V cene zájazdu sú raňajky (vždy po noci strávenej v hoteli). Stravovať sa bude každý podľa svojej chuti. Váš sprievodca pozná miestnu kuchyňu a rád sa s Vami podelí o svoje bohaté skúsenosti a poradí vynikajúcu reštauráciu. Z domu si berte iba minimum potravín. Keď už, tak napríklad müsli tyčinky a pod. Aj pre gurmánov, aj vegetariánov a vegánov bude z čoho vyberať. Ak máte diétu či alergie, neváhajte nás vopred informovať v poznámke prihlášky na zájazd. Vo väčšine prípadov budú ceny potravín nižšie ako u nás.
Cena teplej stravy je veľmi rozdielna a závisí od typu reštaurácie. Najlacnejšie sa dá najesť na ulici a na trhoch. V reštauráciách pre turistov sú ceny podobné ako na Slovensku, miestami drahšie. Z miestnych špecialít môžete ochutnať napríklad pečené morské prasiatko (cuy), steaky z lamy a alpaky, typické peruánske jedlo ceviche (nakladané ryby a morské plody). V Ekvádore, na Galapágoch a aj v Peru prevládajú vynikajúce morské plody. Kto nemá chuť experimentovať, môže si z menu zvoliť či už pečené kura, čerstvé šaláty, cestoviny, hovädzie mäso, steaky, hranolky a iné nám známe jedlá. Na každom mieste je dostatok reštaurácií a BUBO sprievodca Vám poradí tie najlepšie. Gastronómia Ekvádore a aj v Peru dosahuje svetovú špičku a hladovať na dovolenke určite nebudete.
Nápoje: Upozorňujeme, že voda vo vodovodnej sieti nie je pitná. Všade však predávajú balenú pitnú vodu. Kde bude možnosť dočerpať si pitnú vodu do fľašiek, tak aj urobíme, aby sme nekupovali ďalší plast. Takisto všade kúpite rovnaké nealkoholické nápoje ako v Európe. Odporúčame ochutnať peruánsky národný nápoj Inka Kola či pivo Cusqueña (v preklade „dievča z Cusca“) a Pisco sour, najznámejší drink v Peru. V Ekvádore nezabudnite na Colada Morada a na Horchata Lojana. Vo všetkých krajinách predávajú obstojné pivo.
Gastronómia Ekvádor
Ekvádor to je gastronomický zázrak pod Andami, ktorý sa rozprestiera okolo rovníka. V ekvádorských kuchyniach sa spojili až 4 biodiverzity a vytvárajú gurmánske zážitky, z ktorých sa točí hlava. Pobrežie Pacifiku, Amazónia, Andy a Galapágy. Čo sa gastronómie týka, príprava populárnych jedál je rôzna z regiónu na región. Je však jedno, v ktorom sa práve ocitnete, pretože chuť jedla bude bohatá, štipľavá a jednoducho vynikajúca.
Začítajte sa do gastronómie Ekvádora:
V Andách sa pripravujú jedlá, ktorých častou súčasťou je quinoa, ktorá je aj v našich končinách v posledných rokoch tiež už dobre známa, potom je to kukurica, pšenica, morské prasiatko a bravčové mäso. Výborné sú napr. Humitas. Ak ste cestovali po Mexiku, tak Vám bude toto jedlo trochu pripomínať mexické tamales. Humitas sa v Ekvádore jedlo ešte skôr než prišli po prvý krát do krajiny Španieli a jedia ho hlavne v chladnejšom období. Humitas pripravujú z kukurice, vajíčok, syra a smotany a servírujú ho v takej forme, že Vám ho zabalia do kukuričných listov. Domáci toto jedlo zvyčajne jedávajú na raňajky a pijú k tomu ovocný džús a svoju rannú kávičku. Na obed si môžete dať napr. Locro de Papa (zemiaková polievka) a Seco de Pollo alebo Codero (dusené kuracie alebo jahňacie mäso s ryžou a šalátom), ktoré sú v Andách tiež rozšírené a obľúbené. A nezabúdajme ešte na dezert, Helado de Paila. Je to tradičná miestna zmrzlina, ktorú vám namiešajú a pripravia vo veľkom hrnci, ktorý je vložený v ďalšom hrnci plnom ľadu (tieto predmety, ktoré používajú k príprave sa volajú „paila“). Zmrzlina bude najprv z tropického sladkého ovocia. V tajomnom Amazonskom regióne, ktorý je dotváraný divokými orchideami, hučiacimi vodopádmi a neskrotnými riekami, si domorodé kmene dodnes uchovávajú tradície svojich predkov aj čo sa varenia týka. Čerstvá ryba uvarená na listoch a energetický čaj guayusa, rôzne druhy exotického nám neznámeho ovocia arazá, cocona, borojo či chonta. Džúsy chutia odrazu ináč, akosi jednoducho čerstvo a dokonalo. Pobrežie Pacifiku už však neprekvapí čerstvým ceviche, koktailom z morských plodov, spolu s čerstvou paradajkovou šťavou, citrónom, cibuľkou a s smaženými banánmi. Podstate morské plody budú na jedálnom lístku takmer v každej reštaurácii, ak ste práve pri oceáne. Ich milovníci si teda prídu na svoje a je ozaj z čoho vyberať. Populárne sú ich krevety, z ktorých vedia pripraviť aj vynikajúcu polievku, homáre upečené na cesnaku a paradajkách alebo zamiešané v špagetách. Podobne sú na tom aj Galapágy. Langusty alebo homáre sú dve delikatesy, ktoré sa najčastejšie objednávajú v reštauráciách na Galapágoch. Skutočne sa až rozplývajú v ústach. Potom nechýba ani kaviár, krevety alebo exoticky okorenená ryža ako príloha. Čo sa týka homárov, tak len podotýkame, že ich sezóna býva od januára do júna. Krevety môžete ochutnávať či už ako súčasť ceviche alebo „rizota“ z morských plodov, zo zeleniny, cesnaku okorenenom koriandrom. Mnoho návštevníkov Galapág býva v šoku, keď sa dopočujú, že káva z Galapág je jedna z najlepších v celom Ekvádore, pod ktoré vlastne aj Galapágy spadajú. Pýtajte sa na najlepšiu miestnu kávu a prineste si ju ako malý darček či už pre svoju radosť alebo niekoho z rodiny a priateľov. Na ostrove Santa Cruz ju určite choďte pohľadať do OMG Galapagos Coffee House a potom aj do Coffee Lab. Ak by Vaše fakultatívne/individuálne cesty viedli až na vzdialený ostrov Isabela (je to 2,5 hod. dodatočnej cesty navyše mimo náš štandardný BUBO program), tak tam odporúčame zastaviť sa po kávu v El Cafetal. Každopádne na Santa Cruz sú vynikajúce možnosti a budete aj s nimi určite veľmi spokojní. Miestni BUBO sprievodcovia sú s Vami a radi Vám tieto zážitky taktiež sprostredkujú.
Odporúčané reštaurácie v Quito:
Restaurante Achiote – v štvrti La Mariscal, táto reštaurácia sa nachádza na adrese Juan Rodríguez 282 a varia tu vynikajúcu lokálnu kuchyňu. Je to v centre mesta, blízko nášho obľúbeného hotela Ikala, malý kúsok za nenápadným námestím Plaza Foch pri parku Gabriela Mistral. Uvaria vám tu chutné lokálne jedlo. Atmosféra je uvoľnená, servírovanie je slušné, prostredie je čisté, no nie je nutné formálne oblečenie. Vyskúšajte chutné ceviche napr. Ceviche de Chochos (zo strukoviny lupina) s rôznymi omáčkami či už tradičná, tamarilo alebo z maracuje. Odporúčame aj špecialitu llapingachos, ktoré vyzerajú ako karbonátky, ale tieto sú z roztlačených zemiakov a syra. Prípadne, ak máte chuť na hranolčeky, siahnite po tých, čo sa pripravujú z manioku, yucas fritas. Bolones de Verde sú taktiež fantázia, a sú to akési banánové koláčiky, ktoré sú naplnené mäsovou plnkou alebo syrom. Dostupné sú možnosti aj pre vegetariánov.
Restaurante Miskay - v štvrti La Mariscal, na adrese Joaquín Pinto E6-43, blízko obľúbeného hotela IKALA. Aj tu sa varia lokálne jedla. Ak nechcete začať zhurta, zvoľte si hustú polievku Locro či krémovú polievku Crema de la Abuela, do ktorej Vám pridajú kus avokáda (aguacate). Prípadne kuracie mäso na vínovej a rozmarínovej omáčke chuťou ktorého budete milo prekvapený. Miskay ma neformálnu atmosféru, prijateľné ceny, vegetariánske možnosti.
De La Llama – aj táto reštaurácia ponúka výborné lokálne jedlá. Nachádza sa na adrese Suiza N33-113 pri parku Jardín Botanico. Predstavte si ekvádorské plodiny, ktoré sa premieňajú na lahodné jedlo špičkovými medzinárodnými technikami. Výsledok bude jedna fantázia chutí na tanieri. Odporúčame husté polievky Locro de Chochos (strukovina, lupina) alebo Locro de Mariscos (morské plody), či andské rizoto, kde namiesto ryže používajú quinou, ktorú dovážajú z divokého vnútrozemia. Jedlo, ktoré Vám prinesú na tanieroch vyzerá doslova na zjedenie, ale aj na fotografovanie. Na prípitok pisco sour alebo ešte lepšie pisco coco, s príchuťou kokosu, mäty a citrónu. V menu budú označené vhodné možnosti aj pre vegetariánov, aj pre vegánov. Malá príjemná reštaurácia, priateľská atmosféra. Nie je nutné formálne oblečenie.
Reštaurácia Urko - nachádza sa na adrese Av Isabel la Católica N24-862 y Julio Zaldumbide, Guapulo a je považovaná za jednu z najlepších v Quite. K tomu zodpovedajú aj ceny. Priemerné ceny na osobu sa šplhajú na 45 USD a za Tasting menu na 80 USD tiež na osobu. Rezerváciu odporúčame robiť vopred na telefónnom čísle +593 2 256 3180 alebo tu [email protected]. Zaručujú vždy veľkú kvalitu surovín. Svoje menu pripravujú podľa toho či majú dané plodiny práve najväčší rozkvet, alebo práve už zber a nájdete v nich plodiny, ktoré rastú či už v Andách, Amazónii, alebo pri pobreží a aj na Galapágoch. Všetko priamo od miestnych farmárov. Odporúčame napr. Ceviche z úlovku dňa či Yuca Veggie, vynikajúce predjedlo, amazonský maniok na tropickej omáčke z ovocia tamarilo, potom Amazonic fish na pomarančovej omáčke, kakaový dezert Crema de Cacao zo 70% kakaa. Útulná atmosféra, fantastická obsluha a servírovanie, príjemné prostredie, moderné zariadenie, odporúčame slušné oblečenie.
Chez Jérôme Restaurante - keď šéfkuchár a k tomu Francúz zavíta do Ekvádoru, kde sa rozhodne prežiť 20 rokov, tak jeho reštaurácia bude patriť k TOP odporúčaním miestam, kde sa treba ísť v Quite najesť. Nájdete ju na adrese Whymper N30-96 y Coruña, Quito, Ecuador, +593 2223 4067. Puntičkárske poctivé lokálne jedlo, v ktorom precítite chute Ekvádoru a to zaručene.
Čierne zlato z República del Cacao - nachádza sa pri Plaza Grande, kde treba zabočiť do ulice Venezuela a o pár krokov bude po vašej ľavej strane nadpis Republica del Cacao. Niekoľko miestnych obyvateľov si dopyt po kvalitnom kakau v Ekvádore všimlo až oveľa neskôr a v roku 2002 vytvorili trvalo udržateľný Fair-Trade model pestovania a distribúcie kakaových bôbov, pričom ohľad je braný na lokálnu produkciu od malých farmárov, ktorý za svoju prácu dostávajú primeranú odmenu. Po 250 rokoch exportu surového kakaa tak vznikajú prvé čokoládovne, ako aj tá, ktorú nájdete na tejto adrese. Jej názov je República del Cacao. Založená bola v roku 2005 a patrí medzi najvýznamnejšie čokoládovne v Ekvádore. V jej priestoroch sa nachádza malá kaviarnička, múzeum, priestory na degustáciu čokolády a samozrejme obchod, kde sa dajú tie najlahodnejšie produkty zakúpiť. Kakaové bôby, ktoré považujú miestni farmári za „čierne zlato“ sa po čiastočnom vysušení uložia do drevených debien, kde získavajú pod prísnou kontrolou svoju neodolateľnú arómu. Baktérie a cukor v bôboch naštartujú päť dňový proces fermentácie, pri ktorom sa teplota v debnách zvýši prirodzene až na 50 stupňov. Následne sa kakaové bôby pražia, čím sa zníži zostatková vlhkosť a vytvorí sa mimoriadna chuť a aróma. Pri prvom drvení a rafinácii sa odstráni kakaové maslo a vytvorí sa pasta, ktorú nazývame „kakaový likér“. Do nej sa následne pridávajú ostatné dôležité ingrediencie na výroby najlepšej čokolády, ako lecitín, cukor alebo mlieko. Nasleduje tzv. konšovanie, pri ktorej sa kakaový prášok, maslo a ostatné ingrediencie poriadne zmiešajú. Opätovným ohrievaním a chladením sa vytvorí mimoriadne jemná hmota a táto putuje po degustácii do foriem. Najlepšia čokoláda na svete je pripravená na ochutnanie. V República del Cacao vyrábajú kakaový prášok, kakaový likér, čokolády na varenie a neuveriteľných 18 druhov tabuľkových čokolád. Na všetkých produktoch je vyznačené miesto a farma, odkiaľ suroviny pochádzajú. Lesklosť znamená, že čokoláda je čerstvá a všetky ingrediencie sú dobre zmiešané. Čokoládu pošúchame prstom, troška ju ohrejeme a hlbokým nádychom vnímame jej vôňu. Ekvádorská čokoláda ju má jemne bylinkovú a práve táto jej vlastnosť je cenená po celom svete. Potom čokoládu prelomíme a počúvame či a ako praskne, čím sledujeme, či nie je zvlhnutá. Nasleduje samotné ochutnávanie. Podobne ako víno, aj čokoláda reflektuje chute a vône regiónu, kde sú kakaové bôby pestované a akým spôsobom sú sušené a následne spracované. Čokoláda z Ekvádoru alebo kakao je jednoduchý skvelý darček z Ekvádora pre niekoho z rodiny a priateľov. V Quito nájdete skvelé čokolády okrem v Rebública de Cacao, ešte aj v Pacarí alebo odporúčame tiež Yumbos. Všetky tri sú v poriadku. Ak hľadáte miestnu kávu, tak zamierte do Piedra Negra.
Ďalšie veľmi slušné reštaurácie, ktoré my v BUBO máme v obľube sú v štvrti La Floresta:
La Gloria Restaurante - je reštaurácia, ktorá sa špecializuje na stredomorskú kuchyňu a nachádza sa na adrese Valladolid N24-519.
Restaurante Segundo Muelle Floresta - je reštaurácia, ktorá sa špecializuje na peruánsku kuchyňu a nájdete ju na adrese Av. Isabel la Católica N24-883
Pavarotti Restaurante - je taktiež luxusná reštaurácia, ktorá je zameraná na stredomorskú kuchyňu a nájdete ju na adrese Luis Cordero 535.
Lo Nuestro - a takisto sa nám osvedčila aj táto neformálna reštaurácia, ktorá je zameraná na lokálnu kuchyňu a nájdete ju na adrese Av. Isabel la Católica N24-535
Odporúčané reštaurácie v Puerto Ayora, Galapágy:
El Muelle de Darwin - obľúbený podnik BUBO klientov. Koktaily, drinky a hlavné jedlá ako cestoviny, stejky, rizotá, ryby, morské plody v reštaurácii s otvorenou strechou sa tešia veľkej obľube. V ponuke je aj detské menu, burgre, šaláty a dezerty.
Midori Sushi & Pub - kto má rad sushi, tak večera v Midori bude príjemným prekvapením. Taktiež majú výborne drinky.
Angermeyer´s Waterfront Inn – reštaurácia hotela Angermeyer je jedna z najobľúbenejších pri návšteve Galapág. Atmosféra je útulná a priateľská. Odporúčame požiadať o stôl na terase s výhľadom na oceán. Vychutnávajte polievku z morských plodov (Sopa Frutos del Mar), ktorá kombinuje chute kokosu, zázvoru a koriandru. Veľmi dobré chutí hovädzie s rozmarínom servírované na horúcich kameňoch či ryba na salse zo šampanského, krevety na koňaku, homár ulovený tu na Galapágoch na vínovej omáčke so syrom Gruyère. A ako dezert kokosový flan.
Almar – je ďalšia výborná možnosť, kde sa na Galapágoch dobre najesť a vychutnať si lokálnu kuchyňu. Odporúčame Gordon Rock polievku z morských plodov, dochutenú s paradajkami, zázvorom a morskými riasami wakame, Piqueo chutná grilovaná rybka, krevety a chobotnica so smaženým banánom na koriandrovej omáčke. Vynikajúco chutí aj klasický grilovaný losos na pomarančovej omáčke s rozmarínom a aj rizoto z morských plodov (z úlovku dňa) s parmezánom a citrónovou príchuťou.
Gastronómia Peru
Peruánska kuchyňa je zmesou rozličných prvkov. Len v priebehu 400 rokov sa andské pokrmy premiešali s ázijskými technikami prípravy jedál. Vnikli do nich aj španielske prvky a vznikla tzv. kreolská kuchyňa. V posledných rokoch sa však v Peru objavili neuveriteľne nadaní šéfkuchári, ktorý dokázali peruánsku kuchyňu vyšvihnúť do gastronomického neba a ich reštaurácie sa ocitli na vrchole rebríčka najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky a to je už čo Peru závidieť. Peru má rozlohu viac ako 1,2 mil km² a každý jeho kraj má vo svojej kuchyni niečo charakteristické.
Ako to s peruánskou gastronómiou vyzerá? Ak Vás téma zaujíma, čítajte ďalej:
Viac menej však všetko stojí a padá na zemiakoch. V peruánskych Andách majú pôvod všetky odrody zemiakov. Začnime teda od nich. K najznámejším jedlám zo zemiakov sú ocopa - zemiaky s arašidovou omáčkou, causa - zemiaky prekladané so zeleninou, mäsom či plodmi mora, papa a la huancaína - zemiaky v krémovej omáčky zo syra alebo smažená papa rellena - z roztlačených zemiakov s hovädzím mäsom. Zemiaky používajú aj pri polievkach chupe. Polievky sú krémové a husté. Nebojte sa a siahnite po Caldo de Gallina, slepačia polievka so zemiakmi a bylinkami vhodná je napr. aj na druhý deň "po opici", alebo Chupe de Camarones (hustá polievka z kreviet), alebo Sopa a la Criolla (krémová polievka s hovädzím mäsom, nudlami a zeleninou).
Medzi obľúbené jedlá patria aj kukuričné taštičky tamales, ktoré majú mnoho druhov. Do peruánskej kuchyne až na pobreží Pacifiku preniklo aj kus Amazónie, ktorá ostávala dlho v ústraní. Kuchári až dnes s obľubou varia z rôznych plodov pochádzajúcich až z džungle, používajú rôzne druhy riečnych rýb alebo používajú napr. aj aguaje (plody palmy moriche) či maniok. Nechýbajú plody mora a hlavnou hviezdou je ako ináč svetoznáme nakladané ryby, ceviche. Vychladená zmes rýb, plodov mora, ktoré sú marinované v citrónovej šťave s cibuľkou a koreninami. Cevice je pri návšteve Peru malou povinnosťou. Obľúbené je aj ají de gallina, čo je kuracie v pikantnej omáčke s vlašskými orechmi. Z horských oblastí Peru pochádza známe cuy - pečené morča. V Andách ho jedli už oveľa skôr než sa v Európe stal obľúbených domácim zvieratkom. Pripomína mäso králika a často sa podáva v celku, no dá sa požiadať o to, aby Vám ho naservírovali naporciovaného. Zaujímavosťou je, že na mnohých domorodých vyobrazeniach Poslednej večere uvidíte, že na stole majú naservírovaného práve tohto cuya. Prípadne treba jesť ešte aj truchu, pstruha, ktorý pripravujú na mnoho spôsobov. Ak teda máte radi ryby a chcete ochutnať niečo lokálne, v drvivej väčšine reštaurácii truchu nájdete, tak choďte smelo do tohto výberu. Medzi obľúbené patria aj steaky z alpaky či mäso z lamy. Medzi obľúbené dezerty patria napr. puding z fialovej kukurice s kúskami ovocia mazamorra morada, potom aj karamelový suspiro limeno alebo flan - crema volteada či alfajores - sušienky spojené s karamelom. Obľúbené sú aj Choclo con queso - kukurica, ktorú Vám podávajú s kusom syra (toto jedlo pochádza z Posvätného údolia).
Čo sa nápojov týka, po Peru budete narážať takmer neustále na modré fľašky naplnené žltou tekutinou Inca Kola (veľmi sladký nápoj). V reštauráciách bude v ponuke národný nápoj pisco. S pisco sa pripíja na všetky podstatné a aj na tie nepodstatné udalosti. Z Peru pochádza aj vynikajúca káva a samozrejme aj čokoláda. V oblastiach s vyššou nadmorskou výškou, napr. v Cuzco je v hoteloch bežnou praxou, že budete ponúknutý čajom z koky (Maté de Coca), ktorý Vám pomôže s aklimatizáciou.
Odporúčané reštaurácie v Cuzco, Peru:
Restaurante Sumaqcha veľa Plaza de Armas na adrese Suecia 339, Cusco 08002. Vynikajúci cuy, pečené morské prasiatko. Zavolajte do reštaurácie z hotela, objednajte si stôl a dajte im vedieť, že budete mať záujem o cuy, aby ho dali piecť už vopred. Dobre prepiecť cuy trvá aj 2 hodiny. Prípadne odporúčame aj steak z alpaky. Vynikajúce! Čistá peruánska kuchyňa overená BUBOm.
Limo Restaurant – peruánsko–ázijská kuchyňa, pozorná obsluha, elegantné prostredie. Možno si pomyslíte čo tu robí Čína? Veľmi dobrá otázka a vysvetlenie je jednoduché. Po ukončení peruánskeho otroctva sem na prelome 19. a 20. storočia prišli tisíce imigrantov z Číny, ktorí tu pracovali v baniach a na plantážach cukrovej trstiny. Čakali ste niečo také v Peru? Originálna peruánsko-čínska kuchyňa tak dodnes zostala jednou z najobľúbenejších v krajine. Nebojte sa vkročiť, aj toto má svoju tradíciu.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Senzo
Ak preferujete honosnejšie miesto, v rebríčku exkluzívnych reštaurácií Cuzca dominuje Senzo. Senzo je súčasťou luxusného hotela Belmond Palacio Nazarenas a hneď po vstupe vás očarí svojím impozantným koloniálnym zariadením. Je to najlepší hotel v celom Cuzco. V týchto chodbách sa prechádzali svetové hviezdy, Holywoodske hviezdy, princovia a princezné. Reštaurácia sa nachádza na jednom z vnútorných nádvorí hotela, hneď pri bazéne, ktorý sa pýši tým, že je jediný vyhrievaný bazén v celom Cuzcu. Múry hotela sú pôvodne z čias Inkov. V reštaurácii varia prevažne iba zo surovín pestovaných v Andách. Niektoré bylinky si pestujú dokonca aj vo vlastnej záhrade. Všetko čerstvé, kvalitné, chutné. Možnosti sú tu aj pre vegetariánov. Ide o výnimočné miesto.
Rezervovať
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Zazu
Zazú založil šéfkuchár David Picco a patrí medzi prvé labužnícke reštaurácie špecializované na zážitkovú gastronómiu v tejto krajine. Zazú so svojou tichou atmosférou a bezchybným dizajnom ponúka explóziu chutí v 7 chodovovom tasting menu a takisto aj A la carte, kde nájdete špeciality ako rôzne druhy polievok, ceviche, ryby, čerstvé šaláty a pod., medzinárodnú, národnú kuchyňu, morské plody a latinské jedlá. Vedeli ste, že ceviche sa umiestnilo na Netflix street food championship na druhom mieste? Tu Vám ho pripravia dokonalou technikou. Tá chuť bude nezabudnuteľná. Odporúčame Ossobuco, dusené teľacie vo vlastnej šťave, ale majú tu aj morča guinea pig a aj kraby. Zazu je jedna z najtrendy a najviac šik reštaurácii v Quite a medzinárodné uznávaná napr. aj na CNN ako "must-try", resp. čo musíte vyskúšať, ak ste na návšteve v Quito. Takisto je uznávaná aj v Relais Château Group, ktorá združuje najlepšie hotely sveta a najlepšie reštaurácie sveta. Reštaurácia má neuveriteľnú reputáciu. Rezervácia vopred sa odporúča. Klienti si väčšinou zvolia jej návštevu v deň príletu okolo 20:00 (záleží od letenky) prípadne bezpečnejší čas je druhý deň zájazdu po 19:00, po prehliadke mesta. Dopraviť sa môžete s Uber.