Debakel cestovateľského semaforu

Debakel cestovateľského semaforu

Prečo Slováci utrpeli s Nemcami, Rakúšanmi, Maďarmi aj Poliakmi debakel? Lebo hrali povýšenecky a bez prípravy. Úvaha o tom, prečo je aktuálny cestovateľský semafor Slovenska zbabelý a plný kultúrnych predsudkov. Vedeli ste, že naši zaočkovaní susedia už získali späť slobodu cestovania? A vedeli ste, že Švajčiarsko je pre Slovensko čierna krajina?

Vláda SR pred pár dňami predstavila nový cestovateľský semafor, ktorý má vrátiť ľuďom slobodu cestovať neohrozujúc zdravie občanov SR, má rozlišovať medzi rizikovými a bezrizikovými krajinami a slúžiť ako orientácia pre slovenských občanov, ktorí sa pri pohľade naň majú rozhodnúť, kam je bezpečné a kam nebezpečné cestovať. Vláda pripravovala tento semafor niekoľko týždňov a dala si záležať do tej miery, že zo zoznamu krajín vypadlo napríklad Švajčiarsko či Hongkong. 

Žiaľ, nový cestovateľský semafor vo všetkých bodoch sklamal. Dovolíme si tvrdiť, že vláda pri jeho predstavení klamala slovenskú verejnosť a prejavila neodbornosť pri rozhodovaní o veľmi dôležitých témach pre značnú (hoci menšinovú) skupinu slovenských občanov. Vážime si snahu rozlišovať medzi bezpečnými krajinami a tými, ktoré predstavujú hrozbu pre obyvateľov Slovenska, len, žiaľ, toto rozdelenie sa napriek deklarovanému zámeru nijako neprejavilo v cestovateľskom semafore.

Máme pocit, že odborníci, ktorí o semafore rozhodovali, urobili čiaru medzi "dobrou" Európou a "zlým" zvyškom sveta (s výnimkou pár nám kultúrne blízkych krajín) v zmysle "Krajina, ktorú nepoznám a kam ja nechodím, má určite zlé čísla. A ak nemá zlé čísla, tak určite klame."

Porovnajte si tieto 2 fotografie z 26. mája: #

Realita a slovenský pohľad #

Keď hlavná epidemiologička rezortu zdravotníctva vo februári 2021 varovala pred plnými charterovými letmi do Konga, bolo to až úsmevné. Kongo je jedna z najmenej navštevovaných krajín sveta a Slovákov, ktorí ju navštívili, rátate po desiatkach. Žiaľ, bol to len vrchol ľadovca neznalosti sveta, ktorý má priamy dopad na život slovenských občanov. Vláda pri tvorbe cestovateľského semaforu absolútne rezignovala na čísla a odbornosť a sústreďovala sa výlučne na uspokojenie požiadaviek väčšinovej skupiny Slovákov. 

A tak zostalo Chorvátsko či Španielsko (cca 70 infekcií na 100 000 obyvateľov) bezpečné a Keňa (5), Mauretánia (7) či Jordánsko (55 infekcií na 100 000 obyvateľov) čierne. Plne rozumieme tomu, že epidemiológovia nemusia vedieť, kde leží Svätý Tomáš, kde poslednú obeť na covid zaznamenali 28. februára a o chorobe tam ani nechyrujú. Chápeme, že pre ich neznalosť sa im zdá dovolenka na plných plážach v Chorvátsku bezpečnejšia než na ľudoprázdnych plážach Svätého Tomáša, ale neznalosť neospravedlňuje. Mohli sa, napríklad, inšpirovať Nemeckom, kde sú krajiny ako Bahamy, Belize, Bhután, Etiópia, Keňa, Mongolsko či Namíbia zaradené do jednej skupiny s Rakúskom, Českom či Chorvátskom. Nevzbudili by tak dojem, že pri vytváraní semaforu hrali väčšiu úlohu kultúrne a rasové predsudky, možno intelektuálna lenivosť, ale určite nie čísla a odbornosť.

Cestovateľský semafor zlyháva aj v svojej základnej funkcii ochrany zdravia slovenských občanov. Ak počúvame o tom, že má umožniť cestovať do letovísk tureckej riviéry, kde sa v all inclusive hoteloch tiesnia pri táckach turisti z celého sveta (vrátane nezaočkovaného Ruska), a brániť slovenským cestovateľom ísť do tureckých hôr, pokladáme ho za priamu hrozbu aj pre tých, ktorých má chrániť. 

Rezignácia voči antivaxerom #

Vláda oficiálne deklaruje snahu o zaočkovanie čo najväčšej skupiny Slovákov. Bez ohľadu na to, či sa s týmto cieľom stotožňujeme alebo nie (my áno), je to oficiálny cieľ. Reálne však preto okrem zúfalých reklamných spotov nerobí nič. Firmy ako BUBO čelia hejtom antivaxerov pri podpore oficiálnej politiky vlády a zo strany vlády sme od začiatku očkovania nezaznamenali okrem fráz jediný konkrétny krok, ktorý by váhajúcemu občanovi Slovenska ukázal, v čom bude mať ako zaočkovaný jednoduchší život. 

Fakt, že Slovensko patrí ku krajinám v Európskej únii s najnižšou ochotou zaočkovať sa, má jednu výhodu. Dnes sa k vakcíne dostane v podstate každý, kto má záujem. (Pre porovnanie v bohatých krajinách ako Nemecko, Nórsko či Rakúsko očkujú teraz vekové skupiny 50+ a mladší musia trpezlivo čakať. V Nórsku je záujem o očkovania na úrovni 97%).

V tejto súvislosti je až neuveriteľné, že pri tvorbe cestovateľského semaforu vláda na celej čiare rezignovala na umožnenie slobodnejšieho cestovania zaočkovaným, a teda podľa názoru všetkých relevantných odborníkov, bezpečnejším občanom. Viete, v čom dáva semafor výhodu zaočkovaným? Že sa po návrate zo zelenej krajiny nemusia zastaviť na Slovensku na antigénový test. Inak vláda nijako nerozlišuje medzi zaočkovanými a nezaočkovanými dovolenkármi, čím sa úplne vzdala dôležitého faktoru motivácie Slovákov očkovať sa. 

Ak má byť (ako vláda tvrdí) očkovanie cestou von z pandémie, rozhodnutie hodiť zaočkovaných aj nezaočkovaných do jedného vreca musíme hodnotiť buď ako nedôveru k vakcinácii, alebo ako snahu nepohnevať si hlučnú anti-vaxerskú scénu.

Ako je to u susedov? #

Slovenská vláda hlása podporu očkovania, má plné ústa fráz o návrate k slobode a o tom, že vakcínam treba veriť? A prax? Robí presný opak.

Nemecká vláda podporuje očkovanie, naša vláda zostala len pri slovách a v praxi sa tejto ambície vzdala. Zaočkovaný Nemec sa môže do Nemecka vrátiť bez karantény s výnimkou pár krajín s vírusovou mutáciou. Ešte raz: Nemec, ktorý sa dal zaočkovať, získal späť slobodu cestovať do akejkoľvek krajiny s výnimkou Botswany, Brazílie, Eswatini, Indie, Južnej Afriky, Lesotha, Malawi, Mozambiku, Nepálu, Veľkej Británie, Zambie a Zimbabwe. Zaočkovaný občan Nemecka môže cestovať do 183 krajín sveta.

Rakúska vláda podporuje očkovanie. Zaočkovaní občania Rakúska získali späť slobodu cestovať s výnimkou Brazílie, Indie, Južnej Afriky a Veľkej Británie. Zaočkovaný občan Rakúska môže cestovať do 191 krajín sveta.

Možno si človek povie, že kde sa Slováci budú porovnávať s Nemcami, Rakúšanmi či Švajčiarmi. Ako sú na tom, napríklad, Maďari? Maďarská vláda podporuje očkovanie a verí mu. Zaočkovaní občania Maďarska nemusia ísť do karantény. 

A ako sú na tom Poliaci? Poľská vláda podporuje a verí očkovaniu.Zaočkovaní Poliaci nemusia ísť už od konca minulého roka po návrate domov do karantény.

Ešte raz. Zaočkovaní Nemci, Rakúšania, Maďari či Poliaci sa až na pár výnimiek vracajú z celého sveta bez nutnosti karantény. Zaočkovaný Slovák musí po návrate z drvivej väčšiny krajín sveta zostať 14 dní zatvorený doma. S výnimkou krajín Európskej únie sa vyhne karanténe len po návšteve 8 krajín, pričom väčšina z nich je dnes zatvorená.

Nemá to logiku a prispieva to k absolútnej frustrácii zodpovedných občanov Slovenska.

Čo teraz? #

Pri výbere dovolenky budú cestujúci zvažovať zrejme niekoľko úrovní:

a) ako si vybrať bezpečnú krajinu? - tu odporúčame vôbec sa neriadiť cestovateľským semaforom, ale radami odborníkov na danú oblasť a logikou (all inclusive hotel predstavuje vždy vyššie riziko ako pobyt na africkom safari). Odporúčame sledovať mapu rizika, ktorú pravidelne zverejňuje ECDC a slovenská vláda ju úplne odignorovala.

b) kedy ma čaká po návrate karanténa? - bez karantény môžu ísť zaočkovaní aj nezaočkovaní slovenskí občania len do zelených krajín, čo je v princípe len územie EÚ. Máme ponuku aj pre vás, ktorým ani toto obmedzenie nezabráni spoznávať svet. A budeme čakať, kedy slovenská vláda svoje rozhodnutie zmení. Zodpovední cestovatelia nebudú nariadenia semaforu obchádzať, hoci to ničomu nepomôže.

c) je daná krajina otvorená? - každá krajina si upravuje vstup pre turistov inak a mnohé dnes povoľujú vstup len zaočkovaným turistom. Tu chceme všetkých záujemcov o Sputnik V upozorniť na to, že dnes je Sputnik V pre väčšinu sveta neuznanou vakcínou a do Dánska, na Island či do Thajska sa so Sputnikom aktuálne nedostanú. Bez ohľadu na naše politické či iné presvedčenie, treba na to myslieť. Možno sa to bude časom meniť, ale budúcnosť nevie predpovedať nikto.

Uvedomujeme si, že žijeme v náročnej dobe, a sú momenty, ktoré sa nedajú predvídať a vláda vtedy musí reagovať rýchlo, aby ochránila zdravie slovenských občanov. Máme však pocit, že drvivú väčšinu chaosu si vytvárame sami. A tento semafor je pre nás prejavom pocitu kultúrnej nadradenosti nad zvyškom sveta a symbolom rezignácie na akúkoľvek snahu o odbornosť či líniu v riešení témy, ktorá trápi každého s túžbou poznávať svet.

A na záver: BUBO je silná firma a ekonomicky pandémiu zvláda. Prijali by sme tvrdé opatrenia, aké platia v Nórsku, kde sa krajina otvára podľa veľmi prísnych čísel. Rozhodujú tam však čísla a fakty, nie predsudky a neodbornosť. Komunikovali sme s vládnymi predstaviteľmi, oslovovali médiá, išli sme s kožou na trh v podobe podpory zaočkovaných. Nijako sme však situáciu neovplyvnili a tento cestovateľský semafor nám vyrazil dych.

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 2410

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.