Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu. Mikronézia je nám extrémne vzdialená, Maskarény sú luxusnou destináciou, ktorú navštevuje stále viac Slovákov, no Makaronézia je tu za rohom. Makaronézia – Požehnané ostrovy sú ako keby opozitom Mikronézie. Pozor označenie Makronézia je napriek tomu chybné. Tu je moje porovnanie pre Vás.

„Ty si prešiel vlastne komplet Makronéziu,“ povedal mi pri nedávnom rozhovore priateľ po tom, čo som prešiel ďalších 6 azorských ostrovov a predtým Kapverdy. Bol som prekvapený, že tento pojem pozná, aj keď ho trošku upravil a skomolil. Nie Makronézia, ale Makaronézia – Požehnané či Šťastné ostrovy – aspoň takto ich nazývali starí Gréci. Už vtedy dávno poznali ostrovy západne od Gibraltáru, kde žili v raji, bez toho, aby trpeli akoukoľvek zimou ich mytologickí hrdinovia.

Makronézia (macro) by znamenalo veľké ostrovy, presný opak Mikronézie (micro), maličkých ostrovčekov. A keď som nad tým zauvažoval aj by sa tak mohli nazývať, veď Makaronézske ostrovy sú svojou plochou v tomto porovnaní jednoznačne najväčšie. Starí Gréci ich však takto nazvať nemohli, veď kedysi sa tak ďaleko -až do severného Tichého oceánu kde sa Mikronézia nachádza-  plaviť nedalo, a teda malé ostrovčeky nemali šancu vidieť. Každopádne ja som tu možnosť mal, a tak skúsim porovnať neporovnateľné. Podľa skúsenosti viem, že práve takéto porovnanie vnesie poriadok do inak chaotických pojmov a mnohé veci osvetlí. 

Azorské ostrovy sú súčasťou Makaronézie
Foto: Martin Lipinský

Makaronézia #

Azorské ostrovy – 9 ostrovov (autonómne územie Portugalska)

Kanárske ostrovy – 13 ostrovov (autonómna komunita Španielska)

Kapverdy –  9 ostrovov (samostatný štát) 

Madeira – 4 ostrovy (autonómne územie Portugalska)

Nachádzajú sa na Africkej litosferickej doske v severnom Atlantiku. Až najsevernejšie Azorské ostrovy sú na spojnici Africkej, Európskej a Severoamerickej litosferickej doske. Patria väčšinou k EÚ (Portugalsku a Španielsku) až na Kapverdské ostrovy, ktoré sa v roku 1975 od bývalého kolonizátora – Portugalska – osamostatnili a teraz tvoria samostatný štát Západnej Afriky.

Mikronézia - malilinké ostrovy roztrúsené v Tichom oceáne, Vy a nikde nikto
Foto: Daniel Fellner- dron

Mikronézia #

FSM (Federálny štát Mikronézia) – 607 ostrovov (samostatný štát)

Guam (USA) – 1 ostrov (nezaradené územie USA)

Kiribati – 32 atolov + ostrov Banaba (samostatný štát)

Marshallove ostrovy – 1156 ostrovov (samostatný štát)

Nauru – 1 ostrov (samostatný štát)

Palau – 26 ostrovov (samostatný štát)

Severné Mariany (USA) – 14 ostrovov (nezaradené územie USA)

Zo starogréckeho micro – malý a nesos – ostrov. Ide o spojenie 4 ostrovných oblastí v severozápadnom Pacifiku: Karolíny, Gilbertove ostrovy, Mariany a Marshallove ostrovy. Na neuveriteľnej ploche 7,4 miliónov km² nájdete 6 samostatných politických národov. Ostrovov je vyše 2000, niektorí tvrdia, že až 3000 – asi záleží, či meriate za odlivu alebo prílivu :) Najväčší Guam má iba 582 km². Prešiel som všetky oblasti a Guam prešlo kol dokola mnoho "Bubákov".

Maskarény - pohľad na juh ostrova Maurícia
Foto: Martin Šimko - dron

Maskarény #

Maurícius – 1 ostrov (samostatný štát)

Réunion – 1 ostrov (zámorský región Francúzska)

Rodrigues – 1 ostrov (patriaci pod Maurícius)

Nenazvané z gréčtiny, ale podľa portugalského moreplavca Pedra Mascarenhas, ktorý ich v apríli 1512 objavil pre Európu. 3 sopečné ostrovy, tropický raj, a pritom je každý ostrov od toho ďalšieho totálne odlišný.

Porovnanie Makaronézie, Mikronézie a Maskarén #

Čo ste o Makaronézskych ostrovoch, Mikronézskych ostrovoch a ostrovoch Maskarén nevedeli. Originálna tabuľka od cestovateľa, ktorý prešiel všetky ostrovy ku ktorým sa vyjadruje. Tabuľka má slúžiť na zorientovanie a inšpiráciu pre Vaše ďalšie cesty.

Porovnanie destinácií
Makaronézia
Mikronézia
Maskarény
Lokalita Atlantický oceán Tichý oceán Indický oceán
Počet ostrovov 35 cca. 2700 3
Koralové lagúny Nie Áno Áno
Kokosovníkové palmy Nie Áno Áno
Lesy laurisilva (UNESCO) Áno Nie Nie
Pozorovanie veľrýb Máj - Október December-Apríl Júl-November
Reč Portugalčina- Španielčina Angličtina Angličtina-Francúžština
Najvyššie vrchy 3718 m 965 m 3069 m
Úroveň hlavného mesta 5 star 1 star 3 star
Problémy s globálnym oteplovaním Nie Áno Nie
Obývané pred príchodom Európanov Nie Áno Nie
Kava (droga) Nie Áno Nie
Pestovanie kávy Áno (Cafe Nunes) Nie Áno (Bourbon pointu)
Čajové plantáže Áno Nie Áno
Výroba rumu Áno Nie Áno
Výroba vína (z hrozna) Áno Nie Nie
Luxusné hotely Áno Nie Áno
Luxusné reštaurácie Áno Nie Áno
Kam realizuje BUBO zájazdy Všade Všade Všade

Najmenšie hlavné mesto sveta #

Podľa čoho spoznáš, čo je daný štát zač? Niektorí hovoria, že podľa toaliet, čo naozaj nie je zlý porovnávací systém. Ja sa rád pozerám aj na hlavné mesto. Rím, Paríž či Canberra o tom, čo je daný štát zač veľa povedia.

Hlavné mestá Maskarén by som ani nemusel spomínať. No ak máte radi gurmánske (doslova michelinské) zážitky, tak hlavné mesto Réunionu je tým správnym tipom. V Saint-Denis si vyberte nie kreolskú, ale francúzsku reštauráciu, kde podávajú morské špeciality s čerstvými koreninami, či dokonca exkluzívnou vanilkou. K tomu si dajte Chablis zo severu Burgundska.

Hlavné mestá Mikronézie ma na druhej strane šokovali. Bol večer tesne pred Veľkou nocou v roku 2014 a ja som sa s partiou Bubákov zastavil v hlavnom meste štátu Palau na ostrove Babeldaop. Na tento ostrov zavíta z turistického Kororu minimum turistov a ja som neveril vlastným očiam. V strede ničoho stojí veľký biely dom, teda taká menšia kópia toho z Washingtonu. Nikde ani živáčika. No ani cez deň tu priveľa obyvateľov nie je, veď tá lokalita „domu“ – Capitolu = vládnej budovy je absolútne od veci.

4 fotografie

Ngerulmud - najmenšie hlavné mesto sveta

Ngerulmud je hlavným mestom nezávislého štátu Palau a je najmenším hlavným mestom sveta. Prídem k Bielemu domu, poklepem po ňom a zaduní to. Celá stavba je zo sadrokartónu, je to strašlivá „sedlačina.“

Ostatné hlavné mestá Mikronézie nie sú oveľa výstavnejšie. FSM má (na ostrove Pohnpei) hlavné mesto Palikir a počet obyvateľov 6 700, čo je stále oproti Ngerulmud, ktorý hovorí o 271 obyvateľoch, super číslo. No mne sa zdá toto číslo extrémne prehnané, veď v Palikire som okrem strážnikov parlamentu nevidel ani jedinú osobu. Kiribati si píše hlavné mesto Južná Tarawa podľa atolu, na ktorom sa nachádza a je to podobný prípad ako na Marshallových ostrovoch, kde sa píše Majuro, no to je atol, ktorý pozostáva zo 64 ostrovov. V skutočnosti je hlavným mestom Marshallových ostrovoch od roku 1988 DUD (Delap-Uliga-Djarrit), 10 kilometrov východne od letiska. Keď cez neho prechádzame, nikto z nás si nevšimne zmenu. Na Kiribati je správnejšie hovoriť o hlavnom meste, nie o Južnej Tarawe, ale o Bairiki, a to je neuveriteľná diera s nefunkčným kolotočom.

Tvrdia, že hlavné mesto Kiribati má 3 500 obyvateľov, ale býval som tu zopár dní a poznal som každého, a tak naozaj neviem koho do počtov v hlavnom meste rátali. V Palikire som podobne ako v Ngerulmud nevidel živáčika. Tu v Bairiki som aspoň zopár sto ľudí vidiel.

Ďalší samostatný štát Mikronézie – Nauru – dokonca oficiálne hlavné mesto ani nemá. 12 rodín (klanov), ktoré majú ostrov tradične rozdelený určite nechce, aby mala hlavné mesto iná rodina. A tak radšej nemajú žiadne. Ako hlavné mesto sa zvykne udávať Yaren, preto lebo tu je pristávacia dráha a vládne budovy, ale to nie je oficiálne.

4 fotografie

Bairiki - hlavné mesto obrovského štátu Kiribati

V Yarene tvrdia, že má 1 100 obyvateľov, a to je rovnako ako má Hagåtña (v preklade Jej krv), hlavné mesto Guamu, ktoré leží 10 minút autom na juh od hotela Hilton, v ktorom BUBO skupiny pravidelne bývajú. Jediným hlavným mestom, ktoré ako hlavné mesto vyzerá je Saipan ležiaci 190 km severne od Guamu na druhom najväčšom ostrove Marian, ktorý Španieli objavili začiatkom 16. storočia. Dnes je Saipan vyhľadávanou turistickou destináciou pre čínskych turistov, ktorí na vstup nepotrebujú víza, ako do iných častí USA. Mnoho tehotných Číňaniek lieta na Saipan porodiť, lebo ich deti sa tak automaticky stávajú občanmi USA.

Mikronézia má jedny z najmenších, najexotickejších a najchaotickejších hlavných miest sveta. Dosť to zodpovedá obrazu jednotlivých krajín a aj celkovo oblasti.

Kiribati - Dron: Daniel Fellner, Mikronézia

Kiribati - Dron: Daniel Fellner, Mikronézia

Kvôli Funchalu sa oplatí doletieť #

Makaronézske hlavné mesta sú, naopak, prekvapujúco výstavné. Kapverdská Praia je položená na južnom brehu ostrova Santiago, ktorý bol objavený Portugalcami už v roku 1460. Je normálnym slušným mestom so 160 000 obyvateľmi, čo tvorí 1/3 obyvateľov celej krajiny.

Ponta Delgada na ostrove Sao Miguel je jednoznačne najväčším mestom Azorských ostrovov, obchodným a ekonomickým hlavným mestom autonómnej oblasti. No Azory majú hlavné mestá tri. Menšie, ale krajšie sú Angra do Heroismo na ostrove Terceira a luxusná Horta na ostove Faial. Podobná situácia s hlavnými mestami je na Kanárskych ostrovoch, kde ich majú dve – Las Palmas na Grand Canarii a Santa Cruz na Tenerife. Las Palmas je moderné veľkomesto, s vibrujúcim nočným životom. Santa Cruz de Tenerife bolo jediným hlavným mestom ostrovov od roku 1833 do 1927 a mnohými je považované za ideálne miesto pre život. Ale Las Palmas dnes prebíja Santa Cruz akčnosťou a veľkosťou.

Pre mňa je najkrajším mestom Makaronézie Funchal na Madeire. Ide o prekrásne položené mesto v strmom údolí, ktoré sa oplatí navštíviť pre jeho flair. No už iba pristátie na letisku (pomenovanom podľa futbalistu Cristiana Ronalda) postavenom na betónových pilotoch nad hladinou mora je pre mnohých veľkým (adrenalínovým) zážitkom. Funchal je príjemným mestom plným paliem a vkusných mozaikových námestí, ani teplo ani zima – je tu proste fajn. Neviem prečo sa mi Funchal tak páčil. Možno preto, lebo som nič nečakal? No zrejme aj preto, lebo Funchal je hlavným mestom Madeiry vyše 500 rokov. Ja to tam cítim. Históriu, ale hlavne kultivovanosť. Takže to tu máme. História, kultivovanosť, ideálne počasie a fascinujúce položenie v strmo sa zvažujúcom prírodnom amfiteátri. Kedysi tu boli plantáže feniklu, dnes ide o vyťažený prístav. Okrem pamiatok tu nájdete slušné reštaurácie a ďalej na západ stovky veľmi slušných hotelov. Keď Vám adrenalín pri pristávaní nestačil, zvezte sa na drevených sánkach od kostola v Monte dole do centra.
Funchal je skutočne veľkým prekvapením a hovorí veľa aj o samotnej Madeire.

Naše zájazdy na Madeiru.

11 fotografií

Funchal - nádherné hlavné mesto ostrova Madeira

Úroveň hotelov od najlepších ostrovov po tie s najhorším servisom:

Maurícius –> Madeira –> Kanárske ostrovy –> Réunion –> Kapverdy –> Azorské ostrovy –> Palau –> Guam –> Severné Mariany –> Rodriguez –> FSM –> Marshallove ostrovy –> Kiribati –> Nauru

Nástup na levadu Caldeirão Verde na severovýchode ostrova Madeira
Foto: Ľuboš Fellner

Vzťah k histórii charakterizuje budúcnosť krajín #

História jednotlivých oblastí určuje o čom sú dnes. Krajina, ktorá si nepamätá svoju históriu, nemá nárok na budúcnosť. Mikronézania si toho veľa nepamätajú, respektíve si nikto príliš ich históriou nie je istý. Západné Mikronézske ostrovy osídlili ako prví ľudia kultúry Lapita už 1 000 rokov pred našim letopočtom. Prišli z oblasti dnešných Bismarckových ostrovov z Nového Írska. Po stopách tejto kultúry, ktorá po sebe zanechávala keramické hrnce, podľa ktorých ich pohyb dnes vieme sledovať, som zrealizoval niekoľko expedícií.

Neskôr okolo roku 800 prišla druhá vlna migrácie z oblasti Indonézskych ostrovov. Najvýznamnejšou Mikronézskou pamiatkou z tohto obdobia je Nan Madol, ktorú som navštívil pred Veľkou nocou v roku 2014. Na Slovensku o tejto pamiatke dovtedy nikto nepísal. V Oceánii sa spomínali iba sochy na Veľkonočnom ostrove, ďaleko na južnej pologuli. Benátky Pacifiku boli pre mňa o to väčším prekvapením. Na ostrove Temwen sa nikde nevyberali lístky, bájne kráľovstvo, ktoré začali stavať „ľudia, ktorí prišli z ďaleka“ niekedy v roku 1 100, nikto nestrážil. Hovorí sa, že išlo o stratenú Atlantídu. Aj keď vyššie tvrdím, že starí Gréci sa sem nemali šancu dostať, tak jedna teória hovorí, že Nan Madol založili práve oni. Plavili sme sa umelo vytvorenými kanálmi, vyštveral som sa úplne hore na chrám dynastie, ktorú dnes nazývame Saudeleur. Bolo to fascinujúce. Nikde nikto a domácich ako keby ani nezaujímalo o čo ide. Benátky Pacifiku či Atlantída? Pchch, z toho sa človek nenaje..a radšej si dali ďalší hrnček kavy.

3 fotografie

Nan Madol - Benátky Pacifiku či Atlantída. Túto pamiatku sme pre Slovensko objavili.

Ostrovčeky Mikronézie sú tak vzdialené, že sem kultúra prúdi značne pomaly. Pre Európu mnohé Mikronézske ostrovy, napr. Pohnpei objavili Portugalci a následne Španieli. Guam bol, napríklad, objavený kapitánom Ferdinandom Magellanom (Portugalec v službách Španielska) – ktorému sa venujem už od strednej školy. Domorodci však jeho výpravu vítali ako starých známych, ako keby už podobných ľudí na podobných lodiach už predtým videli.

Makaronéziu pre Európu objavili taktiež Portugalci a Španieli v 15. storočí. Ak teda nerátame znalosti starých Grékov a Rimanov. Ľudia tu okrem Kanárskych ostrovov nežili. Dnes sú tieto územia autonómnymi regiónmi, kde cítiť silné tendencie k osamostatneniu sa. Kapverdy sa už osamostatnili a je to jediný ostrov Makaronézie, kde čiernu rasu značne cítiť. Ostatné ostrovné útvary v Makaronézii sú „biele“. Maskarény objavili Portugalci taktiež. Je zaujímavé, že tak odvážny a neskôr bohatý, silný národ, ktorý bol na mnohých miestach našej planéty ako prvý, sa prepadol na kraj Európy. Predbehli ho Francúzi a Briti. Francúzi naďalej do dnešných dní vlastnia Réunion, najväčší ostrov Maskarén. Maurícius sa od Veľkej Británie odtrhol v roku 1968 a republika sa z neho stala o 24 rokov neskôr v marci 1992. Maurícius sa však hrdo priznáva aj ku svojim indickým koreňom.

Kava vs. káva #

V Mikronézii na presso zabudnite, ale všade dostať kavu, čo je miestny drink pripravovaný z koreňov 2,5 metrového kríka koreňovníka opojného (Piperaceae), pôsobiaci ako ľahká droga. Na svojich cestách Mikronéziou som tohto nápoja, podobajúceho sa výzorom na burčiak, v ktorom ste rozmiešali hlinu, vypil osobne desiatky litrov. A nikdy to na mňa moc nepôsobilo. Pre mňa je to také zabíjanie času na ostrovčekoch, kde naozaj niet čo robiť. No ak sa chcem dostať bližšie k domorodcom, musím s nimi tú kavu jednoducho piť. Popri pití sa hrá na ukulele, kecá o politike, o živote a o babách – aj keď na mnohých miestach je tu matriarchát a z reakcií domorodiek mi niekedy pripadá, že baby tu skôr kecajú o chlapoch, ženy sú tu aktívnejšie. Kava vraj už 3 000 rokov mierni u Mikronézanov, natesnaných na malej ploche, depresie. Na mňa kava pôsobí ako Valeriana lekárska a naposledy som na Kiribati z toho zaspal.

Porovnanie výšky ostrovov #

Mikronézia, to sú väčšinou maličké ostrovčeky usporiadané ako perlový náhrdelník v atoloch. Najvyšší vrch Kiribati má 3 metre, a preto ide o krajinu, ktorá ak je pravda, že globálne otepľovanie bude pokračovať, ľady sa budú topiť a hladina morí stúpne, sa môže čoskoro stratiť zo zemského povrchu. Píšem o tom v blogu, kde som sa na túto tému bavil s mnohými domorodcami. Tí žijú na brehu lagúny, a teda vidia, či voda za posledných 5 desaťročí skutočne stúpla alebo nejde o globálne otepľovanie, ale o globálnu mediálnu tému.

Tu je slovenská cestovateľská pikoška - v Mikronézii sme dobyli najvyšší vrch na exotickom Nauru. So cca 70 metrami by to dokázal naozaj každý z Vás. Len musíte nájsť v tej rovníkovej teplote energiu, aby ste sa cez tie tŕne na vrchol rozhodli vydať :) Je prekvapujúce, že to urobí málokto.

Na Reúnione sa nachádza najvyšší vrch Indického oceánu, sopka, Piton des Neiges so slušnou výškou 3 069 m.n.m.

Sopka Pico del Teide na Kanárskom ostrove Tenerife však siaha až do výšky 3 718 m. Európska Makaronézia vyhráva. Tenerife je takto 10. najvyšším ostrovom sveta a najvyšším ostrovom patriacim Európskemu štátu.

Prečítajte si o výstupe na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu na sopku Pico na Azorských ostrovoch.  Je to v Európe a tak je to TIP na dosah.

Sopka Pico zo severnej strany. Deň dozadu (predtým ako som nafotil túto fotografiu) sme boli na tej špičke úplne na vrchole. Krása!
Foto: Ľuboš Fellner

Porovnanie veľkosti v skratke #

Keď cestujem nestačí mi pristáť na ostrove, ale chcem ho celý prejsť. Prešiel som všetky štáty Makaronézie, Mikronézie aj Maskarén. Ak Vás niečo zaujme, niečo nebolo v tomto blogu jasné – pýtajte sa! Keď má krajina viac ostrovov, snažím sa prejsť všetky (nie, neprešiel som všetkých 1 156 ostrovov Marshallových ostrovov). No aj na Marshallových ostrovoch som bol na troch atoloch, kde má jeden atol cca 100 ostrovov. Mikronézia je ale fakt maličká,  niekedy až nepredstaviteľne. FSM (Federálny štát Mikronézia), napríklad, pozostáva zo 4 ostrovných štátov a ich celková pevninská plocha je iba 702 km². No v Tichom oceáne zaberajú neuveriteľnú plochu 2,6 miliónov km². Kiribati je jediná krajina rozprestierajúca sa na všetkých 4 hemisférach (severná, južná, východná a západná), pevninská plocha je iba o trošičku väčšia, má 811 km², no plocha v Pacifiku je neuveriteľných 3,5 miliónov km². To je viac ako má India.

Réunion je najväčším ostrovom Maskarén s rozlohou 2 512 km², čo je omnoho viac než akýkoľvek štát v Mikronézii. No Kapverdské ostrovy so 4 033 km² sú opäť jednoznačne väčšie a Kanárske ostrovy s celkovou rozlohou 7 493 km² sú dokonca násobne väčšie. V porovnaní pevninskej rozlohy vyhráva európska Makaronézia.

Malilinké ostrovčeky Mliečnej dráhy na Palau, dron BUBO

Malilinké ostrovčeky Mliečnej dráhy na Palau, dron BUBO

Najväčšie zážitky #

Maskarény:

Preleťte vrtuľníkom nad najvyšším vrchom Indického oceánu na Réunione.

Ochutnajte tucet rumov priamo vo výrobni a čerstvú pravú vanilku.

Užite si jeden z najlepších hotelov sveta na Mauríciu.

Vyskúšajte vzdialené pláže ostrova Coco v lagúne už aj tak vzdialeného ostrova Rodrigues.

4 fotografie

Aké zážitky viete uloviť na Maskarénach?

Makaronézia:

Pozorovanie veľrýb na Azorských ostrovoch.

Výstup na sopku Pico – najvyšší vrch Stredoatlantického chrbtu.

Pozorovanie kladenia vajíčok na Kapverdských ostrovoch.

Prechádzky po levádach na Madeire, ktoré sú pod patronátom UNESCO.

4 fotografie

Aké zážitky viete uloviť v Makaronézii?

Mikronézia:

Preplavte sa na pustý ostrov a jedzte surových tuniakov, wahu a mahi mahi.

Nan Madol – bájna Atlantída, úžasná pamiatka, kde stále nikto nevyberá lístky, lebo je tu tak málo turistov.

Obehnite celú republiku dokola. Na Nauru to ide.

Plávanie s miliónmi medúz na Palau.

4 fotografie

Aké zážitky viete uloviť v Mikronézii?

Last minute (ako ušetriť, koľko stojí) Makaronézia, Mikronézia a Maskarény? #

3 fotografie

Ako ušetriť v Makaronézii, Mikronézii a na Maskarénach?

Makaronézia, a hlavne Kanárske ostrovy sú typickým last minute produktom. Až takým, že najstaršia cestovná kancelária sveta Thomas Cook práve kvôli tomu skrachovala. V Mikronézii daný pojem (last minute) nikto nepozná. Maskarény sú o veľmi slušnej kvalite, TOP službách, za slušnú cenu.

Cestovateľský postup, ktorý pre Vás odporúčam nájdete v tomto blogu nižšie. Na tomto mieste Vám nechcem dávať rady, aby ste sem lietali v daždivej sezóne, spali štyria na jednej izbe a nakupovali lančmít v supermarkete. Tieto rady nechám na iných. Najlepšie ušetríte, ak sa zveríte do rúk profesionálom a teda zbytočne neprerobíte. S profesionálmi za kratší čas vo vyššej kvalite uvidíte oveľa viac. Keďže kvalitní destinační manažéri ovládajú, kde hotely ležia, poznajú ostrovy, vedia ako program zvarírovať vzhľadom k aktuálnej situácii, tak celkovo pripravia lepšiu cestu. Ak vyrazíte s BUBO, tak s partou nových vzdelaných a úspešných kamarátov je dovolenka aj väčšia sranda.

Makaronézia je za rohom a pri chybe nestratíte toľko ako v Mikronézii a na Maskarénach. Hlavne Mikronézia je oblasť pre značne skúsených cestovateľov. Ak nie ste profesionál, nebudete z nej mať nič, iba ňou prejdete po povrchu, možno cestu ani nedokončíte a nebude sa Vám páčiť.

Samozrejme, aj jednotlivé ostrovy v jednej skupine sa výrazne líšia. V Makaronézii sú, napríklad, Azorské ostrovy typickou dobrodružnou destináciou pre vyznávačov outdoorových aktivít. V tomto je v Maskarénach rovnocenný Réunion.

Naopak, Kanárske ostrovy či Kapverdy sú o plážovej dovolenke, podobne ako Maurícius.

Na Marshallových ostrovoch či Kiribati sa oplatí mať vlastnú jachtu, ale musíte byť veľmi veľmi skúsený skiper, aby ste loď neroztrepali na koralových útesoch. Mikronézia ponúka najhoršie služby za jednoznačne najvyššiu cenu. No jednoznačne najväčšie dobrodružstvo.

Maskarény sú o perfektnom servise a luxusnej dovolenke.

Makaronézia je aj aj a na svoje si prídu aj vyznávači lacného airbnb, ale napríklad na Madeire aj vyznávači kvalitných hotelov a reštaurácií.

Uvedomte si, že nie ste tak bohatý, aby ste si mohli dovoliť kupovať lacné veci. No tie najdôležitejšie veci v živote sú zdarma.

Západy a východy slnka sú, ak to vyjde na týchto ostrovoch, k nezaplateniu a ide iba o to nájsť energiu a otvoriť si fľaštičku v pravej chvíli a na pravom mieste. Ešte lepšie, ak ste tu s niekým blízkym, na kom Vám skutočne záleží.

Najdôležitejšie veci v živote sú zdarma.  Dron: Daniel Fellner

Najdôležitejšie veci v živote sú zdarma. Dron: Daniel Fellner

Kam teda vyraziť? #

Postupne. Ak ste neboli nikde (teraz máte veľa peňazí) a vyrazíte hneď do Mikronézie, budete extrémne sklamaný. Naopak, ak ste sa už precestovali do Mikronézie a nebodaj ste tu boli opakovane (tak ako sa to podarilo napríklad mne a mojim sprievodcom), tak Vás bude Sao Miguel nudiť a potrebujete vyraziť ďalej aspoň na Faial, Pico či Flores. A z Maurícia odporúčam odletieť na Rodriguez.

Normálny klasický cestovateľský postup je:  začať v Európe od Kanárskych ostrovov cez Kapverdy, potom si dajte trošku akčnejší program na Madeire a prejdite viac ostrovov Azor. Spojte si Maskarény so Seychelskými ostrovmi v jednej ceste, nazvanej Vanilkové ostrovy. Až následne vyrazte do Mikronézie. Zoberte si sem moskytieru, hamaku a udicu (na mieste si zadovážite harpúnu), preplavte sa na pustý ostrov a živte sa tým, čo si ulovíte a pite vodu z kokosových orechov, ktoré si odtrhnete.

Cestovanie je ako každá iná ľudská činnosť, človek sa stáva profesionálom postupne, krok po kroku. Čím viac cestujete, tým viac si viete dovoliť, tým viac svet spoznávate a tým viac Vám svetové puzzle do seba zapadá. Je to ohromne fascinujúce a obohacujúce. Tak na ktoré súostrovie nabudúce vyrazíte? Každopádne prajem šťastné cesty!

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Pri vzniku BUBO si dal za cieľ rozvíjať slovenské cestovateľstvo a to, že ho covid uväznil doma mu umožňuje spísať svoje zážitky a skúsenosti. Jeho výhodou je, že vie porovnať. Vašou výhodou, že sa dočítate neotrepané názory a dozviete teda niečo úplne iné, než čo ostatní opisujú jeden od druhého.
Prešiel všetky krajiny sveta a už pomaličky končí druhé kolo. V Indii bol vyše 40 razy.
Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne 30 rokov. Varoval pred mediálnou hystériou a keď zažil cca. piatu epidémiu kde média strašili „vymretím ľudstva“  zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Chcel ukázať, že rozumný človek sa nenakazí. No to pre média a populistických politikov nie je sexi. Nemyslí si že novinári a politici sú zlí. Zlý je systém z ktorého nevedia vyskočiť.
Nikdy nemal maláriu, ani horúčku dengue a napriek neustálym testom na covid (PCR) nebol na covid-19 nikdy pozitívny. Verí, že keby sme sa rozhodovali múdro a nie populisticky a hystericky, vedeli by sme rapídne skresať počet mŕtvych a nemuseli by sme zničiť ekonomiku.
Pandémiu majú riadiť skúsení (a zásadne chudí=)) lekári s praxou s exotickými chorobami a ľudia zvyknutí na vypäté situácie a ich riešenie, myslí si.


Odporúčaný zájazd:
 
Cesta Mikronéziou

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 2579

Mohlo by Vás zaujímať

Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania
Prežil som Réunion Prémiový blog

Prémiový blog Prežil som Réunion

Réunion – dobrodružný a úchvatný ostrov v Indickom oceáne. Už prílet sem je niečím výnimočný. Ako sa blížime k nášmu cieľu, pod nami sa celé dlhé…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

4197 5995€
K

Austrália a Oceánia   Amerika  

Havajské ostrovy, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

13 dní

Trvanie

4842
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

3751 5770€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek