Cestovanie s deťmi: Ako pripraviť dieťa na prvý let?

Cestovanie s deťmi: Ako pripraviť dieťa na prvý let?

Mysleli ste si, že vaše cestovateľské časy sa automaticky skončili príchodom dieťaťa? Omyl. Ukážte deťom svet. Raz vám to oplatia. Ak vám však môžeme poradiť, nečakajte s výletom do Legolandu, kým vaši drobci dosiahnu pubertálny vek. A v žiadnom prípade sa nenechajte od vašej ideálnej rodinnej dovolenky odradiť len tým, že na ňu treba letieť. Let s malým dieťaťom zvládli tisíce rodičov pred vami a zvládnete ho aj vy.

Pripravte sa na prvý let vášho drobca a užite si dovolenku s deťmi bez stresu. Uvažujete, od akého veku je vôbec vhodné, aby dieťa cestovalo lietadlom? Spýtali sme sa lekárky a akreditovanej inštruktorky prvej pomoci MUDr. Márie Laušovej. Tá tvrdí, že tu platí celkom jasné univerzálne pravidlo: čím je dieťa staršie, tým lepšie. Ale takisto zdôrazňuje, že najmä u malých bábätiek sa nedá tak ľahko zovšeobecniť, kedy je vhodný čas na prvú cestu lietadlom.

Väčšina leteckých spoločností vám prepraví novorodenca už po 8. dni od narodenia. Americká pediatrická asociácia však neodporúča cestovať s dieťaťom mladším ako 1 mesiac. Upozorňuje aj na to, že deti do 3 mesiacov sú náchylnejšie na infekcie. Pred cestou je ale vždy najvhodnejšie poradiť sa s pediatrom vášho dieťaťa, ktorý (okrem vás) pozná jeho zdravotný stav najlepšie,“ vysvetlila lekárka. Univerzálna rada teda znie, necestujte s dieťaťom mladším ako jeden mesiac. A v ideálnom prípade s rodinnou dovolenkou počkajte, kým prekročí hranicu 3 mesiacov života. 

Aby sme pre vás prvý let s dieťaťom spravili čo najmenej stresujúcim, tu je niekoľko rád, ako ho prežiť v pohode.

Neukráťte vaše deti o zážitky na celý život len preto, že máte strach z toho, ako zvládnu let.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

1. Čas letu si naplánujte na spánok dieťaťa #

Ak nastúpite do lietadla v čase, keď je vaše dieťa ospalé, veci môžu byť počas cesty jednoduchšie. Odporúča to aj lekárka MUDr. Laušová: „Čas letu môžete načasovať na spánok dieťaťa a dodržať všetky bežné spánkové rutiny, na ktoré je dieťa zvyknuté – obľúbené pyžamo, hračka, rozprávka a pod.“

Sú vaše deti ráno plné energie a nedokážu sa ani na sekundu zastaviť? Nevyberajte si ranné lety. Voľte let neskôr počas dňa, kedy je pravdepodobnejšie, že si vaše dieťa na chvíľu zdriemne. Alebo ideálne leťte v takom čase, v akom je už z domu zvyknuté spávať.

Prípadne, naopak. Ak sa vaše dieťa na svoj prvý let neuveriteľne teší, môžete sa rozhodnúť do lietadla nastúpiť v čase, kedy bude prekypovať energiou a let si naplno vychutná.

2. Dieťaťu vopred vysvetlite, čo ho čaká #

Ak neletíte s bábätkom, ale s väčším dieťaťom, určite mu vysvetlite, čo ho čaká. „So starším dieťaťom sa viete porozprávať o tom, čo sa bude diať na letisku a v lietadle. Ukázať mu pre predstavu videá z letísk a lietadiel. Opísať mu detaily, napríklad to, že na letisku je rušno, veľa sa na ňom čaká, robia sa kontroly atď.,“ radí lekárka. Ak bude dieťa dopredu vedieť, čo ho čaká a s čím má počítať, je možné, že si tak ušetríte zbytočný plač a „scény“ v situáciách, ako je čakanie na vstup do lietadla alebo počas bezpečnostnej kontroly.

Môžete si dokonca nájsť aj krátke video rozprávky, ktoré deťom vysvetľujú, ako vyzerá let. Spýtajte sa ich, na čo sa najviac tešia, čo ich o cestovaní lietadlom zaujíma. Zároveň dajte vášmu drobcovi najavo, že sa na let tešíte. Deti kopírujú nielen naše správanie, ale aj pocity a nálady. Ak budú vidieť, že ste z cesty sami nadšení, vaše správanie budú kopírovať.

Ak vaše dieťa miluje kultové Disneyovky, pozná každú pieseň z Ľadového kráľovstva alebo chce zachrániť svet s hrdinami z Marveloviek, vezmite ho do Disneylandu. Krátky let, kopec zábavy a zážitky na celý život - to je náš zájazd Paríž a Disneyland, v ktorom si prídu na svoje nielen malí cestovatelia, ale aj ich rodičia. Vychutnajte si s nami rodinnú dovolenku plnú zážitkov už toto leto.

3. Na letisko príďte aspoň 2 a pol hodiny pred odletom #

Nepridávajte si zbytočne ďalší stres z toho, že niečo nestíhate. Na letisko sa vyberte s dostatočnou časovou rezervou. V BUBO máme pre našich klientov pripravenú VIP dopravu na letisko, ktorá je maximálne pohodlná a ušetrí vám starosti. Ak však cestujete samostatne alebo sa rozhodnete túto službu u nás nevyužiť, vyrazte naozaj skoro. 

Nepredpokladajte, že veci pôjdu tak ľahko, ako keď ste sa kedysi ako jednotlivec len s príručnou batožinou odbavili na bezpečnostnej kontrole za päť minút. Deti sú pomalšie, veci im trvajú dlhšie a sami dobre viete, že zvyčajne sa pýtajú na WC v tom najnevhodnejšom čase. Okrem toho, ak dieťa ešte nikdy nebolo na letisku, bude to preň nový zážitok a určite bude mať chuť objavovať všetko, čo ponúka. Okrem týchto bežných „detských“ starostí vás počas cesty môže zastihnúť aj zápcha, zlé počasie či dopravná nehoda. 

Radšej príďte na letisko skôr a čas na ňom využite na nákup pochúťok do lietadla. 

4. Vyberte si sedadlá pri okne a blízko toaliet #

Ak je to možné, určite si pre vás a vaše dieťa vyberte sedadlo pri okne a v blízkosti WC. Ak bude dieťa sedieť v uličke, môže sa zľaknúť veľkého množstva ľudí a zároveň je vystavené aj potenciálnym rizikám, ako je prechádzajúci vozík s jedlom. Buďte prezieraví, sadnite si k oknu a uvidíte, že vášho drobca bude pohľad na oblaky pod ním fascinovať.

Toalety sa v lietadle nachádzajú spravidla vpredu a vzadu. Snažte sa sedieť v ich blízkosti. Ak nie ste rodičom dva dni, určite viete, že deti chodia na toaletu častejšie ako dospelí. Z praktického hľadiska je pre vás sedadlo v blízkosti WC komfortnejšie.

Posaďte dieťa k oknu a nechajte ho užívať si tie nádherné výhľady.
Foto: Robert Taraba — BUBO

Tip: Deti do 2 rokov v lietadle cestujú tak, že vám sedia na nohách. Počas vzletu a pristávania musia byť pripútané špeciálnym bezpečnostným pásom, ktorý vám po usadení prinesie letuška. Ide o prídavný pás, ktorý si pripútate k vášmu klasickému bezpečnostnému pásu.

Avšak, pre váš komfort a pohodlie vášho drobca vám odporúčame zakúpiť mu aj samostatné miesto. Nielenže tak získate väčší priestor na „manévrovanie“, ale tiež priestor na to, aby si dieťa malo kde zdriemnuť. Po vzlienutí tak máte možnosť dieťa uložiť vedľa seba na sedadlo, kde sa môže hrať, ale si aj oddýchnuť.

5. Nepodceňujte pohodlie a pitný režim #

„Oblečte deti aj seba do pohodlného oblečenia. Pribaľte dieťaťu teplé ponožky, budú preň pohodlnejšie ako topánky,“ odporúča MUDr. Laušová. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhší let vás čaká, tým dôležitejší je práve komfort. „Všetky potrebné veci pre bábätko by ste mali mať pri sebe v príručnej batožine. Pre istotu si to pred odletom naozaj dôkladne skontrolujte. Nezabudnite na náhradné oblečenie pre dieťa, obľúbené pyžamko (ak ide o dlhší let), deku, plienky, obrúsky, dezinfekciu, jedlo a pitie. Ak sa vám dá, vymeňte plienku ešte pred nástupom do lietadla,“ radí lekárka.

A nezabúdajte ani na dôsledný pitný režim. „Pitný režim je veľmi dôležitý najmä počas dlhých letov. Vďaka dostatočnej hydratácii sa bude dieťa cítiť dobre a jeho sliznica nosa bude v lepšej kondícii, pripravená bojovať proti infekciám, ktoré predstavujú jedno z najväčších rizík počas cestovania lietadlom,“ upozorňuje lekárka.

Pre detí, našťastie, neplatí, že nemôžu mať v príručnej batožine vodu ani jedlo. Práve naopak. Jedlo a pitie pre dieťa nepodlieha štandardnému obmedzeniu tekutín. Pokojne si teda do príručnej batožiny zbaľte toľko vody, čaju alebo imých tekutín, koľko uznáte za vhodné.

6. Pozor na možné infekcie #

Vysoká koncentrácia ľudí na letisku a v samotnom lietadle je dôvodom, prečo je práve infekcia jedným z najväčších rizík, ktorým deti počas cestovania lietadlom čelia. Ako spomenula aj lekárka, práve deti do 3 mesiacov sú na infekciu ešte náchylnejšie. Dá sa možným infekciám nejako zabrániť?

3 fotografie

Viete, čo je na našich BUBO dovolenkách s deťmi najkrajšie? Nové kamarátstva, ktoré tam vždy vzniknú.

Vhodné je mať so sebou dezinfekciu alebo dezinfekčné obrúsky. Pomôže, samozrejme, aj časté umývanie rúk a dezinfekcia všetkého, s čím príde dieťa do kontaktu - napr., keď sa usadíte, pretrite si pult na sedadle,“ tvrdí lekárka, ktorá všetkých rodičov vystríha pred lietaním s chorým dieťaťom. „Ak však má dieťa náhle upchatý nos, určite mu počas letu zabezpečte dostatočnú toaletu nosa. Pribaľte si sprej do nosa a vreckovky. Na kurzoch prvej pomoci radím rodičom mať so sebou vždy aj malú lekárničku s tým najnevyhnutnejším.“ Sami už podľa veku a zdravotného stavu dieťaťa viete najlepšie zhodnotiť, čo vo vašej rodinnej lekárničke nesmie chýbať.

V BUBO sa držíme hesla: „Ukážte deťom svet, raz vám to vrátia“. Využite čas letných prázdnin na výlet do exotiky s vašmi najmenšími. V našej ponuke rodinných zájazdov máme pripravené cesty pre všetky vekové kategórie detí. Navyše, deti do 12 rokov majú s BUBO na akýkoľvek zájazd zľavu až 100 %.

7. Aby nebola nuda. Zbaľte deťom dostatok „aktivít“ #

Či už plánujete dvojhodinový let do Nórska lebo dvanásťhodinovú „prespávačku“ do Singapuru, vášmu dieťaťu v oboch prípadoch na palubu zbaľte dostatok aktivít. „Majte v poruke obľúbené hračky, ale aj zopár nových neokukaných tromfov. Dobre Vám na letisku môže poslúžiť aj nosič na upokojenie a uspávanie bábätka. Pri starších deťoch oceníte zas externú nabíjačku na mobil,“ radí MUDr. Laušová.

Dôležitá je aj rôznorodosť. Počítajte s tým, že väčšinu letu budete sedieť na jednom mieste a dieťa skôr omrzí jeho obľúbená hračka. Samozrejme, treba myslieť aj na ostatných spolucestujúcich. Ideálne sa vyhnite hlučným hračkám, ktoré spievajú, hrajú hudbu alebo vydávajú rôzne zvuky. Veľmi vhodné sú potreby na kreslenie. Ak máte väčšie dieťa, zbaľte aj také veci, ako sú karty, pexeso či iné hry, ktoré sa môžete zahrať aj spoločne.

V prípade, že sa plánujete uchýliť k tabletom a mobilným telefónom (úplne tomu rozumieme), nezabudnite ich pred odletom dostatočne nabiť a na palube mať so sebou aj externú nabíjačku.

Tip: Do príručnej batožiny pribaľte aj „prekvapenie“. Niečo, o čom váš drobec nevie. Môže to byť hračka, ktorá je úplne nová, je super zábavná alebo môže ísť o drobnú pochúťku, ktorou vaše dieťa odmeníte za príkladné správanie na letisku a počas bezpečnostnej kontroly. Ak uvažujete nad jedlom, ktoré zbaliť a ponúkať dieťaťu počas letu, určite nevyberajte také, ktoré z neho vďaka vysokému obsahu cukru urobí neriadenú strelu.

8. Pripravte sa na to, že v lietadle je hluk #

    Vy si to možno už tak neuvedomujete, no vášho drobca môže značne stresovať hlučné prostredie lietadla. Ako si poradiť? Lekárka radí zbaliť slúchadlá. „Slúchadlá do lietadlá sú pre deti veľmi dobrá pomôcka, ktorá pomôže zmierniť hluk v lietadle. Oceníte ich aj pri uspávaní. Staršie deti sa vďaka nim vedia zabaviť aj počúvaním rozprávok počas cesty. Pre staršie deti kúpte detské slúchadlá s potlačením okolitého hluku. Dieťa tak bude môcť komfortne počúvať rozprávky počas cesty lietadlom/autom,“ vysvetľuje.

    Ďalšou nepríjemnosťou je aj bolesť uší kvôli zmene tlaku v kabíne. „Túto bolesť však viete zmierniť pitím tekutiny (voda, čaje, alebo populárne taštičky), kojením, cumlíkom, žuvaním žuvačky (staršie deti) počas vzletu a pristávania,“ radí MUDr. Laušová. Bolesť však môže byť väčšia v prípade prechladnutia alebo ochorení ucha. Preto pripomíname ešte raz: S chorým dieťaťom naozaj nelietajte.

    Tip: Ako si poradiť s turbulenciami? Deti sa môžu občasného „pohybu“ lietadla zľaknúť. Menšie deti sa odporúča tuho držať v náručí a dať im tak pocit bezpečia. Deti staršie ako dva roky je však z hľadiska bezpečnosti lepšie pripútať na ich vlastné sedadlo.

    9. Nezabúdajte myslieť aj na seba #

    Keď sa vaše dieťa v pokoji hrá s tabletom, zaspí alebo sa zasnene díva na oblaky pod ním, doprajte si čas aj pre seba. Vytiahnite tú knihu, ktorú ste si zbalili, pustite si hudbu alebo ten film, na ktorý ste sa tešili. Čo ste zvykli robiť v lietadle, kým ste ešte boli bezdetní? Zaspomínajte si. Nezabúdajte na seba a keď sa vyskytne vhodná príležitosť, odmeňte sa. 

    Zároveň, nikdy sa nebojte poprosiť letušku o pomoc. Ak potrebujete vreckovky, plastový pohár alebo dokonca zohriať špeciálnu stravu pre vášho drobca, spýtajte sa. Personál vám určite rád vyjde v ústrety a je na rodičov s malými deťmi zvyknutý.

    10. Ako sa pripraviť na možný jet lag #

    Jet lag alebo aj pásmová choroba vzniká pri dlhých letoch, kedy sa naše telo musí prispôsobiť novému časovému pásmu. V dospelosti s tým už pri dlhých letoch tak nejako počítame a s dočasnou fyzickou nepohodou si poradíme. Ako však postupovať u detí? „Tento nepríjemný stav viete zmierniť dostatočnou hydratáciou a dobrým načasovaním letu. Už v lietadle si prestavte hodiny na čas krajiny, do ktorej cestujete. Výhodné je načasovať prílet na miesto poobede. Vtedy viete vaše telo ešte vystaviť dostatku slnka, čo pomôže organizmu postupne sa prispôsobiť danému času. Počas dňa jedzte len ľahké jedlá, aby ste sa vyhli tráviacim problémom,“ odporúča MUDr. Laušová.

    Lekárka rodičom zároveň radí, aby si po príchode do cieľovej destinácie v ideálnom prípade neplánovali vôbec nič. „Po príchode majte voľný program. Vybehnite do okolia hotela, v ktorom ste ubytovaní a nájdite detské ihrisko. Nové hracie prostredie pomôže deťom ostať hore až do večera a zároveň si na ňom vybijú energiu pre lepší spánok,“ uzavrela lekárka.

    Úplne rozumieme, že cesta lietadlom môže byť obzvlášť stresujúca, ak letíte s malým dieťaťom. Ak si zatiaľ netrúfate preletieť oceán, na úvod si lietanie skúste natrénovať len na kratších vzdialenostiach. Ideálne BUBO zájazdy vytvorené na mieru rodinám, ktoré zahŕňajú krátke lety, sú napríklad:

    Lenka Miškolciová

    Lenka Miškolciová

    Lenka Miškolciová

    Lenku odjakživa bavilo skladať písmenká do slov a slová do ucelených viet. Preto sa rozhodla študovať žurnalistiku. Odvtedy žije v ľúbostnom trojuholníku: Lenka – marketing – novinárčina. Nevie sa definitívne rozhodnúť ani pre jedného nápadníka, a tak sa venuje obom. V BUBO má na starosti marketingové aktivity pre jej srdcu blízky projekt BUBO Family. Jej introvertná hlava neustále nad niečím uvažuje. Svoje myšlienky zhmotnila aj v literatúre. Zatiaľ napísala iba jednu knihu, no sľubuje ďalšie. Námety na príbehy rada hľadá v hudbe, ľuďoch okolo seba, ale aj počas spoznávania rôznych kultúr a krajín. Cestovateľských snov má mnoho. Rada by sledovala veľryby na Aljaške, precválala na koni austrálske prérie, ale aj si vychutnala poké z havajského streetfoodu. Dobrým jedlom ju potešíte vždy a z jej pamäte nikdy nezmizne kôprová pizza, ktorá jej zahnala hlad po osemhodinovej prehliadke petrohradskej Ermitáže. Či jej aj chutila, teraz nie je dôležité. Bol to každopádne ZÁŽITOK.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
    Aljaška a Havaj

    Zo zájazdu:

    Lenka Miškolciová

    Posledná úprava článku | Prečítané: 1802

    Odporúčame tieto zájazdy

    E

    Ázia  

    India


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3113 4265€
    E

    Ázia  

    Tibet, Nepál, India, Čína


    náročnosť

    26 dní

    Trvanie

    4158 5940€
    K

    Ázia  

    Vietnam, Kambodža


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    2681 4468€
    K

    Amerika  

    Karibik, Mexiko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3295 4393€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.