V cene zájazdu sú raňajky.
Raňajky v hoteloch sú riešené väčšinou formou bufetových stolov. V Strednej Ázii aj v Iráne je na výber vždy niečo z mäsa, syrov, zeleniny, vajcia na rôzne spôsoby a nechýba chlieb alebo chlebové placky. Obľúbenými v Strednej Ázii sú aj palacinky (bliny), džemy, lekvár, jogurt či tvaroh. V Iráne zase často môžete nájsť na raňajky aj polievku alebo kašu so šošovicou alebo fazuľou. K raňajkám sa podáva vždy čaj a káva (nečakajte kávu zo stroja, ale často obyčajnú, zalievanú), prípadne voda alebo džús. Niekde je k raňajkám aj výber ovocia. Obedy ani večere (výnimkou je noc v jurte, kde sa večera podáva) v cene nie sú. Obed si často dáme spoločný počas našej prehliadky a večera je väčšinou individuálna, no váš sprievodca vám veľmi rád poradí, kam sa ísť najesť a čo ochutnať.
Neberte si so sebou potraviny a ak niečo potrebujete, nech je to len malá drobnosť, bez ktorej sa nezaobídete. V krajinách Strednej Ázie aj Iránu nájdete menšie či väčšie potraviny, dokonca supermarkety, tak rôzne drobnosti si zoženiete aj cestou. Na vlastné varenie nebude určite čas. Na jedlo miniete za celý zájazd podľa nášho odhadu cca 200 euro. V Strednej Ázii nie je s alkoholom problém (hoci sú to moslimské krajiny), ale pred vstupom do Iránu sa ho musíte zbaviť. DO IRÁNU NESMIETE PRINIESŤ BRAVČOVÉ VÝROBKY A ALKOHOL. JE TO PRÍSNE ZAKÁZANÉ! Ak by u vás našli alkohol, môže to byť mastná pokuta, zabavenie alkoholu či dokonca vyhostenie z krajiny, preto na to apelujeme a zdôrazňujeme!
Stredoázijská kuchyňa nie je prispôsobená pre turistov, ktorí vyhľadávajú a uprednostňujú vegetariánsku stravu, ale k šalátu sa dostanete takmer vždy. Sú to mäsové krajiny a v niektorých menších, lokálnych podnikov je na výber iba šašlík alebo šašlík. Mäsožravci si prídu na svoje, ale ani oni sa nemusia báť, že by jedli 24 hodín denne iba mäso. Región milujeme, poznáme a vieme nájsť rôzne zaujímavé jedlá, aby vás obohatili tieto oblasti aj po gastronomickej stránke.
Najtypickejšími jedlami Strednej Ázie a je jedno či hovoríme teraz o Kirgizsku, Kazachstane, Uzbekistane, Tadžikistane alebo Turkmenistane, pretože to platí pre všetky, sú najmä šašlík na viacero spôsobov alebo plov. Šašlíky tu nájdete z mletého (hovädzie alebo baranie) mäsa a vtedy ich volajú lule kebab. Tiež sú tu šašlíky z kúskov baranieho, jahňacieho alebo hovädzieho mäsa, a tie často dostanete, ak si pýtate „kuskovoj“. Najlepšie šašlíky na svete robia práve v oblasti Strednej Ázie, tak si ich zamilujete a ochutnáte ich na mnohých miestach, aby ste si vedeli určiť vlastného favorita. Aj domáci často zájdu len na šašlíky, k tomu misku čaju, chlieb a skvelá hostina je na svete. Plov predstavuje „rizoto“, ale nie také aké poznáte z Talianska, no rizoto, ktoré pozostáva z dusenej zeleniny, kusov mäsa, hrozienok alebo cíceru a môžeme k nemu dostať aj maličké, prepeličie vajcia. Plov je jedlo, ktorým tieto národy často oslavujú akúkoľvek príležitosť. Pre Uzbekistan budú okrem šašlíkov a plovu typické aj Manty, taštičky plnené, buď kúskami mäsa, alebo v sezóne dokonca aj s tekvicovou plnkou. Z polievok vám bude chutiť Šorpa, silný vývar s hovädzím alebo baraním mäsom, mrkvou a zemiakom, no nájdete tu aj ruský Boršč alebo Mastavu, polievku s ryžou. Vo všetkých krajinách nájdete k jedlu aj čerstvý chlieb. Niekde sú to len chlebové placky, inde ako v Uzbekistane je chlieb v podobe okrúhleho kolesa a má punc posvätnosti. Zelenina sa často v Strednej Ázie podáva len ako príloha vo forme šalátov. Najobľúbenejší je tzv. Sveži salat alebo šalát Ačičuk. Často v ich prípade ide len o nakrájané uhorky, rajčiny či cibuľu a jemne posypané kôprom. Ačičuk má v sebe aj pikantné papričky.
Kuchyňa Turkmenistanu je v mnohom podobná ostatným krajinám, no ak hľadáme špeciality typické pre túto nomádsku krajinu, tak nimi je polievka Unaš s rezancami, zeleninou aj mäsom a Kakmač, mäso ugrilované na platni. Nájdete tu dokonca aj šašlíky z bravčového mäso, ktoré by sme v okolitých krajinách často hľadali márne.
Nápoje v Strednej Ázii sú skutočne rozmanité a za najobľúbenejší a najbežnejší nápoj sa tu považuje čaj. V celom regióne sa najviac pije zelený čaj, ale samozrejme nájdete aj čierny, no nie všade. Čaj sa tu pije na litre od rána do noci a aj vy podľahnete tomuto príjemnému rozmaru. Sedieť v Buchare pod starými morušami a sŕkať misky zeleného čaju bude patriť k dokonalým zážitkom. Obľúbené nealkoholické nápoje sú aj kompóty alebo čerstvé šťavy z ovocia. Hoci je región Strednej Ázie moslimskou oblasťou, alkohol tu nie je žiaden problém a nájdete tu takmer všetko od značkového alkoholu až po rôzne lokálne varianty. Obľúbený je koňak, ktorý nájdete, aj v Uzbekistane, aj v Turkmenistane a, samozrejme, aj vodka. Ak máte radi pivo, nie je problém nájsť tu lokálne pivá (Uzbekistan – Sarbast) a často ich dokonca aj čapujú. Nájdete tu aj víno (Samarkand – Chovrenko), ale región nie je vinárskou oblasťou. Ak milujete kvalitnú kávu, tú nájdete vo veľkých mestách v novovzniknutých kaviarničkách (kaviarenská kultúra tu prakticky roky neexistovala), ale mimo nich si musíte vystačiť so zalievanou kávou.
Irán a jeho kuchyňa je špecifická, a hoci v nej nájdete aj črty stredoázijskej kuchyne, nebude to rovnaké. Spája v sebe mnohé, zaujímavé chute aj okolité regióny od Turecka, Kaukazu či Strednej Ázie. Najtypickejším jedlom je Kebab, no ten tu nájdete na desiatky spôsobov. Kebab v týchto končinách nie je to, čo poznáte z domu, ale kebab si predstavte ako šašlík, mletý alebo z kúskov mäsa. Obľúbený kebab je Kubidé, mleté jahňacie mäso ugrilované na drevenom uhlí a hneď za ním Džužde kebab, teda opekané kúsky kuracieho mäsa potreté šafranovým maslom. Neznie to lákavo? Bachtiari kebab je pre zmenu mix jahňacieho aj kuracieho mäsa na paličke. Netreba sa však báť, že by ste tu ochutnávali len a len kebaby. Irán v sebe ponúka viacero skvelých alternatív. Jednou z nich je Fesendžun, kúsky kuracieho mäsa v omáčke z granátových jabĺk a vlašských orechov. Presne takto chutí stará Perzia! Ochutnať tu môžete aj Dolmu, plnené vínne listy s mletým mäsom a bylinkami alebo Dizi, jedlo, ktoré je zážitkom. Dostanete ho v hlinenej miske, na prvý pohľad pripomína guláš, s hovädzím mäsom a dusenou zeleninou. Vylejete si polievku do misky, a potom si všetko tĺčikom roztlačíte na kašu, presuniete do misky a môžete jesť. Aj toto jedlo patrí k najtypickejším v krajine. Môžete tu aj nájsť kura na šafrane s dráčom (podobný brusniciam) zvané Zerešk Polo alebo Bademjun, plnený, grilovaný baklažán. Zapečená ryža Tachčín s kuracím mäsom alebo Ťaví kebab už len patrí k malým, no skvelým bonusom, ktoré viete z Iránu vyťažiť. Najtypickejšou polievkou je Soup-e Jow, polievka s jačmennými krúpkami a zeleninou, no v Yazde nájdete aj Shooli, zelerovú polievku. Chlieb má tu v Iráne mnoho podôb a stretnete sa tu s chlebovými plackami tenučkými ako papier, ale aj s klasickými chlebovými plackami či chlebom kysnutým. Zelenina je bežnou súčasťou Iránu, nielen vo forme šalátov, ale aj ako hlavné jedlo, a tak je tu stravovanie pre vegetariánov o čosi jednoduchšie ako trebárs v regióne Strednej Ázie. Verte, že tu vám chutiť rozhodne bude! Irán poznáme dokonale, a tak vám počas cesty vieme naservírovať aj gastronomickú jazdu touto unikátnou krajinou a spoznáte ju tak ako málokto.
Pre nápoje v Iráne je synonymom čaj. Kým v Strednej Ázii sa pije najčastejšie zelený, tu v Iráne to bude čierny čaj. Staré, perzské recepty ho ešte vedia vylepšiť o škoricu alebo šafran. Pili ste už svoj dúšok čaju týmto spôsobom? Toto je ten pravý čas, kedy to ochutnáte. Iránci pijú silný čaj a neforemnú kocku cukru zvanú ghant si vezmú medzi zuby a čaj pijú cez ňu. Skúsite si to? Na začiatok je to komplikovanejšie a čaj budete mať sladký, ale neskôr nájdete spôsob ako na to. Iránci milujú čajovne, pitie čaju na námestí, pri hrobkách básnikov a nebude prekvapením ak na pohárik čaju pozvú aj vás. Alkohol je v krajine oficiálne zakázaný, a tak sa tu nenapijeme slávneho vína Širáz, ktoré sa tradične pestovalo práve v Perzii, a preto ho sem NESMIETE priniesť. Uvidíte, že vám chýbať nebude a dokonale ho zastúpia čerstvé šťavy z granátových jabĺk, ovocné džúsy, jogurt zvaný Doogh alebo rôzne druhy sladkých šerbetov, ktoré sú osviežujúce počas horúcich iránskych dní. Kávová kultúra sa v Iráne pomaličky, ale isto objavuje, a tak už niet problém v mestách ako Mašad, Teherán, Isfahán, Yazd alebo Širáz nájsť kvalitnú kaviareň s dokonalou kávou.
Aj najväčší gurmáni budú nadšení, pretože tento zájazd je rozhodne gastronomickým zážitkom. Máme vybrané veľmi kvalitné reštaurácie, ale aj overené lokálne podniky.
V tejto stati apelujeme na dodržiavanie rád Vášho sprievodcu. Nikto z našich klientov ešte vážne neochorel a nedoniesol si domov neželaný suvenír vo forme exotickej choroby aj preto, lebo sa vždy dodržiavali pokyny sprievodcu. Základnou vecou je, že vodu budeme počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budeme kupovať. Vždy si skontrolujeme, či je uzáver zatvorený naozaj originálne. Vodu nebudeme piť z kohútika ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpeme a väčšinu vecí budeme konzumovať až po tepelnom spracovaní.
Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie reštaurácie a čajovne.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Uzbekistane:
Afsona (Taškent) – T. Shevchenko St.,30, Tashkent, Uzbekistan – Chcete ochutnávať tradičnú uzbeckú kuchyňu v príjemnom a tradičnom prostredí? To presne ponúka Afsona. Zamilovali si ju nielen domáci, ale aj zahraniční návštevníci a určite tu ochutnajte ako sa popasujú so šašlíkmi, plovom alebo lagmanom. Ponúkajú aj chutné šaláty, uzbecké víno, a tak je zážitok na svete.
Caravan (Taškent) – Abdulla Qahhor 22, Tashkent, Uzbekistan - Podobne ako Afsona, aj Caravan sa pýši ponukou tradičných jedál, no kým Afsona zláka aj luxusnejšiu klientelu, Caravan je veľmi jednoduchý, tradičný podnik so skvelou kuchyňou. Dajte si polievku Šorpa, ryžový Plov alebo Manty a skúste či majú čerstvé Somsy, buchtičky plnené mletým mäsom. K tomu misku čaju a viete, že ste tu dobre. Za obed zaplatíte cca 5 EUR.
MONA Restaurant and Lounge (Taškent) – Yusuf Hos Hojib 69, Tashkent 100031, Uzbekistan – Kto sa preje šašlíkov a plovu, alebo si len chce posedieť v štýlovom podniku, toho zachráni MONA so svojou ponukou európskeho, ale aj ázijského jedla. Jedlo je krásne naaranžované, a tak poteší aj oko, no dôležitá je chuť a tá je tu výborná. Stejky sú tu veľmi obľúbené, no pripravia tu aj čerstvé suši a azda najlepšie šaláty v meste.
Bazár Čorsu (Taškent) – Ak chcete zažiť nefalšovanú atmosféru uzbeckého trhoviska a najesť sa priamo na ňom, tak bazár Čorsu v srdci mesta vám tento zážitok ponúkne. Na okraji trhoviska si stačí všimnúť grily, z ktorých sa dvíha jemný dym a to znamená, že tam grilujú šašlíky. Často iné jedlo ako šašlík na viac spôsobov ani nemajú, no stojí to za to. K tomu chlieb, nakrájaná zelenina a čaj. Nič viac, nič menej. Takéto miesta navštevujú domáci a najete sa tu mimoriadne lacno, kedy za porciu zaplatíte cca 1-2 EUR.
Registon (Samarkand) – Registan st. 5, Samarkand 140164, Uzbekistan – Tento podnik máme radi kvôli jeho polohe priamo oproti slávnemu námestiu Registan, a tak viete večeru na tomto mieste spojiť aj s prechádzkou k týmto monumentov. Registon je malý, rodinný podnik, kde čapujú miestne pivo, ale kde dostať na ochutnávku Karahan, mäso na cibuľke s marhuľami alebo Chatlamu, slané palacinky plnené syrom. Ochutnajte tu aj boršč, je vynikajúci! Za večeru tu zaplatíte cca 4-5 EUR
Plov Center (Samarkand) – Plov Center je kultová záležitosť a v Samarkande ich nájdete niekoľko. Stačí povedať domácemu túto čarovnú formulku a on vám ukáže najbližší z nich. Plov Center je miesto, kde dostať iba Plov, uzbecké rizoto v najdokonalejšej forme. Pozor! Ak ho chcete ochutnať, tak na Plov choďte maximálne okolo 12:00, pretože okolo jednej ho už takmer nikde nenájdete. Plov, chlieb, čaj a zážitok.
Minzifa (Buchara) – Old Town 1st trading dome, Bukhara 200118, Uzbekistan – Minzifa umiestnená v starom srdci Buchary len pár krokov od námestia Ljabi Chauz patrí medzi najlepšie podniky mesta. Nájdete tu špeciality uzbeckej, ale aj európskej kuchyne, a tak si tu budete vedieť rozhodne vybrať. Majú dokonca čo to aj pre vegetariánov. Je drahšia ako priemerné podniky v meste, ale stále sa bavíme o sume 8-15 EUR za večeru.
Chinar (Buchara) – Bakhowuddin Nakshabandi, Bukhara, Uzbekistan – Podnik zvaný Chinar sa nachádza vo veľmi príjemnom prostredí starého domu neďaleko hlavného námestia. Prevláda tu uzbecká strava a výborne tu pripravia manty, šašlíky aj Jiz z pečeného mäsa. Na výber máte veľké množstvo šalátov a lokálnu atmosféru.
Dolon Restaurant (Buchara) – Khakhikat Str. 27, Bukhara, Uzbekistan – Reštaurácia Dolon leží v starom meste, neďaleko starobylého hammamu v bazárových uličkách. Je niekoľko poschodová a z vrchnej terasy máte dokonca príjemný pohľad na Bucharu. Podávajú tu rôzne šašlíky, šaláty, ale skúste ochutnať aj mäsové jedlo Jiz, grilovaný baklažán alebo Kazan Kebab. Jedlo vás vyjde v priemere cca 5 EUR. Majú tu aj pivo, víno či iný alkohol.
Silk Road Teahouse (Buchara) – Halim Ibodov 5, Bukhara, Uzbekista – Čajovňa Hodvábnej cesty ako znie názov tohto miesta v preklade nie je reštauráciou, ale fantastickým miestom, ak si chcete odpočinúť od Buchary v krásnom, prostredí tradičného domu. Vojdete dnu a ucítite vôňu korenín a čajov. Namiešajú vám tu čaj so šafranom, škoricou a ponúknu miestne sladkosti. Zaplatíte za kanvicu čaju, a keď sa vám minie, automaticky vám ju znovu doplnia.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Turkmenistane:
Gyzylgum Kafe (Mary) – Garassyzlyk Kasesi, Mary 745400, Turkmenistan – Neďaleko hlavného námestia so zlatou sochou Turkmenbašiho nájdete na brehu riečky Murgab lokálny podnik Gyzylgum. Ugrilujú vám tu chutné šašlíky, dokonca aj z bravčového mäsa, ponúknu boršč, šaláty a majú aj čapované pivo. Príjemne miesto na večerné posedenie.
Ak Burgut (Mary) – Mary, Seyilgah, Turkmenistan – Priamo za hotelom Mary, ktorý patrí k najlepším v meste prejdete parkom a na jeho konci objavíte tento príjemný podnik. Má nádvorie, kde viete sedieť v altánkoch alebo môžete ísť dnu. Ochutnajte tu turkménsku polievku Unaš alebo výber zo šašlíkov. K tomu čapované pivo alebo turkménsky koňak? Oddychové miesto s pomalou obsluhou, ale to je v Turkmenistane pomerne bežné.
AlpEt Steakhouse (Ašchabad) – 9 Bagtyyarlyk | Between Ashgabat Hotel and Stadium, Ashgabat 475000, Turkmenistan – Najlepší stejk v krajine? AlpEt vám ho bude vedieť dokonale pripraviť. Za skvelý stejk tu zaplatíte v priemere 20-40 EUR a môžete si byť istý, že výsledok bude stáť za to. Za zmienku stoja aj vynikajúce jahňacie kotlety a nájdete tu aj hamburger.
Merdem Restaurant (Ašchabad) – Oguzhan Str. 1/7, Ashgabat 744000, Turkmenistan – Podnik s fúziou tureckého jedla, ktoré nikdy nemôže byť zlé. Príjemné prostredie z neho spravilo jedno z najobľúbenejších podnikov aj medzi domácimi a to je dobré znamenie. Ako bonus tu nájdete aj vegetariánske jedlo, čo je v Turkmenistane skôr výnimkou, než pravidlom. Ako predjedlo si dajte Kibbeh, skúste polievku Mercimek a hlavné jedlo Tasti Kebab pripravený v hlinenej nádobe. Zaplatíte tu v priemere cca 10-20 EUR.
Ruský bazár (Ašchabad) – Podobne ako v Taškente, aj tu na Ruskom bazári v centre Ašchabadu sa viete veľmi dobre a veľmi lacno najesť v malých, lokálnych podnikoch. Je ich tu niekoľko a väčšinu z nich nájdete priamo v budove trhoviska, iné vedľa trhoviska priamo vedľa námestia. Ponuku nečakajte obrovskú, ale nájdete tu manty, slané koláče plnené mäsom, somsy či mäsové jedlá. Jedlo je tu veľmi lacné.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Iráne:
Pesaran Karim (Mašad) – Khayam Blv | Farhad 22, Mashhad 91336, Iran – Vynikajúca iránska kuchyňa, no prevažne mäsová, a tak vám naservírujú špeciality v podobe kebabov na desiatky spôsobov. Je trochu mimo centra, a tak k nej treba prísť taxíkom, ale ak ide o zážitok z jedla, toto je skvelá voľba.
Hezardestan Tea House (Mašad) – Jannat Mall, Mashhad 91336, Iran – Najtradičnejšia čajovňa celého Mašadu je zážitkom nielen vďaka zaujímavého interiéru, ale aj vďaka atmosfére. Platíte viac, než v obyčajnej čajovni, pretože platíte aj za to, že ste tu a do pozadia vám často hrá živá, perzský hudba. Objednajte si čajový set so sladkosťami a vychutnávajte si prostredie.
Milad Tower Aftabgardan (Teherán) – Milad Tower, hemmat Highway, Tehran 11369, Iran – Hľadáte niečo unikátne? Čo tak večera v otáčajúcej sa reštaurácii na vrchole slávnej teheránskej TV veže Milad? Nie je problém! Nájdete tu perzské špeciality, podnik je otvorený do polnoci a ako bonus máte dokonalý výhľad na obrovský Teherán. Bez dezertu odtiaľto neodíďte.
Iranian Artist Forum (Teherán) – Honarmandan Park, North Mousavi St., Taleqani Ave, Tehran 11369, Iran – Neďaleko bývalej americkej ambasády dnes nájdete Park umelcov (Honarmandan) a v ňom štýlovú, jemne hipsterskú kaviarničku Iranian Artist Forum. Je spojená s reštauráciou, ktorá je výsostne vegetariánska (nie veľmi typické pre Irán), no najväčším lákadlom je atmosféra. Stretávajú sa tu študenti umenia, spisovatelia, režiséri či herci a zamilujete si ju. Určite ochutnajte šafranovú alebo morušovú zmrzlinu.
Mirror House, Ameriha (Kašan) – Alavi Avenue, Kashan 87134, Iran – Unikátna reštaurácia v Kašane sídli v starom dome Ameriha, ktorý je sám o sebe pamiatkou. Usadia vás do jednej z hlavných miestností, kde je štýlové zariadenie, tisíce zrkadielok a budete tak mať pocit, že si jedlo vychutnávate v paláci. Ochutnajte tu mäsové gule Kofte Tabrizi s bylinkami alebo zaujímavé jedlo Ghust o Lobio z hovädzieho mäsa a fazule. Za jedlo zaplatíte cca 5-7 EUR.
Sharzad Restaurant (Isfahán) – Abbas Abad Street, Isfahan 8134616811, Iran – Tradičná reštaurácia s dokonalým perzským jedlom, ktoré sa podáva v príjemnom prostredí s malebnou výzdobou. Je pomerne obľúbená a okrem známych kebabov tu nájdete aj kebab z rybacích kúskov alebo Zerešk Polo, kura so šafranom, dráčom a ryžou. Za porciu zaplatíte cca 4-10 EUR podľa výberu.
Toranj Restaurant (Isfahán) – Khaghani St, Isfahan 81464, Iran – Vynikajúca, tradičná reštaurácia sa nachádza v štýlovej, arménskej štvrti Jolfa. Je unikátna, pretože je situovaná do starého, typického domu, ktorý kedysi patril miestnemu básnikovu. Je zariadená v typickom, perzskom štýle a ponúkajú iránsko-arménsku kuchyňu. Top jedlom celého podniku je Dolmeh, plnené vínne listy mäsom, ryžou aj bylinkami alebo Kufte Tabrizi, guľa z mletého mäsa. Výborná voľba. Za priemernú porciu zaplatíte cca 4-7 EUR.
Azadegan Tea House (Isfahán) – Chah Haj Mirza alley, Emam Sq, Isfahan 81464, Iran – Najštýlovejšiu čajovňu celého Isfahánu nájdete neďaleko hlavného námestia v skrytej, bočnej, bazárovej uličke. Pripomína starožitníctvo a je plná tradícii. Kedysi nemala označenie, no dnes už nájdete pútač priamo na ulici. Ak si objednáte čaj, dostanete celú kanvičku, nahrubo nasekaný cukor nabat aj misku sladkostí. Pripravujú tu aj jednoduché jedlo, ale to si radšej vychutnajte inde. Tu popíjajte čaj a zhovárajte sa s Iráncami. Čajový servis pre jedného bude stáť okolo cca 3 EUR.
Silk Road Restaurant (Yazd) – No 5. Taleh Khakestary Alley, Jame Mosque Street, Yazd, Iran – Tento kultový hotel v starom yazdskom dome už roky víta cestovateľov a na svojom nádvorí ponúka aj gastronomické zážitky. V čase obeda je tu obľúbený bufet, ktorý je iný ako mnohé, anonymné bufety v Iráne, pretože tu nájdete aj lokálne špeciality ako polievku Shooli zo zeleru a ťaví kebab typický pre Yazd. K tomu niekoľko druhov čaju od čierneho po bylinkové, zmrzlinu alebo melón a potom si už len nájsť miesto, kde sa na chvíľku zvalíte a odpočiniete si.
Caffe Fokka (Yazd) – Kooshk-E Now | street from Jame Mosque toward Imam Khomeini Street, Yazd 8919943599, Iran – Zaujímavá, moderná reštaurácia v starom meste s perzskou aj medzinárodnou kuchyňou je dokonalá nielen jedlom, ale aj strechou. Nádherný výhľad na Yazd je odtiaľ zaručený.
Haft Khan (Širáz) – Quran Blvd, Shiraz 71364, Iran – Najznámejší reštauračný komplex celého Širázu je bez pochýb Haft Khan. Spája v sebe 7 rôznych reštaurácii od fastfoodu až po luxusný podnik s dokonalým perzským jedlom, a preto si tu vyberie úplne každý to, čo od jedla očakáva. Tradičná reštaurácia v komplexe sa volá Forood (12:00 – 24:00) a za zmienku stojí aj reštaurácia Nofel (19:00 – 24:00) s medzinárodnou kuchyňou.
Sharzeh (Širáz) – Next to Valkil, Mosque, Shiraz 71364, Iran – Tradičná reštaurácia Sharzeh sa nachádza len pár krokov od vstupu do bazárového sveta Širázu a mešity Vakil Masjed. Vojdite dnu, do reštaurácie vedie niekoľko schodov nadol, aby ste sa ocitli v tradičnom priestore so živou hudbou, ktorá tu je počas obedov aj večere. Sharzeh to hrá na tradičnú nôtu a robia tu vynikajúce kebaby všetkých druhov od kuracieho cez mletý až po bakhtiari. Výbornou voľbou je aj Mahi kebab, teda rybací kebab s lahodnými kúskami bielej ryby bez kostí. Alebo skúsite kebab s vlašskými orechmi? Počas obeda nájdete aj šalátový bar so zaujímavým výberom. Za jedlo tu v priemere zaplatíte cca 4-8 EUR.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Platan
Ak sa chcete najesť v najlepšej reštaurícii v celom meste Samarkand, tak práve Platan je tou najlepšou voľbou. Jedna z novších reštaurácii, ktorá zaujme nielen veľmi príjemným interiérom, ale aj výberom jedál a obsluhou. Reštaurácia sa nachádza v hoteli a je prístupná nielen pre hostí hotela, ale aj pre Vás. Milovníci dobrého a kvalitného jedla si prídu na svoje, pretože práve tu môžete ochutnať to najlepšie z celého Uzbekistanu. Okrem tradičných jedál tu nájdete aj európsku stravu na prestriedanie. My v BUBO odporúčame ochutnať plnené vínne listy alebo jahňacie kotlety. A k podčiarknutiu výbornej chuti si nezabudnite objednať kvalitné samarkandské víno, nakoľko práve vinárstvo Samarkand dostalo viac ako 80 medzinárodných ocenení.
Rezervovať
Štýlové reštaurácie
Kopetdag Restaurant
Nasadnite na taxi a nechajte sa odviezť do turkménskej reštaurácie Kopetdag v Ašchabade, ktorá miestami dýcha luxusom a zaručene vás prekvapí. V tejto reštaurácii si môžete vybrať z troch rôznych sedení a to drevenú jurtu s príjemnými kobercami, jednoduchú a vzdušnú verandu alebo klasickú elegantne zdobenú reštauráciu. Každá miestnosť z týchto priestorov je navrhnutá inak, no jedlo sa podáva všade rovnaké. Záleží iba na Vás na aký štýl máte náladu. V ponuke menu nájdete viacero špecialít stredoázijskej aj európskej kuchyne a môžete si vychutnať k tomu všetkému vychladené pivo alebo turkménsky koňak. Za večer počítajte cca 15-30 EUR.
Štýlové reštaurácie
Shapouri Garden Traditional Restaurant
Dokonalé miesto, ak si chcete vychutnať závan luxusu na záver Vašej iránskej cesty. Reštaurácia Shapouri Garden je umiestnená v krásnom historickom paláci zo začiatku 20. storočia, ktorý patril kadžarovskej dynastii a navrhol ho architekt Abolghasem Mohandesim. Celá budova je zaregistrovaná ako iránska národná pamiatka a tak sa môžete prejsť po týchto úžasných priestoroch a vychutnať si napríklad skvelý kurací Džudže kebab so šalátom Širazí z uhoriek, rajčín a cibuľky. Alebo si z reštauračného balkóna objednajte kalamského pstruha a vychutnávajte si výhľad na upokojujúcu záhradu.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Yas Restaurant
Ak si chcete v Teheráne dopriať luxus, tak reštaurácia Yas vám ho poskytne. Patrí medzi najstaršie reštaurácie v hlavnom meste Iránu s viac ako 150 ročnou tradíciou a nájdete ju priamo na hlavnej tepne mesta v oblasti menom Valiasr. Ak by ste si chceli pochutnať v tomto luxusnom prostredí na perzských alebo arabských jedlách, v ponuke reštaurácie zaručene nájdete viacero jedál, ktoré Vás zaujmú. Ochutnajte Bakhtiari kebab z jahňacieho aj kuracieho mäsa alebo lahodné, rozpadávajúce sa jahňacie s kosťou. Na svoje si tu prídu aj vegetariáni, pre ktorých si podnik prichystal niekoľko ryžových jedál, ktoré nezaostávajú v kvalite chutí.