Novodobé divy sveta sú úžasné, no okrem nich existujú krásne pamiatky, ktoré vám vyrazia dych. Toto porovnanie je o pamiatkach UNESCO, ktoré sa nedostali medzi sedem novodobých divov sveta. Mnohé sa sem podľa mňa nedostali len omylom. Ktoré sú tie najkrajšie?

Nevyberal som iba ja, ale spoločne s mojimi sprievodcami a destinačnými manažérmi sme si viackrát sadli a rozmýšľali, ako túto tému uchopíme - odporučíme namiesto Machu Picchu, Ciudad Perdido v Kolumbii? Namiesto Taj Mahalu navštíviť staršiu Humayunovú hrobku v Dillí či malý Taj Mahal v Aurangabade, vyše 1 000 km južnejšie od toho pôvodného, ktorý sa na Taj značne podobá, aj keď je taký trošku pokrivený a zrejme ste doteraz o ňom ani nepočuli? Popisujem ho v blogu o úžasných jaskyniach Ajanta.

No potom sme sa rozhodli pre vás pripraviť úplne autonómny, no zároveň unikátny rebríček. Ak tieto pamiatky, ktoré vám predstavím, navštívite, budete nadšení. Ide o svetový TOP - cremé de la cremé.

10. miesto: Al Ula, Saudská Arábia #

Medzi 7 divov sveta patrí jordánska Petra, ja som na 10. miesto umiestnil pamiatku Al Ula v exotickej Saudskej Arábii hneď vedľa. A majú veľa spoločného. Červené mesto Nabatejcov a svetoznámu Pokladnicu pozná každý, je prekrásna a vo viacerých svojich blogoch ju spomínam zvlášť. Mesto Madinah Saleh (vyslov Madájn in Sálich) pri meste Al Ula v saudskoarabskej púšti postavili tí istí Nabatejci.

Nabatejci tu postavili 131 niekoľkotisícročných hrobiek a zdá sa, že každá z nich sa snaží prekonať tú predchádzajúcu. V okolí Al Ula je prekrásna príroda, ktorá sa podobá na Wadi Rum, ale tie prírodné útvary sú ešte krajšie. Historicky sa Al Ula (či konkrétne mesto Madinah Saleh) nachádzala na ceste kadidla, ktoré sa dovážalo z juhu z Arabie Felix (šťastnej Arábie) - dnes Jemen a provincia Dhofar v Ománe. Nabatejci boli výborní obchodníci a kilo kadidla, ktoré používame aj v našich kostoloch, menili za kilo zlata.

4 fotografie

Al Ula - pamiatka od Nabatejcov

Ide o prvú UNESCO pamiatku krajiny, ktorá bola desaťročia uzatvorená. Ja som na víza do tejto exotickej krajiny čakal dlhých 25 rokov (založil som dokonca organizáciu OPAK – Organizácia priateľov arabskej kultúry – no založil som ju v piatok trinásteho v roku 1993, a to len preto, aby som sa do Saudskej Arábie dostal).

Po 25 rokoch sa mi to podarilo a navštívil som ako prvý Slovák Mekku. Takéto dlhé čakanie je hodné zápisu do Guinessovej knihy rekordov a vysvetľuje moju vášeň pre cestovanie. Čítajte aj o iných mojich problémoch s vízami - bizarné a vtipné zážitky z hraníc.

Al Ula sa nachádza 300 km severne od Mediny, ktorú za posledných 5 rokov navštívilo mnoho našich klientov. Stále sme tu však ako turisti exotmi a domáci si nás často fotia na svoje mobily. Presvedčiť sa o tom môžete sami na zájazde Totálna Arábia.

Cesta cez vysoké vrchy do Mekky. Video: Ľ. Fellner

Cesta cez vysoké vrchy do Mekky. Video: Ľ. Fellner

9. miesto: Jeruzalem, Izrael #

Jeruzalem sa medzi top divy sveta nedostal podľa mňa iba omylom. Ide o sväté mesto pre judaizmus, kresťanstvo a islam. A Jeruzalem, okrem toho, že je nádherný, mal vždy veľký symbolický význam. Mám rád atmosféru pri Múre Nárekov, západného múru Šalamúnovho chrámu. V Kostole Božieho hrobu na Golgote sa nachádza Kristov hrob a mne sa tu podarilo stáť zopár ráz presne na Veľkú noc, kedy si pripomíname ukrižovanie.

4 fotografie

Izraelský Jeruzalem

Medzi 220 historickými pamiatkami Jeruzalema vyniká ešte Skalný dóm - postavený v 7. storočí. Ide o mešitu s pozlátenou strechou, ktorá nechýba na žiadnej panoráme mesta. Moslimovia veria, že po skale v centre dómu vystúpil Mohamed do neba a nemoslimovia dnu nesmú vstúpiť. Všetky tri monoteistické náboženstvá toto miesto uznávajú ako miesto Abrahámovej obete. My hovoríme o Izákovi, Arabi zase o Izmaelovi.

Pri Múre nárekov je zaujímavé, že je rozdelený na mužskú a ženskú sekciu. Ženská sekcia je oveľa kratšia, no pútničky sa tu modlia minimálne rovnako horlivo ako páni. Západný múr je pozostatkom hradby, ktorá dávnejšie obklopovala Chrámovú horu s jeruzalemským chrámom. Dnes je to najposvätnejšie miesto Židov, kde vyjadrujú pietny smútok za svojím chrámom. Priestor námestia pri múre je vlastne považované za synagógu, preto tu nezabúdajte na pokrývku hlavy.

Pri Múre nárekov. Video: Ľ. Fellner

Pri Múre nárekov. Video: Ľ. Fellner

Jeruzalem je úžasný a ak toto mesto navštívite so skúseným sprievodcom, budete, doslova, nadšení. Po prvý raz som do Izraela viedol zájazd na Veľkú noc v roku 1995 a odvtedy sem realizujeme cesty každoročne, a tak sme sa už čo-to naučili... Izrael na našich zájazdoch spájame s Jordánskom a dokonca aj Libanonom.

8. miesto: Hagia Sofia, Turecko #

Chrám som spomínal vo viacerých svojich predošlých blogoch podrobnejšie veď je to extrémne význačná pamiatka. „Porazil som ťa, Šalamún,“ vykríkol rímsky cisár Justián, keď po prvý raz vošiel pod kupolu tohoto kostola. Taká obrovská a výnimočná bola v danej dobe táto stavba, taká úžasná a magická.

3 fotografie

Hagia Sofia v Istanbule

Hagia Sofia je v preklade Chrám božej múdrosti. Keď ju v roku 537 n.l. postavili, išlo o najväčší kostol na svete. Svoje prvenstvo si uchoval až do dokončenia katedrály Santa Maria del Fiore vo Florencii. Keď koncom mája v roku 1453 veľký dobyvateľ Mehmed II. dobyl nedobytný Konštantínopol, premenoval ho na Istanbul a ku chrámu Hagia Sofia dostaval minaret a zmenil kostol na mešitu.

Mešitou zostala Hagia Sofia až do roku 1935, kedy z nej prvý turecký prezident Mustafa Kemal Atatürk urobil múzeum, ktoré súčasný prezident Erdoğan zmenil naspäť na mešitu. Doteraz tu však nájdete kresťanské mozaiky a ja túto stavbu stále vnímam ako úžasný prastarý kostol.

Náš populárny zájazd Turecko all inclusive sa začína práve pod Hagia Sofia v Istanbule a končí na plážach Antalye. Nech vás neodradí nízka cena - ten zájazd Tureckom je super. Rovnako aj celé mesto, o ktorom som spísal veľký blog plný tipov - Istanbul pre pokročilých.

7. miesto: Tikal, Guatemala #

Z dostupného Istanbulu mierim do značnej exotiky a pre viacerých k neznámej pamiatke Tikal na druhom konci sveta. Osobne si myslím, že keby bol Tikal v Mexiku, je najobdivovanejšou pamiatkou, ešte viac než div sveta Chichén Itzá. Má smolu lebo sa nachádza v susednej Guatemale. Tikal je však podľa mňa najkrajšia mayská pamiatka sveta.

Tikal je zasadený hlbšie v hustej džungli... Je tu s nami od 6. storočia, aj keď väčšinu pyramíd postavili až v 10. storočí. Do roku 1848 ho pritom naozaj nik nepoznal. Ruiny mayského mesta objavila expedícia vedená Modestom Méndezom, dôkladný prieskum spravili až o storočie neskôr. To, čo je dnes odkryté, je možno tretina, teda zlomok pôvodnej metropoly tejto civilizácie. Pod nánosmi vegetácie je teda stále neodkryté mesto!

3 fotografie

Tikal, Guatemala

Od Tikalu odporúčam prejsť v Guatemale k prekrásnemu mestečku Antigua posadenom pod krásnymi sopakmi a zastaviť sa na indiánskych trhoch v Chichicastenango. Rovnako tak pri prekrásnom a hlbokom jazere Atitlan, ktoré je taktiež obkrúžené troma sopkami.

Guatemalu, kde sa nachádzame, si spájame na zájazde Ríšou Mayov s Belize, Hondurasom a El Salvadorom. Cesta sa dá predlžiť do Nikaraguy, Kostariky a Panamy na zájazde Stredná Amerika Grand tour. Nie je to bežná destinácia, ale tento región by vás, čitateľov mojich blogov, mohol zaujať. Tikal je, každopádne, svetovou topkou a zaslúži si byť v tomto rebríčku.

6. miesto: Borobudur a Prambanan, Indonézia #

Obidve pamiatky sa nachádzajú na ostrove Jáva v blízkosti mesta Yogyakarta. Borobudur je najväčšia budhistická stavba na južnej pologuli a Prambanan je najväčšia hinduistická svätyňa Indonézie pozostávajúca z 240 chrámov venovaných Brahmovi, Višnuovi a Šivovi.

Pôvodné rozmery Borobuduru boli 118 metrov na dĺžku a šírku x 35 m na výšku. Postavený bol z 55 tisíc m3 tmavého andezitového kameňa. Stavba bola taká obrovská, že sa postupne prepadávala do seba samotnej. Po výbuchu sopky Merapi ostal chrám opustený a objavil ho až britský guvernér T. S. Raffles (1814), mimochodom, zakladateľ Singapuru. Rozdelený je na tri časti - základňa symbolizuje svet túžob, päť štvorcových terás materiálny svet a tri kruhové terasy duchovný svet.

Výstavbu Prambananu začal sandžajovský panovník Rakai Pitakan v roku 865 n.l. Až 240 chrámom dominuje šesť hlavných. Najvyšší chrám je Šivov s výskou 33 m. Spomínaná sopka Merapi po výbuchu zasypala tento chrám popolom, až ho v roku 1811 objavil Brit Mackenzie poslaný Rafflesom. V BUBO chodíme na pamiatku UNESCO veľmi skoro ráno, aby sme si mohli urobiť fotky bez davov turistov, ktorým sa počas dňa nevyhneme.

4 fotografie

Borobudur a Prambanan

Ja som tu bol po prvý raz už v roku 1995, čo bol v rámci slovenského cestovateľstva slušný výkon a odvtedy sme sa stali najväčším predajcom Indonézie na Slovensku. Vlastníme diplomy z indonézskej ambasády, ktoré moje tvrdenie potvrdzuje a Borobudur a Prambanan videli so mnou stovky klientov. Je to exotika, ale bezpečná a vy si Borobudur a Prambadan viete spojiť s oddychom na Bali.

Odporúčam začať na zájazde do Indonézie pri orangutanoch na Sumatre, okolo sopky Krakatau prejsť na Jávu do bývalej Batavie, potápajúceho sa hlavného mesta Jakarty, následne si vychutnať naše pamiatky Borobudur a Prambanan a okolo sopky Bromo sa presunúť na Bali a vybrať si tu ubytovanie podľa svojich preferencií.

Panoramatický Borobudur.
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

5. miesto: Kjóto, Japonsko #

Kjóto je kultúrnym centrom Japonska. Jeho krása a dôležitosť zastavila aj atomové bomby. Hirošima a Nagasaki také šťastie už nemali. Kjóto postavili v roku 794 a bolo cisárskym hlavným mestom Japonska viac ako 1 000 rokov. V Kjóto je až 198 budov a 12 záhrad, ktoré sú pod patronátom UNESCO – ja osobne milujem prísnu zenovú záhradu Rioandží, ktorá je celá z kameňa a prakticky sa nezmenila od 15. storočia.

Na pohľad je atraktívne aj pre myseľ, lebo v ňom vidno symetriu a japonskú precíznosť. Kjóto vystavali podľa tradičnej čínskej geomantie a absolútnej symetrie s mnohými pravými uhlami. Tie postupne dopĺňala bohatosť tvarov a farieb japonských tradícií. Fotogenicky krásny Bambusový háj v časti Arashiyama poteší milovníkov histórie a my v BUBO tu odporúčame stráviť aspoň hodinu.

Odporúčam pozrieť si aj 155 metrov dlhý most Togetsu-Kyo (most, po ktorom prechádza mesiac) s neuveriteľnými výhľadmi na okolitú prírodu, Zlatý pavilón či oranžové torii brány svätyne Fushimi Inari, ktoré sa stali ikonou mesta.

9 fotografií

Kjóto, ktorého krása zastavila aj atómové bomby

Tento rok máme 20 termínov a zájazdy do Japonska trvajú od 6 dní do 16 či 17 dní. Ja som prešiel Japonsko sedemkrát, ale toto leto idem opäť s mojimi deťmi. Ide o zájazd zo state Family. Prejdeme všetky veľké ostrovy.

Od Hokkaida po Šikoku, bývame v tradičných rijokanoch, jazdíme najrýchlejšími vlakmi, budeme obedovať s mníchmi, najlepší stejk kobe si dáme priamo v meste Kobe, rodičia si dajú najlepšiu whisky sveta Yamazaki. Bojové umenia, čajové obrady, najlepšie sushi, ale pre odvážnych aj jedovatá ryba fugu.. A všetci vystúpime s profesionálnym sprievodcom hore na vrchol Fuji.

Ak by ste chceli zažiť unikáty zájazd, tak koncom augusta vyrážam na Exkluzívne maximalistické Japonsko.

Prechádzka svätyňou Fushimi Inari.

Prechádzka svätyňou Fushimi Inari.

4. miesto: Palenque a Teotihuacán, Mexiko #

Ide o pamiatky, ktoré vidí minimum turistov a robia veľkú chybu. Druhá spomenutá pritom leží rovno pri Mexico City, ktoré je väčšie než New York a nad pyramídami v Teotihuacáne, ktoré sú vskutku úchvatné dielo, lietame na našich zájazdoch balónmi a obdivujeme históriu indiánskeho kmeňa Aztékov. Následne sa na zájazde Mexiko – Veľký okruh presúvame na juh popri kultúrach Zapotékov a Olmékov až ku kultúre majských Indiánov.

Teotihuacán vznikol z malej dediny okolo roku 100 p.n.l. a v roku 500 bol 6. najväčším mestom sveta a križovatkou mezoamerických ciest. Názov Teotihuacán pochádza z jazyka Nahuatl. Doslova sa prekladá ako "Mesto Bohov" alebo "miesto, kde sa zrodili bohovia". Takto ho pomenovali Aztékovia, ktorí došli na miesto 700 rokov potom, čo ho pôvodní obyvatelia opustili. Impozantné chrámy a pyramídy natoľko ohúrili Aztékov, až sa domnievali, že ich mohli postaviť len Bohovia. A presne také nádherné sú aj na vlastné oči!

Tento rebríček je o TOP UNESCO pamaitkach, ktoré nie sú medzi siedmimi divmi sveta, a tak vám namiesto Chichén Itzá chcem ponúknuť úžasnú pyramídu Uxmal s veľmi starou univerzitou. Ale mojím TOP tipom je Palenque. Podobne ako Teotihuacán, aj toto miesto navštevuje menej turistov, ale v ankekách našich klientov jednoznačne vyhráva.

4 fotografie

Palenque a Teotihuacán

Podobne ako guatemalský Tikal sú pyramídy v Palneque uložené hlboko v džungli s mohutnými tyrkysovými vodopádmi. Na pyramídy sa dá vystúpiť, prechádzať sa medzi nimi, je tu omnoho menej turistov než v Chichén Itzá, počujete škrekot opíc - vrešťanov a cítite sa ako Indiana Jones.

Odporúčam okúpať sa v Mexickom zálive a v Cancúne poznám podľa mňa najlepší all inclusive hotel sveta (píšem o tom v blogu najunikátnejšie hotely sveta). Vaša budúca dovolenka môže byť teda spojením intelektuálna na mexických pyramídach a následne oddychu pri Karibiku.

Vyrazí vám Palenque dych tak ako nám vždy, keď sem prídeme?
Foto: Ivana Ďurčová — BUBO

3. miesto: Sigiriya a Polonaruwa, Srí Lanka #

Srí Lanka je rajskou záhradou, podceňovanou destináciou, ktorá sa krčí v tieni veľkej Indie. No Srí Lanka je, na rozdiel od Indie, čistá a voňavá. Srí Lanka, to je ohromná história a vynechať jej pamiatky by bolo veľkou chybou.

Na strmých svahoch a na vrchole žulového štítu vysokého 183 m objavujeme Sigyryiu. "Leviu skalu" obklopuje džungľa zo všetkých strán a na jej vrchole ležia ruiny hlavného mesta, ktoré postavil smilný kráľ Kassapa I. (477–95). Zdá sa, že sa tam nedá vyjsť, ale dá... Prístup na miesto poskytuje séria galérií a schodísk vychádzajúcich z úst obrovského leva a odmenou za výšľap je jedna z najkrajších scenérií, aké ste kedy videli.

3 fotografie

Sigiriya, ôsmy div sveta

Ďalšou UNESCO pamiatkou Srí Lanky je Polonaruwa, ktorá bola po meste Anuradhapura so známou stúpou Ruwanwelisaya druhým hlavným mestom ostrovnej ríše už od 10. storočia. My si toto historické mesto užijeme na bicykli. Väčšinou sa ide po rovine či mierne dole a od smädu si dávame čerstvý kokos z okolitých paliem.

Celá Srí Lanka je však unikátna – náš nabitý program na zájazdoch na Srí Lanku, kde vidíme päť pamiatok UNESCO, trvá iba 5 dní. Potom je na programe oddych pri mori, ajurvéda, joga alebo odletíte na blízke Maldivy.

2. miesto: Pyramídy, Egypt #

Chufuova pyramída sa medzi 7 novodobých divov sveta nedostala, a to je doslova šok. Veď ide o jednu z najdôležitejších pamiatok sveta, ktorá je zároveň veľkolepá! Známa skôr ako Chepsova pyramída bola medzi tými starovekými divmi sveta a je jedinou pamiatkou, ktorá sa naozaj zachovala. A pritom je tou najstaršou (čítajte najstaršie pamiatky sveta). Keď Alexander Macedónsky prišiel do Egypta, mala táto pyramída už vyše 2 200 rokov.

Cheops bol druhým vládcom štvrtej dynastie (2 500 rokov p.n.l.). Pyramídu dal postaviť ako svoju hrobku približne v 23. roku svojej vlády. Stavba mala pôvodne výšku 148 metrov (dnes 137 m) a je postavená z 2 300 000 kamenných blokov, ktoré vážia od 1,5 do 15 ton. Dostať sa dovnútra pyramídy je jeden z top zážitkov, aké sa vám v živote môžu naskytnúť.

4 fotografie

Egyptské pyramídy

My pod Cheopsovou pyramidou bývame v hoteli Mena House, kde prespával Winston Churchil, Charles Chaplin, desiatky kráľov a stovky prezidentov. Zaradil som ho medzi najunikátnejšie hotely sveta, keďže pyramídy sa tu odrážajú v bazéne.

V Egypte navštevujeme na nabitom zájazde Egypt - maximálne poznanie aj najstaršiu Džoserovu pyramídu v dedinke Sakkara, moju najobľúbenejšiu Červenú pyramídu, ba dokonca aj Lomenú pyramídu. Vždy máme so sebou egyptológa a Egypt prejdeme od Alexandrie na severe v delte Nílu až po najjužnejší Abu Simbel. Aj keď egyptské pyramídy nie sú medzi 7 novodobými divmi sveta, nie sú tam iba nedopatrením a navštíviť ich rozhodne treba.

V najlepšom hoteli v Egypte.

V najlepšom hoteli v Egypte.

1. miesto: Angkor, Kambodža #

Mojou jednotkou medzi pamiatkami, ktoré nepatria medzi divy sveta, je kambodžský Angkor, centrum Khmérskej ríše. Ide o najväčší chrámový komplex na svete, ktorý sa rozprestiera na 400 km2. Angkor bol najväčším predindustriálnym mestom sveta, vo svojej dobe dvadsaťkrát väčší než Londýn.

Angkor má ohromné fluidum a ide jednoznačne o TOP pamiatku sveta. Angkor Wat nájdeme na kambodžskej vlajke a je to jediná vlajka sveta, na ktorej nájdete existujúcu stavbu. Keď prechádzate Angkorom, cítite sa ako Mauglí z Knihy džunglí či Tomb Raider s Angelinou Jolie a človek tu na vlastné oči vidí víťazstvo prírody nad civilizáciou. Niekdajšie chrámy a kamenné múry dnes pretínajú mohutné korene vysokánskych stromov.

Výhodou Angkoru je, že ide o absolútne bezpečnú oblasť a my si po prehliadke vychutnávame bazén nášho luxusného hotela a večer môžeme skočiť na večeru s tancom apsar a následne do Hard Rock Café osláviť úžasnú cestu. Vidíte, civilizácia ako u nás. Angkor je Atlantídou Kambodže, Angkor Wat najväčšou religióznou stavbou sveta - unikátne miesto, ktoré by pokojne mohlo byť ôsmym divom sveta.

3 fotografie

Bájny Angkor

BUBO spoločne so svojimi klientmi postavilo v Kambodži ako jeden so svojich veľkých charitatívnych projektov nemocnicu, ktorú sme otvorili v roku 2020 a Kambodža nás má za to rada.

Kambodža je dnes absolútne bezpečnou krajinou s výbornými hotelmi a vynikajúcou stravou. My si Kambodžu na zájazde Vietnam – Kambodža spájame s Vietnamom ktorý má výborné pláže. V dnešnej dobe ide o najlepší pomer medzi prijateľnou cenou a vysokou úrovňou služieb od hotelov po gurmánske špeciality.

Ktoré pamiatky sa do výberu nedostali? #

Musím povedať, že teraz ich bolo veľa. Pre mňa osobne je najkrajšou pamiatkou sveta Bagan v Mjanmarsku. Sú to dve tisícky pagod veľkých ako naše kostoly natesnané na vcelku malej ploche. No musím povedať, že je to aj tým, že ja som Bagan navštívil v roku, 1996 desaťročia pred ostatnými turistami a následne som sa sem pravidelne vracal.

Je zaujímavé, ako my (Západ) bojujeme proti rozvojovým krajinám a Bagan sa dostal pod ochranu UNESCO až v roku 2019. Keď si pozriete moje blogy o Bagane či Barme, pochopíte, o akú nádheru ide. No Bagan je ťažšie dostupný a ja som do rebríčka chcel dať tipy, ktoré sa dajú realizovať.

Vynechal som blízke pamiatky ako klaštor Rila v Bulharsku, chorvátsky Dubrovník, Mostar a jeho preslávený most. Diela Antonia Gaudího, Mont Saint Michel v Normandii, aténsku Akropolu, Delfi či kláštory v Meteore. Vatikán, Cinque Terre, Florenciu, Benátky... No s mojimi sprievodcami sme pre vás o mnohých z týchto miest napísali, myslím si, že pekné a, hlavne, užitočné blogy.

Nedal som sem Stonehenge, uzbeckú Bucharu, Luang Prabag, páči sa mi Ayutthaya severne od Bagkoku, obrovský budha v Leshane v Číne či sochy v tureckom Nemrut Dagi. Potrebovali by sme dvadsať miest, ideálne sto... Milujem taktiež chrámy južnej Indie, jaskyne Adžanta či Hampi, no nedostali sa sem.

Z rovankoho dôvodu ako mjanmarský Bagan som do môjho rebríčka neumiestnil ani hlinené mrakodrapy v Šibame v Jemene či hlinené mešity v Džené a Timbuktu v Mali. Odporúčam prečítať si o týchto krajinách moje blogy a pozrieť si fotografie.

Pamiatok UNESCO je vyše 1 000 a toto bol absolútny TOP 10. Verte, že to bolo ťažké rozhodovanie, no garantujem vám, že ktorákoľvek pamiatka z tohoto zoznamu stojí za samostatnú cestu a vy budete, doslova, nadšení. Je dôležité poznať históriu ľudstva, lebo kto nepozná minulosť, nepochopí budúcnosť. Šťastné cesty prajem!

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 1866

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.