Cena teplej stravy je podobná cenám na Slovensku, resp. drahšia. Juhoamerická strava nie je príliš vzdialená európskej strave. Na každom kroku si budeme môcť kúpiť pečené kura alebo hovädzie mäso a hranolky. Ak máte radi pivo, určite ochutnajte miestne značky, ako napríklad argentínske Patagónia a Quilmes, alebo brazílske Brahma a Skol.
Gastronómia Južnej Ameriky je výsledkom miešania vplyvov európskych prisťahovalcov a pôvodnej tradičnej kuchyne. V Argentíne si pochutnáme na grilovanom mäse – parillada a slávnych steakoch. Najlepšie steaky nájdete tu! Na ulici kúpite aj najznámejší rýchly pokrm Južnej Ameriky, empanadas, kapsy plnené mäsom, šunkou, syrom a pod. V Buenos Aires nájdete bez problémov aj dobrú pizzu, cestoviny alebo kvalitnú kávu. V Argentíne treba piť víno - ak máte radi červené, najslávnejšou odrodou je Malbec z oblasti Mendoza. Skúste aj zelený povzbudzujúci bylinkový čaj hierba mate, ktorý popíjajú všetci Argentínčania.
V Brazílii budete prekvapení výberom kvalitných medzinárodných reštaurácii od sushi, cez šalátové bary a morské príšery, až po najslávnejšiu brazílsku grilovačku – churrasco. Veľké kusy kvalitného mäsa tu grilujú na dlhej tyči a čerstvo upečený plátok Vám budú krájať priamo na Váš tanier. Najslávnejší kokteil je caipirinha, ktorý sa mieša z brazílskeho destilátu cachaça, ľadu a limetky. Upozorňujeme, že po jeho užití je odborník na sambu každý. Odporúčame nekúpať sa s alkoholom v krvi. Užívajte s mierou. Na tomto zájazde teda pravdepodobne neschudnete. V Patagónii, v samotnom mestečku El Calafate, je niekoľko výborných tradičných steakovní. Odporúčame vopred si rezervovať miesta. Väčšina reštaurácií otvára až večer po 19.00. Najväčšie potraviny sa volajú LA ANONÍMA, Av Libertador 902 (otvorené od 9:00 do 22:00).
Odporúčané reštaurácie v El Calafate:
Parilla Mi Viejo - Avenida Del Libertador Gral. San Martin 1111, +542902 491 691. Je to reštaurácia strednej triedy, kde varia výborne. Moderná, čistá reštaurácia, ktorá nás zatiaľ nesklamala. Je možné, že sa sem vrátite aj druhý krát či už na obed alebo aj na večeru. Cez výklad vidno priamo do kuchyne, kde sa už zvŕta šéfkuchár a čaruje tie najlepšie dobroty. Vôňa jahňacieho Vás zvábi dnu.
La Tablita - Cnel. Rosales 28, +542902 491 065. Reštaurácia kúsok mimo centra, ale v pešej dostupnosti. Ak hľadáte príjemnú neformálnu reštauráciu okolo ktorej sa neprehŕňa množstvo turistov, zájdite si sem. Samozrejme, aj tu grilujú mäsko pred Vašimi očami, no na výber je aj mnoho iného jedla vrátane cestovným či výborných šalátov. Chutný jedálny lístok, príjemný personál a čisté prostredie. BUBO odporúča vyskúšať toto tiež.
Isabel Cocina al Disco - reštaurácia na adrese Calle Perito Moreno 95, El Calafate +54 2902 48-9000. Reštaurácia, kde ochutnáte typické patagónske jedlo Cordero patagónico (jahňacie mäso na špeciálnej panvici). Poctivo navarene. Priateľská, neformálna atmosféra.
Casimiro Bigua - príjemne miesto na večeru s typickou argentínskou kuchyňou, so živou hudbou a ukážkou tanca (v sobotu).
Odporúčané bary v El Calafate:
Borge y Alvarez Resto Bar - Avenida Del Libertador Gral. San Martin 1015
Yeti Ice Bar - Avenida Del Libertador 1359
Odporúčané reštaurácie v Buenos Aires:
Tortoni - v Buenos Aires odporúčame navštíviť najstaršiu kaviareň mesta Tortoni. Argentínčania si prísne sledovali svoje prisťahovalecké vlny. Najviac imigrantov prichádzalo na konci 19. a začiatkom 20. storočia z Európy. Boli to najmä Taliani, Francúzi a Španieli. Práve kaviareň Tortoni, založená v roku 1858 francúzskym prisťahovalcom s menom Tuan je považovaná za najstaršiu kaviareň v celom Buenos Aires. Pán Tuan však kaviareň nepomenoval po sebe, ale po parížskej kaviarni toho istého mena, ktorá sa nachádza na Boulevard des Italiens v Paríži (kde sa často stretávala parížska elitná spoločnosť v 19. storočí). Kaviareň Tortoni sa nachádza na adrese 825 Avenida de Mayo - jednej z hlavných ulíc Buenos Aires, ktorá spája dve dôležité námestia, Námestie 25 Mája a Námestie Kongresu. V priebehu rokov navštívili kaviareň mnohí renomovaní ľudia, vrátane politikov Lisandra de la Torre a Marcelo Torcuato de Alvear a medzinárodných osobností ako Albert Einstein, Federico García Lorca, Hillary Clintonovej a Roberta Duvalla. V súčasnosti suterén funguje ako javisko pre umelcov jazzu a tanga a pre prezentáciu kníh a súťaží poézie. Kaviareň si zachovala výzdobu svojich prvých rokov, má knižnicu a v zadnej časti priestor na hranie biliardu, domino a kocky.
El Gaucho - v blízkom okolí Obelisku odporúčame argentínsku reštauráciu El Gaucho, kde pripravujú rôzne argentínske špeciality vrátane šťavnatých steakov. Prostredie je neformálne, reštaurácia je vyhľadávaná, čo je dobré znamenie. El Gaucho si môžete zvoliť v prípade obedu.
The Birra Lab - naša obľúbená piváreň, kde môžete zakončiť prehliadku Buenos Aires sviežim pivom a prípadne miesto, kde začať večer v tomto večnom meste tanga. Na mieste pripravujú aj jednoduché jedlá v podobe bohatej porcie hranoliek, burgrov, pizze či malých dezertov.
Casa Cruz - reštaurácia na adrese Uriarte 1658, C1414 DAR, Buenos Aires je medializovaná v krajine tým, že je to jedno z najlepších miest v meste kam sa môžete ísť najesť a určite nebudete sklamaný. Už pri vstupe Vás očarí dokonalý interiér, mahagónové drevo, temnejšie svetlo. Všetko pôsobí uhladene, štýlovo a luxusne. V kuchyni varí prvotriedny šéfkuchár Germán Martitegui. Kvalita je jeho druhé meno. Varia výborne domáce argentínske jedlá.
Sucre - ak nechcete opustiť Argentínu bez toho, aby ste nevyskúšali famózne hovädzie, tak zamierte do ďalšej reštaurácie Sucre. V kuchyni šéfuje Gonzalo Sacot, pod vedením ktorého získala reštaurácia výborne ohlasy doma aj v zahraničí. Varia tradičné jedlo, no v spojení s luxusnou atmosférou reštaurácie, širokou ponukou domácich argentínskych vín, dokázali vytvoriť miesto, ktoré si každý zapamätá ako neobyčajné.
Elena - radi by ste si dali steak, kobe z argentínskeho hovädzieho? Nech sa páči, reštaurácia ELENA na adrese 1086/88 Buenos Aires AR-C AR, Posadas, C1011 ABB v hoteli FOUR SEASONS. Luxusné prostredie, elegantne vyrezaný nábytok, juhoamerický šmrnc tiež nesklame a garantuje gurmánsky zážitok.
Don Julio - všetko mäso pochádza z dobytka, ktorý sa prirodzene pasie na dedinských lúkach za mestom Buenos Aires. Mäso starostlivo uskladňujú a chladia 21 dní, aby dosiahlo požadovanú zrelosť. Potom grill majster reštaurácie Don Julio, prezývaný jednoducho Pepe, pečie pre hostí na tradičnom grile. Zahryznite sa do šťavnatého mäska a popíjajte pri tom Malbec. Majiteľ reštaurácie Pablo Rivero, otvoril toto miesto v roku 1999, keď mal iba 20 rokov a dodnes nedá dopustiť na bife de cuadril, zadné hovädzie (rump steak), ktoré patrí medzi jeho najobľúbenejšie jedlá. Reštaurácia sa nachádza v budove z 19. storočia a má rustikálny nádych. Prvý pohľad zavádza a prekvapí, že Don Julio patrí do TOP 5 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky podľa World´s Best, zároveň vyhrali súťaž Art of Hospitality Awards v roku 2018, takže rozhodne ju môžete vyskúšať.
Gastronómia Brazílie
Brazílska kuchyňa je veľmi bohatá a rôznorodá. Brazília je obrovská krajina. Mnoho zložiek je pôvodných a používali ich ešte pôvodní obyvatelia a mnoho prvkov bolo importovaných z Ázie, Európy a Afriky. V južných regiónoch sa strava prikláňa ku gaučovskému spôsobu života a je viac mäsitá. Pri oceáne sa vo veľkom ponúkajú plody mora, seafood. V oblasti Rio de Janeiro a Sao Paolo sú známe práve jedlá farola a feijoada a ako prílohy ryža s fazuľou. Jedia sa aj hovädzie steaky, bravčové či hydina. Ak by sme však hľadali úplne typické brazílske jedlo, siahneme po feijoade (dusené hovädzie a bravčové mäso s fazuľkami), moqueca (ryby s korením a kokosovým mliekom), brazílske barbeque v churrascariach, kde Vám na ražňoch budú priamo do taniera porciovať rôzne druhy mäsa kým nepoviete dosť. Povestná je aj tradičná brazílska farola. Obľúbené je aj malé syrové pečivo Pao de Queijo, ktoré často ponúkajú na raňajkách. Medzi najznámejšie dezerty patrí brigadeiro (čokoládový koláč, ktorý môže mať aj formu malých guličiek, obalený v čokoládovej posýpke). Z Brazílie pochádza novodobá superpotravina Açaí, z ktorej sa robí smoothie alebo džús a predávajú ho často v okolí pláží, ochucuje sa s granolou alebo banánmi. Najslávnejší kokteil je caipirinha, ktorý sa mieša z brazílskeho destilátu cachaça, ľadu a limetky.
Odporúčané reštaurácie vo Foz do Iguacu
Churrascaria Premium - kto už chce, môže s churrascariou, typickou grilovačkou začať už počas pobytu pri Foz Iguzau. Toto je jedna výborná osvečená možnosť. Dostatok priestoru, výborne jedlo. Tento štýl prípravy jedla pochádza práve z južných oblastí, kde po zahnaní dobytka grilovali pod holým nebom. Ako to chutí? ako to vonia? Dozviete sa počas návštevy, kde je obsluha formou all you can eat, "zjedz koľko vládžeš" a ponúkajú Vám 18 druhov mäsa pripraveného všetkými štýlmi (medium, rare, well done...), bufet s prílohami a šalátmi, dezerty.
Rafain Churrascaria Show - je niečo podobné ako Churrascaria Premium ale stolovanie doprevádza hudba a tanec. Tiež je to forma obsluhy all you can eat, "zjedz koľko vládžeš", ale po mäso si zájdete ku grilu z ktorého Vám ho kuchári nakrájajú priamo na tanier. Je to pekné, ale nebude to také štýlové ako napr. tango show s večerou v Buenos Aires (vid doplnkové služby).
Odporúčané reštaurácie v Rio de Janeiro:
Reštaurácia ORO
Názov v preklade znamená zlato a je to podnik, kvôli ktorému sú ľudia ochotní pricestovať z veľkej diaľky. Šéf podniku sa volá Felipe Bronze, no napriek svojmu priezvisku, Oro je zas multi víťaz rôznych súťaží. Získali ocenenia v rôznych kategóriách ako napr. najlepší šéfkuchár, najlepší sommelier (vína do menu vyberá mladá sommelierka Cecilia Aldaz pochádzajúca z argentínskej vinárskej oblasti Mendoza, ktorá už 2x po sebe vyhrala súťaž someliér roka organizovaný Revista Veja) a najlepšia súčasná kuchyňa. Reštaurácia bola otvorená v roku 2010 a už po prvých 5 rokoch existencie získala Michelinovú hviezdičku. Oro ma proste meno. Varia súčasné jedlá a špecializujú sa na varenia na ohni. Majú dva druhy menu, tzv. Creativity tasting menu, ktoré je postavené na sezónnych potravinách a na mieru ušité dvojchodové menu, ktoré vychádza z domácich špecialít. Felipe Bronze bol počas svojej takmer 20 ročnej kariéry vyhlásený 7x za šéfkuchár roka. Reštauráciu nájdete na pláži Ipanema v Rio de Janeiro. Presná adresa: Av. Gen. San Martin, 889 - Leblon, Rio de Janeiro - RJ, 22441-015. Rezervovať stôl si môžete na ich oficiálnej stránke http://ororestaurante.com.br/en/
Reštaurácia MEE
Táto reštaurácia ladená do ázijského štýlu sa nachádza v hoteli Copacabana Palace priamo pred plážou Copacabana. Mee obdržalo 1 michelinovskú hviezdičku ako jedna z prvých vôbec v Latinskej Amerike. Vyhralo aj v súťaži o Reštauráciu roka. V ich bohatom menu si môžete vybrať z chutí Kambodže, Malajzie, Kórey, Vietnamu, Číny, Thajska, Singapuru a Japonska. V menu by mali mať stále aktuálny aj ten najdrahší steak Kobe. Šéfkuchár Ken Hom varil pre prezidentov, premiérov aj pre mnoho celebrít či športovcov.
Iné reštaurácie v Rio, ktoré získali Michelinovú hviezdičku:
Oteque (brazílska kuchyňa) na adrese Rua Conde de Irajá, 581 v štvrti Botafogo
Cipriani (talianska kuchyňa) na rovnakej adrese ako Mee – v Hoteli Copacabana Palace, Av. Atlântica, 1702 – Copacabana, získala Michelinovú hviezdičku v roku 2019.
Odporúčané reštaurácie v Buziose:
Restaurante Altto e Lounge Bar: na adrese Rua Alto do Humaitá, 210 Inside Vila d'este Hotel
Casablanca Búzios: na adrese Porto da Barra - Av. José Bento Ribeiro Dantas, 2900 - Loja 29 - Manguinhos
Madame Bardot: na adrese Av. José Bento Ribeiro Dantas, 805 - Lot. Triangulo de Buzios
Primitivo: talianská reštaurácia na adrese R. das Pedras, 60 - Centro
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
La Brigada
Toto je náš najobľúbenejší steak house v Buenos Aires. Legenda v hlavnom meste Argentíny, na rohu ulice San Telmo, kde Vám šéfkuchár Hugo Echevarrieta pripraví steaky, z ktorých chute a vône sa bude točiť hlava. Steaky sú tak mäkké, že by sa ich podarilo pokrájať aj lyžičkou. Kvalifikovaný personál Vám pomôže s výberom, tak že budete nadšený. Autentické old school miesto, kvalitné jedlo a neformálna rodinná a priateľská atmosféra dotvára vynikajúci dojem a garantuje gurmánsky zážitok.
Štýlové reštaurácie
Assador
Assador je jednoznačne naša TOP odporúčaná reštaurácia mesta Bohov. Nachádza sa na brehu zátoky Guanabara v štvrti Flamengo. Priestranné čisté prostredie, veľké presklene steny s výhľadom na záliv a prvotriedna kvalita. Obratní, elegantní čašníci sú pripravený splniť Vaše gurmánske požiadavky. To jedlo tu je lahodné, vyslovené ako jedna báseň. Rio de Janeiro je známe svojou grilovačkou Churrasco a tu Vám budú pravidelne do tanierov narezávať plátky šťavnatého, práve dopečeného lahodného mäsa až kým nepoviete, že chcete chvíľu prestávku. Z bohatého bufetu si vyberiete prílohu podľa svojej chuti. Grilovaná, varená zelenina, ryža, opekané zemiaky, prípadne dezerty aj ovocie. Všetko chutné, šťavnaté a čerstvé. V Assador je najlepšie Churrrasco v meste! BUBO klienti už vedia. Neoľutujete to ani Vy. Po výdatnom jedle odporúčame aj krátku prechádzku v okolí reštaurácie nakoľko ma vynikajúcu polohu v zálive Guanabara s výhľadom na Cukrovú homoľu.
Rezervovať
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Chila
Reštaurácia patrí medzi najvychýrenejšie v Buenos Aires. Je orientovaná na sezónne jedlá (vždy 10 rozličných menu v každej sezóne), dôsledne vyberané ingrediencie, multikultúrne tradície a inovatívnu prezentáciu argentínskej kuchyne. Mladý a talentovaný šéfkuchár Bargero sa priučil kulinárskemu remeslu v Paríži, v reštaurácii Mirazur, ktorú The World´s Best vyhlásil za najlepšiu reštauráciu na svete. V roku 2016 sa vrátil do Argentíny, kde jeden rok strávil v Chila. Mal v pláne odísť do Moskvy a pokračovať v kariére tam, no nakoniec sa rozhodol prijať ponuku natrvalo pracovať pre túto reštauráciu ako šéfkuchár. Medzi najfamóznejšie chody patrí chutná ryba black hake na artichokoch a hovädzie mäsko marinované v jogurte a v tradičnej chimichurri, ale aj mnoho ďalších jedál, ktoré budú pripravovať pred Vašimi očami v kuchyni, ktorú prerobili a presklikli obrovským oknom v roku 2017.
Rezervovať
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Lasai
Reštaurácia Lasai obdržala Michelinovú hviezdu vďaka šéfkuchárovi Rafa Costa e Silva a tak sa vyšvihla aj medzi najlepšie reštaurácie Latinskej Ameriky. V roku 2016 sa umiestnila v zozname 50 najlepších reštaurácií sveta a zároveň teda aj 50 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky. Počas prvého roka existencie získala ocenenia ako Najlepší nový šéf a Najlepšia nová reštaurácia. Okrem výbornej kuchyne ma podnik skvelú atmosféru. Nachádza sa v historickej budove z roku 1902. Varia zo surovín, ktoré si pestujú vo svojich dvoch záhradách v Rio de Janeiro. Špecializujú sa na sezónne jedlo a spolupracujú aj s lokálnými pestovateľmi a rybármi v Riu. Rafa je zaritý Flamenguista (miestny futbalový klub). Ak by mal pár slovami opísať svoju kuchyňu, tak by povedal, že je jednoduchá, domáca no jedným slovom „carioca“. Lasai v Baskitčine znamená pokoj, mier a relax (Rafa sa vareniu priučil v Baskitsku). Reštauárciu nájdete v štvrti Botafogo na adrese Rua conde de Iraja 191. Je to blízko Favely Santa Marta. Návštevu si spojte aj so zástavkou na jednej z najkrajších vyhliadok na Rio de Janeiro, view-point Dona Marta. Rezervácia vopred nutná. Požadujte stôl na terase (roof top), odkiaľ za jasného dňa môžete vidieť sochu Krista, 7. div sveta.
Rezervovať