V cene zájazdu je polpenzia počas poznávacej časti. Tá začína večerou na druhý deň zájazdu. V plážových rezortoch je stravovanie formou all inclusive. All inclusive končí po poslednej strávenej noci o 12:00 check outom.
Srí Lanka ponúka osobitú a hlavne čerstvú kuchyňu, ktorá vznikala spájaním miestnych produktov s receptúrami a korením, ktoré na ostrov priniesli Indovia, Arabi, Portugalci aj Holanďania a Briti. Základom stravy na Srí Lanke je tzv. kari, ktoré môže byť pripravené prakticky z čohokoľvek, zeleninou a hubami počnúc, strukovinami, mäsom či dokonca ovocím končiac.
Názov “kari” označuje spôsob prípravy, kedy sa suroviny varia v omáčke ochutenej zmesou miestnych korenín. Na Srí Lanke vo všeobecnosti prevláda pikantná strava a treba sa pripraviť na to, že aj keď vám domáci povedia že jedlo štípať nebude, pravdepodobne jemne korenisté bude. Ochutnajte kari z množstva miestnych plodín, ale aj veľa druhov čerstvého lokálneho ovocia, či výborné dezerty. Nakuknite aj do tradičnej srilanskej kuchyne a zapojte sa do prípravy tradičných jedál. Vynikajúce sú tu polievky, treba ale rátať s tým, že vďaka čiernemu koreniu bývajú jemne pálivé.
Vo väčšine reštaurácií a hotelov si vyberiete aj z nám blízkej stravy, takže ak nemáte radi pikantné jedlá, hladovať nebudete. Medzi špeciality patria hoppers (ryžové lievance), kottu rotti (špeciálne posekaná placka s rôznymi ingredienciami), lamprais (kombinácia ryže, mäsové kari, krevety a zelenina), nakoniec samozrejme nemôžu chýbať čerstvo ulovené ryby.
Miestni obyvatelia si jedlo vychutnávajú iba vtedy, keď ho jedia rukami, pre lepšie precítenie chuti. Turistom sa samozrejme ponúka príbor, avšak ten pocit slobody, za ten zážitok a skúšku určite stojí.
Ryža a kari – rice and curry (nie ,,kari s ryžou " za hlavnú súčasť sa považuje ryža), Nezabudnite ale, že toto jedlo sa vlastne vôbec nepodobá klasickým karí zo severnej Indie. Typická srílanská kari omáčka (hovorí sa im tu kiri Hodh, teda mlieková omáčka) sa varí z kokosového mlieka, okoreneného chilli a rôznym iným korením. Podáva sa všade na ostrove, pozostáva z taniera s ryžou navrch s niekoľkými porciami zeleninového karí, kúskom kurčaťa alebo ryby a to všetko poliate sambolom.
Sambol má rôzne varianty, najčastejšie sa stretnete s variantom pol sambol (kokosový sambol), čo je zvyčajne veľmi pálivá kombinácia chilli, cibuľa, rýb, soli a čerstvo nastrúhaného kokosu. Ochutnávajte opatrne.
Nie je žiadnym prekvapením, že významnou súčasťou srílanskej kuchyne sú ryby a morské plody, ktoré často nahrádzajú v strave mäso. Bežnou rybou je napríklad tuniak, makrela zvaná SEER, parmice a lahodné, na jazyku sa rozplývajúce ryby zvanej butterfish, pražmy, či žralok. V ponuke nájdete tiež homáre, kraby, krevety či kalamáre. Veľmi ceneným zdrojom krabov a kreviet je Negombská lagúna kúsok na sever od Kolomba, kde sa lovia obrie krevety.
Juho-indická kuchyňa
Kolombo je miestom, kde nájdete "čisto vegetariánske" juhoindické reštaurácie (vegetariánsky znamená, že sa tu nepodáva žiadne mäso, ryby, vajíčka a alkohol). Najviac ich je v Kolombe, ale nájdete ich aj na severe, kde žije početné tamilské obyvateľstvo. Tieto veselé a celkom spoľahlivé jedálne sú obľúbené predovšetkým u miestnych obyvateľov a dostanete tú rozmanité pokrmy za zanedbateľné ceny. Typickým pokrmom je tu dosa, chrumkavá ryžová placka na mnoho spôsobov, s rozpusteným maslom ghí, cibuľou, alebo veľmi často ako masala dosa zo zemiakov na kari. Taktiež tu majú uttapam, čo je hrubší druh placky, ktorá sa zvyčajne podáva s nejakým druhom karí, a idlis, teda ryžové placky s karí omáčkou a čatni.
Rýchle jedlá
Ďalšou tamilskou špecialitou, ktorá sa stala na Srí Lanke bežnou, sú vadami, korenené taštičky zo strukovinovej múky, žiadna cesta vlakom sa nezaobíde bez charakteristického vyvolávanie predajcov tohto pečiva "vada-vadami-vadail".
Ďalšie kuchyne
Všade na ostrove nájdete čínske reštaurácie, ktoré najčastejšie ponúkajú kantonskú kuchynu so srílanskou chuťou. Ako obvykle je najväčšia ponuka opäť v Kolombe. V turistických reštauráciách sa niekedy stretnete s indonézskou kuchyňou, ktorú sem priviezli Holanďania. Väčšinou je to nasi goreng (vyprážaná ryža s mäsom alebo rybami či plody mora s volským okom) a gado gado (šalát so studenými varenými vajíčkami a arašidovou omáčkou).
Dezerty a sladkosti
Klasickým srílanskému dezertom je Curd (jogurt z byvolieho mlieka) podávaný s medom alebo kitulom (palmovým sirupom). Keď sa sirup kitul uvarí a nechá stuhnúť, stáva sa z neho Jagger, univerzálne cukrovinka alebo tiež sladidlo. Ďalším typickým dezertom je wattalappam, vaječný puding z MaIajsie, ktorý chutí trochu ako karamelový krém, je ale sladši a má inú textúru. Kiribath je dezert z ryže varený s mliekom, ktorý sa podáva s jaggery - je to tradičný svadobný koláčik a bábätkám sa dáva ako prvá tuhá strava.
Alkoholické nápoje
Na Srí Lanke nie je alkohol ničím neznámym, pivo sem priniesli európske kolónie. Najobľúbenejšími alkoholickými nápojmi sú pivo a arak (miestna pálenka z palmového kvetu). Pivo (svetlý ležiak - lager) predávajú zvyčajne vo veľkých fľašiach (625 ml) a čapované pivo mimo Kolomba je výnimkou. Hlavným národným alkoholickým nápojom je všade prítomný Lion Lager, lahodný ležiak. Ktorý má dnes na ostrove v podstate monopol. Narazíte aj na Carlsberg (licenciu na jeho výrobu na Srí Lanke má spomínaný pivovar Lion) a hlavne v Kandy, môžete ochutnať lokálne pivo Anchor - jemné, krémové a trochu mdlé. Pivovar Lion, tiež produkuje silné čierne pivo (stout), ktoré je veľmi výživné a tiež obľúbenca miestnych alkoholikov, pivo Lion Strong (8% alkoholu). Pivo je na miestne pomery drahé a v obchode s liehovinami alebo v supermarketom vyjde na 140 rupií. V bare alebo reštaurácii stojí 300 až 400 rupií.
Okrem piva sa tu pijú dva druhy liehoviny. Pri ktorých výrobe sa používa univerzálny kokos. Teda Teddy, šťava z kvetov kokosovej palmy, je za čerstva nealkoholická, ale keď sa nechá skvasiť, pripomína chuť burčiaku. Keď sa nechá ďalej kvasiť a potom sa prečistí a vznikne arak (33% alkoholu). Vychutnajte si vychladený národný nápoj a radšej si ho zriedte ako to robia aj miestni ľudia.
Počas prvého dňa jedávame v jednej z dvoch reštaurácií, výber je na sprievodcovi a závisí od príletov klientov: Kincha Dine In alebo Margosa Lake Resort - klasické srilanské reštaurácie. Náš prvý kontakt s miestnou stravou, rôzne druhy Kari, nechýba ryba a čerstvé ovocie. Sprievodca vás zasvätí do miestnych zvykov a poradí čo ochutnať. Na začiatok určite nevynechajte napríklad Dhul Kari zo šošovice, červenú ryžu a ako dezert čerstvú papáju či šťavnatý sladký ananás.
Čaká nás aj unikátny zážitok v podobe obeda pripraveného tradičným spôsobom na ohni v klasickej srilanskej kuchyni. Ukážeme si prípravu niektorých jedál ktoré na dennom jedálničku Srilančanov nesmú chýbať. Skúsite jesť rukami ako domáci? Vysvetlíme si spracovanie kokosu, ryže či prosa.
Odporúčané reštaurácie:
New Sigiri restaurant: bohatý výber domácej aj západnej kuchyne. Jedinečná možnosť ochutnať miestne kraby, langusty, krevety, kalmáre či steak z tuniaka. Ak nieste fanúšikmi darov mora, odporúčame vyskúšať srilanskú klasiku, tzv. Kottu, posekanú placku z prosnej múky s kuracím mäsom a zeleninou.
Pinnawalla: dnes nás čaká ďalší jedinečný zážitok, obed si vychutnáme z terasy nad riekou Maha Oya, do ktorej sa chodia kúpať slony z miestneho sirotinca. Slony vodu milujú a my sa budeme kochať ich rásou a majestátnosťou. Odporúčame ochutnať rybie fašírky s pečenými zemiakmi a zeleninou, robia ich tu skvele.
Wandora Gedara: malebná naturálna reštaurácia, bohatý výber Kari, budete mať pocit že obedujeme v prírode.
Ambalama Kele restaurant: Stolovanie v tradičných hlineno-drevených altánkoch, výber rôznych tradičných placiek a veľa druhov Kari. Uvidíme v diaľke aj slony?
Počas oddychovej časti zájazdu máte vo všetkých hoteloch “all inclusive” v cene, no ak by ste sa predsa rozhodli pre stravu mimo hotela, odporúčame reštauráciu Ray Kalutara. Najlepšie syrové Kottu široko-ďaleko, ale napríklad aj kurací burger vás milo prekvapí. Výborné dezerty z lokálnej produkcie.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie resp. jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Margosa Lake Resort Restaurant
Margosa Lake Resort Restaurant patrí spoločne s Kincha Dine Inn Restaurant medzi naše dve najobľúbenejšie reštaurácie, kde nás vždy prekvapia gurmánske špeciality Srí Lanky. Jedlá sa obmieňajú, no v každom z nich nájdete kus histórie Srí Lanky. BUBO klienti sa zhodujú na tom, že v oboch reštauráciach sú chute a vône jednoducho fantastické. Pochutnáme si na čerstvom ovocí (majú vždy šťavnatý vynikajúci ananás a papáju), čerstvej zelenine, na rybách a kari (Dhul Kari je podľa nás najlepší). Pre Vašu približnú predstavu bufetový stôl bude obsahovať rôzne teplé jedlá (v podobe polievok, jedál z ryže a mäsa) aj jedlá zo studenej kuchyne. Zvyčajne nechýbajú rôzne druhy čerstvých šalátov, ako ovocných tak aj zeleninových. Veľmi obľúbený je napr. cesnakový kankun (druh listovej zeleniny na Srí Lanke) a bude vám pripomínať špenát. Majú chutné polievky, ktoré pripravujú zo zeleniny a podávajú sa s chlebíkom a maslom. Nechýba ryža a curry. Obľúbenou pochúťkou je aj chilli chicken. Ako už názov napovedá, ide o kuracie mäso, ktoré sa vypraží do chrumkava a následne sa vloží do štipľavej omáčky. Skvelé k ryži aj do wrapu. Súčasťou bufetu bývajú obyvkle aj nudle a rôzne omáčky, nálevy a extra koreniny. Medzi nimi nájdete aj pol sambol, ktorý obsahuje kokos. Natrafíte napr. aj na ambulthiya, curry, ktoré sa pripravuije z ryby. Potom sú to rôzne ďalšie exotické druhy, polos curry, maniokové curry a podobne. Bufetový stôl sa pravidelne obmieňa, výber je bohatý a u nás v BUBO si každý v ňom našiel svojho favorita.
Štýlové reštaurácie
Kincha Dine In
Kincha Dine Inn Restaurant patrí spoločne s Margosa Lake Resort Restaurant medzi naše dve najobľúbenejšie reštaurácie, kde nás vždy prekvapia gurmánske špeciality Srí Lanky. Jedlá sa podávajú formou bohatého bufetu a pravidelne sa tiež obmieňajú. Bohatá a čerstva chuť jedla nám dodá energiu na celý deň. Svoje menu pravidelne obmieňajú pozmeňujú, no aby ste si mohli urobiť predstavu, tak bufetový stôl bude obsahovať teplé aj studené jedlá. Môžete sa tešiť na pestré chute, na čerstvé zeleninové aj ovocné šaláty. Pravidelne ponúkajú výborné krémové polievky. Z horúcich jedál býva pravidlom národné jedlo - ryža a curry (omáčky z manioku, šosovice alebo z exotického jack fruitu). Možno už tu sa stretnete s obľúbeným jedlom veg biryani, čo je ryža basmati uvarená v jednom hrnci s marinovanou zeleninou, rôznými bylinkami a korením. Perfektné, rýchle a chutné. Môžete ochutnáť napr. aj rybu obalovanú v strúhanke s citrónovo-maslovou omáčkou. Výborná príloha je napr. aj zelenina pripravovaná na masle. Jemná a lahodná. Takisto nechýbajú jednoduché nudle. V ponuke často býva aj tofu, mapo tofu, štipľavé a jemné. Často sa servíruje aj dhal curry, ktorý sa pripravuje zo šošovice, paradajok, chili a korenia. Pre vylepšenie chute, po ruke bývajú ďalšie omáčky (curry), nálevy a rôzne koreniny. Z BUBO ešte nikto neodišiel nenajedený.