V cene zájazdu sú raňajky, ktoré sa budú podávať v hoteloch v ranných hodinách pred našim odchodom na program.
Obedy ani večere nie sú v cene zájazdu. Obed aj večera je individuálna, ale sprievodca vám rád odporučí kam sa ísť najesť a čo ochutnať, aby ste si mohli z Madeiry a jednotlivých Azorských ostrovov odniesť aj čo najviac gastronomických zážitkov. Bežné jedlo v reštaurácii stojí cca 12-25 EUR. 2x počas dní výstupov na najvyššie vrchy budeme odchádzať pred raňajkami. Šanca na lepšie počasie je pre nás dôležitejšia než raňajky. Väčšinou nám dajú balíčky, alebo aspoň čiastočné raňajky.
Atlantická kuchyňa je iná než Stredomorská. Ostrovania vždy veľa cestovali a naopak 500 rokov prichádzali do styku s mnohými inými etnikami. Základom stravy na Madeire aj Azorách je Portugalská kuchyňa ale nájdete tu mnohé vplyvy Ázie, Afriky či Ameriky kvôli koloniálnym výpadom portugalských lodí, ktoré do Európy prinášali nielen koreniny, ale aj mnohé iné vzácne komodity. Táto kuchyňa využíva čerstvé suroviny, veľa zeleniny, byliniek, korenín a miluje ryby aj dary mora vo všetkých podobách. Jedlo na tanieri nie je tak výpravné ako vo Francúzsku, no chuť je úžasná. Madeira je kozmopolitnejšia ako aj ostrov Faial. Ostrov Pico je najväčším „zapadákovom“, reštaurácie tu majú najnižšie ambiente. No miestna kuchyňa s morskými plodmi bude jednou z najlepších aké ste kedy za svojho života jedli. Ide doslova o obrovský ulovený zážitok.
Mali by ste aspoň raz ochutnať národné jedlo Portugalska, ktorým je Bacalhau, treska, ktorá môže mať toľko podôb koľko má rok dní. Medzi obľúbené formy Bacalhau patrí nasolená treska, ktorú nájdete na trhoviskách, ale aj v tradičných podnikoch. Toto jedlo bolo populárne už od čias zámorských objavov, pretože ju vedeli veľmi dlho skladovať. BUBO Vám odporúča Bacalhau com natas, ktoré sa zapeká so zemiakmi, smotanou a cibuľkou. Oplatí sa vyskúšať aj bacalhau a bras, ktoré sa pripravuje z kúskov tresky, pokrájaných zemiakov a miešaných vajíčok a naservírujú Vám ich s čiernymi olivami. Bacalhau vete ochutnať ako aj na Madeire tak v Ponta Delgada.
Medzi tradičnými a zaujímavými jedlami nájdete aj Cozido a portuguesa. Je to perfektný mix zeleniny od zemiakov, mrkvy, kapusty až po fazuľu, ktorý sa vhodí do hrnca spoločne s mäsom, klobáskami a koreninami. Všetko sa dusí a zázrak je na svete. Na Azorských ostrovoch v meste Furnas pre nás cozido uvarí sopka. Niekedy si daný hrniec po 5 až 7 hodinách vykopávame samy. Zo zeleniny je tu navyše ešte exotický (africký) jam a taktiež mnoho druhov mäsa. Jedlo na celých Azorských ostrovoch môžeme považovať za bio. Na ostrovoch nájdete veľa kráv a tak si prídu na svoje aj milovníci steakov.
Gastronómia Madeiry:
Na Madeire ochutnajte ovocie. Ostrov večnej jari má celoročne veľmi teplé počasie a rastie tu značne exotické ovocie. Ide napríklad o mnoho druhov marakuje, ananasobanán a pod. Tabaibos sú „figy diabla“ rastúce na kaktuse.
Základom stravy na Madeire sú ryby. Mečún, tuniak ale špecialitou typickou pre Madeiru je Espada – čierna ryba s ostrými zubami žijúca v hĺbke niekoľkých kilometrov. Má jemné biele mäsko a podáva sa s pečenými banánmi, ktorých je na ostrove naozaj veľa. Castanhetas sú pečené rybky, ktoré môžete ochutnať v Machico. Chicharro je iná rybka, podáva sa v Machico vyprážaná.
Mäsožravci môžu vyskúšať okrem steakov napríklad volský jazyk na víne z Madeiry. Hovädzí špíz Espetada sa pripravuje priamo na dreve. Picadinho je madeirská obdoba stroganova. Hovädzie nakrájané na malé kúsky.
Ak chcete vo Funchale iba niečo do ruky vyskúšajte Bolo do Caco čo je akési Madeirské panini. Prego no Bolo do Caco je steak v tejto žemli. Ak sa prechádzate centrom najznámejšie „reštaurácie“ na Bolo do Caco určite objavíte.
Kto nemôže byť bez polievky ochutnajte sedliacku Sopa de Trigo. Recept je v každej reštaurácii trošku iný, ale ide o klasiku, ktorá väčšine chutí. Sopa de Tomate je rajčinová polievka podobná tej našej až na to, že je často servírovaná z vajcom na mäkko.
Gastronómia Azorské ostrovy:
Jedlo Azorských ostrovov opisujeme aj v tomto blogu.
Strava je sama o sebe dôvodom vypraviť sa na Azory. To, že o tom ešte ostatní nevedia Vám hrá do karát. Strava je totižto autentická, maximálne bio, a hlavne neuveriteľne chutná. V BUBO sme toto status quo nazvali strava neskazená civilizáciou, ide o tzv. slow food (presný opak fast foodu).
Náš riaditeľ Ľuboš Fellner je presvedčený, že na Azorských ostrovoch pripravujú najlepšie chobotnice sveta. Azorom konkuruje iba ďalšia bývalá portugalská kolónia - Guinea Bisaw. Chobotnica je tu bežným jedlom, receptov je viac. Jedlá sú jednoduché, no pripravované podľa starých tradičných receptov.
Ako predjedlo ochutnajte na Azorách „lápaš“ čo sú morské slimáky. Pripravené na grile s cesnakom sú neuveriteľnou lahôdkou. Poznámka: nepopáľte sa na horúcom grile! Určite pokvapkajte citrónom.
Na Madeire alebo ostrove Horta je aj silná kávová kultúra a ak si radi posedíte na káve, táto krajina sa vám dostane pod kožu.
Vyskúšajte café com cheirinho, káva do ktorej sa pridáva aj alkohol (víno, brandy) alebo krémové galão (1/4 espresso, 3/4 mliečna pena) vo vysokom sklenenom pohári. Ak chcete mať svoje galão silnejšie, tak sa opýtajte na galão escuro a ak slabšie, tak galão claro bude to pravé pre Vás.
Najslávnejším koláčikom je Pasteis de Nata. Je plný krému, jemnej chuti a napokon sa ešte zapečie, posype cukrom a škoricou. Ochutnajte vo Funchal, Ponta Delgada či priamo v čajovni Gorreana na ostrove Sao Miguel. Tieto koláčiky Vám na cestu zabalia aj na letisku pri odlete z Madeiry či Ponta Delgada.
Čo ochutnať na jednotlivých ostrovoch Azor?
Sao Miguel gastronómia: Na ostrove Sao Miguel sa pestuje v skleníkoch ananás. Je malý sladký a treba kúsok ochutnať. Ochutnajte čaj priamo z plantáže. Najstaršia a jediná poriadna čajová plantáž Európy je riadnou exotikou. Vo Furnas je základom gastronomického zážitku cozido. Vo Vila Franca ochutnajte koláčik queijadas da vila, ktorý tu piekli mníšky už od rokov 1600.
Faial gastronómia: ide o gastronómiu na úrovni, reštaurácie posadené v pekných budovách s pastelovými fasádami. Caldeiradas de piece (azorské halaszle), polvo guisado em vinho de chiere (chobotnica na červenom víne) a ako dezert malassada (cukrový dónat). Na Faiale dostanete aj veľmi slušnú kávu. No základom tohoto ostrova sú bary. Obehnite bar za barom s hlavným cieľom Peter Cafe Sport Bar (Rua Jose Azevedo 9, Horta, Faial). „Povinný“ džin tonic ako si ho dávali veľrybári a jachtári posledných 100 rokov.
Pico gastronómia: Ostrov z najhlbším oceánom v okolí a úžasnými morskými špecialitami. Čokoľvek čo plávalo v okolitom mori a dostane sa na Váš tanier je úžasné. Reštaurácie vyzerajú horšie- jednoduchšie, ale recepty sú ešte tradičnejšie než inde a úžasné. Lapaš, chobotnice, sépie, desiatky druhov skvelých rýb.
Ponta Delgada gastronómia: V hlavnom meste sme dlhšie a máme tu veľa času. Navštívte reštauráciu Cafe Central. Ak chcete vyraziť ďalej tak si dajte iba kávičku. Dobrým tipom sú následne reštaurácie na Rua dos Mercadores, na ulici ktorú večer zatvoria pre premávku a pretvoria na „pešiu zónu“
Ak ste niečo nestihli vyskúšať inde dobehnete to v Restaurante Sao Pedro (Largo Almirante Dun 23A, Ponta Delgada, Sao Miguel). Pre vegetariánov je atmosférická Rotas (Rua de Pedro Homen 49, Ponta Delgado, Sao Miguel).
Víno:
Pri tomto zájazde mu treba venovať zvláštnu kapitolu. Ide o národný nápoj Portugalska, ktoré tu už poznajú od staroveku. Ochutnajte červené vína z údolia Douro, alebo Alentejo. Hrdosť ostrovov spoznáte podľa toho, že pohár domáceho vína je tu drahší než vína dovezené z materskej krajiny.
Portugalsko je krajinou, kde sa zrodilo slávne Portské víno. Na Madeire mu konkuruje fortifikované alkoholizované víno dozrievajúce pri vysokých teplotách, víno Madeira. Poľahky tu nájdete víno ročníka vášho narodenia. Každý Madeiričan vie že Malvazia je najsladšia, Boal je polosladký, Verdelho je polosuché a Sercial je najsuchší. Najznámejšie firmy sú Justino’s a Blandy’s. Víno Madeira má dlhú históriu a pilo sa napríklad na inaugurácii Georgea Washingtona. Ak otvoríte fľašku kvalitnej Madeiry tak sa víno nepokazí a vy si už z otvorenej fľašky nalejete aj po 30 rokoch. Reserve je 5 ročná Madeira, Special Reserve má 10 rokov, Extra reserve nad 15 rokov. Bežné sú ročníkové vína z roku 1989, 1968 či 1932....
Na Madeire skúste Poncha, tradičný, alkoholický nápoj z cukrovej trstiny, medu, cukru a pomarančového alebo citrónového džúsu.
Víno a Azory. Budete prekvapení, ale aj v tomto prípade ide o unikát a veľký gurmánsky zážitok. Vitikultúra z ostrova Pico je pod patronátom UNESCO a biele Verdelho bude jedným z najlepších bielych aké ste kedy pili. Vo svojich pivniciach ho skladoval aj ruský cár Mikuláš II z rodu Romanovcov a po jeho smrti si ho užívali Lenin so Stalinom. Víno na Pico je pestované v drsných podmienkach na extrémne úrodnej pôde, morská soľ je prítomná všade a kraby pobehujú pomedzi vinič. 0.7 dcl fľaška Verdelho z Pico stojí okolo 20 Euro. Stojí rozhodne za to!
Neberte si so sebou potraviny a ak niečo potrebujete, nech je to len malá drobnosť, bez ktorej sa nezaobídete. Napríklad energetickú tyčinku na túru či iontový nápoj.
Reštaurácie, ktoré odporúčame na Madeire a Azorských ostrovoch:
Gavião Novo (Funchal) – Rua Santa Maria 131, Funchal, Madeira, Portugal – Ak milujete dary mora, alebo teda ak chcete seafood, tak nezabudnite, že ste na ostrove a Madeira je obklopená Atlantickým oceánom. Dary mora aj ryby sú špecialitou tohto podniku v starom meste Funchal a užívajú si ich tu nielen turisti, ale aj domáci, pretože ich tu vedia pripraviť s ich autentickými chuťami. Ochutnajte grilované krevety, homára na masle alebo kotlík plný mušlí. Dezerty pripravujú dvakrát denne, tak budú vždy čerstvé. Zapite si to pohárikom portského vína a máte skvelý večer.
Il Gallo d’Oro (Funchal) – 147 Estrada Monumental, Sâo Martinho Funchal, Madeira, 9004-532, Portugal – Ak by ste si chceli na Madeire vychutnať fine dining, tak toto miesto vás nenechá chladným. Je ozdobou Funchalu a môže sa popýšiť jednou michelinskou hviezdou, ktorá ju katapultovala do miestneho gastronomického neba. Sú hrdí na svoje jedlá a ich chuť. Skúste ochutnať grilovanú tresku, perfektné stejky alebo najčerstvejšie dary mora na ostrove. Na výber máte niekoľko druhov vína a radi vám poradia, čo sa bude k vášmu jedlu hodiť.
O Tasco (Funchal) – 137 Rua Bela São Tiago, Funchal, Madeira, 9060-019, Portugal – Podľa mnohých je reštaurácia O Tasco v centre Funchalu jedným z najlepších miest, kde môžete ochutnať lokálnu, miestnu kuchyňu ostrova Madeira. Špecializuje sa na čerstvé ryby, pretože ostrov má dlhú rybársku tradíciu a čerstvosť je tu samozrejmosťou. Ryby z grilu, ryby na koreninách, bylinkách či iné variácie tu čakajú len na vás. Dáte sa zlákať na ľahké, biele, domáce víno? K rybám sa bude neskutočne hodiť!
Venda da Donna Maria (Funchal) – Rua de Santa Maria 51, Funchal – Príjemné miesto v starom Funchale, kde sa nebudete vedieť prejesť lokálnej kuchyne Madeiry, ale aj portugalských špecialít. Jedlo má domáci nádych, je poctivé a presne také, ako má vyzerať a chutiť. Je to malý podnik, no plný atmosféry. Ochutnajte tradičné jedlá, akými je Picadinho, Picado alebo Acorda. Poradia vám aj skvelé predjedlá, ktoré sú v ponuke dňa a skombinujte jedlo s lokálnym pivom alebo vínom.
A Tasca (Ponta Delgada) – Rua do Aljube, 16, Ponta Delgada, São Miguel, Azores – A Tasca predstavuje veľmi zaujímavé miesto, ktoré sa prepletá s gastronómiou, pretože sa nachádza na mieste, ktoré v 19. storočí pôsobilo ako miestna pálenica. Neskôr ju prerobili na múzeum súčasného umenia a dnes sa preplietli jeho osudy s podnikom, kde môžete ochutnať niekoľko portugalských chuťoviek. Skúste si vybrať portugalské, bravčové klobásky, grilované sardinky aj s cícerovým kari alebo tuniaka. Nájdete tu aj tradičné jedlo s kúskami dusenej ryby a zeleniny. Pripočítajte si k tomu zaujímavý výber vína a máte príjemne miesto.
A Terra Azor (Ponta Delgada) – Avenida Doutor Joao Bosco Mota Amaral 4, Ponta Delgada, Sao Miguel 9500-765, Portugal – Ak by ste sa na večeru v Ponta Delgada vybrali do podniku, kde je gastronómia umením a kde sa viete najesť v podniku s nálepkou fine dining, tak skúste A Terra Azor. Zaujme vás nielen elegantné prostredie, ale aj chuť pripraveného lokálneho jedla. Ochutnajte tu zaujímavé Gazpacho, stejk z tuniaka alebo vynikajúcu jahňacinu. Po dezerte siahnite určite a vyberte si čokoľvek s ananásom, ktorý sa pestuje priamo na ostrov São Miguel.
Tasquinha Vieira (Ponta Delgada) – Rua Antonio Joaquim Nunes da Silva 21, Ponta Delgada, Sao Miguel 9500-022, Portugal – Skvelá lokálna reštaurácia leží v starom centre hlavného mesta a špecializuje sa na portugalskú, domácu kuchyňu, no nájdete tu aj dary mora a chute Stredomoria. Ochutnajte tu tradičné Pianinho de Porco com Arroz, dusené mušle alebo bravčové kúsky na pyré z yamov. Ani šalát z chobotníc nie je na zahodenie a určite si nájde svojich fanúšikov. Nechajte si naliať dobré víno priamo z Azorských ostrovov a máte zážitok.
Cafe Central (Ponta Delgada) – Sadnite si do kaviarne Cafe Central a vychutnajte si pohľady na absolútny stred mesta z toho najcentrálnejšieho miesta a zrejme najstaršej reštaurácie mesta. Slušná kávička, zmrzlina, alebo vínko z Azorských ostrovov z Terceiry alebo Pico. Je zaujímavé, že dovezené portugalské víno (Douro alebo Alentejo) bude na 90% lacnejšie než to miestne. Tak je to aj s jedlom. Nečakajte tu obedné menu za 5 € a vždy si pripravte 13-17 €. No budú to dobre investované peniaze. V tejto reštaurácii si dajte rybaciu polievku a špagety s morskými príšerkami. Na konci ku kávičke ananásovú zmrzlinu.
Peter´s Cafe Sport Bar (ostrov Faial) - Ostrov Faial, prezývaný Modrý ostrov, je niektorými považovaný za najzápadnejší bod Európy, lebo sa vraj nachádza ešte na Európskej litosferickej doske. Horta je jedným z 3 hlavných miest Azorských ostrovov. Bola založená v druhej polovici 15. storočia, 1468, ako obchodné centrum. Neskôr slúžila ako zastávka veľrybárov a ešte neskôr ako zastávka pre transatlantické parníky, ktoré tu naberali uhlie. Horta a celkovo ostrov Faial si vedeli nájsť „svoju klientelu“. Aj dnes slúži Horta ako zastávka pre jachtárov, ktorí Atlantik križujú. A keď sa im to podarí, tak sa každý zastaví v Peter´s cafe sport bar. Táto námornícka „putika“ je vyše 100-ročnou legendou, a tak si tu svoj námornícky gin tonic musíte dať aj vy.
Tony‘s Restaurant (ostrov Sao Miguel, mesto Furnas) - Tony‘s otvára okolo dvanástej a v sezóne je lepšie mať rezerváciu. Ak je dobré počasie, môžete sedieť aj na balkóniku s výhľadom na katedrálu Igreja de Nossa Senhora da Alegria. Tu je jasné, čo bude na obed, je to Cozido, jedlo, ktoré Vám dnes uvarila sopka. Hrniec rôzneho mäsa (zmes bravčového, hovädzieho, kuracieho a klobásky) a veľa zeleniny zakopú skoro ráno do vulkanickej pôdy a po 5 až 7 hodinách pomalého varenia servírujú. Nie je to nič pre vegetariánov a toto jedlo budete jesť zrejme raz v živote. Popri toľkých morských špecialitách na iných miestach Azorov je zmena vítaná. Cena je veľmi prijateľná cca 23€ pre dvojicu. Všetko je mäkučké. Je to sýte jedlo, ale kedy si budete môcť opäť povedať, že jedlo pre Vás uvaril vulkán?
Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme to najlepšie, čo táto krajina ponúka. Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Golden Gate Grand Café
Funchal
Madeira, Portugalsko
Kávička v „Nároží sveta"? Takto pomenoval kaviareň Golden Gate otvorenú od roku 1841 spisovateľ Ferreira de Castro. Na spojnici dvoch najvýznamnejších ulíc sa stretávala smotánka Funchalu, ako aj návštevníci z celého sveta. Ochutnáme preslávené víno Madeira, ktoré konkuruje Portskému. Bežne tu kúpite ročníky 1995, 1989, 1973, 1968, 1958, 1934. Winston Churchil tu pil punč a Sisi mala rada kávu a marakujový džús.
Štýlové reštaurácie
MaréAlta - Peixe & Mariscos
Machico
Madeira, Portugalsko
Ak trávite popoludnie na „pláži Milencov“, ktorá je jedinou plážou ostrova, ktorá nemá piesok čiernej, ale zlato-bielej farby, treba jesť morské príšery. Ste v mestečku Machico, ktoré je nimi známe. Dáte si espadu či espetadu? Ide o absolútne odlišné jedlá. Espada je meter dlhá čierna dravá ryba (Aphanopus carbo), ktorá žije vo veľkej hĺbke Atlantiku niekoľko kilometrov pod hladinou. Podáva sa s banánmi a ide o najväčšiu špecialitu Machico. Espetada sú kusy hovädzieho mäsa grilované na vavríne (u nás sú sušené listy známe ako bobkový list) a podávane nastoknuté na kovovej ihle je ideálnym jedlom pre tých, ktorí neobľubujú ryby. Ak nezavítate do Maré Alta - Peixe a Mariscos, môžete siahnúť ešte po reštaurácií Restaurant O Pescador.