V cene zájazdu sú raňajky (vždy po noci strávenej v hoteli) a all inclusive na pláži v Paname. Stravovať sa bude každý podľa svojej chuti. Váš sprievodca pozná miestnu kuchyňu a rád sa s Vami podelí o svoje bohaté skúsenosti a poradí vynikajúcu reštauráciu. Z domu si berte iba minimum potravín. Keď už, tak napríklad müsli tyčinky a pod. Aj pre gurmánov, aj vegetariánov a vegánov bude z čoho vyberať. Ak máte diétu či alergie, neváhajte nás vopred informovať v poznámke prihlášky na zájazd. Vo väčšine štátov sú ceny potravín nižšie ako u nás.
Cena teplej stravy je veľmi rozdielna a závisí od typu reštaurácie. Najlacnejšie sa dá najesť na ulici a na trhoch. V reštauráciách pre turistov sú ceny podobné ako na Slovensku, miestami drahšie. V Ekvádore a na Galapágoch prevládajú v jedálnych lístkoch vynikajúce morské plody. Kto nemá chuť experimentovať, môže si z menu zvoliť či už pečené kura, čerstvé šaláty, hovädzie mäso, steaky, hranolky a iné nám známe jedlá a dezerty.
Na každom mieste je dostatok reštaurácií a miestni BUBO sprievodca Vám poradí tie najlepšie. Gastronómia Ekvádore dosahuje svetovú špičku a hladovať na dovolenke určite nebudete.
Nápoje: Upozorňujeme, že voda vo vodovodnej sieti nie je pitná. Všade predávajú balenú pitnú vodu a takisto všade kúpite rovnaké nealkoholické nápoje ako v Európe. V Ekvádore ochutnávajte Colada Morada a Horchata Lojana.
Ekvádor to je gastronomický zázrak pod Andami, ktorý sa rozprestiera okolo rovníka. V ekvádorských kuchyniach sa spojili až 4 biodiverzity a vytvárajú gurmánske zážitky, z ktorých sa točí hlava. Pobrežie Pacifiku, Amazónia, Andy a Galapágy. Čo sa gastronómie týka, príprava populárnych jedál je rôzna z regiónu na región. Je však jedno, v ktorom sa práve ocitnete, pretože chuť jedla bude bohatá, štipľavá a jednoducho vynikajúca.
V Andách sa pripravujú jedlá, ktorých častou súčasťou je quinoa, ktorá je aj v našich končinách v posledných rokoch tiež už dobre známa. Na obed si môžete dať napr. Locro de Papa (zemiaková polievka) a Seco de Pollo alebo Codero (dusené kuracie alebo jahňacie mäso s ryžou a šalátom), ktoré sú v Andách tiež rozšírené a obľúbené. A nezabúdajme ešte na dezert, Helado de Paila. Je to tradičná miestna zmrzlina, ktorú vám namiešajú a pripravia vo veľkom hrnci, ktorý je vložený v ďalšom hrnci plnom ľadu (tieto predmety, ktoré používajú k príprave sa volajú „paila“). Zmrzlina bude najprv z tropického sladkého ovocia. Džúsy chutia ináč, jednoducho čerstvo a dokonalo. Pobrežie Pacifiku už však neprekvapí čerstvým ceviche, koktailom z morských plodov, spolu s čerstvou paradajkovou šťavou, citrónom, cibuľkou a s smaženými banánmi. Podstate morské plody budú na jedálnom lístku takmer v každej reštaurácii. Ich milovníci si teda prídu na svoje a je ozaj z čoho vyberať. Ochutnávajte nám netradičné a čerstvé dobroty. Populárne sú ich krevety, z ktorých vedia pripraviť aj vynikajúcu polievku, homáre upečené na cesnaku a paradajkách alebo zamiešané v špagetách. Podobne sú na tom aj Galapágy. Langusty alebo homáre sú dve delikatesy, ktoré sa najčastejšie objednávajú v reštauráciách na Galapágoch. Skutočne sa až rozplývajú v ústach. Čo sa týka homárov, tak len podotýkame, že ich sezóna býva od januára do júna. Krevety môžete ochutnávať či už ako súčasť ceviche alebo akéhosi „rizota“ z morských plodov, zo zeleniny, cesnaku okorenenom koriandrom. Mnoho návštevníkov Galapág býva v šoku, keď sa dopočujú, že káva z Galapág je jedna z najlepších v celom Ekvádore, pod ktoré vlastne aj Galapágy spadajú. Kto nemá rád morské plody alebo vôbec nechcete experimentovať, nájde samozrejme aj iné možnosti. V Ekvádore aj na Galapágoch vedia pripraviť pokrmy, ktoré poznáte, pizza, cestoviny, jedla z kuraciny, burgre a podobne.
Odporúčané reštaurácie v Quito:
Restaurante Achiote – v štvrti La Mariscal, táto reštaurácia sa nachádza na adrese Juan Rodríguez 282 a varia tu vynikajúcu lokálnu kuchyňu. Je to v centre mesta, blízko nášho obľúbeného hotela Ikala, malý kúsok za nenápadným námestím Plaza Foch pri parku Gabriela Mistral. Uvaria vám tu chutné lokálne jedlo. Atmosféra je uvoľnená, servírovanie je slušné, prostredie je čisté, no nie je nutné formálne oblečenie. Vyskúšajte chutné ceviche napr. Ceviche de Chochos (zo strukoviny lupina) s rôznymi omáčkami či už tradičná, tamarilo alebo z maracuje. Odporúčame aj špecialitu llapingachos, ktoré vyzerajú ako karbonátky, ale tieto sú z roztlačených zemiakov a syra. Prípadne, ak máte chuť na hranolčeky, siahnite po tých, čo sa pripravujú z manioku, yucas fritas. Bolones de Verde sú taktiež fantázia, a sú to akési banánové koláčiky, ktoré sú naplnené mäsovou plnkou alebo syrom. Dostupné sú možnosti aj pre vegetariánov.
Restaurante Miskay - v štvrti La Mariscal, na adrese Joaquín Pinto E6-43, blízko obľúbeného hotela IKALA. Aj tu sa varia lokálne jedla. Ak nechcete začať zhurta, zvoľte si hustú polievku Locro či krémovú polievku Crema de la Abuela, do ktorej Vám pridajú kus avokáda (aguacate). Prípadne kuracie mäso na vínovej a rozmarínovej omáčke chuťou ktorého budete milo prekvapený. Miskay ma neformálnu atmosféru, prijateľné ceny, vegetariánske možnosti.
De La Llama – aj táto reštaurácia ponúka výborné lokálne jedlá. Nachádza sa na adrese Suiza N33-113 pri parku Jardín Botanico. Predstavte si ekvádorské plodiny, ktoré sa premieňajú na lahodné jedlo špičkovými medzinárodnými technikami. Výsledok bude jedna fantázia chutí na tanieri. Odporúčame husté polievky Locro de Chochos (strukovina, lupina) alebo Locro de Mariscos (morské plody), či andské rizoto, kde namiesto ryže používajú quinou, ktorú dovážajú z divokého vnútrozemia. Jedlo, ktoré Vám prinesú na tanieroch vyzerá doslova na zjedenie, ale aj na fotografovanie. Na prípitok pisco sour alebo ešte lepšie pisco coco, s príchuťou kokosu, mäty a citrónu. V menu budú označené vhodné možnosti aj pre vegetariánov, aj pre vegánov. Malá príjemná reštaurácia, priateľská atmosféra. Nie je nutné formálne oblečenie.
Reštaurácia Urko - nachádza sa na adrese Av Isabel la Católica N24-862 y Julio Zaldumbide, Guapulo a je považovaná za jednu z najlepších v Quite. K tomu zodpovedajú aj ceny. Priemerné ceny na osobu sa šplhajú na 45 USD a za Tasting menu na 80 USD tiež na osobu. Rezerváciu odporúčame robiť vopred na telefónnom čísle +593 2 256 3180 alebo tu [email protected]. Zaručujú vždy veľkú kvalitu surovín. Svoje menu pripravujú podľa toho či majú dané plodiny práve najväčší rozkvet, alebo práve už zber a nájdete v nich plodiny, ktoré rastú či už v Andách, Amazónii, alebo pri pobreží a aj na Galapágoch. Všetko priamo od miestnych farmárov. Odporúčame napr. Ceviche z úlovku dňa či Yuca Veggie, vynikajúce predjedlo, amazonský maniok na tropickej omáčke z ovocia tamarilo, potom Amazonic fish na pomarančovej omáčke, kakaový dezert Crema de Cacao zo 70% kakaa. Útulná atmosféra, fantastická obsluha a servírovanie, príjemné prostredie, moderné zariadenie, odporúčame slušné oblečenie.
Chez Jérôme Restaurante - keď šéfkuchár a k tomu Francúz zavíta do Ekvádoru, kde sa rozhodne prežiť 20 rokov, tak jeho reštaurácia bude patriť k TOP odporúčaním miestam, kde sa treba ísť v Quite najesť. Nájdete ju na adrese Whymper N30-96 y Coruña, Quito, Ecuador, +593 2223 4067. Puntičkárske poctivé lokálne jedlo, v ktorom precítite chute Ekvádoru a to zaručene.
Čierne zlato z República del Cacao - nachádza sa pri Plaza Grande, kde treba zabočiť do ulice Venezuela a o pár krokov bude po vašej ľavej strane nadpis Republica del Cacao. Niekoľko miestnych obyvateľov si dopyt po kvalitnom kakau v Ekvádore všimlo až oveľa neskôr a v roku 2002 vytvorili trvalo udržateľný Fair-Trade model pestovania a distribúcie kakaových bôbov, pričom ohľad je braný na lokálnu produkciu od malých farmárov, ktorý za svoju prácu dostávajú primeranú odmenu. Po 250 rokoch exportu surového kakaa tak vznikajú prvé čokoládovne, ako aj tá, ktorú nájdete na tejto adrese. Jej názov je República del Cacao. Založená bola v roku 2005 a patrí medzi najvýznamnejšie čokoládovne v Ekvádore. V jej priestoroch sa nachádza malá kaviarnička, múzeum, priestory na degustáciu čokolády a samozrejme obchod, kde sa dajú tie najlahodnejšie produkty zakúpiť. Kakaové bôby, ktoré považujú miestni farmári za „čierne zlato“ sa po čiastočnom vysušení uložia do drevených debien, kde získavajú pod prísnou kontrolou svoju neodolateľnú arómu. Baktérie a cukor v bôboch naštartujú päť dňový proces fermentácie, pri ktorom sa teplota v debnách zvýši prirodzene až na 50 stupňov. Následne sa kakaové bôby pražia, čím sa zníži zostatková vlhkosť a vytvorí sa mimoriadna chuť a aróma. Pri prvom drvení a rafinácii sa odstráni kakaové maslo a vytvorí sa pasta, ktorú nazývame „kakaový likér“. Do nej sa následne pridávajú ostatné dôležité ingrediencie na výroby najlepšej čokolády, ako lecitín, cukor alebo mlieko. Nasleduje tzv. konšovanie, pri ktorej sa kakaový prášok, maslo a ostatné ingrediencie poriadne zmiešajú. Opätovným ohrievaním a chladením sa vytvorí mimoriadne jemná hmota a táto putuje po degustácii do foriem. Najlepšia čokoláda na svete je pripravená na ochutnanie. V República del Cacao vyrábajú kakaový prášok, kakaový likér, čokolády na varenie a neuveriteľných 18 druhov tabuľkových čokolád. Na všetkých produktoch je vyznačené miesto a farma, odkiaľ suroviny pochádzajú. Lesklosť znamená, že čokoláda je čerstvá a všetky ingrediencie sú dobre zmiešané. Čokoládu pošúchame prstom, troška ju ohrejeme a hlbokým nádychom vnímame jej vôňu. Ekvádorská čokoláda ju má jemne bylinkovú a práve táto jej vlastnosť je cenená po celom svete. Potom čokoládu prelomíme a počúvame či a ako praskne, čím sledujeme, či nie je zvlhnutá. Nasleduje samotné ochutnávanie. Podobne ako víno, aj čokoláda reflektuje chute a vône regiónu, kde sú kakaové bôby pestované a akým spôsobom sú sušené a následne spracované. Čokoláda z Ekvádoru alebo kakao je jednoduchý skvelý darček z Ekvádora pre niekoho z rodiny a priateľov. V Quito nájdete skvelé čokolády okrem v Rebública de Cacao, ešte aj v Pacarí alebo odporúčame tiež Yumbos. Všetky tri sú v poriadku. Ak hľadáte miestnu kávu, tak zamierte do Piedra Negra.
Ďalšie veľmi slušné reštaurácie, ktoré my v BUBO máme v obľube sú v štvrti La Floresta:
La Gloria Restaurante - je reštaurácia, ktorá sa špecializuje na stredomorskú kuchyňu a nachádza sa na adrese Valladolid N24-519.
Restaurante Segundo Muelle Floresta - je reštaurácia, ktorá sa špecializuje na peruánsku kuchyňu a nájdete ju na adrese Av. Isabel la Católica N24-883
Pavarotti Restaurante - je taktiež luxusná reštaurácia, ktorá je zameraná na stredomorskú kuchyňu a nájdete ju na adrese Luis Cordero 535.
Lo Nuestro - a takisto sa nám osvedčila aj táto neformálna reštaurácia, ktorá je zameraná na lokálnu kuchyňu a nájdete ju na adrese Av. Isabel la Católica N24-535
Odporúčané reštaurácie v Puerto Ayora, Galapágy:
El Muelle de Darwin - obľúbený podnik BUBO klientov. Koktaily, drinky a hlavné jedlá ako cestoviny, stejky, rizotá, ryby, morské plody v reštaurácii s otvorenou strechou sa tešia veľkej obľube. V ponuke je aj detské menu, burgre, šaláty a dezerty.
Midori Sushi & Pub - kto má rad sushi, tak večera v Midori bude príjemným prekvapením. Taktiež majú výborne drinky.
Angermeyer´s Waterfront Inn – reštaurácia hotela Angermeyer je jedna z najobľúbenejších pri návšteve Galapág. Atmosféra je útulná a priateľská. Odporúčame požiadať o stôl na terase s výhľadom na oceán. Vychutnávajte polievku z morských plodov (Sopa Frutos del Mar), ktorá kombinuje chute kokosu, zázvoru a koriandru. Veľmi dobré chutí hovädzie s rozmarínom servírované na horúcich kameňoch či ryba na salse zo šampanského, krevety na koňaku, homár ulovený tu na Galapágoch na vínovej omáčke so syrom Gruyère. A ako dezert kokosový flan.
Almar – je ďalšia výborná možnosť, kde sa na Galapágoch dobre najesť a vychutnať si lokálnu kuchyňu. Odporúčame Gordon Rock polievku z morských plodov, dochutenú s paradajkami, zázvorom a morskými riasami wakame, Piqueo chutná grilovaná rybka, krevety a chobotnica so smaženým banánom na koriandrovej omáčke. Vynikajúco chutí aj klasický grilovaný losos na pomarančovej omáčke s rozmarínom a aj rizoto z morských plodov (z úlovku dňa) s parmezánom a citrónovou príchuťou.
Odporúčané reštaurácie v Panama city, Panama:
Market Steak House - neformálne prostredie a veľmi dobré jedlo, americký steak-house a burger bar, široký výber šalátov, rýb ale aj pizza či morské plody. Čisté prostredie, pekná atmosféra, z vonku by ste ani nepovedali, ale vnútro je vskutku decentné. Vhodné na obedy aj večere.
Cabana Restaurant - o niečo viac štýlovejšia reštaurácia, ale veľmi dobrý výber. Príjemný personál, obsluha, profesionálny šéfkuchári. Široké menu, výborné jedlo rovnako ako servis. Cenovo výhodné. Ponúka aj krásne výhľady na Panamský záliv. Odporúčame rezervovať si stôl na terase tak, aby ste stíhali západ slnka.
Maito - táto reštaurácia sa dostala do rebríčka TOP 50 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky. Atmosféra nie je úplne formálna a v ponuke je vynikajúca lokálna kuchyňa, morské plody a fantastické dezerty.
Makoto – dostali ste chuť na japonskú kuchyňu a vážne dobre sushi? Poďte do Makoto, ktorej šéfuje Makoto Okuwa, ktorý pochádza z japonského Nagoya. Už ako 15-ročný chlapec sa začal učiť tomuto umeniu u sushi majstra Makoto Kumazaki, neskôr u legendárneho sushi majstra Shinchi Takegasa. Jeho prácu ocenila aj nezisková organizácia James Beard Foundation, ktorá sa orientuje na hľadanie vynikajúcich šéfkuchárov a reštaurácií v Amerike. Odporúčame na obedy alebo večere a rezerváciu stola pri okne s výhľadom na mesto.
Casa Casco – na 5 poschodiach sa nachádzajú 3 reštaurácie (Mano de Tigre, Nacionsushi, Marula) klub a terasa s diskotékou. Z terasy na streche je krásny výhľad na mesto. Príďte si sem vychutnať koktail, oddýchnuť si či v noci zabaviť sa.
La Vespa - Ristorante Vista Mare, pri pobreží pri prémiovom hoteli JW Marriott Panama. Vynikajúca talianska kuchyňa, pomerne cenovo náročná, ale jedlo rozhodne za to stojí. Šéfkuchár skutočne z Talianska, talianske ingrediencie a čerstvé lokálne prísady, široký výber vín, krásne servírovanie a príjemná obsluha.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Zazu
Zazú založil šéfkuchár David Picco a patrí medzi prvé labužnícke reštaurácie špecializované na zážitkovú gastronómiu v tejto krajine. Zazú so svojou tichou atmosférou a bezchybným dizajnom ponúka explóziu chutí v 7 chodovovom tasting menu a takisto aj A la carte, kde nájdete špeciality ako rôzne druhy polievok, ceviche, ryby, čerstvé šaláty a pod., medzinárodnú, národnú kuchyňu, morské plody a latinské jedlá. Vedeli ste, že ceviche sa umiestnilo na Netflix street food championship na druhom mieste? Tu Vám ho pripravia dokonalou technikou. Tá chuť bude nezabudnuteľná. Odporúčame Ossobuco, dusené teľacie vo vlastnej šťave, ale majú tu aj morča guinea pig a aj kraby. Zazu je jedna z najtrendy a najviac šik reštaurácii v Quite a medzinárodné uznávaná napr. aj na CNN ako "must-try", resp. čo musíte vyskúšať, ak ste na návšteve v Quito. Takisto je uznávaná aj v Relais Château Group, ktorá združuje najlepšie hotely sveta a najlepšie reštaurácie sveta. Reštaurácia má neuveriteľnú reputáciu. Rezervácia vopred sa odporúča. Klienti si väčšinou zvolia jej návštevu v deň príletu okolo 20:00 (záleží od letenky) prípadne bezpečnejší čas je druhý deň zájazdu po 19:00, po prehliadke mesta. Dopraviť sa môžete s Uber.