Ochutnáme celý svet. Cesta okolo sveta je aj gurmánskym zážitkom a v každej krajine budeme objavovať nové chute.
Chute Jordánska:
Strava v Jordánsku je veľmi podobná tej s akou sa stretnete v Palestíne či v Izraeli, veď koniec koncov vznikali tieto kuchyne hneď vedľa seba. Aj tu sa stretnete s vynikajúcou shawarmou či falafelom, no medzi typické jordánske jedlá, ktoré by ste nemalí obísť patrí tradičný beduínsky Mansaf. Predstavte si beduínske jedlo z jahňacieho (alebo môže byť aj iné) mäsa, ktoré sa dlho dusí a napokon sa podáva s ryžou, fermentovaným jogurtom a často aj kyslou zeleninou. Cítiť v ňom beduínsku tradíciu krajiny. Nájdete tu aj jedlo zvané Maklouba, kus kuracieho mäsa s ryžou s orientálnymi koreniami, Kofta bi Tahini, mleté mäso v sezamovej omáčke alebo Kebab Halabi, kúsky kebabov v rajčinovej omáčke. Jordánska kuchyňa je prevažne mäsová, ale ak hľadáte zeleninu, netreba sa báť, že by tu chýbala. Nájdete tu vynikajúco pripravené baklažány od pečených až po grilované, výborne tu pripravujú okru alebo rôzne šalátov či fazuľovú kašu Foul. Milovníci sladkého si zamilujú dezert Um Ali podobný žemľovke s chuťou vanilky, škorice a orieškov. Nájdete tu aj Kanafeh, baklavu, halvu a iné známe chuťovky.
Národným nápojom Jordánska je čaj. Pije sa tu čierny čaj, do ktorého sa vložia vetvičky čerstvej mäty, kopec cukru a je to. Ak by ste niekedy cestovali až na púšť Wadi Rum, zaujme vás aj púštny čaj s chuťou sušených byliniek ako púštna mäta, šalvia a pridáva sa do neho aj kardamón aj škorica. Jordánska káva má chuť kardamónu. Alkohol sa tu predáva, no nemajú ho všade, väčšinou len v špecializovaných obchodoch alebo v lepších, turistickejších reštauráciách. Jednotkou je anízový Arak a spomedzi jordánskych pív sa oplatí ochutnať pivo Petra. Ak máte radi vína, Jordánci vyrábajú aj tie a ochutnajte víno Mount Nebo alebo Saint George. Vodu vo fľašiach nájdete všade a vodu z vodovodných kohútikov, prosím, určite nepite.
Odporúčané reštaurácie v Aqabe, Jordánsko:
Rakwet Kanaan Restaurant & Cafe - vynikajúca možnosť ako začať svoju cestu po Jordánsku a fantasticky sa najesť. Rakwet hľadajte v centre mesta pri mešite Dawood. Malá nenápadná reštaurácia, neformálne prostredie, uvoľnená atmosféra, úspešne funguje už vyše 10 rokov. Nájdete ju, no zvonku sa zdá byť malá. Nenechajte sa odradiť. Neváhajte a vojdite dnu a zistíte, že je vskutku priestranná. Či už si zvolíte sedenie vonku na vzduchu, alebo vo vnútri na gaučoch alebo na poschodí na terase, vedzte, že na Vás čaká vynikajúca jordánska klasická kuchyňa. Práve toto začnete chápať už pri prvých chuťovkách, mezze, v menu nájdete aj tradičný Mansaf, kuracie alebo jahňacie mäso na ryži a hustom vývare. Nebojte sa začať ochutnávať a spoznávať horúce Jordánsko. Vynikajúci fatoush je zeleninový šalát s opekanym chlebíkom, Tabouleh šalát z bulguru, Musakhan lokálne kuracie či orientálne sladkosti, alebo aj grilovaná zelenina (baklažán je u nich naozaj famózny). Jordánska kuchyňa je prevažne mäsová, ale ak hľadáte zeleninu, netreba sa báť, že by tu chýbala. Na svoje si príde každý.
Captains Restaurant - príjemná reštaurácia špecializovaná na Sea Food a orientálnu kuchyňu. Nájdete ju v centre mesta, medzi parkom Aqaba a špičkovým BUBO prémium hotelom Mövenpick. A la carte, tradičná orientálna kuchyňa, špeciality, čerstvé dary mora. Captains sa chváli vynikajúcou kvalitou jedla a BUBO si myslí, že majú pravdu. Mezzah, šaláty a jednohubky, hummus, cestoviny, ryby, krevety, úlovky dňa, losos, grilované mäso, steaky atď atď. Klasický sayadieh (ryba s ryžou a omáčkou tahini) aj seafood curry. Jedlo je lahodné a fantastické. Túto reštauráciu dokonca vyhľadávajú aj obyvatelia samotnej Akaby a chodia sem radi oslavovať svoje výročia a sviatky.
Chute Indie:
India a jej kuchyňa je fantastickou spleťou chutí. Snáď žiadna iná krajina sveta nevie tak pracovať s koreninami ako práve India a presne pre túto dosiaľ nepoznanú rôznorodosť si miestnu kuchyňu zamilujete. Ovplyvňovali ju národy, náboženstvá a preto vyzerá inak na severe a inak na juhu krajiny. Ak ste vegetariáni, budete si môcť vyberať z toľkých jedál až sa vám zakrúti hlava. India myslí aj na tých, čo si radi dajú mäso a stretnete sa tu najčastejšie s kuracinou, jahňacím či baraním mäsom. Bravčové sa často nepredáva kvôli moslimských oblastiam a hovädzie tiež nedostanete kvôli hinduistickým predstavám. Medzi najznámejšie jedlá patria Chicken Tandoori, kura ugrilované v peci tandoor na skvelom korení s jogurtom, Chicken Butter Masala, kúsky kuracieho mäsa v masala omáčke, Paneer Butter Masala, kedy sa namiesto kuracieho mäsa dá do masala omáčky indický, vynikajúci syr Paneer, Biryani, indická odpoveď na rizoto s mäsom alebo zeleninou a medzi top jedlá sa radí aj Palak Paneer, syr v špenátovej omáčke. Obľúbite si aj šošovicový Dhál (na viacero spôsobov) alebo Seekh kebab z mletého jahňacieho mäsa, Aloo Ghobi, teda karfiol so zemiakmi a rozhodne vás prekvapí aj cícerová Chana Masala. Polievky nepatria medzi najobľúbenejšie chody, ale rozhodne tu ochutnajte rajčinovú polievku, ktorú robia všade inak. Ako príloha sa často v indickej kuchyni vyskytuje ryža, no ešte populárnejšie sú rôzne druhy chlebových placiek. Skúste chrumkavý Naan (najmä cesnakovú verziu Garlic Naan), alebo jednoduchšie verzie ako Čapáti či Phulka.
Veľké množstvo indického jedla sa konzumuje na uliciach ako streetfood. Mnoho ľudí sa indického streetfoodu bojí, ale patrí medzi TOP streetfood celého sveta. Hygiena môže byť problém, no ak sa riadite sprievodcom a rozumom, tak to taký problém nie je a overené podniky patria medzi najobľúbenejšie miesta, kde sa denne zastavia tisícky ľudí. Medzi najchutnejšie streetfoodové drobnosti Indie patria trojuholníky plnené zmesou zeleniny zvané Samosa, nájdete tu aj Pani Puri, malé guľôčky plnené zmesou zeleniny a korenistej vody, Masala Dosa, teda tenučkú placku naplnenú zemiakmi a cibuľkou s kokosovým čatní alebo Paratha, plnená placka zelenou alebo mäsom. Ochutnáte?
Pre nápoje v Indii je synonymom čaj. Najčastejšie sa tu pije čierny čaj s mliekom a cukrom, ale rovnako obľúbený je aj známy masala čaj, kde sa pridajú koreniny či zázvor. Indovia volajú čaj „chai“, no vyslovujú ho ako my, tak nebudete mať žiaden problém a je to nápoj, ktorý sa denne pije nonstop na ulici. Stačí sa pristaviť a ochutnať. Voda je niekoľko násobne prevarená a tak s pouličným čajom nebýva problém. India je krajina, kde sa pestuje čaj (Dardželing, Assam, Nilgiri) a preto, ak chcete aj domov kvalitný čaj ako suvenír, nie je to problém. Medzi typické indické nápoje patrí aj Lassi, zmes jogurtu, vody, ovocia či korenín. Nájdete ich tu niekoľko rôznych druhov a medzi najlepšie patrí Mango Lassi. India nie je kávovou krajinou a hoci v moderných mestách nájdete aj kvalitné kaviarne, mimo nich je to takmer nemožné. Osviežujúce sú aj ovocné šťavy alebo šťava z cukrovej trstiny. Ak radi ochutnávate na cestách aj alkohol, aj India vám vie do cesty prihrať niekoľko zaujímavých zárezov. Alkohol nepredávajú všade, najčastejšie v špeciálnych obchodoch. Ochutnať môžete obľúbené pivo Kingfisher, indický rum Old Monk alebo dokonca aj indickú whiskey.
Odporúčané reštaurácie v Delhi, India:
Barbeque Nation - ako už názov napovedá, pôjde tu v prvom rade o fantastické barbeque. Nebojte sa a ochutnávajte Indiu. BUBO odporúča Panner Pudina, typický indický syrový šalát pozostávajúci z čerstvej šalátovej hlávky, s chrumkavej cibuľky, granátovým jablkom, dochutený exotickým korením. Vynikajúci je aj grilovaný ananás alebo Palak Papad Kebab zo špenátu a chili korenia. Ochutnajte aj čínske kuracie špízy Chichen Tikka, grilované kuracie mäso v citrónovej šťave Tandoori Chicken, Sarson Wala Jhinga, krevety marinované v chili a horčici. Výborne chutí aj sladká kuracia polievka s kukuricou alebo sladko-kyslá polievka. Prípadne siahnite aj po chutnom zeleninovom Handi Biryani či šťavnatých zeleninových knedlíkoch Kofta Curry, alebo Dal Makhani - mix fazule a šošovice. Chutný je aj kurací Murgh Masala Jhodhpuri, mleté mäso na kari Mutton Keema, ryba v horúcej bazalkovej omáčke, k tomu všadeprítomný indický chlieb naan. Z dezertov musíte ochutnať jahodový cheese cake, sladký mliečny kulfi s kardamonom, orieškový Moong Dal ka Halwa alebo koláč zebra pastry. Indická kuchyňa je neskutočná. Užívajte!
Bukhara – na adrese Sardar Patel Marg | Lobby Level ITC Maurya, Naí Dillí 110021 je podnik v modernej časti Delhi a patrí medzi stálice na lokálnom gastronomickom nebi a poteší všetkých milovníkov indických, najmä mäsových jedál. Naservírujú vám tu perfektné kebaby z kuracieho aj jahňacieho mäsa, skvelé omáčky, čerstvé placky a to všetko v príjemnej atmosfére obľúbeného podniku.
Pling - ak by ste mali v indickom Dillí chuť na skvelý večerný drink, tak potom je tu Pling. Patrí medzi najlepšie koktejlové bary hlavného mesta a okrem miešaných nápojov tu majú aj širokú a bohatú ponuku vína (nielen indického). Ak vyhladnete, zachráni to ich kuchyňa, ktorá poteší aj vegetariánov. Reštauráciu nájdete na adrese Asset Number 02 | GMR Hospitality District IGI Airport New Delhi, Naí Dillí 110037.
Dum Pukht - je na adrese ITC Maurya | Diplomatic Enclave, Sardar Patel Marg, Chanakyapuri, Naí Dillí 110045 a ide o špičkovú reštauráciu v Delhi, ktorú ochutnalo niekoľko bollywoodskych hviezd, ale aj prezident Singapuru či mnohí iní VIP hostia. Prečo by ste ju nemohli ochutnať aj vy? Dum Pukht zaujme svojim umiestnením, pretože jej interiér evokuje staré panovnícke paláce a špecializuje sa na kuchyňu nawabov z Awadhi, teda na to, že jedla pripravujú dusením. Ochutnajte miestne biriyani, kebaby či rozpadávajúce sa jemné jahňacie.
Karim´s – A čo tak streetfood v starom Delhi? Nie nezbláznili sme sa, ale pripravte sa na jedno z najlepších jahňacích jedál v starom meste! Podnik Karim´s ponúka tradíciu staršiu než 100 rokov a ich najlepšími jedlami je jahňacina na viaceré spôsoby. Dokonalým jedlom je Seekh Kebab, mletá jahňacina s koreninami. Hneď ako ju dojete, budete chcieť druhú porciu. Karim´s patrí k najobľúbenejším podnikom v okolí. Nájdete ho na adrese 16 Matia Mahal Bazar, Near Jama Masjid | Jama Masjid, Naí Dillí 110006.
Chute Číny:
Čínska kuchyňa je fascinujúca a v rámci zájazdu pod vedením sprievodcu nahliadnete do jej zákutí. Často sa stretneme so spoločným stolovaním, kedy sa spoločne objednáva a všetci stolovníci si potom naberajú z mís postavených do prostred stola. Prinesú nám vždy množstvo rôznych jedál, ochutnáte špeciality, ale budete jesť aj jedlá, ktoré sú Vašim chuťovým pohárikom dobre známe. Väčšinou ale pôjde o exotickú, ale veľmi kvalitnú kuchyňu, s ktorou sa u nás v Európe v tejto podobe len veľmi ťažko stretnete. Čínska kuchyňa nie je len o mäse, ale hlavne o zelenine, ktorá je upravená na rôzne spôsoby. Nechceme povedať, že mäso nebude, ale nie v takom množstve ako u nás v Európe. Číňania mäso krájajú aj s kosťami a skutočne nie je v silách sprievodcu, aby kuchárom vysvetlil, že my máme iné zvyky. V Číne platí, že ste si kúpili aj kosť. Na všetky zaujímavé kultúrne rozdiely vás upozorní BUBO sprievodca. Najznámejšie jedlo celej Číny je bezpochyby pekingská kačica. Chute a ingrediencie sú úplne odlišné od našej kačice. Pekingská kačica sa podáva s ryžovými plackami, jarnou cibuľkou a sladkou fazuľovou alebo slivkovou omáčkou. Na tenko nakrájané kačacie mäso (väčšinou prsia) namáčame do omáčky a zabalíme do ryžovej placky s jarnou cibuľkou a skonzumujeme.
Odporúčané reštaurácie v Pekingu:
Zilongyuan - reštaurácia na adrese Beijing, Dongcheng, Shanlao Hutong, je reštaurácia nachádzajúca sa v centre Pekingu, obklopená typickými Hutongami (čínskymi úzkymi uličkami). Reštaurácia ponúka tradičnú čínsku a veľmi chutnú kuchyňu. Odporúčame ochutnať hlavne Sečuánsky hot pot alebo čerstvé ryby.
Quanjude Roast Duck Restaurant - ďalšia kvalitná reštaurácia je na adrese 9 Shuaifuyuan Hutong, Wangfujing, Dongcheng, Beijing, 100005. Táto vynikajúca reštaurácia, ktorej špecialitou je práve pekingská kačica BUBO určite odporúča. Kačiču Vám pred vašimi očami naporcuje a naservíruje kuchár. Dokonalý gurmánsky zážitok.
Palace Leisure Bar - a toto je pre zmenu bar, ktorý sa nachádza pri hlavnej nákupnej ulici Wanfujing street. Ak si chcete po náročnom dni oddychnúť pri živej hudbe a pri dobrom pivku, tak tento bar je to správne miesto. Zo širokého výberu si budete vedieť vybrať. Nájdete ho presne na adrese Old Beijing Folk Custom St, Dongdan, Beijing, Dongcheng, Beijing.
Smerujete na Veľký čínsky múr a Vás výber padol na Great Wall of Badaling? V okolí (cca 30 min), odporúčame reštauráciu Jindianguoyufu. V menu nechýba kuracia Kung Pao, dusené hovädzie mäsko so zemiakmi, opečené krevety v citrónovej omáčke, jemne vyprážané bravčové, sladko-kyslé bravčové s ananásom, vyprážané jarné rolky, opekaná zelenina či rajčinovo-vajíčková polievka.
Chute Mexika:
Nielen Mexiko, no všeobecne Stredná Amerika dala svetu nám známu kukuricu, rajčiny, čokoládu, avokádo, fazuľu, guavu, papaju či chilli papričky. V Mexiku, samozrejme, zabudnite na mexický guláš, ktorý v Mexiku vôbec nepoznajú. Choďte do niektorej mexickej reštaurácie na Slovensku - to je slabý odvar toho, čo na Vás čaká, keď do Mexika zavítate. Mnoho klientov ostalo z mexickej kuchyne doslova v šoku (v dobrom slova zmysle) a označujú ju za najlepší zážitok celého zájazdu. Mexická kuchyňa je v každom regióne veľmi rozmanitá a je veľmi pestrá. Pripravme sa na feferónky a chilli. Najznámejšou omáčkou v Mexiku je čokoládové pikantné mole, ktorá sa podáva s mäsom a tortillami, tzv. enchiladas. Jedlá ako Enchiladas de Mole, vajičkové Juevos Rancheros, polievky Sopa Azteca, Sopa de Lima, Taco de Cochinita sú v krajine preslávene. Stretnete sa aj s nám už známym guacamole. Rovnako je na tom miestne pivo (špan. cerveza) Corona a národný nápoj tequila. Keď ste v Mexiku ochutnať treba aj mezcal, pulque či margaritu. Odvážni môžu siahnuť aj netradičnej michelade, čo je pivo so soľou, chilli, limetkou s rajčinovou príchuťou. Z nealkoholických nápojov odporúčame horchatu (z mlieka, ryže, vanilky a škorice), s ktorou sa Vám bude možno veľmi dobre brzdiť napr. pikantná chuť jedla. Mexická kuchyňa má tri základné zložky: kukuricu (maíz), fazuľu (frijoles) a papričky (chiles). Aj najväčší gurmáni budú nadšení, aké skvelé a rozmanité jedlá a nápoje dokážu Mexičania z týchto zdanlivo nesúrodých surovín pripraviť. Pri pobreží odporúčame jesť čerstvé plody mora, mariscos . Na ulici sú bežné dostupné klasické tacos, malé kukuričné placky s rozličnými plnkami (zelenina, mäso a pod.). Tortillu vedia aj uvariť. Jedlo Chilaquiles sú na kúsky potrhané tortilly v pikantnej omáčke s maslom a papričkami často podávame napr. so syrom alebo vajíčkami. Z tortilly radi vyrábajú aj známe burritos na mnoho spôsobov (sladké, slané, z mäsa a pod.). Odporúčame ochutnať aj tamales, ktoré sa zvykne variť v centrálnom a južnom Mexiku a je to kukuričné cesto s mäsom zabalené v kukuričnom alebo banánovom liste a následne uvarené. Môžu byť mäsové alebo aj sladké (z kokosu a banánov). V reštauráciách bežne dávajú na stôl misky s rozličnými omáčkami, salsa, a rátajte s tým, že budú najskôr veľmi ostré. Veľa krát prinesené jedlo nie je príliš pikantné a za jeho dochutenie si teda budete môcť sami, podľa vlastného gusta. Z dezertov odporúčame pastel de queso - ľahký mexický syrový koláč.
Počas pobytu v Mexiku máme v cene all inclusive. Každý hotel má niekoľko reštaurácií, kde si dosýta vychutnáte rôzne mexické špeciality. No ako by predsa len niekto mal chuť vyjsť spoza brán all inclusive rezortu, tak v plážovej zóne Vám radi odporučíme tieto naše obľúbene BUBO bary a reštaurácie:
Odporúčané reštaurácie v Cancúne, Mexiko:
Crab House - Tento podnik nájdete priamo oproti hotelu JW Marriott Resort v plážovej zóne. Nehľadajte ho však zo strany pláže a Karibského mora, ale za hotelom, zo strany lagúny Nichupté, rovno za hlavnou cestou Kukulkán. Pre lepšie priblíženie: Nachádza sa aj v tesnej blízkosti nášho prémiového hotela Paradisus Cancun (stačí vyjsť von z hotela na hlavnú cestu Kukulkán a dať sa doprava, Crab House uvidíte po ľavej strane za čerpacou stanicou). Ste veľký romantik? Zavolajte do reštaurácie vopred a požiadajte o stôl na terase a o rezerváciu v čase západu slnka. Oceňovaná reštaurácia pôsobí už od roku 1998 a ako už názov napovedá, krabov nájdete aj v menu a nájdete tam aj rôzne iné plody mora (krevety, homáre, krokodílie tacos, ustrice) a takisto aj ryby, grilované mäso či cestoviny. Chcete sa pred svojou polovičkou ešte viac ukázať? Crab House vie zabezpečiť aj privátnu večeru na jachte v trvaní 3 hodiny. Čerstvé menu pripravuje šéfkuchár Crab House vopred. Jachty spravuje táto reštaurácia a sú hneď vedľa nej, kotvia v lagúne. Príjemné prostredie, stolovanie, servírovanie aj personál.
Mikado - táto japonská reštaurácia sa nachádza medzi vyššie spomenutým hotelom JW Marriott Resort a naším BUBO prémiovým hotelom Paradisus. Nachádza sa uprostred polostrova, čiže nájdeme ho na úrovni vstupov do hotelov. Elegantná reštaurácia ponúka kvalitnú a chutnú japonskú kuchyňu, obľúbené sushi, možnosť vyskladať si svoju vlastnú noodle polievku. Samozrejmosťou sake, pivo, martini či mojito. Ak máte záujem o zážitok Teppan Yaki Table, jedlo pripravované na grile pred vami, rezervácie sú možné vopred.
Bubba Gump Shrimp - Tento podnik sa nachádza tiež v hotelovej zóne, konkrétne v jeho severnej časti, pri nákupnom centre Flamingo. Nachádza sa na strane lagúny Nichupé. Bubba Gump je podnik vhodný na posedenie pre priateľov, pri vychladenej cerveze a dobrom jedle. Veľmi neformálna atmosféra. Drevený interiér, terasa. Na niekoho môže pôsobiť možno trochu "krčmovo" a preto ho pre romantickú večeru neodporúčame, ale jedlo je tu v skutku výborne, atmosféra je veľmi uvoľnená a pohodová. Odporúčame drink Wildberry Coronarita, kde už ako názov napovedá zloženie bude kombinácia ovocia, margarity a piva. Majú aj rôzne nealko drinky, limonády, džúsy. K tomu niečo na zahryznutie? Plody mora, tacos, burgre, šaláty, polievky, dezerty alebo niečo z grilu, steak či rebierka s omáčkou, ktorú si sami vyrábajú..všetko v ponuke menu. Užívajte si život!
Chute Peru:
Peruánska kuchyňa je zmesou rozličných prvkov. Len v priebehu 400 rokov sa andské pokrmy premiešali s ázijskými technikami prípravy jedál. Vnikli do nich aj španielske prvky a vznikla tzv. kreólska kuchyňa. V posledných rokoch sa však v Peru objavili neuveriteľne nadaní šéfkuchári, ktorý dokázali peruánsku kuchyňu vyšvihnúť do gastronomického neba a ich reštaurácie sa ocitli na vrchole rebríčka najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky a to je už čo Peru závidieť. Peru má rozlohu viac ako 1,2 mil km² a každý jeho kraj má vo svojej kuchyni niečo charakteristické.
Viac menej však všetko stojí a padá na zemiakoch. V peruánskych Andách majú pôvod všetky odrody zemiakov. Začnime teda od nich. K najznámejším jedlám zo zemiakov sú ocopa - zemiaky s arašidovou omáčkou, causa - zemiaky prekladané so zeleninou, mäsom či plodmi mora, papa a la huancaína - zemiaky v krémovej omáčky zo syra alebo smažená papa rellena - z roztlačených zemiakov s hovädzím mäsom. Zemiaky používajú aj pri polievkach chupe. Polievky sú krémové a husté. Caldo de Gallina, slepačia polievka so zemiakmi a bylinkami vhodná je napr. na druhý deň "po opici", Chupe de Camarones (hustá polievka z kreviet), Sopa a la Criolla (krémová polievka s hovädzím mäsom, nudlami a zeleninou).
Medzi obľúbené jedlá patria aj kukuričné taštičky tamales, ktoré majú mnoho druhov. Do peruánskej kuchyne až na pobreží Pacifiku preniklo aj kus Amazónie, ktorá ostávala dlho v ústraní. Kuchári až dnes s obľubou varia z rôznych plodov pochádzajúcich až z džungle, používajú rôzne druhy riečnych rýb alebo používajú napr. aj aguaje (plody palmy moriche) či maniok. Nechýbajú plody mora a hlavnou hviezdou je ako ináč svetoznáme ceviche. Vychladená zmes rýb, plodov mora, ktoré sú marinované v citrónovej šťave s cibuľou a koreninami. Cevice je pri návšteve Peru malou povinnosťou. Obľúbené je aj ají de gallina, čo je kuracie v pikantnej omáčke s vlašskými orechmi. Z horských oblastí Peru pochádza známe cuy - pečené morča. V Andách ho jedli už oveľa skôr než sa v Európe stal obľúbených domácim zvieratkom. Pripomína mäso králika a často sa podáva v celku, no dá sa požiadať o to, aby Vám ho naservírovali naporcovaného. Zaujímavosťou je, že na mnohých domorodých vyobrazeniach Poslednej večere uvidíte, že na stole majú naservírovaného práve tohto cuya. Prípadne treba jesť ešte aj trucha, pstruhy, ktoré pripravujú na mnoho spôsobov. Medzi obľúbené patria aj steaky z alpaky či mäso z lamy. Medzi obľúbené dezerty patria napr. puding z fialovej kukurice s kúskami ovocia mazamorra morada, potom aj karamelový suspiro limeno alebo flan - crema volteada či alfajores - sušienky spojené s karamelom. Obľúbené sú aj Choclo co queso - kukurica, ktorú Vám podávajú s kusom syra (toto jedlo pochádza z Posvätného údolia).
Čo sa nápojov týka, po Peru budete narážať takmer neustále na modré fľašky naplnené žltou tekutinou Inca Kola (veľmi sladký nápoj). V reštauráciach bude v ponuke národný nápoj pisco. S pisco sa pripíja na všetky podstatné a aj na tie nepodstatné udalosti. Z Peru pochádza aj vynikajúca káva a samozrejme aj čokoláda. V oblastiach s vyššou nadmorskou výškou, napr. v Cuzco je v hoteloch bežnou praxou, že budete ponúknutý čajom z koky (Maté de Coca), ktorý Vám pomôže s aklimatizáciou.
Odporúčané reštaurácie v Cuzco, Peru:
Restaurante Sumaqcha veľa Plaza de Armas na adrese Suecia 339, Cusco 08002. Vedia Vám pripraviť vynikajúci cuy, pečené morské prasiatko, ktorým je Peru tak známe. Zavolajte do reštaurácie z hotela, objednajte si stôl a dajte im vedieť, ak budete mať záujem o cuy, aby ho dali piecť skôr. Dobre prepiecť cuy trvá aj 2 hodiny. Prípadne odporúčame aj steak z alpaky. Vynikajúce! Peruánska kuchyňa ako sa patrí a nesklame. Tradičné dekorácie, neformálne prostredie, priateľská obsluha.
Restaurante Senzo - Ak preferujete honosnejšie miesto, v rebríčku exkluzívnych reštaurácií Cuzca dominuje Senzo. Senzo je súčasťou luxusného hotela Belmond Palacio Nazarenas a hneď po vstupe vás očarí svojím impozantným koloniálnym zariadením. Nachádza sa na jednom z vnútorných nádvorí hotela, hneď pri bazéne, ktorý sa pýši tým, že je jediný vyhrievaný bazén v celom Cuzcu. V reštaurácii varia prevažne iba zo surovín pestovaných v Andách. Niektoré bylinky si pestujú dokonca aj vo vlastnej záhrade. Všetko čerstvé, kvalitné, chutné. Možnosti sú tu aj pre vegetariánov.
Limo Restaurant– peruánsko–ázijská kuchyňa, pozorná obsluha, elegantné prostredie. Možno si pomyslíte čo tu robí Čína? Veľmi dobrá otázka a vysvetlenie je jednoduché. Po ukončení peruánskeho otroctva sem na prelome 19. a 20. storočia prišli tisíce imigrantov z Číny, ktorí tu pracovali v baniach a na plantážach cukrovej trstiny. Čakali ste niečo také v Peru? Originálna peruánsko-čínska kuchyňa tak dodnes zostala jednou z najobľúbenejších v krajine a stojí určite za to.
Chute Brazílie:
Brazílska kuchyňa je veľmi bohatá a rôznorodá. Brazília je obrovská krajina. Mnoho zložiek je pôvodných a používali ich ešte pôvodní obyvatelia a mnoho prvkov bolo importovaných z Ázie, Európy a Afriky. Na severe sa vo veľkom konzumujú ryby a maniok, ktoré majú napr. v amazónskej oblasti dobré podmienky. Z Amazónie pochádza aj nám známa Guarana. Obľúbené jedlo je napr. pato no tucupi (kačiča v maniokovej omáčke) alebo vatapa (omáčka z kreviet, arašidov, kokosového mlieka), Bobo de Camarao (krevety na manikovej kaši), Patarashca (grilovaná ryba so zeleninou), Tacacá (polievka z kreviet). V južných regiónoch sa strava prikláňa ku gaučovskému spôsobu života a je viac mäsitá. Pri oceáne sa vo veľkom ponúkajú plody mora, seafood. V oblasti Rio de Janeiro a Sao Paolo sú známe práve jedlá farola a feijoada a ako prílohy ryža s fazuľou. Jedia sa aj hovädzie steaky, bravčové či hydina. V centrálnej oblasti je zaujímavé jedlo z ovocia pequi, s použitím pequi pripravujú napr. aj ryžu. Ak by sme však hľadali úplne typické brazílske jedlo, siahneme po feijoade (dusené hovädzie a bravčové mäso s fazuľkami), moqueca (ryby s korením a kokosovým mliekom), brazílske barbeque v churrascariach, kde Vám na ražňoch budú priamo do taniera porcovať rôzne druhy mäsa kým nepoviete dosť. Povestná je aj tradičná brazílska farola. Obľúbené je aj malé syrové pečivo Pao de Queijo, ktoré často ponúkajú na raňajkách. Medzi najznámejšie dezerty patrí brigadeiro (čokoládový koláč, ktorý môže mať aj formu malých guličiek, obalený v čokoládovej posýpke). Populárne je aj arašídové Paçoca. Z Brazílie pochádza novodobá superpotravina Açaí (vraj predĺžuje život), z ktorej sa robí smoothie alebo džús a predávajú ho často v okolí pláží, ochucuje sa s granolou alebo banánmi. Najslávnejší kokteil je caipirinha, ktorý sa mieša z brazílskeho destilátu cachaça, ľadu a limetky. Upozorňujeme, že po jeho užití je odborník na sambu každý. Odporúčame nekúpať sa s alkoholom v krvi a užívajte s mierou. Brazílčania milujú pivo, ktoré je dobré, ale nebuďte prekvapení, ak v ňom plávajú kúsky ľadu. Tu sa pivo pije s teplotou okolo 0°C.
Odporúčané reštaurácie v Rio de Janeiro, Brazília:
Assador Rio - jednoznačne BUBO TOP reštaurácia z mesta Bohov. Nachádza sa na brehu zátoky Guanabara v štvrti Flamengo. Priestranné čisté prostredie, veľké presklene steny s výhľadom na záliv a prvotriedna kvalita. Obratní, elegantní čašníci sú pripravený splniť Vaše gurmánske požiadavky. To jedlo tu je vyslovené lahodné ako jedna báseň. Rio de Janeiro je známe svojou grilovačkou Churrasco a tu Vám budú pravidelne do tanierov narezávať plátky šťavnatého, práve dopečeného lahodného mäsa až kým nepoviete, že chcete prestávku. Z bohatého bufetu si vyberiete prílohu podľa svojej chuti. Grilovaná zelenina, varená zelenina, ryža, opekané zemiaky, studené prílohy, syry, šunky, prípadne dezerty aj ovocie. Všetko chutné, šťavnaté a čerstvé. V Assador je najlepšie Churrrasco v meste! BUBO klienti už vedia. Neoľutujete to ani Vy.
Reštaurácia Mee - Táto reštaurácia ladená do ázijského štýlu sa nachádza v hoteli Copacabana Palace priamo pred plážou Copacabana. Mee obdržalo 1 michelinovskú hviezdičku ako jedna z prvých vôbec v Latinskej Amerike. Vyhralo aj v súťaži o Reštauráciu roka. V ich bohatom menu si môžete vybrať z chutí Kambodže, Malajzie, Korey, Vietnamu, Číny, Thajska, Singapuru a Japonska. V menu by mali mať stále aktuálny aj ten najdrahší steak Kobe. Šéfkuchár Ken Hom varil pre prezidentov, premiérov aj pre mnoho celebrít či slávnych športovcov.
Reštaurácia Olympe - Táto reštaurácia bola po prvý krát otvorená v roku 1983, kde sa šéfkuchár a Francúz Claude Troisgros sústredil na kombináciu francúzskej a brazílskej kuchyne. Vtedy reštaurácia niesla aj jeho meno. V roku 2005 bola premenovaná na Olympe (po Claude-ovej matke). Získal Michelinovú hviezdičku. Samotný názov už napovedá, že vás tu čaká božský zážitok. Teraz sa o podnik stará jeho syn Thomas Troisgros. Je to štvrtá generácia rodiny, ktorá bola známa ako pionier Nouvelle Cuisine v rodnom Francúzsku. Do Rio de Janeiro sa dostali v roku 1979. Ak si na záver objednáte The Crêpe Passion, tak vedzte, že ste si objednali delikatesu, ktorú tu podávajú už od samotného začiatku. Reštauráciu nájdete na adrese R. Custódio Serrão, 62 - Lagoa a je to len 700 metrov od Parku Lage, ktorý sa nachádza pod kopcom, ktorý na svojich pleciach nesie 7. div sveta Socha Krista Cristo Redentor (z parku k nemu hore stúpa chodník). Určite tam choďte nahliadnuť a odfotiť sa.
Odporúčané reštaurácie vo Fortaleze, Brazília:
Rasco Steak House - tak, ako sme pre našich BUBO klientov našli fantastickú churrascariu v Rio, tak aj vo Fortaleze sme si dali na výbere veľmi záležať. Rasco Steak House je taktiež fantastická churrascaria na severnom pobreží Brazílie. Milovníci mäsa, ale aj sushi a plodov mora si tu prídu na svoje. Reštaurácia má príjemné prostredie, s výhľadom na Atlantický oceán cez veľké presklené okná. Opýtajte sa na voľný stôl pri okne a užívajte si výhľady. Miesto vhodné aj na obedy, aj na večere. K práve dopečenemu voňavému mäsku si zvoľte napr. tradičnú brazílsku prílohu farofa (pripravená z manioku) či už čistú, alebo so slaninkou, vajíčkami. Majú aj tradičnú pacoca (sladké arašidy).
Coco Bambu Beira Mar - vynikajúca reštaurácia s morskými plodmi pri pobreží, veľké priestory, veľa miest na sedenie vo vnútri aj na terase. Vhodné na večeru. Široké menu. Ryby, ustrice, krevety...veď sme pri mori. Všetko je čerstvé a lahodné, tak ako sa na Brazíliou patrí. Coco Bambu ma veľmi veľa reštaurácií po celej krajine. Je to značka, ktorá je všeobecne známa kvôli kvalitnému jedlu, ingredienciám, slušnej obsluhe a peknom servise. Na svoje si tu prídu aj vegetariáni, vegani, aj tí, čo sa chcú udržať počas dovolenky a byť fit. Veď Brazília je známa aj športom a zdravým životným štýlom. K dispozícií je aj detské menu. Neodolávajte napr. Ensopadinho de Lagosta, dusenej languste so zeleninou alebo Polvo à Provençal, chobotnici restovanej v provensálskej omáčke, alebo Bacalhau com Natas, treska na krémovej omáčke so zemiakmi, mozzarellou a parmezanom. V ponuke sú rôzne cestoviny aj klasické burgre. Na prípitok cachaca, z ktorej sa robí svetoznáma brazílska caipirinha. Cachaca je pre Brazíliu to, čo tequila pre Mexiko. Ako dezert Truffle chocolate pie, a potom sa už len v objatí so svojou polovičkou poberiete spokojne naspäť do svojho hotela.
Chute Talianska:
Talianska kuchyňa, bez akýchkoľvek pochýb, patrí medzi najlepšie aj najznámejšie na celom svete. Svojou jednoduchosťou, rafinovanosťou, čerstvými surovinami, ktoré dokážu vytvoriť divy sa talianska gastronómia stala symbolom nielen celej krajiny, ale aj dedičstvom, ktoré je v Taliansku veľmi silne zakorenené. Má svoje vlastné prvky, no opiera sa o zdravú stredomorskú kuchyňu, podobne ako Francúzsko či Španielsko alebo Grécko. Pizza alebo cestoviny? Poznajú ich na celom svete, ale buďte si istí, že táto gastronomická krajina skrýva rozhodne viac. Talianska kuchyňa sa líši z regiónu na región, a tak má obrovské množstvo variácii. Veď pozná viac než štyri stovky jedál z cestovín. Čo však stojí za to ochutnať? Určite si dajte pravé, talianske cestoviny a medzi tie najznámejšie patria Tagliatelle al Ragú s geniálnou boloňskou omáčkou s mletým mäsom, Spaghetti alla Carbonara s pancettou, vajcami a syrom, Bucatini all´Amatricana s chuťou mäsa, cibuľky a rajčín alebo jednoduché, no fantastické Spaghetti Aglio e Olio, kde sa na prípravu použije iba kvalitný olivový olej a cesnak. Cestoviny tu nájdete aj s rybami, mušľami, darmi mora, so zeleninou, s mäsom, jednoducho s čímkoľvek si viete predstaviť. Aj napriek tomu, že pizza môže znieť ako klišé, dajte si ju v Taliansku aspoň raz (ak nie viackrát). Keď sa pizza pripravuje v tradičnej peci na drevo (forno a legna), tak je dokonalá, tenučká, skvelá a skúste si dať klasickú pizzu so základným surovinami a vyvarujte sa novým fantáziám. Klasika jednoducho stále chutí najlepšie. Výborným talianskym jedlom sú Lasagne poprekladané syrom, mäsom aj zeleninou, Osso Buco z lahodného jahňacieho mäsa so špikovou kosťou, Saltimbocca z jahňacieho mäsa naplneného bylinkami a skvelou šunkou, no nesklame vás ani Rissoto Milanese, teda talianske rizoto podfarbené šafranom či plnené Ravioli. Z polievok vám zachutí zeleninová Minestrone alebo skvelá polievka Ribollita, ktorá je typická pre Toskánsko a reprezentuje tzv. cucina povera. Vo Florencii ochutnajte miestne špeciality, medzi ktoré patrí slávny biftek Bistecca alla Fiorentina, ikonické držky Lampredotto alebo vynikajúce cestoviny Tagliatelle Funghi Porcini e Tartufo, teda tagliatelle s hubami a hľuzovkami. Rím pre vás zase pripraví špeciality ako Suppli, ryža s mozarellou (ale aj mäsom či hráškom) v cestičku, ktorá sa vhodí do rozpáleného oleja, Carciofo alla Romana, teda artičoky s bylinkami, korením a citrónom a v neposlednom rade vás zaujmú aj slávne cestoviny Cacio e Pepe s čiernym korením a syrom pecorino. Ozaj viete čo je typická rímska pochúťka a tradičné jedlo Rimanov? Sú to držky!
Národným nápojom Talianska je víno, ktoré tu už poznajú od staroveku. Taliansko je krajinou, ktoré víno preslávilo natoľko, že tu nebudete chcieť piť nič iného. Na výber máte z desiatok regiónov od severných Álp až po lávové svahy sicílskej Etny. Nechajte si poradiť v reštauráciách lokálne vína a budete si vínnu cestu užívať. S Talianskom sa spája aj kávová kultúra, a tak si tu dosýta vychutnáte pravé Espresso, Cappuccino aj ďalšie chuťovky. Čakajú vás tu aj drinky ako Aperol, Campari či Negroni, ktoré čoskoro oslávi svoju storočnicu.
Odporúčané reštaurácie v Ríme, Taliansko:
Poldo e Gianna Osteria - je rímska reštaurácia, na adrese 7, Vicolo Rosini, 6, blízko Španielskych schodov. Rodinná reštaurácia, ktorá funguje už vyše 30 rokov, bola založená starými rodičmi jej súčasných majiteľov. A to, že to je celkom určite pravda, vás presvedčia jej priestory hneď ako vojdete dnu. Niečo tu je jednoducho vo vzduchu. Ocitli sme sa akoby u niekoho doma a babka už čaruje v kuchyni neskutočné dobroty a teší sa z Vašej návštevy. Špagety amatricana, articoky, treska, víno z Lazio a tradičné držky. Všetko je rímske.
Imago – reštaurácia na Piazza della Trinità dei Monti, 6 – Dokonalá poloha, príbeh, panoráma starého mesta, skvelé jedlo, atmosféra a elegantné prostredie. Čo viac si môžete priať? Ikonické, rímske miesto s fine diningom a micheliskou hviezdou, to je presne Imago. Keď ju v 50. rokoch 20. storočia otvorili, bola prvou rooftop reštauráciou Ríma a dnes si vďaka svojmu výhľadu a servisu stále drží svoju obľúbenosť na maxime. Má svoj starý šarm, ale jedlá sú moderné s dôvtipom. Ochutnajte tu capellini aglio e olio e peperoncino alebo sa nechajte zlákať na údeného úhora.
Fratelli Mori – reštaurácia na ulici Conciatori 10 – Kto hľadá typické rímske jedlá a tradičnú kuchyňu regiónu Lazio, toho by mal podnik menom Fratelli Mori zaujať. Od svojho otvorenia sa bratia snažia ukázať ľuďom typické chute ich vlastného regiónu a oživiť niektoré staré chute Rímu. Mnohí si obľúbili guľky z mletého mäsa v rajčinovej omáčke, jedlo zvané Gricia s artičokami, ale vynikajúce sú aj pizze pripravované v peci na drevo. Rodinný podnik vyniká aj svojimi sladkosťami. Ochutnajte domáce tiramisu. K jedlu alebo k dezertom vám ponúknu talianske vína z rôznych oblastí Lazia.
Pierluigi – reštaurácia na ulici 144 Piazza de' Ricci – Mimoriadne obľúbený podnik v starom, historickom centre Ríma láka bohatú klientelu aj množstvo celebrít z celého sveta a prečo by ste sa v nej nemohli navečerať aj vy? Nájdete ju len kúsok od známeho námestia Campo de´Fiori a vyniká nielen dokonalým servisom a atmosférou, ale aj perfektnými jedlami, pri ktorých sa špecializujú na jedlá z rýb a čerstvé dary mora.
Da Felice – na adrese Da Felice, Via Mastro Giorgio 29 – ďalšia typická rímska reštaurácia, ktorá je hrdá na svoje korene a miesto vzniku. Špecializuje sa na pravú a nefalšovanú, tradičnú rímsku kuchyňu a svojich zákazníkov víta už od roku 1936. Privíta vás v príjemnom prostredí a ak si necháte poradiť radi vám odporučia tradičné cestoviny Cacio e Pepe, ktoré sú skvelo dochutené mletým čiernym korením aj lahodným syrom pecorino, aby dodali cestovinám skvelú chuť. Dajte si k nim biele víno z regiónu Lazia a pekný večer je na svete. Nájdete tu aj množstvo iných rímskych variácií.