Asado argentino - nič pre vegetariánov!

Asado argentino - nič pre vegetariánov!

Čo ochutnať v Argentíne? ASADO (špan.) - pečený, grilovaný, pečený na ražni Jednoduchý preklad, ale pre Argentínčanov má toto slovo oveľa hlbší význam.

Stretnúť sa so slovom asado v praxi môžete hneď dvakrát. V každej argentínskej reštaurácií si môžete asado objednať. V niektorých prípadoch sa volá parilla,čo je to isté, a je to tanier plný rôznych častí grilovaného mäsa. Takto si asado môžete vychutnať bez toho, aby ste sa museli o niečo starať. Ale oveľa obľúbenejšie asado je to, ktoré sa robí doma. Takže druhý význam tohto slova je vlastne opekačka/grilovačka. A to je už o inom.

Vznik asada sa datuje už v polovici 19. storočia, keď sa statoční gauchovia preháňali po opustenej argentínskej pampe a hnali obrovské stáda dobytka. Najčastejšie piekli hovädzie rebrá, ktoré upevnili do železného rámu, a pomaly piekli niekoľko hodín. Na udržiavanie ohňa používali len drevo zo stromu quebracho, ktoré málo dymilo. Asado spolu s čajom maté tvorilo základ stravy gauchov.

Postupne sa asado dostalo aj do veľkých miest a jeho význam sa trochu pozmenil. Teraz je to najmä o sociálnom kontakte, pretože nie je nič lepšie ako stretnúť sa s priateľmi pri pohári červeného vína, rozoberať aktuálne korupčné kauzy argentínskych politikov a niekoľko hodín čakať na výborný steak alebo rebierka. Dnes sa už pripravuje na grile, podávajú sa rôzne druhy mäsa, nielen hovädzie, a Argentínčania pridávajú aj zopár gurmánskych špecialít. Za všetky spomeniem napríklad chinchulines, čo je v podstate časť čreva z mladého býčka, ktorému v tom čreve ponechali to, čo jedol naposledy a kuchár to len hodí na gril. Mňam mňam :)

Takmer v každej domácosti v Argentíne nájdete gril, alebo ohnisko na asado. Ale ako byť dobrým asadorom (majstrom grilu) chce dobrého učiteľa a trošku cviku. Ja som mala toho najlepšieho. Môj bratranec Lucas, ktorý sa narodil v pampe neďaleko Buenos Aires, je na hovädzie mäso skutočný odborník. Predtým ako si založil rodinu, choval na severe krajiny pod bolívijskými hranicami malé stádo býkov, asi štyristo kusov (v Argentíne sa celkovo chová 55 miliónov). Potom však prišli deti  a on sa s rodinou presťahovali sa do mesta. Teraz sa už síce nevenuje mäsu, ale ako správny asador vychovaný na pampe to s grilom vie.

Po niekoľkých pokusoch, keď som si myslela že základom je len dobre upiecť mäso, mi prezradil ,že celé tajomstvo úspešného asada je v správnej kombinácií dobrej spoločnosti, kvalite mäsa a červeného vína, a o tom ako sa tváriš, keď na grile obraciaš obrovské kusy mäsa (hostia musia pochopiť akú dôležitú úlohu tam zohrávaš)  :) Pretože úspech sa meria podľa dĺžky potlesku, ktorý asador na konci zožne. Takže ak máte radi Argentínu, môžete si takéto asado urobiť aj doma. Len nezabúdajte na to, že každý hosť musí zjesť minimálne 400 gramov mäsa. Základom teda je, že čím väčší kus mäsa, tým ste bližšie k Argentíne :)

Erika Čeligová

Erika Čeligová

Erika Čeligová

Vždy usmiata a ochotná Erika vyštudovala riadenie turizmu na vysokej škole. Ovláda angličtinu, španielčinu, francúzštinu a je všestrannou sprievodkyňou. Najradšej sprevádza zájazdy USA západ, Z Toronta do Miami, Mexiko veľký okruh a od roku 2016 sprevádza klientov aj v Argentíne a Brazílii. Venuje sa kultúre a literatúre, má potápačský a zbrojný preukaz takže vo svete s ňou budete určite v bezpečí.  Autom prešla takmer celú Európu a Severnú Ameriku, čo sa odráža aj na jej výborných šoférskych schopnostiach. Z Eriky srší energia počas celého zájazdu a jej cieľom je dopriať klientom všetko čo stojí za to. Jej najobľúbenejšou gurmánskou špecialitou je Cheesesteak z Joes Steaks. Cestovanie jej dáva otvorený pohľad na svet a nové priateľstvá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
USA - západ (Komfort)

 

 

Zo zájazdu:

Erika Čeligová

Posledná úprava článku | Prečítané: 193

Mohlo by Vás zaujímať

Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta Prémiový blog

Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Francis Drake: Pirát v službách kráľovnej Blog

Blog Francis Drake: Pirát v službách kráľovnej

Za posledné roky sa Sir Francis Drake stal obľúbenou postavou mnohých dobrodružných románov, filmov a videohier. Aká je však skutočná osobnosť…

Luxusná Patagónia: eco-lodge v najkrajšej prírode Južnej Ameriky Blog

Blog Luxusná Patagónia: eco-lodge v najkrajšej prírode Južnej Ameriky

Tierra Patagonia Hotel and Spa vtiahne do Patagónie všetky Vaše zmysly. Ako vyzerá eco-lodge, ktorá vyrazila dych aj tímu National Geographic?

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Južná Amerika, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

15 dní

Trvanie

3455
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5240
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Brazília, Argentína


náročnosť

19 dní

Trvanie

4200
K

Amerika  

Južná Amerika, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3175