​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Prehliadka

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú za symbol skazenej bašty komunizmu a nenávideného Castrovho režimu, kde sa nič nedá zohnať a ľudia trú biedu, iní na ňu nedajú dopustiť a sväto-svete budú tvrdiť, že je to to najkrajšie, čo môžete v západom a globalizáciou ešte stále nedotknutom svete vidieť. Choďte na ostrov slobody a do Havany rýchlo, kým nestratí svoje čaro! Letenka na Kubu splní váš sen.

Havana Počasie

mierny dážď

mierny dážď

30°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 07:25

Západ slnka 19:43

Dážď 2.61mm

2 minúty o Kube

Vypočujte si dve minúty dôvodov pre návštevu Kuby.

Hovorí sa o nej aj ako o meste hudby, spevu, tanca a krásnych veteránov, ´pohodených´ kdekoľvek v jej malebných uliciach. Je nesmierne fotogenická, chutná, vonia rumom a tabakom. Je elegantná svojou koloniálnou architektúrou, tancuje v rytme mora a karibských rytmov, a hovorí sa, že si vás navždy získa svojím neopakovateľným šarmom ako pravá santerijská čarodejka.  Havana - hlavné mesto Kuby a zároveň najväčšie a najľudnatejšie mesto krajiny, kde žijú viac ako dva milióny ľudí. Je významným prístavom (dokonca má prístavy až tri), jednoznačným obchodným, kultúrnym a spoločenským centrum krajiny na severe ostrova. Dokáže prilákať svojou jedinečnou atmosférou, dušou a históriou milión turistov ročne.

Bola založená v 16. storočí, dlho slúžila ako križovatka medzi Novým a Starým svetom, v roku 1898 bola príčinou španielsko-americkej vojny. Dnes je nezávislý hlavným mestom kontroverzného ´Ostrova slobody´, kam mnohí turisti chodia ako do posledného útočiska autentického, kapitalizmom nezničeného života, s večne usmiatymi ľuďmi, ktorí vás nakazia chuťou žiť.  A môžeme potvrdiť, že aj nás v BUBO, čo sem chodíme už celé roky, vždy  tá jedinečnosť, hravosť a farebosť Havany znovu dostane…

Prečo na Kubu vycestovať čím skôr? Autentická Kuba, ako ju poznáme, tu už dlho byť nemusí. Viac sa tejto téme venujeme v blogu Čo vidieť, kým to nezmizne?

A tak neváhajte. Letenka na Kubu znamená takmer vždy letenku do Havany. Viac informácií o Kube nájdete TU. Skôr, ako vyrazíte spoznávať Kubu, doprajte si dosť času v Havane. 

Kubánska atmosféra vás dostane
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Prehliadka mesta Havana #

Na prehliadku mesta vyrážame štandardne z hotela Roc Presidente a Melia Cohiba v elegantnej štvrti Vedado, plnej historických stavieb, prepychových ambasád a dobrých hotelov. Odchádzame o deviatej ráno – komfortným autobusom , s usmiatym kubánskym šoférom a miestnym sprievodcom, správne naladení sa vydávame objavovať krásy jedného z najvzrušujúcejších miest sveta. Do centra Havany sa vyberieme cez Avenida Presidente kde mozme pozorovat krásnu koloniálnu architekturu a autentickú Havanu,  ktorá sa ešte len prebúdza. 

Havanu sme v BUBO zaradili aj medzi najkrajšie veľkomestá sveta.

V srdci revolučnej Kuby #

O 15 minút dorazíme k našej prvej zastávke - na Námestie revolúcie. Jeho dominantou je pamätník a socha kubánskeho národného hrdinu Josého Martiho. Bol to spisovateľ, politik a revolucionár, ktorý sa do veľkej miery zaslúžil o kubánsku nezávislosť od španielskej koloniálnej nadvlády. Padol priamo v boji v roku 1895, stal sa pre kubánsky ľud najväčším hrdinom, symbolom zmien, ktoré o niekoľko desaťročí iniciovali Fidel Castro a Che Guevara. mestie, ktorému vládne Martiho socha, bolo pomenované podľa revolúcie, keď sa dostal k moci iný kubánsky velikán - Fidel Castro. Údajne patrí medzi najväčšie námestia na svete, zmestí sa sem až milión ľudí!  Pamätá si také udalosti, ako svätú omšu pápežana Pavla II., je dejiskom najväčších koncertov.  

3 fotografie

Námestie revolúcie

Asi najrušnejsie je námestie počas osláv prvého mája. Práve tu končia pompézne pestrofarebné pochody,  práve z týchto miest Fidel Castro tradične oblažoval krajinu a ľud svojimi siahodlhými prejavmi. Za jeden z nich ziskal dokonca Guinessov rekord za najdlhšiu reč vôbec – stalo sa tak v roku 1986, Fidel vtedy rečnil  sedem hodín a desať minút! Na námestíje tiež budova Národného divadla, sídla ministerstiev, národná knižnica a sídlo Koministickej strany Kuby. Jednou z dominant námestia je aj železný portrét pôvodom argentínskeho doktora Ernesta “Che” Guevaru s nápisom: Hasta la victoria siempre, čo sa dá preložiť ako: až do konečného víťazstva. A aby bola prehliadka hrdinov Kuby na tomto pompéznom mieste kompletná – železný portrét tu má aj ďalší kubánsky revolucionár Camilo Cienfuegos.

Námestie revolúcie patrí medzi najväčšie na svete, zmestí sa sem až milión ľudí!

​Slávnym Maleconom do historického jadra #

Porozhliadame sa po obrovskom námestí, nasajeme revolučnú atmosféru, urobíme si pekné zábery a po štvrťhodinke pokračujeme autobusom ďalej. Po ľavej strane uvidíme budovu Havanskej univerzity - najstaršej a najväčšej univerzity na Kube, ktorá bola založená už v roku 1728 príslušníkmi Rádu bratov kazateľov. Má okolo 60 tisíc študentov a šestnásť fakúlt. Asi o 150 metrov ďalej na pravej strane tróni Hotel Havana Libre. Hotel, postavený v roku 1958, patril kedysi k sieti Hilton, no ked sa  v r. 1959 dostal k moci Fidel, hotel bol znárodnený a premenovaný na Havana Libre (Slobodná Havana). Hneď krížom cez cestu sanachádza skvelá zmrzlináreň Copelia, v ktorej sa občas radi zastavíme.

Pokračujeme dolu smerom na promenádu Malecon, ktorá bola pôvodne postavená ako ochrana mesta pred divokými vlnami Atlantického oceánu. Ešte predtým, ako autobus zahne doprava na Malecon, máme po ľavej ruke legendárny historický Hotel Nacional, postavený v roku 1930 v pôsobivom eklektickom štýle. Bol svedkom viacerých dôležitých medzinárodných politických summitov, stretnutí svetových prezidentov, vraj sa tu konali aj zrazy najdôležitejších mafiózov, bývali tu Churchill, Sinatra, Marlene Dietrich, či Jurij Gagarin… Slávny hotel sídliaci na vŕšku Taganana, dnes ticho svedčí o ligotavej histórii mesta a ponúka nádherné pohľady na prístav a oceán.

Slávny Hotel Nacional hostil prezidentov, mafiánov, Sinatru i Gagarina…

Po osem kilometrov dlhej promenáde Malecon (ulica oficiálne nazvaná Avenida de Maceo sa stavala v rokoch 1901-1953), s viacerými pamätníkmi, hotelmi, pevnosťou San Salvador a rušným nočným životom, sa blížime k centru starej Havany.

Prechádzame tunelom, vedúcim pod morom, zastavíme sa pri pevnosti z 18. storočiaLa Cabana, týčiacej sa hrdo nad prístavom, ktorá kedysi slúžila ako vojenská základňa tak pre Španielov ako pre nezávislú Kubu, za Castrovho režimu ju využívali aj ako väzenie. Dnes v rámci pevnosti nájdete aj štátny tabakový obchod La Triada, kde je ukrytá najdlhšia cigara nasvete. Tento 90 metrový unikát ušúľal starček Jose Castelar a právom je so svojím výtvorom zapísaný v Guinessovej knihe rekordov. Cestou od prístavu do centra sa ešte na desať minút zastavíme pri Soche krista od sochárky Jilmy Madera , odkiaľ sa núka unikátny výhľad na Havanskú zátoku a historické centrum.

​Rumové zastavenie #

Historické centrum si, pochopiteľne, prejdeme pekne pešo. Našou prvou zastávkou tu je zeum rumu slávnej značky Havana. Tradícia výroby tohto nápoja na ostrove siaha do ďalekej histórie, keď sa otroci na plantážach s cukrovou trstinou naučili veľmi efektívne spracovávať práve odpad z trstiny. To boli začiatky rumu, ktorého výrobu storočiami Kubánci doviedli do dokonalosti. Jeho výkladnou skriňou je práve značka Havana. Návštevu múzea využijeme aj na malé osvieženie a vydýchnutie sa. V hlavnom átriu peknej historickej budovy sa nachádzajú toalety, v ďalšom rohu vám pripravia osviežujúce cocktaily zo šťavy z cukrovej trstiny (guarapo), ktorý prelisujú priamo pred vami, pridajú čerstvý pomarančový džús a – ako inak - rum.  

Po povzbudzujúcom drinku sa začína samotná prehliadka pozoruhodného múzea, ktorá nám zaberie približne pol hodinu. Počas nej si vysvetlíme, ako sa rum vyrába a na konci ochutnáme unikátny 7-ročný rum značky Havana. Je to tunajší jednoznačne najpopulárnejší rum, absolútny bestseller. Je možno trochu ostrejší, a pokiaľ viem, dámam zo skúsenosti chutia viac sladšie, delikátnejšie rumy, no rozhodne stojí za to. Pre milovníkov a znalcov rumu odporúčam na inom mieste ochutnať na porovnanie takisto skvelý 7-ročný Legendario.Kto však fandí značke Havana, a hľadá niečo naozaj unikátne a luxusné, môže si priamo odtiaľto z múzea odniesť vzácny suvenír - rum Maximo. Fľaša tohto tekutého pokladu stojí  2000 EUR. (Ak chcete prémiovejší rum v rozumnej cene, kúpte si Selección de Maestros”, ktory jediný od tejto značky má 45%). V múzeu strávime približne do jednej hodiny, keď z neho vychádzame, vydáme sa doľava a po minútke cesty sa ocitneme na námestí Plaza de San Francisco.

Príprava pravého kubánskeho mojita
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Rum sa zrodil na trstinových plantážach Kuby vďaka vynaliezavosti otrokov.

Na slovíčko s havanským Schone Nácim #

Prvá krátka zastávka tu je Kostol Svätého Františka z Assisi, pred ktorou stojí známa broznová socha “Caballero de Paris”. V preklade Gentleman z Paríža - miestny podivín, ktorý sa v 50-tych rokoch minulého storočia túlal ulicami Havany a delil sa s okoloidúcimi o svoje názory na politiku, život, náboženstvo… Podobne ako v Bratislave všetci poznali Schone Náciho, takisto aj jemu sa ušla v uliciach mesta socha. Miestni veria, že ak sa dotknete jeho brady, prsta a špicky nohy, prinesie vám to šťastie. Tak prečo to neskúsiť?....

Pokračujeme uličkou Oficios, zabočíme na prvej ulici doprava a dostaneme sa na ulicu Teniente Rey. Tá nás asi po minúte chôdze zavedie na námestie Plaza Vieja (Staré námestie) -  krásne zrekonštruovaný priestor uprostred starej Havany. Kedysi sa tu konali take dramatické udalosti, ako popravy, býčie zápasy, ale aj veselé fiesty, na ktoré sa najbohatší Havančania pozerali z balkónov svojich prominentných rezidencií.

Pokračujeme ďalej po ulici Mercaderes, kde sa takmer vždy zastavíme na obed vo výbornej reštaurácii Mesón de la Flota. Príjemné posedenie pri chutnom jedle spríjemňuje živá hudba a vášniví flamenco tanečníci. Za BUBO odporúčame určite vyskúšať tu krevety na spôsob ‘enchilada’, alebo grilovanú langustu.

Hemingwayova láska Havana #

Po výbornom obede pokračujeme ďalej po ulici, zastavíme sa pri veľkej ružovej päť- poschodovej budove na rohu ulice Mercaderes a pešieho bulváru Obispo. Stojíme pred hotelom Ambos Mundos, kde v tridsiatych rokoch býval držiteľ Nobelovej ceny za literatúru Ernest Hemingway, ktorý Havanu miloval. Vraj práve tu napísal svoj slávny román Komu zvonia do hrobu. Od legendárneho hotela sa vyberieme napravo, po niekoľkých metroch dôjdeme na hlavné, najstaršie námestie celej Havany - Plaza de Armas. Tu bola Havana v roku 1519 prakticky založená. Už v dobe kolonizátorov tu bývali vojenské prehliadky, koncerty, politické podujatia, a dodnes je jedným zo spoločenských centier mesta.  

V strede námestia, uprostred Parku Céspedes je socha otca vlasti Carlosa Manuela de Cespedesa - bojovníka za dosiahnutie kubánskej nezávislosti spod španielskej koloniálnej nadvlády, ktorý zahynul v desať-ročnej vojne v druhej polovici devätnásteho storočia. Ideme si pozrieť najkrajšiu budovu celého námestia - Palacio de los Capitanes Generales, ktorá dnes slúži ako mestské múzeum. Je to nádherná ukážka kubánskeho barokového architektonického štýlu. Pol hodina voľna na prehliadku námestia bohato stačí. Vrátime sa na ulicu Mercaderes a pokračujeme k poslednému z piatich hlavných námestí Havany - Plaza de la Catedral. Sídli tu zaujímavé  Museo del Arte Colonial, nájdete tu aj sochu flamenco tanečníka Antonia Gadesa – osobnosti, ktorá pomohla spopularizovať toto ohnivé umenie vo svete.

Pozrieme si veľkolepú barokovo-neoklasicistickú Katedrálu Havany s mnohými vzácnymi sochami a freskami – sídlo katolíckej arcidiecézy v meste. Cca 30 metrov od nej, na ulici Empedrado už nájdeme preslávený havanský bar La Bodeguita del Medio, kde si Ernest Hemingway obľúbil tradičný kubánsky cocktail Mojito. Aj my si dame jeden takýto osviežujúci drink (pravé mojito tvorí biely rum, cukor, limetková šťava, mäta a sóda) a prejdeme po Ulici San Ignacio na Avenida del Puerto. Je to hlavná cesta a zároveň promenáda, ktorá vedie smerom k prístavu. Odtiaľ nás autobus vezie pohodlne späť k miestam, kde bývame. Je ešte dosť času do večerných hodín, a tak odporúčam využiť zvyšný čas na ďalšie spoznávanie rušnej, pestrej Havany. Ak nič iné, stačí pomaly blúdiť po promenáde Malecon, a len tak pozorovať tunajší život hlavného mesta krajiny, ktorá nezapadá do žiadnych politologických kolóniek a definícií. Jednoducho – nádherné mesto samorast na ostrove slobody. 

3 fotografie

Architektonické skvosty Havany

Čo vidieť v Havane navyše: #

  1. Capitolio Nacionaljeden z architektonických skvostov mesta, sídlo Kubánskej akadémie vied a Národnej vedecko-technickej knižnice, so 17-metrovou Sochou republiky – treťou najväčšou bronzovou sochou sveta.
  2. Múzeum pekných umení – Museu Nacional de Belas Artes so zaujímavými kolekciami moderného kubánskeho umenia. Otvorené v utorky až soboty od 9.00 do 17.00, v nedeľu od 10.00 do 14:00.
  3. Gran Teatro de la Habana na Paseo del Prado je sídlom Národného baletu Kuby, okrem divadla slúži ako koncertná sieň, galéria. Nádherná historická budova slúži od roku 1915.
  4. Večerná prechádzka po Maleconepromenáde, ktorá inšpirovala a dodnes inšpiruje mnohých spisovateľov, hudobníkov, maliarov… Prejdite sa od jedného konca na druhý, dajte si drink v niektorom z početných baríkov s exkluzívnym výhľadom a oceán.

  5. Asociación Cultural Yoruba de Cuba – múzeum, ktoré vás prevedie históriou domorodého náboženstva Santeria, ktoré sa tu dnes podivne mieša s kresťanstvom. Každý druhý piatok sat u konajú rituálne slávnosti tambores.
  6. Catedral de San Cristóbal de la Havana – jedna z atrakcií mesta, typická dvomi nerovnakými vežami. Jej krásna baroková fasáda dotvára jedinečnú atmosféru mesta, oplatí sa ju navštíviť počas nedeľnej omše.
  7. Fábrica de tobacos Partágas – jedna z najstarších cigarových tovární, kde dodnes robotníci rolujú ručne slávne cigary značky Cohibas a Montecristo.
  8. Museo de la Revolucion – nezájsť v krajine revolúcie do múzea revolúcie?... Dôležitá inštitúcia mesta sídli v bývalom prezidentskom paláci, vnútri je bohato vyzdobená zlatom, medzi exponátmi nájdete aj tank, ktorý použil Castro v boji v Zátoke svíň.

  9. Necropolis de Colón – najväčší kubánssky cintorín s množstvom impozantných sôch, kde nájdete viac ako milión hrobov.
  10. Parque Lennon – park so zvláštnou sochou Johna Lennona, ktorý má na Kube množstvo fanúšikov. Možno pre jeho typické voľnomyšlienkárstvo… 

Kultúrne a gastro tipy v Havane od BUB0: #

  • Zabehnite na skvelú ľadovú kávu do rooftop baru v novučičkom hoteli Manzan, ktorý patrí renomovanej sieti Kempinski.
  • Cabaret Tropicana Club – funguje v Havane od roku 1939, sídli v krásne zelenej záhrade, a okrem kabaretných vystúpení a koncertov tu nájdete aj kasíno.
  • Zájdite si večer na živý jazzový concert do La Zorra y el Cuervo – asi najznámejší klub tohto žánru na Kube. Muzikanti sú tu famózni, svojimi výkonmi aj atmosférou v ničom nezaostávajúci za New Yorkom.
  • Dajte si drink v Hoteli Nacional, kde údajne popíjali aj najväčší mafiáni svojej doby, herci, speváci, politici, hviezdičky….
  • Fabrica de Arte Cubano – keď si chcete schuti zatancovať, ochutnať pravú kubánsku vášeň a zapadnúť medzi domácich, toto je najlepšie miesto!
  • La Guaridalegendárna reštaurácia s nádherným interiérom, kde sa často zastavia najväčšie svetové hviezdy, po mnohých z nich tu zostali fotky na stenách (Jack Nicholson, Steven Spielberg, Gerard Depardieu, no jedla tu už aj španielska kráľovná/. 
Ján Buday

Ján Buday

Ján Buday

Miluje cestovanie a dobré jedlo. Má precestovanú celú Európu, Severnú Ameriku, Severnú Afriku, Južnú Ameriku a rovnako doma je v Ázii. Jeho ambíciou je precestovať svet celý, tak ako všetci v našej kancelárii. Janči je všestranný – hrával na klavíri, hrá streetball a cvičil karate. Je rovnako dobrý rozprávač, ako i poslucháč.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Pakistan, Himaláje, Ladakh

Zo zájazdu:

Ján Buday

Posledná úprava článku | Prečítané: 1649

Mohlo by Vás zaujímať

Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania
Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku Blog

Blog Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku

Práve teraz nastal čas vybrať si najlepšiu dovolenku v teplej exotike. BUBO vás prevedie po všetkých krajinách sveta od severného pólu k južnému, a…

Viktor Háber 9 min. čítania
Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby Camagüey

Camagüey Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby

Ak vyrazíte na východ ostrova Kuba, nesmiete vynechať návštevu Camagüey. Tretie najväčšie mesto Kuby a zároveň hlavné mesto rovnomennej provincie.…

Ľubor Kučera 11 min. čítania
Revolučné dejiny Kuby Blog

Blog Revolučné dejiny Kuby

Dňa 26. júla 2023 si Kuba pripomína 70 rokov od začiatku revolučného boja Fidela Castra. Aj keď úspešné ťaženie kubánskych revolucionárov trvalo od…

Patrik Jančík 22 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.