V cene zájazdu sú raňajky, počas pobytu na Madagaskare je v cene polpenzia. Ostatnú stravu si budeme kupovať priamo na mieste. A verte že je z čoho vyberať!
Kuchyňa na Seychelách je ovplyvnená Afrikou, Francúzskom, Indiou a Čínou. Sú v nej výrazne zastúpené koreniny ako zázvor, citrónová tráva, koriander a tamarínd. Základom jednoduchej lokálnej stravy sú plody mora s ryžou. Alternatívou sú rozličné druhy karí z ktorých je azda najautentickejšie kokosové kari. Vynikajúcou voľbou sú ryby, grilované ryby alebo kúsky skvelých rýb s kari omáčkou. Skvelé sú aj seychelské klobásky Rougail v kreolskej omáčke (má rajčinový základ) alebo šaláty s papájou. V hotelových reštauráciách sa stretnete so štandardným svetovým fusion jedlom, ale nájdete tu aj lokálne špeciality ako netopierie karí, žraločie čatní, palmový šalát alebo kasavový puding.
Kuchyňa na Madagaskare sama o sebe nie je úplne kulinárskym zážitkom. Jednoduchá strava ľudí z jednej z najchudobnejších krajín sveta zdanlivo neprekvitá zážitkami. Je to ale iba na prvý pohľad. Samozrejme, že sa tu nájdu aj zaujímavé jedlá, ktoré netreba obísť. V reštauráciách a hoteloch poväčšine podávajú francúzsku kuchyňu. Najčastejšími jedlami je hovädzie a kačica. Hovädzie je najčastejšie podávané so zelenou paprikou ako Zebu au Poivre Vert. Pripravuje sa ako steak na grile, alebo na panvici, poprípade ako roastbeef, upečené vcelku a nakrájané pred servírovaním. Kačicu podávajú najčastejšie ako kačacie prsia, ktoré sú pomaly a dlho pečené, alebo pomaly pečená vcelku. Na jedálnom lístku ich nájdete ako Magret de Canard alebo Confit de Canard. Ako predjedlo sa samozrejme ujalo aj Foie Gras, paté z kačacej pečene. Samostatnou kapitolou sú jedlá z morských plodov a rýb. Tu sa medze nekladú a všetko závisí od aktuálnej dostupnosti čerstvých surovín. Ryby sa podávajú vcelku alebo filetované, grilované, alebo pečené na panvici. Čo kuchyňa, to iný recept a príchute. Často sa pri príprave nielen morských plodov používa aj vanilka.
Réunion v sebe spája kreolské a francúzske vplyvy a národným jedlom sú kvalitné klobásky Rougail (lepšie ako na Seychelách), ktoré sa často servírujú s ryžou, šošovicou a perfektne pikantnou čili omáčkou. V Saint Denis nájdete aj francúzske kaviarničky či cukrárne.
Maurícius má najzaujímavejšiu kuchyňu v južnej oblasti Indického oceánu a tak sa môžete tešiť na splynutie indických, čínskych a európskych chutí. Medzi vynikajúce jedlá patrí kuracie alebo rybacie kari, ktoré sa podáva s ryžou. Nájdete tu aj jedlá indickej kuchyne, čínske polievky Boulettes a skvelým dezertom je flambovaný banán na lokálnom rume.
Vyskúšajte miestne palmové víno (calou) alebo lokálne pivá. Každý ostrov má svoje vlastné a odporúčame vám na Seychelách skúsiť Seybrew, na Réunione je jednotkou pivo Bourbon a na Mauríciu si vychutnajte Phoenix. Istotou skvelej chuti je aj lokálny rum a najlepšie, čo môžete spraviť je to, že ho skúsite na každom jednom ostrove a porovnáte si ho. Seychelský rum Takamaka alebo maurícijský Chamarel? Ktorý bude váš naj?
Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie reštaurácie a bary. Pýtajte sa vášho sprievodcu.
Reštaurácie, ktoré odporúčame na Seychelách:
Parrot: táto reštaurácia sa špecializuje na medzinárodný bufet. Je súčasťou hotela Berjaya Beau Vallon a väčšina z Vás práve tu dá prvú večeru. V rámci bufetu hľadajte aj tu miestne špeciality!
Rey and Josh cafe takeaway: Jednoduchý fastfood na La Digue s vynikajúcim rybacím kari.
Indická reštaurácia Mahek: zažijete tu pravú indickú kuchyňu a vďaka presklenej stene môžete pozorovať celý proces varenia a spoznať tajomstvá indickej kuchyne. Keď vyjdete z hotela Berjaya na pláž, odbočte doprava a po 20 minútovej príjemnej prechádzke po piesku ste tu.
Reštaurácie, ktoré odporúčame na Réunione:
La Panoramique: hoci ide o malú reštauráciu, kuchyňa je domáca a naozaj tam máte pocit, ako keby vám u seba doma varil nejaký domáci – skrátka, príjemná, rodinná, kreolská atmosféra. Za 22€ nám tu miestna rodina pripraví menu, ktoré zahŕňa predjedlo v podobe chutného šalátu, hlavný chod býva vynikajúca, domáca kari klobáska, k tomu aj kúsky kuracieho mäsa, ryža a celé to poliate šošovicovou omáčkou – typické, lokálne, kreolské jedlo, ktoré v sebe nesie prvky z rôznych kútov sveta. Za tým nasleduje ešte lokálny ovocný koláč a k tomu všetkému aj domáci punč a vlastné réunionske víno. A kto bude chcieť, kávička na záver.
Reštaurácie, ktoré odporúčame na Mauríciu:
La Citronelle (Constance Belle Mare Plage): je ideálna reštaurácia na raňajky, otvorená od 7.00 do 10.30. Pokojne tu raňajkujte aj celú hodinu a vychutnajte si širokú ponuku jedál vo forme bufetov, ktoré tu nájdete. Zrána ešte nie je tak teplo, preto si vyberáme miesta s panoramatickým výhľadom na pláž a bazén a posedenie pod šírym nebom. Odporúčame výborné domáce jogurty, voňavé palacinky, či banánový koláč. Ak by ste mali chuť na teplú polievku, hotel ponúka v rámci raňajok aj ázijský kútik. Neskôr sa sem opäť môžete vrátiť na večeru medzi 18.30-22.30. Okrem bufetu tu mávajú aj tematický večer. Mne skvele chutila talianska kuchyňa, nezabudnem na vynikajúce cestoviny ako predjedlo. Naje sa tu naozaj každý gurmán, v ponuke majú steaky, grilované jahňacie mäsko, morské plody, viacero druhov rýb podľa dennej ponuky, ustrice, hrebenatky, morských ježkov, čerstvé ovocie a zeleninu, indický a ázijský bufet... Do tejto reštaurácie nepotrebujete rezerváciu. Odporúčali by sme vám však zariskovať a zájsť si na večeru každý večer inam. Pozor, na večeru v ´ à la carte´ reštauráciách však potrebujete rezerváciu. Počas najvyššej sezóny odporúčame rezervovať si stôl hneď po príchode, pri check-ine alebo ideálne dva dni dopredu. Takisto je potrebné dodržiavať dress-code.
Blue Penny (Constance Belle Mare Plage): je štýlová reštaurácia s najväčšou vínnou pivnicou v Indickom oceáne s približne 35 000 vínami z celého sveta! Reštaurácia sa nachádza pod lobby barom, rozhodne ju pri ceste na raňajky neprehliadnete, veľký nápis je večer rozsvietený. Zídete dolu schodmi, zvyčajne je tam teplota okolo 19 stupňov, aby sa víno správne ochladilo. Je to legendárne miesto plné vôní, ktoré ponúka degustácie vína, čokolády, či syrov. Rozhodne tu nájdete gurmánsky zážitok na úrovni. My sme mali možnosť nahliadnuť do vínnej pivnice a prekvapilo ma to množstvo vína, ktoré tu naozaj majú. V prípade záujmu vám vedia pripraviť v jednej z pivničných miestností súkromný stôl pre 10-12 osôb. K vínu si rozhodne dajte syry, ktoré majú v ponuke, aby ste umocnili rozprávkový gurmánsky zážitok. Otváracie hodiny:
Večera: 19:00-23:30
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
La Grande Maison
Nachádza sa na farme La Plaine St Andre. Hlavný dom bol postavený v roku 1792. V tom čase bol miestom na spracovanie a sušenie kokosu a farmou s koreninami. Dnes je domovom liehovaru rumu Takamaka a úžasnej reštaurácie. Reštaurácia je v starom plantážovom dome, ktorý bol krásne zrekonštruovaný. Na jedálnom lístku nájdete tradičné kreolské jedlá, ako aj ich vlastné recepty. Všetko jedlo je nádherne aranžované a chuť je fantastická. Koktejlové menu je tiež jedinečné – niečo, čo musíte ochutnať! Reštaurácia je z pláže Beau Vallon vzdialená približne 22 kilometrov na juh.
Štýlové reštaurácie
La Varangue
Očarujúca zastávka s unikátnou pohostinnosťou. Úsmev a ochota personálu Vám spríjemnia večeru a dodajú pocit uvoľneného života typického pre „Veľký ostrov“. Vynikajúca zbierka starožitností Vás ohromí a prenesie do minulosti. Väčšina surovín pochádza z okolitých fariem a na stôl sa tak dostanú tie najčerstvejšie produkty. Menu sa mení podľa sezóny a dostupnosti jednotlivých zložiek. Reštaurácia je často hodnotená ako najlepšia na ostrove a Vy tak máte možnosť zažiť niečo iné. V menu nájdete jedlá typické pre Madagaskar prepojené s klasickou aj modernou francúzskou kuchyňou.
Rezervovať