V cene zájazdu v Mexiku nie je strava. V závere zájazdu na Kube je v cene all inclusive.
Z domu si zoberte iba minimum jedla. Snáď iba obľúbenú čokoládku či cukríky. Potraviny bez originálneho obalu Vám pri colnej prehliadke pri vstupe do Mexika vezmú (toto platí niekedy aj na vnútroštátnych preletoch) a o kontrole rozhoduje náhoda. Rátajte s tým, že v hotelových izbách chladničky nebudú.
Stravovať sa budeme každý podľa svojej chuti v miestnych reštauráciách. Odporúčame stiahnúť si čítačku na QR kódy do svojho mobilu. Mnoho reštaurácii takto poskytuje svoje Menu namiesto papierovej podoby. Váš sprievodca sa v oblasti vyzná a poradí, čo na ktorom mieste ochutnať. Ak si vyberáte reštaurácie sami, navštevujte také, ktoré sa Vám zdajú čisté a kde je veľká frekvencia ľudí a teda varia chutne a majú čerstvé jedlo. Jedlo, ktoré sa predáva na ulici, zvyčajne nikde inde nedostať. Často je to jediná a najjednoduchšia cesta ako vyskúšať odporúčané miestne špeciality. Jedlo a pitie je bezpochyby jedným z vrcholov našej cesty.
V tejto stati apelujeme na dodržiavanie rád Vášho sprievodcu. Nikto z našich klientov ešte vážne neochorel a nedoniesol si domov neželaný suvenír vo forme exotickej choroby aj preto, lebo sa vždy dodržiavali pokyny sprievodcu. Základnou vecou je, že vodu budeme počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budeme kupovať (kontrolujte si aj či je uzáver originál). Vodu nebudeme nikdy piť z kohútika, ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpeme a väčšinu vecí budeme konzumovať až po tepelnom spracovaní. Sú to jednoduché pravidlá ako všetky dôležité pravidlá v živote. Keď ich budete dodržiavať, problémy mať nebudete. Každý deň myslíte aj na hygienu rúk. Odporúčame mať po ruke vlhčené servítky alebo antibaktérialny gél (Dettol a pod.).
BUBO sa snaží o priblíženie miestnej kuchyne a o gurmánske zážitky na 6-tých kontinentoch. Dobré jedlo je niekedy lepšie ako najkrajšia pamiatka. Každopádne užívajte s mierou!
Naši BUBO sprievodcovia Vám odporúčajú pri cestách po Mexiku navštíviť tieto reštaurácie a ochutnať špeciality, ktoré určite uspokoja chute každého gurmána:
Mexico city
Vyskúšajte tortas pred Antropologickym múzeom. Tortas sú v Mexiku veľmi obľúbené. Predstavte si ich ako veľkú plnenú bagetu. Veľmi typická je torta s milanesou, čo je ako náš rezeň, obsahuje veľa druhov syra, avokádovú pastu, fazuľky a štipľavé papričky. Garantujeme, že sa z tohto napapáte do sýta.
Reštaurácia Caldos Riesi na adrese Av Ejército Nacional 1014, Polanco. Je to výborná reštaurácia, kde chodila len domáci a BUBO a ktorá sa zameriava na veľké porcie polievok. U nás je polievka súčasťou obeda a v Mexiku je polievka hlavné jedlo. Absolútna špecialita je aztécka polievka, tú si určite v Mexiku dajte.
Mexická čokoláda Que Bo! - triumfovala aj v medzinárodnej súťaži o najlepšie čokolády Ameriky. Konkrétne excelovala jeho tmavá čokoláda, pomarančová, mandľová, mliečna a rozmarínová príchuť. Exkluzívnu čokoládu, za ktorou je drina a v ktorej každý kúsok má svoju hodnotu, vyrábajú výlučne z mexických surovín, ktoré pochádzajú, konkrétne, z oblasti Chiapas a Tabasco. Čokoládovne môžete navštíviť momentálne na týchto adresách (aktuálne k r. 2019) v hlavnom meste:
- v centre mesta na adrese Isabel La Catolica 30 locales 15-16, kde sa nachádza len 2 bloky od centrálneho námestia Plaza de la Constitucion a Metropolitnej katedrály
- v štvrti Polanco, na adrese Julio Verne 104, local B, len 200 metrov od slovenskej ambasády
- na Mercado Roma na adrese Querétaro 225, Col. Roma Norte, CDMX
- v štvrti Coyoacán, na adrese Cuauhtémoc 180, Col. Del Carmen, len 500 metrov od Múzea Fridy Kahlo.
Mayahuel Teotihuacan
Odporúčame navštíviť túto reštauráciu, ktorá v sebe kombinuje tie najsilnejšie gastronomické zážitky. Dajte si skvelý obed alla BUBO pod jednou z najslávnejších mexických historických pamiatok Pyramídou slnka na slávnom archeologickom nálezisku Teotihuacán. Zatiaľ čo vám energickí mariachi budú hrať známe mexické melódie, môžete si pochutnať na špecialitách tejto kuchyne - aztéckej polievke a mixioto - dôsledne pripravenom jahňacom mäsku dochutenom koreninami z rodinnej záhrady. Hovorí sa, že mexickú kuchyňu tvorí kukurica, fazuľa a chilli. Reštaurácia, ktorá vám nielen z týchto surovín dokáže vyčarovať tie najlepšie kombinácie chutí. Závideli by vám samotní bohovia!
Acapulco
Zamierte do prístavu, kde kotví pirátska loď a v nej je reštaurácia Barba Roja a Paradise, kde ponúkajú ako ináč svoje čerstvé úlovky, ryby. Každopádne, ak nemáte chuť na ryby, pripravia Vám tu napr. aj vynikajúce kuracie krídelka. Vyskúšali sme a jedlo bolo famózne. Samozrejmosťou sú aj miešané drinky. Dobrú chuť rovno nad majestátnym Pacifikom!
Cholula
Jedna príjemná reštaurácia La Enamorada na adrese Portal Guerrero 1 na hlavnom námestí. Ak je obdobie, tak špecialitou býva Chile en Nogada, čo je tradičné mexické jedlo, v ktorom dominujú tri farby inšpirované mexickou vlajkou a toto jedlo Vám bude pripomínať našu veľkú plnenú papriku, v ktorej je plnka z mäsa, do ktorej pridávajú med a hrozienka.
Oaxaca
Odporúčame reštauráciu Pitiona, ktorú nájdete na adrese Calle de Ignacio Allende 114, Ruta Independencia a je v skutku vynikajúca. V Pitiona pripravujú lokálne jedlo na nadštandardnej úrovni. Odporúčame prípadne pohľadať ešte podnik Los Danzantes, na adrese Calle Macedonio Alcalá 403, ktorý sa nachádza v typickom pattios, vo dvore domu, čo je veľmi typické pre španielske koloniálne mestá. Je to nádherný priestor a varia geniálne.
Vyskúšajte tlayudas, ktoré v júli 2020 vyhralo na Netflixe súťaž o najlepší latino-americký street food. Je to kukuričná tortilla typická pre štát Oaxaca v Mexiku. Spravidla má priemer 30 centimetrov alebo viac, a na rošte je opečená do chrumkava. Vďaka svojej hrúbke a opečeniu má dlhú dobu spotreby, pokiaľ je umiestnená na suchom mieste. Aj keď je tlayuda jedným z typov kukuričných tortíl, ktoré sú v Mexiku podávané takmer ku všetkým jedlám, jej chuť je úplne odlišná. Je pripravovaná v bežnej hlinenej miske, následne sa uloží do tenate (misa vyrobená z palmových listov). Získava charakteristickú konzistenciu: od pružnej po polo krehkú, mierne vlhkú, čerstvú, ťažko žuvateľnú pre tých, ktorí nie sú zvyknutí. Tiež je známa ľahkou arómou spálenej tortilly, ktorá je však naozaj jemná a dodáva jej špecifickú chuť. Klasická tlayuda je zvyčajne potretá nerafinovanou bravčovou masťou, pomazánkou z pomixovaných fazúľ, kapustou a avokádom. Často sa pridá syr, známy tiež ako oaxacký syr, pražená repa alebo hovädzie mäso a pikantná omáčka molcajete. Samotné náplne závisia od reštaurácie či pouličného predajcu, alebo od toho, na čo máte zrovna chuť vy. Placka sa servíruje buď otvorená, alebo prepolená.
Tr3s 3istro Restaurant & Oyster Bar - gurmánsky raj priamo v centre Oaxaca, ďalšia fantastická reštaurácia priamo na Zocalo, kde Vám pripravia mole poblano. Namiešať omáčku mole je ako alchýmia. Musíte presne vedieť namiešať čokoládu s mandľami, anizom alebo klinčekmi. Reštaurácia ponúka najskôr ochutnávku mole zdarma a následne si vyberiete hlavne jedlo s tou omáčkou, ktorá Vám najviac zachutí. Skvelý zážitok a guransky zázrak!
Los Amantes Mezcalería - malý a malebný podnik, resp. bar, kde odporúčame ochutnať Mezcal, ktorý pochádza práve z tejto oblasti. Pre zaujímavosť, nemenej známa Tequila pochádza zo severu, zo štátu Jalisco.
MayorDomo - čokoládovňa. Predkolumbovské kultúry dôverne poznali kakao a začali ho ako prvý aj pestovať. Neobíďte tento podnik a kúpte si čokoladovú omáčku na mole poblano, ktorá je predpripravená. Po návrate z Mexika si môžete vyskúšať jej recept.
El Paríso v Agua Azul - pre BUBO obľúbená zastávka. Majiteľa Carlosa dobré poznáme a chodíme k nemu už roky. Pripravia Vám tu vynikajúce tradičné pokrmy z lokálnych surovín. Odporúčame praženú rybu na cesnaku - pescado frito con ajo, ktoré sa podáva s ryžou, hranolčekmi a šalátom. V cene budete mať aj polievku a za symbolický príplatok si pripijete mexickým pivkom El Sol alebo celosvetovo známou Coronou.
Kuba sa nepovažuje za veľkú gastronomickú destináciu. Každopádne kubánske jedlo je fúziou domorodej, európskej a africkej kuchyne. Kubánska kuchyňa ponúka rôzne druhy mäsa (kuracie, hovädzie, bravčové), takmer výhradne vždy ako príloha ryža s fazuľou, rôzne druhy sladkých zemiakov ako napr. Papa Dulce, Boniato, Yucca, ale tiež výborné morské plody, ako krevety, kalamáre, chobotnice, langusty a iné. Tam kde Kuba stráca na pestrosti jedla nahrádza s drinkami od výmyslu sveta, Daiquiri, Cuba libre, Mojito či Piňacolada alebo čerstvé ovocné štavy - výber je široký a určite si na Kube spravíte veľmi slušný prieskum aj sami. Pri kubánskych hoteloch treba rátať s tým, že stoly sa pod váhou jedla určite nejdú prepadnúť ako v iných destináciách po svete, ale za to, jedlo je chutné. Kuba celkovo bojuje s dostupnosťou jedla a možno nie vždy budú mať dostatok prílohy k hlavnému jedlu podľa Vášho gusta. Treba sa preto naladiť na kubánsku vlnu a pochopiť ich situáciu. Hladný na Kube však neostal ešte nikdy nikto. Každému odporúčame, aby si ideálne hneď po check-ine v hoteli išiel rovno rezerovať stôl na večeru v jednej z ponúkaných reštaurácii rezortu. Medzinárodná, kreólska, francúzska, talianská, japonská kuchyňa. K rezervácii stola na večeru Vás naviguje recepcia hotela. Tieto reštaurácie sú zaradené do servisu all inclusive, a teda za jedlo neplatíte, iba si musíte rezerovať stôl. Dostanete lístok s časom, o ktorej môžete prísť do reštaurácie, aby ste nečakali v rade. Odporúčame Vám rezerváciami pokryť celý pobyt hneď po check-ine v hoteli a vyberte si čas ten najskôrši, to znamená o 18:00, keď sa reštaurácia otvára. Vtedy sú možnosti najširšie. Ak by ste neskôr vyhladli, nemusíte sa vôbec báť, podľa časového rozvrhu je do neskorého večera otvorená aj bufetová reštaurácia a snack bar (bez rezervácie). Recepcia Vám vysvetlí, kde sú všetky reštaurácie a všetky bary. Kuba je nádherná a stojí za to ponoriť sa do jej rytmu.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Pujol
Táto reštaurácia je v TOP 3 najlepších reštaurácii celej Latinskej Ameriky a môžete si tu pochutnať na fantastickom 7 chodovom tasting menu, ktoré ponúkajú v dvoch druhoch. Rybie taco s domácim avokádom a riasami, tradičná karfiolová polievka s mušľami a s yukatanskou salsou xnipec či špecialne ľahučké mole madre. Jednoducho jemne sa zahryznete do lahodného jedla a mierne sa pousmejete nad tou fantastickou chuťou. Toto je v súčasnosti najlepšia a vysokohodnotená reštaurácia celého Mexika. Založená na prelome tisícročí Enrique Olverom, ktorého tu považujú za najlepšieho mexického šéfkuchára a ktorý sa inšpiruje celým svetom, stále mení svoje techniky, postupy prípravy jedla, recepty, všetko vždy zdokonaľuje a pritom dbá na mexické tradície. Kombinácie chutí, ktoré dokáže vytvoriť nás nechávajú iba v nemom údie. Enrique sa objavil aj na Netflixe v jednej epizóde Chef´s Table a takisto bol aj porotcom v seriáli The Final Table. Ak obľubujete americké programy a poznáte Somebody feed Phil, tak aj tu sa objavila táto reštaurácia Pujol. Enrique napísal aj populárnu knihu Mexico from the Inside Out.
Rezervovať