Z domu si zoberte iba minimum potravín. Snáď iba malú čokoládu či cukríky. Kubánci začali od roku 2007 na letisku stravu kontrolovať (šanca, že Vás chytia je 10%) a tak kto bez dobrej klobásky či slaninky neviete vydržať, predsa len trochu riskuje.
Situácia na Kube, čo sa týka potravín a stravovania, je komplikovaná. Medzinárodné embargo, aj rôzne ďalšie obmedzenia spôsobili, že väčšina Kubáncov nemá prístup k bežným potravinám, tak ako to poznáme my. Ako na Slovensku pred rokom 1989, tak aj na Kube je stále úplne bežné čakanie v rade v prípade dodania kuracieho mäsa, čistiacich prostriedkov a iného tovaru. Kvôli pandémii vírusu Covid-19 v roku 2020 a následnom uzavretí ostrova na niekoľko mesiacov sa situácia ešte viac zhoršila.
Kubánske obchody s rozličným tovarom/potraviny sú veľmi slabo zásobené (obchody v areáloch hotelov majú väčšiu ponuku ako bežne obchody v meste). Štandardne v obchodoch kúpite kubánsky rum a výber ostatného tovaru je slabý (cestoviny, konzervy).
Od apríla 2020 je nákup možný iba s platobnou kartou VISA a Mastercard. Kvôli nedostatku tovaru v iných kubánskych obchodoch sa pri vstupe tvoria dlhé, častokrát až niekoľkohodinové rady ľudí, ktorí čakajú na vstup. Preto kvôli úspore času odporúčame nákup vody, alkoholu a iných komodít v baroch a reštauráciách.
Ponuka sa mení podľa dostupnosti konkrétneho tovaru. Všetko navyše v ponuke je príjemný bonus - ako napr. balená voda, nealko nápoje, pivo. Sladkosti a nejaké cukrovinky nájdete výnimočne. Miestne sladkosti sú vyrobené v malých manufaktúrach a v bežných potravinách ich nekúpite. "Značkové" sladkosti sú najčastejšie z dovozu zo Španielska, Kanady alebo Mexika. Na ulici je možnosť kúpiť ovocie od predajcov.
Odporúčame piť balenú vodu. Kvôli úspore času ju odporúčame kupovať v baroch, prípadne v reštauráciách v cene 30 - 50 CUP za 0,5 l fľašu. Rovnako, pivo, príp. nealko v plechovke 0,33 l kúpite v cene 30 - 70 CUP.
Kuba sa nepovažuje za veľkú gastronomickú destináciu. Každopádne kubánske jedlo je fúziou domorodej, európskej a africkej kuchyne. Kubánska kuchyňa ponúka rôzne druhy mäsa (kuracie, hovädzie, bravčové), takmer výhradne vždy ako príloha ryža s fazuľou, rôzne druhy sladkých zemiakov ako napr. Papa Dulce, Boniato, Yucca, ale tiež výborné morské plody, ako krevety, kalamáre, chobotnice, langusty a iné.
Na Kube sa stretnete s jedlom ako napr. picadillo, čo je štipľavá porcia pozostávajúca z mletého mäsa, cibuľky a paradajok. Ak ho chcete viac sladšie, tak kuchári Vám do neho pridajú sušené hrozienka, a ak máte radi slané, tak sa pridá ešte porcia olív. Picadillo sa jedáva aj v iných latino krajinách a dokonca aj na Filipínach (kde do neho pridajú ešte aj zemiaky) a Španielsku. Podáva sa k nemu ryža alebo tortilla. Môžete ho dostať aj zabalené vo wrape, alebo ako plnku do tacos.
Ako aj v iných krajinách Strednej a Južnej Ameriky, tak aj tu natrafíte na jednoduché arroz con huevo, čo doslova znamená ryža s vajíčkom, v tomto prípade volským okom. Pre svoju jednoduchosť toto jedlo volali comida de pobre, jedlo chudobných. Dnes ma však mnoho variácii a v Karibiku sa do neho pridávajú aj vyprážané banány alebo syr. Podobne na tom je aj arroz con maiz, ryža s kukuricou, do ktorej sa občas pridáva aj biele víno, kurací vývar a klobáska chorizo.
Ropa Vieja, národné jedlo ostrova predstavuje porciu duseného potrhaného hovädzieho mäska s cibuľkou, paprikou a paradajkovou omáčkou, ku ktorému sa podáva ryža a fantastický k tomu ladí vychladené pivo. Toto jedlo priviezli na Kubu španielski kolonizátori. V preklade znamená "staré oblečenie" a viaže sa k nemu príbeh o chudobnom mužovi, ktorý si nemohol dovoliť kúpiť jedlo, tak pokrájal a uvaril svoje vlastné oblečenie. Počas varenia vyriekol prosbu a oblečenie sa zmenilo na výdatné jedlo.
Platillo Moros y Cristiano, ďalšie obľúbené národné jedlo pozostávajúce z nadýchanej bielej ryže a čiernych fazuliek, ktoré sa uvarili spoločne v jednom hrnci. Jeho pôvod je zo Španielska. Biela ryža ma reprezentovať bielych španielskych kresťanov a tmavá fazuľa moslimských Maurov. Toto jedlo ma tak navždy pripomínať ich spoločnú históriu, boj aj uzmierenie, na Pyrenejskom polostrove. Názov doslova znamená "Jedlo Kresťanov a Maurov" a stretnete sa s ním všade po celom ostrove.
A po dobrej kubánskej party si zájdite na tradičný sandwich Medianoche. Názov v preklade znamená polnoc a s tým súvisí teda to, že sa jedáva hlavne v nočných hodinách. Hovorí sa, že ho vynašli okolo roku 1900 robotníci, ktorí pracovali v Havane do neskorých nočných hodín. Bageta sa vyrába zo sladkého cesta z vajíčok a pridávajú sa do neho šunka, syr, uhorka a opekané bravčové mäso. Prípadne neodolajte sandwichu, ktorý sa volá Elena Ruz, do ktorého sa dáva morčacie mäso, ovocný džem a krémový syr. Práve pre túto zvláštnu kombináciu a chuť je veľmi populárny. Jedáva sa skôr poobede na olovrant. A názov? Pravdepodobne mu pomenovanie ostalo po istej pani z Havany, ktorá žila v 20. rokoch minulého storočia a v reštaurácii El Carmelo si takýto sandwich vždy zvykla objednať.
Za ochutnávku stojí aj kubánske boliche, ktoré pozostáva z opečeného hovädzieho mäsa, ktoré bolo naplnené pikantnou klobáskou chorizo. Do toho sa niekedy pridávajú aj olivy a vynikajúco k tomu pasujú ryža alebo vyprážané banány.
Vaca Frita, sú kúsky hovädzieho steaku s cibuľkou, čiernou fazuľkou a ryžou. Prípadne namiesto fazuľky a ryže, ide k tomu výborne aj zemiaková kaša alebo hranolky.
Arroz Imperial (pokrm z ryže) je často servírované ako príloha k hlavnému jedlu, no často je toho toľko, že Vám úplne dokáže nahradiť hlavný chod a to vďaka ingredienciám, ktoré obsahuje. Ide o zapečenú ryžu s kuracím mäsom, cibuľkou, slaninkou, paprikou, cesnakom, šošovicou, syrom. Na to sa dá ešte paradajková omáčka, pokropí sa so šťavou z limetky, majonézou a môže sa podávať.
Na záver nezabudnite na dezert a ten najlepší je podľa nás cucurucho z Baracoa. Pripravuje sa z kokosu, cukru, ananásu a orieškov, ktoré sa zabalia do palmového listu a vytvarujú do tvaru kornútiku a naplní sa akosi ovocnou dreňou - kokos, banán, mango, med, papája, pomaranč a podobne.
Ďalšou neodolateľnou pochúťkou po hlavnom jedle je určite aj boniatillo, ktorý sa pripravuje z vody, cukru, batatu, vaječných žĺtkov a masla. Ochucuje sa škoricou, kôrou z citróna a škoricou. Podáva sa, keď je ešte teplý a posype sa mandľami.
Kde sa ako turista môžete najesť? Na Kube existujú štátne reštaurácie a súkromné malé reštaurácie, ktoré sa nazývajú Paladar. Ponúkajú vyššie spomenuté jedlá v cenách od 7 € do 15 €, lepšie reštaurácie v cenách od 15 € do 30 €. Niektoré miesta ponúkajú aj menu, kde máte okrem hlavného jedla aj polievku, šalát, dezert a nápoj, v cene od 12 € do 20 €.
Odporúčané reštaurácie a bary:
Havana:
Yarini Habana - San Isidro # 214 between Picota, Compostela, La Habana 10100 - tu stretnete vyššiu vrstvu Havany, prijemná terasa s exkluzívnym jedlom čomu zodpovedá cena.
1830 Restaurant - 4HJR+F4C, La Habana - pekná reštaurácia na Malecone v Havane, kde sa tancuje aj Salsa. Je nutná rezervácia stola vopred. Informujte sa u sprievodcu.
La Guarida - 418 Concordia, La Habana - ďalšia veľmi krásna reštaurácia a umiestnená na zaujímavom mieste. Nachádza sa v takom koloniálnom paláci s terasou. Je nutná rezervácia stola vopred. Informujte sa u sprievodcu. Do tejto reštaurácie chodievajú BUBO klienti aj celebrity (bol tu videný napr. aj Obama)
ChaChaChá Bar-Restaurante- 4JRV+7C3, La Habana - reštaurácia so živou hudbou, je tu však väčšinou rušno. Je nutná rezervácia stola vopred. Informujte sa u sprievodcu.
La Mina, adresa: Obispo 109
O'Reilly 304 tapas bar, adresa: Calle O'Reilly 304
La Calesa Real, adresa: Calle Compostela
San Juan Bar & Grill, adresa: 9 San Juan de Dios, Parque Cervantes
Tres Monedas, adresa: 209 Aguiar
El Floridita Bar Restaurante, adresa: Avenida Bélgica con Obispo
La Terraza, adresa: Paseo de Martí
Habia Una Vez, adresa: Paseo de Martí 303
Roof Garden at Sevilla Hotel, adresa: Hotel Sevilla, Paseo de Martí con Trocadero
Varadero a all inclusive: Na Varadere je all inclusive stravovanie. Kvalita all inclusive závisí od hotela. Hotely zo siete Melia, Paradisus, Iberostar spĺňajú aj tie náročné kritériá a all inclusive je najlepší na Kube. Slabšie hotely ponúkajú takisto all inclusive, ale je veľmi základné, slabý výber a žiadne pekné servírovanie. Odporúčame jednoznačne lepšie hotely. Na jedle samozrejme nič nestojí a nepadá a ak ste skromnejší, tak bez problémov to ustojíte aj v horších hoteloch.
Keď sme pri kokteiloch, tak tieto určite musíte ochutnať. Mojito, daiquiri, cuba libre sú preslávené. Ochutnáme ich mnohokrát, ale pôjdeme aj na miesta, kde ich pil Hemingway! Navštívime bary La Bodeguita del Medio vyhlásený najlepším mojitom na svete a luxusný bar El Floridita, kde z rúk čašníkov oblečených v červenom môžete zasa dostať najlepšie daiquiri. Budeme si aj veľa rozprávať o rume. Povieme si veľa aj o značke Havana Club o jej logu a naučíme sa rozoznávať kvalitu. Práve na Kube sa stretnete s najlepším rumom na svete.
A po jedle si aj nefajčiari potiahnu z pravej cigary. Cohiba, Montecristo, Romeo a Julia či Partagas sú najznámejšími značkami. Krabica Cohiba Esplendidos stojí v štátnom obchode cca 400 Eur.
V tejto stati apelujeme na dodržiavanie rád Vášho sprievodcu. Držte sa starého anglického koloniálneho príslovia: „Cook it, boil it, peel it or forget it!!“ (v preklade: „Uvar to, upeč to, ošúp to alebo na to zabudni!“) a nič sa Vám nestane. Základnou vecou je, že vodu budeme počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budeme kupovať. Vždy si skontrolujeme, či je uzáver zatvorený naozaj originálne. Sprievodca Vám vždy poradí s nákupmi a organizáciou Vašich zásob. Rátajte, že za jedno balenie veľkej vody dáte približne 2-2,5 EUR (t.j. okolo 60 CUP). Vodu nebudeme piť z kohútika ani v hoteloch!
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
La Calesa Real
Po prehliadke mesta nie je nič lepšie ako nájsť si dobré miesto, kde sa môžete dosýta najesť karibských špecialít a dať si silný koktail. Calesa Real patrí medzi naše obľúbené. Po dlhom dni nie je nič lepšie ako zahryznúť sa do chutného homára, vyskúšať šťavnaté jahňacie mäso či populárne ropa vieja (hovädzie so zeleninou), ku ktorému sa podáva ryža s fazuľkami. Ponúkajú aj chutné vyprážané kúsky banánov či sladký dezert flan a mnoho ďalšieho. Do toho nám občas príde zahrať živá hudba. Štýlová kubánska reštaurácia, ktorá sa nám vždy osvečila.
Rezervovať
Štýlové reštaurácie
El Floridita Bar
Historické miesto kam rád zavítal aj Ernest Hemingway, ktorého bronzová socha postáva pri bare na jeho obľúbenom mieste. Bar je otvorený už od roku 1817 a zachoval si svojho starého ducha, čo dodáva miestu unikátnu atmosféru. Väčšina ľudí chodí do starej Havany kvôli tomuto fantastickému baru, no môžete sa tu aj chutne najesť. Má pričlenenú časť, kde je reštaurácia a servírovanie je vkusné. Objednajte si najlepšie daiquiri v meste, vyberte si z bohatého výberu čerstvým morských plodov. Čaká vás gurmánsky zážitok na vychýrenom mieste. Návrat do starých čias Havany.