TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Autorom blogu je Viktor Háber

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký stromček i budovy okolo neho, množstvo ľudí okolo stánkov s rozvoniavajúcou kapustnicou, klobáskou či medovinou. Svoje čaro majú aj doma, ak však chcete skúmať vianočné trhy po celom starom kontinente, vedzte, že všade sú iné, unikátne. A je to dôvod navyše, prečo dovolenkovať aj v predvianočnom období. Ktoré sú tie naj vianočné trhy v Európe?

Tento blog pre vás načítala aj umelá inteligencia

Obsah

    V tomto blogu sme pre vás spísali 20 tipov na unikátne vianočné trhy, ktoré sú dlhodobo osvedčené a niečím výnimočné. A tipov je celkovo s tými bonusovými až 50, takže naozaj je z čoho vyberať.

    Poradie od 1. po 20. miesto neznamená od najlepšieho po najhorší, ide o rovnocenné tipy. Jednotlivé trhy sme zoradili regionálne - podľa svetových strán. Začnime tými najbližšími (našimi susedmi) a najznámejšími cezhraničnými vianočnými trhmi.

    Mohlo by vás zaujímať tiež: Nezvyčajné vianočné zvyky vo svete

    Najlepšie vianočné trhy v strednej Európe

    Vianočné trhy v strednej Európe #

    1. tip: Viedeň, Rakúsko #

    Iba 60 km od Bratislavy nájdete jedny z vôbec najkrajších vianočných trhov v Európe ako skutočnú vianočnú perlu. Od polovice novembra do Vianoc sa najkrajšie viedenské námestia premenia na čarovné vianočné trhy s vábivou vôňou horúceho punču. Nebudete si vedieť vybrať to top miesto, pre Slovákov je ním obvykle Viedenské kúzlo adventu na Radničnom námestí, kde počuť najmä slovenčinu a maďarčinu. Vyzdobené stromy okolo radničného parku aj dielničky pre deti sú skutočným zážitkom.

    Pre svoju romantickú atmosféru s cisárskym pozadím je populárny aj zámok Schönbrunn s tradičnými remeselnými výrobkami a ručne vyrobenými ozdobami. Tu je najväčšia šanca zažiť pravé vianočné koncerty. Najvianočnejšiu atmosféru Viedne má však ulička Spittelberg s menej turistami ako Radničné námestie. Na Námestí Márie Terézie sa zase môžete skvelo najesť a pri Karlskirche si zase dáte najlepší punč s dokonalou barokovou atmosférou.

    Oveľa viac o viedenských vianočných trhoch vrátane programu a otváracích časov sa dočítate aj v našom krátkom príspevku Vianočné trhy vo Viedni.

    2. tip: Salzburg, Rakúsko #

    Christkindlmarkt v centre Starého mesta (UNESCO) v rodisku W. A. Mozarta je to najlepšie miesto pre vianočné koledy a dávne tradície. Najznámejšiu koledu Tíchá noc po prvý raz napísali a zahrali práve v blízkosti Salzburgu. Vianočné stánky si tu držia svoj pôvodný vzhľad z 15. storočia a kvalita tu prevažuje nad kvantitou. Pod tým rozumejte ručne pletené ponožky ako pančuchy, do ktorých sa plnia darčeky.

    Úžasná panoráma zasneženého vianočného Salzburgu.

    Pred hlavnou katedrálou sa každý deň o 17.00 h spieva a zapojiť sa môžete aj vy. Veľké spevy, tzv. singalongy, tu však nájdete každý utorok od 18.00 h do 20.00 h. Slávny adventný trh na námestí disponuje viac ako 95 stánkami so sladkou vôňou plátkových jablkových závinov, ktoré zaplavujú námestie a trblietavé svetlá zvýrazňujú v sprievode hudby celé mesto.

    3. tip: Budapešť, Maďarsko #

    Adventný sviatok v Bazilike bol slogan, s ktorým Budapešť dva roky po sebe vyhrala titul najlepších vianočných trhov v Európe. Opäť jedny z top trhov len kúsok od hraníc so Slovenskom. Forbes dokonca píše, že pre Američanov ide o najlepšie vianočné trhy vôbec. A aj v Budapešti tradične prebieha bitka o najlepší trh - možno práve vďaka tomu sú tu najlepšie trhy, pretože oba sa snažia najviac. Pod pojmom oba myslím trhy pri Bazilike sv. Štefana a na námestí Vörösmarty. 

    3 fotografie

    Vianoce v Budapešti

    Krásna bazilika ponúka dynamické a ohromujúce vianočné laserové projekcie. Rovnako tak aj klzisko okolo veľkého vianočného stromčeka. Má tiež stovky stánkov lemujúcich námestie a konajú sa tu víkendové vystúpenia ľudových tanečníkov. Každú adventnú nedeľu sa na vianočnom venci zapáli jedna zo sviečok. Vörösmarty je zase starší z trhov v srdci mesta, stánkov a remeselných výrobkov je tu podstatne viac, rovnako tak živej hudby.

    4. tip: Praha, Česká republika #

    Miesto, kde pre Slovákov jazyková bariéra neexistuje. Ak teda nenatrafíte na tisíce turistov, ktorí zamieria na vianočné trhy v Prahe. V srdci Prahy na Staromestskom námestí nájdete tradičné české trhovisko, kde v desiatkach drevených stánkov ponúkajú obchodníci typický vianočný tovar ako české fúkané sklenené gule, výrobky zo sklenených perál či slamy, ručne vyšívané obrusy, drevené hračky a mnoho iného.

    Dospelí si pochutia na typickom varenom víne so silno škoricovým nádychom a všetci labužníci (malí aj veľkí) si pochutnajú na českých vianočných sušienkach, horúcich pečených gaštanoch, perníkoch či typických českých grilovaných klobáskach a špízoch. Nechýbajú tu tiež živé ovečky, kozy či somáre. Skutočné čaro vianočných trhov v Prahe však spočíva v ich lokalite - okolo stánkov vyčnieva vysvietený Týnsky chrám či Orloj.

    5. tip: Krakov, Poľsko #

    Fotogenický Krakov v sebe ukrýva nespočet zaujímavých miest aj počas Vianoc. Kde len začať? Najlepšie v hmlistom Rynek Glowny - najväčšom stredovekom mestskom námestí v Európe. O to úžasnejší s vôňou klobásy z vianočných stánkov. Dominantou je tu renesančná budova Sukiennice. V jej vnútri vidíte zdobené svietidlá ako secesné kotvy zo stropov s valenou klenbou. Na osvetlených stánkoch nájdete vianočné drevené ozdoby a prepracované malé postieľky ako dokonalé darčeky.

    Aj nádherná Bazilika Panny Márie a povestné stredoveké uličky Krakova sa ukázali ako ideálne pozadie pre rušný vianočný trh a predáva sa tu všetko od ručne vyrábanej bolesławiskej keramiky a sladkých varených cukríkov až po vence z čerstvej borovice. Jednou z hlavných atrakcií trhu je krakovská súťaž o jasličky, kde sa po námestí predvádzajú vyzdobené prerobené betlehemy a barokové kostoly. Spoznáme tu víťaza súťaže a uvidíme aj živé ťavy - dôkaz oddanosti Vianociam a prostrediu, v ktorom sa narodil Ježiš Kristus.

    6. tip: Gdansk, Poľsko #

    V historickom centre mesta je vianočný trh v Gdansku čarovnou zimnou krajinou zázrakov s romantikou vyžarujúcou z každého rohu. Romantiku je tu cítiť naozaj všade. Dokonca sa tu nachádza aj miesto, kde sa milenci môžu bozkávať pod imelom. Samozrejme, v nádeji, že spolu prežijú dlhý život. Očakávajte, že tu uvidíte sprievody elfov, hovoriaceho losa, snehovú kráľovnú a jej spievajúcich koledníkov a tiež rozprávkový kolotoč. Vianočné trhy v Gdansku majú svoje čaro.

    Nakúpiť tu môžete originálne šperky, keramiku a pletené veci. Ako jedlo si tu môžete vychutnať škálu lahôdok z celého sveta vrátane tradičnej poľskej kuchyne (skúste pierogi). Okrem toho sa tu dajú ochutnať alsaské palacinky, grécka bougatsa a španielske churros. Zahrejete sa tu hrnčekom horúcej čokolády, vareného piva alebo aromatického vareného vína.

    Bonusové tipy:

    • Brno, Česká republika - Nájdete tu tradičný drevený Halouzkov betlém na Dominikánskom námestí, vyfotíte sa pri vianočnom fotopointe vo forme hviezd na nádvorí Starej radnice a okúzlia vás vianočné stromy na Námestí Slobody a aj na Zelnom trhu.
    • Český Krumlov, Česká republika - Jedny z najatmosférickejších trhov Európy, ktoré vyzerajú ako od Disneyho - pod nedotknutým a krásne barokovým romantickým zámkom. Na radničnom námestí sa trblietajú rozprávkové svetlá a vianočné ozdoby, k tomu vôňa koláčikov a klobás.
    • Poznaň, Poľsko - Staré námestie v meste sa premení na dokonalý zimný únik so snehovými vločkami, zimnými pochúťkami a ručne vyrábanými drobnosťami. K tomu tu v tom čase prebieha aj Medzinárodný festival ľadových sôch.
    • Ľubľana, Slovinsko - Nájdete tu skutočne nezvyčajné vianočné výzdoby. O svetlá sa nestarajú len snehové vločky či Betlehemská hviezda, ale aj galaxie, planéty, ba dokonca DNA či spermie.
    • Záhreb, Chorvátsko - Jediné vianočné trhy, ktoré získali status najlepších v Európe trikrát po sebe (2016 až 2018). Koná sa tu aj gastronomické podujatie, kde si ľudia môžu pri tanci na ulici vychutnať rôzne varené vína a mazľavé "štrukle".
    • Sibiu, Rumunsko - Transylvánske mesto s radostným vianočným duchom. Pestrofarebný trh nájdete v srdci mesta na Piata Mare s úchvatnými ukážkami barokovej architektúry aj klziskom.
    • Craiova, Rumunsko - Rumunský festival svetiel. Námestie Mihai Viteazul, Staré centrum, Námestie Williama Shakespearea a fontána Doljana sú poprepájané viac ako milión LED svetlami.

    3 fotografie

    Vianoce v strednej Európe

    Najlepšie vianočné trhy v západnej Európe

    Vianočné trhy v západnej Európe #

    7. tip: Trier, Nemecko #

    Nemecko je asi najlepšia krajina v Európe, ktorú môžete navštíviť pri hľadaní top vianočných trhov. Tipov by tu bolo 20 na samostatný článok "Vianočné trhy v Nemecku", a tak túto tému mierne zužujem - na dva, čo bol nesmierne náročný výber. Vianočné trhy v Trieri sú výnimočné, dlhodobo sú najkrajšími v Nemecku a jednými z top celej Európy.

    Panoráma čarovného vianočného Trieru.

    Ide tiež o jeden z najromantickejších vianočných trhov na svete. Leží v stredovekom hlavnom námestí pred impozantným pozadím Trierskej katedrály. A 95 atraktívne vyzdobených stánkov tu ponúka vhodný rámec aktivít pre toto ročné obdobie. Program pre celú rodinu sa takmer denne mení – od historického bábkového divadla až po hviezdneho tenora a pesničkárov. Nájdete tu tiež veľký výber lahodných špecialít ako napríklad „Originálne varené víno Moselle Vintner“, ktoré láka návštevníkov z celého sveta.

    8. tip: Kolín nad Rýnom, Nemecko #

    Vianočné trhy v Kolíne na západe Nemecka patria k najkrajším v krajine a tamojší vianočný stromček patrí medzi najkrajšie vianočné stromčeky v Európe. Tunajšie vianočné trhy (Markt der Engel) vám ponúknu všetko od vybraných darčekov a individuálnych remeselných remeselných výrobkov až po kulinárske špeciality. Každoročne prilákajú milióny návštevníkov z celého sveta. Úžasná je najmä panoráma a pohľad zhora na Kolínsku katedrálu obkľúčenú červenými strieškami stánkov a množstvom svetiel.

    Tamojšia Nikolausdorf (dedina svätého Mikuláša) sa zase zameriava na deti a rozpráva príbeh skutočného sv. Mikuláša s bránou Hahnen z 13. storočia, ktorá sa majestátne týči v pozadí. Existujú dokonca trhy venované mýtickým škriatkom a námornej histórii, ktoré sú doplnené o morské chatrče a pirátov. Ak máte chuť na niečo trochu tradičnejšie, obujte si korčule a vydajte sa na vonkajšie klzisko na Heumarkt. Koná sa tu tiež viac ako 100 pódiových predstavení.

    9. tip: Bazilej, Švajčiarsko #

    Každoročne je Bazilejský vianočný trh medzi najobľúbenejšími vianočnými trhmi v Európe. Ide o autentický vianočný trh s neopakovateľnou atmosférou. Bazilej má totiž hlboko zakorenenú tradíciu najkrajšieho a najväčšieho vianočného mesta Švajčiarska. Nielenže zachovalé Staré Mesto žiari teplým vianočným svetlom, ale obchody a fasády mnohých budov sa trblietajú zlatou žiarou.

    Ulice lemuje asi stovka vysokých borovíc a stoja ako jasne osvetlené stráže, ktoré ukazujú cestu návštevníkom. Zvlášť odporúčaný je vianočný trh, ktorý sa koná priamo v centre mesta a v srdci sviatočne vyzdobeného Starého Mesta. Bazilejský vianočný trh nájdete na Barfüsserplatz a na Münsterplatz – jednom z najkrajších námestí v Bazileji. Na námestí Münsterplatz stojí veľkolepý vianočný stromček s ozdobami od známeho dekoratéra Johanna Wannera - patrí medzi najkrajšie vianočné stromčeky v Európe.

    Objavte krásy Rakúska, južného Nemecka a Švajčiarska v rámci zájazdu Alpská päťka.

    10. tip: Štrasburg, Francúzsko #

    Nie nadarmo si vyslúžilo toto mesto prezývku "francúzske hlavné mesto Vianoc“. V tomto období vyzerá ako skutočný Betlehem. Na centrálnych námestiach nájdete 300 tradičných trhových stánkov, ktoré tvoria líniu s ručne maľovanými drevenými vianočnými ozdobami. Hľadajte tu neporaziteľných malých alsaských výrobcov párkov a mandľové, ovocné, brioškové kugelhopfy.

    Ide dokonca o jeden z najstarších vianočných trhov v Európe, slávnosti konca roka sú tu prítomné už od roku 1570. Hostia si môžu prezrieť stánky s ručne fúkanými sklenenými ozdobami a vyrezávanými drevenými hračkami a vychutnať si pikantné perníčky a svieže alsaské víno. Trh tiež hostí "Dedinu zdieľania" - umožňuje ľuďom prispievať miestnym neziskovým organizáciám a charitatívnym organizáciám.

    11. tip: Méty, Francúzsko #

    Jediné francúzske mesto ohrozujúce status Štrasburgu sú Méty. Už 10 rokov patria medzi najlepšie vianočné trhy v Európe a mnohí považujú práve tieto trhy za najkrajšie vo Francúzsku. A to vďaka jedinečným aktivitám, ktoré sa dajú vidieť iba v meste Metz na Vianoce - konkrétne „lampiónový chodník“, ruské koleso a mnoho chát ponúkajúcich miestne produkty.

    Destinácia láka nielen cestovateľov, ktorí hľadajú najkrajšie vianočné trhy v Európe, ale aj tvorcov, dizajnérov (napríklad Philippe Starck), inovatívne koncepčné hotely, start-upy, umelcov a trendové podniky. Nájdete tu ručne vyrobené darčeky vo vianočnej pyramíde a ochutnáte tie najlepšie perníky v okolí. Korčuľujete sa po ľadovej ceste a užívate si prechádzku magickými „Sentiers des Lanternes“, ktoré ponúka oblasť Moselle.

    Mohli by vás zaujať:

    12. tip: Brusel, Belgicko #

    Obľúbeným vianočným trhom pre Belgičanov a ľudí zo zahraničia je ten v Bruseli nazývaný Winter Wonders, teda Zimné zázraky. So svojimi 2,5 miliónmi návštevníkmi je trh neprehliadnuteľným koncoročným podujatím v Bruseli, ktoré sa pri tejto príležitosti zahalí do svojho sviatočného kostýmu a vytiahne z širokú škálu možnosti na zábavu.

    Poďte na zájazd do Bruselu a Brúg a skombinujte ich s ďalšími veľkými mestami Európy.

    Vysvietený Brusel je zážitkom pre každého vianočného návštevníka.

    "Hlavné mesto Európy" Brusel je už niekoľko rokov aj jedným z vianočných hlavných miest spolu so Štrasburgom, Budapešťou a Viedňou. Tímy, ktoré majú toto podujatie na starosti, nastavujú každý rok latku vyššie, aby vám ponúkli chvíle čistej mágie. Čakajú na vás veľké klasiky: veľkolepá zvuková a svetelná show na Grand-Place, majestátny strom, jasle v životnej veľkosti, klzisko, magické svetlá a množstvo výstav, ktoré sú posiate podujatím. Samozrejme, nechýbajú úžasné vianočné trhy plné pokladov, ktoré potešia zvedavcov a dráždia chuťové poháriky labužníkov.

    Bonusové tipy: 

    • Drážďany, Nemecko - Dresden Striezelmarkt, založený ako jednodňový trh v roku 1434, je najstarším v Nemecku. Nájdete tu 45 stôp vysokú vianočnú pyramídu a plnený maslový ovocný koláč posypaný práškovým cukrom a označený špeciálnou pečaťou zobrazujúcou slávneho bývalého kráľa mesta, Augusta Silného.
    • Mníchov, Nemecko - Tiež populárne medzi Slovákmi sú trhy na Mariánskom námestí. Ich korene siahajú až do 14. storočia, čím prekonajú aj Salzburg. Nie je to len domov tradičných zvykov a starých remesiel, ale aj pravdepodobne najväčšia prehliadka betlehemov v Nemecku.
    • Lipsko, Nemecko - Vianočný trh v Lipsku, rozdelený do šiestich oblastí s viac ako 250 blikajúcimi stánkami harmonicky zasadenými do historického centra mesta, je jeden z najstarších a najväčších vianočných trhov v Nemecku. Vyniká tu 20-metrový saský vianočný stromček.
    • Norimberg, Nemecko - Topka v udržateľnosti. Všetci predajcovia vareného vína pracujú so systémom opakovane použiteľných pohárov, ktorý šetrí energiu a vďaka nemu sa vyhnú veľkému počtu jednorazových nádob.
    • Düsseldorf, Nemecko - Tento rok ponúkne Düsseldorf nové atrakcie vrátane klziska s rozlohou 1 700 m2 na námestí Corneliusplatz a stan s aktivitami pre deti na námestí Jan-Wellem-Platz s predstaveniami počas každého dňa.
    • Zürich, Švajčiarsko - Počas Vianoc daruje Swarowski stromček a spolu s ním predstavuje svoju najnovšiu kolekciu. V priebehu rokov sa toto rozrástlo do jednej z jedinečných a dlhoročných tradícií, vďaka ktorým je Zürich taký výnimočný.
    • Montbéliard, Francúzsko - Montbéliard oživuje tradíciu Württemberska a organizuje vianočný trh ako nik iný - so 140 krásnymi stánkami plnými autentických a vysoko kvalitných predmetov.
    • Colmar, Francúzsko - So svojimi zrubovými domami a ulicami lemovanými vodnými kanálmi je Colmar v podstate rozprávkou, ktorá ožíva po celý rok. Počas Vianoc je to pri svetelnej výzdobe ešte krajšie.
    • Bruggy, Belgicko - Fascinujúca cesta Light Experience Trail zapĺňa námestia Brúg a pamiatky živými farbami. Romantické vonkajšie klzisko v najkrajšom belgickom meste je zahalené trblietavými svetlami.
    • Deventer, Holandsko - V jednom z najstarších holandských miest sa približne 950 hercov a obyvateľov 2 dni prezlečie za postavy z príbehov Charlesa Dickensa - od Scroogea po Olivera Twista a od spevákov vianočných kolied až po kominárov.

    3 fotografie

    Vianoce v západnej Európe

    Najlepšie vianočné trhy Škandinávia a Pobaltie

    Vianočné trhy Škandinávia a Pobaltie #

    13. tip: Kodaň, Dánsko #

    Trhy v Kodani pulzujú skutočnou škandinávskou sviatočnou radosťou. A to najmä keď vidíte vianočné stromčeky, ozdoby a svetlá, ktoré pridávajú svoju mozaiku sezónnych farieb, popri trhových stánkoch s drevenými hračkami, keramikou, dekoráciami a mnohým pleteným tovarom. Centrum mesta je domovom niekoľkých trhov, ale je to vianočný trh v Tivoli Gardens, ktorý je bijúcim srdcom Kodane.

    Tivoli slúžil ako skutočná inšpirácia pre Disneyland, a tak nečudo, že sa tu zabavia aj najmenší. Vo večernej tme sa točí ruské koleso, na bezlistých stromoch visia rozprávkové svetlá, zatiaľ čo klzisko láka odvážlivcov. Pridajte k tomu toastové arómy karamelizovaných mandlí a voňavú vôňu škoricového vareného vína (známeho v Dánsku ako glogg) a ocitnete sa uprostred radosti z vianočných trhov. Zamieriť môžete aj do farebného Nyhavnu, ktorý niektorí označujú za vianočnú hviezdu mesta Kodaň

    14. tip: Tallinn, Estónsko #

    Tunajší trh pred 3 rokmi ocenili titulom najkrajšieho v Európe. Pre hľadačov najkrajších európskych vianočných trhov je Tallinn povinnou zastávkou. Hlavné mesto estónska poteší útulnosťou, historickou polohou, stáročnými budovami a dlhými tradíciami. Kúzla Vianoc tu hľadajú stovky tisíc ľudí, deti sa zamilujú do kolotočov a Santa Clausa, ktorý prichádza do svojej zimnej jaskyne na tradičných saniach rozdáva vianočné sladkosti dobre recitujúcim deťom.

    Hlavný trh tu leží v srdci krásneho stredovekého mesta, kde sa nachádzajú strechy a dlažobné kocky poprášené snehom. V zime je Radničné námestie plné – nielen vďaka viac ako 60 dreveným stánkom, kde sa predávajú ručne vyrábané vence, miestne umelecké remeslá, sladkosti, med a koberčeky z ovčej kože, ale aj pre dychové kapely, zvonárov a mnohé tanečné súbory. Najväčší vianočný stromček Estónska každý rok postavia pred radnicou od roku 1441, vďaka čomu je jedným z prvých, ktorý bol vystavený kdekoľvek v Európe.

    15. tip: Göteborg, Švédsko #

    Detská zábava sa tu roztočí na maximum a môžete tu navštíviť Santu v jeho drevenej dielni, jazdiť na nárazníkoch a nenechajte si tiež ujsť trblietavú polhodinovú ľadovú show.  Susedný prístav tiež predvádza parádnu šou s krásne ozdobenými stromami na lodiach plávajúcich po vode.

    Tu sa celá zábava sústredí v najobľúbenejšom zábavnom parku celého Švédska - Lisebergu. V decembri je to jeden z najklasickejších vianočných trhov pod holým nebom. Nie sú tu žiadne vŕzgajúce ruské kolesá, plastové vianočné stromčeky či opití škriatkovia. Tu sa môžete dokonale občerstviť údeným sobom a popíjať glogg. Pozor, platí sa tu vstupné, no stojí za to a môžete tu byť od 15.00 h až do 22.00 h.

    Bonusové tipy:

    • Vilnius, Litva - Vianočné trhy pre milovníkov dizajnu. Nájdete tu oslnivé rozprávkové svetelné displeje, ktoré môžete vidieť na vianočných trhoch. Takmer vždy sa zhodujú s úchvatnou výstavou stromov v centre starého mesta a nájdete tu aj iglu.
    • Riga, Lotyšsko - Z prieskumu Britov sa zistilo, že Riga je najlepšou hodnotou za peniaze v rámci vianočných trhov, čím porazila tvrdú konkurenciu ako Mníchov, Praha a Tallinn.
    • Štokholm, Švédsko - Navštívte skanzen na ostrove Djurgarden v centre Štokholmu, kde sú všetky historické domy a usadlosti zodpovedajúcim spôsobom vyzdobené. Zapojiť sa môžete do tradičných tancov okolo slávnostného stromu na námestí Bollnäs a vyrobiť si vlastné vianočné ozdoby v dielni.
    • Helsinki, Fínsko - Viac ako 120 chát a atrakcií zdobí mestské Senátne námestie. Tradičné trhové stánky a horúce varené víno tu nájdete na každom rohu a dokonca aj saunu vyhrievanú drevom.

    3 fotografie

    Vianoce na severe Európy

    Najlepšie vianočné trhy - Britské ostrovy

    Vianočné trhy na Britských ostrovoch #

    16. tip: Manchester, Anglicko #

    Možno by ste to nepovedali, ale tu leží jeden z najväčších a najkrajších vianočných trhov v Spojenom kráľovstve. Nájdete tu najoriginálnejšie, najväčšie a možno aj najlepšie vianočné trhy v krajine Manchester Christmas Markets, ktoré sú ideálnou destináciou pre slávnostný výlet.

    Bol to prvý vianočný trh v Spojenom kráľovstve, ktorý vypukol v meste v roku 1999. Každým rokom je väčší a teraz priťahuje viac ako deväť miliónov návštevníkov každý rok. Približne 300 krásne vytvorených stánkov rozmiestnených po celom meste ponúka lahodné medzinárodné jedlá, nápoje a jemne spracované vianočné darčeky v srdci rušného centra mesta. Vianočné trhy v Manchestri, ktoré sa rozprestierajú na 10 samostatných miestach, z ktorých každé má svoj osobitý charakter, majú čo ponúknuť každému sviatočnému návštevníkovi.

    Vyskúšajte:

    17. tip: Edinburgh, Škótsko #

    Edinburgh, nepopierateľne jedno z najkrajších miest na planéte, skutočne žiari v zimných mesiacoch a počas sviatkov, keď sa spájajú vianočné trhy a oslavy Hogmanay. Nájdete tu Santa’s Grotto - oválne klzisko, putujúce atrakcie ako napríklad 60 m vysoký Star Flyer, dielňu elfov ukrytú v bludisku vianočného stromčeka, stánky s drevenými hračkami, darčekmi s tematikou Harryho Pottera a vareným Irn Bru (národný nápoj Škótska).

    Historický Edinburgh je plný kolotočov.

    Po zotmení sa určite vydajte do Kráľovskej botanickej záhrady, popíjajte korenený mušt a žasnite nad vianočnými svetlami. Ak môžete navštíviť Edinburgh iba raz, určite príďte na konci decembra a pripojte sa k očarujúcemu sprievodu s pochodňou Hogmanay cez Staré mesto Edinburghu - 30. decembra. Zaobstarajte si lístok a môžete sa vybrať na pouličnú párty Hogmanay a vychutnať si ohromujúci ohňostroj 31. decembra.

    Bonusové tipy:

    • Londýn, Anglicko - Najznámejší vianočný trh, ktorý môžete navštíviť počas predvianočného obdobia, sa nachádza vo Winter Wonderland v Hyde Parku, veľkom festivale pod holým nebom s množstvom slávnostných atrakcií.
    • Nottingham, Anglicko - V tunajšom Winter Wonderland (vstup zadarmo) nájdete 70 tradičných stánkov v bavorskom štýle, ale aj ochutnávku lahodných domácich a remeselných syrov, chutney a čokolády v ponuke.
    • Bath, Anglicko - Široká škála hand-made darčekov na menej známom a málo navštevovanom meste Anglicka. Dozvedieť sa tu môžete o miestnych charitatívnych organizáciách. Mesto ich podporuje tým, že svoje stánky tu môžu mať zadarmo.

    Najlepšie vianočné trhy v južnej Európe

    Vianočné trhy v južnej Európe #

    18. tip: Trento, Taliansko #

    Každý rok sú dláždené ulice Trenta v severotalianskom regióne Trentino-Alto Adige plné vianočných stromčekov a 90 drevených chatrčí, ktoré tvoria kombináciu toho, čo Taliani nazývajú Città del Natale - „vianočné mesto“. Predavači ponúkajú svoje ovčie syry a sušené plátky pomaranča pod hradom Buonconsiglio z 13. storočia a Alpy v diaľke dodávajú neuveriteľnú kulisu celej scenérii.

    Trento je vianočným mestečkom s trblietavými stromami a tisíckami zlatých svetiel. Vianočný trh v Trente využíva so záväzkom k environmentálnej udržateľnosti iba čistú energiu a miestne produkty a papierové tašky s ekologickou certifikáciou.

    19. tip: Sevilla, Španielsko #

    Vianočný trh Nervion v Seville poskytuje umelecký, kultúrny a zábavný zážitok, ktorý návštevníkom navodí sviatočného ducha najlepšie v celom Španielsku. Tu by ste možno očakávali poskromnejšie Vianoce, opak je však pravdou. Očakávajte pri návšteve Sevilly počas Vianoc vyzdobené drevené stánky, pouličné výstavy a predstavenia v zadnej časti chatiek.

    Nájdete tu aj betlehemy, hudobné zbory a množstvo sladkých dobrôt. Zásobíte sa výplňami do pančúch a umeleckými andalúzskymi darčekmi – a zahrejte si studené ruky hrou churros.

    Pozrite si:

    20. tip: Funchal, Madeira (Portugalsko) #

    Ostrov večnej jari v Atlantiku by ste v rebríčku asi nečakali a je to netradičný vianočný tip. Subtropický ostrov a jeho hlavné mesto Funchal - to je trh plný vzácnych kvetov, lahodné portugalské predjedlá a množstvo vianočnej nálady. Nebudete sa tu vedieť nabažiť grilovaného mäsa marinovaného vo víne a miestneho madeirského punču. Každý večer sa tu tiež konajú vystúpenia od tradičných vianočných koledníkov až po folklórne skupiny.

    Vianoce na Madeire s jarnými teplotami a vysvietený Funchal.

    Slávnosti spojené s vianočnou náladou sa začínajú 1. decembra a končia sa 9. januára. Madeira je jedno z najlepších miest, kde sa vybrať na Silvestra - spolu s Azorskými ostrovmi tu hľadajte najteplejšie zimy. Nenechajte si ujsť tiež slávny silvestrovský ohňostroj - je jedným z najkrajších v Európe, zapísaný v Guinessovej knihe rekordov ako najväčšia svetová show. K tomu je samozrejmosťou možnosť pozorovať delfíny a veľryby.

    Bonusové tipy:

    • Tirana, Albánsko - Áno, aj Albánsko má v týchto časoch vianočné trhy. Tirana je okrem toho vždy krásne mesto na návštevu a veľmi nezvyčajné v porovnaní s inými európskymi hlavnými mestami.
    • Benátky, Taliansko - Vianočný trh v Benátkach ponúka remeselné výrobky, ako sú miestne muránske sklo, tradičné karnevalové masky a skvelé jedlá v štýle tapas.
    • Miláno, Taliansko - Ak chcete zimnú dovolenku vo veľkom meste s butikovými obchodmi, elegantným talianskym jedlom a obľúbenými podujatiami, Miláno má čo ponúknuť aj v rámci mestských vianočných trhov.
    • Florencia, Taliansko - Začiatkom decembra sa námestie pri Bazilike di Santa Croce premení na slávnostný trh v nemeckom štýle plný chutných pochúťok a darčekov z celého sveta. Už takmer 500 rokov je trh jednou z najcennejších tradícií Florencie so svojimi 50 stánkami s remeselnými pokladmi.
    • Bologna, Taliansko - Bologna je hlavným mestom gurmánov regiónu Emilia-Romagna a možno aj celého Talianska. Platí to aj počas Vianoc. Bolonský trh je historický trh v centre mesta s gastronomickými podujatiami počas celého zimného obdobia.
    • Madrid, Španielsko - V srdci Madridu na Plaza Mayor je uznávaný vianočný trh ako pripomienka kráľovskej minulosti Španielska. Jedinečné zbierky ručne maľovaných a zdobených betlehemov a hudobných nástrojov zaplavujú takmer 100 stánkov naprieč námestím.

    Mnohé fotografie v blogu pochádzajú z Depositphotos.

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 21661

    Mohlo by Vás zaujímať

    Dnes oficiálne vypukne olympiáda! Čaká nás najväčší otvárací ceremoniál histórie Prémiový blog

    Prémiový blog Dnes oficiálne vypukne olympiáda! Čaká nás najväčší otvárací ceremoniál histórie

    Najväčší športový sviatok v už tak nabitom roku. Fanúšikovia športu sa už teraz môžu tešiť a postupne pripravovať. Po skončení ME vo futbale sa…

    Viktor Háber 17 min. čítania
    Paríž - najznámejšie pamiatky sveta Paríž

    Paríž Paríž - najznámejšie pamiatky sveta

    Čo vám napadne ako prvé pri spomenutí mesta Paríž? Metropola Francúzska, stelesnenie luxusu, hlavné mesto módy, mesto lásky, mesto svetla,…

    Viktor Háber 51 min. čítania
    TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

    Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

    Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

    Viktor Háber 16 min. čítania
    Viedeň - pamiatky, bary, tipy s deťmi Viedeň

    Viedeň Viedeň - pamiatky, bary, tipy s deťmi

    Už 30 rokov spoznávame Viedeň. Mladí prechádzame trendy bary, s deťmi objavujeme ihriská a miesta na kúpanie, pohodu hľadáme v kaviarniach a…

    Jozef Zelizňák 47 min. čítania
    So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

    Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

    Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame vás…

    Ľuboš Fellner 56 min. čítania
    Na najväčšej demonštrácii vo Viedni. Prémiový blog

    Prémiový blog Na najväčšej demonštrácii vo Viedni.

    Tento aktuálny článok je z neskorej jesennej soboty vo Viedni. Je o zopár mojich zážitkoch z Viedne, ale hlavne o covide a ide o politické…

    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    Detské zľavy

    Dovolenka Paríž a Disneyland
    F

    Európa  

    Francúzsko


    náročnosť

    6 dní

    Trvanie

    1895
    K

    Európa  

    Andorra, Španielsko, Francúzsko


    náročnosť

    8 dní

    Trvanie

    2092 2490€
    K

    Európa  

    Francúzsko


    náročnosť

    8 dní

    Trvanie

    2181 2660€
    K

    Európa  

    Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


    náročnosť

    8 dní

    Trvanie

    2831 3146€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.