V cene zájazdu sú raňajky formou bufetových stolov v našich hoteloch a v Petre počas dvoch nocí, ktoré tu strávime máme v cene aj 2 večere, tiež formou bufetových stolov. V Hurghade je all inclusive stravovanie.
Raňajky sú v hoteloch pripravené formou bufetových stolov, podávané v ranných hodinách a máme ich v každom z našich hotelov. Obedy a večere nie sú v cene (s výnimkou 2 večerí v Petre) a kým obedy absolvujeme v rámci prehliadok, tak večera je často individuálna, ale sprievodca vám vždy rad poradí kam sa ísť najesť. Raňajky v hoteloch sú väčšinou kontinentálne so širokým výberom, kde si viete vybrať syry, jogurty, mäsové výrobky, zeleninu, chlieb či chlebové placky a nechýba tu ani káva, čaj či džúsy. Pri zájazde nie je možné doplatiť si polpenziu.
JORDÁNSKO:
Strava v Jordánsku je veľmi podobná tej s akou sa stretnete v Sýrii, Libanone, Palestíne či v Izraeli, veď koniec koncov vznikali tieto kuchyne hneď vedľa seba. Aj tu sa stretnete s vynikajúcou shawarmou či falafelom, no medzi typické jordánske jedlá, ktoré by ste nemalí obísť patrí tradičný beduínsky Mansaf. Predstavte si beduínske jedlo z jahňacieho (alebo môže byť aj iné) mäsa, ktoré sa dlho dusí a napokon sa podáva s ryžou, fermentovaným jogurtom a často aj kyslou zeleninou. Cítiť v ňom beduínsku tradíciu krajiny. Nájdete tu aj jedlo zvané Maklouba, kus kuracieho mäsa s ryžou s orientálnymi koreniami, Kofta bi Tahini, mleté mäso v sezamovej omáčke alebo Kebab Halabi, kúsky kebabov v rajčinovej omáčke. Jordánska kuchyňa je prevažne mäsová, ale ak hľadáte zeleninu, netreba sa báť, že by tu chýbala. Nájdete tu vynikajúco pripravené baklažány od pečených až po grilované, výborne tu pripravujú okru, alebo rôzne šaláty či fazuľovú a bôbovú kašu Foul. Milovníci sladkého si zamilujú dezert Um Ali podobný žemľovke s chuťou vanilky, škorice a orieškov. Nájdete tu aj Kanafeh, baklavu, halvu a iné známe chuťovky.
Cenovo je strava v Jordánsku v reštauráciách drahšie ako u nás. Pouličné jedlo je kvalitné a lacné. Počítajte, že za obed v reštaurácii zaplatíte okolo 10- 15 EUR.
Nápoje v Jordánsku: národným nápojom Jordánska je čaj. Pije sa tu čierny čaj do ktorého sa vloží vetvičky čerstvej mäty, kopec cukru a je to. Ak ste na púšti Wadi Rum, zaujme vás aj púštny čaj s chuťou sušených byliniek ako púštna mäta, šalvia a pridáva sa do neho aj kardamón aj škorica. Jordánska káva má chuť kardamónu. Alkohol sa tu predáva, no nemajú ho všade, väčšinou len v špecializovaných obchodoch alebo v lepších, turistickejších reštauráciách. Jednotkou je anízový Arak a spomedzi jordánskych pív sa oplatí ochutnať pivo Petra. Ak máte radi vína, Jordánci vyrábajú aj tie a ochutnajte víno Mount Nebo alebo Saint George. Vodu vo fľašiach nájdete všade a vodu z vodovodných kohútikov nepite.
Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie reštaurácie a bary.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Jordánsku:
The Red Cave (Wadi Musa, Petra) – Near Petra Main Gate | Walking distance from Petra Visitor Center, Wadi Musa, Jordánsko – „Červená jaskyňa“ sa nachádza v absolútnom centre v spodnej časti mesta Wadi Musa len pár desiatok metrov od vstupu do Petry. Leží na hlavnej ulici a vyberte si reštauráciu ak si chcete vychutnať vynikajúci beduínsky Mansaf, tradičné jedlo Beduínov, ale aj Jordánska. Odporúčame aj typické jedlo Makhloubah a ako predjedlo Kibbeh. Za večeru tu zaplatíte cca 15-20 EUR.
Al Wadi (Wadi Musa, Petra) – Central Circle, Petra – Wadi Musa, Jordánsko – Reštaurácia al-Wadí (Údolie) predstavuje absolútnu arabskú, jordánsku klasiku. Ceny jedál sú tu takmer ako u nás a na výber máte arabské šaláty, hummus, tahini, rôzne kebaby a jahňacinu. Nečakajte tu luxus, ale ak chcete klasickú ľudovú reštauráciu v centre mesta, toto je ona.
Reem Baladi (Wadi Musa, Petra) –Mid-Town on Tourist Street | Reem Beladi Restaurant, Petra – Wadi Musa, Jordánsko – V centre Wadi Musa nájdete viacero reštaurácii a za pokus stojí rozhodne aj podnik Reem Baladi so svojou tradičnou jordánskou kuchyňou. Na čo tu siahnete, buďte si istí, že to bude chutiť presne tak ako má. Kebaby z jahňacieho aj kuracieho mäsa, Kofte, grilované kura s arabskými plackami, hummus alebo dezert Knafeh. Pred odchodom si dajte ešte pohárik čaju s mätou. Za jedlo v priemere zaplatíte cca 6-15 EUR.
Artemis (Jarash) – Calle Séptima 9, Jarash, Jordánsko - Ak vás pri potulkách starovekých Jerashom zastihne hlad, tak neďaleko ruín nájdete vynikajúcu, turistickú reštauráciu Artemis, ktorá robí na obed vynikajúci bufetový stôl s jordánskymi špecialitami. Ochutnať tu tak môžete zaujímavé chuťovky, široký výber šalátov a k tomu božský, chrumkavý chlieb, ktorý robia priamo pred vašimi očami. Už len ten samotný je dobrý dôvod na to, aby ste sa tu zastavili. Podávajú aj pivo (čo v Jordánsku nie je samozrejmosť) a výber dezertov.
Shams el-Balad (Ammán) - Mu'ath Bin Jabal Street 69 | Al-Rainbow Street, Ammán 11181, Jordánsko – Vynikajúcu, lokálnu kuchyňu ochutnáte aj na príjemnom mieste na známej ulici Rainbow Street v centre Ammánu. Shams el Balad sa javí ako kaviareň, ale skvelo sa tu najete bežných, obyčajných a domácich arabských jedál. K tomu káva s kardamónom, čaj s mätou a viete, že sa vrátite.
EGYPT:
Egyptská kuchyňa je veľmi rôznorodá v závislosti od lokality, v ktorej sa práve nachádzate. Väčšinou však ide o zmes libanonskej, tureckej, sýrskej, gréckej a tiež francúzskej kuchyne. Jedlá sú jednoduché a zdravé. Mäso sa väčšinou podáva grilované a v skoro všetkých reštauráciách nájdete tzv. „grill mix“ čo je zmes rôznych druhov grilovaného mäsa, väčšinou kuracie a hovädzie, prípadne jahňacie. Bravčového tu v Egypte veľa nepojete, keďže sa nachádzame v moslimskej krajine.
Základom egyptskej stravy je ich tradičný egyptský chlieb - áiš, čo v preklade znamená „život“. Egypťania ho konzumujú na raňajky, ako prílohu k obedu a tiež na večeru. Pre chudobnejšiu časť obyvateľstva je to mnohokrát jediná strava počas viacerých dní. Chlebík sa pripravuje dvoma spôsobmi a to buď kysnutý z bielej múky alebo tmavý pripravovaný z hrubej celozrnnej múky. Jedlo je tu bezpečné a chutí veľmi dobre. V Egypte treba počítať, že ku základnej cene na jedálnom lístku sa pripočítava ešte miestna daň a automaticky sa očakáva aj prepitné, čo väčšinou navýši výslednú sumu asi o 20%.
Typickým egyptským jedlom Foul, bôb, ktorý sa pripravuje viacerými spôsobmi, napríklad roztlačený so sezamovou pastou tahini, olivovým olejom a s rajčinami, cibuľou a korením. Národné jedlo, ktoré v Egypte určite ochutnáte je Košari, čo je zaujímavá zmes ryže, cestovín, rezancov, šošovice a cibule. Všetko sa napokon zaleje rajčinovou omáčkou, cesnakovým octom a ak chcete, pridáte si aj čili. Z rýchlych jedál odporúčame Falafel (tu v Egypte ho volajú aj Tamiya) alebo Šawarmu s mäsom do ruky. Falafel sú cícerové placky v egyptskom chlebe s kúskami šalátu a omáčkou tahini - omáčka zo sezamovej pasty. Šawarma je s kúskami kuracieho alebo jahňacieho mäsa. Čo sa týka stredomorskej kuchyne ryby sú vynikajúce v Alexandrii pri Stredozemnom mori, v Asuáne a na pobreží Červeného mora. Luxor je tiež známy svojimi reštauráciami s pečenými holubmi alebo špecialitami z čerstvých rýb dovezených z Červeného mora. Pre vegetariánov odporúčame aj jedlo zvané Mahshi – kúsky zeleniny plnené zmesou ryže a korenín. Mahshi môže byť plnená paprika, baklažán, cuketa alebo dokonca aj vínne listy, ktoré bývajú často ako mezze, teda predjedlo.
Pre milovníkov ovocia a zeleniny bude z čoho vyberať. V Egypte sú ceny nižšie ako na Slovensku. V početných podnikoch sú dobré výbery čerstvo vylisovaných džúsov – asab (cukrová trstina), bortugán (pomaranče) Predovšetkým v období Ramadánu si miestni obyvatelia vychutnávajú viac ako kedykoľvek predtým sladké šťavy z cukrovej trstiny, datlí a sezónneho ovocia, medzi ktoré by sme mohli zaradiť predovšetkým mango, granátové jablko, pomaranče, jahody, banány, kokos alebo plody kaktusu - opuncie, ktoré majú sezónu v auguste a v septembri. Pitie šťavy na ulici je pomerne bezpečné, ale vždy je lepšie si ju vypýtať bez ľadu.
Nápoje v Egypte: Káva sa pripravuje klasicky na ohni na „turecký spôsob“ v džezve a podáva sa v malých šálkach alebo sklenených pohároch. Treba sa však dopredu dohodnúť aké množstvo cukru si želáte, pretože sa pridáva už počas prípravy. Podobne je to aj s egyptským národným nápojom, ktorým je čaj alebo „šaj“ a bežne sa pripravuje varením čajových lístkov, väčšinou ju dostanete aj s mätou. Egypťania majú v obľube aj klasický čierny čaj, do ktorého pridávajú veľké množstvo cukru podobne ako v Maroku. Typickým nápojom, predovšetkým v južnej časti krajiny okolo Asuánu, je tmavočervený nálev z čerstvých alebo sušených kvetov ibišteka - karkadé. Osvieži horúci alebo tiež vychladený ako limonáda. Je veľmi chutný a má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie, predovšetkým prečisťuje a okysličuje krv. Zoberieme Vás na miestny asuánsky trh, kde si tieto kvety v najvyššej kvalite môžete zadovážiť domov, či už pre seba alebo ako originálny darček pre rodinu a priateľov. Egypťania pijú viacero odvarov z bylín a korení ako napríklad helba, jansún alebo ifra, teda odvary anýzu, kurkumy alebo škorice. Za chladných zimných večerov popíjajú tiež nápoj zvaný sahleb, čo je hustý krémový nápoj pripravovaný z mlieka, mnohokrát z ťavieho, ktorý sa zahusťuje mletým koreňom orchideí a posypáva orechmi a škoricou. V horúcich mesiacoch popíjajú domáci od smädu taktiež kysnuté mlieko rajeb, ktoré je však dosť horko-kyslé a treba si na jeho chuť najskôr zvyknúť, aby vám nápoj zachutil. Pouliční predajcovia často ponúkajú tiež studený horko-kyslý nápoj so sladkého drievka „asír limún“, ktorý nenájdete nikde inde.
Cena teplej stravy v reštauráciách sa blíži k cenám u nás, v turistických centrách ju dokonca prekračuje, avšak sprievodca sa o Vás dobre postará. Láska ide cez žalúdok a láskou k egyptským jedlám zahoríte určite. Aj najväčší gurmáni budú nadšení. Sprievodca Vám ukáže kde, ako, za koľko a čo sa oplatí konzumovať.
V tejto stati apelujeme na dodržiavanie rád Vášho sprievodcu. Nikto z našich klientov ešte vážne neochorel a nedoniesol si domov neželaný suvenír vo forme exotickej choroby aj preto, lebo sa vždy dodržiavali pokyny sprievodcu. Základnou vecou je, že vodu budeme počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budeme kupovať. Vždy si skontrolujeme, či je uzáver zatvorený naozaj originálne. Vodu nebudeme piť z kohútika ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpeme a väčšinu vecí budeme konzumovať až po tepelnom spracovaní. Počas celého zájazdu dodržiavajte pitný režim minimálne 2,5 l čistej vody denne.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Egypte:
Café Riche (Káhira) - 29 Talaat Harb, Káhira, Egypt - patrí k ikonickým podnikom Káhiry, kde sa miešala história 20.storočia. Otvorili ju už v roku 1908 a miestni doteraz hovoria príbeh o tom ako práve v tejto kaviarni uvidel kráľ Farouk svoju druhú ženu. Sedával tu Naguib Mahfouz, držiteľ Nobelovej ceny za literatúru a obľúbil si ju aj prezident Násir. Kaviareň dýcha históriou, ale viete sa v nej aj vynikajúco najesť. Ochutnať tu môžete typickú Molokhiu s pečeným králikom a sladkú bodku za obedom vám dá lahodný puding Mahalabia. Vychutnajte si tu aj kávu, karkáde alebo čaj.
Pharaonic restaurant (Sakkara) - Abu Sir Rd. Al Badrashin, Saqqara 12919 Egypt - ochutnávame tradičný egyptský „grill mix“ s veľkým množstvom omáčok a dipov ako tahiny alebo hummus. Jedlo je servírované so šalátom a čerstvo upečeným egyptským chlebom priamo v peciach pred reštauráciou. Mäso prinesú na malých griloch, v ktorých je stále oheň- kuracie, hovädzie a jahňacie. Do reštaurácie nás víta skupinka hudobníkov. Menu sa pohybuje cca 15 USD. Nápoje sú za extra príplatok a k dispozícií sú aj lokálne pivá alebo egyptská verzia Stelly. Odporúčame mangový džús alebo malinovku/drink karkadé.
Delaa restaurant (Alexandria) - reštaurácia v centre mesta medzi budovami. Menu stojí cca 12-15 USD. Výber je prispôsobený podľa toho, čo majú čerstvo ulovené. Odporúčame čerstvé krevety - varené alebo grilované. Špecialitou reštaurácie je krevetová polievka.
Marhaba hotel (Asuán) - Abu AR Rish Qebli, Aswan First, Aswan Governorate, Egypt - v našom základnom hoteli v Asuáne máme výbornú hotelovú reštauráciu na streche hotela s výhľadom na mesto. Na výber máte egyptskú + interkontinentálnu stravu (polievky, cestoviny, šaláty) V tomto hoteli odporúčame predovšetkým typickú lokálnu šošovicovú polievku a grill mix.
El Dokka (Asuán) - Elephantine Island | Hessa Island, Aswan, Egypt - odporúčame dať si grill mix menu (cca. 15 USD) alebo čerstvú riečnu rybu priamo z Nílu (cca. 20 USD). Nápoje nie sú v cene.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Mantis
Zažite jedinečný gurmánsky zážitok z vtáčej perspektívy v reštaurácií Mantis v srdci Káhiry. S pôsobivým výhľadom na Níl si vychutnáte kulinárske špeciality od arabského šéfkuchára Haya Issu. Použitím čerstvých miestnych surovín ponúka výber či už medzinárodných alebo stredomorských jedál. Vychutnajte si známe zemiakové hranolčeky Poutine, ktoré v Mantise vynikajú pridaním miestnej Harrisy a duseného hovädzieho mäsa, potiahnuté omáčkou. Alebo si dáte benátske Carpaccio so šošovičkovými klíčkami a anízom? Tvorivosti sa medze nekladú. K výbornej večeri si objednajte koktejl s ingredienciami ako udený rozmarín, ružová voda, či flambovaný citrón. Alebo dáte prednosť ruskej vodke s citrónovou trávou, kardamónom či uhorkou? Je to na vás!
Štýlové reštaurácie
Fishawy café
Táto najznámejšia káhirská kaviarnička vznikla asi pred 240 rokmi, keď vždy po večerných modlitbách, muž menom al-Fishawy, servíroval kávu svojim priateľom v uličke káhirskej islamskej štvrte Khan al-Khalili. Na mieste sa zhromažďovalo čoraz viac ľudí, a tak bol nútený založiť kaviareň. Egypťania dodnes trávia čas práve v tejto kaviarni pri káve, čaji či tabaku. Len pár metrov od nej sa nachádza 1000 ročná Al-Azhar – jedna z najstarších univerzít na svete. Vďaka svojej skvelej polohe sa v nej zhromažďovalo mnoho egyptských spisovateľov, hudobníkov a umelcov. Najobľúbenejším nápojom je čaj s vetvičkami čerstvej mäty servírovaný v čajovej kanvici a miskou cukru. Nenechajte si ujsť chuť egyptského čaju s vyše 200 ročnou tradíciou! Milovníkom kávy naservírujú nápoj v tradičnej arabskej medenej nádobe Kanakah s dlhou rúčkou. Alebo dáte prednosť sladkému smotanovému nápoju Sahlab s orechmi a hrozienkami? Karkadé, ibištek, infúzia anízu, či čerstvý nápoj? Ku skvelému nápoju podľa Vášho výberu si nezabudnite objednať shishu s najrozličnejšími tabakovými príchuťami. Staňte sa aj vy na chvíľku pravým Egypťanom!
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Salt Steakhouse
Medzi najšpičkovejšie podniky hlavného mesta Ammánu a celej krajiny patrí reštaurácia menom Salt Steakhouse, v ktorej nájdete arabskú, medzinárodnú ale aj európsku kuchyňu. Čerešničkou na torte je, že sa špecializujú aj na steaky, ktoré robia najlepšie v celej krajine. Esencia šťavnatého mäsa v kombinácií s prvotriednym kulinárskym zážitkom. Sledujte kvalifikovaných šéfkuchárov, ako pred Vami pripravujú jedinečné kúsky mäsa s ostrými a horúcimi nožmi. Jedlo nielen že skvelo vyzerá na tanieri, ale aj výborné chutí. K šťavnatému steaku si objednajte spomedzi kvalitných svetovo ocenených vín. Ak máte chuť na steak, určite nerozmýšľajte nad iným miestom!
Rezervovať
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Abou El Sid Restaurant
Práve v tejto reštaurácii zažijete ten najintenzívnejší a najautentickejší zážitok z egyptskej kuchyne. Miesto zamknuté v čase a priestore, v ktorej sa slávna egyptská pohostinnosť preukáže ako nadčasová a ponúka tie najchutnejšie špeciality egyptskej kuchyne. Recepty sú zostavené práve z knihy Abou El Sida, ktorý bol kuchárom samotného sultána počas vlády Osmanskej ríše. Krásne prostredie a vynikajúce špeciality na tanieri. Dáte si ako predjedlo baklažán s cesnakom alebo chutné Tahini? Ako hlavné jedlo odporúčame Molokheya s kuracím/králičím mäsom a bielou ryžou. Alebo si vyberte z ďalších 30 špecialít. Nechajte si poradiť od miestnych čašníkov, ktorí Vám veľmi radi pomôžu s výberom.
Aj najväčší gurmáni budú nadšení, pretože tento zájazd je rozhodne gastronomickým zážitkom. Máme vybrané veľmi kvalitné reštaurácie, ale aj overené stánky na ulici.