V Tokiu v cene zájazdu sú raňajky. Sú to väčšinou japonské raňajky formou bufetu. Základ japonskej stravy predstavujú ryby. Je to krajina, kde sa spotrebuje v priemere na osobu najviac rýb na svete. Pre milovníkov rýb bude z čoho vyberať. Na výber tu budú vždy aj vajíčka. Váš sprievodca pozná miestnu kuchyňu a rád sa s Vami podelí o svoje bohaté skúsenosti. Z domu si berte minimum potravín. Keď už, tak napríklad müsli tyčinky a pod.
Strava je japonsky svojská. Ceny v reštauráciách sa pohybujú od 7 do 250 EUR podľa jedla a reštaurácie. Z tradičných japonských jedál ochutnáme suši, ktoré je známe aj u nás, tu je to však úplne iná úroveň a aj Vy, ktorí nemáte radi ryby, budete nadšení. Stredná porcia suši stojí 20 EUR. Tempura je jedným z národných japonských jedál, skladá sa najčastejšie z kreviet, zeleniny alebo húb, ktoré sú obalené v cestíčku a vysmážané v oleji. Celozrnné pohánkové rezance soba sú jedným z najobľúbenejších japonských obedov. Rezance sa varia v rybom vývare a sú podávané so širokou škálou rôznych prísad ako je napríklad vyprážané tofu, pór, huby, rybie mäso a zelenina. Rezance sa môžu podávať aj chladné (zaru-soba) s morskou riasou nori. Silnejšie biele pšeničné rezance sa volajú udon. Hirošimské okonomijaki ochutnáme na mieste s množstvom malých barov s japonskou atmosférou, kde nám ho pripravia priamo pred nami. Ramen tvoria dve základné ingrediencie – vývar a rezance. Ramen má mnoho podôb, ktorá závisí od vývaru, príchute či miesta odkiaľ v Japonsku pochádza. Vývar v tradičnom japonskom ramene je z bravčových či kuracích kostí, existujú však aj vývary z rýb. V miske ďalej nájdeme rezance, morskú riasu nori, praženú a jarnú cibuľku, bravčové karé, vajíčko a bambusové výhonky. Wagyu steak je slávny japonský steak z kobského dobytka s genetickou predispozíciou a vysokým pomerom tuku ku svalovine, ktorého cena za 150 gramový steak s najvyšším stupňom kvality A5 sa pohybuje na sume okolo 300 euro. Krabičky bento slúžia na rýchly obed. Ide o krabičku s oddelenými priehradkami, v ktorých sú jednotlivé porcie rôznych chodov ako je tempura, sašimi, suši, grilovaný losos, ryža s čiernym sezamom, sójová omáčka, zázvor a bambusové výhonky. Pečivo v obchodoch má vždy sladkú chuť a plnené je najčastejšie fazuľovým pyré. Nájsť môžeme v Japonsku aj šialené kombinácie ako napríklad špagety v rožku, šľahačku s jahodami v toastovom chlebe a rôzne iné.
Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie reštaurácie a bary.
Japonsko sa považuje za jednu z najkvalitnejších kuchýň sveta, kladie sa tu veľký dôraz na kvalitu a čerstvosť jedla. Reštaurácie sú malé, kvalitné a drvivá väčšina z nich je špecializovaná. To znamená, že ak máte chuť na suši, idete do suši reštaurácie, ak chcete rezancovú polievku, hľadáte „nudlovňu“, ak chcete rezeň, tak nájdete aj ten. Reštaurácií, kde majú v menu úplne všetko je veľmi málo. O to viac sa reštaurácie venujú kvalite svojho preferovaného jedla.
Rozmery reštaurácii sú rovnako malé ako hotelové izby a preto je počet miest na sedenie obmedzený. Bohužiaľ, nie vždy bude možné, aby sme obedovali/večerali spolu. Sprievodca Vás s radosťou zorientuje. Navyše v Japonsku je takmer nemožné docieliť, aby nám účet na stôl rozdelili na viac zložiek a potom zbytočne nastávajú komplikácie pri rozrátavaní účtu. K cenám v niektorých reštauráciách Vám na konci prirátajú navyše daň, podobne ako v USA.
Po obede/večeri sa stretneme a najedení, spokojní pokračujeme v programe. Japonci obedujú veľmi rýchlo, stačí im 15-20 minút, naopak pri večeri zvyknú posedieť. Zapíjajú ju kvalitnou japonskou whisky Yamazaki, najpredávanejším pivkom Asahi, či tradičným Nihonšu saké.
Upozornenie: Do Japonska nie je dovolené dovážať potraviny. Prísny zákaz sa týka predovšetkým potravín typu ovocie, zelenina, med, semená, mäso, mäsové výrobky a pečivo. Stravovať sa bude každý podľa svojej chuti. Váš sprievodca pozná miestnu kuchyňu a rád sa s Vami podelí o svoje bohaté skúsenosti.
Nápoje: Voda vo vodovodnej sieti je pitná. Japonský čaj je delikatesou. Dostať ho v umelohmotných fľaškách zohriaty v obchodíkoch 7-ELEVEN a FAMILY MART alebo z automatu na ulici, ktoré nájdeme na každom rohu.
Na pitie sa dá dostať aj veľa značiek piva slušnej kvality (Asahi, Yebisu, Kirin) a veľa druhov kvalitnej japonskej whisky. Sprievodca Vás zorientuje aj v saké a vysvetlí Vám, aký je rozdiel medzi Nihonšu a šoču.
Čínska kuchyňa je úplne iná ako tá, ktorú poznáte z Európy. Stojí za to preniknúť do všetkých jej tajomstiev. Čínska kuchyňa nie je len o mäse, ale hlavne o zelenine, ktorá je upravená na rôzne spôsoby. Nechceme povedať, že mäso nebude, ale nie v takom množstve ako u nás v Európe. Číňania mäso krájajú aj s kosťami a skutočne nie je v silách sprievodcu, aby kuchárom vysvetlil, že my máme iné zvyky. V Číne platí, že ste si kúpili aj kosť. Na všetky zaujímavé kultúrne rozdiely vás upozorní BUBO sprievodca.
Na raňajky neočakávajte chlieb, džem, šunku či kávu ktorej máme dosť doma. Skôr dostaneme ryžovú polievku, mäsové buchty, ryžové rezance či jemne pikantnú zeleninu. Z domu si berte stravy minimum. Snáď len obľúbenú maškrtu. Najväčšie gurmánske zážitky sa nachádzajú na miestach, kde by ste ich najmenej očakávali. Jedlá ako mapotofu, hadia polievka, žaby na cesnaku, liangpi studene rezance atď. Váš sprievodca Vám rád poradí, kde ich hľadať.
Káva tu je dostupná, ale očakávajte skôr americano ako espresso. Nakoľko čínska medicína ju považuje za jed a Číňania preferujú prevarenú horúcu vodu.
Aj najväčší gurmáni budú nadšení, pretože tento zájazd je rozhodne gastronomickým zážitkom. Máme vybrané veľmi kvalitné reštaurácie, ale aj overené lokálne podniky.
V tejto stati apelujeme na dodržiavanie rád Vášho sprievodcu. Nikto z našich klientov ešte vážne neochorel a nedoniesol si domov neželaný suvenír vo forme exotickej choroby aj preto, lebo sa vždy dodržiavali pokyny sprievodcu. Základnou vecou je, že vodu budeme počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budeme kupovať. Vždy si skontrolujeme, či je uzáver zatvorený naozaj originálne. Vodu nebudeme piť z kohútika ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpeme a väčšinu vecí budeme konzumovať až po tepelnom spracovaní.
Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie a overené reštaurácie.
Mongolsko a jeho kuchyňa je pre našinca veľkou neznámou. Často vychádza z nomádskych tradícii a preto v nej nenájdete veľa zeleniny. Nomádi ju nemali kde pestovať a preto presedlali na mäso a mliečne výrobky od jogurtov cez fermentované kobylie mlieko až po sušený jogurt. Aj napriek tomu si tu každý nájde svoje obľúbené chute. Z mäsa tu nájdete najmä baraninu, jahňacinu, ale aj hovädzie a v niektorých regiónoch konské mäso. Medzi najtypickejšie jedlá patria plnené taštičky Buuz s mletým mäsom a cibuľkou alebo Chušur, placky plnené baraním mäsom, ktoré sú takmer považované za národné jedla krajiny. Pre Mongolsko je bežné aj varené mäso, no ešte obľúbenejšie je grilovanie. Mongolské barbecue je vyhľadávané a čakajú vás pri ňom kúsky perfektne pripraveného mäsa. Na polievky Mongoli veľmi nie sú, no nájdete tu polievky s rezancami alebo plnenými knedličkami. Typickým pre Mongolsko je jogurt, ktorý môžete ochutnať aj v sušenom stave, kedy pripomína hrudku. Volá sa Árúl a kedysi ho Mongoli nosili so sebou na dlhé výpravy, pretože sa takto nepokazil. Altajských častiach Mongolska sa do kuchyne primieša aj nádych Kazachstanu a tak sa tu dajú ochutnať aj špeciality ako Lagman, hrubé rezance podobné špagetám s mäsom, dusenou zeleninou a môžete si vybrať či chcete lagman ako polievku alebo ako hlavné jedlo alebo. Typickou kazašskou pochúťkou je aj Bešbarmak, ktoré predstavuje hrubé rezance v cibuľovej omáčke s konským mäsom.
Najtypickejším nápojom Mongolska je fermentovaný Airag. Ak poznáte kumys, toto je presne to isté, teda fermentované kobylie mlieko. Často ho môžete ochutnať v tradičných podnikoch alebo mimo hlavného mesta u nomádov. Mongoli ho často majú v hlinenej nádobe a načapujú vám z neho do misky. Ochutnať môžete u nomádov aj Hoormog, fermentované ťavie mlieko, ktoré patrí k tradičným nápojom. Ďalším typickým nápojom je Suutei Tsai, teda slaný čaj s mliekom. Nebude chutiť každému, ale počas cesty Mongolskom ho treba vyskúšať. Mongoli robia aj zaujímavý koňak menom Džingischán a taktiež tu nájdete pivo. Veľmi dobrou značkou je Altin Gobi.
V tejto stati apelujeme na dodržiavanie rád Vášho sprievodcu. Nikto z našich klientov ešte vážne neochorel a nedoniesol si domov neželaný suvenír vo forme exotickej choroby aj preto, lebo sa vždy dodržiavali pokyny sprievodcu. Základnou vecou je, že vodu budeme počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budeme kupovať. Vždy si skontrolujeme, či je uzáver zatvorený naozaj originálne. Vodu nebudeme piť z kohútika ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpeme a väčšinu vecí budeme konzumovať až po tepelnom spracovaní.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Tokiu:
Steakhouse Misono – 8F New Ginza Bldg., 5-4-9 Ginza, Chuo-cu, Tokyo, 104-0061. +81 3-3573-3341 - luxusná reštaurácia s výhľadom na Ginzu. Najlepší Kobe steak v Japonsku. Cena za 150 gramový steak s najvyšším stupňom kvality A5 je cca 250 euro. Ideálne urobiť rezerváciu dopredu.
Kobe Beef Kaiseki 511 - 〒107-0052 Tōkyō-to, Minato-ku, Akasaka. +81 3-6685-0511 – kvalitná reštaurácia, kde môžete okoštovať tradičné japonské Kaiseki vrátane Kobe steak-u. Cena viacchodového menu Kaiseki vrátane Kobe beef je cca 200 euro. Ideálne urobiť rezerváciu dopredu.
Han No Daidokoro - 〒150-0043 Tōkyō-to, Shibuya-ku, Dōgenzaka. +81 3-6455-0272 – obľubená sieť steakhouse-ov, slávny japonský steak z hovädzieho dobytka wagyu sa tu podáva so sójovou omáčkou a sušeným cesnakom. Cena za 100 gramový steak nižšieho stupňa kvality je cca 40 EUR. Ideálne urobiť rezerváciu dopredu.
Sushi Zanmai Asakusa Kaminarimon – 1 Chome-3-6 Asakusa, Taitō, Tokyo 111-0032. +81 3-5826-1375 – Tradičná japonská Sushi reštaurácia, kde kuchár pripravuje čerstvé suši priamo pred Vami. Odporúčame si objednať California rolls, v jednej porcií sú 4 kúsky suši za 15 euro. Niekedy je doba čakania na stôl aj 20 minút.
Nakajima – 〒160-0022 Tokyo, Shinjuku, 3 Chome−32−5. +81 3-3356-4534 – Odporúčame si objednať Yanagawanabe - ide o vyprážané sardinky s vajíčkom, ryžou a polievkou miso za 10 euro. Prípadne sashimi z čerstvých sardiniek za 9 euro. Doba čakania na stôl je vždy minimálne 30 minút a nedá sa urobiť rezervácia.
Reštaurácie ktoré odporúčame v Pekingu:
Peking: Najznámejšie jedlo celej Číny je bezpochyby pekinská kačica. Chute a ingrediencie sú úplne odlišné od našej kačice. Pekinská kačica sa podáva s ryžovými plackami, jarnou cibuľkou a sladkou fazuľovou alebo slivkovou omáčkou. Na tenko nakrájané kačacie mäso (väčšinou prsia) namáčame do ryžovej placky s jarnou cibuľkou, polejeme omáčkou, zabalíme a konzumujeme.
Zilongyuan - Čína, Beijing, Dongcheng, Shanlao Hutong, 紫龙宾馆 – reštaurácia nachádzajúca sa v centre Pekingu, obklopená typickými Hutongami (čínskymi úzkymi uličkami). Reštaurácia ponúka tradičnú čínsku a veľmi chutnú kuchyňu. Odporúčame ochutnať hlavne Sečuánsky hot pot alebo čerstvé ryby.
Palace Leisure Bar - Old Beijing Folk Custom St, Dongdan, Beijing, Dongcheng, Beijing, Čína – bar sa nachádza pri hlavnej nákupnej ulici Wanfujing street. Ak si chcete po náročnom dni oddýchnuť pri živej hudbe a pri dobrom pivku, tak tento bar je to správne miesto. Zo širokého výberu si budete vedieť vybrať.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Mongolsku:
BD´s Mongolian Barbecue (Ulanbátar) – Baga Toiruu, Ulaanbaatar 14201, Mongolia – Mimoriadne obľúbená reštaurácia v centre Ulanbátaru je rajom pre všetkých milovníkov barbecue. Funguje na princípe, že si z obrovskej ponuky rôznych druhov mäsa, zeleniny aj omáčok vyberiete čo chcete a prinesiete to k hlavnému grilmajstrovi, ktorý vám vaše jedlo efektívne pripraví priamo pred vašimi očami. Súčasťou zážitku je aj show. Barbecue je chuťovo vynikajúce a určite si pôjdete pridať. Ochutnať môžete v bufete aj dezerty, polievky alebo taštičky Buuz. Na zapitie dostanete mongolské, čapované pivo.
Modern Nomads (Ulanbátar) – Baga Toiruu, Sukhbaatar District, Ulaanbaatar, Mongolia – Nájdete tu rôzne chuťovky mongolskej kuchyne tak sa pripravte na poriadnu mäsovú večeru. Grilované mäso, varené, baranie či hovädzie, to všetko tu má svoje miesto, no všetko vyváži aj šalát. Ak chcete ochutnať typické placky plnené mäsom zvané Chušur, toto je dobré miesto. Rovnako výborné pripravujú aj taštičky Buuz.
Rosewood Kitchen (Ulanbátar) – Seoul Street 7/1 | 1st Floor MGG Office Building, Ulaanbaatar 14200, Mongolia – Táto reštaurácia poteší každého gurmána. Patrí medzi najlepšie v celom meste a na výbere svojich jedál a ingrediencií si dávajú záležať. Nájdete tu skvelý výber európskej stravy, dokonalé talianske jedlá ako risotto, ručne robené cestoviny či najlepšiu pizzu v meste. Na mongolské pomery je síce trochu drahšie (zaplatíte cca 12-18 euro), ale ak vám ide o chuť, toto je skvelé miesto. A bonus? Súčasťou podniku je aj dokonalá enotéka plná perfektných vín.
Rock Salt (Ulanbátar) – Jamiyan Gunii Street | Sukhbaatar District, Ulaanbaatar, Mongolia – Podnik Rock Salt je príjemnou ukážkou, kedy sa prelína kvalitné tradičné jedlo s novými chuťami a fúziami a tak si tu príde na svoje skutočne každý. Ochutnajte ich vyhlásené rebierka, no ani pri stejku či jahňacej kotlete nespravíte chybu. Výborne tu vedia pripraviť aj šašlíky a keďže sú to Mongoli, tak vlastne všetko čo sa týka mäsa.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Quanjude Roast Duck Restaurant
Priamo na ulici Wangfujing sa nachádza reštaurácia Quanjude Roast Duck, ktorá bola založená v roku 1864, čo znamená, že má viac ako 150 ročné skúsenosti s prípravou tej najchrumkavejšej a najlahodnejšej kačice v celom Pekingu. Z Pekingu nesmiete odísť, dokým neochutnáte chrumkavú kačicu. Reštaurácia hostila osobnosti ako napríklad Jorge Bush alebo Fidel Castro. Prostredníctvom neustálej inovácie a rozvoja vytvorili pekingskú kačicu na mnoho spôsobov. Kačicu Vám pred vašimi očami naporcuje a naservíruje profesionálny kuchár. Pečená kačka nie je solená a tak si ju budete musieť dochutiť. Buď si kačicu namočíte do sladkej slivkovej omáčky a zabalíte do placky s uhorkou a reďkovkou, alebo pridáte na kačicu šťavu z cesnaku a sóje. Zaručene zažijete dokonalý gurmánsky zážitok.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Steakhouse Misono
Luxusná reštaurácia s výhľadom na Ginzu. Najlepší Kobe steak v Japonsku. Cena za 150 gramový steak s najvyšším stupňom kvality A5 je okolo 250 euro. Ideálne urobiť rezerváciu vopred nakoľko v celej reštaurácii je iba 35 miest. V prípade, že je reštaurácia na Ginze plná, rovnako skvela je druhá možnosť reštaurácie Misono v Tokiu v štvrti Shinjuku. Misono má po celom Japonsku iba štyri reštaurácie v Kyoto, Tokiu, Osake a v meste odkial Kobe steak pochádza, v meste Kobe.
Rezervovať
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Forum restaurant Beijing
Forum Restaurant Peking: Kulinárska oáza s michelinskou hviezdou
V srdci Pekingu, v rušnej štvrti Guomao, sa nachádza Forum Restaurant Peking, klenot čínskej gastronómie ovenčený michelinskou hviezdou. Šéfkuchár Kwok Chi Wa začínal v Hongkongu v rovnomennej reštaurácií už v roku 1986 a v roku 2021 prispel svojími skúsenosťami k otvoreniu tejto prestížnej reštarácie v Pekingu.
Sezónne sa meniace menu ponúka širokú paletu delikátnych predjedál, lahodných cestovín, rafinovaných hlavných jedál a neodolateľných dezertov. Pre tých, ktorí chcú ochutnať to najlepšie z ich umenia, je k dispozícii degustačné menu.
Rozsiahly vínny lístok uspokojí aj tých najnáročnejších somelierov a ponúka široký výber talianskych a medzinárodných vín, ktoré dokonale doladia váš gastronomický zážitok.
Elegantný a sofistikovaný interiér reštaurácie s rozdelením na jedáleň a lounge bar vytvára príjemnú atmosféru pre romantické večere, oslavy zvláštnych príležitostí, ako aj neformálne posedenia s priateľmi.
Ceny v reštaurácii zodpovedajú exkluzivite a kvalite ponúkaných služieb. Reštaurácia je otvorená na obed a na večeru.
Pre uľahčenie vašej návštevy:
Rezervujte si stôl vopred, reštaurácia je veľmi populárna.
Dodržujte formálne oblečenie.
Informujte personál o akýchkoľvek alergiách alebo stravovacích obmedzeniach.
Pripravte sa na pomalé servírovanie jedál, ktoré vám umožní vychutnať si každý detail gastronomického umenia.
Nech už hľadáte romantickú večeru, oslavu v exkluzívnom prostredí alebo len túžite po výnimočnom gastronomickom zážitku, Forum Restaurant Peking je tou správnou voľbou.
Prajem vám nezabudnuteľný kulinársky zážitok!