Corona a Island (očami miestnych)

Corona a Island (očami miestnych)

Island testuje najviac na svete a takmer každý dospelý Islanďan má v telefóne aplikáciu corona. O Islanďanoch sme sa rozprávali s naším dlhoročným partnerom Ingim Jónom Sverrissonom.

Ingi Jón Sverrisson je rodák z Reykjavíku. Vlastnú cestovnú kanceláriu založil v roku 2006, no už roky predtým pôsobil v cestovnom ruchu ostrova ako turistický sprievodca. Cestovnú kanceláriu vedie so svojimi synmi Jónsim a Ólim a už dlhé roky sa stará o to, aby BUBO klienti spoznávali jeho výnimočnú krajinu. 

Kedy ste si uvedomili, že koronavírus je hrozbou aj pre vašu krajinu?

„Prvýkrát sa koronavírus priamo dotkol Islandu 16. marca. Vtedy sa v médiách zjavila správa, že v nemocnici v severoislandskom Husaviku zomrel turista po tom ako už nakazený koronou prišiel na Island. Niekoľko dní cestoval s manželkou po Islande sám v prenajatom aute a nemal nijaké symptómy.

Ako sa situácia vyvíjala ďalej, aké boli kroky vlády?

„Od prvej chvíle naša vláda postupovala veľmi aktívne s jasným cieľom zabezpečiť to, aby krajina, v prvom rade zdravotnícky systém, bola pripravená čeliť náporu, ktorý šírenie vírusu prinesie na náš ostrov. Už od 6. marca boli na Islande zakázané stretnutia viac než stovky osôb. 24. marca sa opatrenia ešte sprísnili. V súčasnosti platí, že až do 4. mája sa nesmie na Islande stretnúť naraz viac než dvadsať ľudí. V snahe zastaviť šírenie vírusu kladie islandská vláda veľký dôraz na testovanie, vyhľadávanie kontaktov nakazených osôb a ich následnú karanténu.

Počul som, že Island testuje v prepočte na obyvateľa najviac na svete. Ako to prebieha?

V nevídanom rozsahu. S testovaním sme začali už začiatkom februára v čase, keď ešte nikto netušil, čo koronavírus v Európe spôsobí. V súčasnosti krajina testovala už takmer 10 percent obyvateľov ostrova, čo je svetový rekord (s výnimkou menších Faerských ostrovov). Dnes (k 7. aprílu) máme potvrdených čosi cez 1500 nakazených, máme asi 4400 ľudí v karanténe a 39 v nemocnici. Ľudí s podozrením testujú v štátnych nemocniciach, ale aj človek bez symptómov či iných rizík sa môže dať otestovať v súkromných ordináciách, kde je to tiež zadarmo a financuje to firma na genetický výskum deCODE. Tvrdí, že náklad s tým spojený je mizivý v porovnaní s úžitkom pre všetkých Islanďanov. Stačí sa zapísať do online poradovníka, počkať pár dní a je to. deCODE zistil, že viac než polovica potvrdených nakazených nejavila nijaké symptómy. Ich otestovaním a následnou karanténou sa výrazne znížilo riziko nákazy v krajine.

Reykjavik, 7. apríla 2020

Aké ďalšie opatrenia prijala vláda? Nosia sa na Islande rúška?

Všetky reštaurácie, bary, obchody, posilňovne, plavárne, múzeá sú zatvorené s výnimkou potravín, drogérií a podobných obchodov, kde sa od nás očakáva dodržiavanie dvojmetrového odstupu od ostatných. Nezatvorili sa ani škôlky a základné školy, kde škola vie garantovať, že deti budú v malých skupinkách a nebudú sa miešať. Každý deň musí byť škola či škôlka dezinfikovaná.
Veľa hotelov už zatvorilo, respektíve zatvorí v najbližšej dobe. Rúška nosia niektorí predavači v potravinách, na čerpacích staniciach, inak nie. Hoci, keď hovoríš, možno si rúško dám, keď pôjdem najbližšie zaniesť nákup svojej deväťdesiatročnej mame.

Ako si príchod korony na Island prežíval ty osobne?

S manželkou sme začiatkom marca odleteli do Tenerife. Už po štyroch dňoch bol na ostrove zavedený zákaz vychádzania, na Kanárskych ostrovoch sme boli zrazu uväznení v svojom hoteli. Preto sme prvým dostupným letom odleteli späť na Island, kde sme po prílete išli na štrnásť dní do karantény na našu chatu v islandskej divočine.

V Dúhových horách
Foto: Robert Taraba — BUBO

Aká atmosféra teraz panuje v krajine?

„Na ostrove vládne v prvom rade ekonomická neistota. Ľudia sa boja, že prídu o prácu. Podnikatelia prichádzajú o zákazky, nemajú príjmy a boja sa krachu. Vláda už prijala zákon s cieľom znížiť dopad súčasnej situácie a podporuje podniky, ktoré sa rozhodnú neprepúšťať. V súkromnej sfére sa zaručila, že minimálne na tri mesiace preberie 75% mzdových nákladov zamestnancov. Mnohé firmy tak dnes svojim zamestnancom platia len štvrtinu ich pôvodného platu a zvyšok dopláca štát. Vláda ďalej znižila dane, finančne priamo podporuje turistický sektor. Ide jednoznačne o najväčšie finančné opatrenie zo strany vlády v dejinách Islandu. Hovorí sa, že bez opatrení by nezamestnanosť na Islande mohla stúpnuť až na 20 percent.

Vidno ešte u vás nejakých turistov?

„Hoci som v dnešných novinách čítal, že v súčasnosti je na Islande približne sto, maximálne päťsto individuálnych turistov, keď sa prechádzam po ulici, nijakých nevidím. Pred pár dňami som navštívil inokedy najrušnejšie turistické atrakcie Islandu, bol som v Geysire aj pri vodopáde Gulfoss, obe miesta boli celkom prázdne, nestretol som jediného človeka, bol to surreálny zážitok. Niečo nevídané.

Zlatý vodopád v roku 2019

Zlatý vodopád v roku 2019

Kedy si mal na Islande posledných šťastných turistov?

Posledná naša spoločná skupinka s BUBO odišla z Islandu deviateho marca. Odchádzali šťastní, mali parádne počasie aj zážitky. Už o pár dní sa situácia sa zmenila a dnes sme teda bez práce. Väčšina zamestnancov pracuje z domu, alebo sú v domácej karanténe.

Čím je Island v boji s koronou špecifický?

Ako som už spomínal, je to množstvom testovaných ľudí. Na tom si vláda dáva veľmi záležať. No je to aj využitie moderných technológií. Jedna firma vyvinula aplikáciu uľahčujúcu život doktorom. Keď človek ide do karantény s potvrdenou nákazou, dostane na mobil link na stiahnutie aplikácie. Po prihlásení sem dvakrát do dňa zapisuje svoje symptómy a celkový stav, pričom automaticky dostáva množstvo pokynov a dôležitých informácií. Algoritmus mu zároveň automaticky určí hladinu rizika. Následne doktor tento status len potvrdí, alebo zmení, pričom je takto schopný bez priameho osobného kontaktu denne vyšetriť stovky pacientov, čím úžasne šetrí čas a chráni sám seba. A vychádzajúc z týchto hodnotení pacient dostane informáciu, že má pokračovať v liečení, navštíviť lekára, v kritickom stave počkať na príchod sanitky, alebo sa jeho karanténa skončila. Veľmi dobre to funguje. Za pár dní si aplikáciu stiahlo viac než päťdesiat percent Islanďanov (ak rátame aj malé deti a veľmi starých ľudí), takže ju má v podstate každý.

A ak nakazený ešte nie som?

Môžeš si stiahnuť druhú aplikáciu, ktorá automaticky ukladá tvoj pohyb do telefónu. Vo chvíli, keď ti vírus nájdu, ťa aplikácia požiada opäť o povolenie vložiť tieto dáta do všeobecného systému, kde ich automaticky spojí s ostatnými užívateľmi, ktorí dostanú pokyn odísť do karantény. Chránia sa tak osobné údaje a znižuje riziko šírenia nákazy.

A čo známy islandský svet flirtovania a nadväzovania vzťahov? Asi ustal, či?

Populárna aplikácia na zoznamovanie (akýsi islandský tinder) ponúka záujemcom možnosť zaškrtnúť si aj svoj status ohľadom korony v štýle mám vírus, mal som vírus, som v karanténe, nemal som vírus. A hodnotí to ako jedno z kritérií pri hľadaní zhody medzi mojimi zoznámeniachtivými krajanmi.

Ako dlho si myslíš, že bude táto situácia trvať a kedy sa život vráti do pôvodných koľají?

„To, samozrejme, nevie nikto. Niektoré vlády nepristupujú dostatočne prísne k boju s vírusom a je možné, že sa v budúcnosti práve z týchto krajín bude vírus opäť šírriť. Verím, že sa mýlim. Snívam o tom, že už v júni či v júli privítam na Islande slovenských klientov z BUBO. Teším sa na vás.

Gejzír Strokkur v roku 2019

Gejzír Strokkur v roku 2019

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 361

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.