Kjóto - jeho krása zastavila aj atómové bomby

Prehliadka

Kjóto - jeho krása zastavila aj atómové bomby

O vzácnosti a unikátnosti tohto mesta svedčí už fakt, že jeho pôvab a historická dôležitosť zastavili aj ničivú silu atómových zbraní. To, keď bolo Kjóto počas bombardovania Japonska v II. svetovej vojne vyškrtnuté zo zoznamu miest, na ktoré môže byť zhodená atómová bomba. Napriek tomu to Kjóto vo svojej histórii nikdy nemalo ľahké. V rokoch 794-1868 bolo hlavným mestom Japonska (aj preto prezývka tisícročné hlavné mesto), počas svojej slávnej éry mnohokrát vyhorelo a bolo zničené, no vďaka typickej japonskej precíznosti, usilovnosti a nezlomnosti bolo vždy citlivo vystavané a znovuzrodené do svojej originálnej krásy.

Mesto pravých uhlov, sakúr a javorov #

Aj vďaka tomu sa v Kjóte dodnes nachádzajú stovky chrámov, svätýň a ďalších historicky vzácnych budov. Posvätné mesto ležiace na najväčšom japonskom ostrove Honšú  svoju výnimočnú atmosféru, ktorú dotvárajú jeho návštevníci, mnohí oblečení v tradičných kimonách. Môžete si ich tu zapožičať na viacerých miestach, a na oplátku máte takto odetí vstup do mnohých pamiatok zadarmo. My v BUBO odporúčame vybrať si pre návštevu Kjóta jar, kedy kvitnúce stromy, najmä legendárne japonské čerešne sakury, pôvabne dokresľujú jeho rozprávkové scenérie. Krásna je tu aj jeseň, kedy sa zas listy japonských javorov sfarbia do typických jesenných odtieňov od žltej, cez oranžovú, červenú až po zlatistú, či hrdzavo hnedú, a vy nestíhate vyťahovať fotoaparát. Letenka do Japonska je vtedy výborným darčekom.

Kjóto bolo takmer tisíc rokov hlavným mestom Japonska.

Japonské veľkomesto, zo všetkých strán obklopené horami, je atraktívne už na pohľad. Bolo vystavané podľa tradičnej čínskej geomantie a absolútnej symetrie s mnohými pravými uhlami, ktoré však postupne dopĺňala bohatosť tvarov a farieb japonských tradícií. Dnes sa obchodná rušnejšia časť mesta nachádza v južných a stredných častiach, severnejšia časť je menej obývaná a pokojnejšia. My v BUBO máme prehliadku Kjóta rozdelenú do dvoch dní, aby bol dostatočný čas vychutnať si a spoznať všetky vzácne pamiatky mesta a nasať jeho jedinečnú atmosféru.

2 minúty o Kjóto

Vypočujte si dve minúty dôvodov pre návštevu Kjóto.

Prvý deň venujeme jeho severnej časti, na druhý deň sa presúvame na juhprebádame samotné centrum Kjóta s jedinečnou časťou Gion. No v prípade, že ste limitovaní časom, dajú sa tieto dva dni a celý itinerár, navrhovaný BUBOM stlačiť pri dobrej vôli aj do jedného dňa. Naopak, keď máte času dosť, v Kjóte sa dajú stráviť aj celé týždne bez toho, aby ste sa čo len chvíľku nudili, a môžete prebádať dôsledne všetky jeho tváre a zákutia. Na pohodlný presun mestom odporúčame zakúpiť si na hlavnej stanici v automate alebo v infocentre celodenný (900 jenov), prípadne dvojdňový (1700 jenov) lístok, ktorý platí na metro i všetky autobusy jazdiace po meste.

Prvý deň #

Zákutiami bambusového hája

Našu prehliadku začíname ráno o desiatej výletom mimo samotného stredu mesta, ktorý však určite stojí za to. Bambusový háj v časti Arashiyama poteší milovníkov histórie, aj obdivovateľov prírodných krás. Z hlavnej stanice sa sem môžete dostať dvoma spôsobmi. Buď využijete regionálne vlaky JR a nastúpite na fialovú líniu San-In Line smerom na Saga-Arashiyama, a zveziete sa šesť zastávok na rovnomennú stanicu za 240 jenov. Cesta je pohodlná a trvá len jedenásť minút. V prípade, že chcete využiť váš celodenný lístok, môžete ísť autobusovou linkou číslo 28. Budete cestovať dvadsaťdeväť zastávok, teda 46 minút a vystúpite na zastávke Nonomiya. Autobus aj vlak jazdia každých 15 resp. 20 minút. Ak chcete zažiť ako bonus niečo naozaj japonské, od vlaku sa môžete zviesť do Bambusového hája na dvojmiestnom kočiari, poháňanom ľudskou silou – nejakým šikovným japonským mládencom!

Kvôli mnohým vzácnym pamiatkam zrušili plán Kjóto zbombardovať.

Keď už ste na mieste, BUBO odporúča vyhradiť si na spoznávanie Bambusového hája a okolia minimálne hodinu. Arashiyama Bamboo Groove (https://goo.gl/maps/GDvvdLhw3h12) predstavuje vzrušujúcu spleť chodníkov cez hustý, čarovný bambusový háj. Jeho prostredie je mimoriadne fotogenické a obľúbené nielen medzi turistami, ale aj medzi domácimi. Asi po 500 metroch chôdze cez útroby hája narazíme namaličkú, no významnú šintoistickú svätyňu Nonomiya-Jinga (https://goo.gl/maps/5uFHVeCBA9z). Práve sem japonskí cisári už pred stáročiami posielali svoje dcéry, aby tu strávili niekoľko rokov a očistili sa tak predtým, ako pôjdu slúžiť do Veľkej svätyne Ise. V súčasnosti je toto miesto obľúbené najmä medzi mladými pármi, ktorí sa sem prichádzajú modliť za šťastné manželstvo, ale aj šťastlivý pôrod.

Arashiyama
Foto: Ľuboš Fellner

Básne na kameňoch

V atraktívnej, hojne zelenej časti Arashiyama nemôžeme obísť ani ďalšiu dôležitú zastávku našej prehliadky - krásny Arashiyama park s nezabudnuteľnou vyhliadkou.(https://goo.gl/maps/sX323BPPjdS2). Jednu z atrakcií parku si môžete všimnúť počas prechádzky priamo pod vašimi nohami. Na kameňoch tu totiž vyryté verše najkrajších japonských básní! Obdivujúc túto japonskú lásku k umeniu, prejavujúcu sa doslova aj na kameňoch, sa niektorou z viacerých možných trás vyberieme na sľúbenú nezabudnuteľnú vyhliadku. Isté je, že nech už si zvolíme akúkoľvek cestu, budeme obklopení nádhernou prírodnou scenériou, lemovanou impozantnými japonskými javormi. Vyhliadka sa nachádza nad riekou Katsura a ten výstup na kopec stojí určite za to! Z vyhliadkového bodu budete mať ako na dlani vnútorné more pred vami a všadeprítomnú zeleň. Jej zákutia boli kedysi obľúbeným miestom oddychu miestnych šľachtických rodín. Oproti na kopci uvidíme aj dva budhistické chrámy. V okolí vyhliadky je aj možnosť drobných nákupov v suvenírových obchodíkoch, či chutného občerstvenia v reštauráciách.

Prehliadka časti Arashiyama by nebola úplná bez jednej z jej najväčších atrakcií - mostu Togetsu-Kyo (v preklade: ´Most, po ktorom prechádza mesiac.´) (https://goo.gl/maps/hRRXVz4ECTy). Je to 155 metrov dlhý most, ktorý križuje rieku Katsuraa je známy a navštevovaný najmä pre úchvatné výhľady na krásne hory západnej časti Kjóta, ktoré ponúka. Najmä na jar, keď sú kopce posiate kvitnúcimi sakurami, a na jeseň, keď sa vynímajú všetkými farbami listov japonských javorov, je to pohľad na nezaplatenie, ktorý BUBO vrelo odporúča zažiť... Jeho názov pochádza ešte z čias kamakurskej periódy Japonska, kedy cisár Kameyama počas nočnej plavby riekou počas splnu videl mesiac v takej polohe, akoby doslova prechádzal po moste...

Po stopách šogúnov a samurajov

Po príjemne strávených chvíľach v bambusovom háji a parku v časti Arashiyama nesmieme vynechať ešte neďaleký Chrám Ryōan-ji  /alebo Chrám pokojného draka/(https://goo.gl/maps/g5Km114h6v92). Ide o zenový chrám, ktorý sa nachádza v severozápadnej časti Kjóta, a prislúcha ku škole Myōshin-ji odnože Rinzai japonského Zen-budhizmu. Jeho kamenná záhrada – kare-sansui, predstavuje hádam to najkrajšie, čo sa v tomto štýle v krajine vychádzajúceho slnka zachovalo. Rafinované usporiadanie pätnástich kameňov v piatich skupinách /pričom z ktoréhokoľvek uhlu pohľadu je viditeľných iba štrnásť/, ktoré obtekajú každučký deň upravované drobné kamienky, symbolizujúce očistnú silu rieky, má uľahčovať meditáciu. Samotná kamenná záhrada vznikla v 15-tom storočí a rozprestiera sa na ploche 248 štvorcových metrov. Chrám aj spolu so záhradou je zapísaný do historického dedičstva UNESCO, vstupné je 500 jenov.

Z bambusového hája Arashiyama sa sem dostanete zo zastávky Nonomiya autobusom číslo 11 (osem zastávok) s prestupom na stanici Yamagoe Nakamachi na bus číslo 59 (deväť zastávok). Nemôžete zablúdiť, vystúpite priamo na Ryoanjimae, len kúsok od chrámu. Na prehliadku chrámu, kamennej aj klasickej záhrady odporúčame vyhradiť si cca 30 minút.

Chrám pokojného draka je jeden z najkrajších v celom Japonsku.

Po návšteve chrámu Ryōan-ji je čas na obed. My v BUBO odporúčame – ako inak - klasickú sushi reštauráciu Kura Sushi (https://goo.gl/maps/MoSvsKwgD9C2), kde na bežiacom páse posielajú kuchári pred vás tanieriky s jedným až dvoma kúskami sushi, a vy si môžete  vybrať presne také, na ktoré máte chuť. Na koniec vám zjedené tanieriky zrátajú, pričom jeden vás vyjde 100 jenov. Voda a čaj sú tu zdarma, pivo Asahi vám majstrovsky načapuje automat za 500 jenov. Jedlo je tu slušnej kvality a spôsob servírovania (bežiaci pás) ušetrí kopu času na spoznávanie ďalších pôvabov Kjóta.

Sme v severnej časti Kjóta, a nemôžeme obísť Zlatý pavilón (https://goo.gl/maps/wVfJbW1Jg5G2). Zen-budhistický chrám, ktorého vrchné dve poschodia sú kompletne pokryté zlatou fóliou. Pavilón pôvodne slúžil ako vila pre šogúna Ashikaga Yoshimitsu v časoch jeho dôchodku. Na základe šogúnovej poslednej vôle sa z vily stal krátko po jeho smrti v r. 1408 chrám sekty Rinzai. Pavilón bol niekoľkokrát vypálený, či už počas občianskych nepokojov, kedy ľahla popolom veľká časť Kjóta, alebo v roku 1950, kedy stavbu podpálil šialený mních. Do súčasnej podoby bol chrám znovu vystavaný v roku 1955presne podľa pôvodnej predlohy. Každé poschodie reprezentuje iný architektonický štýl. Prvé podlažie je v štýle ShindenHeianskej éry, kde kontrastujú masívne drevené stĺpy s bielou omietkou stien. Na prvom podlaží sa nachádzajú sochy buddhu Shaka, ale tiež šogúna Yoshimitsu. Pavilón zvnútra nie je sprístupnený verejnosti, keď sa však dobre zahľadíte, cez otvorené okná sa vám podarí zazrieť sochy vo vnútri.

Druhé poschodie je v štýle Bukke, a kedysi slúžilo ako samurajská rezidencia. Z vonkajšej strany je kompletne pokrytá zlatom. Tretie poschodie a nadstavba sú v štýle čínskej zenovej sály. Na streche stojí socha bájneho vtáka Fénixa. Po prezretí si pavilónu pokračujte cestou ďalej, budete prechádzať cez vkusné japonské záhrady okolo čajového domčeka, ktorý tu pribudol počas periódy Edó, až prídete k samotnému chrámu. Na pravej strane je čajovňa, kde za 500 jenov máte jedinečnú možnosť ochutnať našľahaný práškový čaj Matcha bez toho, aby ste sa museli zúčastniť čajovej ceremónie. Na prehliadku si vyhraďte aspoň trištvrte hodinu. Vstupné do komplexu je 400 jenov a najjednoduchšie sa sem dostanete peši od Ryōan-ji peši za necelých dvadsať minút (zo sushi reštaurácie asi polovicu času), alebo autobusom číslo 59, s ktorým pôjdete 3 zastávky a za slabých päť minút ste tu.

Kjóto je pre mnohých najkrajším mestom v krajine.
Foto: Zuzana Hábeková

Postáť si pod kvitnúcou čerešňou

V Kjóte náboženských pamiatok nikdy nie je dosť, no vidieť ich ako turista všetky je doslova nemožné! Nájdete tu dokopy až 1600 buddhistických chrámov a 400 šintoistických svätýň, a aj vďaka tejto početnej kráse a bohatstvu sa mestu počas vojny vyhla hrozivá atómová bomba. Ak aj máte pocit, že už ste toho videli v Kjóte dosť, určite by ste nemali obísť Svätyňu Heian (https://goo.gl/maps/V5iMw3BHV9z). Bola postavená v roku 1895 a bola zasvätená prvému (Kōmei) a poslednému (Kanmu) cisárovi, vládnucemu v Kjóte. Samotné stavby svätyne sú replikou cisárskeho paláca v mierke 5:8. V súčasnosti patrí Heian medzi najvýznamnejšie šintoistické svätostánky. Zaujímavý je najmä svojou záhradou v typickom japonskom štýle so sakurami, ktoré sú pôvabným symbolom tejto krajiny. V časeich kvitnutia je záhrada plná ľudí, ktorí si tento jedinečný okamih nechcú nechať ujsť. Pred chrámom stojí jedna z najväčších brán /tzv. torii/ v Japonsku. Len pár minút pešo odtiaľto sa nachádzajú aj zaujímavé múzeá moderného a tradičného umenia, verejná knižnica a zoologická záhrada.

 

Ku svätyni Heian sa dostanete autobusom číslo 204 zo zastávky Kinkakujimichi a cesta vám zaberie približne 29 minút (osemnásť zastávok). Vystúpite na zastávke Okazakimichi a odtiaľ je ku svätyni ešte cca šesť minút peši. Vstup do areálu svätyne je zdarma, pokiaľ si chcete pozrieť aj záhradu, vyjde vás to na 600 jenov.

Touto impozantnou pamiatkou zároveň končíme prvý deň prehliadky, a ideme načerpať sily na ďalší deň a objavovanie ďalších krás Kjóta.

Druhý deň #

Sídlo bohyne ryže

Aj druhý deň začíname, ako inak, chrámom. Tentoraz sa presunieme južnejšie, do časti Fushimi, kde nájdeme rovnomennú svätyňu Fushimi Inari Taisha(https://goo.gl/maps/98bPHwhUV2R2). Je zasvätená Inari - bohyni ryže a patrónky obchodníkov, ktorá má po celom svete viac ako 30 tisíc posvätných miest. A práve svätyňa v Kjóto je akousi ´centrálou´ a matkou všetkých ostatných. Bola založená v roku 711, nachádza sa na úpätí rovnomenného kopca, a pozostáva z jednej hlavnej a mnohých malých svätýň. Tie sa budú pred vami objavovať postupne popri ceste na vrchol kopca, ktorá vám bude trvať približne dve hodiny. Túto posvätnú cestu na samý vrchol lemuje až 10 tisíc brán-torii. Každú z nich darovali svojej bohyni obchodníci, ktorí si takouto obetou chceli  prikloniť jej šťastie. Ďalším významným symbolom, ktorý zdobí mnoho z tunajších svätýň, je líška s kľúčom od ryžového skladu v ústach. Samotná hlavná budova je obľúbeným miestom domácich pre modlitby, a tak je tu často viac než živo. Vstup do areálu svätyne je voľný.

Keď budete schádzať okolo svätyne dole, odbočte vpravo a BUBO odporúča určite vyskúšať niektorú z dobrôt, ktoré tu miestni stánkari pripravujú. Či už grilované kurča, lahodné krabie mäso na špajli, alebo niektorý z neodolateľných sladkých koláčikov, typických práve pre Kjóto.

Ku svätyni sa dostanete z hlavnej stanice Kjóto regionálnym vlakom JR hnedou Nara linkou smer Yoyo, cesta na stanicu Inari trvá 5 minút (dve zastávky). Zo svätyne sa treba vrátiť naspäť na hlavnú stanicu. Lístok jedným smerom vás vyjde 140 jenov.

V Kjóte je viac ako 2000 chrámov a svätýň.

Napokon sme si nechali jeden z najvýznamnejších chrámov Japonska. Kyomizu-dera, alebo Chrám čistej vody, (https://goo.gl/maps/tWEh2ZsNmWm) vybudovav roku 780Nachádza sa neďaleko vodopádu Otowa, vo vrchoch východného Kjóta. Chrám pôvodne patril jednej z najstarších škôl japonského budhizmu Hosso, neskôr sa tu sformovala jeho vlastná sekta a odnožKita Hosso. Aj tento chrám je zapísaný v zozname historického dedičstva UNESCO. Je známy najmä kvôli svojmu obrovskému drevenému pódiu, ktoré nadväzuje na hlavnú sálu. Stojí na koloch vo výške 13 metrov na svahu kopca a poskytuje nádherné výhľady na javorový a čerešňový les v údolí. Za zmienku určite stojí, že samotná sála a pódium boli postavené bez použitia jediného klinca. Patrónkou chrámu je Kannon - bohyňa s tisícimi rukami. V areáli sa nachádza niekoľko menších chrámov a svätýň, ako aj samotný vodopád Otowa. Je otvorený od 6:00 do 18:00 (18:30 cez víkend a prázdniny) a vstupné sem  je 400 jenov.

Zo zastávky Karasuma Nanajo, ktorá je kúsok od hlavnej stanice v Kjóto, nasadnete na autobus číslo 206 a o 11 minút (šesť zastávok) vystúpite na zastávke Goyozaka, odkiaľ vás čaká ešte približne 12 minút chôdze ku svätyni.

Do malebného srdca mesta na čaj, či ramen

Z chrámu Kiyomizu-dera sa vyberieme dolu a doprava smerom ku svätyni Yasaka. Cesta prechádza pôsobivou starou časťou mesta a lemuje ju nekonečné množstvo obchodíkov so suvenírmi, typickými koláčikmi (prevažne so zeleným čajom) a lákavé malé reštaurácie. Keby ste šli svižným krokom, dostali by ste sa k Yasake približne za dvadsať minút. No my za BUBO odporúčame nikam sa nenáhliť a vychutnávať si príjemným lenivým tempom typickú atmosféru živých uličiek Kjóta, samozrejme aj niečo dobré ochutnať. Keď ste konečne dorazili ku svätyni, odbočíte vľavo a ocitnete sa v nepochybne najkrajšej časti mesta – starobylej štvrti Gion. Prvá vec, ktorá tu Európana možno prekvapí a padne do oka, budú spoločníčky na úrovni – Geiko /taký je názov gejše v kjótskom dialekte/, ktoré tu môžete stretnúť na každom kroku. Ich mladšia verzia, teda študentky, ešte v príprave na povolanie gejše, sa zas nazývajú Maiko.

Štvrť Gion je plná starobylých drevených domčekov machiya, malých útulných čajovní ochayaa malebných reštaurácií s čarovnou atmosférou, kde si môžete dať lahodný ramen.

Pôvabné gejše tu stretnete na každom kroku.

Zabočte a túlajte sa uličkou Hanamikoji Dori (https://goo.gl/maps/AmW4nKBVD512), ktorá je zrekonštruovaná do svojej autentickej historickej podoby. Ešte aj elektrické vedenie je tu na japonské pomery veľmi netypicky /kvôli seizmickej aktivite/ zakopané do zeme, aby nerušilo výhľady na krásy tejto ulice. Mimochodom, práve tu máte najväčšiu šancu podvečer nejakú geiko, či maiko stretnúť. Ďalšia z krásnych častí Gionu, ktorú stojí za to vidieť, je určite Shirakawa (https://goo.gl/maps/LbR4VuzjShJ2). Leží okolo rovnomenného kanálaromanticky lemovaného vŕbami, ale špičkovými reštauráciami a čajovňami, z ktorých mnohé majú úchvatný výhľad na kanál.

5 fotografií

Večerné prechádzky Kjótom - impresie. Foto: Ľ. Fellner

Na obed vám odporúčame zastaviť sa na skvelý „čierny“ ramen s výraznou plnou chuťou, čo je receptúra typická práve pre Kjóto. My v BUBO máme odskúšané, že výborný robia v reštaurácii Kyoto Gion Ramen Muraji (https://goo.gl/maps/4gqkYzVzTAH2) na ulici Higashiyama-Ku. Po jedle si zájdite na dezert do niektorého z mnohých stánkov a obchodíkov,roztrúsených po celom meste, kde ponúkajú tie chutné tradičné japonské sladkosti.

Čajový luxus

Keďže Kjóto je aj japonským „hlavným mestom čaju“, a v jeho okolí sa pestuje naozaj ten najlahodnejší, musíte sa zastaviť v niektorej z mnohých čajovní mesta. Náš tip a favorit je luxusný čajový dom, založený už v roku 1790 – Fukujuen (https://goo.gl/maps/K1i5kSbWfKM2). Tu sa môžete zúčastniť prezentácie autentického čajového obradu Chanoyu so všetkým, čo k tomu patrí, vychutnať si niektorý zo slávnych japonských čajov, ako je Sencha alebo Gyokuro, či nakúpiť čajovú súpravu, ktorá  je vzhľadom na svoje prevedenie viac umením než len úžitkovou keramikou. No ak ste v meste počas najväčšej turistickej sezóny, určite odporúčame urobiť si tu rezerváciu. Prezentácia čajovej ceremónie vás vyjde na 2700 jenov na osobu a minimálny počet účastníkov je dve osoby. Na ochutnávku klasických japonských čajov si treba pripraviť minimálne 1200 jenov, podľa typu čaju. V prípade, že vám pri čaji vyhladne, navštívte špičkovú reštauráciu na treťom poschodí (samotný čajový dom je 6-poschodový), kde ponúkajú výbornú fusion delikátnej francúzskej kuchyne s japonskou precíznosťou a najmä – príchuťou zeleného čaju, ktorý nesmie chýbať v žiadnom z receptov.

Čajový obrad
Foto: archív

Ak ešte máte chuť, energiu a voľný čas, v centre mesta za zmienku stojí aj Kyoto Samurai & Ninja Museum (https://goo.gl/maps/vx7UTZodCqP2). Múzeum ponúka samurajské šou, prehliadky a expozície samurajskej a ninja kultúry, histórie bojových umení, ale aj obchodík s originálnymi darčekmi, mečmi, a ďalšími replikami z dôb ninjov a samurajov.

A ak ešte stále nemáte dosť chrámov a pamiatok, na koniec si môžete naservírovať obrovský budhistický chrámový komplex s množstvom budov, sôch a unikátnych fontánHigashihonganji (https://goo.gl/maps/7QmPoBavJTy). Nachádza sa iba desať minút chôdze od stanice, a je to jedno z najväčších budhistických centier mesta. Počas svojej vzácnej histórie bol od roku 1604 štyrikrát zničený požiarom, znovuvybudovaný bol v r. 1864, potom bol ešte niekoľkokrát rekonštruovaný.  Za zmienku stojí, že centrálna budova je najväčšou drevenou stavbou v Kjóto. Vstup dnu je voľný, môžete tu obdivovať veľkolepé zlaté lustre a ďalšie krásy, meditovať, nasávať atmosféru, no treba rešpektovať nekompromisný zákaz fotografovania.

Keď  už máte za sebou náboženskú a historickú tvár Kjóta, tú najlepšiu bodku za prehliadkou mesta určite urobíte v slávnej reštaurácii Chojiro Shijo Kiyamachi (https://goo.gl/maps/K7FG23howvy), kde vám pripravia vynikajúce sushi. Obslúžiť sa tu môžete aj z populárnych pohyblivých stolov, typických pre ázijský štýl stolovania. Tak, ako tunajšie sushi, veríme, že bude pre vás nezabudnuteľná celá návšteva Kjóta – jedného z najzachovalejších miest Japonska, pred ktorého krásou sa sklonili aj atómové bomby...

Vyberte si dovolenku v Japonsku na našej stránke plnej informácií.

Kjúdo v Kjóto
Foto: Ľuboš Fellner

Top 10 Kjóto #

  1. Bambusový hájzelená idylka na kraji mesta, kde sa môžete v tieňoch bambusov prechádzať aj hodiny, a urobiť si nádherné fotografie v okolitej prírode
  2. Park Arashiyama aj tu sa budete cítiť ako v japonskej rozprávke. Pod nohami priamo na kameňoch môžete čítať verše japonských poetov, vyhliadka nad riekou Katsura vám ponúkne jeden z najkrajších pohľadov na mesto a okolie. Prejdite sa po moste Togetsu-Kyo a nechajte sa očariť nádhernou scenériou javorov a sakúr, ktorý sa odtiaľto núka
  3. Zenový Chrám pokojného draka so svojou kamennou záhradou je hádam najkrajšou pamiatkou svojho druhu v celom Japonsku. Nečudo, že táto nádhera, rozprestierajúca sa na 248 metroch štvorcových patrí do zoznamu dedičstva UNESCO.
  4. Je jasné, že v Kjóte si nemôžte nedať sushi! My v BUBO odporúčame chutné Kura Sushi, kde vám okrem skvelého jedla načapujú domáce pivko Asahi. Keď hľadáte niečo luxusnejšie, vyhľadajte slávnu sushi reštauráciu Chojiro Shijo Kiyamachi, na tej gastronomický zážitok nezabudnete!
  5. Trojposchodový budhistický Zlatý Pavilón v severnej časti mesta slúžil kedysi ako šogúnske sídlo a samurajská rezidencia. Dnes je nádhernou prehliadkou štýlov a tradícií starého Japonska.
  6. Kyoto SamuraiNinja Museum dokazuje, ako je kultúra samurajov a nindžovnerozlučne spätá s touto krajinou. V rámci prehliadky uvidíte aj šou, históriu bojových umení, historické relikvie, v obchodíku môžete kúpiť vzácne suveníry.
  7. Záhrada šintoistickej svätyne Heian je v čase kvitnutia sakúr čarovným miestom, kde sa hrnú ľudia z celého mesta, aby tento čarovný prírodný obraz videli na vlastné oči.
  8. Ak si chcete uctiť Inaribohyňu ryže, spojte to s príjemnou prechádzkou na kopec: Výstup lemuje až 10 tisíc brán – torii. Výlet ukončite nejakou dobrotou – krabím mäskom, či tunajšími sladkosťami zo stánkov, ktoré nájdete v areáli svätyne.
  9. Najkrajšia časť Kjóta – starobylý Gion, kde stretnete bájne gejšie, môžete si dať výborný ramen, posedieť v niektorej z útulných reštaurácií okolo kanála, romanticky lemovaného vŕbami.
  10. Ponorte sa do čajového rituálu v typickej krajine čaju, kde si naozaj dávajú záležať na jeho kvalite i vychutnávaní. Fukujuen je luxusný 6-poschodový čajový dom, kde sa môžete zúčastniť pravého čajového obradu s degustáciou viacerých druhov čaju i výbornou večerou v tunajšej reštaurácii.
Martin Hrnko

Martin Hrnko

Martin Hrnko

Pracoval v BUBO 5 rokov a za ten čas sa vypracoval. Vyrástol z neho pekný a múdry človek. V roku 2018 absolvoval 74 letov, strávil vo vzduchu 295 hodín a preletel 201 348 kilometrov. Na cestách strávil 316 dní. Na jeho počesť dnes zakladáme Memoriál Martina Hrnka.

Martin tragicky zahynul 10.3. pri páde lietadla ET302
Nekrológ

Zo zájazdu:

Martin Hrnko

Posledná úprava článku | Prečítané: 775

Mohlo by Vás zaujímať

Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Magický ostrov Mijadžima Mijadžima

Mijadžima Magický ostrov Mijadžima

Iba pár minút plavby trajektom zo smutne slávnej Hirošimy, leží malý ostrov Icukušima, prezývaný tiež Mijadžima. Prečo magický? V najbližších…

Martin Ferenčík 17 min. čítania
Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún Nikkó

Nikkó Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún

Nehovor o kráse, kým si nevidel Nikkó! zvykne sa spomínať v súvislosti s malebným japonským mestom, ležiacim v horách rovnomenného národného parku.…

Hirošima – kde po bombe rástli oleandre Hirošima

Hirošima Hirošima – kde po bombe rástli oleandre

Hirošimu z neslávne známych dôvodov často prezývajú aj mesto smútku. My si však tomuto prívlastku dovoľujeme oponovať. Poďte sa s nami v štýle…

Martin Šimko 16 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Letenka do Tokia je prirodzenou vstupnou bránou do Japonska. A Tokio stojí za návštevu. S vyše 13 miliónmi obyvateľov je jedným z najväčších miest…

Martin Šimko 24 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.