú.
Fritland (Brusel) – 49 Rue Henri Maus, Brussels, Belgium – Pre Belgicko sú veľmi typické tradičné belgické hranolky a v meste ich nájdete na mnohých miestach. Je to najobľúbenejší streetfood a ak chcete jedny z najlepších, dajte si ich tu vo Fritlande s niektorou z lahodných omáčok. Ak milujete pikantné, skúste Samurai, pre iných môže byť skvelou voľbou omáčka Andalusia. Aspoň raz si v Bruseli belgické hranolky doprajte.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Paríži:
Girafe (Paríž) – 1 place du Trocadero, 75116 Paris, France – Čo je najväčším symbolom Paríža nemusíte hádať, pretože to už dávno viete, ale mať Eiffelovku pred očami počas vášho obeda či večere, to už je iný level. Presne takýto zážitok vám ponúka podnik Girafe na Trocadere. V podniku sa špecializujú na francúzsku kuchyňu, a tak skúste lahodnú hovädzinu či obľúbené dary mora. Medzi špeciality patria kúsky grilovanej chobotnice alebo cestoviny s krabím mäsom. Po jedle si doprajte domáce dezerty a pohárik francúzskeho vína. Nezabudnite si pri vynikajúcom jedle užiť aj výhľad , za ktorým ste sem prišli. Ak nie ste hladní, zájdite sem aspoň na drink.
Beefbar (Paríž) – 5 rue Marbeuf, 75008 Paris, France – Ak chcete svoj parížsky večer stráviť v dokonalej reštaurácii s nálepkou historickej reštaurácie, tak potom skúste Beefbar. Po tom ako vstúpite do reštaurácie, ocitnete sa v Paríži okolo roku 1900. Budete večerať, akoby ste sedeli v paláci. Ako napovedá aj názov podniku, špecialitou reštaurácie je prvotriedna hovädzina na množstvo spôsobov od stejkov až po rafinované recepty. V ponuka nájdete aj niekoľko streetfood špecialít, ktoré obalili do nového šatu a ponúkajú v príjemnom prostredí.
Lasserre (Paríž) – 17 avenue Franklin Delano Roosevelt, 75008 Paris, France – Luxusný parížsky podnik, kde je jedlo zážitkom, ktoré vás vezme do gastronomického neba Francúzska. Špecializuje sa na lokálnu, francúzsku kuchyňu, kde je modlou čerstvosť surovín. Ako predjedlo ochutnajte avokádo s grilovanými krevetami, za hlavné jedlo skúste dokonalého homára s karamelizovanými rajčinami a feniklom a za dezert si zvoľte granitu s ružovými lupienkami a lesným ovocím. Ide o luxusný podnik v luxusnom prostredí, a tak počítajte, že za jedlo zaplatíte 60 – 100 EUR.
Les Freres Bretons (Paríž) – 117 boulevard de Grenelle | Métro la motte picquet grenelle, 75015 Paris, France – Pre Francúzsko sú typické aj dokonalé bretónske palacinky a ak chcete mať istotu, že si ich vychutnáte na jednom z najlepších miest, tak potom je tu práve tento podnik. Nájdete ich tu v niekoľkých variáciách a medzi tie najchutnejšie patria palacinky so šunkou a syrom, kuracím mäsom alebo s lososom. A keď ste už v palacinkovom kráľovstve, doprajte si ako dezert typické Crepes (tenučká palacinka) s ovocím alebo čokoládou. Za jednu porciu zaplatíte cca 10 – 15 EUR.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Londýne:
Simpson´s In The Strand (Londýn) – 100 Strand, London WC2 – Tradičná britská reštaurácia patrí k najlepším voľbám v Londýne, ak máte radi tradície, gastronomické poklady a čerstvé suroviny, ktoré prešli najprísnejším výberom. Podnik zaujme svojim interiérom, kde sa prelieva atmosféra akoby v ňom zastavil čas v pozitívnom zmysle slova. Medzi najobľúbenejšie špeciality patrí dokonale jemný roast beef alebo grilovaný škótsky halibut či v neposlednom rade aj výborne pripravený chateaubriand vytiahnutý z grilu.
The Victoria (Londýn) – 10A Strathearn Place | Paddington, London W2 2NH, England – Štýlový bar prepletený s reštauráciou je miesto s dušou, ktoré zdobia detaily viktoriánskeho obdobia. Môžete si sem zájsť pokojne len na pintu britského piva, ale výborne tu varia, a tak je na mieste aj skvelý obed alebo večera. Ochutnať tu môžete nielen tradičné Fish and Chips, ale aj jemnú hovädzinu na hrášku, typické klobásky so zemiakovým pyré či vynikajúci Meatpie. Toto miesto má atmosféru a keď je vonku pekne, môžete sedieť aj priamo na ulici a sledovať život okolo seba.
The Ledbury (Londýn) – 127 Ledbury Road, London W11 2AQ, England – Koncept tejto reštaurácie je založený na dokonalom gastronomickom zážitku v štýle fine dining. Nájdete tu špeciality nielen z britskej, ale aj iných európskych kuchýň. Môžete si tu vychutnať „set lunch“, teda výber z niekoľkých zaujímavých jedál, aby ste mohli ochutnávať a porovnávať si viacero fantastických chutí. Každé jedlo, či už to bude divina, hovädzina alebo ryby vám tu spárujú s vínom, ktoré vyberali profesionáli. Ak vám nevadí, že miniete za svoje jedlo viac a chcete zážitok, vyberte sa sem .
The Spaniards Inn (Londýn) – Spaniards Rd, Hampstead, near Golders Green station, NW3 7J, London, England – Nenápadný podnik The Spaniards skrýva za svojou bielou fasádou kus unikátnej histórie. Ide totiž o jeden z najstarších pubov celého Londýna, ktorý otvorili už v roku 1585. Ocenia ho tí, ktorí nepotrebujú luxusné jedlo, ale ktorí milujú miesta s príbehom a dušou. Pred vami totiž toto miesta navštívili literáti akými boli Byron, Keats alebo Charles Dickens. Vyberte sa sem na dobrý drink, pinty skvelého britského piva a zasnívajte sa.
Restaurant Flat Three (Londýn) – 120-122 Holland Park Avenue, London W11 4UA, England – Aj napriek tomu, že nejde o podnik, kde vás priláka britská kuchyňa patrí Flat Three medzi obľúbené miesta v hlavnom meste. Gastronomické umenie spája fúzia, medzinárodná kuchyňa, kulinárske vplyvy Japonska, Kórey či dokonca vplyvy Škandinávie. To všetko sa tu zmieša, aby sa jedlo premenilo na zážitok. Nájdete tu jedlá, aké ste ešte v živote neochutnali. Skúste makrelu na kombuche, čerstvé ustrice s fermentovanými cibuľkami, hovädzí rumpsteak alebo sea bass s kimči. Z fúzie akú tu zažijete, budete unesení. K jedlu vám ponúknu dokonalé víno alebo kombuchu. Za porciu zaplatíte cca 40 - 70 EUR.
Aj najväčší gurmáni budú nadšení, pretože tento zájazd je rozhodne gastronomickým zážitkom. Máme vybrané veľmi kvalitné reštaurácie, ale aj overené lokálne podniky.