Jarash: zabudnutá sestra Petry

Prehliadka

Jarash: zabudnutá sestra Petry

Na severe Jordánska sa nachádza hneď niekoľko zaujímavých archeologických lokalít, no iba Jarash má vo svojom význame a rozlohe skutočne svetové miesto. Aj keď je (právom) najznámejšou a najnavštevovanejšou archeologickou lokalitou slávna Petra, pre milovníkov histórie a architektúry je návšteva rímskeho mesta nezabudnuteľný zážitok. Zachovalé hlavné ulice, chrámy, rozsiahle námestie a divadlá nám dávajú možnosť prechádzať sa po tých istých cestách ako jeho obyvatelia pred dvetisíc rokmi. Posadiť sa na jedno zo sedadiel v divadle a vychutnávať si výhľady v sprievode miestnej hudby je skutočne na nezaplatenie.

„Pompeje Východu“ #

Našu cestu začíname zavčas ráno z útulných hotelov pri Mŕtvom mori. Či už z pohodlnej Ramady alebo luxusného Kempinski Ishtar, po dlhšej ceste z predchádzajúceho dňa sme oddýchnutí a pripravení na dopoludňajší program – predsa len si chceme popoludní poležať v blahodarnom mori a prečítať si na jeho hladine noviny. BUBO zájazdy sú ale hlavne o zážitkoch a objavovaní krajiny, preto využijeme aj túto príležitosť na návštevu ďalšieho zaujímavého miesta. Cesta popri hlavnom meste Ammán nám poodkryje tvár moderného hlavného mesta, ktorého dejiny ale siahajú hlboko do dávnej histórie. Čím ďalej ideme na sever, tým je okolie viac zakvitnuté a zazelenané – a aj keď stále nemôžeme hovoriť o lesoch, prechod z púšte je badateľný.

Ruiny rímskeho Jarashu sú roztrúsené v krajine
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Jarash je dnes moderné mesto, no stále si zachováva osobitý imidž a určite nemôžeme hovoriť o veľkomeste. Nižšie novodobé budovy sú vystavané v okolí antického centra, do ktorého smerujeme aj my. Na pomerne veľkom parkovisku nechávame náš autobus a spoločne s miestnym sprievodcom prechádzame cez návštevnícke centrum. I keď to by sme mohli pokojne nazvať aj menšou tržnicou, takže ak ste nestihli kúpiť dostatok šatiek či magnetiek z Jordánska, teraz máte skvelú možnosť. Vyjednávanie nutné! Pre tých, ktorí preferujú osvieženie v podobe kávy alebo šťavy z granátového jablka, sú pripravení obchodníci strategicky sídliaci tesne pri vchode/východe z areálu. Po vymotaní sa z tejto obchodnej časti, vynára sa pred nami už vchod do samotného mesta. Nenechajte sa pomýliť tým, že centrum je v rámci moderného mesta. Je to rozsiahly areál, v ktorom by pomaly kráčajúci milovník alebo milovníčka histórie vedeli stráviť niekoľko hodín. My to riešime kompromisom - časť trasy si prejdeme spolu, povieme si viac o histórii miesta a predstavíme najdôležitejšie pamiatky mesta. Nuž, a potom je už na vás ako strávite čas a ktoré pamiatky vás zaujmú. Niekto sa rád poprechádza a nasaje atmosféru, iní prebehnú všetky pamiatky, prípadne nafotia skvelé fotky, či si oddýchnu pri voňavej káve a dohadovaní cien. Najprv ale prichádza „povinná“ historická jazda v týchto „Pompejách Východu“. Nenechajte sa ale zmiasť touto nepresnou prezývkou, ktorá mestu prischla kvôli skvelému stavu zachovania a nie tragédii s vybuchnutou sopkou.   

Na počiatku bol Alexander (?) #

Len málo historických postáv zanechalo takú badateľnú stopu ako Alexander Veľký. A práve s jeho osobou sa spája založenie mesta, vo vtedajšom svete známom ako Gerasa. Podľa legiend ho mal založiť s jedným z jeho generálov Perdiccasom a zanechať v ňom časť svojich macedónskych vojakov, rozhodnutých usadiť sa. Druhá verzia založenia hovorí o neskoršom dátume pod taktovkou kráľa Antiocha IV, po ktorom malo byť mesto pomenované Antiochia na Zlatej rieke. Isté ale je, že Jarash bol založený v helenistickom období a jeho kultúra bola pod značným gréckym vplyvom, no stále si zachovávala blízkovýchodný ráz a aj väčšinu obyvateľov tvorilo s najväčšou pravdepodobnosťou miestne obyvateľstvo. To, čo dnes máme možnosť vidieť a obdivovať sú ruiny z obdobia rímskej nadvlády. Mesto bolo dobyté v roku 63 p.n.l., čím sa stalo súčasťou provincie Sýria a neskôr Arábie. Tým sa zaradilo k významným obchodným a kultúrnym mestám ako boli Petra či Philadelphia (dnešné hlavné mesto Jordánska, Ammán). Aj keď je moderné mesto obkolesujúce staroveké ruiny menšie a nedosiahol významu svojich dobových príbuzných, stále sa nám zachovalo dostatok záznamov a dôkazov o jeho starovekom význame. Keďže je celý priestor otvorený, odporúčame nasadiť si klobúk alebo inú pokrývku hlavy a zásobiť sa vodou. Po tom, ako úspešne odoláme snahám obchodníkov a vojdeme do slnkom zaliateho areálu, naskytne sa nám úžasný pohľad na víťazný oblúk. V tejto južnej časti vystavali impozantný, a stále výborne zachovaný, oblúk pri príležitosti návštevy slávneho rímskeho cisára Hadriána v roku 129 n.l.. Keď si ho vyfotíme a prejdeme na druhú stranu, na zemi môžeme stále vidieť odpadnuté časti s rímskym nápisom. Na ľavej strane síce môžeme vidieť iba vonkajšie múry, no za nimi sa skrýva rozsiahly Hippodrom, alebo aréna v ktorej sa konali preteky konských záprahov. V časoch najväčšej slávy sa do nej mohlo zmestiť až 15 000 divákov! Oproti nemu sú na prvý pohľad nezaujímavé úlomky a jamy, no ich história je zaujímavejšia. Pôvodne šlo o nekropolu, teda miesto, kde sa pochovávali mŕtvi v rímskej dobe. Neskôr v byzantskom období a nástupe kresťanstva, sa pohrebisko preložilo do miest nevyužitej arény.

Za mestskými múrmi #

Po prechádzke cez nový chodník popri obchodníkoch ponúkajúcich vychladené fľaše vody, dostávame sa k vstupnej bráne. Pred ňou sa nachádza menšia reštaurácia a stánok, pri ktorom postávajú miestni sprievodcovia pripravení podeliť sa o svoje vedomosti. My sme ale poistení BUBO sprievodcom a naším lokálnym partnerom, ktorý zakúpi lístky a my využijeme tento čas na zopár informácií o samotnom meste. Pri južnej bráne, tvorenej troma vstupnými oblúkmi, sa zachovali obranné múry kedysi obkolesujúce celé mesto. Hneď za samotným vchodom vidíme cestu lemovanú na prvý pohľad nezaujímavými štvorcovými pôdorysmi. Keby ste ale navštívili Jarash pred dvetisíc rokmi, tieto nenápadné stavby by vás určite zaujali – šlo totiž o obchody spojené s dielňami, ponúkajúce svoj tovar návštevníkom zo širšieho okolia. To už postupne prichádzame do srdca mesta, impozantného kruhového Fóra, na ktorom sa dodnes zachovala pôvodná dlažba. Pri vstupe na toto otvorené priestranstvo lemované 56-timi stĺpmi sa nám naskytne panoramatický výhľad na najväčšie atrakcie mesta. Na ľavej strane sa nachádzajú hneď dve impozantné stavby, aj keď na prvý pohľad možno až tak vábne nevyzerajú. Prvá z nich, viditeľná z fóra, sú ruiny Diovho chrámu. Toto miesto bolo zrejme posvätné ešte pred príchodom kolonizátorov z Grécka a počas raného rímskeho obdobia na tomto mieste vystavali chrám s impozantným nádvorím. Rastúce bohatstvo a dôležitosť mesta sa neskôr odrazili aj na prestavbe budovy, vynímajúcej sa nad mestom a hlavným námestím. Dnes sa nám zachovalo síce iba niekoľko stĺpov a časti obvodových múrov, no stále dostatok na to, aby sme si vedeli predstaviť jeho veľkoleposť, keď sa vynímal nad antickým centrom v celej svojej sláve. Na pravej strane chrámu je na prvý pohľad nezaujímavá stena. Tá ale skrýva pravý poklad vo vnútri – Južné divadlo, postavené v 1. storočí. Výborne zachovaná stavba nás prenesie cez stáročia a my sa posadíme na jedno z 5000 možných miest a vyskúšame si akustiku z nenápadnej priehlbinky na kamennej podlahe pred pódiom, alebo sa započúvame do zvukov hudby lokálnych umelcov. Z najvrchnejšieho radu je výborný výhľad nielen na celé divadlo, ale aj na ruiny mesta.

Cestou-necestou #

Po návrate späť na fórum je najlepšie vydať sa hlavnou cestou, ktorú by Rimania nazvali Cardo Maximus. Je to široká dláždená ulica lemovaná z oboch strán stĺporadím, dlhá 800 metrov. Dnes sa po nej prechádzame pešky, ale kedysi sa po nej premávali hlavne vozy, po ktorých sú dodnes viditeľné stopy. Ak nájdete neprirodzene „vyduté“ kamene, je to spôsobené potrubím vybudovaným pod cestou. Pri prechádzke určite neminieme Nympheum, alebo verejnú fontánu, z ktorej čerpali obyvatelia vodu. To v Jarashi je výborne zachovalé, i keď už len s prázdnymi výklenkami, ktoré kedysi ochraňovali sochy božstiev a bez tečúcej vody. Keď vás zaujímajú ranné kresťanské dejiny, práve pred týmto monumentom môžete odbočiť vpravo a prejsť sa schodmi ku zvyškom katedrály a Chrámu Sv. Teodora. Chrámy postavené na základoch antických budov majú stále svoje osobitné čaro a štýl, odkrývajúc nám prvé kroky kresťanstva v tejto oblasti. Ak si ešte chcete pozrieť zvyšky iných kresťanských chrámov, v okolí sa nachádzajú ruiny Chrámu sv. Kosma a Damiána, a taktiež aj Chrám Sv. Juraja. Tieto budovy obsahujú zvyšky mozaikovej dlažby s motívmi viniča, zvierat a geometrických vzorov, aké môžeme vidieť v meste jordánskom meste Madaba alebo v palestínskom Betleheme. Tu si ich môžeme pozrieť úplne zblízka a dokonca sa na ne postaviť, tak ako vtedajší kresťania pred 1 600 rokmi. Ak vás ale zaujímajú skôr grécko-rímske pamiatky, ešte máme na ceste druhý dôležitý chrám zasvätený antickej bohyni. Tento bol zasvätený patrónke mesta, panenskej bohyne lovu a mesiaca Artemis, u Rimanov stotožnenej s bohyňou Dianou. Už z diaľky nás láka svojimi vysokými stĺpmi, a podobe ako Diov chrám, jeho vyvýšená poloha sa týčila nad centrom mesta. Je možné, že grécko-rímsku verziu stotožnili s miestnou bohyňou, a podobne ako Diov chrám, bol v rímskej ére prestavaný, aj keď nebol nikdy dokončený. Po tom, ako bola dokončená výstavba monumentálnej vstupnej brány, už nestihli dotiahnuť výstavbu chrámu do konca. Jeho interiér taktiež utrpel aj následnou výstavbou a zákazom uctievania predkresťanských božstiev, chrám preto chátral a jeho časti sa použili ako stavebné materiály. Jeho chrámová časť ešte chvíľu slúžila ako verejný priestor, no po ničivom zemetrasení ostali iba základy. Ak sa z Artemidinho chrámu vydáme smerom na sever, prípadne sa vrátime na Cardo Maximus, môžeme obdivovať dve pamiatky. Jednou z nich je Severné Divadlo, o trochu menšie ako to pri Diovom chráme – stále ale stojí za návštevu. Pri ňom sa nachádza mohutný a výborne zachovaný severný Tetrapylon so štyrmi bránami a po jeho ľavej strane zvyšky verejných kúpeľov.

Cardo Maximus ešte pokračuje ďalej a ak by ste pokračovali vzdušnou čiarou, dostali by ste sa do sýrskeho Damasku. Na tomto mieste je dobré otočiť sa, prejsť opäť cez hlavnú cestu až na námestie a cez Hadriánov oblúk prejsť až ku krytej tržnici. Čas na nákup, kávičku alebo čerstvú šťavu po príjemne vyčerpávajúcej prehliadke pred návratom do autobusu a ak sme aj vyhladli, zastavujeme sa na obed v meste. Popoludní si už môžeme užívať zaslúžený ozdravný relax pri Mŕtvom mori a vychutnávať si ideálne spojenie zážitkov. Lebo práve o to v BUBO ide – vyvážený mix zážitkov spájajúcich históriu, kultúru, zaujímavé miesta, ale aj zaslúžený oddych po dni plnom zážitkov. A to Jordánsko skutočne ponúka.  

Čo vidieť navyše? #

1.,Zastavte sa v Ammáne

Jordánsky Ammán možno nemá auru ako posvätný Jeruzalem, ale má v sebe kus nefalšovaného arabského Orientu. Prejdite sa trhoviskom, poseďte si v kaviarničke s kávou či mätovým čajom a napokon objavte rímske dedičstvo mesta v podobe veľkolepého divadla či Heraklovho chrámu na Citadele, odkiaľ budete mať na mesto fantastický výhľad.

2.,Po stopách Križiakov

Vyberte sa po stopách Križiakov a objavte stredoveký hrad Ajloun. Postavili ho v 12.storočí panovníci Ajúbovskej dynastie a neskôr ho zväčšili Mameluci. Svoju úlohu zohral aj počas križiackej doby, kedy sa neďaleko od hradu utáborili Križiaci, ale na hrad samotný si netrúfli. Dnes tu nájdete pôsobivú, romantickú ruinu pevnosti, ktorá leží len 30 kilometrov od rímskeho mesta.

3.,Zabudnuté rímske kúpele

Pár kilometrov od rímskych ruín Jarashu nájdete aj chuťovku pre archeológov v podobe ruín starých, rímskych kúpeľov. Ich meno je Birkatayn a v bedekri ich veľmi nehľadajte, pretože k nim nechodí takmer nikto. Pôsobivé ruiny však majú svoju atmosféru a ak hľadáte niečo neznáme a zároveň unikátne, skúste sa sem pozrieť.

Vyberte sa na dovolenku do Jordánska a spoznajte nielen Jarash, ale aj Petru či púšť Wadi Rum a okúpte sa v Mŕtvom mori

TOP 10 Jarashu #

1.,Panoráma mesta

Pohľad na Jarash z pahorku nad oválnym Fórom. Je to najkrajšia panoráma aká sa vám na Jarash naskytne a tak sa sem určite vyberte. Stačí kráčať z divadla či Diovho chrámu smerom k byzantským kostolíkom a po vašej pravej strane sa otvorí fotogenická panoráma.

2.,Hadriánov oblúk

Oblúk cisára Hadriána patrí k najkrajším rímskym oblúkom celého Blízkeho Východu. Nie je len bránou do mesta, ale aj TOP pamiatkou celého Jarashu, kde si uvedomíte veľkoleposť celého tohto miesta.

3.,Diov chrám

Diov chrám je najväčším chrámom Jarashu a hoci dnes leží v ruinách, stále má v sebe impozantnosť, pretože sa rozprestiera na niekoľkých terasách. Na nich nájdete zvyšky oltárov, no najkrajšie pôsobia stĺpy, ktoré akoby nad mestom držali ochrannú ruku.

4.,Posedenie v divadle

Južné divadlo je väčším z dvojice divadiel v Jarashi a určite ho neobíďte, pretože si tu môžete posedieť. Najprv nazrite na scénu so svojimi detailmi, no napokon vyšliapte desiatky schodov až na samotný vrch. Nielen že si odtiaľto spravíte krásnu fotku, ale vychutnáte si aj akustiku tak ako Rimania pred vami. V divadle často stretnete domácich s gajdami, ktorí vám spravia ukážku hudbu a akustiky.

5.,Byzantské mozaiky kostolov

Byzantské mozaiky nie sú možno najznámejším miestom rímskeho Jarashu, ale my ich nikdy neobídeme, pretože po tom ako sa Rím začína rozpadať a ako ho vystrieda Byzancia, tu vzniknú tri malé kostolíky stojace tesne vedľa seba. Byzantské mozaiky v nich sú umeleckými dielami

6.,Chrám bohyne Artemis

Chrám bohyne Artemis patrí právom k symbolom celého rímskeho mesta. Stojí nad centrom, jeho korintské stĺpy sa vypínajú do výšky a môžete si priamo pod nimi aj posedieť. Vedeli ste, že ich niekedy volajú „živé stĺpy“? Ukážeme vám ako sa jeden zo stĺpov dokáže rozkývať! Chrám je miesto, kde si spravíte krásne fotografie.

7.,Nymfeum

Rimania na svojich hlavných uliciach stavali verejné studne či fontány, aby si každý mohol nabrať vodu alebo sa osviežiť. Tou najkrajšou fontánou v Jarashi je Nymfeum na ulici Cardo Maximum. Kedysi ho zdobili sochy vylievajúce vodu z nádob a muselo to byť unikátne miesto

8.,Cardo Maximus

Hlavná ulica Cardo Maximus pretínajúca mesto má svoje čaro aj dnes po takmer 2000 rokoch. Kráčate po kamennej dlažbe, všímate si miesto, kadiaľ viedla kanalizácia, cítite pod nohami vyjazdené koľaje od vozov a tak fantázia pracuje naplno. Niečo podobné zažijete aj v Pompejach a tak niet divu, že aj Jarash má prezývku „Pompeje východu“

9.,Obrovský Hippodrom

Medzi najväčšie stavby celého rímskeho mesta patrí obrovský Hippodrom. Nájdete ho hneď za Hadriánovým oblúkom a kedysi mal kapacitu fantastických 15 000 divákov. Vojdete dnu a obklopí vás obrovský ovál, nájdete tu kamenné sedadlá a ak sa tu ocitnete v lete, môžete byť súčasťou festivalu, kde ožije Rímska ríša

10.,Reštaurácia Artemis

Reštaurácia Artemis patrí k najlepšej možnej voľbe, kde sa v Jarashi pôjdete najesť. Leží len pár stoviek metrov od rímskych ruín a hneď ako sem prídete, budete vedieť, že ste spravili dobre. Privíta vás totiž čerstvá vôňa chlebových placiek, ktoré pripravujú v tradičnej peci. Ochutnať tu môžete aj jordánske jedlá od mezze až po kofte v omáčke z tahini a napokon to zajesť sladkým dezertom Um Ali. Skvelé a chutné miesto.

Spoznajte Jordánsko aj cez naše BUBO blogy, kde vás pozývame na príjemné čítanie:

  • Petra - najunikátnejšie miesto celého Jordánska a najznámejšie miesto Blízkeho Východu. Užite si našu prehliadku
  • Wadi Rum - najkrajšia púšť v regióne pripomína Mars, no nájdete tu mnoho iných zážitkov
  • Mŕtve more - aké je to položiť sa na hladinu Mŕtveho mora? Prečítajte si zaujímavostí!
  • Biblické Jordánsko - aké sú najdôležitejšie miesta kresťanstva v krajine?
  • Ako si Jordánsko užiť? - aké zážitky na vás čakajú (aj na našom BUBO zájazde) v Jordánsku?
Michaela Šimonová

Michaela Šimonová

Michaela Šimonová

Pre vyštudovanú religionistku je v strede záujmu práve poznávanie náboženstiev, a to v akejkoľvek podobe - či už ide o žitý rituál, maľované fresky alebo staroveký chrám. Jej zbierka mytologických príbehov z rôznych krajín (a národov) celého sveta sa neustále zväčšuje a túto vášeň pretavuje aj do svojej práce. Minulé životy Buddhu, mayské chrámy v Tikale, kresťanské sviatky na Kaukaze alebo mýty statných Vikingov: záber je široký a Michaela sa vždy s radosťou podelí o zaujímavé (a často aj kuriózne) informácie z oblasti histórie, náboženstva a kultúry.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Jordánsko, Palestína, Izrael

Zo zájazdu:

Michaela Šimonová

Posledná úprava článku | Prečítané: 1865

Mohlo by Vás zaujímať

Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Petra - rady a tipy na cestovanie Petra

Petra Petra - rady a tipy na cestovanie

Petra je určite najslávnejšia pamiatka Jordánska. Keď zo strany Izraelu prekročíte biblickú rieku Jordán a hranice Svätej zeme, ocitnete sa v…

František Kekely 15 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Jarash: zabudnutá sestra Petry Jarash

Jarash Jarash: zabudnutá sestra Petry

Na severe Jordánska sa nachádza hneď niekoľko zaujímavých archeologických lokalít, no iba Jarash má vo svojom význame a rozlohe skutočne svetové…

Michaela Šimonová 10 min. čítania
Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood Wadi Rum

Wadi Rum Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood

Jordánsko pokrýva z väčšej časti púšť, no iba jedna z nich je skutočne svetovo výnimočná a priťahuje tisíce návštevníkov či hollywoodskych…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2133 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

3861 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4353

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek