Gdaňsk -  jantárové pobrežie na severe Poľska

Prehliadka

Gdaňsk - jantárové pobrežie na severe Poľska

Gdaňsk, toto čarovné mesto patrí k unikátnym turistickým destináciám. Jeho nezvyčajná poloha na pobreží Baltského mora a viac ako tisícročná história formujú charakter mesta, vďaka čomu si zaslúži uznanie. Mesto je plné tajomstiev, historických sôch, budov a úchvatných scenérií. Nenájdete žiadne iné mesto ako Gdaňsk a určite si ho zamilujete spolu so mnou.

Gdaňsk Počasie

takmer jasno

takmer jasno

5°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 05:50

Západ slnka 17:56

V Poľsku som strávila časť svojho života a tak sa neodmysliteľne stalo aj mojou súčasťou. Žila som viac ako dva roky v Krakove, užívala si poľské Tatry a neskôr som strávila ďalšie dva roky v Gdaňsku, ktorý mi prirástol srdcu. Gdaňsk sa v roku 2018 zaradil medzi TOP 5 destinácii na vzostupe podľa ankety od Tripadvisoru a takisto patrí medzi víťazov súťaže Európska destinácia roku 2017.

Do mesta Gdaňsk prichádza každý rok viac a viac turistov, aby sa túlali úzkymi dláždenými uličkami, obdivovali monumentálne tehlové kostoly a krásne historické budovy hlavného mesta.

Jedno z ramien Motlawy, ktoré prechádza centrom mesta a je ideálnym miestom na prechádzky. Všimnite si aj legendárny čierny žeriav na ľavej strane.
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

Niečo z histórie #

Mesto Gdaňsk bolo dejiskom vypuknutia 2. svetovej vojny, kedy 1.9.1939 zaútočil Hitler na Westerplatte. Následne bolo celé počas vojny zbombardované a je až neuveriteľné ako sa Poliakom mesto podarilo obnoviť. Napriek tomu, že centrum vyzerá, že bolo vystavané v 16. storočí, v skutočnosti nie je staršie ako 70 rokov.

Gdansk sa v 80. rokoch 20. storočia tiež stalo centrom boja poľských robotníkov proti komunistickému režimu, čo malo za následok vznik hnutia Solidarita. Jeho predstaviteľ Lech Walesa sa neskôr stal prvým demokraticky zvoleným prezidentom v postkomunistickom Poľsku. 

Mesto je považované za jedno z najkrajších v Poľsku najmä vďaka svojej bohatej histórií a kultúrnemu dedičstvu.

Prehliadku mesta začíname pri Brame Wyzynnej tzv. Porta Alta, ktorá kedysi predstavovala hlavný vstup do mesta a na jej fasáde sa črtajú erby Gdaňska, Pruska a Poľska z roku 1588, kedysi bola táto brána dvojnásobne väčšia. Prechádzame popri niekdajšom Barbakane, ktorý bol na prelome 16. a 17. storočia prestavaný na väznicu s krásnou vysokou väzenskou vežou, ktorá navždy zmenila panorámu mesta. Ešte prekonáme jednu bránu aby sme sa dostali do vytúženého centra mesta brána k Dlhej ulici (Dluga ulica), známa aj ako Zlatá brána (Zlota brama) je vrcholným príkladom odkazu na rímsku formu víťazného oblúka v Gdansku. Zlatá brána je navonok len pozlátená svoj názov dostala omylom keď prvýkrát navštívil maďarský cestovateľ Gdaňsk a pomýlil sa v preklade medzi slovami zlatá a pozlátená.

Najkrajšia pešia zóna a symboly mesta #

Dlhá ulica (Dluga ulica), ktorá vedie od Zlatej brány až ku Zelenej brane, je známa aj ako Kráľovská cesta. Bývať tu si mohli dovoliť len najbohatší obchodníci a najvážnejší občania. Podobne ako v iných mestách s flámskym pôvodom ste museli platiť dane podľa počtu okien, čím viac okien, tým vyššie dane a tým bohatší je majiteľ domu. Gdaňsk bol počas druhej svetovej vojny úplne zničený, avšak staré mesto bolo počas komunistického režimu zrekonštruované a niektoré časti predmestí sú stále vo výstavbe.

V súčasnosti je Kráľovská cesta považovaná za jednu z najkrajších peších ulíc v Európe.

3 fotografie

Malá ochutnávka mestského života

Neptúnova fontána sa nachádza od roku 1633 na Dlhom trhu (Dlugi targ) pred Artušovým dvorom a stala sa symbolom Gdaňska. Socha bola vyrobená flámskym umelcom a je jednou z najstarších pamiatok mesta. Je to tiež miesto kde sa stretávajú mladí ľudia keď idú večer von, kde začínajú bezplatné pešie prehliadky mesta alebo pub crawly.

Legenda hovorí, že Neptún vytvoril známy gdaňský bylinný likér „Goldwasser“. Zrejme sa nahneval, pretože extrémne bohatí občania Gdanska (10% obyvateľov v čase rozkvetu tvorili miliardári) neustále hádzali zlaté mince do fontány. Svojím trojzubcom pohol vodou natoľko, že všetko zlato sa rozpadlo na kúsky a vytvorilo zlaté lupienky, ktoré sú pre Goldwasser typické.

Pôvodný Goldwasser (Zlatá voda) bol obľúbený bylinkový likér legendárneho ruského cára Petra a Kataríny Veľkej, bol prvýkrát vyrobený v roku 1598 v meste Gdaňsk. Bol považovaný za nedostupný poklad, pretože naozaj obsahoval lupienky 23 karátového zlata. Bol využívaný aj ako exkluzívny darček, ktorý symbolizoval lásku, priateľstvo a váženosť. Dnes sa likér vyrába v Nemecku.

Neptúnova fontána už neodmysliteľne patrí k symbolom mesta.
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

Priamo pred Neptúnovou fontánou uvidíte Fahrenheitov pamätník, ktorý bol postavený na počesť fyzika Daniela Fahrenheita, ktorý sa narodil v Gdaňsku v roku 1686. Áno, ten Fahrenheit ktorý kedysi vymyslel takmer dokonalý ortuťový teplomer a je po ňom pomenovaná aj Fahrenheitova stupnica. 

Hlavná radnica dominuje panoráme mesta #

Je jednou z hlavných atrakcií a je jednou z najviac fotografovaných goticko-renesančných historických budov v meste. Leží priamo v srdci starého mesta. Interiér je inšpirovaný holandským manierizmom a potvrdzuje dôležitú úlohu Gdaňska v Európe a vo svete. Môžete vyjsť aj na radničnú vežu odkiaľ si užijete nádherný výhľad a každú hodinu budete počuť vyzváňať Ódu na radosť.

Zamierime smerom k Zelenej bráne (Zielona Brama, ktorá nie je zelená, ale skôr oranžová), aby sme mohli pokračovať ďalej v prehliadke. Zelená brána bola pôvodne postavená ako palác pre poľských monarchov, zaujímavosťou je že žiadny tam nikdy nebýval. Brána vedie k zelenému mostu (Zielony most), ktorý sa klenie ponad rieku Motlawa a kedysi sa dvíhal aby sa do Starého mesta nedostali výtržníci. Po renovácii brána pripomína Antveprskú radnicu alebo hlavnú stanicu v Amsterdame. Brána označuje východný koniec dlhej ulice a kráľovskej cesty. My však pokračujeme cez most odkiaľ máme dobrý výhľad na žeriav, ikonickú pamiatku, ktorú nájdete na každej pohľadnici.

Nábrežie, marína a centrum mesta #

Žeriav (Żuraw) veľmi jednoducho rozoznáte, je to najväčší drevený žeriav v Európe a niekedy slúžil na vykladanie a manipulovanie morského nákladu. Bol ikonou gdaňského prístavu zhruba od 15.storočia. Stále sa môžete pozrieť ako žeriav fungoval, na jeho hnací motor, na ktorého rozbehnutie bolo treba niekoľko ľudí. Momentálne sa v žeriave nachádza sídlo Národného námorného múzea.

Za zmienku stojí aj prechádzka po brehoch rieky Motlawy a vychutnávanie si atmosféry tohto mini prístavu, na chvíľu máme pocit ako keby sme sa ocitli v nejakom škandinávskom mestečku.

Gdaňsk má celkom jedinečnú polohu na križovatke vodných ciest. Voda bola dôležitým prvkom života mesta.

Po návšteve maríny prechádzame cez malý otočný most (Kładka na Wyspę Spichrzów) ponad rieku, ak budete mať príležitosť tak počkajte a vychutnajte si otáčanie tohto mosta v priamom prenose. Cez most zamierime na nábrežie (Dlugie Pobrzeze), ktoré je známe malými obchodíkmi a reštauráciami, teraz sa už ocitneme priamo pod žeriavom. Pokračujeme popri archeologickom múzeu cez ďalšiu stredovekú bránu až na Mariacku ulicu, to už sa ocitáme na najmalebnejšej ulici v Gdaňsku.

3 fotografie

Ikonické nábrežie, aké inde nenájdete.

Rovnaký a predsa každý iný #

Každý jeden dom na Mariackej ulici je nádhera sama o sebe, vchody sú terasovité, ale úzke a bohato zdobené priečelia domov svedčia o bohatstve ich bývalých majiteľov. Niet divu, že ulica inšpirovala viacerých maliarov a bola kulisou niekoľkých filmov. Kedysi bola Mariacka ulica obývaná najmä obchodníkmi a zlatníkmi, dnes je plná obchodíkov s jantárom. Múzeum jantáru a nakupovanie suvenírov z jantáru neodmysliteľne patria k tomuto mestu.

Prechádzka touto ulicou nám prináša jeden poklad za druhým, ale najväčším klenotom je Katedrála najsvätejšej Panny Márie alebo Mariánska bazilika je to najväčší murovaný kostol na svete. Jeho stavba začala v 14.storočí a momentálne slúži ako rímskokatolícky gotický kostol. Jeho interiér je dnes žiarivo biely a tvorí príjemný svetelný kontrast k masívnemu, ťažkému dojmu, ktorý na vás pôsobí zvonku. Do tejto katedrály sa zmestí 25 000 ľudí a pri jej návšteve nevynechajte orloj a obrovitánsky organ.

Hlavná veža je vysoká 77 metrov a po zdolaní 400 schodov si užijete jeden z najkrajších panoramatických výhľadov na Gdaňsk. Je to povinná zastávka na každej pešej túre v Gdaňsku. Vedľa Baziliky sv. Márie sa nachádza Kráľovská kaplnka, baroková krása, ktorá býva často prehliadaná. Je to však krásna budova, ktorú treba navštíviť.

Od baziliky smerujeme k ďalším impozantným stavbám a to Veľkému mlyn (Wielki Młyn), ktorý vidieť už z diaľky a ktorý bol v 14. storočí najväčším mlynom Európy. Keď prejdete cez cestu, dostanete sa k Malému mlynu (Mały Młyn). Určite vás prekvapí, že sa obe tieto budovy na mlyn vôbec nepodobajú. Ak obídete malé jazierko za Veľkým mlynom, narazíte na Staromestskú radnicu (Ratusz Starego Miasta), v ktorej sa dnes nachádza kaviareň. Vďaka jej architektovi je však i dnes považovaná za perlu holandskej renesancie.

"Malá" poľská revolúcia #

Ak sa od mlynov vydáte smerom na sever k moru, dostanete sa asi po 10-minútovej prechádzke k lodeniciam. Tu sa zrodilo známe hnutie Solidarita a dnes tu nájdete Európske centrum solidarity (Europejskie Centrum Solidarności), ale aj Pomník padlým robotníkom (Pomnik Poległych Stoczniowców). Impozantný monument stojí pred Európskym centrom Solidarity a pri bývalej vstupnej bráne do lodeníc.

V lodeniciach v Gdaňsku, ktoré boli v tom čase jedným z najvýznamnejších európskych prístavov, pracovalo viac ako 40 000 ľudí. Impozantné kríže s kotvami boli postavené na pamiatku obetí krvavých štrajkov robotníkov v decembri 1970. Pamätník bol dokončený v roku 1980 a bol jedným z najdôležitejších pamätníkov pre robotníkov, ktorí bojovali za svoje práva. Je to vlastne prvý pamätník obetiam komunistického útlaku, ktorý bol postavený v komunistickej krajine. 

Maketa niekdajšej lodenice v európskom centre solidarity.
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

Návšteva Európskeho centra solidarity v Gdaňsku je nevyhnutnosťou. Na návštevu múzea o hnutí Solidarita nie je nutné byť milovníkom histórie, podľa mňa je to investícia do vašich všeobecných vedomostí a základná lekcia o tom, ako môže každý prispieť k zmene. Všetko, čo musíte urobiť, je konať! Samotná budova je ohromujúca a hoci zvonku vyzerá dosť masívne, vo vnútri je veľmi svetlá a zelená. Je plná stromov a rastlín, v lete sa môžete poprechádzať po streche budovy a kochať sa výhľadom na okolité žeriavy a prístav.

3 fotografie

Fascinujúce žeriavy nájdete zrejme na každom kroku.

V prípade, že by vám ešte zostala energia, rozhodne odporúčam navštíviť kopec Gradowa, aby ste si užili jeden z najkrajších panoramatických výhľadov na Gdaňsk a obrovskú plochu lodeníc. Ešte ste poriadne nevideli Gdaňsk, ak ste neboli na vrchu Gradowa.

Hradný vrch sa nachádza 20 minút chôdze od Európskeho centra solidarity. Na kopci sa nachádza pevnosť z 19. storočia a veľký kríž, ktorý v noci svieti. Niektoré z budov na kopci sa stále používajú na vojenské účely a návšteva múzeí môže byť dobrou voľbou, ak sa zaujímate o vojenskú históriu. Na tej istej ploche nájdete interaktívne vedecké centrum Hewelianum, pomenované po poľskom astronómovi Jánovi Heweliuszovi, ktorý je označovaný za gdaňského Leonarda da Vinciho.

TOP 10 Gdaňsku #

1. Srdcom celého Gdaňsku je práve Staré mesto. Prelína sa tu viacero architektonických slohov, malých uličiek, farebných domčekov, obchodov a kaviarní, práve tu môžete načerpať tu identickú atmosféru tohto miesta. Túlajte sa uličkami tohto mesta, dajte si koláč v cukrárni, obed na nábreží a rozhodne to nezruinuje vašu peňaženku.

2. Navštívte jednu z vyhliadok. Či už si vyberiete výhľad z mestskej radnice, z Mariánskeho kostola alebo sa vyštveráte na neďaleký hradný vrch, výhľad na mesto s Baltickým morom v pozadí je rozhodne zážitok. Z radnice je krásna vyhliadka na celé mesto, zrazu sa ocitnete obklopení nádhernými historickými domami, ktorým vládne Zlatý dom (Kamenica Zlota), okúzli vás tiež Artušov dvor, Mariánsky kostol či Neptúnova fontána.

3. Westerplatte je polostrov vybiehajúci z pevniny do Baltského mora, susediaci vedľa mesta Gdaňsk. Na polostrove behom 20 rokov 20 storočia postavili Poliaci prekladisko, ktoré neskôr chránila ich vojenská jednotka. Útokom na ňu začala druhá svetová vojna. Poliaci vzdorovali Nemcom takmer sedem dní a neskôr sa rozhodli kapitulovať. Na pamiatku tu bol postavený pomník, kde si politickí predstavitelia pripomínajú začiatok, ale aj koniec druhej svetovej vojny v Európe. Momentálne je Westerpllate miestom oddychu, nedeľných prechádzok a je tu aj pár tichých pláží.

4. Múzeum jantáru a nákupy. Pred 500 rokmi urobili jantárové bane z poľského mesta Gdaňsk mesto blahobytu. Šperky zo žltého polodrahokamu dovážali na kráľovské dvory v celej Európe. Dnes je Gdansk hlavným mestom poľského jantáru, každý rok v marci je tiež dejiskom jedného z najväčších jantárových veľtrhov v Európe Amberif. Jantár ako prírodný kameň má toľko rozmanitých odtieňov a farieb, farebná rozmanitosť z neho robí univerzálny šperk, ktorý sa ku všetkému hodí. Jantár má veľa prívlastkov - svätý kameň, zlato severu, zlato Baltského mora. Baltický jantár je jedným z najstarších a najcennejších drahých kameňov, v oblasti Baltského mora sa nachádza až 90 percent jantáru na svete. Nájdete ho na každom kroku ale hlavne v Múzeu Jantáru.

5. Centrum európskej solidarity je oveľa viac ako len múzeum tejto tragickej udalosti, sú tu kancelárie, kde Lech Wałęsa dodnes pracuje, knižnica, archívy, zimná záhrada, bar... Centrum je vlastne otvoreným priestorom na stretávanie sa, pre mladých aj starých. Stála expozícia je organizovaná veľmi interaktívnym a realistickým spôsobom. Existujú pôvodné zábery z rokovaní medzi komunistickým režimom a lodiarmi. Pôvodné interiéry bytov z čias komunizmu sú prestavané, vyšetrovacie a väzenské cely tiež. Múzeum tak poskytuje vzácny realistický pohľad na represívny systém komunistického režimu. Počas mojej návštevy som sa určite veľa naučila, nielen o poľskej histórii.

6. Gdaňsk Stocznia, Gdaňské lodenice sú jedným z najstarších a najdlhšie fungujúcich priemyselných závodov v Pomoransku. Jej začiatky datujú do polovice devätnásteho storočia, kedy bol Gdaňsk pod nadvládou Pruského kráľovstva. Cisárske lodenice kde sa neskôr vyrábali vojnové lode pre nemeckú ríšu, sa po vypuknutí vojny stala kolískou poľskej slobody a svetovo sa preslávili ako miesto zrodenia solidarity.

7. Múzeum druhej svetovej vojny je štátna kultúrna inštitúcia založená v roku 2008, jeho cieľom je poukázať na vojnové udalosti Poľska a ďalších krajín strednej a východnej Európy. Expozícia rozhodne stojí za návštevu, realita bola často odlišná od toho čo sme sa často dočítali v knihách, múzeum sa sústreďuje na príbehy civilistov a vojakov. Architektonický tím Kwadrat vyhral architektonickú súťaž na budovu Múzea druhej svetovej vojny v Gdaňsku, ak nemáte radi múzeá, skúste si ju aspoň obzrieť zvonku.

8. Nástenné maľby v štvrti Zaspa sú príkladom toho ako pretvoriť obrovský zhluk obytných domov v Poľsku do nádherného vonkajšieho múzea. Môžete tu objavovať tajomstvá ukryté v obrovských nástenných maľbách, ktoré sú zábavou pre každého, bez ohľadu na jeho vek.  Prvé nástenné maľby v meste Zaspa vznikli v roku 1997 pri príležitosti 1000. výročia Gdaňska. Odvtedy sa zbierka monumentálnych malieb výrazne rozrástla – v súčasnosti ich je vyše 60. Autormi obrazov sú umelci z celého sveta. Ich diela odkazujú buď na kontext miesta, kde vznikli, alebo sú naopak abstraktnou interpretáciou vlastných skúseností.

9. Na severozápade mesta Gdaňsk sa nachádza štvrť Oliwa. V minulosti bola sídlom bohatého cisterciánskeho mníšskeho rádu, ktorý tu postavil nádhernú katedrálu a kostol. Gotická katedrála zo 14. storočia je architektonickým skvostom a patrí medzi dominanty mesta. Nachádza sa tu nádherný park, ktorý je majestátne osvetlený hlavne v zimných mesiacoch, v lete zase môžete vyjsť na vyhliadkovú vežu na vrchu Pacholek, alebo zájsť do ZOO, ktorá sa nachádza v tejto časti mesta.

10. Výlet loďou. Gdaňsk má celkom jedinečnú polohu na križovatke vodných ciest. Voda bola dôležitým prvkom života mesta. Dnes je zaujímavé objaviť Gdaňsk prostredníctvom jeho vzťahu k vode. Plavba po Gdaňsku, či už na historickej lodi alebo kajaku je zážitok. Uvidíte úplne iný Gdaňsk, než aký ste videli na súši. Pádlovanie v meste sa teší veľkej popularite.

4 fotografie

Lepšie raz zažiť ako stokrát počuť

Čo vidieť navyše: #

1. Sopot je skôr miesto, kde sa prídete večer zabaviť, poprechádzať po najdlhšom drevenom móle v Európe z roku 1827 a vychutnávať relax na tunajších plážach. Počas leta je Sopot obľúbeným prímorským letoviskom, označovaným aj ako poľská riviéra, ktorého piesočnaté pláže sa tiahnu v dĺžke zhruba 4,5 kilometra. Dominantou tohto letoviska je luxusný hotel Grand, nevynechajte však ani Krivý domček a prechádzky po mnohých okolitých parkoch.

2. Gdyňa je známa ako jedno z miest, kde sa v rámci Poľska žije najlepšie. Čerstvý vzduch, prístav, more a pokoj - aj takto nejako by sme mohli opísať Gdyňu. Mladé, moderné prímorské mesto bolo ešte pred 80 rokmi malou obcou, no dnes zastáva úlohu dôležitého baltského prístavu. Gdyňa je jediným mestom v Poľsku a jedným z mála v Európe s 12,5 km dlhým a ľahko dostupným pobrežím. Je tiež známa ako obľúbená oáza aktívneho oddychu, je lákadlom pre množstvo turistov z celého sveta. Koná sa tu aj najväčší letný festival v Poľsku. 

3. Pláž v Jelitkowe sa nachádza na hranici Gdaňska a Sopotu a je dokonale prepojená so zvyškom mesta. Len pár minút od pláže sa nachádza konečná zastávka električiek a autobusové zastávky. Pri hlavnom vstupe na pláž sa nachádza promenáda, kde najmä v dovolenkovej sezóne odpočívajú turisti a obyvatelia Trojmesta. V blízkosti pláže na kúpanie - oddelenej od nej cyklistickým chodníkom sa nachádza Park Jelitkowski. Práve tu si môžete oddýchnuť od slnečných lúčov a najesť sa po kúpaní v Baltskom mori, vedľa námestia sa nachádzajú reštaurácie a množstvo atrakcií ako pre deti tak aj dospelých.

4. Klif Orlowski alebo útes v mestskej časti Gdyňa Orłowo, sa tiahne v dĺžke asi 650 m a je tvorený prevažne morénovými a ílovitými pieskami, ako aj štrkom ľadovcového pôvodu. Krásu tohto miesta si všimli už najmenej pred dvesto rokmi, keď prví sprievodcovia týmto regiónom prirovnávali pobrežie Orłowo k známym útesom na južnom pobreží Anglicka. Práve vtedy, v dnešnom Orłowe, bol hostinec menom Adler, ktorého priezvisko znamená to isté ako „orol“. Majiteľ svoje miesto vtipne nazval „Adlerhorst“, alebo „Orlie hniezdo“ – z toho vznikol dnešný názov okresu Gdyňa – Orłowo. Nádherná časť pobrežia Gdyňe, tiahnuca sa vyše šesťsto metrov, je veľmi obľúbeným miestom na prechádzky. Atraktivitu tomuto miestu dodáva možnosť pohľadu na útes z takmer 200 metrového móla. Bralo z roka na rok zmenšuje svoju plochu a očakáva sa, že pri súčasnom tempe erózie už toto miesto veľa nevydrží, tak sa radšej s návštevou severu poponáhľajte.

5. Na Jarmoku sv. Dominika môžete nakupovať, zjednávať a hľadať starožitné poklady. Tradícia slávnosti sv. Dominika sa datuje do roku 1260, keď pápež Alexander IV. povolil dominikánom z Gdaňsku udeľovať jednodňové odpustky v deň sviatku ich zakladateľa. V jednom z najstarších opisov jarmoku zo 16. storočia pápežský nuncius Giulio Ruggieri napísal: V mesiaci august bola veľká slávnosť na počesť patróna sv. Dominika, na ktorú prišli Nemci, Francúzi, Flámovia, Angličania, Španieli, Portugalci keď v tom zavítalo do prístavu 400 lodí naložených francúzskym a španielskym vínom, hodvábom, olivovým olejom, citrónmi, džemom a inými španielskymi výrobkami, portugalským korením a anglickým plátnom. Odvšadiaľ prichádzali cirkusanti, akrobati a muzikanti. Predvádzali sa rôzne divy, exotické zvieratá a dokonca aj údajne morské panny. Nenechajte si ujsť udalosť na prelome júla a augusta.

6. Medzinárodný Shakespearov festival v Gdaňsku je jedným z kľúčových podujatí európskeho divadla, ktorý spája predstavenia, workshopy a stretnutia s umelcami zo všetkých kútov sveta. Gdaňské Shakespearovské slávnosti predstavujú súčasné najzaujímavejšie divadelné trendy inšpirované dielami Shakespeara, koná sa každoročne na prelome júla a augusta už od roku 1997. 

7. Open'er Festival je hudobný festival, ktorý sa koná na severnom pobreží Poľska - v Gdyni, vždy začiatkom júla. Je považovaný za jeden z najväčších a najpopulárnejších každoročných hudobných festivalov v Poľsku. Festival Open'er získal hlavnú cenu za najlepší festival na slávnostnom odovzdávaní cien európskych festivalov v rokoch 2009 a 2010. Ak sa chystáte na letnú dovolenku, môžete to spojiť práve s návštevou tohto festivalu, počasie tu však býva v júli nevyspytateľné.

8. Hel, dlhé piesočné pláže, ktorých brehy obmývajú Baltské more, dlhé cyklotrasy a dovolenkový raj bez priehrští turistov - to je polostrov Hel. Ide o 35 kilometrov dlhý pás pieskových dún, ktorý vznikol pôsobením morských prúdov a vetra. V najužších častiach je široký 100 metrov a v najširšej časti má  3 kilometre. Ak máte chuť na adrenalínový zážitok, práve tu môžete vyskúšať  paragliding, windsurfing, kitesurfing, alebo navštíviť Fokarium, záchrannú stanicu pre tulene, v ktorej sa odborný personál stará o zranené a choré tulene.  

9. Torpédovňa Babie doly, Pokojné vody v Gdaňskom zálive sa zdali byť bezpečným miestom mimo dosahu britského letectva a boli tiež ideálnym miestom na skúšobné testy torpéd, a tak sa Nemci rozhodli umiestniť sem montážnu halu pre torpéda. Stavba sa začala v roku 1940. Expresným tempom bola postavená výskumná základňa a torpédové cvičisko, objekty sa nachádzajú v meste Gdynia časť Babie doly a takisto aj v Gdyni Oksywie. Torpédové stanice boli postavené niekoľko sto metrov od brehu a spojené s pevninou drevenými mólami.

10. Słowiński park Narodowy je známy svojimi úchvatnými pohyblivými dunami, ktoré pod vplyvom vetra neustále menia svoju výšku a tvar. Najväčšia dunová oblasť v blízkosti mestečka Łeba sa rozprestiera na rozlohe asi päťsto hektárov a neustále rastie. Od  roku 1977 bol UNESCOM vyhlásený za svetovú biosférickú rezerváciu. V priestore parku bolo vytvorených viacero prísne chránených prírodných rezervácií.

Ďalšie články o Poľsku:

1. Zakopané a klenoty poľských Tatier

Poliaci sú hrdý národ, o tom svedčí aj fakt, že často dovolenkujú doma. Kým dovolenka v zahraničí pre nich predstavuje určitú výzvu, doma sa nemusia báť, že nebudú medzi svojimi. Štatistiky hovoria o tom, že každoročne zaznamenáva domáci turizmus nárast, viac ako 20% Poliakov trávi leto tradične pri Baltickom mori, celoročne však vedú v štatistikách dovolenky v útrobách hôr a populárne mesto Zakopané, ktoré je k nim najbližšie. Kým Poľsku pripadá len jedna pätina celkovej rozlohy Tatier, navštevuje ich rovnaké množstvo návštevníkov ako našu slovenskú časť.

2. To najlepšie z Poľska

Poľsko je krajina, o ktorej sa veľa nehovorí, ale rozhodne má čo ponúknuť. Náš severný sused sa stáva stále zaujímavejšou turistickou destináciou. Nájdeme tu množstvo umenia a kultúrnych podujatí, ohromujúce pamiatky, zapísané v svetovom dedičstve UNESCO, panenskú prírodu s krásnymi horami, 528 kilometrov dlhé pobrežie, lemujúce Baltské more. Takmer jedna tretina krajiny je pokrytá lesmi a na každom kroku sú jazerá, je ich tu okolo 10 000. Čo vidieť v Poľsku?

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom čo sa medzi tisíckou uchádzačov prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO a prešla skúškami v BCA, cestuje a cestuje. Opakovane navštevuje škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!

Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť nové zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 20031

Mohlo by Vás zaujímať

Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola Varšava

Varšava Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola

Poľsko je náš severný sused, s ktorým toho máme veľa spoločného. Varšava je slávne mesto s bohatou históriou s nádhernými hradmi a malebnými…

Gdaňsk -  jantárové pobrežie na severe Poľska Gdaňsk

Gdaňsk Gdaňsk - jantárové pobrežie na severe Poľska

Gdaňsk, toto čarovné mesto patrí k unikátnym turistickým destináciám. Jeho nezvyčajná poloha na pobreží Baltského mora a viac ako tisícročná…

Eva Andrejcová 15 min. čítania
Zakopané a klenoty poľských Tatier Zakopane

Zakopane Zakopané a klenoty poľských Tatier

Poliaci sú hrdý národ, o tom svedčí aj fakt, že často dovolenkujú doma. Kým dovolenka v zahraničí pre nich predstavuje určitú výzvu, doma sa…

Eva Andrejcová 11 min. čítania
To najlepšie z Poľska Blog

Blog To najlepšie z Poľska

Je to krajina o ktorej sa veľa nehovorí ale rozhodne má čo ponúknuť. Náš severný sused sa stáva stále zaujímavejšou turistickou destináciou.…

Eva Andrejcová 12 min. čítania
Poľsko - najväčšie poklady suseda Blog

Blog Poľsko - najväčšie poklady suseda

Navštíviť Poľsko - to je ako výlet do búrlivej histórie, počas ktorej si táto veľká krajina musela prejsť naozaj všeličím, kým okúsila vytúženú…

Blogov

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek