Ľubľana, Slovinsko - skrytá krása pod Alpami

Ľubľana, Slovinsko - skrytá krása pod Alpami

Čoraz viac Európanov objavuje túto malú európsku krajinu a niet sa čo čudovať. Nájdete tu krásne hory, more, historické mestečká, milých ľudí, priaznivé ceny služieb a dobrú kvalitu ciest. Slovinsko je Slovensku veľmi blízke, no turizmus zvládajú ozaj lepšie. Poďte sa presvedčiť sami. Necelé 4 hodiny jazdy z Bratislavy leží veľmi sympatický tip na spontánny predĺžený víkend.

Spísali sme Vám tipy na miesta, ktoré sa oplatí v Slovinsku vidieť počas predĺženého víkendu. Nevenovali sme prímoriu, slovinský Portorož má tvrdú konkurenciu v nám známych chorvátskych plážach, no ak máte čas a chuť, v Slovinsku sa isto dá stráviť aj dlhšia dovolenka pri mori.

Ľubľana #

Vzdialenosť z Bratislavy je 450 km čo predstavuje 3,5 hodiny čistej cesty autom. Možno máte Ljublanu stále na zozname hlavných európskych miest, ktoré ste ešte nenavštívili, predsa len nie je tak slávna ako Praha či Budapešť.  Návštevu Ljublany sa určite oplatí zaradiť do Vášho itinerára. Je to malé, ale za to očarujúce hlavné mesto, plné zelene, ktorého všetky hlavné pamiatky sú v pešej vzdialenosti. Stačí preto ak si na Ljublanu vyhradíte 1 až 2 dni.  V starom meste panuje uvoľnená atmosféra a romantické zákutia môžete nájsť na každom kroku. Centrum žije svojim vlastným bohémskym životom, ľudia posedávajú na terasách a vychutnávajú si dobré jedlo či drink. Zákaz vstupu motorovým vozidlám do starého mesta a podpora cyklistiky, ešte viac umocňujú tu pohodovú atmosféru.

Čo sa teda oplatí v Ljublane vidieť? #

Ľublanský hrad

Priamo v strede mesta, na zelenom kopci sa týči Ljublanský hrad, ktorý ponúka pohľad na mesto z inej perspektívy. Budte pripravený, že sa počas výstupu k hradu, hlavne počas letných mesiacov aj troška zapotíte. Pre ľudí, ktorí majú radi svoje pohodlie premáva moderná pozemná lanovka, priamo až k hradu. Na hrade nájdete kaviareň a reštauráciu, kde sa môžete občerstviť. Poplatok na hrad pre dospelú osobu je aktuálne 13,00€ a zahŕňa vstup do múzea, do veže s vyhliadkovou plošinou a spiatočný lístok na pozemnú lanovku.

Trojitý most

Tepnou mesta je rieka Ljubljanica, ktorá je križovaná viacerými mostami. Najznámejší je určite Trojitý most v samotnom centre mesta, vlastne keď máme byť presný, jedná sa o  3 mosty. 2 Krajné mosty sú dielom známeho architekta Jožeho Plečnika ,ktoré boli v 30. Rokoch k pôvodnému mostu pristavané. Stredný most stál na mieste už od roku 1842. Tento most spája dva svety, staroveku Ljublanu na jednej strane a tú modernú na strane druhej.

Dračí most

Symbolom hlavného mesta je drak a na tomto moste ich nájdeme hneď štyroch, každý pekne usadený vo svojom rohu. Most je situovaný v centre mesta a zaraďuje sa medzi tie pamiatky, ktoré v Ljublane musíte vidieť.

Prešernov trg 

Je hlavným námestím, na ktorom sa nachádza dominanta mesta do ružova sfarbený  františkánsky Kostol Zvestovania, ktorý spolu s trojitým mostom, vytvárajú naj typickejšiu kompozíciu fotky centra Ljublany. V strede námestia stojí socha romantického básnika France Prešerena, po ktorom je námestie aj pomenované. Je považovaný za jedného z najväčších slovinských autorov.

Metelkova

Mesto v meste, alebo tiež centrum alternatívnej kultúry. Je to oblasť bývalých kasární, ktoré boli pretvorené na miesto plné klubov, ateliérov a rôznych kultúrnych priestorov. Cez deň je Metelková magnetom pre fotografov pre svoje grafity, sochy a rôzne inštalácie, večer sa mení na miesto so živou hudbou rôznych štýlov, konajú sa tu rôzne debaty, výstavy. Prvýkrát odporúčame navštíviť Metelkovú počas dňa, keďže v noci môže pôsobiť pre neznalého odstrašujúcim dojmom. Každopádne je to nezvyčajné miesto, ktoré zaujme každú otvorenú umeleckú dušu. Ak sa Vám páčia budapeštianske ruín bary, bude sa Vám páčiť aj tu.

Triglavský národný park #

Je pomenovaný podľa najvyššieho vrchu Triglav (2864 m.n.v.). Zaujímavosťou je, že je jediným národným parkom na území Slovinska. Slovinci sú naňho patrične hrdí a preto je vyzobrazený aj v slovinskom znaku. Triglavský národný park je rajom pre ľudí, ktorí chcú svoju dovolenku tráviť aktívne. Milovníkom prírody určite zapiští srdiečko radosťou z toľkej krásy. 

Bled

Najznámejšie jazero v Slovinsku  Bled sa nachádza 54 km a 45 min autom od hlavného mesta. Uprostred jazera sa nachádza ikonický malý ostrovček s kostolíkom zo 17. storočia, za jazerom sa týčia Julské Alpy a spolu vytvárajú pohľadnicovú scenériu. Je to obľúbené miesto na kúpanie, relax a tak isto výborný východiskový bod pre pešiu turistiku. Okolo Bledu vedie chodník a tak môžete počas prechádzky vidieť jazero z viacerých uhlov. Za históriou sa môžete vydať na jeden  z najstarších hradov v Slovinsku, na Bledský hrad. Jazero je veľmi obľúbeným turistickým miestom, preto odporúčame hlavne v letných mesiacoch ubytovanie v okolí rezervovať v predstihu.Keďže je jazero situované v horskom prostredí, v okolí nemáte núdzu o množstvo vyhliadkových bodov, ktoré ocení určite každý fotograf. Najkrajšie výhľady ponúkajú vyhliadky Malá Osojnica a Ojstrica, ktoré nájde na západnej strane jazera Bled.

Viševnik (2050 m.n.m.)

Ak si netrúfate na zdolanie najvyššieho vrchu Triglav (2864 m.n.m.) a chcete absolvovať o čosi menej náročnú turistiku, alternatívou môže byť vrch Viševnik (2050 m.n.m.) Najpopulárnejším východiskovým bodom pre začiatok túry je Rudno Polje. Túra na vrchol trvá okolo 2,5 hodiny, pričom je nutné zdolať prevýšenie 670 výškových metrov. Za relatívne krátky čas sa sa viete dostať do nadmorskej výšky nad 2000 metrov nad morom. Vrchol ponúka naozaj krásne kruhové výhľady, okrem iného aj na slávny Triglav. 

Bohinjské jazero

Druhé najznámejšie jazero Slovinska a ďalší prírodný skvost sa nachádza vo vzdialenosti iba 30 km od jazera Bled. Slovinsko je naozaj kompaktné a za relatívne krátky čas toho môžete vidieť naozaj veľa. Bohinjské jazero je oproti Bledu  pokojnešie a menej navštevované, návštevník sa cíti viacej spätý s prírodou, keďže v jeho okolí nie je žiadna výstavba. Počas letných mesiacov sa môžete v jazere okúpať, požičať si kanoe, svoju loďku, alebo aj absolvovať výletnú plavbu. Je to aj veľmi dobrý východiskový bod pred vysokohorskú turistiku. 

4 fotografie

Adrenalínové Slovinsko

Rafting na rieke Soča 

Rafting je pre mnohých hlavným dôvodom prečo navštíviť Slovinsko. Rieka preteká krásnym údolím, voda v nej je neuveriteľne čistá a hýri rôznymi odtieňmi modrej, ale pozor teplota vody je skôr vhodná pre otužilcov. Okolie malého mestečka Bovec, ktoré je zasadené v údolí Julských Álp je hlavným centrom raftingu a canyoningu v Slovinsku a väčšina outdoorových nadšencov smeruje práve sem.

Patrícia Kardošová

Patrícia Kardošová

Patrícia Kardošová

Vyštudovala Ekonomiku podniku na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Radšej však investuje do zážitkov ako do akcií na burze. Myslí si, že cestovanie robí ľudí lepších, otvára im oči a rúca predsudky. Miluje divokosť juhovýchodnej Ázie a na svojich cestách rada zažíva kultúrne
šoky. Vo svojom voľnom čase sa venuje rôznym športovým aktivitám, má rada tanec, hudbu, hudobné festivaly a cez víkend sa rada túla po horách. Stretnete ju v našom frontoffice kde Vám rada poradí s výberom dovolenky.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

https://bubo.sk/zajazd/najkrajsie-pamiatky-sveta

Zo zájazdu:

Patrícia Kardošová

Posledná úprava článku | Prečítané: 2573

Mohlo by Vás zaujímať

Ľubľana, Slovinsko - skrytá krása pod Alpami Blog

Blog Ľubľana, Slovinsko - skrytá krása pod Alpami

Čoraz viac Európanov objavuje túto malú európsku krajinu a niet sa čo čudovať. Nájdete tu krásne hory, more, historické mestečká, milých ľudí,…

Patrícia Kardošová 4 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.