V cene zájazdu sú raňajky, ktoré sa budú podávať v hoteloch v ranných hodinách pred našim odchodom na program. Jeden deň pri výstupe na najvyšší vrch Madeiry vyrážame pred raňajkami respektíve s raňajkami v balíčku.
Ostatné jedlo nie sú v cene zájazdu. Obed aj večera je individuálna, ale sprievodca vám rád odporučí kam sa ísť najesť a čo ochutnať, aby ste si mohli z Portugalska odniesť aj čo najviac gastronomických zážitkov. Bežné jedlo v reštaurácii stojí cca 15-55 EUR.
Portugalská kuchyňa si aj do našich končín pomaličky razí cestu, no ešte stále ju u nás zatieňuje susedná, španielska kuchyňa. Vy sa ale v Portugalsku ocitnete a uvidíte, že rozhodne má čo ponúknuť a že chutí viac než skvelo. Vo svojej podstate ide o kuchyňu Stredomoria, hoci leží oboma nohami na pobreží Atlantického oceánu. Využíva čerstvé suroviny, veľa zeleniny, byliniek, korenín a miluje ryby aj dary mora vo všetkých podobách. Portugalskú kuchyňu ovplyvňovali aj kuchyne Ázie, Afriky či Ameriky kvôli koloniálnym výpadom portugalských lodí, ktoré do Európy prinášali nielen koreniny, ale aj mnohé iné vzácne komodity.
Národným jedlom Portugalska je Bacalhau, treska, ktorá môže mať toľko podôb koľko má rok dní. Medzi obľúbené formy Bacalhau patrí nasolená treska, ktorú nájdete na trhoviskách po celom Portugalsku, ale aj v tradičných podnikoch. Zaujímavé je, že nemusí byť chytená práve pri pobreží Portugalska. Toto jedlo bolo populárne už od čias zámorských objavov, pretože ju vedeli veľmi dlho skladovať. BUBO Vám ju odporúča vo forme vyprážaných guličiek bolinhos de bacalhau, do ktorých sa pridáva zemiak, vajíčka a cesnak. Ich povrch je chrumkavý a vnútro jemné a krémové. Môžete ich jesť ako predjedlo, studené alebo horúce. Výborné je aj Bacalhau com natas, ktoré sa zapeká so zemiakmi, smotanou a cibuľkou. Oplatí sa vyskúšať aj bacalhau a bras, ktoré sa pripravuje z kúskov tresky, pokrájaných zemiakov a miešaných vajíčok a naservírujú Vám ich s čiernymi olivami.
Ikonickým jedlom, ktoré stojí za to je aj Caldo Verde. Typická polievka plná chutí, ktorú si varia Portugalci v rodinnom kruhu, ale aj v špičkových reštauráciách. Pozostáva z kelu, zemiakov, cibuľky a cesnaku. Pre ešte lepšiu chuť sa do nej pridáva pikantná klobáska chorizo. Servíruje sa s kúskom broa (portugalský kukuričný chlieb).
Milovníci rýb si prídu na svoje aj pri grilovaných sardinkách Sardinhas Assadas, ktoré len hodíte na gril, posypete soľou a grilujete. Môžete si ich dať kedykoľvek a vždy si poviete, že si ich dáte aj nabudúce. Medzi tradičnými a zaujímavými jedlami nájdete aj Cozido a portuguesa. Je to perfektný mix zeleniny od zemiakov, mrkvy, kapusty až po fazuľu, ktorý sa vhodí do hrnca spoločne s ryžou, mäsom, klobáskami a koreninami. Všetko sa dusí a zázrak je na svete. Výbornou voľbou je aj Açorda, rustikálne jedlo z chleba, cesnaku, koriandru, olivového oleja, no sú verzie aj s krevetami, rybami či darmi mora. Kultovým portugalským jedlom je Feijoada, fazuľové jedlo, ktoré sa pripravuje často s bravčovým alebo hovädzím mäsom. Znie to jednoducho, no ochutnajte ju a uvidíte aký poklad ste našli. Medzi zaujímavé jedlá v krajine patrí aj Piri Piri Chicken, ktoré odzrkadľuje koloniálne doby Portugalska. Ide o kura, ktoré sa skvelo nakorení pikantným korením a ugriluje sa. Portugalci milujú sladké, teda sladkosti či dezerty nájdete na „každom kroku“. Najslávnejším koláčikom je Pasteis de Nata. Je plný krému, jemnej chuti a napokon sa ešte zapečie, posype cukrom a škoricou. Najlepšie na svete ich robia v lisabonskom Beléme. Na Azorských ostrovoch ochutnajte lokálne ananásy, miestne syry či marmelády.
Národným nápojom Portugalska je víno, ktoré tu už poznajú od staroveku. Portugalsko je krajinou, kde sa zrodilo slávne Portské víno, no nájdete tu aj kopec iných zaujímavých chutí. Portské víno sa spája s Portom, ale dnes je populárne v celej krajine. Pre niekoho bude prisladké, iný povie, že lepšie nepil. Určite si ho doprajte. Ochutnajte aj červené vína z údolia Douro a oblasti Alentejo.
Aj Portugalci pijú pivo a najznámejším je Sagres, skúste aj Super Bock z najstaršieho pivovaru. Skvelým nápojom je Ginjinha, sladučký, čerešňový likér, ktorý nájdete v tradičných baroch.
Na ostrovoch Madeira a Azorské ostrovy, aj keď ide o regióny Portugalska sa strava mení. My v BUBO sme pre Vás aj tu pripravili dramaturgiu gurmánskych zážitkov, aby ste mali možnosť ochutnať "všetko." Na Madeire je ostrovnou špecialitou Espada. Ide o dravú rybu (Stuhochvost čierny) žijúcu v hĺbkach niekoľko kilometrov pod hladinou. Na Madeire ju pripravujú exoticky s banánom a my ju chceme ochutnať buď v reštauráciach na južnom pobreží, alebo v meste Machico.
Madeira je doslova preslávená ovocím - ide o ostrov večnej jari, kde je celoročne teplo a exotickému ovociu sa darí.
Na Madeire skúste Poncha, tradičný, alkoholický nápoj z cukrovej trstiny, medu, cukru a pomarančového alebo citrónového džúsu. V Portugalsku je aj silná kávová kultúra a ak si radi posedíte na káve, táto krajina sa vám dostane pod kožu. Vyskúšajte café com cheirinho, káva do ktorej sa pridáva aj alkohol (víno, brandy) alebo krémové galão (1/4 espresso, 3/4 mliečna pena) vo vysokom sklenenom pohári. Ak chcete mať svoje galão silnejšie, tak sa opýtajte na galão escuro a ak slabšie, tak galão claro bude to pravé pre Vás. Odporúčame Vám k nemu určite portugalsky koláčik pasteis de nata. Na Azorských ostrovoch, konkrétne Sao Miguel, sa dokonca pestuje čaj na najstaršej (a jedinej) európskej čajovej plantáži. Ochutnajte čiery aj zelený! Na ostrove Sao Miguel ochutnajte aj malé miestne ananasy. Na Azorských ostrovoch pripravujú podľa nášho riaditeľa MUDr. Ľuboša Fedllnera najlepšie chobotnice na svete. Ako predjedlo odporúčame morské slimáky lapaš - s cesnakom na grile. Ich vyobrazenie nájdete v našej fotogalérii k zájazdu.
Víno Madeira chutí podobne ako Portské a ide o fortifikované víno delikátnej chute. Na 99% tu nájdete ročník vína s rokom vášho narodenia. Bežne dostať vína z roku 1934 =).
Azorské ostrovy majú tiež svoje vlastné víno, najlepšie biele pochádza z ostrova Pico, kde je celá vitikultúra pod patronátom UNESCO. Na Azoroch je víno z pevninského Portugalska lacnejšie než víno domáce. No vy "zainvestujte" a ochutnajte Verdelho z Pico, ktoré mal vo svojich pivniciach aj Ruský cár Michal II z rodu Romanovcov. Po prevrate vraj všetko toto víno vypil Lenin so Stalinom.
Neberte si so sebou potraviny a ak niečo potrebujete, nech je to len malá drobnosť, bez ktorej sa nezaobídete.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Portugalsku:
A Ginjinha (Lisabon) – Largo de Sao Domingos 8 Rossio, Lisbon 1150-320 Portugal – Kultový podnik A Ginjinha nepredstavuje reštauráciu, ale dokonalý kúsok krásnej tradície. Ide o bar, kde sa podáva len čerešňový likér Ginjinha, a to už desiatky rokov. Nachádza sa hneď vedľa námestia Praca Dom Pedro IV. a spoznáte ho jednoducho, pretože je vždy pred ním hlúčik ľudí s pohárikmi a priateľmi. Je to miesto, ktoré by ste v Lisabone rozhodne nemali vynechať. Čím skôr prídete, tým lepšie, pretože si čerešňový likér zamilujete.
Cervejaria Ramiro (Lisabon) – 1 Avenida Almirante Reis, Lisboa, Lisboa, 1150-038, Portugal – Cervejaria alebo teda tradičná reštaurácia premiešaná s pivárňou je miesto, ktoré vám odporučia aj domáci. V Lisabone sa už stala legendou a ak milujete skvelo pripravené dary mora či ryby, tak toto je miesto pre vás. Dostanete tu najčerstvejšie homáre, krevety, kraby, mušle a môžete si vybrať, či vám ich len ugrilujú, alebo podusia s cesnakovým maslom, ktoré budete cítiť už z ulice. Tento podnik nie je len o vynikajúcom jedle, ale aj o zážitku z jedla.
Antiga Confeitaria de Belém (Lisabon) – 84 Rua de Belém, Lisboa, Lisboa, 1300-469, Portugal – Lisabonský Belém je známy nielen ako miesto moreplavcov, ale aj ako miesto, kde môžete ochutnať kultové, portugalské koláčiky Pasteis de Nata. Nie obyčajné, ale najlepšie na svete! Aj preto ich tu volajú Pasteis de Belém, aby sa odlíšili a podčiarkli svoju jedinečnosť. Cukráreň sa tu nachádza od 1837 a odvtedy si strážia recept na koláčiky, ktoré vám podlomia kolená. Objednajte si ich hneď niekoľko, aby ste nemuseli neustále odbiehať k pultu.
Red Frog (Lisabon) – Rua do Salitre, 5A, Lisboa, Portugal – Máte v Lisabone chuť na skvelý a zaujímavý drink na unikátnom mieste? Skúste Red Frog, bar, ktorý sa inšpiroval americkou érou prohibície a drží si v sebe auru tajomnosti. Dnu vás vpustia len po tom, ako zazvoníte na zvonček. Nechajte si barmanom namiešať jeho vlastné špeciality a budete si užívať chute o akých sa vám ani nesnívalo.
Gavião Novo (Funchal) – Rua Santa Maria 131, Funchal, Madeira, Portugal – Ak milujete dary mora, alebo teda ak chcete seafood, tak nezabudnite, že ste na ostrove a Madeira je obklopená Atlantickým oceánom. Dary mora aj ryby sú špecialitou tohto podniku v starom meste Funchal a užívajú si ich tu nielen turisti, ale aj domáci, pretože ich tu vedia pripraviť s ich autentickými chuťami. Ochutnajte grilované krevety, homára na masle alebo kotlík plný mušlí. Dezerty pripravujú dvakrát denne, tak budú vždy čerstvé. Zapite si to pohárikom portského vína a máte skvelý večer.
Il Gallo d’Oro (Funchal) – 147 Estrada Monumental, Sâo Martinho Funchal, Madeira, 9004-532, Portugal – Ak by ste si chceli na Madeire vychutnať fine dining, tak toto miesto vás nenechá chladným. Je ozdobou Funchalu a môže sa popýšiť jednou michelinskou hviezdou, ktorá ju katapultovala do miestneho gastronomického neba. Sú hrdí na svoje jedlá a ich chuť. Skúste ochutnať grilovanú tresku, perfektné stejky alebo najčerstvejšie dary mora na ostrove. Na výber máte niekoľko druhov vína a radi vám poradia, čo sa bude k vášmu jedlu hodiť.
O Tasco (Funchal) – 137 Rua Bela São Tiago, Funchal, Madeira, 9060-019, Portugal – Podľa mnohých je reštaurácia O Tasco v centre Funchalu jedným z najlepších miest, kde môžete ochutnať lokálnu, miestnu kuchyňu ostrova Madeira. Špecializuje sa na čerstvé ryby, pretože ostrov má dlhú rybársku tradíciu a čerstvosť je tu samozrejmosťou. Ryby z grilu, ryby na koreninách, bylinkách či iné variácie tu čakajú len na vás. Dáte sa zlákať na ľahké, biele, domáce víno? K rybám sa bude neskutočne hodiť!
Venda da Donna Maria (Funchal) – Rua de Santa Maria 51, Funchal – Príjemné miesto v starom Funchale, kde sa nebudete vedieť prejesť lokálnej kuchyne Madeiry, ale aj portugalských špecialít. Jedlo má domáci nádych, je poctivé a presne také, ako má vyzerať a chutiť. Je to malý podnik, no plný atmosféry. Ochutnajte tradičné jedlá, akými je Picadinho, Picado alebo Acorda. Poradia vám aj skvelé predjedlá, ktoré sú v ponuke dňa a skombinujte jedlo s lokálnym pivom alebo vínom.
A Tasca (Ponta Delgada) – Rua do Aljube, 16, Ponta Delgada, São Miguel, Azores – A Tasca predstavuje veľmi zaujímavé miesto, ktoré sa prepletá s gastronómiou, pretože sa nachádza na mieste, ktoré v 19. storočí pôsobilo ako miestna pálenica. Neskôr ju prerobili na múzeum súčasného umenia a dnes sa preplietli jeho osudy s podnikom, kde môžete ochutnať niekoľko portugalských chuťoviek. Skúste si vybrať portugalské, bravčové klobásky, grilované sardinky aj s cícerovým kari alebo tuniaka. Nájdete tu aj tradičné jedlo s kúskami dusenej ryby a zeleniny. Pripočítajte si k tomu zaujímavý výber vína a máte príjemne miesto.
A Terra Azor (Ponta Delgada) – Avenida Doutor Joao Bosco Mota Amaral 4, Ponta Delgada, Sao Miguel 9500-765, Portugal – Ak by ste sa na večeru v Ponta Delgada vybrali do podniku, kde je gastronómia umením a kde sa viete najesť v podniku s nálepkou fine dining, tak skúste A Terra Azor. Zaujme vás nielen elegantné prostredie, ale aj chuť pripraveného lokálneho jedla. Ochutnajte tu zaujímavé Gazpacho, stejk z tuniaka alebo vynikajúcu jahňacinu. Po dezerte siahnite určite a vyberte si čokoľvek s ananásom, ktorý sa pestuje priamo na ostrov São Miguel.
Tasquinha Vieira (Ponta Delgada) – Rua Antonio Joaquim Nunes da Silva 21, Ponta Delgada, Sao Miguel 9500-022, Portugal – Skvelá lokálna reštaurácia leží v starom centre hlavného mesta a špecializuje sa na portugalskú, domácu kuchyňu, no nájdete tu aj dary mora a chute Stredomoria. Ochutnajte tu tradičné Pianinho de Porco com Arroz, dusené mušle alebo bravčové kúsky na pyré z yamov. Ani šalát z chobotníc nie je na zahodenie a určite si nájde svojich fanúšikov. Nechajte si naliať dobré víno priamo z Azorských ostrovov a máte zážitok.
Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme to najlepšie, čo táto krajina ponúka.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Zé Varunca
Podnik Zé Varunca je krásnym príkladom tradičného, portugalského miesta, ktoré vyniká lokálnou gastronómiou. Známy je pre svoje špeciality z regiónu Alentejo, ale perfektne tu pripravia čokoľvek. Reštaurácia to nehrá na luxus, práve naopak, chce byť ukážkou rustikálneho miesta plného chutí. Ochutnajte tu Porco preto (skvelú bravčovinu) alebo Comida alentejana. Čokoľvek na čo dostanete chuť Vám tu pripravia s láskou a verte, že ochutnáte kus histórie Portugalska. K svojmu jedlu si môžete nechať odporúčiť vhodné víno z bohatej ponuky.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Belcanto
Reštaurácia patrí k najlepším v portugalskom hlavnom meste. Je to miesto pre najnáročnejších návštevníkov, čo dokazuje aj to, že ju zdobia dve michelinovské hviezdy! Ak máte chuť na fantastický, luxusný zážitok, tak lepšie miesto nenájdete. Belcanto sa zaslúžilo o to, že sa o portugalskej kuchyni vo svete viac začalo hovoriť. Obľúbené sú ochutnávkové menu (160 – 180 €), kde vám šefkuchár predvedie svoje dokonalé umenie. Postupne ochutnáte najlepšie chuťovky od rýb cez mäsové špeciality a nápady či fúzie, ktoré vás dostanú!