V cene zájazdu sú raňajky. Sú to väčšinou japonské raňajky formou bufetu. Základ japonskej stravy predstavujú ryby. Je to krajina, kde sa spotrebuje v priemere na osobu najviac rýb na svete. Pre milovníkov rýb bude z čoho vyberať. Na výber tu budú vždy aj vajíčka. Váš sprievodca pozná miestnu kuchyňu a rád sa s Vami podelí o svoje bohaté skúsenosti. Z domu si berte minimum potravín. Keď už, tak napríklad müsli tyčinky a pod.
Strava je japonsky svojská. Ceny v reštauráciách sa pohybujú od 7 do 250 EUR podľa jedla a reštaurácie. Z tradičných japonských jedál ochutnáme suši, ktoré je známe aj u nás, tu je to však úplne iná úroveň a aj Vy, ktorí nemáte radi ryby, budete nadšení. Stredná porcia suši stojí 20 EUR. Tempura je jedným z národných japonských jedál, skladá sa najčastejšie z kreviet, zeleniny alebo húb, ktoré sú obalené v cestíčku a vysmažané v oleji. Celozrnné pohánkové rezance soba sú jedným z najobľúbenejších japonských obedov. Rezance sa varia v rybom vývare a sú podávané so širokou škálou rôznych prísad ako je napríklad vyprážané tofu, pór, huby, rybie mäso a zelenina. Rezance sa môžu podávať aj chladné (zaru-soba) s morskou riasou nori. Silnejšie biele pšeničné rezance sa volajú udon. Hirošimské okonomijaki ochutnáme na mieste s množstvom malých barov s japonskou atmosférou, kde nám ho pripravia priamo pred nami. Ramen tvoria dve základné ingrediencie – vývar a rezance. Ramen má mnoho podôb, ktorá závisí od vývaru, príchute či miesta odkiaľ v Japonsku pochádza. Vývar v tradičnom japonskom ramene je z bravčových či kuracích kostí, existujú však aj vývary z rýb. V miske ďalej nájdeme rezance, morskú riasu nori, praženú a jarnú cibuľku, bravčové karé, vajíčko a bambusové výhonky. Wagyu steak je slávny japonský steak z kobského dobytka s genetickou predispozíciou a vysokým pomerom tuku ku svalovine, ktorého cena za 150 gramový steak s najvyšším stupňom kvality A5 sa pohybuje na sume okolo 250 euro. Osacké takoyaki sú vyprážané guličky z múčneho cesta, plnené zväčša chobotnicou alebo zeleninou. Tradične sa podáva s majonézou a tonkatsu omáčkou. Krabičky bento slúžia na rychlí obed. Ide o krabičku s oddelenými priehradkami, v ktorých sú jednotlivé porcie rôznych chodov ako je tempura, sašimi, suši, grilovaný losos, ryža s čiernym sezamom, sójová omáčka, zázvor a bambusové výhonky. Pečivo v obchodoch má vždy sladkú chuť a plnené je najčastejšie fazuľovým pyré. Nájsť môžeme v Japonsku aj šialené kombinácie ako napríklad špagety v rožku, šlahačku s jahodami v toastovom chlebe a rôzne iné.
Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie reštaurácie a bary.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Tokiu:
Steakhouse Misono – 8F New Ginza Bldg., 5-4-9 Ginza, Chuo-cu, Tokyo, 104-0061. +81 3-3573-3341 - luxusná reštaurácia s výhľadom na Ginzu. Najlepší Kobe steak v Japonsku. Cena za 150 gramový steak s najvyšším stupňom kvality A5 je cca 250 euro. Ideálne urobiť rezerváciu dopredu.
Kobe Beef Kaiseki 511 - 〒107-0052 Tōkyō-to, Minato-ku, Akasaka. +81 3-6685-0511 – luxusná reštaurácia, kde môžete ochutnať tradičné japonské Kaiseki vrátane Kobe steak-u. Cena viac chodového menu Kaiseki vrátane Kobe beef je cca 200 euro. Ideálne urobiť rezerváciu dopredu.
Han No Daidokoro - 〒150-0043 Tōkyō-to, Shibuya-ku, Dōgenzaka. +81 3-6455-0272 – obľúbená sieť steakhouse-ov. Slávny japonský steak z hovädzieho dobytka wagyu steak, sa tu podáva so sojovou omáčkou a sušeným cesnakom. Cena za 100 gramový steak nižšieho stupňa kvality je cca 40 EUR. Ideálne urobiť rezerváciu vopred.
Sushi Zanmai Asakusa Kaminarimon – 1 Chome-3-6 Asakusa, Taitō, Tokyo 111-0032. +81 3-5826-1375 – Tradičná japonská Sushi reštaurácia, kde kuchár pripravuje čerstvé suši priamo pred Vami. Odporúčame si objednať California rolls, v jednej porcií sú 4 kúsky suši za 19 euro. Niekedy je doba čakania na stôl aj 20 minút.
Japonsko sa považuje za jednu z najkvalitnejších kuchýň sveta, kladie sa tu veľký dôraz na kvalitu a čerstvosť jedla. Reštaurácie sú malé, kvalitné a drvivá väčšina z nich je špecializovaná. To znamená, že ak máte chuť na suši, idete do suši reštaurácie, ak chcete rezancovú polievku, hľadáte „nudlovňu“, ak chcete rezeň, tak nájdete aj ten. Reštaurácií, kde majú v menu úplne všetko je veľmi málo. O to viac sa reštaurácie venujú kvalite svojho preferovaného jedla.
Rozmery reštaurácii sú rovnako malé ako hotelové izby, a preto je počet miest na sedenie obmedzený. Bohužiaľ, nie vždy bude možné, aby sme obedovali/večerali spolu. Sprievodca Vás s radosťou zorientuje. Navyše v Japonsku je takmer nemožné docieliť, aby nám účet na stôl rozdelili na viac zložiek, a potom zbytočne nastávajú komplikácie pri rozrátavaní účtu. K cenám v niektorých reštauráciách Vám na konci prirátajú navyše daň, podobne ako v USA.
Po obede/večeri sa stretneme a najedení, spokojní pokračujeme v programe. Japonci obedujú veľmi rýchlo, stačí im 15-20 minút, naopak pri večeri zvyknú posedieť. Zapíjajú ju kvalitnou japonskou whisky Yamazaki, najpredávanejším pivkom Asahi, či tradičným Nihonšu saké.
Upozornenie: Do Japonska nie je dovolené dovážať potraviny. Prísny zákaz sa týka predovšetkým potravín typu ovocie, zelenina, med, semená, mäso, mäsové výrobky a pečivo. Stravovať sa bude každý podľa svojej chuti. Váš sprievodca pozná miestnu kuchyňu a rád sa s Vami podelí o svoje bohaté skúsenosti.
Nápoje: Voda vo vodovodnej sieti je pitná. Japonský čaj je delikatesou. Dostať ho v umelohmotných fľaškách zohriaty v obchodíkoch 7-ELEVEN a FAMILY MART alebo z automatu na ulici, ktoré nájdeme na každom rohu.
Na pitie sa dá dostať aj veľa značiek piva slušnej kvality (Asahi, Yebisu, Kirin) a veľa druhov kvalitnej japonskej whisky. Sprievodca Vás zorientuje aj v saké a vysvetlí Vám, aký je rozdiel medzi Nihonšu a šoču.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Steakhouse Misono
Luxusná reštaurácia s výhľadom na Ginzu. Najlepší Kobe steak v Japonsku. Cena za 150 gramový steak s najvyšším stupňom kvality A5 je okolo 250 euro. Ideálne urobiť rezerváciu vopred nakoľko v celej reštaurácii je iba 35 miest. V prípade, že je reštaurácia na Ginze plná, rovnako skvela je druhá možnosť reštaurácie Misono v Tokiu v štvrti Shinjuku. Misono má po celom Japonsku iba štyri reštaurácie v Kyoto, Tokiu, Osake a v meste odkial Kobe steak pochádza, v meste Kobe.
Rezervovať