V cene zájazdu sú raňajky s výnimkou nočných vlakových presunov. Obedy často absolvujeme spoločné počas našich prehliadok alebo presunov a večera je individuálna, no váš sprievodca vám určite poradí, kam sa ísť najesť a čo ochutnať.
Neberte si so sebou potraviny a ak niečo potrebujete, nech je to len malá drobnosť, bez ktorej sa nezaobídete. Indická kuchyňa patrí medzi najlepšie na svete a určite si tu nájdete svojich favoritov. V malých obchodoch si vždy viete kúpiť drobnosť a na vlastné varenie nebude žiaden čas.
Indická kuchyňa má svetový punc, no u nás je stále miestami strašiakom najmä pri predstave, že by ju mal človek jesť priamo tam. Mnohí čo v Indii nikdy neboli strašia o hygiene a rozprávajú o tom, že tam nie je čo jesť. My región milujeme, vieme že to pravda nie je a vieme, že indická kuchyňa je unikátna. Dovoľte nám, aby sme vám ju predstavili.
India a jej kuchyňa je fantastickou spleťou chutí. Snáď žiadna iná krajina sveta nevie tak pracovať s koreninami ako práve India a presne pre túto dosiaľ nepoznanú rôznorodosť si miestnu kuchyňu zamilujete. Ovplyvňovali ju národy, náboženstvá a preto vyzerá inak na severe a inak na juhu krajiny. Ak ste vegetariáni, budete si môcť vyberať z toľkých jedál až sa vám zakrúti hlava. India myslí aj na tých, čo si radi dajú mäso a stretnete sa tu najčastejšie s kuracinou, jahňacím či baraním mäsom. Bravčové sa často nepredáva kvôli moslimských oblastiam a hovädzie tiež nedostanete kvôli hinduistickým predstavám. Medzi najznámejšie jedlá patria Chicken Tandoori, kura ugrilované v peci tandoor na skvelom korení s jogurtom, Chicken Butter Masala, kúsky kuracieho mäsa v masala omáčke, Paneer Butter Masala, kedy sa namiesto kuracieho mäsa dá do masala omáčky indický, vynikajúci syr Paneer, Biryani, indická odpoveď na rizoto s mäsom alebo zeleninou a medzi top jedlá sa radí aj Palak Paneer, syr v špenátovej omáčke. Obľúbite si aj šošovicový Dhál (na viacero spôsobov) alebo Seekh kebab z mletého jahňacieho mäsa, Aloo Ghobi, teda karfiol so zemiakmi a rozhodne vás prekvapí aj cícerová Chana Masala. Polievky nepatria medzi najobľúbenejšie chody, ale rozhodne tu ochutnajte rajčinovú polievku, ktorú robia všade inak. Ako príloha sa často v indickej kuchyni vyskytuje ryža, no ešte populárnejšie sú rôzne druhy chlebových placiek. Skúste chrumkavý Naan (najmä cesnakovú verziu Garlic Naan), alebo jednoduchšie verzie ako Čapáti či Phulka.
Veľké množstvo indického jedla sa konzumuje na uliciach ako streetfood. Mnoho ľudí sa indického streetfoodu bojí, ale patrí medzi TOP streetfood celého sveta. Hygiena môže byť problém, no ak sa riadite sprievodcom a rozumom, tak to taký problém nie je a overené podniky patria medzi najobľúbenejšie miesta, kde sa denne zastavia tisícky ľudí. Medzi najchutnejšie streetfoodové drobnosti Indie patria trojuholníky plnené zmesou zeleniny zvané Samosa, nájdete tu aj Pani Puri, malé guľôčky plnené zmesou zeleniny a korenistej vody, Masala Dosa, teda tenučkú placku naplnenú zemiakmi a cibuľkou s kokosovým čatní alebo Paratha, plnená placka zelenou alebo mäsom. Ochutnáte?
Pre nápoje v Indii je synonymom čaj. Najčastejšie sa tu pije čierny čaj s mliekom a cukrom, ale rovnako obľúbený je aj známy masala čaj, kde sa pridajú koreniny či zázvor. Indovia volajú čaj „chai“, no vyslovujú ho ako my, tak nebudete mať žiaden problém a je to nápoj, ktorý sa denne pije nonstop na ulici. Stačí sa pristaviť a ochutnať. Voda je niekoľko násobne prevarená a tak s pouličným čajom nebýva problém. India je krajina, kde sa pestuje čaj (Dardželing, Assam, Nilgiri) a preto, ak chcete aj domov kvalitný čaj ako suvenír, nie je to problém. Medzi typické indické nápoje patrí aj Lassi, zmes jogurtu, vody, ovocia či korenín. Nájdete ich tu niekoľko rôznych druhov a medzi najlepšie patrí Mango Lassi. India nie je kávovou krajinou a hoci v moderných mestách nájdete aj kvalitné kaviarne, mimo nich je to takmer nemožné. Osviežujúce sú aj ovocné šťavy alebo šťava z cukrovej trstiny. Ak radi ochutnávate na cestách aj alkohol, aj India vám vie do cesty prihrať niekoľko zaujímavých zárezov. Alkohol nepredávajú všade, najčastejšie v špeciálnych obchodoch. Ochutnať môžete obľúbené pivo Kingfisher, indický rum Old Monk alebo dokonca aj indickú whisky.
Aj najväčší gurmáni budú nadšení, pretože tento zájazd je rozhodne gastronomickým zážitkom. Máme vybrané veľmi kvalitné reštaurácie, ale aj overené lokálne podniky.
V tejto stati apelujeme na dodržiavanie rád Vášho sprievodcu. Nikto z našich klientov ešte vážne neochorel a nedoniesol si domov neželaný suvenír vo forme exotickej choroby aj preto, lebo sa vždy dodržiavali pokyny sprievodcu. Základnou vecou je, že vodu budeme počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budeme kupovať. Vždy si skontrolujeme, či je uzáver zatvorený naozaj originálne. Vodu nebudeme piť z kohútika ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpeme a väčšinu vecí budeme konzumovať až po tepelnom spracovaní.
Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie a overené reštaurácie.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Indii:
Pling (Delhi) – Asset Number 02 | GMR Hospitality District IGI Airport New Delhi, Naí Dillí 110037, India – Ak by ste mali v indickom Dillí chuť na skvelý večerný drink, tak potom je tu Pling. Patrí medzi najlepšie kokteilové bary hlavného mesta a okrem miešaných nápojov tu majú aj širokú a bohatú ponuku vína (nielen indického). Ak vyhladnete, zachráni to ich kuchyňa, ktorá poteší vegetariánov aj mäsožravcov.
Dum Pukht (Delhi) – ITC Maurya | Diplomatic Enclave, Sardar Patel Marg, Chanakyapuri, Naí Dillí 110045, India – Špičkovú reštauráciu v Delhi ochutnalo niekoľko bollywoodskych hviezd, ale aj prezident Singapuru či mnohí iní VIP hostia. Prečo by ste ju nemohli ochutnať aj vy? Dum Pukht zaujme svojim umiestnením, pretože jej interiér evokuje staré panovnícke paláce a špecializuje sa na kuchyňu nawabov z Awadhi, teda na to, že jedla pripravujú dusením. Ochutnajte miestne biriyani, kebaby či rozpadávajúce sa jemné jahňacie.
Tadka 4986 (Delhi) – 4986 Nehru Bazaar Ramdwara Road | Paharganj, Next to mahavir mandir, Naí Dillí 110055, India – Ak sa zatúlate do rušnej štvrte Paharganj, tak okolo seba nájdete množstvo podnikov, no nie každý stojí za to. Sadnite si do reštaurácie Tadka, je to najlepšia voľba v celom okolí. Vynikajúco vám tu pripravia Dhal Makhani, rôzne masala varianty s mäsom či len s paneerom a vychutnajte si dúšok masala čaju. Za jedlo v priemere zaplatíte cca 4-6 EUR.
Karim´s (Delhi) – 16 Matia Mahal Bazar, Near Jama Masjid | Jama Masjid, Naí Dillí 110006, India – Streetfood v starom Delhi? Nie nezbláznili sme sa, ale pripravte sa na jedno z najlepších jahňacích jedál v starom meste! Podnik Karim´s ponúka tradíciu staršiu než 100 rokov a ich najlepšími jedlami je jahňacina na viaceré spôsoby. Dokonalým jedlom je Seekh Kebab, mletá jahňacina s koreninami. Hneď ako ju dojete, budete chcieť druhú porciu. Karim´s patrí k najobľúbenejším podnikom v okolí.
Barbeque Nation (Delhi) - ako už názov napovedá, pôjde tu v prvom rade o fantastické barbeque. Nebojte sa a ochutnávajte! BUBO odporúča Panner Pudina, typický indický syrový šalát pozostávajúci z čerstvej šalátovej hlávky, s chrumkavej cibuľky, granátovým jablkom, dochutený exotickým korením. Vynikajúci je aj grilovaný ananás alebo Palak Papad Kebab zo špenátu a chili korenia. Ochutnajte aj čínske kuracie špízy Chichen Tikka, grilované kuracie mäso v citrónovej šťave Tandoori Chicken, Sarson Wala Jhinga, krevety marinované v chili a horčici. Výborne chutí aj sladká kuracia polievka s kukuricou alebo sladko-kyslá polievka. Prípadne siahnite aj po chutnom zeleninovom Handi Biryani či šťavnatých zeleninových knedlíkoch Kofta Curry, alebo Dal Makhani - mix fazule a šošovice. Chutný je aj kurací Murgh Masala Jhodhpuri, mleté mäso na kari Mutton Keema, ryba v horúcej bazalkovej omáčke, k tomu všadeprítomný indický chlieb naan. Z dezertov musíte ochutnať jahodový cheese cake, sladký mliečny kulfi s kardamonom, orieškový Moong Dal ka Halwa alebo koláč zebra pastry. Indická kuchyňa je neskutočná. Užívajte!
Suvarna Mahal (Jaipur) – Ground Floor Bhawani Singh Road, Jaipur 302005, India – Ak hľadáte v indickom Jaipure TOP reštauráciu, práve ste ju našli. Ako vyzerá fine dining v Indii? Ocitnete sa v paláci Rambagh v jeho banketovej sále zariadenej v renesančnom duchu a šéfkuchári vám na tanieri vyčarujú kúsok gastronomického neba. Sú vyškolení na to, aby vedeli pripraviť rôzne kráľovské jedlá viacerých indických rodov a tak sa môžete vsadiť, že jedlo bude fantastickým zážitkom. Za večeru tu miniete 50 – 100 EUR podľa výberu.
Saffron (Jaipur) – Jaipur Marriott Hotel. Ashram Marg | Near Jawahar Circle, Jaipur, India – Hotel Marriott v sebe ukrýva dokonalú, indickú reštauráciu Saffron, kde viete ochutnať gro indickej kuchyne, no nájdete tu aj pár jedál panázijskej kuchyne. Nechajte si poradiť perfektný špenátový Palak Paneer alebo Tháli, výber z niekoľkých jedál, ktoré vám naservírujú v malých mištičkách.
Shreenath Lassiwala (Jaipur) – Ground Floor Shop No 314 Mirza Ismail Road | Near Raj Mandir Cinema Hall, Jaipur 302001, India – Malý podnik nájdete v blízkosti obľúbeného kina Raj Mandir a tentokrát nejde o reštauráciu, no ak ste zvedaví ako chutí naozaj dokonalé indické lassi, vyberte sa priamo sem.
Esphahan (Agra) – Taj East Gate Road | The Oberoi Amarvilas, Agra 282001, India – V hotelovom komplexe Oberoi Amarvilas neďaleko Tádž Mahálu nájdete reštauráciu s perzským menom Esphahan, ktorá ponúka svojim návštevníkov zážitok z indickej kuchyne. Môžete si vybrať voľbu kuchárov, ktorí vám tak naservírujú špecialitu podniku, ale si zvolíte sami. Čo tak thali s basmati ryžou podfarbenou šafranom? Alebo by ste dali prednosť kebabu Bhurrah s mäsom tak lahodným, že sa bude rozpadávať? Tak či onak, Esphahan neponúka len dokonalosť jedla, ale aj luxusné priestory jedného z najobľúbenejších hotelov Agry.
Taj Terrace (Agra) – Hotel Taj Resorts, Near Shilpgram, Agra 282001, India – Ak by ste si chceli svoju romantickú večeru v Agre vychutnať na streche hotela s výhľadom na slávny Tádž Mahál, tak máte v meste niekoľko možností. Ak však chcete najlepšiu možnosť, tak Taj Terrace je tu pre vás. Sadnite si na strechu, pokochajte sa výhľadom a až potom si objednáte svoje jedlo. Skúste Shahi Paneer, teda kúsky syru v omáčke z kešu orechov, šošovicový dhal alebo kura na spôsob tandoori. Ako dezert sa doprajte kalorickú bombu v podobe Gulab Jamun.
The Palate (Varanasi) – Hotel Ramada Plaza JHV | The Mall, Cantonment, Varanasi 221002, India – Obľúbená reštaurácia vo Varanasi menom The Palate sa nachádza v útrobách hotela Ramada Plaza JHV a ponúka široký výber indických, ale aj čínskych jedál. Ochutnajte čili paneer s cesnakovým naanom alebo aj menší snack ako rôzne druhy sendvičov.
Everest Cafe (Varanasi) – | B.4/ 37, Shivala Ghat, Near Harishchandra Burning Ghat, Varanasi 221001, India – Zaujímavý podnik nie je žiadnym luxusom, je to pravý opak, no ak vezmeme ako bernú mincu atmosféru, tak potom je dokonalým miestom. Everest Cafe leží pár metrov od Gangy a tak pri posedení pri masala čaji alebo vynikajúcich taštičkách momo môžete sledovať život na tejto svätej rieke. Príjemne posedenie s výhľadom, kde za sebou necháte ruch starého Váránasí.
Nizam´s Restaurant (Kolkata) – 23 - 24 Hogg Street, New Market, Near Kolkata Municipal Corporation, Kalkata 700087, India – Kultovým miestom v Kalkate je Nizam´s a keď sa na neho spýtate, mnohí vám ho odporučia. Práve tu mali totiž vymyslieť skvelé Kathi Rolls, placky plnené kúskami mäsa alebo zeleniny, ktoré miešajú s omáčkou, ktorá sa dedí z generácie na generáciu. Nizam´s leží na okraji bazárových ulíc a je tu rušno až do noci. Verte, že pri jednej Kathi rolke nezostane! Najete sa tu veľmi lacno a za jednu rolku zaplatíte cca 1-2 EUR.
Oh! Calcutta (Kolkata) – 10/3 Elgin Road | 4th Floor, Forum Mall, Kalkata 700016, India – Podnik s chytľavým názvom patrí medzi najlepšie v Kalkate a jeho devízou je to, že sa nevenuje len klasickej indickej kuchyni, ale aj bengálskej kuchyni, ktorá Kalkatu preslávila. Medzi autentickými, bengálskymi jedlami dominujú jedlá z rýb a práve Fish Curry je niečo, čo by mal človek rozhodne v Kalkate ochutnať. Tu máte skvelú príležitosť. Nesklame vás ani jahňacina v podobe Kosha Mangsho.
Flurys (Kolkata) – 18, Ground Floor, Stephen House Building, Near Allahabad Bank, Park Street, Kalkata 700052, India – Flurys patrí medzi najkultovejšie miesta Kalkaty a na svojom mieste už stojí od roku 1927. Park Street bola kedysi hlavným centrom britského života a Flurys dýcha zabudnutou atmosférou. Môžete sa tu zastaviť len na koláčik, kávu alebo kanvicu čaju z Dardželingu. Ak chcete prestriedať indické chute, tak vám tu naservírujú dokonalé anglické raňajky akoby ich objednali priamo z Londýna. Flurys patrí medzi najobľúbenejšie miesta v Kalkate
Rama International (Aurangabad) – Jalna Road, Aurangabad 431003, India – Aj napriek tomu, že sa Aurangabad neprofiluje ako kulinárske mesto, nájdete tu zaujímavý podnik, kde vás indické jedlo nesklame. Na výber ponúkajú indické, vegetariánske jedlá, no nájde sa tu aj tradičné jahňacie či kuracie kúsky v masale.
Leopold Cafe (Mumbai) – Shaheed Bhagat Singh Road | Colaba Causeway, Bombaj 400005, India – Ikonický podnik stojí na rohu rušnej ulice v centre mesta už od roku 1871 a tak jeho dvermi prešli tisíce ľudí. Stretávali sa tu literáti, básnici, písali sa tu knihy a dnes sa tu môžete najesť alebo si len vychutnať skvelé mangové smoothie či vychladený Kingfisher.
Peshwa Pavillon (Mumbai) – Sahar Road | ITC Maratha, Andheri East, Bombaj 400069, India – V tejto unikátnej reštaurácii si budete pripadať ako člen kráľovskej alebo maharadžovej rodiny. Obľúbený je večerný bufet, kde máte na výber z množstva tradičných indických chuťoviek, no viete sa tu samozrejme najesť aj al a carte.
Masala Kraft (Mumbai) – Apollo Bunder, Colaba | The Taj Mahal Palace, Mumbai, Bombaj 400001, India – V luxusnom hoteli Taj Mahal Palace nájdete päť rôznych podnikov od japonskej cez čínsku kuchyňu, no ak by ste chceli ochutnávať na tomto lukratívnom mieste indické jedlá, potom je tu podnik Masala Kraft. Ide o príjemný fine dining v luxusnom prostredí ikonického hotela, ktoré nielen vynikajúco chutí, ale je vkusne naaranžované. Za večeru tu zaplatíte cca 30-50 EUR, ale bude to stáť za to.
Manuhaar (Mumbai) – Hotel Sahara Star, Opp Domestic Airport, Bombaj 400099, India – Reštaurácia Manuhaar sa špecializuje na kvalitné indické jedlá a preto sa dnes radí medzi najlepšie podniky v miliónovom meste. Medzi najlákavejšie voľby, ktoré tu môžete spraviť sú tháli v gudžarátskom alebo rádžastánskom štýle. Na stôl dostanete tucet mištičiek s rôznymi omáčkami, zeleninou alebo aj mäsom a na jednej večeri tak ochutnávate celý región. Otvorená je len medzi 16:00 a 23:00.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Bukhara
Podnik Bukhara v modernej časti Delhi patrí medzi stálice na lokálnom gastronomickom nebi a poteší všetkých milovníkov indických, najmä mäsových jedál. Naservírujú vám tu perfektné kebaby z kuracieho aj jahňacieho mäsa, skvelé omáčky, čerstvé placky a to všetko v príjemnej atmosfére obľúbeného podniku. BUBO odporúča mäso, ktoré je pečené horucím vzduchom v tradičnom tandoore, hlinenej peci, ktoré sa podáva so zeleninou. Môže to byť napr. murg tandoori, celé kura, ktoré sa namarinaduje v jogurte a v korení a potom Naan Bukhara veľký ako Váš stôl. Medzi populárnych návštevníkov okrem BUBO klientov patrí napr. aj Arnold Schwarzenegger či Roger Federer a mnoho ďalších celebrít. Bukhara si už vyše 40 rokov drží dobré meno aj tradičné recepty, ktoré Indiu prezentujú.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Indian Accent
Šéfkuchár Manish Mehrotra vytvoril túto čarovnú reštauráciu, s veľkými preskleními oknami pri bazéne a s nezabudnuteľnými jedlami. Touto cestou sa vyšvihol medzi 15 najlepších reštaurácií v Ázii a TOP 1 v Indii podľa The World´s Best. American Express ho považuje za najlepšieho šéfkuchára v Indii. Je považovaný za najlepšieho moderného kuchára v Indii. Každopádne sám skromne hovorí, že za to všetko môže to jedlo, tie chute a tie vône. Bez nich by sa Indian Accent nedostal na kulinársku mapu sveta. 6 chodové menu inovatívnej kuchyne vhodne doplňa vinná karta (indické vína, medzinárodné vína). V tejto reštaurácii servírujú typickú indickú kuchyňu s uplatnením trendov súčasnosti. Moderné jedlá s podtónom Indie. Kačací khurchan je servírovaný v kornútku s bylinkovým jogurtom, čili a čatní. Fašírky galauti plnia s foie gras. Ďalšie odporúčané špeciality sú restovaná baranina, jemné palacinky, nadýchané kuracie placky a parmezánový fritovaný čips. Odporúčame Vám masala martini a odporúčame Vám aj rezerváciu stola vopred.
Rezervovať