Majestátna sopka Pico de Teide ako najvyšší vrch Španielska, čierne vulkanické pláže, hustý zelený prales, v ktorom sa natáčal Jurský park, raj pre surfistov či pozorovanie veľrýb či delfínov. Ale aj oddych na horúcich piesočnatých plážach, jaskynky, farebné koloniálne dedinky, španielske Machu Picchu, borovicové lesy, raj pre cyklistov a motorkárov. Že sa toto všetko dá vidieť a zažiť na jednom mieste? Vitajte na Tenerife! Zoznam aktivít v tomto kanárskom raji a najväčšom ostrove spomedzi všetkých siedmich "Kanárov" je nevyčerpateľný.

Ostrov Tenerife sa nachádza približne 100 kilometrov západne od Maroka, no politicky patrí Španielsku. Počasie je teplé a slnečné po celý rok a neustále priťahuje milióny turistov. Je to spôsobené aj rozmanitosťou krajiny a aktivít, ktoré tento unikátny ostrov ponúka. V tomto blogu vám predstavím top miesta Tenerife a povieme si niečo aj o počasí, doprave či možnostiach ubytovania.

Nájdete tu všetky potrebné informácie na to, aby bol váš výlet na Tenerife komplexný a aby ste vyťažili maximum zo svojej návštevy kanárskeho raja.

Vstup do Národného parku Teide - zeleň a sopečná krajina.
Foto: Ivana Ďurčová — BUBO

TOP 10 tipov, čo vidieť na Tenerife

1. tip: Národný park El Teide #

To, čo nesmiete vynechať pri návšteve ostrova, je národný park El Teide, ktorému dominuje najvyšší vrch Španielska - Pico de Tiede s nadmorskou výškou 3 718 m.n.m. Parque Nacional del Teide sa rozprestiera na viac ako 13 500 hektároch ostrova, a teda približne na desatine pevniny a panorámy tu vyzerajú ako z inej planéty.

Mesačná krajina s lávovými vyvrelinami, skalnatými útvarmi, borovicovými lesmi, jaskyňami a zeleňou. Srdce celého ostrova a červeno-čierno-zelené kontrasty na všetky strany. V tomto jedinečnom národnom parku je možné vidieť viac ako 80 % vulkanických skalných útvarov na Zemi. Rozmanitosť farieb a textúr je neuveriteľná a zahŕňa zelenú kvôli prítomnosti oxidu medi.

Čo sa týka samotného vrcholu, vynára sa z veľkej kaldery, ktorá zostala po predchádzajúcej sopke. Národný park Teide v roku 2007 vyhlásili za svetové dedičstvo UNESCO v kategórii prírodné bohatstvo. Ide o najnavštevovanejší národný park v Európe, ktorý ročne privíta približne tri milióny návštevníkov.

4 fotografie

Potulky NP Teide

Pico de Teide je už nečinná sopka, jej posledná erupcia nastala v roku 1909. Je to najvyššia hora Španielskeho kráľovstva (najvyššou horou pevninského Španielska je Mulhacén s nadmorskou výškou 3 479 m.n.m.) aj všetkých ostrovov v Atlantickom oceáne a zároveň tretia najväčšia sopka sveta (meria asi 7 000 m od úpätia na dne oceánu).

Vrcholy Pico de Teide a Pico Viejo s blízkym okolím sú súčasťou národného parku - Nacional del Teide. Názov sopky je pozostatkom po Guančoch, keďže Teide v preklade znamená „Pekelná hora“, v ktorej údajne žil boh Guayota.

Ako sa dostať hore

Na vrchol Pico de Teide sa dostanete dvoma spôsobmi. Pohodlný spôsob je vyviezť sa lanovkou. Od pobrežia, kde je ubytovaná väčšina turistov, stúpate až do výšky cca 2 300 m.n.m., kde leží stanica lanovky. Cesta je z každého smeru krásna, no tie najkrajšie panorámy nájdete na ceste TF-21: Carretera de las Cañadas del Teide.

Lanovkou sa pohodlne dostane na konečnú stanicu do výšky 3 530 m.n.m. Lístky sa kupujú online na konkrétny čas alebo na mieste, no lanovka jazdí každých 10 minút, takže vás pustia, aj keď váš slot nestihnete. Lístky stoja od 22 eur jednosmerne a kúpite ich na tejto stránke. Tí, ktorí chcú vyjsť až na vrchol, si na posledných 200 výškových metrov potrebujú zarezervovať špeciálne a bezplatné povolenie vydané správou Národného parku Teide, o ktoré treba požiadať niekoľko mesiacov vopred - free permit.

Maximálny limit návštevníkov je 200. Treba však brať do úvahy výškovú chorobu, ktorú hore môžete dostať a niekedy stačia aj mini treky v okolí koncovej stanice lanovky. Výhľad zhora naozaj stojí za to - vidíte celý národný park a ostrov a pri peknom počasí uvidíte aj susedné ostrovy La Gomera, La Palma a El Hierro – tri najmenšie Kanárske ostrovy. Hore, vo výške takmer v 4 000 m.n.m., vám môže byť nevoľno. Ak nechcete ísť lanovkou hore, NP El Teide je veľa trás, kde si môžete príjemne zatrekovať, nevynechajte skalný útvar El Katedral.

Druhý variant je menej pohodlný, no dobrodružný spôsob po vlastných. V dĺžke takmer 20 km budete potrebovať takisto povolenie, ktorý kontrolujú miestni rangeri na hornej stanici lanovky od 9.00 h ráno.

V prípade silného vetra, ktorý môže dosahovať až 80 km/h, lanovka nemusí premávať smerom dole, a tak si to musíte zísť dole pešky obojsmerne. Výšľap je náročný a strmý a zaberie 6-7 hodín. Hore môže byť teplota mrazivá aj v lete, hlavne pri východe slnka očakávajte teplotu aj 20 stupňov pod nulou.

Bonusový tip: Najdlhší tieň sveta

Ak sa vyberiete po tme na Teide na východ Slnka, zhora uvidíte najdlhší tieň na svete, ktorý vrhá Teide na Atlantik aj na susedný ostrov La Palma. Ma neuveriteľných 200 km!

2. tip: Dedinka Masca #

Najmalebnejšia dedinka na ostrove je ako vystrihnutá z katalógu Nového Zélandu. Roztrúsené domčeky postavené na hrebeni v obklopení strmých kanárskych hôr. Kanárske Machu Picchu. Malá dedinka má asi 100 obyvateľov, ktorí sa pôvodne živili poľnohospodárstvom. Vďaka cestovnému ruchu dnes väčšina z nich prevádzkuje „casas rurales“ (vidiecke ubytovanie), miestne reštaurácie, bary a remeselné obchody.

Malá dedinka sa nachádza medzi pohorím Teno a jednou z najstarších geologických častí Tenerife. Bohatá endemická flóra a úchvatné skalné útvary sú výsledkom početných sopečných emisií spred ôsmich miliónov rokov. Masca leží v nadmorskej výške 650 m.n.m. a zaujme jedinečným prostredím. Skalnaté rokliny padajú z okrajov chodníkov a domov, ktoré v kombinácii s farebnými rastlinami vytvárajú raj pre fotografov.

Cestá je tá najkľukatejšia, akou ste kedy išli. Prejsť si to autom je zážitok, obzvlášť ak ide oproti vám autobus. Z dedinky vedia malebná túra Masca Valley, na ktorú potrebujete od roku 2021 povolenie. Trasa má 10 kilometrov a prevýšenie až 750 metrov, preto je len pre zdatných turistov a zaberie vám to asi 5-6 hodín aj s fotozastávkami.

Z miestnej fauny možno na svahoch hôr pozorovať kozy, ale aj bezstavovce, ako napr. nedávno objavenú jaštericu škvrnitú či jaštericu Teno (Gallotia intermedia). Nájdete tu veľkú rozmanitosť žijúcich druhov vtákov ako dudok, jarabica maurská, sokol, ale aj cicavce ako potkany, myši, ježkovia, králiky...

„Guincho“, tiež známy ako Kršiak rybár alebo kršiak rybožravý, orliak riečny, je jedným z najohrozenejších druhov v Španielsku a v tejto oblasti Tenerife môžete nájsť 3 zo 7 párov, ktoré v súčasnosti žijú na ostrove.

Odľahlá malá pláž disponuje čiernym sopečným pieskom a na pravej strane bolo postavené mólo na prepravu návštevníkov do Los Gigantes a Punta de Teno, odkiaľ sa sem môžete priplaviť loďou. Môžete si vychutnať osviežujúci kúpeľ v Atlantickom oceáne pri pozorovaní vznášania sa morských vtákov nad útesmi.

Prechádzka touto strmou roklinou so 400 metrov vysokými skalnými stenami roklinami po tom, ako dorazíte na divokú pláž s mólom a práve ste zdolali Barranco de Masca, sa vám zapíše do srdca a do pamäte navždy ako nezabudnuteľný zážitok.

3. tip: Parque Rural de Anaga #

Len zopár minút jazdy od hlavného mesta Santa Cruz de Tenerife leží Parque Rural de Anaga, ktorý bol vyhlásený za biosférickú rezerváciu a podarilo sa mu výnimočne zachovať jeho prírodné bohatstvo. Návštevníkov uchvátia nádherné strmé pohoria posiate ostrými zelenými štítmi s bujnou vegetáciou.

Hlboké údolia a rokliny, ktoré sa cez ňu pretínajú, sa nakoniec dostanú do mora a tvoria sériu divokých pláží, kde rozbúrené vlny Atlantiku narážajú na pevninu. Oblasť je tiež domovom bohatej fauny a flóry s množstvom pôvodných druhov. S rozlohou takmer 14 500 hektárov predstavuje jednu z hlavných rekreačných oblastí regiónu a je veľkou turistickou atrakciou.

Biosférická rezervácia a zachované bohatstvo.
Foto: Ivana Ďurčová — BUBO

Miestna vegetácia by sa dala klasifikovať ako živá fosília, ktorá prežila viac ako 40 miliónov rokov. Stredomorská kotlina bývala pokrytá touto zeleňou, kým ju nezmietli ľadovce. Prechádzka pomedzi pokrútené kmene stromov tohto lesa lemované machom je ako cesta späť v čase. Pohorie Anaga je geologicky jednou z najstarších oblastí Tenerife, čo mu spolu s rôznorodými nadmorskými výškami, poveternostnými podmienkami a pôdou poskytuje na tak relatívne malom priestore obrovskú biologickú diverzitu.

Nájdete tu pobrežnú vegetáciu, dračie stromy, kaktusy či kanárske palmy, morské živočíchy, ako je chucho (druh raje), kanárska treska či ohrozený miestny druh úhora a holuba.

V tejto oblasti sa nachádzajú aj malé osady ľudí. Nájdete tu 26 malých dediniek a osád, v ktorých žije spolu približne 2 000 ľudí. Ich obyvatelia sa živia prevažne drobným poľnohospodárstvom, kde sa starajú o tradičné miestne plodiny, ako sú sladké zemiaky, zemiaky, yamy, vinič a iné ovocné stromy a rastliny.

Najlepší spôsob, ako precítiť atmosféru, je vydať sa nejakým turistickým chodníčkom na turistiku. Odporúčam vydať sa k hore Roque Te Taborno – táto ikonická hora ponúka jednoduchý 4 km okruh z malebnej horskej dedinky Taborna okolo „tenerifského Matterhornu“ a ponúka neuveriteľné výhľady na západné pobrežie. Ďalšie túry nájdete napr. na tomto odkaze.

Tip pre rodiny s deťmi: Aquapark Siam

Aquapark Siam bol v roku 2022 ocenený siedmykrát za najlepší vodný park na svete! Pobyt tu je zážitok pre všetky vekové kategórie. Zážitkový park funguje od roku 2008 v turistickej časti. Costa Adeje na juhu ostrova. Nájdete tu fantastické tobogány ako Tower Power - 28 metrov dlhý tobogán, ktorý vás šialenou rýchlosťou vedie cez tunel skrz akvárium plné žralokov a rejnokov. Môžete si zasurfovať v bazéne s umelými vlnami vysokými až 3 metre, to všetko v krásnom a tropickom prostredí parku.

Nájdete tu šmýkačky, umelé vlny a bazén s morskou vodou a umelou plážou s bielym pieskom, detský svet s vodným hradom, vodopády, pomalý prúd, ktorý si užijete na nafukovačke. Dostanete sa tam autom alebo shuffle autobusom. Lístky si kúpite online alebo na mieste a cena dospelého lístka je 42 eur. Strávite tu celý deň plný zábavy. Otvorený je každý deň od 10.00 do 18.00 h.

4. tip: Zoologická záhrada Loro Park #

Loro Park, v preklade park papagájov, je zoologická záhrada v blízkosti mesta Puerto de la Cruz založená v roku 1972 s rozlohou 13 000 m2 a 150 papagájmi. Časom sa rozmnožili až na 3 000, z čoho 700 ich zostalo v parku a tenn sa rozrástol na 135 000 m2. Táto kolekcia je evidovaná ako najväčšia na svete.

Ďalšími prvenstvami parku sú: najdlhší bazén s delfínmi v Európe, najväčšia vnútorná exhibícia pre tučniakov na svete, najdlhší žraločí tunel v Európe, najväčšia thajská dedina mimo Thajska a jediné miesto v (politicky poňatej) Európe s cvičenými kosatkami.

Konajú sa tu rôzne šou s týmito zvieratami, napríklad: uškatce (5x denne), delfíny (4x denne), papagáje (Loro Show - 6x denne) a šou kosatiek (3x denne). Pre deti je tu "Kinderlandia", ďalej stanica mláďat papagájov, veľké múzeum papagájov a množstvo reštaurácií. Pre milovníkov kvetov je tu pripravená veľká orchideová záhrada s veľmi vzácnymi kvetmi.

V Loro Parku môžete zazrieť taktiež šimpanzy, uškatce, opice, gorily, pelikány, aligátory, plameniaky, jaguáre, korytnačky obrovské, tigre, exotické ryby, pirane, morské koníky, niekoľko druhov žralokov a iné. Vo februári 2006 tu boli z USA dovezené 4 mladé kosatky: dva samce - Keto (narodený 1995) a Tekoa (2000) + dve samičky - Kohana (2002) a Skyla (2004), ktoré sú tiež súčasťou vodných šou.

Viete si kúpiť aj kombinované a zvýhodnené vstupy do Siam Parku aj Loro Parku.

5. tip: Playa de las Teresitas #

Playa de Las Teresitas je umelo vytvorená pláž s bielym pieskom, ktorá sa nachádza severne od dediny San Andrés, asi 8 km od hlavného mesta Santa Cruz de Tenerife. Pôvodne to bola kamienková pláž oblasť s malým pásom čierneho piesku. V dĺžke približne 1,3 kilometra sa zrodil nápad vytvoriť takúto pláž v roku 1953 a zrealizovali ho o 20 rokov neskôr.

V tom čase bol nákup čierneho miestneho piesku príliš drahý kvôli jeho nedostatku, preto sa začalo uvažovať o dovoze bieleho piesku zo Západnej Sahary. Biely piesok bol takisto lákavejší aj pre turistov. V roku 1971 kúpila mestská rada 150 000 metrov kubických piesku s hmotnosťou približne 270 000 ton. Prišlo 5 miliónov vriec piesku, okrem toho aj červené mravce a škorpióny.

Biely piesok je ľahší ako pôvodný čierny piesok, no vietor ho ľahšie odfúkne z pláže. Pláž je pravidelne čistená a vyhladzovaná a v roku 1998 bolo pridaných ďalších 2 800 ton saharského piesku, aby sa doplnilo, čo pláž stratila počas prvých 25 rokov existencie.

Na pláži je parkovisko pre viac ako 100 áut, ako aj autobusová doprava. Je to jedna z mnohých pláží na Kanárskych ostrovoch a plytká zátoka vám zaručí teplú vyhriatu vodu.  

6. tip: El Médano #

El Médano – hipsterské pobrežné mestečko, ktoré láka nadšencov vodných športov. Raj pre surfistov, windsurfistov, kitesurfistov, stand up paddle board. Je tu aj mestská piesočnatá pláž s tmavohnedým pieskom v širokej 3 km zátoke vhodná na kúpanie sa a vďaka vetru aj na vyššie spomenuté športy.

3 fotografie

El Médano, Tenerife

V mestečku nájdete všetky tipy reštaurácií, od rybárskych s čerstvým úlovkom dňa, cez kaviarne, ktoré podávajú celodenné raňajky, až po obľúbené talianske reštaurácie a pizzerie. Na hlavnom námestí sa konajú aj farmárske a remeselné trhy.

Farmársky trh sa koná každú stredu doobeda. Kúpite tu ovocie od miestnych pestovateľov, domáce mliečne produkty, čokoládky, džemy, zeleninu. Remeselný trh sa koná každú sobotu doobeda a nájdete tu ručne vyrábané šperky, oblečenie a suveníry.

Ak hľadáte niečo rýchle a ľahké pod zub, legendárnym miestom stretávania sa miestnych je Manfred Manfred´s Soul Cafe. Táto kaviareň je otvorená každý deň od 8.00 do 2.30 h a pochutnáte si na skvelých sendvičoch (bocadillos), hamburgeroch (aj vegetariánskych), bohatých brunchoch, ktoré skvelo padnú po lekcii surfovania či fish and chips.

Majú tu kávu, pivo či kokteily, každý si vyberie. Niekedy tu je živá hudba a rozhodne je tu plno v každú hodinu dňa. Výhľad na celú zátoku a červenú horu Montana roja stojí za to!

Pre aktívnych cestovateľov odporúčam vyliezť hore na Montaña roja. Ak sa vydáte pešo z mesta, vyhraďte si aj 2 hodinky času na pohodovú chôdzu. Môžete sa aj odviezť autom za mesto a odparkovať na parkovisku, kde je aj kemp pre mnohých cestovateľov, ktorí v týchto oblastiach kempujú.

Odtiaľ to je 45 minút hore na vrchol. Pred vami sa rozprestiera dlhá pláž Playa de la Tejita s odparkovanými loďkami. Najlepšie ísť hore na západ slnka, ten výhľad stojí za to!

El Médano je mesto, kde si každý nájde to svoje. Ak si nepotrpíte na klasické turistické letovisko a radšej poznávate život miestnych obyvateľov, užijete si v El Médano ideálnu dovolenku na Tenerife.

Stručná história ostrova Tenerife

Guančovia – pôvodní obyvatelia ostrova. Tenerife osídlili v období približne medzi 5. storočím pr. Kr. a počiatkami kresťanstva. Predpokladá sa, že prišli zo severu Afriky a mali berberský pôvod. Za takmer 2 000 rokov sa dokázali prispôsobiť tunajším špecifickým životným podmienkam. Až do príchodu Španielov bol kontakt Guančov s Európanmi sporadický, keď tu zavítali rímske či fénické lode. Pred príchodom Španielov tvorili Guančovia populáciu takmer 16 000 obyvateľov.

Uzemie si vtedajšia spoločnosť rozdelila do deviatich kráľovstiev, tzv. Menceyatos, z ktorých v každom vládol kráľ – mencey. Kráľovstvá občas bojovali o to, aby získali nadvládu nad nejakým územím. Vo všeobecnosti však Guančovia patrili skôr k mierumilovným spoločenstvám. Na časti - Tegueste, Tacoronte, Taoro, Icoden, Daute, Adey, Abona, Güimar a Anaga.

Guančovia mali vlastné polyteistické náboženstvo a žili predovšetkým v jaskyniach, ojedinele v jednoduchých prístreškoch. Základnou činnosťou Guančov boli pastierstvo, poľnohospodárstvo, zber a rybolov.

Príchod ŠpanielovKanárske ostrovy boli cieľom európskych objaviteľov a dobyvateľov od začiatku 15. storočia. Okrem zájmu Španielskeho kráľovstva hrali významnú úlohu záujmy aj obchodníkov i bankárov, a nakoniec aj samotných dobyvateľov, ktorí v conquiste videli príležitosť na zisk ako územia a moci, tak aj peňazí.

V prvej fáze conquisty (1. polovica 15. storočia) boli podmanené ostrovy El Hierro, La Gomera, Lanzarote a Fuerteventura. V druhej fáze nastalo dobytie ostrovov Gran Canaria, Tenerife a La Palma – prebiehalo to súbežne s objavením Ameriky Krištofom Kolumbom. Tenerife, ako posledný z ostrovov, padlo definitívne do rúk Španielov v roku 1496 za významného prispenia Alfonsa Fernandéza de Lugo, ktorý v rovnakom roku založil najstaršie mesto na ostrove - San Cristobal de La Laguna.

Už v polovici 16. storočia taliansky historik Girolamo Benzoni zistil, že pôvodní obyvatelia ostrovov, Guančovia, tu už nežili. Buď ich predali ako otrokov, alebo sa asimilovali.

Brána k útesom Los Gigantes, ktoré sa týčia do výšky 500 – 800 m.n.m.
Foto: Ivana Ďurčová — BUBO

7. tip: Útesy Los Gigantes #

Skalnaté útesy, ktoré sa týčia do výšky 500 – 800 m.n.m., sú prírodným skvostom ostrova. Jediná cesta, ako sa sem dostať, je loďou po mori. Podľa týchto obrích útesov je pomenované aj turistické letovisko Los Gigantes, kde dnes nájdete hotely, reštaurácie a obchody.

Z miestneho prístavu sa dá ísť na výlet loďou pozorovať delfíny a veľryby.

Oblasť ponúka aj kúpanie sa v prírodných bazénoch. Charco de Isla Cangrejo – Puerto de Santiago, avšak treba dávať pozor na príliv. Silné vlny Atlantiku netreba podceniť a môžu byť aj nebezpečné.

Neďaleko sa nachádza aj príjemná pláž Playa de la Arena s čiernym sopečným pieskom.

Na večerný výlet odporúčam neďaleké mestečko Alcalá, kde nájdete skvelé rybacie reštaurácie s čerstvými úlovkami. Restaurante Muelle Viejo ponúka fine dining s delikátnymi pokrmami.

8. tip: Puerto de la Cruz - hlavné mesto severu ostrova #

Puerto de la Cruz je pohodové pobrežné mestečko na severe ostrova so zelenými parkami, čiernymi plážami, hornatým okolím a malebným prístavom. V historickej časti mesta sa nachádzajú úzke uličky s množstvom reštaurácií a barov. Mesto vzniklo z malej rybárskej dedinky, ktorá sa postupne zväčšila na prístav, ktorým je dodnes.

V 17. storočí sa prístav využíval na prepravu vína a cukrovej trstiny a v súčasnosti je mesto veľmi obľúbeným turistickým letoviskom, nie však tradičným ako Las America, Los Cristianos, Costa Adeje, ale pripomína skôr typické španielske mestečko s miestnymi obyvateľmi, tradičnými kanárskymi reštauráciami, starými rybárskymi domčekmi a príjemnou koloniálnou architektúrou.

V historickom centre nevynechajte aj jeden z najkrajších kostolov na ostrove - kostol Nuestra Senora de la Pena de Francia na námestí Plaza de la Iglesia, ktorý pochádza zo 17. storočia a všimnite si krásne historické budovy s drevenými vyrezávanými balkónmi.

V meste nie sú ideálne pláže na kúpanie sa, preto tu vzniklo kúpalisko s morskou vodou Lago Martinéz, ktoré sa nachádza v centre mesta. Je tam niekoľko bazénov s morskou vodou v príjemnou prostredí záhrady so subtropickou vegetáciou. Voda je trochu chladná, ale príjemný deň tu zaručene strávite. Viac informácii nájdete na tomto odkaze.

Za návštevu stojí aj botanická záhrada s jazierkom plným farebných rýb, orchideí a ľalií a nájdete tu aj 200 rokov starý fígovník a 600 rokov starý strom Drago. Príjemná kaviareň ako bonus. Vstup stojí 4,50 € a hoci je záhrada pomerne maličká, je to veľmi príjemne strávený čas.

V blízkosti mesta sa nachádza aj Loro Park – už spomínaná a odporúčaná zoologická záhrada, kde sa dostanete pohodlne turistickým vláčikom. Na návštěvu si vyhraďte celý deň.

Neďaleko Puerto de la Cruz sa nachádza aj krásne historické mesto La Orotava - veľmi pekné koloniálne mestečko zo 16. storočia. Pochváliť sa môže úzkymi strmými uličkami dláždenými mačacími hlavami, mestskými domami pochádzajúcimi zo 17. a 18. storočia, niekoľkými kostolmi i krásnymi záhradami.

Tenerife - nedávna história a súčasnosť

Po začlenení Kanárskych ostrovov do španielskeho impéria sa ostrovy stali dôležitým bodom pri zámorských plavbách do Nového sveta, Afriky a Indického oceánu. Tenerife bolo, rovnako ako ostatné ostrovy, často cieľom útokov pirátov z rôznych krajín - Francúzsko, Anglicko, Holandsko alebo rôzne berberské kmene. V 16. storočí došlo k nárastu počtu obyvateľov a hlavným zdrojom obživy sa stala produkcia a export cukru.

Rozsiahle plantáže cukrovej trstiny však vznikali na mieste pôvodného lesa, čo spôsobilo narušenie ekosystému ostrova, erózie pôdy. Lacnejšia výroba cukru v španielskom zámorí v karibských oblastiach však spôsobila úpadok tohto odvetvia na Tenerife. V priebehu 17. storočia sa stala najdôležitejšou zložkou hospodárstva výroba vína. V 19. a 20. storočí boli založené rozsiahle banánové plantáže, pre Tenerife sa stal významným export banánov.

Od 60. rokov 20. storočia sa začal rozvíjať cestovný ruch. V roku 1986 vstúpilo Španielsko do Európskej únie a Kanárske ostrovy majú v súčasnosti štatút najvzdialenejšieho regiónu, ktorý ostrovu prináša isté ekonomické výhody. Tenerife žije v súčasnosti hlavne z cestovného ruchu a služieb, ktoré tvoria takmer 90 % HDP. Zvyšok predstavujú energetika, priemysel, výstavba, poľnohospodárstvo, rybolov, chov dobytka, lesníctvo a ťažba.

9. tip: San Cristóbal de La Laguna – historické univerzitné mesto na severe ostrova #

La Laguna (skrátene) je bývalé hlavné mesto ostrova, historické centrum je zapísané v UNESCO. Mesto La Laguna je študentské mestečko s príjemným vibeom, keďže sa v meste nachádza Universidad de La Laguna, založená v roku 1701 a domovom je približne pre 30 000 študentov. Úpadok obyvateľstva a ekonomiky v 18. storočí viedol k tomu, že sa hlavným mestom v roku 1723 stalo Santa Cruz de Tenerife.

V roku 1999 mesto vyhlásili za pamiatku svetového dedičstva UNESCO. Koloniálna architektúra, lineárne riešenie ulíc z 15. storočia, bez vonkajších obranných hradieb, veľká obchodná zóna určená pre peších... To všetko dodáva tomuto starobylému univerzitnému mestu punc odlišnosti.

Prechádzka po jeho historických uliciach je nezabudnuteľným zážitkom. V uliciach a námestiach je veľa kostolov, kláštorov či starých palácov bohatých kanárčanov. Centru dominuje mohutná katedrála Catedral de San Cristobal de La Laguna. Občerstvite sa v tradičných baroch, ktoré ponúkajú španielske tapas a ochutnajte miestne víno čo sangríu. Prihoďte si aj bundu, klíma je tu oveľa chladnejšia ako na juhu.

Pre milovníkov turistiky je La Laguna vstupnou bránou do Anaga rezervácie. Vyrazte do malebnej horskej dedinky Taganana a pokračujte až do dedinky Benijo. Cítite sa tu ako na kopci sveta. Tu môžete zaparkovať a kochať sa divokou kanárskou prírodou. Ak na vás príde hlad, najedzte sa v tradičnej reštaurácii, ktorá ponúka typické kanárske jedlo.

Ochutnáte papas arrugadas con mojos verde y rojo? Sú to varené zemiaky s červenou a zelenou omáčkou, tieto omáčky kúpite všade aj ako suvenír. S výhľadom na divokú pláž Playa de Benijo si to tu naozaj užijete.

Spomínaná čarovná Costa Adeje.
Foto: Ivana Ďurčová — BUBO

10. tip: Playa del Duque #

Jedna z najkrajších pláži na juhu ostrova. Nachádza sa na rušnom Costa Adeje – veľmi turistická časť ostrova, množstvo hotelových rezortov, reštík, barov... Je tu dlhá promenáda, ktorá vedie z Los Cristianos až do Costa Adeje (cca 10 km).

Pre milovníkov surfingu ponúka Playa de las Americas najlepšie podmienky na surfovanie. Nie je však vhodná pre začiatočníkov, vlny tu môžu byť naozaj veľké. Je tu veľa požičovní, kde si môžete požičať neoprén aj botičky do vody – je tu skalnatý terén. Pravidelne sa tu konajú aj medzinárodne surfingové preteky.

Ochutnajte kanársku tradičnú kávičku café baraquitto – ak si kávu radi osladíte, túto budete milovať. Espresso, mlieko, kondenzované mlieko (salko), pomarančový likér, citrus a škorica. Buen provecho!

BONUSOVÝ BUBO TIP: La Gomera #

Druhý najmenší ostrov z kanárskeho súostrovia je hotovou oázou pokoja. Neďaleká lokalita vám dovolí navštíviť ho v rámci jednodňového výletu - buď ako organizovaný výlet miestnou cestovkou, alebo si jednoducho zakúpite lístky na trajekt, ktorý vyráža z Los Cristianos a čas na ostrove si zorganizujete sami. 

V rámci celodenného výletu máte pick up z hotela, trajekt tam a späť, prepravu autobusom, miestneho sprievodcu a typický obed s ukážkou miestneho pískacieho jazyka Silbo Gomero, ktorý v minulosti slúžil miestnym farmárom na prenos informácií, keď sa ľudia nachádzali ďaleko od seba a neexistovali telefóny. Pískanie sa odrážalo v hlbokých roklinách a nieslo sa veľmi ďaleko. Príchod mobilných telefónov tento jazyk takmer úplne vytlačil, používa sa už len veľmi zriedka. Patrí však na zoznam UNESCO a od roku 1999 je povinným predmetom na miestnych školách.

Ostrov je veľmi zelený a hornatý, najvyššia hora Garajonay (1 484 m) sa nachádza v strede ostrova. Leži tu aj Národní park Garajonay, ktorý je domovom pôvodného vavrínového lesa. Kvôli klimatickej zmene je tento typ vegetácie v Európe takmer celkom vyhynutý, nachádza sa len na niektorých Makaronézskych ostrovoch.

Pre La Gomeru sú charakteristické hlboké údolia, skalnaté vrcholky, hmlový opar nad zalesnenou prírodou či terasovité políčka na pestovanie poľnohospodárskych plodín. Pôsobivá príroda a nedostatok pláži vytvára z tohto ostrova ideálne miesto na pešiu turistiku.

Čo treba vedieť pred návštevou Tenerife

Letenky na Tenerife

Na ostrove sa nachádzajú dve letiská - Tenerife Sur na juhu ostrova je medzinárodným letiskom, na ktoré priletí väčšina turistov, Tenerife Norte je vnútroštátne letisko na severe ostrova, na ktoré priletíte napr. spoločnosťou Iberia, ak máte prestup alebo letíte z Madridu, Barcelony, Valencie, Bilbaa, Malagy či iných európskych miest.

Ceny leteniek sa líšia, no počas hlavnej letnej sezóny môžu byť vyššie. Počas prázdnin ,ako sú Vianoce, Nový rok, Veľká Noc či Karneval môžu byť letenky dvakrát také drahé. Mimo sezóny sú letenky cenovo dostupné, od nás sem priletíte najbližšie z Viedne, Budapešti či Prahy nízkonákladovkami.

Počasie na Tenerife

Celoročne sú teploty veľmi príjemné a tento slnečný ostrov láka turistov počas celého roka. Zásadný vplyv na tunajšiu klímu majú pasátové vetry, konkrétne Kanársky morský prúd, ktorý sa nachádza v blízkosti Afriky a reliéf ostrova. Vďaka pasátovým vetrom je ostrov ochladzovaný a zmierňuje tunajšiu klímu, ktorá by inak nebola taká mierna, keďže sa ostrov nachádza v rovnakej zemepisnej šírke ako púšť Sahara.

Ostrov môžeme klimaticky rozdeliť na dve oblasti. Severná časť ostrova je vlhšia, daždivejšia, s bujnejšou vegetáciou, zatiaľ čo juh ostrova je suchý, horúci a slnečný. V severnej časti ostrova, ktorá je priamo vystavená prúdeniu vlhkých pasátových vetrov, naráža v nadmorských výškach medzi 600 a 1 500 m.n.m. vietor na strmé vrchy a tvorí tzv. „more mrakov“ (mares de nubes).

7 fotografií

Ďalšie top miesta Tenerife

Účinok pasátových vetrov je výraznejší v letnom období ako v zimnom. Počas zimy ku Kanárskym ostrovom zasahuje oblasť nízkeho tlaku, ktorá spôsobuje vyššiu nestabilnosť lokálneho počasia a spôsobuje takisto viac zrážok. Južná časť ostrova, ktorá je v závetrí pasátových vetrov, je viac vystavená teplému vzduchu pôvodom z Afriky. Je tu preto suchšia a teplejšia klíma. Tieto špecifické klimatické podmienky ostrova a nízke znečistenie ovzdušia sú veľmi vhodné na prevádzku observatória Teide, ktoré sa nachádza v nadmorskej výške 2 390 m.n.m.

Priemerná teplota preto nie je len jedno číslo. Pre porovnanie, tu sú priemerné ročné teploty v troch rôznych lokalitách: medzinárodné letisko Tenerife Sur na suchej južnej časti ostrova pri meste Médano – 21,4  °C, letisko Tenerife Norte na chladnejšom a daždivejšom severovýchode ostrova -  16,8 °C a mestečko Izaña, ktoré sa nachádza vo vysokohorskom klimatickom pásme vo výške takmer 2 400 m.n.m.  – 9,9  °C.

Okrem toho sa na ostrove nachádza až 16 mikroklím, čo spôsobuje veľké teplotné rozdiely v rámci ostrova. Ak máte radi turistiku a prírodu, odporúčam chladnejší, no malebnejší sever ostrova. Ak chcete ležať na pláži, slniť sa a surfovať, treba ísť na juh Tenerife. Ideálne je spojiť so to a stráviť polovicu pobytu na severe a polovicu na juhu. Ak vám nevadí presúvanie sa, môžete si zarezervovať len jedno ubytovanie na celý pobyt a prenajatým autom sa doviezť do 2 hodín prakticky kdekoľvek na ostrove.

Najlepší čas na návštevu Tenerife

Ideálny čas dovolenky na Tenerife sú naše zimné mesiace, kedy sa tu príjemne zohrejete, možno aj okúpete, nebudete tu tak veľa turistov, no zároveň tu nebudú tropické horúčavy ako v lete. Ak vám nevadí zaplatiť viac za letenku a ubytovanie, navštívte Tenerife vo februári, kedy je dejiskom 4. najväčšieho karnevalu na svete.

Na návštevu Tenerife si treba vyhradiť 4 až 14 dní, aby ste stihli spoznať ostrov naplno a pochodiť všetky dôležité a krásne miesta, ktoré v blogu spomínam.

Doprava na Tenerife

Na ostrove je pomerne frekventovaná autobusová doprava, ktorá sa v kanárskej španielčine nazýva guagua. Na ostrove sú dve rýchle diaľnice - Autopista del Sur v dĺžke 103 km, ktorá spája hlavné mesto Santa Cruz de Tenerife a Santiago del Teide. Druhá diaľnica Autopista del Norte v dĺžke takmer 40 km spája Santa Cruz de Tenerife s mestečkom Los Realejos. V roku 2019 odštartovali výstavbu zvyšných 11 km, vďaka ktorej by sa vytvoril okruh okolo celého ostrova.

Ostrov disponuje dvoma veľkými prístavmi - na juhu v Los Cristianos, ktorý slúži hlavne pre turistické účely a druhý v Santa Cruz de Tenerife, ktorý slúžil aj pre nákladnú dopravu.

Ak zostanete na jednom mieste, trebárs na juhu, môžete tiež podnikať jednodňové výlety na sever, ale treba počítať s dlhším časom stráveným v aute a viac šoférovaním. V zásade sa takmer všade na ostrove dostanete za 1,5 h, maximálne 2 hodinky. Ak idete diaľnicou, cesta ubehne rýchlo, pokiaľ smerujete do vnútrozemia smerom do národného parku El Teide, rátajte s úzkymi kľukatými cestičkami s množstvom zákrut, kde sa nedá ísť rýchlo, no cesta je nádherná  a platí tu, že cesta je cieľ.

Na bádanie ostrova určite odporúčam požičanie auta. Ste flexibilní, nemusíte sa vziať na autobusy a stihnete toho viac vidieť. Požičovne sú na každom rohu, no ideálne je zarezervovať si auto už na letisku na celý pobyt. Odporúčam spoločnosť Cicar a rezerváciu vopred.

3 fotografie

Posledné úlovky z Tenerife

Ubytovanie na Tenerife

Na ostrove nájdete všetky typy ubytovania. Hostely, guesthousy, penzióny, glampingové stany, ale aj luxusné vily či 5-hviezdičkové hotely.

V BUBO odporúčame

Luxusný hotel Bahia del Duque s výhľadom na pláž Playa del Duque. Je obklopený 6 hektármi subtropických záhrad. Ponúka 5 vonkajších bazénov, fitnescentrum a štýlové ubytovanie s vlastným balkónom. V rezorte Gran Hotel Bahia del Duque si môžete vybrať medzi modernými izbami a elegantnými vilami. Všetky ubytovacie jednotky sú vybavené satelitnou LCD TV, županom a papučami.

Komplex Gran Bahia del Duque ponúka 8 reštaurácií vrátane talianskych a orientálnych jedál. K dispozícii je tiež 7 barov vrátane džúsového baru a plážového baru. Hotel ponúka širokú škálu voľnočasových aktivít, vrátane hodín aerobiku a pozorovania veľrýb. K dispozícii sú tenisové kurty, stolný tenis a botanická vychádzková trasa.

Golfové ihrisko Adeje a vodný park Siam sú od hotela Bahía Duque vzdialené len 5 minút jazdy. Na letisko Tenerife Sur sa dostanete autom za približne 15 minút. Lokalita v turistickej štvrti Adeje láka turistov, aj keď stojí jedna noc okolo 400 eur.

Hacienda El Terrero je krásna finca, starostlivo zrekonštruovaná, aby odrážala kanársku architektúru, ktorej história siaha až do 16. storočia. Usadlosť má rozlohu 200 000 m² a je domovom dvanástich očarujúcich fariem na prenájom rôznych veľkostí, ktoré boli bývalými domovmi farmárov, vinárov a obchodníkov.

Majitelia vysadili 10 000 metrov štvorcových viníc Malvasia de Costa, z ktorých sa vyrába limitovaná edícia svetoznámeho kanárskeho vína. Nachádzajú sa tu aj avokádo a banánovníky, viac ako stovka broskýň, mangovník a liči, ktoré po celý rok produkujú čerstvé organické ovocie.

Cez brány fincy vás víta obrovský dračí strom a nekonečnosť oceánu. Kráčajúc po dláždenej ceste sa dostanete k bielym kamenným chatkám, všetky disponujú vlastnými súkromnými terasami a krásnym výhľadom. Každý dom je individuálne zariadený a má svoje vlastné čaro zachovávajúc kanárske dedičstvo.

Spoločný bazén, kedysi rybník, má výhľad na Atlantický oceán a je obklopený banánovníkmi. Hacienda sa nachádza v jednej z najdrsnejších oblastí pobrežia Realeja na severe Tenerife, oblasti chránenej pred nekontrolovaným turizmom na juhu ostrova.

Z Hacienda Terrero sa ľahko dostanete na všetky zaujímavé miesta, ako je La Orotava, Icod de los Vinos alebo Garachico. Najbližšia pláž je vzdialená 3 minúty jazdy. Táto finca je uprostred prírody. Je to vidiecky priestor, kde počujete morské vlny a raj pokoja ideálny na oddych pri mori, ktorý pozýva na leňošenie. Noc stojí okolo 200 eur.

Hotel El Patio, ktorý vlastní rodina Ponte, pochádza zo 16. storočia. Nachádza sa uprostred obrovskej 60-akrovej banánovej plantáže, len 2 km od historickej dedinky Garachico v pobrežnej oblasti sopečného pôvodu na severovýchode ostrova.

Do 10 minút chôdze sa dostanete do reštaurácie na chutné jedlo alebo na kamienkovú pláž, kde si môžete oddýchnuť a užiť si deň! Názov je najvhodnejší, pretože sa môže pochváliť obrovskou terasou plnou paliem a rastlín. Hospodárske budovy, kočovne, lofty a vínne pivnice boli zrekonštruované.

Všetka starostlivosť bola venovaná zachovaniu pôvodného šarmu a rustikálneho prostredia a zároveň ponúkaniu komfortu a štandardov moderného ubytovania. Pre jeho historickú, umeleckú a ekologickú hodnotu úrady vyhlásili dom za chránenú lokalitu. Cena od 120 eur na noc.

Finca La Barca je skvelé ubytovanie typu bed and breakfast, nachádza sa v meste El Médano, 2,8 km od pláže Playa de la Jaquita a ponúka ubytovanie s vonkajším bazénom, bezplatným súkromným parkoviskom, záhradou a terasou. Budete sa tu cítiť ako na Bali a váš budget neutrpí.

Letisko Tenerife Sur je vzdialené len 5 km a toto miesto je skvelým východzím bodom na cestovanie po ostrove. Auto je nutnosťou. Cena izby je 70 eur na noc.

Tenerife  láka svojím celoročným slnečným počasím mnohých digitálnych nomádov. Skvelý tip na ubytovanie je Hostel Tree House, ktorý ponúka jedinečnú kombináciu wellness zážitkov a ubytovania. Spojenie pohodlných izieb pre každý rozpočet s wellness aktivitami, priateľmi, dobrovoľníctvom, dobrodružstvom a ďalšími.

Jadrom hostela je komunita pre spojenie s inými profesionálmi. Je to miestom stretnutí digitálnych nomádov, cestovateľov a miestnych obyvateľov, ktorí objavujú nový spôsob, ako objavovať, pracovať a spoznávať svet. Je to vlastný ekosystém, kde globálne a miestne komunity zostávajú, pracujú a žijú a, predovšetkým, si užívajú život. Tri noci už od 75 eur. Skvelá poloha pri meste Médano.

Posledná úprava článku | Prečítané: 10487

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania
Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť Barcelona

Barcelona Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť

Mesto Barcelona je metropola Katalánska. V tomto blogu vám ukážeme nakrajšie pamiatky Barcelony, zavedieme vás na top pláže mesta, povieme si, čo…

Marek Melúch 21 min. čítania
Zelené Španielsko pre pútnikov Prémiový blog

Prémiový blog Zelené Španielsko pre pútnikov

Astúria, Baskicko, Galícia a Kantábria sa súborne nazývajú España Verde a teda Zelené Španielsko. Príznačnejší názov si ani neviem predstaviť.…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2918 3433€
K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1443
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2796 3289€
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2042 2490€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.