Cena teplej stravy je veľmi rozdielna a závisí od typu reštaurácie. Najlacnejšie sa dá najesť na ulici a na trhoch. V reštauráciách pre turistov sú ceny podobné ako na Slovensku, miestami drahšie. Bolívia je v porovnaní s Peru lacnejšia. Z miestnych špecialít môžete ochutnať napríklad pečené morské prasiatko (cuy), steaky z lamy, alebo typické peruánske jedlo ceviche (nakladané ryby a morské plody). V Bolívii prevažne kura. Kto nemá chuť experimentovať, môže si na každom kroku kúpiť či už pečené kura alebo hovädzie mäso, hranolky a pod. Určite ochutnáme aj najobľúbenejšiu rybu z jazera Titicaca, pstruha truchu.
Upozorňujeme, že voda vo vodovodnej sieti nie je pitná. Všade predávajú balenú pitnú vodu a takisto všade kúpite rovnaké nealkoholické nápoje ako v Európe. Odporúčame ochutnať peruánsky národný nápoj Inka Kola či pivo Cusqueña (v preklade „dievča z Cusca“) a Pisco sour, najznámejší drink v Peru. Vo všetkých krajinách predávajú obstojné pivo. Počítajte s tým, že pivo k obedu Vás môže stáť toľko, čo celý obed (v Bolívii napríklad aj 3-4 USD).
Peruánska kuchyňa je zmesou rozličných prvkov. Len v priebehu 400 rokov sa andské pokrmy premiešali s ázijskými technikami prípravy jedál. Vnikli do nich aj španielske prvky a vznikla tzv. kreolská kuchyňa. V posledných rokoch sa však v Peru objavili neuveriteľne nadaní šéfkuchári, ktorý dokázali peruánsku kuchyňu vyšvihnúť do gastronomického neba a ich reštaurácie sa ocitli na vrchole rebríčka najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky a to je už čo Peru závidieť. Peru má rozlohu viac ako 1,2 mil. km² a každý jeho kraj má vo svojej kuchyni niečo charakteristické.
Viac menej však všetko stojí a padá na zemiakoch. V peruánskych Andách majú pôvod všetky odrody zemiakov. Začnime teda od nich. K najznámejším jedlám zo zemiakov sú ocopa - zemiaky s arašidovou omáčkou, causa - zemiaky prekladané so zeleninou, mäsom či plodmi mora, papa a la huancaína - zemiaky v krémovej omáčky zo syra alebo smažená papa rellena - z roztlačených zemiakov s hovädzím mäsom. Zemiaky používajú aj pri polievkach chupe. Polievky sú krémové a husté. Nebojte sa a siahnite po Caldo de Gallina, slepačia polievka so zemiakmi a bylinkami vhodná je napr. aj na druhý deň "po opici", alebo Chupe de Camarones (hustá polievka z kreviet), alebo Sopa a la Criolla (krémová polievka s hovädzím mäsom, nudlami a zeleninou).
Medzi obľúbené jedlá patria aj kukuričné taštičky tamales, ktoré majú mnoho druhov. Do peruánskej kuchyne až na pobreží Pacifiku preniklo aj kus Amazónie, ktorá ostávala dlho v ústraní. Kuchári až dnes s obľubou varia z rôznych plodov pochádzajúcich až z džungle, používajú rôzne druhy riečnych rýb alebo používajú napr. aj aguaje (plody palmy moriche) či maniok. Nechýbajú plody mora a hlavnou hviezdou je ako ináč svetoznáme nakladané ryby, ceviche. Vychladená zmes rýb, plodov mora, ktoré sú marinované v citrónovej šťave s cibuľkou a koreninami. Cevice je pri návšteve Peru malou povinnosťou. Obľúbené je aj ají de gallina, čo je kuracie v pikantnej omáčke s vlašskými orechmi. Z horských oblastí Peru pochádza známe cuy - pečené morča. V Andách ho jedli už oveľa skôr než sa v Európe stal obľúbených domácim zvieratkom. Pripomína mäso králika a často sa podáva v celku, no dá sa požiadať o to, aby Vám ho naservírovali naporciovaného. Zaujímavosťou je, že na mnohých domorodých vyobrazeniach Poslednej večere uvidíte, že na stole majú naservírovaného práve tohto cuya. Prípadne treba jesť ešte aj truchu, pstruha, ktorý pripravujú na mnoho spôsobov. Medzi obľúbené patria aj steaky z alpaky či mäso z lamy. Medzi obľúbené dezerty patria napr. puding z fialovej kukurice s kúskami ovocia mazamorra morada, potom aj karamelový suspiro limeno alebo flan - crema volteada či alfajores - sušienky spojené s karamelom. Obľúbené sú aj Choclo con queso - kukurica, ktorú Vám podávajú s kusom syra (toto jedlo pochádza z Posvätného údolia).
Čo sa nápojov týka, po Peru budete narážať takmer neustále na modré fľašky naplnené žltou tekutinou Inca Kola (veľmi sladký nápoj). V reštauráciách bude v ponuke národný nápoj pisco. S pisco sa pripíja na všetky podstatné a aj na tie nepodstatné udalosti. Z Peru pochádza aj vynikajúca káva a samozrejme aj čokoláda. V oblastiach s vyššou nadmorskou výškou, napr. v Cuzco je v hoteloch bežnou praxou, že budete ponúknutý čajom z koky (Maté de Coca), ktorý Vám pomôže s aklimatizáciou.
Odporúčané reštaurácie v Lime, Peru:
Anitas Restaurante - v centre starého srdca Limy pri Plaza de Armas na adrese 129 131, Pje de José Olaya 127. Vynikajúca kreolská kuchyňa. Odporúčame jedlo z morských plodov, peruánske ceviche. Na prípitok Pisco sour. Vitajte v Lime! Fantastický štart do spoznávania hlavného mesta Peru. Neformálne prostredie, lahodné jedlo a dôsledná obsluha pripravená plniť Vaše priania.
Central Restaurante - Central je vysoko hodnotená reštaurácia na celom kontinente. Orientuje sa na domácu kuchyňu. V rebríčku TOP 50 najlepších reštaurácii Latinskej Ameriky sa ocitla na fantastickom 2. mieste (hneď za reštauráciou Maido, ktorá je taktiež v Lime, ale ktorá sa orientuje na fúziu peruánsko-japonskej kuchyne). Niet div, že peruánska kuchyňa je vysoko oceňovaná v celom svete. 4 dni po tom ako sa reštaurácia Central ocitla úplne po prvý krát v rebríčku a na tak vysokom mieste sa rozhodli jej zakladatelia zobrať. Dnes, už teda manželia a šéfkuchári, Virgilio Martínez a Pía León pracujú, žijú a milujú celé Peru spoločne. Dlhé roky najprv cestovali po celej krajine a spoznávali lokálne rastliny, bylinky, produkty a teraz svoje znalosti preniesli do receptov a dokázali vytvoriť špičkovú reštauráciu, ktorú v Lime nájdete na adrese Av. Pedro de Osma 301, Barranco. Všetky ingrediencie, ktoré používajú, vyberali veľmi dôsledne a pochádzajú z miest, kde boli či už 20 metrov pod úrovňou hladiny mora alebo v nadmorskej výške 4100 metrov. Vo svojich jedlách sa šikovne pohrali s jednoduchými ingredienciami ako kukurica, hľuzy či čokoláda. BUBO odporúča fantastické jedlo Waters of Nanay, piraňa naservírovaná aj s hlavou. Na všetkom si pochutnáte vo fantastickom 16-chodovom tasting menu.
Odporúčané reštaurácie v Arequipe:
La Nueva Palomino - táto reštaurácia varí typické jedlá z oblasti Arequipy. Tu na hostí čakajú peruánske chute, vône a gurmánske zážitky. Pripravte sa na väčšie porcie jedla. Atmosféra podniku je tradičná, neformálna, jednoducho štýlová ako u starej mamy v Peru. Recepty varia ešte podľa tradičných postupov. Odporúčame Vám na prípitok ikonický červený sladký drink chicha de guinapo. Z menu majú výbornú tradičnú peruánsku polievku chupe de camarones z kreviet, potom tradičné adobo arequipeňo (radi ho jedávajú napr. "po opici"), čo je dusené bravčové mäso na pive chica de jora so štipľavými papričkami (peruánske aji panca), cesnakom a rôznymi koreninami a zemiakovo-syrové pastel de papa. Majú chutné chicharrones (bravčové mäso), rocoto relleno (peruánske plnené papriky) a ocopa arequipeňa. Ocopa je tradičná omáčka z Arequipy (hlavná ingrediencia je huacatay, peruánska mäta silná a aromatická rastlinka získavaná z peruánskych Ánd, no pestuje sa aj inde v Latinskej Amerike) a môže byť podávaná ako dresing na varené zemiaky, ako omáčka na cestoviny, hranolky zo zemiaku yucca alebo varené vajíčka. Autentické a chuťovo vynikajúce. Na záver pivo chica de jora (z kukurice) alebo nealkoholické chica morada, prípadne arequipeňa. Ak sa tu vyberiete z hlavného námestia, tak cesta peši Vám bude trvať približne pol hodinu a bude stáť za to. Táto reštaurácia je v Arequipe medzi turistami už objavená a vysoko hodnotená, takže určite príďte skôr, aby ste našli voľný stôl.
Zig Zag - malá reštaurácia s rustikálnym nádychom pripravuje jedlá ktorých ingrediencie pochádzajú z celého Peru. V srdci priestoru sa nachádza staré schodisko, ktorého architektom bol Gustave Eiffel. Vyskúšajte pstruha z jazera Arapa na omáčke kiwicha (peruánska super potravina trochu podobná quinoi), trilogy of meats, tri druhy mäsa opekanom na horúcom kameni, jahňacie rebierka z oblasti Altiplano, steak (hovädzí, alpaca, jahňacina). Nezabudnime na dezert, peruánske čokoládové truffle s kokosom, čokoládová pena z troch druhov čokolády a peruánskeho kakaa, domáca zmrzlina, jablkový koláč s džemom z papáje.
Sol de Mayo - ocitli ste sa v Arequipe a je krásne slnečné počasie? Skúste reštauráciu Sol de Mayo. Nechajte sa usadiť v záhrade pod slnečníkmi a vychutnávajte si tradičnú kuchyňu mesta v príjemnom prostredí. Táto reštaurácia sa pýši tým, že je jedna z najstarších v celom Peru. Varia preto z tradičných receptov, ktoré priviedli do modernej dokonalosti. Výborne, pestré, chutné menu. Na úvod odporúčame prípitok s pisco sour. Z menu majú vynikajúci napr. solterito de queso (šalát typický pre Arequipu), tradičné peruánske lomo saltado s hubami (s kúskami marinovaného hovädzieho s cibuľkou, paradajkami, hranolkami a často pridávajú aj ryžu), plnené papriky a fantastický karamelový dezert tocino de cielo či typickú zmrzlinu z Arequipy queso helado. Do toho drink chica morada alebo chilcano (z pisca) a skvelý obed je za vami. V Sol de Mayo pomerne často hra živá kapela, ktorá krásne dotvára celú túto atmosféru. Ak sa Vám budú páčiť, môžete im nechať malé prepitné. Ak by Vám na konci ponúkli aj CD, stačí iba slušne poďakovať a odmietnuť.
Los Robles - výborná možnosť, kde sa v Arequipe slušne najesť. Nachádza sa v hoteli Libertador. Reštaurácia so slušným stolovaním a príjemným servisom. Možnosti pre vegetariánov, široká ponuka vín. Skvelá alpaca, pstruh tiradito, chutné ocopa s varenými zemiakmi a aj s cestovinami. Ako dezert si môžete dať zmrzlinu queso helado.
Chica - ďalšia slušná reštaurácia, kde varí celebritný šéfkuchár Gaston Acurio, ktorý dal tradičným receptom nový šat. Jeho Ocopa so zemiakmi, vajíčkami, syrom a krémovou omáčkou huacatay je jednoducho pastva pre oči a chutí famózne. Samozrejme sú tu aj možnosti pre vegetariánov. Aj tu nájdete vynikajúce tradičné plnené papriky, arequipské cannelloni s andským syrom. Ak nestihnete túto reštauráciu v Arequipe, určite sa zastavte v nej v Cuzco, kde majú svoj druhý podnik.
Zingaro - táto reštaurácia je výborná možnosť, ak hľadáte slušne stolovanie a preferujete bohatý výber vín (svetové značky, 250 druhov, nechajte si odporučiť). Táto reštaurácia je vhodná aj pre páry, ktoré by preferovali romantickú večeru v príjemnej atmosfére koloniálneho domu. Moderné zariadenie v zrekonštruovaných priestoroch oblúkovitého tvaru pôsobí štýlovo. V menu bude v ponuke výber z grilovaného mäsa, zo šalátov aj z cestovín. Odporúčame krevetovú polievku shrimp chowder, alpaca filet na rozmarínovej omáčke alebo mango carpaccio s lososom. Aj tu môžete ochutnať legendu Arequipy - plnené papriky, ktoré tu však robia formou lasagni.
Odporúčané reštaurácie v Puno:
Čo by to bola za návšteva Puna, keby ste nejedli napr. pstruha uloveného z jazera Titicaca? Skočte do Reštaurácie La Table del Inka na adrese Ancash 239, Puno 21001 a jedného si objednajte. Varia skvelo. Priateľská neformálna atmosféra. V kuchyni pripravujú skvelé jedla z peruánskych a francúzskych receptov.
Restaurante Mojsa - reštaurácia s jednoduchou atmosférou, ale zato výborným jedlom. Majú výbornú polievku z quinoi, ragú či steak z alpacy. V menu sú zvýraznené možnosti pre vegánov aj vegetariánov. Nezabudnite na dezert, dulce de kiwicha (puding z kiwicha). Kiwicha je peruánska superpotravina, ktorá obsahuje 10 aminokyselín a mala by oddialiť starobu. Kvôli tvaru sa jej hovorí aj "mini quinoa". Malú reštauráciu vlastní rodina Nuñez. Jej zakladateľ Enrique je miestny aktivista, ktorý pôsobí v oblasti kultúry a umenia a v Pune organizuje jarný festival Candelaria. Rezervujte si stôl na hornom poschodí pri okne (balcony), odkiaľ je najlepší výhľad na námestie a katedrálu. Na záver si doprajte kávičku, opýtajte sa na kávu Tunki (Arabica), ktorá je vysoko oceňovaná. Pochádza z peruánskych Ánd, má kvetinovú arómu a čokoládovú chuť.
The Casa del Corregidor Cafe Bar - budova, v ktorej sa táto reštaurácia nachádza, je jedna z mala zachovalých koloniálnych stavieb v Peru. Bola postavená ešte v roku 1701 miestnym misionárom Silvestrom de Valdésom, ktorý sa zároveň pričinil aj o stavbu katedrály v Pune. Ak máte radi ranné vstávanie, tak ranná kávička Tunki v záhradke tejto reštaurácie Vám bude chutiť. Ak máte chuť na zákusok, tak odporúčame torta de galletas, čo je koláč, ktorý sa skladá zo sušienky, pudingu, čokolády a kokosu. Ak dostanete väčší hlad, odporúčame andské lasagne z alpacy a anského syra, grilovaný alpaca steak alebo grilovaného pstruha.
Odporúčané reštaurácie v Cuzco, Peru:
Restaurante Sumaqcha veľa Plaza de Armas na adrese Suecia 339, Cusco 08002. Vynikajúci cuy, pečené morské prasiatko. Zavolajte do reštaurácie z hotela, objednajte si stôl a dajte im vedieť, že budete mať záujem o cuy, aby ho dali piecť už vopred. Dobre prepiecť cuy trvá aj 2 hodiny. Prípadne odporúčame aj steak z alpaky. Vynikajúce! Peruánska kuchyňa.
Limo Restaurant – peruánsko–ázijská kuchyňa, pozorná obsluha, elegantné prostredie. Možno si pomyslíte čo tu robí Čína? Veľmi dobrá otázka a vysvetlenie je jednoduché. Po ukončení peruánskeho otroctva sem na prelome 19. a 20. storočia prišli tisíce imigrantov z Číny, ktorí tu pracovali v baniach a na plantážach cukrovej trstiny. Čakali ste niečo také v Peru? Originálna peruánsko-čínska kuchyňa tak dodnes zostala jednou z najobľúbenejších v krajine.
Gastronómia Bolívie
V Bolívii si na raňajkách si môžete pochutnať na čerstvo-upečených tradičných salteñas, ktoré sú plnené kuracím alebo hovädzím mäsom. V Bolívii sú obľúbené aj ako snack počas dňa.
Z bežných bolívijských polievok Vám odporúčame ochutnať sopa de mondongo, hovädziu polievku so zeleninou. Táto polievka je v Latinskej Amerike celkom známa a jej recept ma mnoho variácii. Zvyčajne však bude obsahovať zemiaky, casavu, kukuricu, kapustu, banány, cibuľku, koriander a avokádo. Z chuti a vône budete cítiť typické latino korenie achiote. Z netradičných polievok odporúčame aj sopa de mani, ktorá sa pripravuje z hovädzieho alebo kuracieho mäsa, arašidov a zemiakov. Vedia ju spraviť aj vo vegetariánskej verzii. Možno Vás prekvapí, že Vám ju naservírujú tak, že do nej pridajú hranolky a posypu ich petržlenom.
Ak obľubujete jednoduché jedlo obsahujúce kura, môžete si vybrať picante de pollo, ktoré je v Bolívii veľmi známe. Uvarení sa kuracie mäso, do neho sa pridá zelenina, paradajky, cibuľka, cesnak, zemiaky, okorení sa oreganom a posype petržlenom. Naservírujú Vám ho spoločne s ryžou alebo varenými zemiakmi ako prílohou.
Ďalšou domácou pochúťkou je mojadito, ktoré pochádza zo západnej časti krajiny a môžete ho jesť na raňajky, obedy alebo večere. Je to na Vás. Mojadito pozostáva z ryže, sušeného mäsa (kuracina, kačka alebo hovädzie) a z pokrájanej paradajky a cibuľky. Nezabudnú Vám pridať volské oko alebo vyprážaný banán. Toto jedlo si v Bolívii pripravovali ešte skôr ako prišli Španieli. Ďalšou skvelou pochúťkou je grilované anticucho, hovädzie mäso na špíze. Ešte pred príchodom Španielov anticucho bolo pripravované z mäsa lamy.
Pique Macho je ďalšie skvelé bolívijské jedlo, ktoré vzniklo pravdepodobne niekde hlboko v Andách. Ak si objednáte Pique Macho, na tanieri Vám prinesú opekané hranolky s kúskami hovädzieho mäsa, klobásky, vajíčok, syra a zeleniny (cibuľka, chili papričky a papriky). Zvyčajne sa k tomu podáva aj omáčka v podobe kečupu alebo majonézy.
Ak si objednáte silpancho, očakávajte, že Vám prinesú veľkú porciou jedla, ktoré pozostáva z dávky ryže, zemiakov na pare, rezňa (hovädzí alebo kurací) a volského oka. Obľúbené domáce jedlo. Nezabudnú ho posypať ešte s mixom cvikle, cibule a petržlenu.
Ak si nebudete vedieť vybrať z prílohy k hlavnému jedlu, môžete si zvoliť typické arroz con queso, krémová syrová ryža. A ako omáčku či už do polievky, na grilované mäso alebo ako prílohu k zelenine, si môžete zvoliť llajua, ktorá je autentická pre krajinu a pripravuje sa z locoto chili papričiek, bolívijského koriandru quilquina a paradajok.
Ak obľubujete street food, tak v Bolívii sa poobzerajte po tzv. cuñape. Ich povrch je chrumkavý, no vnútro je syrové a veľmi jemné. Poobzerajte sa aj po Sanduíche de Chola, bolívijský sandwich, do ktorého sa pridáva mäso (bravčovina), salsa a pokrásaná zelenina. Zo zeleniny to je pomerne často mrkva alebo cibuľka, no a vynikajúco k tomu pasuje vychladené pivo, dobrý výhľad, pokoj a relax. Ideálny poobedný snack.
Plato paceño je vegetariánske jedlo, ktoré pozostáva z fazuliek, zemiakov, kukurice a vyprážaného syru a v Bolívii sa konzumuje na obed alebo večeru. Nemalo by obsahovať mäso a malo by ostať tradičné vegetariánske, no mnoho reštaurácii k nemu predsa len podáva aj mäso. Zaujímavý pokrm je aj pamaku. Pamaku je spôsob prípravy jedla "underground", v ohnisku pod zemou na dreve alebo uhlíkoch. Zvyčajne teda takto pečú mäso, ktoré sa potom podáva s banánmi, zemiakmi, casavou. Autentické bolívijské bude pre Vás aj jedlo, ktoré sa nazýva majao. Pochádza ešte z čias, keď krajinu kolonizovali Španieli. Pozostáva zo sušeného hovädzieho mäsa, ryže a zeleniny (paradajky, cibuľka), ktoré sa okorenia s chili. V niektorých reštauráciách k nemu pridajú aj volské oko alebo plátky usmaženého banánu.
Nápoje: v Bolívii sa pije singani, druh brandy, ktoré sa produkuje už od 16. storočia a je to tak povediac alternatíva k španielskemu orujo. Pije sa zväčša čisté, niekedy s ľadom a s plátkom limetky. Nájdete ho však aj v koktailoch, napr. chufly, sucumbé, coctel de tumbo či yungueño. Všetky charakteristické pre krajinu. Fľašku singani môžete doniesť aj niekomu domov ako darček. Ak preferujete nealkoholický drink, tak môžete ochutnať mocochinchi, ovocný cider s príchuťou broskyne, ktorý obsahuje ešte ingrediencie ako škorica, hrozienka, pomarančový džús, citrónová kôra a cukor. Sladké a osviežujúce.
Odporúčané reštaurácie v La Paz, Bolívia:
La Casona Restaurante - je fantastická reštaurácia v La Paze, ktorú v BUBO už veľmi dobre poznáme. Chodíme tu takmer vždy a nikdy nesklamala. Nachádza sa v hoteli La Casona na hlavnom námestí Plaza Mayor. Veľký bufet plný šalátov, polievky podľa chuti a hlavné jedlá ako kura na víne, vynikajúce milanesas (juhoamerický rezeň), šťavnaté pečené jahňacie, netradičná grilovaná lama alebo grilovaný pstruh trucha. Odporúčame aj polievku Chupe de Quinoa, kde hlavnou prísadou je známa quinoa, andské korenie, zemiaky, výhonky rastlinky huacataya a hovädzie mäso. Príjemná koloniálna atmosféra. Odporúčame v čase obeda. Večere formou A la carte.
Reštaurácia hotela Real Plaza Hotel & Convention Center - je taktiež vynikajúca možnosť, ak potrebujete zájsť na výbornú (aj romantickú večeru so svojou polovičkou). Táto reštaurácia okrem vynikajúceho jedla ponúka aj famózny výhľad na vysvietený La Paz. Nachádza sa 2 km od Playa Mayor pri malom parku/námestí s názvom Plaza Bolívia v priestoroch hotela Real Plaza na hornom poschodí. Recepčný radi nasmerujú.
Gustu Restaurante - toto je v La Paz veľmi oceňovaná reštaurácia a ocitla sa aj v rebríčku 50 najlepších reštaurácií Bolívie. Ako to je možné? Za všetkou snahou stojí Claus Meyer. Ak Vám meno nič nehovorí, tak určite dánska reštaurácia Noma, už niečo naznačuje. Má veľmi príjemné a čisté prostredie. Funguje od roku 2013. Dánsky podnikateľ tu svojej povesti neostal nič dlžný. Varia famóznu juhoamerickú kuchyňu a lahodné bolívijské jedlá. Servírovanie aj čašníci...všetko prvotriedne. Nenachádza sa v centre mesta. Je od neho vzdialená cca 10 km, takže dostanete sa do nej taxíkom a na adresu Ave Costanera 10.
Ali Pacha Restaurante - Top vegetariánska reštaurácia, elegantné formálne prostredie a jedlo, po ktorom sa budete cítiť zdravo a fantasticky uprostred chaosu uličiek starého La Pazu. Perfektné miesto aj pre romantikov. Aj táto reštaurácia sa ocitla v rebríčku TOP 50 najlepších reštaurácii celej Latinskej Ameriky. Názov reštaurácie je z jazyku Aymara a v doslovnom preklade by to znamenalo rastlinný vesmír. Kuchyni šéfuje Sebastián Quiroga, ktorý pôsobil aj v reštaurácií Gustu. Famózne Tasting menu pozostáva zo 7 chodov a ingrediencie sú výhradné lokálne. Ali Pacha nájdete na adrese Calle Colon 1306 esquina Potosí, Centro Histórico v historickom centre mesta v blízkosti Plaza Mayor.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Senzo
Ak preferujete honosnejšie miesto, v rebríčku exkluzívnych reštaurácií Cuzca dominuje Senzo. Senzo je súčasťou luxusného hotela Belmond Palacio Nazarenas a hneď po vstupe vás očarí svojím impozantným koloniálnym zariadením. Je to najlepší hotel v celom Cuzco. V týchto chodbách sa prechádzali svetové hviezdy, Holywoodske hviezdy, princovia a princezné. Reštaurácia sa nachádza na jednom z vnútorných nádvorí hotela, hneď pri bazéne, ktorý sa pýši tým, že je jediný vyhrievaný bazén v celom Cuzcu. Múry hotela sú pôvodne z čias Inkov. V reštaurácii varia prevažne iba zo surovín pestovaných v Andách. Niektoré bylinky si pestujú dokonca aj vo vlastnej záhrade. Všetko čerstvé, kvalitné, chutné. Možnosti sú tu aj pre vegetariánov. Ide o výnimočné miesto.
Rezervovať
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Maido
Reštaurácia Maido sa umiestnila v rebríčku TOP 50 najlepších reštaurácii Latinskej Ameriky na úplnom vrchole. Patrí jej prvé miesto. Toto je tým pádom najlepšia reštaurácia v Peru a hodnotia iba profesionáli a BUBO. Na úplnom vrchole je už tretí rok po sebe a je to neuveriteľné, no zaslúži si to. Najlepšie ryby aké ste kedy jedli a citrusové omáčky, ktoré sa rozplývajú na jazyku budete milovať. Sme predsa v Lime pri Pacifiku a všetko je neskutočné čerstvé. Šéfkuchar Micha ma svoje korene v Japonsku a vo svojej kuchyni na adrese San Martín 399 doslova vyčaruje iba pre Vás to najlepšie jedlo, kde sa kladie dôraz na tradície a morské plody a ide doslova o akúsi prechádzku fúziou japonskej a peruánskej kuchyne. Čo ma Ázia spoločné s Peru? Je to toho veľmi veľa. Postupne prinášajú na Váš stôl jednotlivé chody ochutnávkového menu, po každom zahryznutí sa usmejete a jednoducho si to vychutnáte. Mnoho jedál prekvapí, že chutia úplne ináč ako na prvý pohľad očakávate. Dress-code business casual. Maido je TOP, voľba číslo 1. Maido v preklade znamená "Vitajte!" a tak sa tu aj budete cítiť od príchodu po odchod. Ubezpečte sa, že máte rezerváciu vopred. Ide o výnimočné miesto.
Rezervovať