V cene zájazdu sú raňajky vždy po noci strávenej v hoteli a počas dvojdňovej expedičnej časti na bolívijskej náhornej plošine sme pre Vás zabezpečili plnú penziu. Stravovať sa bude každý podľa svojej chuti. Váš sprievodca pozná miestnu kuchyňu a rád sa s Vami podelí o svoje bohaté skúsenosti. Z domu si berte minimum potravín. Keď už, tak napríklad müsli tyčinky a pod. Pre milovníkov ovocia a zeleniny bude z čoho vyberať. Vo väčšine štátov sú ceny potravín nižšie ako u nás.
Upozornenie: Do Chile nie je dovolené dovážať potraviny. Prísny zákaz sa týka predovšetkým potravín typu ovocie, zelenina, med, semená, mäso, mäsové výrobky a pečivo. Stravovať sa bude každý podľa svojej chuti. Váš sprievodca pozná miestnu kuchyňu a rád sa s Vami podelí o svoje bohaté skúsenosti.
Cena teplej stravy je veľmi rozdielna a závisí od typu reštaurácie. Najlacnejšie sa dá najesť na ulici a na trhoch. V reštauráciách pre turistov sú ceny podobné ako na Slovensku, miestami drahšie. Najdrahšou krajinou bude Chile a Brazília. Bolívia je v porovnaní s Peru lacnejšia. Z miestnych špecialít môžete ochutnať napríklad pečené morské prasiatko (cuy), steaky z lamy, alebo typické peruánske jedlo ceviche (nakladané ryby a morské plody). V Bolívii prevažne kura a v Chile to samozrejme budú vynikajúce steaky a kvalitné vína. V Argentíne sa môžeme tešiť na vynikajúce víno a v Brazílii môžeme ochutnáť národné jedlo feijoadu a vynikajúci nápoj Caipirinhu. Kto nemá chuť experimentovať, môže si na každom kroku kúpiť či už pečené kura alebo hovädzie mäso, hranolky a pod. Určite ochutnáme aj najobľúbenejšiu rybu z jazera Titicaca, pstruha truchu.
Nápoje: Upozorňujeme, že voda vo vodovodnej sieti nie je pitná. Všade predávajú balenú pitnú vodu a takisto všade kúpite rovnaké nealkoholické nápoje ako v Európe. Odporúčame ochutnať peruánsky národný nápoj Inka Kola či pivo Cusqueña (v preklade „dievča z Cusca“) a Pisco sour, najznámejší drink v Peru. Vo všetkých krajinách predávajú obstojné pivo. Počítajte s tým, že pivo k obedu Vás môže stáť toľko, čo celý obed (v Bolívii napríklad aj 3-4 USD).
Peruánska kuchyňa je zmesou rozličných prvkov. Len v priebehu 400 rokov sa andské pokrmy premiešali s ázijskými technikami prípravy jedál. Vnikli do nich aj španielske prvky a vznikla tzv. kreólska kuchyňa. V posledných rokoch sa však v Peru objavili neuveriteľne nadaní šéfkuchári, ktorý dokázali peruánsku kuchyňu vyšvihnúť do gastronomického neba a ich reštaurácie sa ocitli na vrchole rebríčka najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky a to je už čo Peru závidieť. Peru má rozlohu viac ako 1,2 mil km² a každý jeho kraj má vo svojej kuchyni niečo charakteristické.
Viac menej však všetko stojí a padá na zemiakoch. V peruánskych Andách majú pôvod všetky odrody zemiakov. Začnime teda od nich. K najznámejším jedlám zo zemiakov sú ocopa - zemiaky s arašidovou omáčkou, causa - zemiaky prekladané so zeleninou, mäsom či plodmi mora, papa a la huancaína - zemiaky v krémovej omáčky zo syra alebo smažená papa rellena - z roztlačených zemiakov s hovädzím mäsom. Zemiaky používajú aj pri polievkach chupe. Polievky sú krémové a husté. Caldo de Gallina, slepačia polievka so zemiakmi a bylinkami vhodná je napr. na druhý deň "po opici", Chupe de Camarones (hustá polievka z kreviet), Sopa a la Criolla (krémová polievka s hovädzím mäsom, nudlami a zeleninou).
Medzi obľúbené jedlá patria aj kukuričné taštičky tamales, ktoré majú mnoho druhov. Do peruánskej kuchyne až na pobreží Pacifiku preniklo aj kus Amazónie, ktorá ostávala dlho v ústraní. Kuchári až dnes s obľubou varia z rôznych plodov pochádzajúcich až z džungle, používajú rôzne druhy riečnych rýb alebo používajú napr. aj aguaje (plody palmy moriche) či maniok. Nechýbajú plody mora a hlavnou hviezdou je ako ináč svetoznáme ceviche. Vychladená zmes rýb, plodov mora, ktoré sú marinované v citrónovej šťave s cibuľou a koreninami. Cevice je pri návšteve Peru malou povinnosťou. Obľúbené je aj ají de gallina, čo je kuracie v pikantnej omáčke s vlašskými orechmi. Z horských oblastí Peru pochádza známe cuy - pečené morča. V Andách ho jedli už oveľa skôr než sa v Európe stal obľúbených domácim zvieratkom. Pripomína mäso králika a často sa podáva v celku, no dá sa požiadať o to, aby Vám ho naservírovali naporcovaného. Zaujímavosťou je, že na mnohých domorodých vyobrazeniach Poslednej večere uvidíte, že na stole majú naservírovaného práve tohto cuya. Prípadne treba jesť ešte aj trucha, pstruhy, ktoré pripravujú na mnoho spôsobov. Medzi obľúbené patria aj steaky z alpaky či mäso z lamy. Medzi obľúbené dezerty patria napr. puding z fialovej kukurice s kúskami ovocia mazamorra morada, potom aj karamelový suspiro limeno alebo flan - crema volteada či alfajores - sušienky spojené s karamelom. Obľúbené sú aj Choclo co queso - kukurica, ktorú Vám podávajú s kusom syra (toto jedlo pochádza z Posvätného údolia).
Čo sa nápojov týka, po Peru budete narážať takmer neustále na modré fľašky naplnené žltou tekutinou Inca Kola (veľmi sladký nápoj). V reštauráciach bude v ponuke národný nápoj pisco. S pisco sa pripíja na všetky podstatné a aj na tie nepodstatné udalosti. Z Peru pochádza aj vynikajúca káva a samozrejme aj čokoláda. V oblastiach s vyššou nadmorskou výškou, napr. v Cuzco je v hoteloch bežnou praxou, že budete ponúknutý čajom z koky (Maté de Coca), ktorý Vám pomôže s aklimatizáciou.
Odporúčané reštaurácie v Lime, Peru:
Anitas Restaurant - v centre starého srdca Limy pri Plaza de Armas na adrese 129 131, Pje de José Olaya 127. Vynikajúca kreólska kuchyňa. Odporúčame jedlo z morských plodov, peránske ceviche. Na prípitok Pisco sour. Vitajte v Lime! Fantastický štart do spoznávania hlavného mesta Peru, Lima. Neformálne prostredie, lahodné jedlo a dôsledná obsluha pripravená plniť Vaše priania.
Central Restaurante - Central je vysoko hodnotená reštaurácia na celom kontinente. Orientuje sa na domáciu kuchyňu. V rebríčku TOP 50 najlepších reštaurácii Latinskej Ameriky sa ocitla na fantastickom 2. mieste (hneď za reštauráciou Maido, ktorá je taktiež v Lime, ale ktorá sa orientuje na fúziu peruánsko-japonskej kuchyne). Niet div, že peruánska kuchyňa je vysoko oceňovaná v celom svete. 4 dni po tom ako sa reštaurácia Central ocitla úplne po prvý krát v rebríčku a na tak vysokom mieste sa rozhodli jej zakladatelia zobrať. Dnes, už teda manželia a šéfkuchári, Virgilio Martínez a Pía León pracujú, žijú a milujú celé Peru spoločne. Dlhé roky najprv cestovali po celej krajine a spoznávali lokálne rastliny, bylinky, produkty a teraz svoje znalosti preniesli do receptov a dokázali vytvoriť špičkovú reštauráciu, ktorú v Lime nájdete na adrese Av. Pedro de Osma 301, Barranco. Všetky ingrediencie, ktoré používajú, vyberali veľmi dôsledne a pochádzajú z miest, kde boli či už 20 metrov pod úrovňou hladiny mora alebo v nadmorskej výške 4100 metrov. Vo svojich jedlách sa šikovne pohrali s jednoduchými ingredienciami ako kukurica, hľuzy či čokoláda. BUBO odporúča fantastické jedlo Waters of Nanay, piraňa naservírovaná aj s hlavou. Na všetkom si pochutnáte vo fantastickom 16-chodovom tasting menu.
Odporúčané reštaurácie v Puno, Peru:
Čo by to bola za návšteva Puna, keby ste nejedli napr. pstruha uloveného z jazera Titicaca? Skočte do Reštuarácie La Table del Inka na adrese Ancash 239, Puno 21001 a jedného si objednajte. Varia skvelo. Priateľská neformálna atmosféra. V kuchyni pripravujú skvelé jedla z peruánskych a francúzskych receptov.
Restaurante Mojsa - reštaurácia s jednoduchou atmosférou, ale zato výborným jedlom. Majú výbornú polievku z quinoi, ragú či steak z alpacy. V menu sú zvýraznené možnosti pre vegánov aj vegetariánov. Nezabudnite na dezert, dulce de kiwicha (puding z kiwicha). Kiwicha je peruánska superpotravina, ktorá obsahuje 10 aminokyselín a mala by oddialiť starobu. Kvôli tvaru sa jej hovorí aj "mini quinoa". Malú reštauráciu vlastní rodina Nuñez. Jej zakladateľ Enrique je miestny aktivista, ktorý pôsobí v oblasti kultúry a umenia a v Pune organizuje jarný festival Candelaria. Rezervujte si stôl na hornom poschodí pri okne (balcony), odkiaľ je najlepší výhľad na námestie a katedrálu. Na záver si doprajte kávičku, opýtajte sa na kávu Tunki (Arabica), ktorá je vysoko oceňovaná. Pochádza z peruánskych Ánd, má kvetinovú arómu a čokoládovú chuť.
The Casa del Corregidor Cafe Bar - budova, v ktorej sa táto reštaurácia nachádza, je jedna z mala zachovalých koloniálnych stavieb v Peru. Bola postavená ešte v roku 1701 miestnym misionárom Silvestrom de Valdésom, ktorý sa zároveň pričinil aj o stavbu katedrály v Pune. Ak máte radi ranné vstávanie, tak ranná kávička Tunki v zahrádke tejto reštaurácie Vám bude chutiť. Ak máte chuť na zákusok, tak odporúčame torta de galletas, čo je koláč, ktorý sa skladá zo sušienky, pudingu, čokolády a kokosu. Ak dostanete väčší hlad, odporúčame andské lasagne z alpacy a anského syra, grilovaný alpaca steak alebo grilovaného pstruha.
Odporúčané reštaurácie v Cuzco, Peru:
Restaurante Sumaqcha veľa Plaza de Armas na adrese Suecia 339, Cusco 08002. Vynikajúci cuy, pečené morské prasiatko. Zavolajte do reštaurácie z hotela, objednajte si stôl a dajte im vedieť, ak budete mať záujem o cuy, aby ho dali piecť skôr. Dobre prepiecť cuy trvá aj 2 hodiny. Prípadne odporúčame aj steak z alpaky. Vynikajúce! Peruánska kuchyňa.
Limo Restaurant – peruánsko–ázijská kuchyňa, pozorná obsluha, elegantné prostredie. Možno si pomyslíte čo tu robí Čína? Veľmi dobrá otázka a vysvetlenie je jednoduché. Po ukončení peruánskeho otroctva sem na prelome 19. a 20. storočia prišli tisíce imigrantov z Číny, ktorí tu pracovali v baniach a na plantážach cukrovej trstiny. Čakali ste niečo také v Peru? Originálna peruánsko-čínska kuchyňa tak dodnes zostala jednou z najobľúbenejších v krajine.
Odporúčané reštaurácie v La Paz, Bolívia:
La Casona Restaurante - je fantastická reštaurácia v La Paze, ktorú v BUBO už veľmi dobre poznáme. Chodíme tu takmer vždy a nikdy nesklamala. Nachádza sa v hoteli La Casona na hlavnom námestí Plaza Mayor. Veľký bufet plný šalátov, polievky podľa chuti a hlavné jedlá ako kura na víne, vynikajúce milanesas (juhoamerický rezeň), šťavnaté pečené jahňacie, netradičná grilovaná lama alebo grilovaný pstruh trucha. Odporúčame aj polievku Chupe de Quinoa, kde hlavnou prísadou je známa quinoa, andské korenie, zemiaky, výhonky rastlinky huacataya a hovädzie mäso. Príjemná koloniálna atmosféra. Odporúčame v čase obeda. Večere formou A la carte.
Reštaurácia hotela Real Plaza Hotel & Convention Center - je taktiež vynikajúca možnosť, ak potrebujete zájsť na výbornú (aj romantickú večeru so svojou polovičkou). Táto reštaurácia okrem vynikajúceho jedla ponúka aj famózny výhľad na vysvietený La Paz. Nachádza sa 2 km od Playa Mayor pri malom parku/námestí s názvom Plaza Bolívia v priestoroch hotela Real Plaza na hornom poschodí. Recepčný radi nasmerujú.
Gustu Restauratne - toto je v La Paz veľmi oceňovaná reštaurácia a ocitla sa aj v rebríčku 50 najlepších reštaurácií Bolívie. Ako to je možné? Za všetkou snahou stojí Claus Meyer. Ak Vám meno nič nehovorí, tak určite dánska reštaurácia Noma, už niečo naznačuje. Má veľmi príjemné a čisté prostredie. Funguje od roku 2013. Dánsky podnikateľ tu svojej povesti neostal nič dlžný. Varia famóznu juhoamerickú kuchyňu a lahodné bolívijské jedlá. Servírovanie aj čašníci...všetko prvotriedne. Nenachádza sa v centre mesta. Je od neho vzdialená cca 10 km, takže dostanete sa do nej taxíkom a na adresu Ave Costanera 10.
Ali Pacha Restaurante - Top vegetariánska reštaurácia, elegantné formálne prostredie a jedlo, po ktorom sa budete cítiť zdravo a fantasticky uprostred chaosu uličiek starého La Pazu. Perfektné miesto aj pre romantikov. Aj táto reštaurácia sa ocitla v rebríčku TOP 50 najlepších reštaurácii celej Latinskej Ameriky. Názov reštaurácie je z jazyku Aymara a v doslovnom preklade by to znamenalo rastlinný vesmír. Kuchyni šéfruje Sebastián Quiroga, ktorý pôsobil aj v reštaurácií Gustu. Famózne tasting menu pozostáva zo 7 chodov a ingrediencie sú výhradné lokálne. Ali Pacha nájdete na adrese Calle Colon 1306 esquina Potosí, Centro Histórico v historickom centre mesta v blízkosti Plaza Mayor.
Gastronómia Chile
Ak by sme mali zhrnúť gastronómiu Chile, tak je to kombinácia španielskej kuchyne a kuchyne domorodých obyvateľov, v ktorej používajú ingrediencie dovážane aj z Európy. Ako už napovie dlhé pobrežie krajiny, Chile bude mať v ponuke fantastické morské plody. Akonáhle sa ocitnete v hlavnom meste Santiago de Chile, navštívite Mercado Central, tak tu si ich môžete dosýta začať vychutnávať. Morské plody sú súčasťou mnohých receptov, od polievok po dezerty typu pastel de jaiba (krabí koláč). Taktiež chilské vína nie sú vo svete neznámou a ich výber je naozaj bohatý. Chilská gastronómia spravila dieru do sveta a budete mať, čo robiť, aby ste všetko stihli ochutnať tie najpopulárnejšie jedlá. Začnime však postupne od jednotlivých surovín, snackov k jedlám a nápojom.
Medzi najobľúbenejšie pečivo patrí marraqueta, ktorú nazývajú aj ako pan francés alebo pan batido. Je to bochník, ktorý sa pripravuje z múky, vody, kvásku a trošku soli. Dva takéto bochníky sa spoja do požadovaného tvaru a dajú sa zapiecť do chrumkavá. Hovorí sa, že tento recept priniesli dvaja Francúzi, bratia Marraquette, po ktorých tento bochník pomenovali. Ďalším populárnym pečivom je pan amasado, malý okrúhly bochník zvyčajne pripravený na masti, vďaka ktorej dosahuje vyššiu jemnosť a často ho predávajú v rámci street food, v stánkoch popri cestách a podobne. Nemôžeme zabudnúť na všadeprítomné empanady, ktoré nám často nahradia rýchly obed počas intenzivného programu. Empanada je plnené pečivo. Empanady majú rôzne plnky, mäsové, syrové, ovocné. Empanadas de manzana sú napr. empanady s jablčnou plnkou, do ktorej sa pridáva ešte škorica. Pečú sa v trúbe do zlatistá a do chrumkavá. Empanadas Chilenas sú plnené mletým hovädzím mäsom, do ktorého sa pridáva cibuľka, olivy, hrozienka a vajíčko. Ďalším obľúbeným pečivom je chapalele, bochník, ktorý sa pripravuje z múky a zemiakov a je obľúbený aj ako snack. Môžete ochutnať aj tradičné milcao, ktoré je známe pre súostrovie Chiloé a ide o malé zemiakové placky, ktoré by mali pochádzať iba z tých zemiakov, ktoré sa vypestujú v oblasti Chiloé. Majú mnoho variácií. Milcao môžu byť vyprážané, varené, upečené v trúbe a pod. Obľúbenou sladkou pochúťkou sú conejitos, sladké pečivo plnené krémovou vanilkovou plnkou. Celkom isto sa stretnete aj s tzv. sopaipilla, vyprážané pečivo, v štvoruholníkovom plochom tvare, ktoré sa podáva buď na sladko alebo štipľavé (so štipľavou omáčkou a so salsou pebre). Do Chile ju priniesli Španieli a pozostáva z cesta, do ktorého sa pridáva soľ, múka a uvarená tekvica.
Z Chiloé pochádza aj chochoca, ktorá sa často jedáva iba ako snack. Ide o zemiakové cesto, ktoré je zatočene do rolky a následné upečené. Dávajú do neho mäsovú plnku. Obľúbenou sladkou pochúťkou je cuchuflí, ktoré spoznáte tak, že vyzerá ako malá trubička plnená sladkou plnkou, napr. čokoládou. Často ju mávajú v pekárňach, ale nájdete ju aj v rámci street food, v obchodoch a supermarketoch. Možno uvidíte aj Pan de Pascua, ktorý však importovali do Chile a je to podobný koláč ako talianske panettone.
V reštauráciach v jedálnom lístku nájdete aj typický sandwich barros luco, ktorý pozostáva z tenkého grilovaného hovädzieho steaku a syru. Meno dostal po prezidentovi Ramonovi Barrosovi Lucovi, ktorý tento druh sandwichu veľmi obľuboval. Podáva sa horúci. Obdobným sandwichom je barros jarpa, ktorý pozostáva z grilovaného pečiva, do ktorého sa dáva šunka a syr. Meno nesie po bratrancovi prezidenta Ramona Barrosa Jarpu, ktorý nevedel prežuť jeho obľúbený steak, tak požiadal o verziu so šunkou a syrom a odvtedy sa tomuto jedlu hovorí barros jarpa. Ďalší obľúbený sandwich je chacarero, ktorý pozostáva z čerstvého pečiva naplneným steakom z roštenky, fazuľkami, paradajkami a štipľavými papričkami. Toto jedlo Time Magazine v roku 2014 zaradil do rebríčka 14 najlepších sandwichov sveta.
Medzi populárne jednoduché jedla patria arroz con huevo, v doslovnom preklade ryža s vajíčkom, resp. volským okom. Obsahovo vás asi neprekvapí, no toto jedlo tu zvyknú prezývať ako "jedlo chudobných", lebo je jednoduché a rýchle. Na druhej strane, ostáva veľmi obľúbeným a ma aj iné variácie. Stretnete sa s ním aj v Karibiku, kde sa k nemu pridávajú banány. Inde sa ešte naň postrúha syr a posype sa petržlenom. Chorillana je taktiež jednoduché chutné jedlo. Na prvý pohľad Vás nijako neprekvapí, no jedáva sa tu pomerne často a ide o hranolky s kúskami hovädzieho mäsa, praženicou prípadne volským okom. Ľudia si k nemu radi doprajú vychladené pivo. Porcia chorillany je pomerne veľká a podľa nás v BUBO Vám bude stačiť do dvojice jedna porcia.
Budete sa stretávať so salsou typickou pre Chile, ktorá sa vola pebre. Je to salsa, do ktorej sa pridáva cesnak, štipľavé papričky aji, koriander, cibuľka, citrónová šťava a vinný ocot, olivový olej a paradajky. Pevné ingrediencie sa pokrájajú na drobné kúsky a zmiešajú s ostatnými ingredienciami dokopy. Malo by sa servírovať čerstvé, no v chladničke nejakú krátku dobu ešte vydrží. Dá sa podávať takmer ku každému jedlu, k vajíčkam, mäsu, pečivu, zelenine a pod. Obdobnou salsou je chanco en piedra, ktorá ma však hustejšiu konzistenciu. Ďalšou obľúbenou toppinkou je mojo de ajo, ktorú poznajú aj v inde v Latinskej Amerike alebo aj v Karibiku, na Kube. Mojo de ajo pozostáva z olivového oleja, rozpučeného cesnaku, trošku soli a šťavy z citrónu, pomaranču a limetky. Podáva sa k rôznym jedlá, k zemiakom, mäsu, zelenine atď.
Obľúbeným street food jedlom v celej krajine je completo a je to chilský hot-dog. Jeho súčasťou býva obloha z kapusty, avokáda, majonézy a horčice, paradajok a rôznych iných ingrediencií podľa vašej chuti. Podobný je choripán, grilovaná klobáska v pečive s oblohou ako avokádo, salsa pebre a majonézou. Môžete ochutnať aj humitas, ktoré Vám budú pripomínať mexické tamales. Humitas sú však sladšie. Toto jedlo sa často jedávalo v oblasti Ánd ešte skôr než prišli Španieli. Je to kukuričná zmes obalená v kukuričnom liste.
V Chile je veľmi obľúbené aj pastel de choclo, kukuričný koláč, ktorý však pochádza z Peru a poznajú ho aj v Argentíne alebo aj v Bolívii. Je to veľmi jemný a krémový koláč, ktorý sa pečie v typickej kruhovej forme. Dávajú však do neho aj pomleté hovädzie mäso, cibuľku, vajíčka, olivy a kukuričnú múku.
Ochutnať by ste mali aj populárnu polievku valdiviano, ktorá je zároveň aj jednou z najstarších. Po celej krajine má mnoho variácii, no spravidla pozostáva z hovädzieho sušeného mäsa, cibuľky, korenia, vajíčok a zemiakov. Ďalšou obľúbenou polievkou je caldillo de congrio, rybia polievka, ktorej hlavnou prísadou je mäso z úhora. Bola tak populárna, že Pablo Neruda na ňu napísal báseň.
K populárnym hlavným jedlám patrí jahňacie mäso, cordero al palo, ktoré sa dlho opeká na ohni. Tento spôsob prípravy je známy aj pre Argentínu, vrátane oblasti Patagónie. V Chile ho budú mať takmer každej reštaurácii a podáva sa k nemu známe pebre, varené zemiaky, čerstvý šalát, pečivo a hodí sa k nemu červené víno, ktoré si môžete nechať odporučiť od čašníkov.
K obľúbeným jedlám pripravením formou dusenia patrí napr. charquicán, ktoré sa pripravuje z mäsa (v minulosti to často bola lama, no dnes to býva hovädzina), tekvice, kukurice, zemiakov a cibuľky. Na vrch sa pridáva volské oko. Potom to je cazuela de ave, ktoré sa pripravuje z kuracieho mäsa, zeleniny, zemiakov, ryže a kukurice a podáva sa v tradičnej nádobe nazvanej ako greda. Správna cazuela je pripravená tak, že mäsko sa ľahko oddeľuje od kosti, zelenina ma sladkastí nádych a rozplýva sa na jazyku. Populárne je aj paila marina, polievka z morských plodov a zeleniny, ktorá Vám bude chutiť ešte viac ak ste práve "po opici", ktorú Vám môže vyliečiť.
Nápoje:
Nielen v Peru, ale aj v Chile je populárny drink Pisco, ktorý sa pridáva aj do rôznych miešaných nápojov, ktoré spoznáte pod názvom pisco sour, pisco punch, piscola. Piscola je veľmi typická, oslavuje dokonca svoj vlastný deň vo februári. Môžete ju vyskúšať. V nej sa pisco mieša 1:1 alebo 1:3 s nealko nápojmi podľa Vašej chuti, napr. tonic, kola alebo sprite. Na Vianoce tu obľubujú drink cola de mono, ktorý sa pripravuje z mlieka, cukru, škorice, kávy, klinčekov a alkoholu od 29 do 60%, pomerne často rum alebo brandy. V zimnom období sa tu často popíja navegado, ktoré pripomína naše varené červené víno resp. punč. Nápoj pozostáva z červeného vína, pomarančového džúsu, cukru, škorice a klinčekov. V lete je populárny koktail melón con vino, žltý melón do ktorého sa nalieva biele víno a práškový cukor. Tento nápoj je tak populárny, že 15.1. oslavuje svoj deň v Chile. Domáci ho obľubujú počas návštev a rodinných grilovačiek. Odporúčame Vám aj Mote con Huesillo, nealkoholický nápoj, ktorý sa po celej krajine pije v letnom období a pozostáva z vody, cukru, škorice a sušených broskýň a obilniny mote. V období vítania nového roka sa v Chile pije nápoj ponche a la romana, kde do pohára nalievajú šumivé víno a na vrch dajú ananásovú zmrzlinu. Netradičné a lákavé. V nápojovom lístku nájdete možno ešte aj vaina, čo je chilský vaječný koňak. Večer môžete zakončiť aj netradičným drinkom terremoto, ktorý sa podáva vo vysokom pohári. Obsahuje víno, ananásovú zmrzlinu, shot sirupu grenadina a na požiadanie sa pridáva aj fernet alebo pisco. Pije sa cez slamku. Ak ho vypijete rýchlo, budete sa z neho triasť. Súvisí to s jeho názvom, kde terremoto znamená doslova "zemetrasenie".
Z vín Vám odporúčame País. País je druh hrozna, ktoré do Chile priniesli ešte Španieli, chuť je ovocná a vonia po bylinkách. Toto víno sa hodí k rybám, hydine, cestovinám a syru. V Chile našlo domov aj francúzske Carménère. Toto červené víno sa hodí ku grilovanemu mäsu (jahňacie, teľacie a divina) a k štipľavým jedlám.
Odporúčané reštaurácie v Santiago de Chile:
Barrica 94 - odskočte si na výborný chilský steak a ochutnávku vína do Barrica 94 na adrese Barrio Bella Vista, ktorá je zaujímavou umeleckou štvrťou. Budete nadšený! Odporúčame slušné/formálne oblečenie. Príjemný personál, výborne jedlo, skvelé víno aj prevednie. Zážitok alla BUBO.
Restaurante Peumayén - gurmánsky zážitok vo vnútri reštaurácie či na malom útulnom krásnom patio v príjemnej atmosfére. Starý dizajn, no čiste a prvotriedne miesto. Čaká na Vás jedinečný zážitok hneď po príchode na adresu Constitución 136. Jedlá predkov, indiánov Mapuche a Aymara. Profesionálny personál, ktorý perfektne odhadne, ktoré chute skombinovať tak, že budete nadšený. A servírovanie jedlá? Z toho sa príjemne dvíha od údivu obočie. Reštaurácia pôsobí od roku 2013. Vegetariánske možnosti, morské plody, mäso, čílske vína a dokonca aj pisco. Môžete ochutnať lamu, jahňacie, konské mäso či čerstvého lososa.
Anna María Restaurante - ak sa obyvatelia Santiaga zažiada po tradičnom domácom jedle, ktoré varia ešte ich staré mamy, zamieria do reštaurácie Ana Mariá na adrese Club Hípico 476. Interiér budí dojem, že ste sa u jednej chilskej starej mamy aj ocitli. Svetlo-žlté steny, drevený nábytok, obrazy slávnych návštevníkov, no ale to jedlo stojí za všetko. Úprava na tanieri, vôňa a chuť je naozaj prvotriedna. Veľmi dobrý výber na obedy. Reštaurácia patrí finančne do strednej triedy. Na prípitok zvoľte Jerez Sour (sherry) alebo Kir Ana Maria (vínovica) a ochutnajte prepelicu (špan. Codorniz), zajaca (špan. Conejo), prípadne plateada al horno (hovädzie)...budete to mať naozaj ako od babičky.
Confitería Torres - ak by ste sa chceli preniesť do starého Santiaga cez jedlo, aj to je tu možné. Zamierte do Confitería Torres na adrese Av. Libertador Bernardo O'Higgins 1570. Najdlhšie pôsobiaca reštaurácia v meste, ktorá bola založená už v roku 1867. Mahagónové steny, na ktorých visia obrazy bývalých prezidentov, biele obrusy, elegantní čašníci. Toto je transport do minulosti. Odporúčame zájsť si sem napr. na obedy. Opýtajte sa na Presidente Barros. Burger, ktorý je pomenovaný po prezidentovi Barros Luco (1910-1915), ktorý ho tu jedával. Prípadne si dajte zákusok Torta de Hojarasca, ktorá je veľmi obľúbená medzi chilskými dezertami. Pridávajú sa do nej oriešky a kondenzované mlieko. Hovorí sa jej aj Mil Hojas, v preklade tisíce listov, nakoľko má niekoľko tenkých vrstiev poukladaných na sebe. Odporúčame aj Merengue Lucuma, tradičný chilský zákusok. Lucuma je druh ovocia, ktoré je veľmi známe napr. aj v Peru, kde sa označuje za „zlato Inkov“. Reštaurácia patrí finančne do strednej kategórie.
Dominó - na úvod, Domino, nie je reštaurácia. Je to skôr forma rýchleho občerstvenia, ale dávame aj tento podnik do Vášho vedomia. Možno sa budete chcieť počas dňa naozaj iba rýchlo niekde občerstviť a nebude sa Vám chcieť dlho stolovať. Ak už čo to o Chile viete, tak budete veľmi dobre vedieť aj to, že chilský hot dog je vážne známy a každý kto je veľký labužník ho musí vyskúšať. Nie je to obyčajný párok v rožku poliaty kečupom alebo horčicou. Chile to celé ešte viac vyšperkovalo a v Domino Vám ho spravia skutočne vynikajúco. Vychýrená „A Vienesa“ (Hot dog) obsahuje samozrejme bagetu naplnenú komplet so všetkým čo si len viete (alebo neviete) predstaviť – praženica, hranolky, cibuľa, avokádo či paradajky a to nie je ešte na ňom posledná toppinka. Na tú používajú nekonečné množstvo variácií. Domáci tu často stoja v dlhých radoch, aby si jeden uchmatli, tu na adrese Agustinas 1016, ktorá je len 2 blogy od Plaza de Armas. O tom, že je to naozaj populárny podnik svedčí aj jeho úspešná dlhá história. Pôsobí od roku 1952!
Ďalšie reštaurácie, ktoré sa ocitli v TOP 50 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky a sú v Chile sú tieto: Ambrosia, 99, Osaka, De Patio.
Odporúčané reštaurácie vo Valparaiso:
Reštaurácia Oda Pacifico Chefgiovanni sa nachádza iba kúsok od domu Pabla Nerudu La Sebastiana, ktorá ponúka krásny výhľad na Valparaiso a okolie. Ak je krásne počasie, opýtajte sa na voľný stôl na terase. Špecializuje sa na morské plody, seafood, ako z oblasti zálivu, tak aj z pacifického pobrežia – ceviche, ryby, krevety a chobotnice sú topka.
Gastronómia Južnej Ameriky je výsledkom miešania vplyvov európskych prisťahovalcov a pôvodnej tradičnej kuchyne. V Argentíne si pochutnáme na grilovanom mäse – parillada a slávnych steakoch. Na ulici kúpite aj najznámejší rýchly pokrm Južnej Ameriky, empanadas, kapsy plnené mäsom, šunkou, syrom a pod. V Buenos Aires nájdete bez problémov aj dobrú pizzu, cestoviny alebo kvalitnú kávu. V Argentíne treba piť víno - ak máte radi červené, najslávnejšou odrodou je Malbec z oblasti Mendoza. Skúste aj zelený povzbudzujúci bylinkový čaj hierba mate, ktorý popíjajú všetci Argentinčania.
Gastronómia Argentíny
Na úvod si môžeme povedať, že v Argentíne pravdepodobne neschunete. Argentína je známe skvelým jedlom a fantastickým vínom. Argentína = Asado. Asodo je spôsob prípravy jedla na grile a je to zároveň aj kus mäsa s rebrami, ktorý sa griluje, tira de asado. Týmto spôsobom sa pripravuje mnoho druhov mäsa, chorizo, klobásky, kuracie, dokonca aj zelenina atď. Môžete ochutnať chorizo sandwich, tzv choripan, no Argentínčania ho vnímajú skôr ako fast food. Typické jedlo je aj provoleta, grilovaný taliansky syr provolone servírovaný ešte v nádobe, v ktorej sa pripravoval alebo matambre, tenký plátok bravčového alebo hovädzieho mäsa, ktorý sa griluje. Jedlo je pripravené pre Vás na spôsob pizze "a la pizza", na paradajkovej omáčke a so syrom. Cordero Patagonico je jahňacie mäso, pochádzajúce z Patagónie, a spôsob prípravy "al asador" znamená, že sa toto jahňa grilovalo v celku nad ohňom (býva to min. 4 hodiny) čím dosahuje skutočnú jemnosť. Napr. v takom El Calafate sa pripravuje pred reštauráciou, tam to môžete vidieť teda na živo, resp. v otvorenej/presklenej kuchyni, do ktorej vidíte z ulice. Z talianskeho kultúrneho dedičstva tu majú svoje miesto aj cestoviny. Kto nechce experimentovať, pochutná si napr. aj na tejto kuchyni. Hoci pizza je v Argentíne o čosi hrubšia, čo sa plnky týka, a je na nej veľmi veľa syra. Pizza Fugazzeta alebo Fugazza je populárna a je to pizza, ktorá pozostáva z plnky ako cibuľka, syr, ale bez paradajok. Legendárna latino-americká milanesa nechýba ani v Argentíne. Má niekoľko druhov, resp. pomenovaní a tie sa líšia podľa spôsobu akým bola milanesa pripravená. Zvyčajne sa jedáva s hranolkami, zemiakovom kašou alebo šalátom. Milanesa je podstate náš rezeň, ktorý poznáme. Milanesa Caballo, napr. tento druh znamená, že vám milanesu prinesú naservírovanú tak, že na nej bude volské oko. Milanesa Napolitana ma zvyčajne omáčku (paradajkový pretlak, šunka, syr alebo plátky z paradajky). V Argentíne nechýbajú ani empanadas. Ak už ste niekedy v Latinskej Amerike boli, s empanadami ste sa určite stretli. Všade sú populárne. Zväčša vedia nahradiť rýchly obed. Môžu byť pečené alebo vysmažené a majú rôzne plnky. Najpopulárnejšie sú tie, ktoré majú mäsovú plnku (konkrétne hovädziu). Ak v Argentíne nájdete tzv. empanada tucumanas, empanada saltenñas, empanada cordobesas atď., to znamená, že tieto emapanady pochádzajú z tej danej provincie. Recept je vždy trochu iný, napr. tucumanas sú robené z mäsa matambre (matambre je tenký plátok hovädzieho mäsa), v regióne Salty robia empanady zas z iného druhu mäsa a pridajú do toho aj zemiak a varené vajíčko. Empanady z Mendozy obsahujú navyše olivy, empanady zo San Juan obsahujú hrozienka. Z dusených jedál, ktoré môžu mať konzistenciu podobnú nám známemu gulášu, tak obľúbené sú cazuela de llama (na severe krajiny) alebo locro, ktoré sa pripravujú z tekvice, bravčoviny alebo hovädziny, kukurice, fazuliek, chorizo, cibuľky a rôzneho korenia. Verí sa, že tento pokrm vznikol kedysi dávno v Andách. Locro poznajú aj v iných latino krajinách a niekde ho pripravujú skôr ako polievku.
Prílohy:
Prílohy k jedlu sú v Argentíne celkom rýchle a jednoduché. V jedálnom lístku budete mať na výber hranolky, varené zemiaky, zemiakovú kašu, tekvicové pyré, grilovanú zeleninu na spôsob asado a rôzne šaláty. Najobľúbenejší býva criolla salad, ktorý obsahuje kapustu, paradajky a cibuľu.
Omáčky:
Omáčky chimichurri (olivový olej, koreniny petržlen, oregano, cesnak, paprika, chili papričky, vinný ocot), salsa criolla (môže byť podobná ako chimichurri iba bude mať zeleninu navyše, cibuľku, papriku, paradajky), salsa golf, berenjenas en escabeche (berenjenas je baklažán, ktorý sa pripraví v marináde z vinného octu, olivového oleja atď.) ensalada criolla, chimichurri rojo, salsa tuco, všetko sú to omáčky, ktoré sa zvyčajne používajú pri príprave mäsa na spôsob asado.
Dezerty:
Ak ste v jedálnom lístku natrafili na tieto dezerty, určite sa do nich pustite. Postre Balcarce (orieškový koláčik balcarce s gaštanmi, krémom a kondenzovaným mliekom vznikol v argentínskom meste Balcarce v roku 1958) alebo Postre Vigilante (kombinácia sladkých zemiakov a krémového syru, má mnoho kombinácií s ovocím a všetky sú chuťovo fantastické), lahodný flan mixto (flan, ktorý poznáte, s kondenzovaným mliekom a krémom). Môžete vyskúšať aj hocijakú zmrzlinu, špan. helado. Argentína je známe skvelou zmrzlinou vďaka talianskemu kultúrnemu dedičstvu v krajine. Pustite sa aj do panqueques (je to ako naša palacinka a tu sa jedáva s polevou z kondenzovaného mlieka). Z kondenzovaného mlieka pripravujú aj vynikajúcu penu, ktorá môže mať aj čokoládovú variáciu, Dulce de Leche Mousse. Rogel, prípadne Alfajor Rogel alebo Mil Hojas de dulce de leche je to isté. Ide o ten istý koláčik, ktorý sa skladá z niekoľkých vrstiev (zvyčajne 8) upečenych tenkých plátkov jemného cesta, ktoré sú spojené sladkým krémom a ozdobené krémovou pusinkou. Nikto presne nevie, kde v krajine tento koláč vznikol, no v Argentíne sa jedáva pri hocijakej špeciálnej príležitosti, takže ho na svojej ceste môžete určite ochutnať. V neposlednom rade BUBO ešte odporúča koláčik chocotorta, ktorý sa skladá z niekoľkých vrstiev sušienok, ktoré sú spojené sladkým krémom z krémového syra.
Ďalšie pochúťky, ktoré by sme mohli skôr zaradiť ako ľahký snack než dezert, sú alfajor (dve sušienky okrúhleho tvaru spojené s krémom), ktoré pochádzajú zo španielskej Andalúzie a do Argentíny ich priniesli práve títo Španieli a tento recept sa rokmi už samozrejme trochu pozmenil. Medialunas (sladké croissanty), Bolas de Fraile (malé šišky plnené krémom), pastelitos (vyprážané koláčiky v tvare hviezdy, ktoré obsahujú plnku z ovocia quince), pasta frola (z kukuričného cesta a z plnky quince, spoznáte ju podľa mriežkového zdobenia), sacramentos (podobné ako croissanty, len sú rovného tvaru), torta fritas (z vyprážaného cesta, podáva sa s džemom alebo sladkou plnkou). Všetky tieto pochúťky v Argentíne veľmi radi jedia s čajom maté alebo šálkou kávičky alebo iného čaju.
Nápoje:
Argentína má celosvetovo známe vinárske oblasti. Na Mendozu natrafíte nejeden krát. Ak nepohrdnete kvalitným vínom, tak v Argentíne si určite doprajte famózne červené víno Malbec alebo aj biele víno Torrontes. Torrontes je charakteristické pre severné oblasti krajiny. Čo sa týka piva, odporúčame Vám Quilmes (light). Ak ste už boli niekedy v Brazílii alebo sa do nej chystáte, tak Quilmes Vám bude pripomínať brazílske Skol alebo Brahma. Potom môžete ísť aj po značke IPA, APA, Stout atď. A čo pijú dospelí Argentínčania za alkohol, keď si len niekam vyrazia? Radšej budú preferovať miešané drinky (ako fernet s kolou). Klasické "panáky" resp. "Shots" sú tu skôr už len pre mladých (Jägermeister alebo tequila).
Odporúčané reštaurácie v Buenos Aires:
Tortoni - v Buenos Aires odporúčame navštíviť najstaršiu kaviareň mesta Tortoni. Argentínčania si prísne sledovali svoje prisťahovalecké vlny. Najviac imigrantov prichádzalo na konci 19. a začiatkom 20. storočia z Európy. Boli to najmä Taliani, Francúzi a Španieli. Práve kaviareň Tortoni, založená v roku 1858 francúzskym prisťahovalcom s menom Tuan je považovaná za najstaršiu kaviareň v celom Buenos Aires. Pán Tuan však kaviareň nepomenoval po sebe, ale po parížskej kaviarni toho istého mena, ktorá sa nachádza na Boulevard des Italiens v Paríži (kde sa často stretávala parížska elitná spoločnosť v 19. storočí). Kaviareň Tortoni sa nachádza na adrese 825 Avenida de Mayo - jednej z hlavných ulíc Buenos Aires, ktorá spája dve dôležité námestia, Námestie 25 Mája a Námestie Kongresu. V priebehu rokov navštívili kaviareň mnohí renomovaní ľudia, vrátane politikov Lisandra de la Torre a Marcelo Torcuato de Alvear a medzinárodných osobností ako Albert Einstein, Federico García Lorca, Hillary Clintonovej a Roberta Duvalla. V súčasnosti suterén funguje ako javisko pre umelcov jazzu a tanga a pre prezentáciu kníh a súťaží poézie. Kaviareň si zachovala výzdobu svojich prvých rokov, má knižnicu a v zadnej časti priestor na hranie biliardu, domino a kocky.
El Gaucho - v blízkom okolí Obelisku odporúčame argentínsku reštauráciu El Gaucho, kde pripravujú rôzne argentínske špeciality vrátane šťavnatých steakov. Prostredie je neformálne, reštaurácia je vyhľadávaná, čo je dobré znamenie. El Gaucho si môžete zvoliť v prípade obedu.
The Birra Lab - naša obľúbená piváreň, kde môžete zakončiť prehliadku Buenos Aires sviežim pivom a prípadne miesto, kde začať večer v tomto večnom meste tanga. Na mieste pripravujú aj jednoduché jedlá v podobe bohotej porcie hranoliek, burgrov, pizze či malých dezertov.
Casa Cruz - reštaurácia na adrese Uriarte 1658, C1414 DAR, Buenos Aires je medializovaná v krajine tým, že je to jedno z najlepších miest v meste kam sa môžete ísť najesť a určite nebudete sklamaný. Už pri vstupe Vás očarí dokonalý interiér, mahagónové drevo, temnejšie svetlo. Všetko pôsobí uhladene, štýlovo a luxusne. V kuchyni varí prvotriedny šéfkuchár Germán Martitegui. Kvalita je jeho druhé meno. Varia výborne domáce argentínske jedlá.
Sucre - ak nechcete opustiť Argentínu bez toho, aby ste nevyskúšali famózne hovädzie, tak zamierte do ďalšej reštaurácie SUCRE. V kuchyni šéfuje Gonzalo Sacot, pod vedením ktorého získala reštaurácia výborne ohlasy doma aj v zahraničí. Varia tradičné jedlo, no v spojení s luxusnou atmosférou reštaurácie, širokou ponukou domácich argentínskych vín, dokázali vytvoriť miesto, ktoré si každý zapamätá ako neobyčajné.
Elena - radi by ste si dali steak, kobe z argentinského hovädzieho? Nech sa páči, reštaurácia ELENA na adrese 1086/88 Buenos Aires AR-C AR, Posadas, C1011 ABB v hoteli FOUR SEASONS. Luxusné prostredie, elegantne vyrezaný nábytok, juhoamerický šmrnc tiež nesklame a garantuje gurmánsky zážitok.
Don Julio - všetko mäso pochádza z dobytka, ktorý sa prirodzene pasie na dedinských lúkach za mestom Buenos Aires. Mäso starostlivo uskladňujú a chladia 21 dní, aby dosiahlo požadovanú zrelosť. Potom grill majster reštaurácie Don Julio, prezývaný jednoducho Pepe, pečie pre hostí na tradičnom grile. Zahryznite sa do šťavnatého mäska a popíjajte pri tom Malbec. Majiteľ reštaurácie Pablo Rivero, otvoril toto miesto v roku 1999, keď mal iba 20 rokov a dodnes nedá dopustiť na bife de cuadril, zadné hovädzie (rump steak), ktoré patrí medzi jeho najobľúbenejšie jedlá. Reštaurácia sa nachádza v budove z 19. storočia a má rustikálny nádych. Prvý pohľad zavádza a prekvaúpí, že Don Julio patrí do TOP 5 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky podľa World´s Best, zároveň vyhrali súťaž Art of Hospitality Awards v roku 2018, takže rozhodne ju môžete vyskúšať.
Brazílska kuchyňa je veľmi bohatá a rôznorodá. Brazília je obrovská krajina. Mnoho zložiek je pôvodných a používali ich ešte pôvodní obyvatelia a mnoho prvkov bolo importovaných z Ázie, Európy a Afriky. Na severe sa vo veľkom konzumujú ryby a maniok, ktoré majú napr. v amazónskej oblasti dobré podmienky. Z Amazónie pochádza aj nám známa Guarana. Obľúbené jedlo je napr. pato no tucupi (kačiča v maniokovej omáčke) alebo vatapa (omáčka z kreviet, arašidov, kokosového mlieka), Bobo de Camarao (krevety na manikovej kaši), Patarashca (grilovaná ryba so zeleninou), Tacacá (polievka z kreviet). V južných regiónoch sa strava prikláňa ku gaučovskému spôsobu života a je viac mäsitá. Pri oceáne sa vo veľkom ponúkajú plody mora, seafood. V oblasti Rio de Janeiro a Sao Paolo sú známe práve jedlá farola a feijoada a ako prílohy ryža s fazuľou. Jedia sa aj hovädzie steaky, bravčové či hydina. V centrálnej oblasti je zaujímavé jedlo z ovocia pequi, s použitím pequi pripravujú napr. aj ryžu. Ak by sme však hľadali úplne typické brazílske jedlo, siahneme po feijoade (dusené hovädzie a bravčové mäso s fazuľkami), moqueca (ryby s korením a kokosovým mliekom), brazílske barbeque v churrascariach, kde Vám na ražňoch budú priamo do taniera porcovať rôzne druhy mäsa kým nepoviete dosť. Povestná je aj tradičná brazílska farola. Obľúbené je aj malé syrové pečivo Pao de Queijo, ktoré často ponúkajú na raňajkách. Medzi najznámejšie dezerty patrí brigadeiro (čokoládový koláč, ktorý môže mať aj formu malých guličiek, obalený v čokoládovej posýpke). Populárne je aj arašídové Paçoca. Z Brazílie pochádza novodobá superpotravina Açaí, z ktorej sa robí smoothie alebo džús a predávajú ho často v okolí pláží, ochucuje sa s granolou alebo banánmi. Najslávnejší kokteil je caipirinha, ktorý sa mieša z brazílskeho destilátu cachaça, ľadu a limetky. Upozorňujeme, že po jeho užití je odborník na sambu každý. Odporúčame nekúpať sa s alkoholom v krvi a užívajte s mierou.
Odporúčané reštaurácie v Rio de Janeiro:
Reštaurácia ORO- názov v preklade znamená zlato a je to podnik, kvôli ktorému sú ľudia ochotní pricestovať z veľkej diaľky. Šéf podniku sa volá Felipe Bronze, no napriek svojmu priezvisku, Oro je zas multi víťaz rôznych súťaží. Získali ocenenia v rôznych kategóriach ako napr. najlepší šéfkuchár, najlepší sommelier (vína do menu vyberá mladá sommelierka Cecilia Aldaz pochádzajúca z argentínskej vinárskej oblasti Mendoza, ktorá už 2x po sebe vyhrala súťaž someliér roka organizovaný Revista Veja) a najlepšia súčasná kuchyňa. Reštaurácia bola otvorená v roku 2010 a už po prvých 5 rokoch existencie získala Michelinovú hviezdičku. Oro ma proste meno. Varia súčasné jedlá a špecializujú sa na varenia na ohni. Majú dva druhy menu, tzv. Creativity tasting menu, ktoré je postavené na sezónnych potravinách a na mieru ušité dvojchodové menu, ktoré vychádza z domácich špecialít. Felipe Bronze bol počas svojej takmer 20 ročnej kariéry vyhlásený 7x za šéfkuchár roka. Reštauráciu nájdete na pláži Ipanema v Rio de Janeiro. Presná adresa: Av. Gen. San Martin, 889 - Leblon, Rio de Janeiro - RJ, 22441-015. Rezervovať stôl si môžete na ich oficiálnej stránke http://ororestaurante.com.br/en/
Reštaurácia OLYMPE - táto reštaurácia bola po prvý krát otvorená v roku 1983, kde sa šéfkuchár a Francúz Claude Troisgros sústredil na kombináciu francúzskej a brazílskej kuchyne. Vtedy reštaurácia niesla aj jeho meno. V roku 2005 bola premenovaná na Olympe (po Claude-ovej matke). Získal Michelinovú hviezdičku. Samotný názov už napovedá, že váš tu čaká božský zážitok. Teraz sa o podnik stará jeho syn Thomas Troisgros. Je to štvrtá generácia rodiny, ktorá bola známa ako pionier Nouvelle Cuisine v rodnom Francúzsku. Do Rio de Janeiro sa dostali v roku 1979. Ak si na záver objednáte The Crêpe Passion ak vedzte, že ste si objednali delikatesu, ktorú tu podávajú už od samotného začiatku. Reštauráciu nájdete na adrese R. Custódio Serrão, 62 - Lagoa, Rio de Janeiro - RJ, 22470-230 a je to len 700 metrov od Parku Lage, ktorý sa nachádza pod kopcom, kde sa nachádza 7. div sveta Socha Krista Cristo Redentor (z parku k nemu hore stúpa chodník).
Reštaurácia MEE - táto reštaurácia ladená do ázijského štýlu sa nachádza v hoteli Copacabana Palace priamo pred plážou Copacabana. Mee obdržalo 1 michelinovskú hviezdičku ako jedna z prvých vôbec v Latinskej Amerike. Vyhralo aj v súťaži o Reštauráciu roka. V ich bohatom menu si môžete vybrať z chutí Kambodže, Malajzie, Korey, Vietnamu,Cíny, Thajska, Singapuru a Japonska. V menu by mali mať stále aktuálny aj ten najdrahší steak Kobe. Šéfkuchár Ken Hom varil pre prezidentov, premiérov aj pre mnoho celebrít či športovcov. Celú biografiu a aj recepty nájdete na kenhom.com.
Najnovšie reštaurácie v Rio, ktoré získali Michelinovú hviezdičku:
Oteque (brazílska kuchyňa) na adrese Rua Conde de Irajá, 581 v štvrti Botafogo
Cipriani (talianska kuchyňa) na rovnakej adrese ako Mee – v Hoteli Copacabana Palace, Av. Atlântica, 1702 – Copacabana, získala Michelinovú hviezdičku v roku 2019.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Senzo
Ak preferujete honosnejšie miesto, v rebríčku exkluzívnych reštaurácií Cuzca dominuje Senzo. Senzo je súčasťou luxusného hotela Belmond Palacio Nazarenas a hneď po vstupe vás očarí svojím impozantným koloniálnym zariadením. Je to najlepší hotel v celom Cuzco. V týchto chodbách sa prechádzali svetové hviezdy, Holywoodske hviezdy, princovia a princezné. Reštaurácia sa nachádza na jednom z vnútorných nádvorí hotela, hneď pri bazéne, ktorý sa pýši tým, že je jediný vyhrievaný bazén v celom Cuzcu. Múry hotela sú pôvodne z čias Inkov. V reštaurácii varia prevažne iba zo surovín pestovaných v Andách. Niektoré bylinky si pestujú dokonca aj vo vlastnej záhrade. Všetko čerstvé, kvalitné, chutné. Možnosti sú tu aj pre vegetariánov. Ide o výnimočné miesto.
Rezervovať
Štýlové reštaurácie
Assador
Assador je jednoznačne naša TOP odporúčaná reštaurácia mesta Bohov. Nachádza sa na brehu zátoky Guanabara v štvrti Flamengo. Priestranné čisté prostredie, veľké presklene steny s výhľadom na záliv a prvotriedna kvalita. Obratní, elegantní čašníci sú pripravený splniť Vaše gurmánske požiadavky. To jedlo tu je lahodné, vyslovené ako jedna báseň. Rio de Janeiro je známe svojou grilovačkou Churrasco a tu Vám budú pravidelne do tanierov narezávať plátky šťavnatého, práve dopečeného lahodného mäsa až kým nepoviete, že chcete chvíľu prestávku. Z bohatého bufetu si vyberiete prílohu podľa svojej chuti. Grilovaná, varená zelenina, ryža, opekané zemiaky, prípadne dezerty aj ovocie. Všetko chutné, šťavnaté a čerstvé. V Assador je najlepšie Churrrasco v meste! BUBO klienti už vedia. Neoľutujete to ani Vy. Po výdatnom jedle odporúčame aj krátku prechádzku v okolí reštaurácie nakoľko ma vynikajúcu polohu v zálive Guanabara s výhľadom na Cukrovú homoľu.
Rezervovať
Štýlové reštaurácie
La Brigada
Toto je náš najobľúbenejší steak house v Buenos Aires. Legenda v hlavnom meste Argentíny, na rohu ulice San Telmo, kde Vám šéfkuchár Hugo Echevarrieta pripraví steaky, z ktorých chute a vône sa bude točiť hlava. Steaky sú tak mäkké, že by sa ich podarilo pokrájať aj lyžičkou. Kvalifikovaný personál Vám pomôže s výberom, tak že budete nadšený. Autentické old school miesto, kvalitné jedlo a neformálna rodinná a priateľská atmosféra dotvára vynikajúci dojem a garantuje gurmánsky zážitok.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Maido
Reštaurácia Maido sa umiestnila v rebríčku TOP 50 najlepších reštaurácii Latinskej Ameriky na úplnom vrchole. Patrí jej prvé miesto. Toto je tým pádom najlepšia reštaurácia v Peru a hodnotia iba profesionáli a BUBO. Na úplnom vrchole je už tretí rok po sebe a je to neuveriteľné, no zaslúži si to. Najlepšie ryby aké ste kedy jedli a citrusové omáčky, ktoré sa rozplývajú na jazyku budete milovať. Sme predsa v Lime pri Pacifiku a všetko je neskutočné čerstvé. Šéfkuchar Micha ma svoje korene v Japonsku a vo svojej kuchyni na adrese San Martín 399 doslova vyčaruje iba pre Vás to najlepšie jedlo, kde sa kladie dôraz na tradície a morské plody a ide doslova o akúsi prechádzku fúziou japonskej a peruánskej kuchyne. Čo ma Ázia spoločné s Peru? Je to toho veľmi veľa. Postupne prinášajú na Váš stôl jednotlivé chody ochutnávkového menu, po každom zahryznutí sa usmejete a jednoducho si to vychutnáte. Mnoho jedál prekvapí, že chutia úplne ináč ako na prvý pohľad očakávate. Dress-code business casual. Maido je TOP, voľba číslo 1. Maido v preklade znamená "Vitajte!" a tak sa tu aj budete cítiť od príchodu po odchod. Ubezpečte sa, že máte rezerváciu vopred. Ide o výnimočné miesto.
Rezervovať
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Boragó
Boragó bola zaradená medzi najlepšie reštaurácie Latinskej Ameriky. V súčasnosti obsadzuje 5. priečku v tomto prestížnom rebríčku. Tejto chilskej reštaurácií na adrese Av. San José María Escrivá de Balaguer 5970 šéfuje jej Rodolfo Guzmán, ktorý je známy svojimi inovatívnými technikami. Štýl varenia, dizajn podniku zlúčený s prírodnými materiálmi ponúka neuveriteľný zážitok. Minimalistické jedlá, ingrediencie pochádzajúce z malých farieb v Chile, ktoré nikde inde na svete nenájdete, spolupráca priamo s rybármi bez sprostredkovateľov zaručuje iba kvalitu. Boragó funguje od roku 2006 a vždy sa snaží byť úplne iné než ostatné reštaurácie. Vynikajúce tasting menu sa zapíše do Vašej pamäte. Sladké krevety, jemné jahňacie upečené na patagónsky spôsob al asador či ručne nazbierané bobule maqui.. Možnosti aj pre vegetariánov alebo vegánov k dispozícii iba musia byť nahlásené vopred. Rezervácie nutné vopred.
Rezervovať
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Lasai
Reštaurácia Lasai obdržala Michelinovú hviezdu vďaka šéfkuchárovi Rafa Costa e Silva a tak sa vyšvihla aj medzi najlepšie reštaurácie Latinskej Ameriky. V roku 2016 sa umiestnila v zozname 50 najlepších reštaurácií sveta a zároveň teda aj 50 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky. Počas prvého roka existencie získala ocenenia ako Najlepší nový šéf a Najlepšia nová reštaurácia. Okrem výbornej kuchyne ma podnik skvelú atmosféru. Nachádza sa v historickej budove z roku 1902. Varia zo surovín, ktoré si pestujú vo svojich dvoch záhradách v Rio de Janeiro. Špecializujú sa na sezónne jedlo a spolupracujú aj s lokálnými pestovateľmi a rybármi v Riu. Rafa je zaritý Flamenguista (miestny futbalový klub). Ak by mal pár slovami opísať svoju kuchyňu, tak by povedal, že je jednoduchá, domáca no jedným slovom „carioca“. Lasai v Baskitčine znamená pokoj, mier a relax (Rafa sa vareniu priučil v Baskitsku). Reštauárciu nájdete v štvrti Botafogo na adrese Rua conde de Iraja 191. Je to blízko Favely Santa Marta. Návštevu si spojte aj so zástavkou na jednej z najkrajších vyhliadok na Rio de Janeiro, view-point Dona Marta. Rezervácia vopred nutná. Požadujte stôl na terase (roof top), odkiaľ za jasného dňa môžete vidieť sochu Krista, 7. div sveta.
Rezervovať
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Chila
Reštaurácia patrí medzi najvychýrenejšie v Buenos Aires. Je orientovaná na sezónne jedlá (vždy 10 rozličných menu v každej sezóne), dôsledne vyberané ingrediencie, multikultúrne tradície a inovatívnu prezentáciu argentínskej kuchyne. Mladý a talentovaný šéfkuchár Bargero sa priučil kulinárskemu remeslu v Paríži, v reštaurácii Mirazur, ktorú The World´s Best vyhlásil za najlepšiu reštauráciu na svete. V roku 2016 sa vrátil do Argentíny, kde jeden rok strávil v Chila. Mal v pláne odísť do Moskvy a pokračovať v kariére tam, no nakoniec sa rozhodol prijať ponuku natrvalo pracovať pre túto reštauráciu ako šéfkuchár. Medzi najfamóznejšie chody patrí chutná ryba black hake na artichokoch a hovädzie mäsko marinované v jogurte a v tradičnej chimichurri, ale aj mnoho ďalších jedál, ktoré budú pripravovať pred Vašimi očami v kuchyni, ktorú prerobili a presklikli obrovským oknom v roku 2017.
Rezervovať